• Nem Talált Eredményt

4. Konfliktus és konfliktuskezelés

4.6. A bullying prevenciós és kezelési lehetőségei

4.6.3. Egyéb programok

Nyugi ovi program

A program a pedagógusok érzékenyítésével, informálásával, módszertani segítésével indul, majd egy tematikus történet és játékos feladatok segítségével tanulhatják meg a gyerekek a zaklatás ellenes szabályokat. Érzelmi szinten hangsúlyos az empátia fejlesztése és egymás elfogadásának az erősítése.

Komplex Instrukciós Program

A módszer az USA-ból származik, lényegét tekintve kooperatív tanulási módszerről van szó, mely négy, öt fős csoportokban dolgozó, különböző társadalmi helyzetű és képességű tanulók együttműködésére épít. A kis csoportos munka lehetővé teszi egymás megismerését, a feladatmegoldáshoz mindenki munkájára szükség van.

Arizona – tréningprogram

A program három alapszabályra épít: a tanulóknak joguk van a zavartalan tanuláshoz, a pedagógusnak joga van a zavartalan tanításhoz, és mások jogait tiszteletben kell tartani. Ha a fenti nyíltan megfogalmazott iskolai szabályok valamelyikét megszegi a diák, akkor kimehet egy tréningszobába, ahol egy ügyeletes tanár jelenlétében végig kell gondolnia, hogy melyik szabályt sértette meg, ennek mik a következményei önmagára, társára, tanárára nézve és mit kellene változtatnia a viselkedésén és ehhez kinek a segítését szeretné kérni. Ha a kívánt változások nem jönnek létre, akkor progresszív sorrendben segítő beszélgetés, szülők bevonása, intézményvezetővel való beszélgetés, majd a gyermekjóléti szolgálat felé történő jelzéssel keresik a megoldást a kialakult helyzetre. (Szávai, 2016)

Segítő pár program

Az iskolai mentor program célja, hogy minden tanuló megkaphassa napi szinten a figyelmet és támogatást. A program része a közösségfejlesztés, a pozitív iskolai- és osztálylégkör megteremtése. A mentorprogram a személyes törődésen keresztül segíti a diákok közérzetének javítását, az iskolához való pozitív viszony kialakítását. (Botó, 2018) A fentiek által mérséklődő mértékű frusztrációs terhelés és a pozitív klíma csökkenti az agresszió mértékét.

„Ébresztő-óra’ program

Az UNICEF programja, melyben 4-12. osztályosoknak tartanak interaktív előadásokat a gyermekjogokról, a gyermekek helyzetéről a világban, a gyermekeket érintő erőszakról. A program célja az érzékenyítés. (Botó, 2018)

Ö SSZEFOGLALÁS

A konfliktusok észlelése, az azokra történő reagálás a téma iránti érzékenységen, elkötelezettségen, motiváción, a csoport hozzáállásán, illetve az egyéni eszközkészleten múlik.

A helyes konfliktuskezelési stratégiák ismerete és napi szintű gyakorlata még hiátussokkal terhelt. A konfliktusok csökkentése, az áldozatok védelme, a zaklatókkal való hatékony foglalkozás, azaz a megfelelő iskolai konfliktuskezelés mentálhigiénés hatása nagy. A barátságos, biztonságos légkörű iskolák a diákok és tanárok számára is komoly lelki egészségvédelmet jelentenek. A biztonságos iskolák jó szocializációs mintáik révén segítenek a hátrányok mérséklésében, csökkenthetik a tanulók lemorzsolódását.

4.6. A bullying prevenciós és kezelési lehetőségei | 97

E LLENŐRZŐ KÉRDÉSEK

1. Ismertesse a hatékony konfliktusmegoldáshoz szükséges alapelveket!

2. Sorolja fel a konfliktuskezelés öt formáját!

3. Mit jelent a destruktív konfliktus fogalma?

4. Ismertesse az előítéletek kialakulásának okait!

5. Milyen módon csökkenthetők az előítéletek?

6. Hogyan alkalmazható a játék és a mese a konfliktusok feloldásában?

7. Milyen kooperativitást fejlesztő módszereket ismer?

8. Mi a resztoratív eljárás lényege?

9. Milyen helyzetben alkalmazható a támogató csoport?

10. Milyen előnyökkel bír a mentorprogram a bántalmazáskezelés terén?

I RODALOMJEGYZÉK

Szakirodalmi jegyzék

Allen, J. G., Fonagy, P., Bateman, A. W., (2011) Mentálizáció a klinikai gyakorlatban, Oriold és Társai, Bp.

Aronson, E. (2009) Columbine után Az iskolai erőszak szociálpszichológiája, AbOvo Kiadó, Bp.

Barczy M., Szamos E., (2002) Mediare necess est A mediáció technikái és társadalmi alkalmazása, Animula, Bp.

Berg, I. K., Shilts, L., (2016) WOWW-megközelítés. Megoldásépítés az iskolában, Solutionsurfers

Béres-Deák, R., Bognár, Z., Boros, I., Daróczi, G., Dombos, T., Liska, M., Majoros, K., (2016) Útmutató az előítéletes alapú iskolai zaklatás megelőzéséhez és kezeléséhez, Háttér Társaság, Romaversitas Alapítvány, Társaság a Szabadságjogokért, Tett és Védelem Alapítvány, Bp.

Botó, N., (2018) Tegyünk ellene!, Szakdolgozat, Gyula

Coloroso, B. (2014) Zaklatók, áldozatok, szemlélők: az iskolai erőszak, Harmat Kiadó, Bp.

Csepeli, Gy., (1993) A meghatározatlan állat Szociálpszichológia kezdőknek és haladóknak, EGO School BT, Bp.

Dambach, K. E., (2001) Pszichoterror (mobbing) az iskolában, Akkord Kiadó, Bp.

De Jong, P., Berg, I. K., (2008) Feladattól a megoldásig. A megoldásközpontú interjúzás művészete, Animula Kiadó, Bp.

Dóczi-Vámos G., (2016) Az iskolai erőszak és zaklatás megelőzésére és visszaszorítására irányuló beavatkozási programok metaelemzése In: Neveléstudomány 2016.2.:67-79. o.

Furman, B., (2018) Kids Skills, Megoldásközpontú gyermeknevelés a gyakorlatban, Z-Press Kiadó, Miskolc

Haddad, F., Gerson, R., (szerk.) (2017) Hogyan segítsünk krízisben lévő gyermekeknek?, Oriold és Társai, Bp.

Lovas Zs., Herczog M., (2002) Családi mediáció In:Feuer M., (szerk.) (2008) A családsegítés elmélete és gyakorlata, Akadémiai Kiadó, Bp.

Mihalecz G., Csizmadia, R., (2014) Kommunikációs és konfliktuskezelési készségek fejlesztése a családi életre nevelésben In: Komlósi P., (szerk.) (2014) Családi életre és kapcsolati kultúrára való felkészítés, KGRE, L’Harmattan Kiadó, Bp. 108-137. o.

Nansel, T.R,, Overpeck, M., Pilla, R.S. A szekírozás (bullying) mint viselkedési forma az egyesült államokbeli fiatalság körében In: JAMA 2001:I/4

Negrea, V., (2006) Mire jók a konfliktusok? A resztoratív eljárások alkalmazása a nevelési munkában In: Vekerdy T. (szerk.) „VAN más megoldás is Alternatív módszerek a középiskolában”, SuliNova közoktatásfejlesztési és Pedagógus továbbképzési Kht, Bp. 127175 Polcz, A., (1999) Világjáték Dinamikus játékdiagnosztika és játékterápia, Pont Kiadó, Bp.

Puky Iné., (2003) Konfliktusok az óvodában (Esetelemző gyakorlatok). Comenius Bt., Bp.

Ratner, H., Yusuf, D., (2015) Megoldásközpontú coaching gyermekekkel és fiatalokkal: A brief megközelítés, Z-Press Kiadó, Miiskolc

Rose, I., (2010) Az iskolai erőszak Tanulmány az elidegenedésről, bosszúról és jóvátételről, Oriold és Társai, Bp.

Rüedi, J., (1998) Bevezetés az individuálpszichológiai pedagógiába Adler elmélete a nevelés gyakorlatában, Animula, Bp.

Szávai I. (2016) Az Arizona program – avagy egy iskola, ahol szabad kiküldeni a diákot az óráról In: Új Pedagógiai Szemle 2016/9-12:123-133

Szekszárdi Fné, (1993) A pedagógiai gyakorlat jellegzetes konfliktusai In: Új pedagógiai szemle 1993/7-8 :95-106.

Twemlow, S. W., Sacco,F. C., (2012) Miért nem működnek az iskolai bántalmazás-ellenes programok, Flaccus Kiadó, Bp.

Young, S. (2018) Megoldásfókuszú iskolák A bántalmazáskezelésen túl, Solutionsurfers, Forrás:http://semmelweis.hu/klinikai-pszichologia/files/2012/06/negrea_eloadas4-20.pdf Forrás:http://konszenzus.org/wp-content/uploads/AVR/lecke6_lap1.html

Ajánlott oktatófilmek

Válasz-utak resztoráció MTVA - tv műsorok, filmek. YouTube - 2016. febr. 4.

Iskolai konfliktuskezelés Régió Plusz Televízió YouTube - 2013. dec. 6.

Ajánlott filmek

Ütős érvek

4.6. A bullying prevenciós és kezelési lehetőségei | 99