• Nem Talált Eredményt

Nem előfizetett folyóiratok,

In document Az ápolástudomány tankönyve (Pldal 82-87)

könyvek

A

B

C

6-34. ábra.

A Science Direct adatbázis

6-35. ábra.

Szerző keresése a Science Direct

adatbázisban 6-36. ábra. A bibliográfiai rekordok megjelenítése a Science Direct adatbázisban

Belépés után az oldal tetején felkínált opciók: Document Search (dokumentumra), Author Search (szerzőre), Affiliation Search (intézményre) és Advanced Search (összetett keresés) (6-39. ábra). Ha pontosan tudjuk a keresendő szerző nevét, ak-kor az „Author Search” kiválasztása a legcélszerűbb. A megjele-nő keresőablakokba a vezetéknév (ékezet nélkül), valamint a keresztnév első betűje írandó, majd a Search gomb segítségé-vel elindítható a keresés.

A keresési eredmények táblázatos formában jelennek meg, ezért a találatok egyszerűen rendezhetők a következő szem-pontok szerint (Refine results): Source Title (folyóirat címe), Af-filiaiton (intézmény neve), City (város neve), Country (ország neve), Subject Area (tárgyszóra) (6-40. ábra).

A B

6-37. ábra. A kiválasztott találat megjelenítése

6-38. ábra. A SpringerLink adatbázis

6-39. ábra.

A Scopus adatbázis keresőfelülete

6-40. ábra.

Szerzőre való keresés és szűkítési lehetőségek

A 6-41. ábrán látható, hogy az ország nevére szűkítettünk, így sokkal kevesebb találatot kaptunk, mint az első körben.

Jelenleg 17 a találatok száma. Ebből ki lehet választani, hogy pontosan melyiket keressük. Jelen esetben Oláh Andásnak a Pécsi Tudományegyetem oktatójának publikációit keressük. A 6-42. ábrán látható, hogy szerzőnknek 20 dokumentuma talál-ható az adatbázisban. A keresés eredményeként egy

csopor-tosított adatokat tartalmazó listát kapunk, melyben kijelölhe-tők azon tételek, melyek számunkra relevánsak, majd a "Show documents" gombra kattintva megjeleníthetők a kijelölt pub-likációk adati. A listában szereplő tételek közül választhatunk, igény szerint az arra szolgáló ablakocskák egyedi, egy adott oldal tartalmának, ill. az összes találat együttes megjelölésével.

(Select: All vagy Page).

A Scopus adatbázis feltünteti az adott cikkre az adatbázi-son belüli rekordokban való hivatkozásokat a hozzájuk tar-tozó linkekkel együtt. A találatokat növekvő vagy csökkenő sorrendbe lehet állítani, de megadható dokumentumcím, szerző, folyóiratcím, ill. idézetek száma szerint is (6-43. ábra).

Az ábrán látható, hogy a Scopus adatbázis készít a szerző-ről egy összesítést, ahol megtalálható azon dokumentumok

száma (jelenleg 20 darab), amelyek az adatbázisban meg-találhatók, megadja, hogy a dokumentumokban mennyi a felhasznált irodalmak száma, jelen esetben 462 darab. A cik-kekre 51 hivatkozás van és a h-index számát is megmutatja, jelen esetben 6.

A 6-44. ábra mutatja a h-index kiszámítását. A h-indexről részletesebben a Hirsch-index fejezetben olvashatnak.

6-41. ábra.

A szerző kiválasztása a listából

6-42. ábra.

A szerző munkáinak felsorolása, amelyek az adatbázisban megtalálhatók

6-43. ábra.

A szerző munkáiról való összegzés

6-44. ábra.

A h-index kiszámítása a Scopus adatbázis segítségével

*

Láthattuk, hogy a Web of Science és a Scopus adatbázisban eltérő hivatkozás- és h-index-számot kaptunk. Ez azért lehet-séges, mert minden adatbázis csak a saját tartalma szerint tud-ja megadni az eredményt, vagyis a h-index adatbázisonként eltér.

ovId

Az Ovid nemzetközi adatbázis-forgalmazó, amelyik az álta-la forgalmazott adatbázisok keresése céljából egy közös fe-lületet hozott létre. Kezdetben a Medline-t az OVID adta ki

CD-ROM-on. OVID-on keresztül csak Wolters Kluwer kiadó és a Lippincott Williams&Wilkins (LWW)) folyóiratait lehet a Med-line és a Biological Abstracts (BIOSIS) mellett elérni. Elérhető a http://www.lib.pte.hu/adatbazisok honlapról. Otthoni elérés-re is van lehetőség, így a szükséges kódok (EHA-kód és jelszó) megadásával a Pécsi Tudományegyetem gépein kívül is tud-juk használni az adatbázist (6-45. ábra).

Egyszerre több adatbázisban, könyvben és folyóiratban is le-het keresni. Mi most az OVID Medline adatbázist jelöltük ki.

Keresési módok (6-46. ábra):

• Basic Search: néhány releváns találat.

• Find Citation: konkrét közlemény keresése, amikor is-merjük annak néhány bibliográfiai adatát.

• Search Tools: tárgyszavak feltárása.

• Search Fields: különböző szempontok, mezők szerinti keresés, pl. intézmény, ország stb.

• Advanced Ovid Searc: hagyományos összetett keresés, teljes feltárás, kulcsszavas-tárgyszavas keresés.

• Multi-Field Search: több mező kombinálásával gyorsabb keresési lehetőség.

Alapkeresésnél (Basic Search) (6-47. ábra) beírjuk a keresődo-bozba a kérdésünket, a találati halmazokat lehet szűkíteni. A keresődobozba beírtuk a „burnout” keresőkifejezést és

szűkí-tettük a keresést, mert láthatjuk, hogy túl sok találatot kaptunk (3712 darab). A megjelenési évre szűkítettünk, ugyanis arra voltunk kíváncsiak, hogy ebben a témában, 2010 -2011 kö-zött, angol nyelven, teljes szöveggel (Full text) mennyi doku-mentum jelent meg. Látható, hogy a találatok száma lecsök-kent, mivel a keresett évben 104 a találatok száma.

A Keresési történetben (Search History) megjeleníthet, tö-rölhet és elmenthet keresési megállapításokat és még auto-matikus értesítéseket, RSS hírcsatorna alkalmazásokat is beál-líthat, hogy mindig megkapja a legfrissebb információkat.

A 6-48. ábrán látható, hogy ha bekapcsoljuk az Include Re-lated Terms (kapcsolódó fogalmak) gombot is, akkor a kereső-kifejezéshez kapcsolódó fogalmakra is keres.

6-45. ábra.

Az OVID adatbázis keresőfelülete

6-46. ábra.

Az Ovid adatbázis különböző keresési módjai

6-47. ábra.

Alapkeresés és szűkítés beállítása az adatbázisban

6-48. ábra.

A bibliográfiai találatok megjelenítése

A 6-49. ábrán láthatjuk a keresésre kapott találatokat. Rövid tájékoztatást kapunk a tételekről: A cikk címe, a szerző(k) ne-vei, a folyóirat címe, megjelenési adatok (kiadási év, évfolyam szám, lapszám, oldalszám). A szerző(k) teljes neve(i) és a rö-vid abstract (kivonat) olvasható. Megjelenített formátumban (pdf ) letölthető, megjeleníthető a cikk, amennyiben az adat-bázis-szolgáltató engedélyezi.

A Complete Reference (lásd 6-48. ábra) az adott rekord-ról szolgáltat bővebb információt, a szerzők elérhetőségét, hol kutatnak, a folyóirat részletes címét, de ezek közül a leg-lényegesebb, hogy részletesen ismerteti a MesH tárgyszavait.

Részletesen felsorolja, hogy az adatbázisba való felvitelkor a cikk milyen tárgyszavakat kapott (lásd 6-49. ábra). A cikkben szereplő hivatkozásokat is meg lehet nézni, ha a Bibliographic Linkre kattintunk.

A találatokat kinyomtathatjuk, lementhetjük vagy exportál-hatjuk Word dokumentumban vagy pdf fájlba is.

matarKa

Hazánkban a legnagyobb tartalomjegyzék-szolgáltatás MA-TARKA (MAgyar Folyóiratok TARtalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa), mely könyvtári vállalkozásként szabadon hozzá-férhető az interneten keresztül.

A szolgáltatás a magyar kiadású folyóiratok tartalomjegy-zékeire terjed ki, több mint 1000 folyóiratot dolgoz fel. 2002-től együttműködés keretében a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével építik, a PTE Egyetemi Könyvtár is részt vesz benne.

Az adatbázis tartalma Magyarországon vagy a környező or-szágok magyar nyelvterületein kiadott, túlnyomórészt magyar nyelvű szakfolyóiratok tartalomjegyzékeinek adatbázisa. A tartalomjegyzékek a nyomtatásban megjelent folyóiratok szá-mainak tartalomjegyzékét tükrözik, tartalmazzák a szerzőket, a címeket, a rovatokat és az oldalszámokat és ugrópontokat (lin-keket) a cikkek teljes szövegére, ha azok az interneten is meg-találhatók. Az egyes számok tartalomjegyzékének böngészése mellett lehetőség van a szerző neve és a címben lévő szavak szerinti keresésre. A keresés szűkíthető idő, szakterület, folyó-irat, valamint csak a teljes szövegre mutató cikkekre, továbbá az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Elektronikus Periodika Archívum (EPA) által szolgáltatott teljes szövegű cikkekre.

Az adatbázis elérhetősége: http://www.matarka.hu Hasonlóan a korábban bemutatott keresésekhez, itt is egy-szerű, haladó (összetett) vagy böngészése között választha-tunk. Használata egyszerű, logikus.

Az egyszerű keresésen belül két keresés áll a rendelkezé-sünkre.

Gyors keresés. Maximum öt szó írható be a keresőmezőbe, a szavak között ÉS kapcsolat alapján történik a keresés, tehát csak akkor van találat, ha minden egyes megadott szóra van találat. A kapott találati halmaz később szűkíthető.

A keresés a szerzők neve és a cikkek címei között is megtör-ténik, de a teljes megadott kifejezést keressük mindkét helyen.

Ha csak bizonyos szerző(k) cikkei között kívánunk keresni, célszerűbb az egyszerű keresés másik módját használni.

Keresés. Négy beviteli mező használható. Mindegyik be-viteli mezőben megadható egy vagy több szó, melyek

au-tomatikusan ÉS kapcsolatban állnak egymással. Ezen kívül a négy beviteli mező is ÉS kapcsolatban áll egymással, vagyis a keletkezett találati halmazok metszete adja a végleges talála-ti halmazt. Nem kötelező mindegyik beviteli mezőt kitölteni (6-50. ábra).

Szűkítési lehetőségek.

Idő: a kiválasztott évszámtól kezdve jelennek meg a ta-lálatok.

Szakterület: csak az adott szakterülethez hozzárendelt folyóiratok címei kerülnek bele a találati halmazokba.

Folyóirat: csak a kivá-lasztott folyóirat címei kerülnek bele a találati halmazba.

Csak teljes szöveggel el-érhető cikkek: Csak teljes szövegre mutató ugró-ponttal rendelkező ta-lálatok jelennek meg. A cikkek kb. 5%-ához tar-tozik teljes szövegre mu-tató ugrópont.

Csak az EPA-ban archivált cikkek: Csak az Orszá-gos Széchényi Könyvtár Elektronikus Periodika Archívum szolgáltatásá-ban archivált folyóiratok

teljes szöveges cikkeire mutató ugrópontokkal rendel-kező találatok jelennek meg.

Az egyes szűkítési lehetőségek értelemszerűen együtt is alkal-mazhatók. Természetesen egy műszaki folyóirat és a társada-lomtudományok szakterület együttes kiválasztása nem ered-ményezhet túl sok találatot.

A találatokat időrendben jeleníti meg az adatbázis (6-51.

ábra), a legfrissebb van legelöl, majd amelyre kíváncsiak va-gyunk, azt a jelölődobozba ki kell jelölni, és rá kell kattintani a megfelelő tételre.

6-49. ábra. A rekord részletes megjelenítése

6-50. ábra. Egyszerű keresés, két szerzővel

6-51. ábra. Találati oldal megjelenítése

A feldolgozott folyóiratok címét betűrendes (6-52. ábra) vagy szakterületi lista alapján lehet kiválasztani. A kiválasztott cím után a megfelelő évfolyam és szám kiválasztása követke-zik (6-53. ábra). Az adott számban található cikk leírása tartal-mazza az adott tanulmány vagy folyóirat internetes elérhető-ségét is.

A keresett folyóirat adatai is megtalálhatók az adatbázisban (6-54. ábra): a folyóirat pontos címe, a kiadó neve, mióta jelenik meg - ha közben megszűnt, mikor -, szakterületi besorolása, melyik honlapon található és a folyóirat nyelvének meghatá-rozása.

Egyszerű bibliográfiai listát is lehet készíteni a honlapon ke-resztül, ami elmenthető, kinyomtatható. A keresés elvégzése után a találatokat kosárba kell menteni, a lista formátumot kell kiválasztani, majd el kell menteni a fájlt. Az így lementett ada-tokat listázásra és cikkmásolat megrendelésére használhatjuk.

Cikkmásolat-kérés

Azokat a cikkeket, amelyek nem érhetők el teljes szöveggel, azokat meg lehet rendelni anyagi ellenszolgáltatásért.

Előnye, hogy nemcsak a tartalomjegyzékről kapunk felvi-lágosítást, hanem közvetlenül átléphetünk a teljes szövegbe.

Hátránya, hogy a részletes keresést nem teszi lehetővé, mert tárgyszavakat nem tartalmaz. A téma szerinti keresést a címek szavai alapján biztosítja.

A feldolgozott időszakok folyóiratonként eltérőek.

In document Az ápolástudomány tankönyve (Pldal 82-87)