• Nem Talált Eredményt

vények s parancsolatok tiszteletben tartásától ol- ol-dozná föl alattvalóit, inkább egész tekintélyét oda

In document Religio, 1857. 2. félév (Pldal 108-112)

irányozza, miszerint az egyház hite, erkölcsi s fegyelmi rendszere becsültessék, hogy í g y a há-zasságok is mint a család és társasági élet legelső tényezői azon tiszteletben részesíttessenek, mely őket isteni rendelésöknél fogva megilleti. „A házas-ság nagy szentség, Krisztusban és az egyházban."

(Ephes. 5 , 32.) M u n k a y János.

EGYHÂZI TUDÓSÍTÁSOK.

M a g y a r o r s z á g .

(Gödöllő, juliushó 30-án. Avatottabb toll kiván-tatnék lerajzolására ama hála- s örömérzés árjának , mely kies mvárosunk minden lakója szivén az imént lefolyt két hóban elömlött ; mert a hírneves s jótékonyságában

lan-kadni nem tudó mélt. báró S i n a Simon ur magas család-jával együtt körünkbeni megjelenésében leghűbb fiai iránt

atyai szive hajlamának ujabb zálogát mélyen tiszteltük.

Helyén látom s kötelmemnek ismerem itt fölemlítni azt : miszerint a gödöllői egyház—mely kicsinybe nagysze-rű s ékességéről különösen antik oltár-szekrénye- s gaz-dag öltönyeiről országszerte ismeretes, mi is mindenkit egy nagy, alig egy századot meghaladt családra hálásan emlékeztet — jelenleg is a mélt. báró Sina Simon , mint nagylelkű s hatalmas kegyúr által m i n d e n n e l gazda-gon elláttatik , ú g y , hogy a kath. község e tekintetben is egészen kiváltságos.

E páratlan k e g y ú r , azonfölül hogy ittléte alatt a ta-nuló iíjuság s a körülte működők között valláskülönbség nélkül közel 1000 pfrtot szétosztott ; számtalan szegényeket adakozó, a legadakozóbb történeti személyeket utánzó atyai jobbjával megvigasztalt ; sok özvegyek s árvák könyeit nemesszivü segélyezése által keresztény szeretet- s könyö-rülettel letörlé : mivel a népnevelés minél sikeresebb elő-mozdítását , s így az emberi nem valódi boldogságát szivén hordozza; óhajtván egyszersmind a magas kormány mesz-szelátó bölcs intézkedéseit e részben is őszinte nemes szán-dokkal támogatni ; azután annak állandó emlékeül is , mi-dőn magas családjával először látogatá meg e szép, Magyar-ország szivében fekvő föltünőleg jól rendezett birtokait : a hatvani, gödöllői, sz. lőrinczi, érdi és ertsi urodalmakban létező elemi tanodák javára szorgalmi s ösztöndijakra , könyvek- s Írószerekre 4109 pfrtot a lelkek, illetőleg az is-kola-kötelezett gyermekek számához képest aránylag, éven-kint urodalmai pénztárából kifizetendőket rendelt. Ez ösz-szegből a gödöllői kath. tanítónak (ki eddig is az uradalmi pénztárból évenkint 32 pfrtot h ú z o t t , mely járuléka azon-ban a község 50 pfrtnyi liozzájárultával 82 p f r t r a fog emeltetni, mi ettől annyival is inkább méltányos t e t t , minthogy a kántortanító is egészen a kegyes uraság által láttatik el,) szorgalmi jutalomul 30 pfrt ; a tanonczoknak ösztöndíjul 50 p f r t ; könyvek- s írószerekre szinte 50 pfrt, tehát összesen évenkint 130 p f r t van kivetve. Ugyanany-nyi a gödöllői ref. iskolára is. — Örömmel Ugyanany-nyilvánítom a mélt. báró ur abbeli kegyes igéretét is : miszerint nálunk ú j tanodaházat is építtetend.

A mélt. bárónő a kegyesség és szel id irgalmasság e fénynyel ragyogó csillaga , ismét egy leányok részére hely-ben nyitandó magántanoda gyámolítására évenkinti 150 pfrtot és 6 öl tűzifát ajánlott meg az illető tanítónő járan-dóságául.

Mindezekért legőszintébb s forróbb hálánkat nyil-vánítjuk , szivünk mélyéből óhajtván : miszerint az egek ura e nagylelkű bárói családot öröm és megelégedés áldá-saival tetézze , a legkésőbb korra terjeszsze ! Ü g y legyen.

S. J . Nyitra , julius 27-én. Hitéletünk jelenségeit a kö-zel mult napokból a következőkben öszpontosíthatjuk :

Junius 29-én sz. Péter és Pál nagy apostolok napján, a boldogságos Szűzről nevezett sz.-ferencziek nyitrai temp-lomában , nagy sz. mise alatt, öt egyén, lemondván eddig

— « 101

követett ágostai hitvallásuk ösvényéről, az egyedül üdvözí-tő katholika hitvallást ünnepélyesen letette. Az ú j öt katho-likusok ezek : B a r i c z a István , púchói születés Trencsin-b e n , 44. éves, 16. éves fiával Andrással ; — T u c s n y György, priekopai születés Túróczban, 40. éves, Zsuzsanna s P á l gyermekeivel. Dicséretökre válik a sz.-ferenczi atyák-nak az, hogy a kath. hit igazságaiban a megtértek igen jól megtaníttattak. Mind az öt megtértnél K r o m m e r Márton nyitrai polgár volt a tanu.

Julius 19-én, mint az irgalmas nénék paulai sz. Vin-cze pártfogójok napján, palugyai és bodafalvi P a l u g y a y Imre püspök urunk ő excja, az irgalmas Szüzek temploma számára Bécsújhelyen öntetett három harangot sz. István, Imre és László nevére fölszentelte. István 2 4 , Imre 13,

László 9 mázsás ; összesen 46 mázsánál valamivel nehe-zebbek , s a vitelbérrel közel öt ezer pengő forintba kerül-tek. A nagy torony kereszt- s golyójának aranyozása 500 f r t p. p. ; — a nagy tornyot övedző négy kisebb torony go-lyóinak aranyozása 300 f r t p. p .

Ugyané napon Boldogasszonynál vagyis Kövesd hegyén, L o v a s István, lévai születés, 26 éves, helvet val-lású, kivánságára a kath. egyházba fölvétetett ; a hitvallás letételénél nt. T ó t h Ferencz papnövelde! spirituális, mint tanu volt jelen.

Julius 20-án nt. H o 1 u b Ferencz, volt nagyszlatinai plébános, kolosi plébánossá ; — julius 26-án pedig nt. R e-m e n a r i k József volt driethoe-mai plébános és Trencsin-vágontuli kerületének alesperese, üreghi plébános- és nyit-rai alesperessé , főt. és ns. K r a j e s i k János, kanonok és főesperes által, számos barátaik , tisztelőik és jóakaróik je-lenlétében plebánosi hivatalaikba ünnepélyesen beigtattat-tak. — Püspöki jóváhagyással nt. Z e m á n i k András , ko-chanóczi plébános és kerületi titoknok, Trencsin-vágontuli kerület alesperesévé választatott.

E napokban volt körünkben az éjszak-amerikai Egye-sült-államokból megérkezett t. H a t a 1 a Alajos kegyesren-dü áldozár, hittérítő Buffalo megyében , ki, mint, nyilatko-zók , h a t , legalább német nyelvben jártas pap megnyerésé-re van fölhatalmazva.

Ezek képezék az alig mult napokban lelki örömein-ket ; most concursusnak, papszentelésnek , a romai kineve-zésü káptalani nagyprépostság betöltésének nézünk elébe.

Mindezek koronáját pedig az érdemekben megőszült s mind-nyájunk által nagyra becsült főtisztelendő és nagyságos turcsánkai és krstyánfalvi T u r c s á n y i József apát-kano-nok , és papnöveldénk szeretett igazgatója aranymiséjének, vagy is pappá szenteltetésének félszázados ünnepélyes meg-ülése teendi. Áldja meg az Isten addig is legjobb egészség-gel a főt. kanonok urat ! S p á n y i k Tamás.

B . - & y a r m a t l i , jul. 29-én. Hogy az iskolák az egyházé legyenek, ezt nem csak azért követelheti, mert is-teni hivatása a tanítás , hanem hazánkban és sok más he-lyütt azért is t a r t h a t j a j o g á u l , mert nagyobb részét maga alapítá. A körülmények kényszerítő hatalma az egyház e téreni munkásságának szárnyát szegték ugyan, mert nem bir napjainkban sok javadalommal rendelkezni, de a

szá-zados lelkesülés a nyomasztó terhek súlya alól is ki- kitör és főpásztoraink ezernyi gondjaik között meghallják esdő fiaik szavát és segítenek.

Városunkban, hol 5-féle a vallás, vidéke pedig nagy részben protestáns, s ilyen iskolákkal el is van l á t v a , v á -rosunkban két osztályú elemi tanoda teng. O eminentiája 2 ezeret ajánlott egy (harmadik) osztály fölállítására , mi is ennélfogva gondoskodtunk az eszközökről azon osztály végleges megalapítására. Fiúi bizodalommal egyháznagy-jainkhoz folyamodánk és kihallgat.tatást nyertünk. Nmélt.

K u n s z t József érsek ur 40, ns. V i 11 a x Ferdinand apát iir 100, m. M a r k i Ignácz v. püspök ur 2 0 , ft. kalocsai káptalan, valamint mélt. N e h i b a János püspök ur 20 pfrtot méltóztattak az említett czélra kegyesen fölajánlani.

Mint említém, a vidék nagy részben protestáns de t ó t , csaknem kizárólag; ennélfogva nagy gondoskodásunk tárgya tót katholikus híveink iskoláztatása, de hogyan, mi-kor nincsenek könyveink, a csehet semmi módon sem használhatjuk. Legyen a használandó dialectus csehes vagy n.-szombatias, mindegy, a protestáns atyafiak az előb-bit választották nemsokára kiadandó könyveikben : hanem a tiszta csehet, tehát a Bécsben kijött cseh Fibel-eket lehe-tetlen használni.Valóban figyelmet érdemelnek tót híveink, mert vidékünkön a protestantismus termékenyítő fészeknek tartja a tótságot , vallása, nemzetisége mindene ez. E g y mezővárosban eddig 3 magyar prédikáczió volt, most azt is eltörülték. Népünk példásan ragaszkodik hitéhez s épen tót hiveinknél nem emlékezünk hogy valaki kitért volna , ámde a panslavismus sirokkója, félünk, egyszer kiszáríthat-ná az ősi h i t iránti hűséget. Szükséges tehát, hogy híveink szivében ez ellen hatalmas gátot emeljünk, mely a kath.

vallás isteni igazságából álljon ugyan, ámde ideiglenes és örök elemből levén egyesülve az e m b e r , j ó lesz eme gátot a nemzetiség kövecseivel tömörebbé tenni. A Népnövelési közlemények II. füzete megjelent. E héten tartunk tanító-tanácskozmányt.

Az itteni angol kisasszonyok növeldéje egy ház bir-tokába fog jutni. A nagylelkű adományozó fényes nevével számonkint találkozik az olvasó, adományairól dies diei eructat verbum nox nocti indicat scientiam. D r a x l e r J .

Utazási vázlatok.

VI.

A belgiumi papnöveldékben hetenkint gyónni kötelesség, áldozni többször is engedtetik. Ki legyen a gyóntató, ha a rendes lelkiigazgató mellé még más segítség is kívántatik ? Minden iurisdictionatus ? A főpapok különbséget tesznek sok esetekre nézve. A mily alapok vannak a casuum r e -servatiora, nagyobbak a növendékek gyóntatóinak megvá-lasztására. Hogyhogy? Ezek papokká készülnek, a papi tökélyre és gyóntató atyáknak , kiknek a gyóntatást gyón-va kell tanulniok. Hiszen ezt is tudja minden pap. De nem mind egyformán. A lelkigyakorlatoknál választatnak gyón-tató atyák. Mindenesetre az absolutio egyformán érvényes.

. 1 0 2 « De a iudex-féle czimen fölül még a pater és medicus név

is competál. Az opus operantium is sokat emel azon mun-kán , mely különben ex operato származik. Ezt a főpász-torok által kiadott statútumokból tanultuk , hogy a növen-dékek gyóntatóinak oly embereknek kell l e n n i , kik a nö-vendék minden foglalkozását méltányolni, azoknak a papi nevelésre ható viszonyát melegen fölkarolni óhajtják. — A s z e n t g y a k o r l a t o k sz. Ignácz módja szerint ú j lel-ket öntenek egy házba. Az év kezdetén elzáratik a világ csatornája, s megindul az U r é , ha a gyakorlatok hatása nem akadályoztatik. Azonban ha valamiben félrendszer nem czélszerü, ebben bizonyosan káros és hasztalan. Vagy le-gyen a gyakorlat mint kivánja sz. ignácz s az anyaszentegy-háztól helybenhagyott módszere, vagy semmi. A j ó mun-kához időt kell engedni. A fölszentelendők készítéséhez XI.

I n c z e pápa nem hasztalan szabta ki a 10 napot. ' ) Hogy pedig a lelkigyakorlat kellő méltánylást nyerjen, a morális egy kimerítő tractatust adjon róla. Mit az ember betanul és fölfelel, az iránt világosabb tájékozással bír.—Mit mondjak az esztendőn á t , a z a s z t a l f ö l ö t t i o l v a s á s -r a , azon olvasás-ra , mely sze-rint bizonyos tö-rténeti vagy más jó könyvek, mint szentek élete, fönnhangon olvastatnak egy növendék által, kit a többiek figyelemmel hallgatnak ? Mechlinben, G e n t b e n , B r ü g g e b e n , Lüttichben, Tour-naiban, Namurban minden étkezés fölött, még a kö-zös reggeli fölött is olvasnak ; a többi pedig halálos csendben étkezik és közönségesen nagyon jó gyomrú if-jak , az olvasás javítja az étvágyat. ,Tán ez a munka

még is fárasztó ; gyötri a gyomrot ; nem hallgattatik.' A tapasztalás azt mondja : hallgatni könnyebb , mint kér-dezni, felelni, gondolkozva beszélni. Ugyanaz állítja, misze-rint azon sok derék szerzetes, kik e dolgot rég s mindig folytatják, egy sem romlott gyomrú, hanem beszédbeni visz-ketegének tud parancsolni. Kérdeztük itt-ott, van-e haszna az ily olvasásnak ? Mainzban (hol az elüljárok együtt egy ideig étkeznek a növendékekkel), azt felelték eleven eszű urak, hogy igen érdekes, mit különösen olvasni, rá nem ir-nének, az asztalnál meghallják. Ügy mondták, hogy az is-meret szerzésnek egyik, annál biztosabb módja , mennél folytonosabb , minthogy mindennap az egész étkezés alatt folytattatván az olvasás, sok érdekes előkerül. S azt állíták, miszerint ezen olvasás a férfihoz , különösen a paphoz na-gyon illő hallgatékonyságnak gyakorló mestere. Ú g y mond-ták , hogy ha több n e m , egy-két jó gondolat bizonynyal megmarad, s még bizonyosabban több mint egy-két helyte-len szó elmarad. ,Még is kevésre mehet az ily olvasás' fag-gattam Kölnben Dr. W e s t h o f f - o t , erre azon könyvek névsorát1) adta előmbe, melyeket mióta ő regens

fölol-' ) Több hazai papnöveldékben , nevezetesen a nagy-emlékü Klobusitzky korától Kalocsán ezen rendelet szorosan inegtartatik : a subdiaconatus előtt 4 , a diac. 2., a presb. 4 nap folytonos g y a -korlat. Sok a mondani való , j ó l esik a több idő.

2) Ezen névsorból n é h á n y a t kiírunk. 1855. Cardinal P a -c k a ' s W e r k e 6. Theile. A. T h e i n e r s Bildungs Anstalten — a b e o d e m. Der Kardinal F r a n k e n b e r g . Card. L i 11 a s Briefe. P.

L e o X I I . von Dr. Scherer. H i r t e n b r i e f e der Bischöfe von

vastatott, és följegyzett tájékozás iránt, hogy azokon kivül még mit kellene olvasni. Ezen szakértelmű ur pedig a Germanico Hungaricumnak hírneves növendéke v o l t é s a R a j n á -tól a Vistuláig ő tartotta egy évtizedeken keresztül a papi sz. gyakorlatokat ; különben is munkáiból ismert ur ; cardi-nalis érsekének teljes bizalmát bírja. A d e á k n y e l v e t eszköz gyanánt is föl kell említenünk. Ezt az egyháziak soha sem nélkülözhetik ; magyar papnak deákul nem be-szélni nagy hátramaradás ; ez a kapcsa nyelv-dolgában a katholika egyháznak. S ha azt az iskolai osztályokban nem tanulja meg a növendék, a theologiában kell megtanulnia.

Mindez igaz. Sed qui vult fínem, debet velle media. A papnö-velde falai közt deák szón kivül egyébnek nem kell hallat-szani.Lehetőségéről kezeskedik sok helyben nyerhető tapasz-talás. Fölügyelet megkívántatik, mert fél rendszabály mel-lett itt sem lehet czélt érni. Állhatatosság a dolgot szokás-ba hozza. Gyakorlat után majdnem az ellenkező lehetlen.

A lelkiismeretességre hatni kell. Belgiumban a növendé-kek deákul társalkodnak, s innét v a n , hogy a papokkal is lehet e nyelven szólani. Vajha egyébiránt a megyében di-vatos egyéb nyelvekre is kellő szorgalom fordíttatnék, a pásztorokat a nyáj mindenütt értené.—A c a t e c h e t i c a és e l o q u e n t i a s a c r a különös figyelmet érdemel. Fő-pásztoraink ismeretes körlevelekben sürgetik a pásztorko-dás e legfontosabb ágát, a gyermekek hitbeli oktatását. De nehéz azt annak teljesíteni, ki mint kispap rá nem vezet-tetett. Mindenekelőtt a katechismust könyv nélkül tudni nagy dolog. Erre Passau-, Regensburgban (egyéb foglal-kozással) egész év fordíttatik. A szabályokat tudni sőt ér-teni sem elég. A folytonos gyakorlat okvetlen szükséges.

Könnyű ugyan a katechizálás, mert szüksége hatalmas ind-okokra van építve, de épen nem játék , hanem édes fá-radsággal szereztetik. Valamit és rendesen katechizálni, két dolog. Nem a válogatott szavak, nem bölcseleti elemezés,

hanem a kimagyarázás és szívbe vetés tekintetik. E g y év a bevezetésre alig e l é g , egy két iskola-látogatás jobb a semminél. Hogy lesznek ügyes concionatorok ? (Nem mon-dom oratorok.) Ha alapjok jó. Az egyházi szónoklat saját Hildesheim, Cöln, Münster , P a d e r b o r n , T r i e r , Breslan. Leben des H . F r a n z v o n A s s i s i von de Malou. des H. E g i d i u s von Pösl.

Dewora, das tägliche B r e v i e r g e b e t . D a r u p ' s Anleitung f ü r Seelsorger am Krankenbette. Roderici opera . . s több mások. 1852-ből n é h á n y a t fölirtunk : C o b b e t história. V i t a P . C a n i s i i.

Briefe über spanische Inquisit. V o n M a i s t r e. Geschichte der Einsetzung des Frohnleichnams Festes. A. B. B a r t h o l e t S. J . Die J e s u i t e n von R a v i g n a n . Denkwürdigkeiten zur Geschichte des Jacobinismus von B a r r u e 1. 3. Bände . . . 1853-ból. V i t a S.

Bernardi v o n Ratisbon. X i m e n e s von Hefele. V i t a Franc. B o r -gia. P . Dan. Bartali. 50 Beweggründe des A. U 1 r i c h Herzogs von Braunschweig. H i r t e n b r i e f e . Die Macht der P ä p s t e im Mittel-alter v. G o f f e l i n . V i t a S. Vincentii a P a u l a v . S t o l b e r g . Francisci a Regis v. S c h e l k e. S e g n e r i Lobreden über S. An-ton Padua. Aloysius. Ignatius. Thomas ab Aquin. Carl Borrom. v . D i e r i n g e r . S e g n e r i die Ungläubigen oline Entschuldigung.

Oberrheinischen Kirchenprovinzen. Ueber den Einiluss des Katholi-cismus auf die Wissenschaft v . W i e s e m a n . . . 1854. 1855. 1856-ból idézni nincs h e l y ü n k ; különben a legérdekesebb olvasmányok és n a g y számmal fordultak elő.

« 103 •*

színével bir. Tárgyat kiválasztani, azt czélszerűn kidol-gozni , ha nincs alap , fáradságos egy munka. A bevezetés nemcsak szabályok összegéből, hanem a dologba avató gya-korlatokból álljon. Most minden kéz irai kezd ; a növen-déknek i r a i , gondolatait összeállítani tudni kell. Hol lé-gyen erre a segédkönyv , ezen tárgyra hol mit lehet felel-ni , mikép fölosztható , miként használható, arra a tanulás pályáján kell adni tájékozást. Régi ez a gondolat, hogy minden tantágynak be kell folyni a lelkipásztorság e czél-jába. Mert nevezetes foglalkozás az egyházi tanítás, és no-ha nem egy de nagy ága a pásztori hivatalnak. Rá tehát minden tantárgyban hatni kell. Csupa szabályból álló bái-m e l y t a n , e czélra nebái-m bái-munkál, s ennyiben czeljátnebái-m fejti meg. Adja elő a biblicum, hogy hol van ez meg azon tárgyra egy életrevaló parabola vagy történt dolog, mond-j a el a dominicalis evangéliumok értelmét, femond-jtse meg év-ről évre a breviariumi psalmusokat s így tovább. A moral adjon ugyan elveket, de ne mondja csak affirmative vagy negative, hanem a dolgot az életre fejtse meg, hogy így a concionator segíthesse magát. A dogma úgyis alaptanítás, legyen tehát a dogmatica tárgyalása is olyszerû, hogy an-nak szakaiból könnyen lehessen egy ügyes beszédet kike-rekíteni. E fölött természetes , hogy a szónoklat általános szabályait tudni kell. Kaprinai könyve nagyon használha-tó. Boldog a megye , melyben a növendék ösztön által is , leginkább pedig meleg részvéttel serkentetik beszédeinek kidolgozása- és jó előadásában. Mert fiatal emberbe befek-tetni a törekvést, oly annyira szükséges, mint nélkülözhet-l e n , hogy fonélkülözhet-lyton hanélkülözhet-ladni igyekezzék benne. Hogy a nélkülözhet- litur-giára a breviárium és egyházi szertartások szabályos meg-tanulására , a nép-énekek megismerésére szüksége van egy papnövendéknek, nagyon ismert dolog. Belgiumban azon kérdések közt, melyek papi próbatételek alkalmával tétet-nek, a liturgia- és rubricákból mindig kettő tétetik. A li-turgia most már a praeparandiákban is, mint kell, szorosan taníttatik. — Nevezetes eszköz a nevelés czéljára elüljárói é r t e k e z l e t e k e t tartani. Volt idő, midőn a consessus név ijedelmes egy szó v o l t , mert rendesen kihágások fe-nyítése végett tartatott. Holott mennyi tárgy van a kihá-gásokon kivül, melyek az elüljárói értekezletek sorába tar-tozók , a nevelés barátai ismerik. Majd egy akadály merül f ö l , mely fölött a közös tanácskozás legczélszerübb , majd egy üdvös törekvés hozandó létre , melyet közerőnek kell támasztani. Több helyeken minden héten tartatik az ily ér-tekezlet , még pedig hasznosan. Ez majdnem egyetlen pótléka a rendszer abbeli tökéletlenségének , mely miatt a fiatalokkal az elüljáró ritkán vagy legalább nem folytono-san érintkezik , mi még is a nevelésre oly áldásos befolyás-sal birhat. Mi hozta a sz. Agoston-féle püspök-iskolák nö-veltjeibe az egyházi szellemet, ha nem azon folytonos élet-tanítás, mely az együttélésből, a folytonos érintkezésből származott. Mindkettő : érintkezés és értekezlet egy czél-nak eszköze. Mily jó elem a növeldékben a jámbor társu-latok, ismeretes dolog. A társulatok a hivekre korkérdés.

Ne lennének az a papokra nézve ? Helyes vezetésűktől sok várható, ha minden elüljáró az ügyet előmozdítni siet. Hol

virágzanak a Mária - társulatok áldáshozó következéseik-kel , a hol ebben jártas, gyakorolt lelkipásztorok a vezérek.

A mily szükséges a jámbor társulatok által is a növendé-kek közt a szeretetet és közszellemet fölkölteni, oly káros, bármely idegen befolyás által a papi gondolkozásmódot, vagy az engedelmesség szellemét rontani. J a j azon intézet-nek, melyben az elüljárókon kivül sok m á s , nem az elüljá-rókkal gondolkozó egyén szabja meg a szellemet : nyiltan vagy orozva tevén észrevételeket az elüljárói eljárás elle-nében. Nem dísztelen az elüljárói állás, de dísze csak az égi jutalomban áll ; e földön fárasztó kenyér, sok a számot-kérő , a részvevők száma nem igen nagy, s azok részéről is, kiktől a földön jutalmazó hála jogosan reménylhető , gyak-ran fekete hidegség a jutalom. E magában terhes állás, ket-tősen nyomasztó , ha a legszentebb törekvés félre magya-ráztatik , ha a legtisztább szándék nem tényekre hivatko-zás, hanem általános phrasisokkal depopularisáltatik, lia az elüljárói hivatal természete miatt annak személye is becs"

méreltetik. Elüljárót rendelni a főpásztor (terhes) gondja, e gondjának teljesítésében senki sem szabályozza őt. Teszi, a kit tenni akar, de a kit megtett, azt ő tette : s miután az elüljárói hivatalt foglalja , azon hivatalnak hatáskörével is kell czéljához mérve birnia. A hatalom mennyben s földön egy gyökérből származik : mindenféle hatalom az Istené.

Isten az U r és Atya. Czéljának valósítására mennyben s földön kiosztatott az angyalok és emberek szolgálata. I t t a földön egyházát rendelte az üdvözítő teljhatalom birtoká-ba. Az egyháznak czéljait a megyékben a főpapok kezelik, erre nekik hatalmuk van, s lenni kell. Magas rendeltetésök-nek megoldása miatt vannak hatalmuknak ágai, melyekben felelősség terhe alatt papjaikat bizzák meg. A papnöven-dékek nevelésének ügye a seminarium elüljáróit illeti. Az elüljárók összesen, és kiki a rábizott szakban Isten után a főpásztornak felelnek, s tőle mindazon tárgyakban, melyek hivataluk czéljával egyenes összeköttetésben állanak, ren-delkezési hatalommal ellátva kell lenniök. Legyen minden-ki eljárásában az, minek hivatalának neve bélyegzi. Töltse és tölthesse be körét bel- és kül akadályok ellen. A rugó rúgjon, a kerék forogjon, a mutató mutasson. Míg a kerék jól forog, a mutató jól mutat, nem kell sokat forgatni és bántáni, mert eltéveszti a járást. Az egység fönntartása legbiztosabban eszközöltetik, ha az egész vezetésében a fő-pásztori utasítás az alap. Ez a meridian , melynek helyébe alapul saját kényét senki sem teheti. Sok parancsoló egy dologban visszaélést szerez. Legyen a mutató m u t a t ó , de ne akaszsza mega kereket a forgásban.Lankadakkora kedély, ha csak gátlására szánt törekvésekkel találkozik. Az egy-ház szerkezetében legjobb képe van a nevelő-egy-ház szellemé-nek. Mily nagy abban a hibák megrovására a biztosító te-kintély, és még is mily nagy a szabad munkára a működő szeretetnek tere. A tekintély áll abban, mert a tekintélynek

Isten az U r és Atya. Czéljának valósítására mennyben s földön kiosztatott az angyalok és emberek szolgálata. I t t a földön egyházát rendelte az üdvözítő teljhatalom birtoká-ba. Az egyháznak czéljait a megyékben a főpapok kezelik, erre nekik hatalmuk van, s lenni kell. Magas rendeltetésök-nek megoldása miatt vannak hatalmuknak ágai, melyekben felelősség terhe alatt papjaikat bizzák meg. A papnöven-dékek nevelésének ügye a seminarium elüljáróit illeti. Az elüljárók összesen, és kiki a rábizott szakban Isten után a főpásztornak felelnek, s tőle mindazon tárgyakban, melyek hivataluk czéljával egyenes összeköttetésben állanak, ren-delkezési hatalommal ellátva kell lenniök. Legyen minden-ki eljárásában az, minek hivatalának neve bélyegzi. Töltse és tölthesse be körét bel- és kül akadályok ellen. A rugó rúgjon, a kerék forogjon, a mutató mutasson. Míg a kerék jól forog, a mutató jól mutat, nem kell sokat forgatni és bántáni, mert eltéveszti a járást. Az egység fönntartása legbiztosabban eszközöltetik, ha az egész vezetésében a fő-pásztori utasítás az alap. Ez a meridian , melynek helyébe alapul saját kényét senki sem teheti. Sok parancsoló egy dologban visszaélést szerez. Legyen a mutató m u t a t ó , de ne akaszsza mega kereket a forgásban.Lankadakkora kedély, ha csak gátlására szánt törekvésekkel találkozik. Az egy-ház szerkezetében legjobb képe van a nevelő-egy-ház szellemé-nek. Mily nagy abban a hibák megrovására a biztosító te-kintély, és még is mily nagy a szabad munkára a működő szeretetnek tere. A tekintély áll abban, mert a tekintélynek

In document Religio, 1857. 2. félév (Pldal 108-112)