• Nem Talált Eredményt

Jfla tsj a ro rsz.i s?

In document Religio, 1857. 2. félév (Pldal 33-37)

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Jfla tsj a ro rsz.i s?.

íií j ö r , julius 5-én. Öröm dagasztotta kebellel ra-gadom meg s nyúlok irótollamhoz, közzé teendő e becses

lapok hasábjain az örvendetes eseményt s illetőleg egyházi ü n n e p é l y t , mely sz. kir. Győr városa nemeskeblü lakóit és a közel s távolbol összegyűlt magas vendégkoszorút

föl-lelkesíté s mozgásba hová. E mai napon történt s ment vég-Le ugyanis a győri egyház angyala , mélt. Sintoi* János

') Math. 10, '28.

— « 2 6 . . urnák ünuepélyes beigtatása püspöki székébe. Ö méltósága

az esztergomi ú j basilicában felszenteltetvén az apostolok fejedelmeinek ünnepén, másnap viradóra gyorskocsin — mellőzni akarván a székvárosábani ünnepélyes fogadtatást

— szerencsésen megérkezett püspöki lakába, ft. S z á n t ó f i Antal prépost, pest-belvárosi lelkész, és az ú j püspöki ti-toknok dr. S c h r e i b e r László, ő szentsége tiszteletbeli káplánja, volt esztergomi érseki szentszéki j e g y z ő , urak kíséretében. 0 méltósága ezen idő óta rendező figyelmét a kicsinosított székesegyház és püspöki-lakbani szükséges előkészületek-és fölszerelésekre fordító. A ft. káptalan költségén kijavíttatott a főtemplom előtti sz. Mihály arkan-gyal „Quis ut Deus" föliratú, szép magas szobra is, melyet 1764-ben egyik külvárosi lelketlen és szerencsétlen ember,

— ki iszonyú káromkodással merészlé illetni az Istent és Krisztust, az ő urát és jótevőjét — állíttatott poenitenczia-fölhagyásból.

A beigtatási ünnepély ma reggeli nyolez órakor vevé kezdetét. A beigtatandó mélt. főpap püspöki lakából a ft.

papság , fölállított czéhek , tanuló ifjúság hosszú sorai kö-zött vonult he a székesegyházba, melyet a teljes díszben megjelent katonai s világi hatóságok és a hivek roppant nagy sokasága zsúfolva megtöltött. A szép számmal megje-lent tisztelgők közöl névszerint megemlítendők ezek : nm.

D e L u c a Antonin , tharsusi érsek , ő szentségének Bécs-ben szekelő követe ; mélt. R o s k o v á n y i Ágoston váczi, F a r k a s Imre fehérvári püspök , R i m e 1 y Mihály szent-mar ton i főapát urak ; b. II e 1 f e r t al-államtitkár , A 11-m a il n elnöki titkár a vallás-és közoktatási 11-ministeriu11-m- ministeriumban ; b. M a y e r h o f e r altábornagy, gróf E s z t e r -h á z y J\1 iklós, S c -h w a b e n a u Antal lovag, a sopronyi helyt, osztálynál udv. t a n , S i m o n J á n o s , sopronmegyei főnök. A z e s z t e r g o m i f ő m e g y é b ő l : T ó t h Imre , D u r g u t h Jóssef, gr. F o r g á c h Ágost., S z a j b é l y Henri k , O r d ó d y Tivadar kanonok urak ; S z á n t ó f i Antal prépost, L i p o v n i c z k y István a p á t , (t 1 a t z , M i s k o l c z y , P e ö c z esperes, S u j á n s z k y Antal, B l a s k o v i c s , R e n d e k József, K I e m p a Simon plé-bános urak ; — C s e t e Antal és K u r o n c z László vesz-prémi F e k e t e János szombathelyi , A i g n e r fehérvári, M i s i i n nváradi, T a u b e r és l i á c h sopronyi kanonokok, P i c h l e r kismartoni prépost, kanonok, S á r k á n y Mik-lós bakonybéli apát, H o l l o Mihály prépost fóthi pleb.

urak ;—R u z s i c s k a Nep. János, a pesti egyetemi hittani kar tagja ; S z a b ó Imre esperes, C s e t e László veszprémi hittanár ; S i m o n Vincze és L a k y Demeter csornai

pre-montréi kanonok , B u 1 a fehérvári és V i n d i s c h Alajo3 igazgató-tanár. A győrmegyei 19 alesperességből minde-gyik alesperes , legalább egyegy lelkész-társsal.

Az ünnepélyes menet bevonulván, a szentély helyi-ségeit elfoglalák a ft. papság és főbb rangú hivatalnokok.

O méltósága velős latin beszédet tartott (melyet jelen szá-munk egész terjedelmében közleni megkezdett.) Melyre mélt. D e á k y Zsigmond , fölszentelt püspök , olvasó-kano-nok válaszolt; a kinevezési s megerősítési okmányokat már

előbb ns T a t a y János és S t e r n e Ferdinánd győri ka-nonok urak olvasták föl.

0 méltósága azután a „Jöj el Szentlélek" eléneklése után, hódoló népeinek szerető körében fölment a szószékbe, és „a püspöki méltóság hivatala s a híveknek irántai köte-lezettségéről" kellemesen csengő kenetdús szavakkal szó-nokolván , a jeges szivet is lángoló szeretetre buzdító. A vérnélküli áldozatot nsg. S z a j b é l y és A i g n e r kano-noksegédlete mellett mutató b e , communio után megdoztatván a növendékpapokat. Végül T a t a y kanonok ál-tal magyarul is fölolvastató a híveknek, hogy a szentséges pápa engedelméből „teljes búcsút" adhat jelenleg a törö-delmezők és gyónó- s áldozóknak.

A beigtatott mélt. főpap a szívesen látott vendég-koszorút meghűli kegyeskedett délutáni két órára gaz-dagterítékü asztalokhoz , úgymint a püspöki palotában , a sz.-Benedekrendüek székházában, papnöveldében, stb. Ver-sezet is osztatott ki.

A szentmártoni főapátság részéről a remek latinságu

„Ódát" T a k á c s Bernardin tanár irta. Nt. B r a u n Ferencz páli blebános, tiszt, esperes, aztán a csornai prépostság, és óvári kegyesrendiek is„Szív és Öröm hangokban" ömle-deztek. A csórni vers L a k y remekmüve.

A győri főgymnasiumi ifjúság nevében T u z a Károly 8-ik osztályú készített „Örömdalt," ily mottóval Sujánszky-tól : Te légy esdő szivünk őre ; és CzuczorSujánszky-tól : Hintsd el e mennyből lehozott igéket, a vetett magból zamatos gyü-mölcsök ezre tenyészszék.—Engedje a népek jóságos Istene, hogy ő méltósága sz. János apostolnak hosszú idejét meg-érhesse.

—bi—-l*;V|ta, junius 29. Az apostolok fejedelmei ünnepén a pápai egyházkerület ritka örömünnepélyben részesült U g o d helységben , hol főtisztelendő D ó c z y József a veszprémi székesegyház czímzetes kanonoka, félszázados ál-dozár, ugodi lelkész, hála és magasztaló áldozatot mutatott be az örök főpapnak azon kegyelmeért, hogy őt szent szol-gálatában félszázadon át. élni, s szőlőjében a hivek lelki üdvére annyi ideig hiven és buzgón munkálkodni engedte ; igen, hiven és buzgón járt el a főtiszt, aranymisés szent hivatásában , s midőn ötven év után az U r oltárától mint fáradhatlan munkás, élte tevékeny napjaira visszatekintett, bizton elmondható magáról sz. Pálnak azon intelmét:

„Méltón jártam a hivatás szerint, melyre hivattam minden alázatosság-, szelidség-és béketűréssel." (Efez. 4, 1—2.) S ha az Ur oltárától összesereglett hiveire tekintett, s azok szemeiben az örömkönyeket, mint a hála legszebb kifeje-zéseit rezgeni l á t t a , bátran elmondható: „íme U r a m , itt vannak mindazok, kiket rám biztál, egyet sem vesztettem el közölök." Boldog a nyáj , melynek ily pásztora v a n , s viszont boldog a pásztor, ki így legeltette juhait. Hogv mennyi jót tett a főtiszt, aranymisés, ki mondhatná el azo-k a t ? Ki sorolhatná e l . mily buzgó apostola volt Krisztus anyaszentegyházának ; mily kegyes vigasztalója a rábízott hiveknek ez élet nyomoraiban: mennyire barátja, oktatója volt az ártatlan kisdedeknek, kiknek, az U r félelmére tanít-va őket. elég korán megadni iparkodott az i r á n y t , hogy ez

27

életsikamlós pályáján biztosan haladhassanak ; mennyire ápolója volt a betegeknek, gyámola az elhagyottaknak, mily örömmel viselé a nap hevét és terhét Istenért és ember-társaiért? Ki mondhatná el ezeket? Beirvák azok az örök élet könyvébe , melyekért hervadhatlan koszorú van eltéve számára ; s mi, midőn ez örömünnepélyt a ker. kath. világ-nak tudomására a d j u k , szivünk őszinte óhajtását fejezzük k i , hogy a jó Isten a ft. aranymisést a kath. egyház di-szére, hivei üdvére, s nekünk hő tisztelőinek örömére még sokáig szent örömben és megelégedésben élni engedje.

Az ünnepélyt emelte a minden nemest hőn fölkaroló jótékony emberbarát, főtisztelendő K o r o n c z László

vesz-prémi székes-egyházi őrkanonok, somló-vásárhelyi apát ő nagysága jelentéte , kinek vezénylete, s az egyházkerületi lelkész urak , kiknek segédlete mellett mutatá be hálaál-dozatát a főt. aranymisés ; a szónoklatot nt. K ő s z e g h y József pápai lelké z ur t a r t á ; végre egy aranymenyegző.

V a s z a r y Kolos.

E g e r , jul. 1. „ U r Isten! mivé leszünk, ha jobbjain-kat sorba szeded ," így zokogott tegnap ezer fájdalmas szív , midőn azon gyászhír futotta be városunkat, hogy a ritka férfiú ft. S c h e h o v i c s Ferencz kanonok ur nincs többé az elők közt. Verejtéket törülve húzzuk végig kezün-ket mi is homlokunkon, nndőn e sorokat kezdjük irni.

De hagyjuk hűlni könyeinket, érdeniesbért nem történhe-tik az. Benne az irodalom a tudományok leghőbb pár-tolóját , az egyházi rend a papi szentség és Jézus szíve szerinti igaz papot, s a szegények valóságos atyjokat ve szíték. J u n . 16-ka volt a gyásznap, midőn a bekövetkező veszély előjelei egyszerre törtek elő , de Isten után az or-vosok megrettent kedélyünket néhány napra lecsillapítot-ták. Ámde Istennél a hatalom, s a hőn szeretett jeles fér-fiút az összes lakosság szörnyű fájdalmára és siránkozására tegnap a halál kiragadá közölünk. Az ember azt gondolja hogy csak álmodik, alig birja elhinni a szomorú valóságot, hogy meghalt e kifogás nélküli férfiú , ki két életet érdem-lett volna, magáért és másokért. A vesztés fájdalmától sújtva, szakadozva és borongva gyűlnek gondolatim a nagy halott szemléleténél, s miként a lebukott csillag után hosz-szant mereng a szem, méla bús érzettel tekintek az enyé-szet országa felé.

A keserűen siratott megboldogult, fölfogta korán hi-v a t á s á t , s élt annak teljes erejéből ; bölcsen átlátta, hogy Isten kegyelmét a tudomány világánál kell a hithideg kor vakságában fölismertetni, s e végre zsenge erejétől élte vég-perczéig tanult oly állhatatosan, miként nem hibázunk , ha mondjuk , hogy a müveit világ irodalmi termékei benne úgy központosultak, miként a gyújtó tükörben a nap szét-ágazott sugarai : de megbecsülhetlen hasznai is háramlottak ennek az egyházra, mert míg üdvös egyházi kimerítő tu-dománya felől a legnagyobb elismeréssel és mély tisztelet-tel szólott mindenki : az irodalomra, de különösen az egyházira örökös kár marad, ha páratlan érdemű dolgo-zatai a házassági ügyekben nyilvános napvilágot nem lát-nak ; mert miként a dolgos méh gondosan hazaviszi, mit faradsággal távol gyűjtöget, úgy a boldogult a tudományok

egyetemes kincstárában fölgazdagítva keblét, annak kincs-halmazát az egyház oltárára rakta le. Munkásságáról elégséges legyen herczeg-primás bibornok ő eminentiája szavait fölhoznom, ki a boldogultnak egy bemutatása al-kalmával ekként méltóztatott nyilatkozni : multum seribit, sed bene seribit.

Azonkép t u d t a , hogy vallásosság nélkül jámborsá-got, igazságot kivánni, annyi, mint gyümölcsöt várni a fá-tól, a jótevő napnak r á h a t á s a , az ég harmata nélkül: azért feddhetlen életével hordozta elő a vallásosság fáklyáját , hogy lássuk a szentek szentébe vezető u t a t ; s fölfogta é s teljesítette az Üdvözítő azon mondatát, hogy, a kik teszik az én akaratomat, azok az én testvéreim és rokonaim. De mindenek fölött kitűnő volt az ő bőkezűsége ; már éltében két osztályosa volt értékének balról az irodalom , jobbról a szegények és szűkölködők ; s azért tán életét örömtelen-nek is mondhatnám, mert keble örömeit mindig másoknak osztogatta, s elszedte cserében a mások fájdalmait. Szám-talan jótéteményei többnyire titokban áradtak ki, mint a patak, mely a bokrok árnyékában elrejtve folydogál, s is-meretlen vizével a maga tájéka virányait öntözgeti, termé-kenyíti ; egyik kezdő v o l t , ki életbe akarta léptetni, hogy ne tudja a bal, mit tesz a jobb. Ezt nem szabad tovább fej-tegetnem , mert a nagy szellem keresztény érdeméből von-nék le; midőn úgy is fönnhangon tesznek tanúságot a ko-porsóhoz nem férkezhető, atyjoktól szakadt szegény sorsu-ak keserű zokogásai; ő , mikor segélt, gyógyított is, nála nemcsak a kéz, a lélek is adott, sőt mint a folyam sokkal sebesebben f u t , midőn közelít a tengerbe omláshoz : élte vége felé nem hogy lankadt volna, de még gyorsult lelke áldásos mozgékonysága. Végrendeletében a magyar akadé-miának 500, a sz.-István-társulatnak 500 pfrtot hagyomá-nyozott A birodalom minden részein lakó barátait s isme-rőseit az elhunytnak emléke megtisztelésére figyeltetni, az említett néhány pont elég ; bár ő , mint a nap világegye-tem minden pontjáról tekintve egyforma , fényes , azonkép ő bármily oldalról tekintsük , a tökéletes férfi-jellem képvi-selője marad. Azért ne hasonlítsuk senkihez, és ne hasonlí-tsunk senkit hozzá, hanem ha az egri nép sokáig szomorú-füzet képez sírja fölött, kik némán föléje hajolva forró harmatot hintenek rá : mi az engesztelő áldozatot hálá-san nyújtsuk Isten oltáránál nagy lelkéért

És Te jó Isten, ki adsz örömet és adsz f á j d a l m a t , vi-gasztald meg a kesergőket, s a boldogúlt lelkének adj örök dicsőséget az egekben. P á r v y Alajos.

I ' a l á i i k a , (kalocsai főegyházmegye.) junius 23-án.

A tegnapi nap az itteni 'om. kath. lakosságra nézve öröm-nap volt, mert esteli 5 óra után ő nagyméltósága K u n s z t József kalocsai érsek s kegy. főpásztorunk, kit régóta óhaj-t o óhaj-t óhaj-t u n k , Csébről hozzánk elérkezeóhaj-tóhaj-t Leszállván a plébánia-iakban , s a templomban imáit végezvén , a plébániaiakba ismét visszatért, a csinosan fölöltözködött kisdedek egyike üdvözlé, s mindannyian letevén ő nagyméltósága számára készített koszorújokat, ártatlan keblök hódolatát lerótták ; utánok a helybeli járáshatóság ú g y , mint a többiek tették hódolatukat. Másnap reggeli 7 órakor egyh. kiséretével a

. 2 8 o s -tein plomba menvén, a sz.-mise-áldozatot bemutatta, s után

a? összesereglettek ezereihez hathatós főpásztori intéseket intézvén, a bérmálás szentsége kiszolgáltatásához fogott, s 15 2Got avatott föl sz. hitünk bajnokaivá. Délben ft. S z u k -n o v i c h Jakab cz. ka-no-nok , ker. alesperes s plébá-nos u r szívességéből, a gazdag terítékű asztalnál igen számosan

voltunk szerencsések ő nagyméltósága körében ebédelhetni.

Ebéd fölött a helybeli káplán t. I n g 1 ü c k h o f f e r Károly ur fáradozásai általtanult s ez alkalomra szerkezeit quartett eldalolása által, több urak hozzájárultával, tiszteltetett meg

ő nagyméltósága. Délután az iíjuságot vette elő, s midőn a ker. hittudományból kikérdezte volna , útra kelt, s a nép ezereinek szerencsekivánatai közt, tőlünk búcsút v e t t , s apostoloskodása folytatása végett Bukinba elindult, hátra-hagyván főpásztori buzgalma s atyai kegyessége zálogát.

Az ég vezérelje szerencsésen ! ! E g y r é s z v e v ő.

I I ! R F 0 l È R .

E s z t e r g o m . A lelkigyakorlatok Esztergomban au-gustus 24-én veszik kezdetűket t. J u r i g a Albert carme-lita-atya vezetése mellett, kinek kenetteljes elmélkedései

még a mult évekről ismeretesek.

Bibornok s hgprimás ő eminentiája f. hó 4-én indult Nagyszombatba , s onnét Brezovára , hol a túlnyomó pro-testáns többiek között lakó kisded kath. nyájat e bérmálás szentsége által a hitben erősíteni fogja.

B u d a . A budai császár-fürdőben ft. M a u r e r szé-kesfehérvári kanonok szélütés következtében f. hó 4-én rögtön meghalálozott. Az örök világosság fényeskedjék neki.

W y ő r . D e L u c a nuncius ő exja f. hó G. Pannon-hegyre több győri vendég-urak kiséretében még az nap Győrbe vissza, onnét legközelebb Bécsbe utazandó.

&4.alksburg. A t . j e s u i t a atyák nevelő-intézetében a f. é. májuslió emlékeül kiadott jegyzék szerint jelenleg 78 növendék van. Ezek között vannak gr. Apponyi. Albert, gr. Atteins Ferencz , gr. Busseul Ferencz , g r . Draskovics Iván , gr. Erembault Gaston , gr. Eszterházy György, gr.

Goess Lipót és Zeno, gr. Hoyos Miksa és Szaniszló, gr.

Lodron-Laterano Albert és H u b e r t , gr. Seilern Miksa és P á l , gr. Spangen József, gr. Stadion György, gr. Török József, báró Holtz , báró Lazarini Henrich és Kuno, báró Locella Ernő , báró Ilandel-Mazzetti Géza, báró Ludvvigs-torff Antal és L i p ó t , ! áro Schloisnigg F e r e n c z , báró Sternbach Lipót, báró Sternegg H e n r i k , báró Walters-kircheu Miksa, Hegedűs Gyula, Hegyessy Dezső, ürmösi Maurer Géza és Mihály , Mórász József , Ljfalusi Gyula.

Sßologna. J u n . 12. 0 szentsége az austriai katona-ságot ünnepélyesen megáldá. Gyalogság, lovasság, pat-tantyúsok mind együtt voltak a főpiaezon, élökön 7

tá-bornok , s a főparancsnok gróf Gyulay. A pápa megjele-nésekor megszűnt a trombiták harsogása s elhallgatott a dobszó. Födetlen fővel fogadák vitézeink a szent atya ál-dását. Azután a csapatok a szent atya előtt elléptettek.

Másnap ő szentsége a sz. Miliály-villába ment át lakni.

Akkor fogadá a modenai herczeget s herczegnőt, s ennek nővérét, kinek 2 kis fiát meg is térmálta. A pármai ber-ezeg Robert szintén ekkor tette tisztelgő látogatását. H i r szerint ő szentsége julius elején Ferrara és Ravenna váro-sokat is meglátogatja , s innét visszamegy Bolognába , hol

septemberig fog tartózkodni.

Roma. 0 eminentiája Antonelli cardinalis a mexi-coi követet M o n t e s-t mint magán egyént fogadá. Diplo-matikai állása csak úgy fog elismertetni, ha Mexico az egyház ellen kiadott rendeleteket visszavonja.

A a r g a u . Lapunk 2-ik számának ,IIirfüzér'-ében Schröter-ről szóltunk. Azokhoz ezeket adjuk. Reinfeld, hol ő lelkész, a baseli megyében van ugyan 7 de határos levén a freiburgi megyével, szokás szerint ennek h ivei között is működött fölszólítva. Az érsek letiltása tehát csak ezeket illetőleg hirdettetett k i , a többi a baseli püspököt illetvén.

Az aargaui tanács a freiburgi érsek május 29-én kelt em-lítettük rendelete ellen tiltakozik, s megtiltja a baselme-gyei papoknak a segédkezést, ha erre a freiburgi megye ál-tal fölszólíttatnának, a baseli püspöki hivaál-talt pedig vi-gyázatra inti.

S t u t t g a r t . 0 szentsége IX. P i u s pápa D a n n e -c k e r stuttgarti plébánost, a Würtemberggel kötött - con-cordatum létrejötte körül tett fáradozásai méltánylásából, házi praelatusai közé számlálta.

B a d e n . A Badennel kötendő concordatum ügye is gyorsan halad , leginkább azóta, hogy a seminarium-ügy-ben Vicari érseknek ismét némi jogokat visszaadott a kor-mány.

P o r t u g a l . A goai patronatusra vonatkozó concor-datum kihirdettetett. Pontjait egyik közelebbi számunk hozandja. í g y t e h á t , hála Istennek, a goai szakadás vé-get ért.

É r t e s í t é s .

A székesfehérvári püspök megyei papnöveldébe leen-dő fölvételre az elővizsgálati próbatételek augustus 4-ére lévén kitűzve erről a nagygymnasiumot végzett tanuló if-jak oly utasítás mellett értesíttetnek, hogy a kik magokban az egyházi pályára hivatást éreznek, és a kellő tulajdonok-kal is bírnak , s e megye kebelébe fölvétetni kívánkoznak,

már aug. 3-án , tanulmányi és erkölcsi bizonyítványokkal ellátva, magukat a püspökmegyei hivatalnál eleve bejelent-sék. Kelt Székesfehérvárott jul. 1-én 1857.

P a u e r J á n o s , püspöki titoknok.

T a r t a l o m . A liázasság létesülése. Főpásztori szózat.

G y ő r : jjüsjjöki bejgtatás. P á p a : Aranymise. E g e r : Seheliovics emléke ; P a 1 á n k a : főpapi látogatás. Hirfüzér.

P ^ ' M e ü é k l e t Va ív. — Tulajdonos és felelős szerkesztő: Zalka Kv. János.

Nyomatott B e i m e l J . és K o z m a Vazulnál. Pest, 1857.

s z . II. F E L E V 1857.

RELIGIO.

P E S T , J U L I U S 11.

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

Megjelenik e l a p hetenkint kétszer : szerdán és szombaton. Az előfizetési d i j félévre postán 4 f r t ; h e l y b e n 3 f r t 40 kr p p . •—

Előfizethetni m i n d e n e s , k i r . p o s t a h i v a t a l n á l ; P e s t e n a szerkesztőnél ( P a p n ö v e l d e - u t c z a 1. sz.) és H a r t l e b e n K. A. könyvkereskedésében

In document Religio, 1857. 2. félév (Pldal 33-37)