• Nem Talált Eredményt

eBsCo host

In document Az ápolástudomány tankönyve (Pldal 75-81)

Először a leggyakrabban használt EBSCOhost online referensz szolgáltatást mutatjuk be. Az EBSCO Publishing saját, teljes szövegeket is tartalmazó folyóiratcikk-adatbázisait, valamint más vezető kiadók és információszolgáltatók adatbázisait le-het elérni. Az egyes könyvtárak, számára hozzáférle-hető adat-bázisok körét az EBSCO Publishinggal kötött licencszerződés határozza meg. Az EBSCOhost webes (6-15. ábra) elérése a http://www.lib.pte.hu/ vagy http://search.epnet.com url lin-ken keresztül lehetséges. Az adatbázis elérhető a Pécsi Tu-dományegyetem gépeiről. Az Egyetemi Könyvtár lehetővé tette, hogy a kutató vagy a hallgató az otthoni gépéről is hasz-nálhassa a rendszert. Az eléréshez az otthoni számítógépen

6-13. ábra.

Folyóiratok impakt faktor számai

6-14. ábra.

A h-index kiszámítása a Scopus adatbázis

segítségével 6-15. ábra. Belépés az Ebscohost Web felületre

el kell végezni a szükséges beállításokat, melyeket a http://

www.lib.pte.hu/adatbázisok link alatt lehet megtalálni. Az or-szág több könyvtárából is elérhetők a szolgáltatások (pl. fel-sőoktatási intézmények könyvtárai, nyilvános könyvtárak és nonprofit intézetek könyvtárai). Egyszerre több adatbázisban is kereshetünk. A II. számú mellékletben megtalálhatók az EBS-CO folyóiratcikk-adatbázisok részletesebb leírásai.

Az adatbázisokról rövid magyar nyelvű ismertető olvasha-tó, így el tudja dönteni a hallgaolvasha-tó, a kezdő kutaolvasha-tó, hogy me-lyiket szeretné használni. Ha egyetlen adatbázisban szeretne keresni, kattintson közvetlenül az adatbázis nevére, vagy jelöl-je ki és kattintson a Folytatás gombra. Több adatbázisban való keresés esetén jelölje ki őket a listáról és kattintson a Folytatás gombra (6-16. ábra).

m

edlIne

Az EBSCO Publishing EBSCOhost nevű szolgáltatása bibliog-ráfiai és teljes szövegű adatbázisokat kínál, amelyek a Pécsi Tudományegyetem számítógépes hálózatáról ingyenesen ér-hetők el, többek között a Medline is.

Az orvostudomány legjelentősebb tájékoztatási eszköze a National Library of Medicine által előállított Medline adat-bázis, mely több mint 5000 folyóirat cikkeit indexeli. A MED-LINE ugyan nem teljes szövegű adatbázis, de linkek segít-ségével elérhetővé teszi a cikkei egy részét. Túlnyomórészt

angol nyelvű indexelt folyóiratokban kereshetünk, 1966-ig visszamenően. A keresés eredményeként a folyóiratcikkek bibliográfiai leírását kapjuk, amely rekordok a legfontosabb adatokat (szerző, cím, megjelenési hely, idő) jelenítik meg.

Kereshetünk egyszerű és összetett módon, a korábbi kere-séseinkkel műveleteket végezhetünk, beállíthatjuk a talála-tok megjelenítését, mentését, valamint profilt állíthatunk be.

Az összetett keresőkérdéseket a Boole-operátorok (AND, OR, NOT) segítségével lehet megfogalmazni. Ha a keresett kife-jezések közé nem teszünk logikai operátort, az EBSCOhost a kifejezéseket egy mondatként keresi. A mondatot idéző-jelek közé is tehetjük. Egy szó hibás begépelése esetén az automatikus hibajavító ellenőrzésképpen egyéb variációkat ajánl fel.

Helyettesítő karaktereket és csonkolást olyan esetekben használhatunk, amikor a keresett szót nem tudjuk teljesen megadni (pl. többféle végződés, többféle helyesírás)

• A ? karakter használatakor a keresőmotor a ? karaktert automatikusan egy másik karakterrel helyettesíti: pl. ha a kereső kifejezés ne?t, akkor a találati eredmények olyan kifejezéseket valamelyikét tartalmazzák, mint neat, nest vagy next.

• A csonkolással végzett keresés (*) során a találatokban a keresett szavak variánsai találhatók meg, pl. ha a keresett szó comput*, akkor a találatok egyaránt tartalmazhatják a computer és computing szavakat.

A találatok számozottak és fordított időrendben jelennek meg.

A találatok lehetnek bibliográfiai rekordok (citacion), referátu-mok, kivonatok (absztraktok) vagy tartalmazhatnak a teljes szövegre mutató linkeket. A cikkek szövege html vagy pdf for-mátumban érhető el.

Egyszerű keresés

A keresett fogalmakat begépeljük a keresőmezőbe (6-17., 6-18. ábra). A keresőkérdést magában a keresőmezőben is le-het változtatni, vagy a Törlés gombbal lele-het törölni. A keresés indításához a Keresés gombra kattintunk. A keresési opciókat is meg lehet adni, a találatokat szűkíteni lehet, hogy pl. lin-kekkel hivatkozott teljes szöveget mutasson, és a megjelenés kezdeti dátumát is be lehet állítani.

A találati listában a legfrissebb irodalom jelenik meg lege-lőször, majd következik időrendben a többi cím. Ha rákattin-tunk a rekordra, akkor megjelenik az összefoglaló is. Egy szer-zőre kattintva megjeleníthető az összes cikke, ha a folyóiratra kattintunk, akkor böngészhetünk a folyóirat számaiban.

Létrehozhatunk mappát, ahová a találatokat lementjük, és/

vagy később nyomtatjuk ki, és/vagy küldjük el elektronikusan.

A kiválasztott találatról rövid bibliográfiai leírást találunk (6-19. ábra). Látható a cikk címe, a szerző(k) felsorolása, a folyó-irat címe, rövidített címe, a megjelenés időpontja, a folyófolyó-irat

évfolyamszáma, lapszáma és a cikk oldalszáma, az adatbázis megnevezése, ha megvan a cikk pdf formátuma. A képernyő jobb oldalán található sávban lehet szűkíteni a keresést a teljes szövegre, a megjelenés dátumára, a szerzőre, az áttekinthető cikkekre, tudományterületre, emberre, állatra, kiadványtípusra, nyelvre, nemre.

p

uB

m

ed

A világ legelterjedtebb orvosi adatbázisa, a National Library of Medicine hozta létre, és tette szabadon hozzáférhetővé. Az Index Medicus elektronikus továbbfejlesztett változata. Több mint 4800 folyóiratot indexel az élettudományok területéről.

A bibliográfiai adatokon kívül a cikkek több mint feléhez „abst-ract” tartozik, és ahol lehetséges, kapcsolódnak a „fulltext”, teljes szövegű dokumentumok is a találati listához, amelyek azonnal letölthetőek,vagy kinyomtathatóak, lementhetőek. A Medline és a PubMed közötti különbség, hogy a Medline az egyetemi hálózaton belül az EBSCOhost felületén, míg a Pub-med interneten bárhonnan elérhető. A full textek olvasására azonban csak azon egyetemi/orvosi könyvtárak számítógépe-in van lehetőség, amelyek megfelelő jogosultsággal és hozzá-férési engedéllyel rendelkeznek. Az adatbázis nemzetközi, de a cikkek 75%-ban angol nyelvűek. Használatkor a

keresőkérdé-6-16. ábra. Az adatbázis(ok) kiválasztása 6-17. ábra. A keresési opciók beállítása a Medline adatbázisban

seket összekapcsoló „logikai operátorok” (AND,OR,NOT) csupa nagybetűvel írandók. Csonkolásra általánosan alkalmazható a $ (dollár) jel. Az adatbázis elérhető a Pécsi Tudományegye-tem gépeiről (http://www.lib.pte.hu), valamint korlátlanul az otthoni számítógépekről (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pub-med).

A keresődobozba beírjuk a keresőkérdésünket (6-20. ábra).

A PubMed szolgáltatónál van egy úgynevezett betűzés-ellen-őrző kiegészítő funkció, amely a szövegbeviteli mező alatt megjelenő legördülő listában automatikusan felajánlja a meg-adott kifejezésünkhöz tartozó egyéb betűzési variációkat. Így kiküszöbölhetők a helyesírási, elírási hibák. Pontosítási lehető-ség az idézőjel „” alkalmazása, amely az általános keresőrend-szerekből jut be a speciális adatbázisok keresési technológiái közé. További lehetőség a csonkolás, amelynek feladata, hogy egy adott szó kezdetének megadásával rákereshetünk a kü-lönböző karakterekkel befejezett változataira. A keresés elindí-tása előtt lehetőség van a keresési állomány pontosítására. A Limits (korlátozó/szűkítő) hivatkozásra kattintva lehet beállíta-ni a szűkítést. Lehetőségek:

• A cikk típusának meghatározása (pl. bibliográfia).

• Speciális tudományterület beállítása (pl. állattan).

• A folyóirat típusának megadása (pl. ápolással foglalko-zó).

• Pontosan megadni a témakört (pl. AIDS, orvostudo-mány).

• Szövegtípus beállítása (pl. teljes szövegű cikkek).

• A cikk nyelvének beállítása.

• A cikk témájának célcsoportszűkítése (pl. férfiak, nők).

• Életkor szerinti kiválasztás (pl. 0-18 év közötti gyerekek).

• Szövegbeviteli mező típusának meghatározása (pl. szer-ző, cím).

A 6-21. ábrán láthatjuk, hogy stroke-terápia témában kere-sünk. Szűkítettük a kereső kifejezést, hogy 23 hónapos korú gyerekek között, az elmúlt három évben (2007-2010), angol nyelven, teljes szövegű cikkeket keresünk.

A 6-22. ábrán láthatjuk, hogy 32 cikk felelt meg a keresés-ben megadott feltételeknek, és 5 olyan cikk van, amely teljes szövegű. A megjelenési adatok ebben az adatbázisban is csak a legfontosabb információkat tartalmazzák: cikk címe, szer-ző(k) neve(i), kiadási adatok. A 6-23. ábrán látható, hogy a ki-választott dokumentumok közül a találati listánkon csak azok a cikkek érhetők el teljes szöveggel, amelyeknél a Free Full Text logó, ill. a Pécsi Tudományegyetem logója jelenik meg.

A sorszám fölötti jelölőnégyzet kijelölése vagy a cikk címére kattintva lehet a bővebb bibliográfiai tételt megnézni. A cikket ki lehet nyomtatni, el lehet küldeni e-mail-ben vagy le lehet menteni adathordozóra.

Természetesen a PubMednél is lehet összetett keresést al-kalmazni. A kereső mező feletti Advanced Search hivatkozásra kell kattintani.

Az összetett keresést (6-24. ábra) a különböző kereső ki-fejezések logikai összekapcsolásával végezhetjük. Összetett keresésnél egy szövegdoboz jelenik meg, ide írhatjuk a kere-ső kifejezést. A szövegmező száma nem bővíthető. A kifejezé-seket úgy lehet hozzáadni a keresési kifejezésünkhöz, hogy a szövegmezőt és a típust megadva kiválasztjuk a kívánt logikai kapcsolatot, majd további tetszőleges számú keresőszót és hozzájuk rendelt típusokat adhatunk meg (pl. szerző, könyv).

A 6-25. ábrán láthatjuk, hogy „Betlehem Jozsef” neve került a keresődobozba, és ehhez rendeltük hozzá szerzőként „Olah Andras”-t. A rendszer automatikusan az AND (ÉS) logikai ope-rátort ajánlja fel.Természetesen beállíthatjuk az egyéb operá-torokat is.

6-18. ábra. A keresési opciók beállítása, 2005. január–2010. december között megjelent, angol nyelvű, teljes szövegű dokumentumok keresésére

6-19. ábra.

A találatok megjelenítése

6-20. ábra.

A PudMed adatbázis keresőfelülete

6-21. ábra.

Szűkítési lehetőségek a PubMed adatbázisban

6-22. ábra.

Találati lista a PubMedben

6-23. ábra.

A kiválasztott cikk részletes megjelenítése

6-24. ábra.

Az összetett keresés kezelőfelülete a PubMednél

A keresés közben az összetett keresés menüpont alatt a Search History sorban folyamatosan láthatjuk, hogy milyen kereséseket, mikor, mennyi találattal hajtottunk végre.

A 6-26. ábrán láthatjuk, hogy a keresés a PubMed adat-bázisban 8 találatot adott a Betlehem József – Oláh András szerzőpárosra, ebből 1 darab cikk érhető el teljes szöveggel. A

rekordok a feltöltés dátuma alapján vannak rendezve, legfelül az utoljára feltöltött cikkel. A találati halmaz mellett a jobb ol-dalon megjelenő opciók segítségével információt kaphatunk a keresésünkről. Megtalálható az összes találat száma, és kimu-tatás készül a cikkek között található szemlékről (Review) és a teljes szöveggel (Free Full Text) megtalálható cikkek számáról.

eIsz (e

leKtronIKus

I

nformáCIószolgáltatás

)

adatBázIsoK

Az EISZ a korábbi Oktatási és Kulturális Minisztérium nemze-ti programja volt, amely közponnemze-tilag, nemzenemze-ti licenc alapján nemzetközi és magyar információforrások használatát teszi lehetővé a felsőoktatás hallgatói, oktatói és kutatói, valamint tudományos kutatóintézetek munkatársai számára.

A felhasználók csak az intézményük által igényelt és támo-gatott adatbázisokhoz férhetnek hozzá, mivel az EISZ keretein belül elérhető adatbázisok előfizetési díjához a tagintézmé-nyeknek önrésszel kell hozzájárulniuk.

Az EISZ regisztrációhoz kötött adatbázis, amely szolgálta-tások a Pécsi Tudományegyetem számítógépeiről elérhetők.

Az otthoni használat többféle módon is megoldható, ameny-nyiben az intézmény lehetőséget biztosít erre: betárcsázós (dial-up) kapcsolattal, intézményi VPN-hez való csatlakozás-sal vagy (intézményi) TerminalService elérésen keresztül. A harmadik lehetőség a port forwarding (porttovábbítás) - eh-hez mindössze annyi kell, hogy legyen témaszámunk egy olyan számítógépen, amelyet távolról az ún. SSH (Secure Shell) protokollal el tudunk érni, és amelyről az IP-címhez kö-tött szolgáltatás már elérhető.

Az EISZ elérhető a www.eisz.hu vagy a www.lib.pte.hu/

adatbázisok címen.

A regisztrációs űrlapon megadott e-mail címre elküldi a rendszer a jelszót (password). A felhasználói név megadása és a titkos jelszó megérkezése után a felhasználói szabályzatot el kell fogadnunk. Ezt követően lehet a rendszerbe belépni.

Amennyiben 6 hónapon keresztül egyszer sem lépünk be a rendszerbe, az EISZ szabályzata szerint az azonosítót automa-tikusan törli a rendszer.

A III. számú mellékletben megtalálhatók az EISZ-ben találha-tó adatbázisok részletesebb leírásai.

W

eBof

s

CIenCe

(W

o

s)

A Web of Science (WoS) az ISI (Institute for Scientific Informat-ion) bibliográfiai adatbáziscsomag és citációs index szolgálta-tása. Interdiszciplináris adatbázis, amelynek heti frissességgel közreadott anyaga az egész tudomány területére kiterjed.

Tudományos szempontok szerint rendszerez, valamint sokoldalú keresést biztosít. Tartalmában lehetőség van tudo-mányos konferenciák és jelentések, ill. cikkek rövid összefog-lalóinak megkeresésére is. (Az interneten keresztül az utolsó 5 évfolyam kereshető, az archív évfolyamok és a heti frissítés pedig az intranetre tölthető le.)

Kizárólag a WoS szolgáltatása a citációs index, amely lehe-tővé teszi a tudománymetriai elemzéseket, mivel a cikkek bib-liográfiai adatain kívül a szerzői hivatkozásokat is feltárja.

6-25. ábra. Szerzőre keresés

6-26. ábra. Találatok felsorolása 6-27. ábra. Az Elektronikus Információszolgáltatás kezdő oldala

Három fő tudományterület áll az érdeklődők rendelkezésére:

Science Citation Index: Természet- és Műszaki tudomá-nyos Index, 164 ágában több mint 5900 folyóiratot tel-jes egészében feldolgoz.

Social Sciences Citation Index: Társadalomtudományi In-dex, 50 tudományág több mint 1700 folyóiratát tárja fel, de 3300 határterületi időszaki kiadvány kapcsolódó cik-keit is felveszi szolgáltatásába.

Arts & Humanities Citation Index: Bölcsészettudományi és Művészeti Index, 25 tudományág több mint 1100 folyóiratát indexeli, és válogatás céljából még 6800-at áttekint.

A keresés általános szabályai.

• Kerüljük a túl általános keresőkérdések megadását, pl.

cell, behaviour.

• Kis- és nagybetűk egyaránt használhatók.

• Célszerű megadni több lehetséges formát egy kifejezésre.

• Ha egy kifejezést idézőjelbe („ „) teszünk, a keresés a pontos kifejezésre irányul. Idézőjel nélkül a szavak auto-matikus ÉS kapcsolatban állnak egymással; pl. a „heart attack” másra keres, mint a heart attack, ez utóbbinál a két szó a keresett mezőben bárhol előfordulhat.

• Tiltott szavak: a gyakran előforduló szavak, amelyeket keresésnél a rendszer n em vesz figyelembe, pl. the, an, he, she, we stb.

Csonkolás, helyettesítő karakterek használata:

• * 0-bármennyi karaktert helyettesíthet, akárhol a szó-ban, több helyen is (kivéve a szó elején)

• ? bárhol állhat és pontosan 1 karaktert helyettesíthet, egy szóban több helyen is

• $ bárhol állhat és 0 vagy 1 karaktert helyettesíthet, egy szóban több helyen is

• A Boole-operátorok használata a megszokott módon végezhető; megadásuk:

- AND (logikai és), OR(logikai vagy), NOT (logikai nem).

- Két kifejezés között automatikusan az ÉS (AND) kap-csolat van, ha nem írunk be más kapcsolószót.

Egyszerű keresés a WoS adatbázisban

Ebben a keresésben témakörre, cikkcímre, szerzőre, tes-tületi szerzőre, folyóiratra, valamint a szerző munkahelyének címére, a megjelenés évére, a folyóirat címére, nyelvre és do-kumentumtípusra is lehet keresni. Alapbeállításként három keresőmező jelenik meg, de további sorokat is hozzáadhatunk (Add Another Field).

Új lehetőség, hogy a Web of Science adatbázishoz azonnal kapcsolódhatunk (Find authors articles in Web of Science), és a szerző munkáit lekérdezhetjük, Find authors articles in Web of Science (6-28. ábra).

Látható, hogy a Web of Science (WoS) adatbázisban Oláh András cikkeinek száma 39. A 6-31. ábrán látható, hogy a cik-kek dátum szerint csökkenő sorrendben vannak. Rövid leírás található a cikkekről (cikk címe, szerző(k) neve, folyóirat címe, kiadási adatok: évfolyamszám, lapszám, oldalszám). Látható az adott cikkre való hivatkozások száma is (Times Cited).

Az adatbázisban kiszámítható a szerző citációs indexe és h-indexe (6-29. ábra).

Összetett keresés

Ebben az esetben össze lehet kapcsolni a kereső kifejezé-seket a Boole-operátorok segítségével. Az egyéb beállítások megegyeznek az egyszerű keresés beállításaival.

A keresőkérdés megadása a következő. Téma szerinti ke-resésnél a keresődobozva beírjuk a keresőkérdést, majd a Se-arch gombra kattintunk. Példánk: stroke és táplálkozás, angol nyelven, a 2007-2008 közötti időintervallumban (6-30. ábra).

6-28. ábra.

A Web of Science adatbázishoz való kapcsolódás az EISZ adatbázison keresztül

6-29. ábra.

A citációk száma és h-index a WoS-ban

6-30. ábra.

Keresési szempontok megadása a Web of Science adatbázisban

A 6-31. ábrán látható a találati lista megjelenítése. A gyors-keresés a Stroke és táplálkozás, angol nyelvű téma a 2007-2008. évben összefüggése esetében a találati halmaz 100 re-kord – 100 results. A következő ábrán az első öt találati tétel található. A rekord sorszáma előtt lévő jelölőnégyzettel tudjuk a részletes megjelenítést indítani. A negyedik és az ötödik ta-lálat teljes szöveggel is elérhető.

A negyedik rekord kijelölése után a következő megjelenítés látható (6-32. ábra). A cikk címe, szerző(k) felsorolása, folyóirat címe, évfolyamszám, kötetszám, oldalszám. Látható a hivatko-zások száma (Times Cited: 0, jelen esetben még nincs), vala-mint a cikkben felhasznált irodalmak, hivatkozások száma (Re-ferences: 28.), amelyre rákattintva a cikk bibliográfiája látható.

A teljes megjelenítés a Full Text ikonra kattintva lesz látható.

A kijelölt cikkek adatait kinyomtathatjuk, elküldhetjük e-mail-ben, hozzáadhatjuk az általunk összeállított kijelölt elemek lis-tájához (Marked List).

s

CIenCe

d

IreCt

A Science Direct az Elsevier tudományos kiadó teljes szöve-ges (full-text) adatbázis-szolgáltatása. Fő profilja természettu-dományos, műszaki, orvosi folyóiratok nyomtatott és elektro-nikus formában való terjesztése. A saját kiadású papír alapú folyóiratok elektronikus változatához teljes szövegű hozzáfé-rést biztosít, ill. más kiadók e-folyóirataihoz is. Lehetővé teszi a bibliográfiai adatok közötti keresést, és együttesen oldja meg az adatbázis és a full-text, teljes szöveges hozzáférést. Vannak olyan folyóiratok, amelyek már a nyomtatott megjelenés előtt megtalálhatók az adatbázisban. A keresés lehet egyszerű, ösz-szetett vagy böngészés (Browse). Egyszerű keresésnél a cikk címére, kulcsszóra, kivonatra (absztraktra), szerzőre, folyóirat vagy könyv címére, kiadással kapcsolatos paraméterekre lehet keresni. A 6-33. ábrán látható a Science Direct kezdőfelülete.

A kezdőoldal bal oldalán található a böngészési lehetőség (Browse). Ki lehet választani egy kezdőbetűt vagy témakört/

altémakört, és megjeleníthetjük a ScienceDirecten elérhető összes folyóiratot és könyvet tartalmazó listát. Ez tartalmaz-za mind az előfizetett, mind a nem előfizetett folyóiratokat.

A gyorskereséssel akár a kezdőlapról kereshetünk a legáltalá-nosabb kritériumokra: Cikk címére, kivonat/absztrakt szavára, kulcsszavakra (Title, abstract, keywords), Szerzőre (Author), Dokumentum címre (Journal/Book Title). Ha csak ezt töltjük ki, a folyóiratlistát, ha más mezőt is, cikklistát kapunk eredmé-nyül. Ezen belül akár pontos évfolyam (Volume), szám (Issue), kezdő/vég oldal (Page) is megadható. A keresés a Go” gombra kattintással indítható.

Ha több mezőt töltünk ki, közöttük ÉS kapcsolat érvénye-sül. Már itt is használhatóak operátorok (AND, OR, NOT, idéző-jel („az idézőidéző-jelbe tett szavakra pontos kifejezésként keres”) és csonkolás (*-bármennyi karakter) (lásd 6-33. ábra).

Jelenleg több mint 1900 folyóirat érhető el teljes szöveg-gel, ezeket a tartalmakat zöld színű lap jelzi. Fontos megje-gyezni, hogy e folyóiratok teljes szövege is csak 1995-től te-kinthető meg.

A 6-34. ábrán láthatjuk a böngészés szűkítési lehetősé-gét. A folyóiratok és a könyvek ábécé-sorrendben vannak az adatbázisban. A listát több szempont szerint szűkíthetjük. Ki-választhatjuk, hogy csak az előfizetett vagy a nem előfizetett dokumentumokban akarunk keresni; csak a Journals and Book Series (folyóiratok + könyvsorozatok); és/vagy a Books (köny-vek) - Reference Works (referenciamunkák) között keressünk (A). A megfelelő kezdőbetűre kattintva ugorhatunk az azzal kezdődő címekre (B). A nyomtatásban még meg nem jelent,

6-31. ábra.

A találatok megjelenítése a Web of Science adatbázisban

6-32. ábra.

A kiválasztott találat részletes megjelenítése

In document Az ápolástudomány tankönyve (Pldal 75-81)