• Nem Talált Eredményt

MISS CHIPP

In document MŰVEI vı (Pldal 153-156)

Ea üdvõzõıjük az újvidéki Szerb fõgimaaziam igazgatõjat

91. MISS CHIPP

Bemutató előadás a Vígszínházban

-Júniusban, mikor megindul a boldog, pénzes léhűtők tavaszi szent körzarándoklása olyan karajban, mint New-York, Róma, Párizs és London, - ejti Párizst legszívesebben (és okosan) útba az idegen.

1.53

E tavaszi szezonra, mely eltart szinte július I4-ig, készülnek a Miss Chipp-féle színdarabok. Van az ilyen darabban minden.

Apacs-tragédia, hipnózis, korınányozható léghajó, Marconigraf, tele-pátia, anglománia és anglofóbia (tekintettel a szeretett angol vendé-gekre), szentimentálizmus, rémség, tánc, fregoliáda, zene (és minő zene !) De mindenekfölött sok ízetlenség és ostobaság.

No, de ott, ahol az ilyen darabokat játsszák, nem is akarnak, és nem is várnak egyebet. De a Vígszínház publi.kuma nem várt - ennyit. És igen megdöbbent ízlésének ilyetén lebecsülésén. Jól van: itt a május. A Vígszínház publikuma sem válogatós. De mégis, mégis. Kőbül épült a színház, s nálunk még megvan a kőnek a maga külön tisztelete.

Miss Chipp egy angol gamine. Egy zsebmetszőbanda gyöngye, ki abban a hitben van, hogy nincs szebb dolog, mint lopni. Párizsba küldi előkelő zsebmetsző-intézete, s mint nevelőnő kerül egy francia családba, melytől három milliót kell elemelnie. I-Iipnotizálja őt a titkos társaság egyik kiválósága. Miss Chipp azonban beleszeret a közjegyző fiába. Egy kis ellen-hipnózis, és Miss Chipp, a tolvaj-szűz, menyasszonya lesz az ifjúnak. Gonosz hipnotizátorát elcsí-pik. (Elchippik, hogy méltók legyünk a darab elmésségeihez.)A pénz megmarad, a darab véget ér, s-akinek nem tetszik, pukkadjon meg.

De esetleg tetszhetik. ,Mert sok trükk (talán igy nevezik) akad e darabban. Dalban és képtelenségben. Még tűrhető ötlet is. Pél-dául mikor az előkelő angol zsebmetsző-intézet választmányi ülé-sén a ,tolvaj gentlemanek lelkesen így fejezik be ülésiiket: God

save the King. _

És mert Küry Klára játssza miss Chippet, természetes, hogy élvezni is lehet. Fáradhatatlanul táncolt, aludt, fütyíilt, beszélt, változott, zongorázott, stb., stb. a művésznő. És amit ő tesz, az bájosan van téve. Neki szólott ma este szinte minden taps. Uj színész mutatkozott be miss Chipp szerelmesének szerepében: Som-lay. Szép és értelmes legény. Fenyvesi a darab Svengali-szerepét játszotta. Sajnáltuk a sok értéket, mit rápazarolt. Egyáltalában sajnáltuk az egész kitűnő gárdát. Szerémyt, Tapolczayt, Hegedüst, Vendreyt, Balassát s valamennyit, kik játszottak. Nem volt ez az alkalom sem méltó hozzájuk. Félreértések kikerülése végett pe-dig nem akarunk mi mindenütt és minpe-dig shakespearei magasságo-kat. Tetszik nekünk az elmés bolondság. Még a színes üresség is.

De ha mint publikum néha ízlésteleııeknek is tetszünk, azért nem kell bennünket ennyire lenézni. Goda Géza és Hervay Frigyes for-dították nagyon jól a darabot.

BN 1905. május 12. Dvb.

92. PÉNTEK ESTI LEVÉL

Mivel ez minden jólbenevelt világvárosban így szokás, mi is ki szoktuk így orgonanyílás idején jelenteni, hogy a szezonnak vége, s ezután már engedünk ízlésünk magas és szabott árából. A dologban az a mulatságos, hogy azért májusban, sőt júniusban is zıkként él a szezon, mint eddig élt, ízlésünk magas és szabott árából pedig hasztalan óhajtanánk engedni. Mielőtt a májusok jönnek, már rendesen lejjebb szállítottunk a beszerzési árnál is.

Mindez nem baj. A május valóban szép. A műtárlat tárva.

.Vleg lehet tekinteni a Szabadság- és Kossuth-szobrok fatális terveit.

Van lóverseny. Van automobil kiállitás. Sőt auto-cayot verseny is lesz. Sőt léghajószállatások is lesznek. A Nemzetiben holnap újra premier, és magyar darab újra. Az Operában víg, az élet. Az Orfeum-lıan bírkóznak. A Népszínház Budát lázítja. Uj könyvek jelennek ıııeg. Régen nem volt ennyi élet Budapesten, és mi nem tehetünk mást, mint az események e sokaságából kiszedünk egyet-kettőt.

Íme pl. Küry Klára, legújabb zarándokútjának második stá-cióján. A Vígszínházban egy furcsa darabban. A darab címe Miss Chipp. Jeles kis alkotás. Gyönyörű perspektívákat nyújt a méla szemlélőnek, hogy a színházaknak lassan mire kell vetemedniök a nagyságos közönség kedvéért. Ha egyszer a közönség meg -fogja lıicsakolni magát, hogy ő bizony igazi kivégzést akar látni, hát ıız összes büntető törvénykönyvek nem fogják elıiasztani a szín-igzızgató urakat a nagyságos közönség kiszolgálásától.

Carré Albert, a zseniális párizsi direktor beszélt egyszer arról, lıogy lentről, mélyről, a tömegből egyre újabb színházi publikum kı-rül föl. A művészetek közül az úgynevezett színınűvészet popu-hırizálódik leggyorsabban. A színházaknak örülni kell, mert viszont A felső tízezrek egyre jobban elfordulnak a színháztól. Először .ıı.(-rt, mert az ízlésük finomabb lesz, mintsem a tucat-komédiázás l. iı-légíthesse. Másodszor azért, mert a gazdag emberek egyre általá-ıııı-uılıbaıı kezdenek rájönni, hogy nincs jobb dolog, mint utazni.

Aıılıııııobilok, gyorsgőzös, rapidvonat hamar elviszi a boldog gazda-ıgııkııt. Még Párizsban pártolják őket az idegenek. De például

Buda-|z«~.~«lı~ıı gyöngén. Mi a vége? A színház egyre nagyobb engedménye-wl hoz újsütetű, neveletlen publikumának. És Carré Albert szerint l'z'ııizslı:ııı is megérzik a közönség ízlés-nívójának folytonos süllye-.lı“»«-. l)e Párizsban lehet védekezni. Önök, burzsoa hölgyek és urak, ııı-ııı hiszik el. De igaz. A szocialisták nevelik az új, komolyabb ızılıılıılzi pııblikumot. De csak ott, ahol ők erősek. Ahol vannak bőség-p_ı-I ıızıılııullíceunıaik, kurzusaik, stb. Ahol az állam nem ellenük ılıılgıızlk, ılc segít a tömegnevelésben. Párizsban például a

külváro-155

sokban már zeneileg is készitgetik elő a nagy színházak leeııdő publikumát. És a színházak jövő publikuma ott talán sokkal komo-lyabb lesz, mint eddig. Mindenesetre a színházak felé áradó tömeg iskolákon, oktatáson megy át. Nálunk a színház csaknem teljesen a hirtelen színházakra bocsátott fejletlen és gonosz alantasságú tönıe-geké. Mert nálunk még a jómódú burzsoázia is százszorta nevelet-lenebb, mint a harmadik köztársaságnak már túl és túl civilizált gazdag polgársága. Csoda-e hát, hogy nálunk egyre süllyed a színpad?

No de elfelejtjük Miss Chipp-ről és Küry Kláráról beszélni.

Miss Chippel hamar végezhetünk. Ízetlen, ostoba fércnıunka, melyet vonatkozásainál fogva élvezhet a párizsi nyári publikum, de a mienk nem. Küry Klárát pedig igen rém sajnáljuk. A Dancigi hercegnő után megint egy rossz darab. Magyarul szólván: nagy ennek a kiváló művésznőnek az ő pechje. Pedig bájos volt, gazdag és jókedvű a darabban. Nem lehetett igazi sikert várhatni belőle.

Ma este meg Bob herceg-et, a régen pihenőt, költöztették át a Király-színházba. „Londonban hej. . .” Az emberek még ezt sem unták meg. Sőt az új Bob herceg zsúfolásig megtöltötte a sze-rencsés színi hajlékot. És új és nagy díszben jelent meg a hires, sőt hírhedt darab. Meglássák, még legyűıi Kukoricza Jánost. Min-den esetre az ember kezdi megérteni, hogy ebben az országban Vajda Jánosnak nincs szobra, s Csokonai halálának százéves for-dulóján nem lehetett végre Csokonai műveiből egy teljes kiadást csinálni. És még vagy kétezer ilyen apróságot megért ezek után

az ember. „Londonban hej. . ." '

Szerettünk volna képekről többet szólni, mint eddig tehettük.

Két nőíró új könyvéről is volna némi mondanivalónk. A_Nemzeti holnapi premierjével kapcsolatban pedig egy érdekes irodalmi jog-esetre. (Joga van egy írónak a másik író darabjából megegyezés nélkül új darabot írni?) Minderre talán lesz több időnk és helyünk a következő péntek estén.

MK 1905. május I4. Dıˇósaáí.

In document MŰVEI vı (Pldal 153-156)