• Nem Talált Eredményt

A nyelvvel kapcsolatos általános nyereségek és kihívások

Ez az alfejezet a diákok beszámolóiból csak a nyelvekkel kapcsolatos nyereségeket, illetve kihívásokat (sokszor együtt említve mindkettőt) emeli ki és a tárgyalja. Az első interjúidé-zet jól illusztrálja, hogy a nyelv jelentőségének megítélése milyen helyet kap a többi terület között, a külföldi tanulás általános megítélése közepette. Arra a kérdésre, hogy várhatóan milyen hatással lesznek szerinte a magyarországi tanulmányok a továbbiakra az életében, így válaszolt az egyik diák.

„Tanulás szempontjából könnyebb lesz nekem angolul tanulni. A munka fe-lől nézve pedig jobb lehetőségeim lehetnek, amikor visszamegyek Kínába.

Ha az életet nézzük, jobban főzök.” DI50 28 éves kínai férfi, alapképzés

Az általános kezdeti motivációknak, várakozásoknak megfelelően, a fenti példához hason-lóan sokan a nyelvtanulást, a nyelvben való fejlődést látják az egyik fontos nyereségnek.

A legtöbb diák esetében járulékos nyereségként jelenik meg az angol nyelvkészség javu-lása. Hiszen a nem nyelvszakosok, a Magyarországon tanuló nemzetközi diákok esetében szigorú értelemben még nem is beszélhetünk általános, természetes nyelvi környezetről.

Ennek ellenére sokan megemlítik itt-tartózkodásuk egyik főbb nyereségeként, mint az alábbi példánkban.

„Az angolom javulása [a nyereség].” DI19 22 éves német férfi, osztatlan képzés

Ahol azonos a tanulmányaik nyelve és a helyi nyelv, a természetes nyelvi környezet előnye-it így ecsetelik azok a magyar diákok, akik már korábban is jól tudtak a célnyelven.

„[…] csak ragadnak rád a különböző szavak, amiket otthon nem is tanulsz az iskolában, nincs lehetőséged rá, de itt meg olyan természetes […] autentikus

anemzetközifelsőoktatásimobilitáspszichológiaiaspektusai

nyelvet hall az ember […] ez nagyon nagy dolog.” DH18 22 éves magyar nő, alapképzés, Németország

„A nyelvtudásom, az hatalmasat nőtt. Az angolom az összehasonlíthatat-lan.” DH13 20 éves magyar férfi, alapképzés, Egyesült Királyság

Különböző okok miatt tartják fontosnak a nyelvi fejlődést a válaszolók. A kínai diákok közül sokan nem egyszerűen az angol nyelvtudásban, hanem kifejezetten az angol be-szédkészségben való fejlődést emelik ki a legfőbb nyereségként, mint teszi ezt az alábbi diák is:

„A legfőbb nyereség az, hogy sokat javult az angol beszédem.” DI58 27 éves kínai nő, mesterképzés

„A jó dolog az, hogy mire három év után visszamegyek Kínába, addigra fo-lyékonyan fogok angolul beszélni.” DI61 22 éves kínai nő, mesterképzés

A jó angoltudással rendelkező kínai diákok körében tipikusnak mondható a következő diák helyzete, akinek a beszédkészsége elmaradt a többi készségéhez képest. Az egyetemi, valamint a mindennapi életben is nagy nehézségekbe ütközött, de a jó alapok segíthettek neki, hogy felzárkózzon a beszélt nyelvi készsége a többi készségéhez.

„Magas pontszámom volt az IELTS-ből, de az elején nem volt önbizalmam, nem tudtam elmondani a véleményemet az órán. Mire készen álltam vol-na, hogy megszólaljak, már rég egy másik témáról folyt a vita. Csatlakozni akartam az órai munkához, de féltem, hogy hibázni fogok és nem fognak érteni engem. Most már szabadon tudok kommunikálni a többi nemzetközi diákkal a mindennapi életben is, meg az órán is.” DI52 34 éves kínai nő, doktori képzés

Egy másik diák pedig az angol nyelv későbbi karriert elősegítő szerepét emeli ki.

„Javult az angolom. Ez segíteni fog a későbbi karrieremben.” DI56 23 éves kínai férfi, mesterképzés

Ha az eredeti nyelvi környezetben kevesen beszélik jól az angolt, még nagyobb értéknek tűnik az ebben való fejlődés lehetősége a külföldi tanulmányok során.

„A külföldi tartózkodás nekem elsősorban az angolban jelentett nagy segít-séget. A legtöbb tunéziai tud valamennyire angolul, de nincs gyakorlatuk

NyeLviaspektusok

143 benne, mert a második nyelvük a francia, és nem az angol.” DI37 21 éves tunéziai nő, alapképzés

Elhangzott olyan érvelés is, amely az angol nyelvet az akadémiai világ egyedül értékes nyelveként, lingua franca-jaként azonosítja. A következő – iráni – diák véleménye szerint az angol nyelv garantálja a legjobban a tudományos fejlemények nyomon követésének a lehetőségét.

„Amikor angolul tanulsz, ez nemzetközi nyelv, ebből logikailag következik, hogy sokkal naprakészebb a tudományos ismereted. Olyan sok dolog terjed el az interneten, de valószínűleg az irániak nem fordították le, így korláto-zottabb a tudomány. Amikor angolul tanulsz és a Wikipédiát nézed hozzá, keresel egy szót, aztán megnézed a farsi részt, ott alig van valami, de ango-lul sokkal több van.” DI74 19 éves iráni nő, egyetemi előkészítő képzés

A Magyarországra érkező nemzetközi diákok közül sokan a magyar nyelv bizonyos fokú elsajátítását is kifejezetten nyereségnek tartják, akkor is, ha nem magyar nyelven tanul-nak. A következő, angol nyelvű iskolarendszerből érkező nigériai diák az „új dolgok tanu-lása”-hoz sorolja a magyar nyelv tanulását.

„A nyereség az, hogy rád ragadnak a kis nyelvek. Például tudok egy kicsit magyarul.” DI40 23 éves nigériai férfi alapképzés

A következő diák is számszerűen sorolja fel, hogy az egyik új nyelv, amit megtanult (a ta-nulmányai nyelvét jelentő angol mellett) a magyar.

„Két új nyelvem van.” DI11 21 éves török férfi, alapképzés

Számos alkalommal említik a diákok, hogy a nyelv jelentette általános szinten a nehézsé-geket, kihívásokat. A képzés nyelve sokaknak jelent kihívást.

„A nyelv a legnagyobb nehézség. Ez egy óriási probléma nekem.” DI67 22 éves iráni nő, alapképzés

A következő diák saját elmondása szerint (és az angol nyelven zajlott interjú alapján) is jól beszél angolul, de mégis, a számára sem könnyű.

„Az a kihívás, hogy angolul kell csinálni az egész képzést.” DI22 57 éves norvég nő, mesterképzés

anemzetközifelsőoktatásimobilitáspszichológiaiaspektusai

Miközben szintén az angol nyelvet nevezte meg a legfőbb nehézségforrásnak a következő diák, bizakodik, hogy fejlődni fog a beszédkészsége. Tudatos lépésekről mesélt, amelyeket a nyelvi fejlődése érdekében tesz. A nemzetközi társai jelentik a nyelvi környezetet:

„Beszélek más nemzetközi diákokkal, amennyire csak tudok. Nyári nyelv-kurzusra járok.” DI58 27 éves kínai nő, mesterképzés

Mint más témákban is, a nyelv jelentette nyereség és a nehézség egyszerre jelenik meg.

„Olvasok, írok angolul, ez a nyereség […] A kihívás az, hogy hogyan fejlesz-szem az angolomat.” DI08 24 éves török nő, alapképzés

A nyelvtudás mindent eldöntően fontos szerepét a legmarkánsabban a következő interjú-idézet fejezi ki.

„Ha nem tudsz nagyon jól angolul, ez game over neked.” DI14 25 éves török férfi, mesterképzés

Az angol nyelvvel való boldogulás azonban még mindig nem a legnehezebb. A vizs-gálatunkban összesen hárman voltak, akik magyarul végzik a képzési programjukat a Magyarországon tanuló nemzetközi diákok közül. Számukra a képzési nyelv óriási nagy nehézséget jelent. Nem abból a kedvező helyzetből indultak ki, mint a fent említett nor-vég diák az angol nyelvvel kapcsolatban. Magyarországon kezdtek el magyarul tanulni, egy évnyi nyelvi előkészítő után kerültek a magyar nyelvű képzésre a magyar diákokkal együtt. Jól mutatja a helyzetüket, hogy egyikük azt állította, hogy az első szemeszter ele-jén kb. 5%-ot értett abból, amit a tanárok mondtak az órán. Általános szinten fogalmazva, az egész itt tartózkodásukat tekintve is ez a legnagyobb nehézség.

„A magyar nyelv tanulása a legnagyobb nehézség.” DI54 21 éves kínai nő, alapképzés

„A nyelv a legnagyobb kihívás. Nagyon nehéz a magyar. És nehéz a magyar társadalomba integrálódni.” DI5 20 éves kínai nő, alapképzés

Ha nagy kihívásnak tartják is a magyarban, mint a tanulmányaik nyelvében való boldo-gulást, egyben nyereségnek is tekintik, hogy ezt tanulhatják. A nyereség és nehézség nem egymásnak az ellentéte. Nehezebbnek, de minőségben komolyabbnak is tartják a magyar nyelvű képzést az angolhoz képest.

NyeLviaspektusok

145

„A legnagyobb kihívás és nyereség a magyarországi tanulásban? Mindkettő a magyar nyelv […] Tudod, ugyanazt a szakot tanítják angolul is, meg ma-gyarul is, de más a tanterv. A magyar kurzusok nehezebbek, mint az ango-lok. A tanárok mélyebbre ásnak. Szóval többet tanulok, mint a nemzetközi diákok általában.” DI51 21 éves kínai férfi, alapképzés

Azon kívül, hogy általános szinten a nyelvet kiáltották ki egyik fő nyereségnek, illetve nehézségforrásnak, a megkérdezett diákok beszámolóiból számos specifikus témát sike-rült azonosítani. A jelen fejezet a továbbiakban ezeket mutatja be. A tanulmányaikkal kapcsolatos nyelvi kérdéseket lásd az iskolai világra vonatkozó kognitív kiértékelést tár-gyaló fejezetben.