• Nem Talált Eredményt

Magyarország;

In document Religio, 1853. 2. félév (Pldal 148-153)

P e s t , aug. 7. Folyó hó 3-án tartatott számos egyházi s világiakból álló diszes vendégkoszoru jelenlétében a pesti vakokintézetében a próbatét. Meghatva érzém lelkemet e napon a kis szerencsétlenek láttára, s a rokonérzelmek egy is-meretlen, szánakozással vegyült érzete hatotta át egész való-mat, midőn láttam a vakokat és különösen jellemző arczaikat;

midőn hallám a gyenge,gyermekies szózatot, mellyel talpra-esett válaszaikat volt szerencsénk hallani. — S valóban ha vannak a társadalomban mások rokonszenvét, s ezzel segéd-adásukat igényelhető s z e r e n c s é 11 e n e k ; ugy ezek közt különösen a vakok azok, kik e nemes érzelmekre, s áldoza-tokra valóban érdemesek. A néma, vagy süketnéma igaz, szinte számolhat erre, de annál inkább a vak. A süketnéma szemlélheti, bámulhatja az Isten roppant müveit, s ezek szem-léltével Annak imádására s szépségérőli fogalmának megszer-zésére kénytetik, mig a vak semmi szépről fogalmat nem szerezhetvén, örök, bus éjnél nem lát egyebet. Nem akarunk azonban szerencsétlenségök felett apologiát írni, elég az ahhoz : miszerint hazánkban — hála Istennek ! — nemes, a v a -kok sorsa iránt részvéttel viseltető , s ekkint a társadalom-nak még e csonkított egyénekből is hasznos, derék, hazafiakat nevelni akaró érzelmektől áthatott férfiak sohasem hiányoz-tak, s most sem hiányoznak. — Vannak kik a vakok szerencsétlen sorsáról mélyen meghatva, b u z g ó á l d o z a t -a j á n l -a t o k k -a l sietnek áll-apotjok -any-agi részének fel-segitése- s könnyebbitésére s mitsem kiméinek, mit az ember-szeretet magasztos érzelme sugall. De viszont a vakok is szivökön hordozzák jóltevöik nemeskeblüségét, s fáradhatlan szorgalommal igyekeznek, a hőn ápoló adakozók várakozá-sának megfelelni. Az idei létszámból ugyanis — mint a hiva-talos kimutatásból volt szerencsém értesülni (melly 34 fiu s 12 lánykát foglal magában, kik között catholicus 36 ; evan-gelicus 2; református 7; israelita 1, összesen tehát 46), követ-kező érdem-, s tehetség-sorozat olvasható : tudományra ki-tűnő 2 ; jeles 10; középszerű 11; kezdő és beteges 10; ápol-dai 7. Zenére kitűnő 4 ; jeles 16; középszerű 10. Kézimun-kára kitűnő 9 ; jeles 7 ; meglehetős 3 ; kezdő 6 ; tehetetlen 6 ; kézimunkát nem tanul 2 ; ápoldai*) 7 ; meghalt 6.

P é c s , aug. 5. H o m e y e r az egyházi éneknek lelkes hőse, az ünnepelt orgonaművész köztünk van. Művészetének kitűnősége felett már számos nyilatkozat történt, azért a di-csérő szavakat mellőzve csupán a tettekre szorítkozom, mely-lyek itt tartózkodását jellemzik , s melmely-lyek a nagy művésznek a catholicismushozi őszinte, szivélyes ragaszkodás által még nagyobb lelkét kitünteték.

Meggyőződésünk szerint minden művésznek, hogy e nevezetre méltó lehessen , azon szellemtől szükségképen

áthatva kell lennie, mellyen művészete alapszik. E nélkül ügyes utánzókat igen, de művészt képzelni nem lehet. Ho-meyer az egyházi zenének és éneknek szellemét teljes mértékben birja, mert ő szívvel lélekkel catholicus. D o n n i -z e t t i , R o s s i n i , H a y d n , B e t h o v e n , M o -z a r t , A u b e r , M e h u l , a vallásos érzelemnek egyes fellobba-násai által lelkesülve a zeneművészetben halhatatlan nevet

* ) Vagyis ollyanok , kik jelenleg részint kézimunkával, részint zenével fog-lalkoznak , de szülök s pártolók hiányában bár kiképeztettek , mindamel-lett az intézetből el nem bocsáttathatnak.

szerzettek magoknak ; Homeyernek lelkét pedig mintegy szakadatlanul a religio szent tüze hevíti, ebben olvadoz. ó ha művészetével foglalkozik, történjék ez bár magánkörben is, csupán azért foglalkozik, hogy az egyházzal örvendjen, szo-morkodjék , vagy sirjon, s környezetét is hason lelkesedésre indítsa. Milly csekély mértékben nyilatkozik e szellem egy-házainknak fizetett énekeseiben és zenészeiben ! Ellenben Homeyernek nemcsak lelkét, hanem egész külsejét ezen szel-lem lengi át. 0 világi ember levén és jeles művész, az Isten szent házába lépve soha sem szégyenli, . . . a szentelt víztartó felé kinyújtani kezét, s azon külső ajtatossággal m e g -hajolni Isten oltára előtt, mellyet az Oltári-szentségben jelenlevő Üdvözítő megérdemel. Vallásos lelkesiiltségének e g y -szersmind alapos egyházi tudomány szolgál támaszul. Hallot-tuk őt szólani az egyházi történetben legjelesebb pápákról ; hallottuk általa emlegettetni a catholica egyház közös szelle-mét, melly által a világnak, annyi érdekek által szétszagga-tott minden népeit kebeléhez szorítva mint közös anya sze-retetben egyesiti, s tevékeny, feláldozó szeretettel az üdvös-ségre vezeti. Magasztos, elragadó öröm lelkesité, ugy mond keblemet, midőn Irhon és Albion, Olasz- és Frankhon catho-licusait egyaránt hallottam az Isten oltára előtt énekelni :

„Dicsőség magasságban az Istennek;" és ismét : „Hiszek egy Istenben;" s üdvözöltetni a népet amaz egyszerű, szívélyes üdvözléssel : „Az Ur veletek !" Mély fájdalommal szólt t o -vábbá a vallási szakadásról, melly a népet régi becsületessé-géből és őszintessébecsületessé-géből annyira kivetkezteté, hogy egy Rongét, mint félistent kábult ujongással dicsőitni képes le-hetett.

Romáról soha sem bir elérzékenyitő lelkesedés nélkül emlékezni. A missalénak és breviáriumnak, mellyet legna-gyobb lélekismeretességgel imádkozik, egyes helyeit idézve nem győzte azon megható módot dicsérni, mellyel e helyek vagy a sz. atya, vagy a cardinálisok, vagy a kardalnokok ál-tal énekeltetnek. — llly jellemről épen nem csodáljuk, hogy már ifjabb éveiben a papi pályára lépni szándékozván, de e lépéstől atyja által visszatartóztatva levén, most is akkint nyilatkozik, hogy csak akkor fogja magát egészen szeren-csésnek mondani, ha az egyház szolgálatában mint felszentelt pap az Isten dicsőségére közremunkálhat. Elhatározott szán-doka is neki megyés püspökünknél vagy a bibornok-primás-nál az iránt lépést tenni. Egyházmegyénk nagy püspöke S z e p e s y határozott intézkedést tett évek előtt arra, hogy a székesegyházi karigazgató (régens chori) felszentelt pap legyen ; szándoka azonban az e hivatalra kijelelt egyén aka-ratváltoztatásán meghiusult. Homeyernek illy hivatalra való alkalmazása által nagy nyereményt tenne akármellyik székes-egyház is. Nem is borzad ő vissza a papképes próbaidejétől, sőt azon kérdésre: valljon a papnöveldében szükséges fegye-lemnek magát kész-e alávetni ? meghatva viszonzá : minő catholicus volnék én, ha az egyháznak képző törvényeit meg-tartani nem akarnám ?

Még egy szót vallásos életünkről. Catholicus városunk ma havi Boldogasszony napját ünnepli. Csudával határos azon buzgalom, mellyet a jámbor nép ez alkalommal tanúsí-tott. A hegytető, hol a bold. Szűz kápolnája nt. P u c h ^ r Gusztáv plébános ur szakadatlan gondoskodása által ünnepi fényben áll, varázserővel látszott magához vonzani a vallásos sziveket, hogy közelebbről nyújtaná át azoknak imáit a t e r -mészet hatalmas urának és Istenének , kinek imádására szük-ségképen kényszerül a szív e helyen, hol a messzenyuló hegylánczolat, és távol sík fennen hirdeti az isteni hatalom nagyságát. Gyáva az, ki a catholica religionak az emberi kebleken szerzendő diadaláról kétségbe esik. Minden, mi a földön van, a catholicismus szolgálatában áll, csttk valláso-sán ihletett lélekre van szükség és a kövekből is Ábrahám fiai támadnak ennek közremunkálása által. Nem azon csudál-kozom én , hogy keservei vannak az egyháznak, hanem hogy

számosabb nincsen. Az egyháznak, melly az élet nyomorai és örömei közt vezetőkint szerepel, mind az örömöt, mind a nyomort és szenvedést gyakorlatilag kell ismernie. A

folyto-nos béke reá nézve a harcznál veszélyesebb. Harcz fogja ő t edzeni és azon hatalomra emelni, melly által isteni m e s t e r é -nek szavai által: confidite ! ego vici mundum, lelkesittetve,.

átalános diadalt nyerend.

V e s z p r é m , aug. 4. Az ember könnyen bele ringatja magát a földi életbe; a mulandókban gyakran vég czélját keresi ; az élvek mámorában megfeledkezik a sirontuliakról : kell, bogy néha egyegy erőteljes hang dördüljön meg fülei mellett, melly tul kiáltsa a kábitó gyönyörök s kéjvigalmak játszi csengését, s őt az örökkévalókra emlékeztesse ! E tekin-tetben nagy szolgálatot tesz mindenki, ki szót emel vagy tol-lat fog, hogy az élő, vagy irott ige hatalma által embertár-sainak az örökkévalóság utján kalauza legyen! Azért szive-sen üdvözöljük a könyvecskét, melly a napokban Veszprémben megjelent illy czim alatt : „ J ó l m e g g o n d o l j á t o k ! E l m é l k e d é s e k a v é g s ő d o l g o k r ó l . Németből." T a r -talma következő : I. À bűnös halálfélelmei, ki azt jőni látja.

II. A bűnös bűnténye közti halálozása. III. Egy idevágó példa. IV. Ismét egy példa. V. Ki éltében Istent elhagyja, el-hagyatik Istentől halála óráján. VI. A bűnös a halálvitában.

VII. Egy megtérés súlyos akadályai a halálos órán. A 109-ik lapon szivreható elmélkedések kezdődnek , mellyeknek t á r -gyai : I. A halál. II. A bűnös halála. III. A különös Ítélet. IV.

Áz utolsó közönséges Ítélet. V. A pokol. VI. A menny. Igy tehát a munka két részre oszlik föl : az első részt példák ké-pezik, mellyek a halált borzasztó alakban tüntetik föl, s a szivet .üdvös félelemmel töltik e l , s mellyek az olvasó vagy hallgató figyelmét annál inkább érdeklik, minthogy az elbe-szélés fonalának szálain egyik a másikba szövődik; a második rész elmélkedésekből áll, mellyek egyenlőn szólnak szívhez és elméhez. A munka főt. M a r k i Ignácz veszprémi kanonok ur buzgalmának köszönheti , hogy napvilágot látott, ki minden szépért s jóért magasztosan dobogó szivének nemes h a j -lamát követvén, a szerzőnek segédkezet n y ú j t o t t , s valamint mindenben, ugy e czélra is szivesen hozta áldozatát. A munka kiállítása Ramasetter Károly gyorssajtójának becsületére v á -lik. Némelly ittott becsúszott hibákat a javítók figyelmetlen-ségének vagyunk hajlandók tulajdonítani. A borítékon az áll hogy ára 30 kr p. p. ; tigy hallom azonban , hogy a szerző azt 20 pkrra szállita le, hogy annál inkább terjedhessen a könyv, mellyet ezennel a lelkipásztor s tanitó urak figyelmébe aján-lok, kiknek buzgósága annak ügyét legsikerdusabban fölka-rolhatná s előmozdíthatná a hivő nyáj között!

Julius 30-án ment végbe a veszprémi al-gymnasiumi tanuló iíjuság nyilvános vizsgálata a kegyesrendi ház t e r e -mében számos vendégkoszoru jelenlétében, mellynek körében szivesen szemléltük megyénk nagys. főnökét. A vizsgálat czélja nem az vala — mint a derék igazgató V i n d i s c h Alajos ur csinos beszédében jelesen kifejté — , hogy a hallgató kö-zönség az összes tanuló iljuság előmeneteléről győződjék meg , hanem csak az: hogy lássa az ó s tij rendszer közötti különbséget, az előfordult tárgyak minőségét, s a tanár urak előadási modorát. A vizsgálat mindnyájunk örömére s meg-elégedésére ütött ki. A tanár urak nehéz pályájukon dicsére-tes előmenetellel haladtak, s terhes gondjaik tövisei mellé örömmel tiizzük az elismerés rózsáját. — Minket különösen édesen lepett meg az ifjaknak görög nyelvbeni jártassága, mit fendicsért Vindisch Alajos igazgató-tanár ur fáradhatlan buzgalmának tulajdonithatni ; nem különben az ügyesség, mellyről a tanulók a természettani mutatványok kezelesében bizonyságot tettek, s ez érdemben T h ü r i n g e r Ambro böl-csészettudor s tanár urat illeti a méltó dicséret. Minthogy azonban őszinték kivánunk lenni, el nem titkolhatjuk: misze-rint a szépírás tanára minden szakavatottsága és szorgalma mellett sem viheté annyira a dolgot, hogy az irásmutatvá-nyok láttára ez óhaj ne fakadt volna föl keblünkből : vajha az elemi tanodákban nagyobb gond fordittatnék az írásra, s a.

felsőbb osztályokban ne kellene küzdeni az első elemekkel ! A rajzmutatványok kielégítők voltak ; — B u c h e r Ferencz.

rajztanár ur eléggé megmutatá : mire lehet Vinni rövid id&-alatt azt, kiben kedv és tehetség lakik ! Ez ünnepély alkal—

mával a jelenvoltak részeltettek az algymnasium 185% tanévi érdekes éviapjából, mellynek első része : ,, A m u l t és j e l e n t a n m ó d !" a szép tehetségű S á r v á r y Béla tanár ur jeles tollából folyt; második részét p e d i g : „ T ö r t é n e l e m é s s t a t i s t i c a l a d a t o k " — miről, ha időnk engedné, bő-vebben szólanánk — a többször elismeréssel emiitett Vindisch Alajostól bírjuk. Nevelte az ünnepély érdekét szeretett fő-pásztorunk azon kegye : minél fogva a szorgalmasabb tanon-czok és vendégek között igen csinos képeket kiosztani rendelt.

Végre minthogy jól esik a szívnek, ha tisztelete, szere-tete s hálája tárgyáról minél többek előtt szólhat: örömkész-séggel használom föl e kinálkozó alkalmat, főt. kanonok ur becses lapjában — hol a cath. érzelmeknek szívesen tér nyí-lik , s hol azok viszhangra találnak — kifejezni az érzelme-ket , mellyek keblemet régtől elfoglalják. Főt. S p r e i t z e n-b a r t János veszprémi czimz. kanonok ur, az egykori fárad-hatlan szorgalmú hittanár, utóbb szeplőtelen életű lelkipász-tor , végre a veszprémi Dávid intézetnek évek hosszú során át lelkes kormányzója s hitoktatója nincs többé közöttünk.

Ismételt szélütés következtében testileg megroncsoltatván, kénytelen volt lemondani a pályáról, mellynek dicsősége volt s elhagyni az intézetet, melly benne valódi atyát vesztett el.

0 jelenleg rangjához illő nyugdijból él Somogy Marczali nevü kellemes vidékü városkájában, ü tehát testileg nincsen közöttünk, de itt van szelleme, emlékezete. Bámulandó szor-galma, mély tudományossága, magát gondosan rejtő szerény-sége, nyájas leereszkedése, jótéteményei, feddhetlen élete őt felejthetlenné tevék minden jók előtt. Ki őt közelebbről is-merni szerencsés vala, az előtt áldásban él az ő emlékezete ; az fölkeresi gyakorta lélekben a helyet, mellynek árnyában ő földi életének végén megpihenni kiván. Rendkívüli munkás-ságát, vas szorgalmát nagyszerűn hirdetik a számos kézirat-ban hagyott nagybecsű müvek, mellyeket egyik veszprémi buzgó tisztelőjének ajándékozott, ki is ismerni fogja a köte-lességet, ez irodalmi kincseket nem rejteni véka alá, hanem átadni a nyilvánosságnak. Az ő élete tehát nem tűnik le nyom nélkül. Ó - • a költő kifejezése szerint — leszakasztá minden órának gyümölcsét. Az ő sirja egykor feledve nem leend! Valamint a nap, ha lenyugodott is, utófényt hagy még maga után : ugy hagyja ő maga után emlékének szelid fé-nyét tisztelői szivében s becses müveiben. . . . Kedves áldott jó öreg! viraszszon az isteni Gondviselés szerelme hátralevő napjaid fölött; környezzék azokat öröm, boldogság, barátság;

legyen élted csendes mint a pihenő tó, mellynek tükrén haty-tyukint tűnjék föl a szép emiékezet! . . . S ha földi pályádat lefutottad, tul a síron az üdv honában vedd el jutalmadat!...

Mi tisztelettel elzarándoklunk egykor a sirhoz, mellyben hamvaid nyugodni fognak, hogy ott béketűrést tanuljunk !

B a l a s s a g y a r m a t , aug. 5. Ft. szerkesztő ur! R e -ménylem , kegyesen veendi jelen soraimat. Tegnap tartatott a helybeli angol kisasszonyok leánynevelő intézetében az idei II. félévi nyilvános próbatét, mellynek eredményéről szándé-kozom egy pár sorral értesiteni. A vizsgálat a Szentlélek se-gítségül hívása után a hittannal, melly minden tudománynak lelke s alapja, kezdődött. A hittudománynyal egyszersmind a bibliai és egyházi történetek adattak elő. Erre következett a magyar, német és franczia nyelvészet, gyakorlati példák-ban előtüntetve és fölvilágositva. Ezt fölváltá a számtan, a föld- és természetrajz , a természet- és gazdasszonyi kézmü-tan, írásbeli feladványok és magyarországi történelem. A növendékek minden tárgyból szabatosan és értelmesen felel-tek. Kiváltképen tetszettek a gazdasszony- háztartás- s ter-mészettanból adott jeles feleletek, valamint ama talpra esett és ,a közéletbe rugó észrevételek a gazdászat köréből, mellyek a jelenvolt földbirtos urakat is kedvesen meglepték. Időköz-ben jeles költemények, jobbadán valláserkölcsi tárgyúak sza-valtattak el, s nemes bensőség- s áhítattal előadva, ej nem tévesztek hatásukat. A zongorajáték is kielégítő volt. Atalán véve az egész próbavizsgálat dicséretesen ütött ki. — Igen óhajtandó volna, bár minden leánynöveldébcn a

vallás-erköl-csi képezés után legkivált a házi munkák s egyéb háztartási előnyök s foglalatosságok megkedvellésére a lehető legna-gyobb gond fordíttatnék. Ezzel azonban koránsem szándékom a dicsérettel fölhozott elméleti tudományok becsét csökken-teni, csak azt akarom kiemelni, hogy igen kivánatos, misze-rint a növendék minél korábban szokjék a dologhoz. Megen-gedem; szép, igen szép ha a nő jártas a földleírásban, ha is-meri hazáját, vagy a világ egyéb részeit; ha tudja okát adni a természet különféle tüneményeinek ; ha a számvetés- s tör-ténelemben kitűnik : de az is igaz , hogy dolgozni sohasem

szégyen. És noha a kertben dolgozni, ásni, ültetni, irtogatni, Jent kendert termeszteni, fonni, varrni, tisztogatni, főzni stb.

jiem olly fényes hivataloskodás, mint teszem a divat szerint beszélni, tánczolni vagy énekelni, de annál hasznosabb és szükségesebb. Különben is ha valaha, ugy bizonyára napja-inkban nenj lehet eléggé ajánlani ama jeles régi közmondást :

^Ora et labora, dabit tibi Deus omnia bona." Mindnyájan tudjuk, hogy a régi viszonyok megváltoztával a legjobb föld-birtokos urnák leánya szintúgy mint a szegény zsöllérleány a munkára van utasítva; naponkint tapasztaljuk, mikép csak-ugyan komoly az élet ; az élelmi s ruházati czikkek is naponta

drágábbak , a kereset pedig emelkedő félben van. Sőt azon esetre is, ha épen nem kénytelen az ásót vagy a főzőkanalat forgatni, hasznos illynemü gazdasszonysági ügyesség, lega-lább azt nyeri vele , hogy tudni fog helyesen parancsol-ni, és mindent annak módja szerint rendezni. — A pró-batét végével egy jeles növendék bucsut vett az intézet-től , s szivreható szavakban megköszönte azon jótétemé-nyeket , mellyekben három év lefolyta alatt az intézetben részesült. Legelőször is hálás szivét emelte az Istenhez, a kitől jő minden tökéletes adomány ; azután ünnepélyes kö-szönetet mondott ő eminentiájának kegyelmes főpásztorunk-nak, kinek kegyességéből három évig tartatott és neveltetett az intézetben ; hálát szavazott azoknak is, kik szellemerkölcsi kiképeztetésén s tanitásán fáradoztak. Végre intette növen-déktársait , hogy tehetségök szerint iparkodjanak megsze-rezni magoknak azon női kiképzést, mellyre olly nagy szük-ségük van, s mellynek megszerzésére olly szép alkalom ajánlkozik; ő legalább a vett tanításokat, intéseket el nem felejti soha. — Végezetre szót emelt szeretve tisztelt alespe-resünk s iskolai felügyelő nt. M é s z á r o s Imre u r , s hatal-mas beszédjének elején megdicsérte a tisztelt vendégeket, kik daczára bokros foglalatosságaiknak a próbavizsgálatot példás türelemmel mindvégig meghallgatni kegyeskedtek. Szeretve tisztelt iskolai felügyelőnk e példás türelemben méltán ü d -vözli ama nagy fontosságot, mellyet a fényes vendégkoszoru a, nőnem keresztényszerü neveltetésének tulajdonit. He-lyesen jegyzé meg, hogy a nőnem alapos növeltetése kulcs a család szivéhez , melly számára a boldogság vagy boldogta-lanság kapuit nyitja meg. Elénk színekkel tünteté elő azon bokros viszonyokat, mellyekben a nő mint anya , mint feleség és házi asszony föllép a keresztény társadalomban ; fölhozá egy jeles franczia tudósnak szavait, a ki bizonyos alkalommal határozottan kijelenté, miszerint „az iskolák adhatnak ugyan jeles tudósokat, mérnököket, orvosokat, művészeket, de

hc^y ember , ember legyen, ezt ők nem tehetik , az az anyák do%a." Már a kisded korban készülnek azon különböző pontok, mellyekre a serdülő és ifjúkor rakja föl nagyszerű épü-letét. A gyermek az ő édes anyjának szeméből olvassa ki amaz erkölcsi törvényt, melly későbben neki zsinórmértékül szolgál egész életében ; s innét van, hogy egy jó s vallásos anyának csak kivételképen lehet rossz gyermeke ; ellenben ugy mond a közmondat : a millyen az anya, ollyan a leánya is.

Érdekes volna , történeti adatokkal bebizonyítani, milly ü d -vösen folytak be gyermekeik sorsába, mennyi veszélyt elhári-tának fejőkről, mennyi áldásnak lőnek szülői. A t. szónok csak szent Ágostonra akarja figyelmeztetni hallgatóit. M o -n i c a a kegyes a-nyák-nak magasztos példá-nya kö-nyes szemek-kel látta fiát a tévedések s bűnök mélyében fetrengeni, s mi-után anyai szava nem foghatott rajta, sérült szivének fájdal-mában Ahhoz fohászkodott, kinek kezében van az ember

szive. Az Isten nem engedte, hogy illy anyjának szive meg-törjön. És miután Ágoston édes anyja akaratának ellenére hajóra szállt idegen országba menendő , az isteni Gondviselés ötét Milanóba szent Ambrus püspökhez vezette : itt vetkő-zött ki Ágoston tévedéseiből, itt mosattak le bűnei a szent k e r e s z t s é g b e n . Igy lön Ágoston korának legtudósabb püspöke s csillaga. Megható jelenet volt az is, midőn a t.

felügyelő ur a növendékekhez fordulván ezeket saját lelki üdvösségökre kérte, miszerint hi ven őrizzék meg sziveikben azon tanitásokat, mellyeket egész éven át .nyertek , mert látjátok kedveseim, eljő idő, mikor felettetek is elkomorul az é g , mikor nem lesztek többé szüléitek gondviselése alatt, s az egész világtól elhagyatva látjátok magatokat : milly édes lesz akkor a jó Istenhez folyamodni, ki titeket annyira szeret.

Maradjatok tehát hivek 0 hozzá és az ő áldása megmarad rajtatok most és örökké. M u n k a y János.

Irodalom.

K ö z s é g e k könyve. Irta Friebeisz István. Pest 1853.

N8r. 332. lap.

Örömmel ajánljuk lapjaink t. olvasóinak a közhasznú munkálatairól eléggé ismeretes szerző urnák jelen, minden tekintetben jeles és hasznos munkáját. T. olvasóink bizonyo-san nagy érdekkel olvabizonyo-sandják azon részeit e könyvnek, mely-lyek az iskolaügyről, jelesen az iskolaépület- és bútorzatról, az iskoláztatásra vonatkozó ellenőrködésről, a tanitók kellé-keiről, az elszegényedés kutforrásairól, a szegény-intézet ke-zeléséről, a bölcsődék- és a cselédekről, stb. szólanak. Ezen ügyek nálunk igen-igen fontosak és nemsokára rendezés alá fognak jutni ; a lelkész pedig majd mint igazgató, majd mint tanácsadó, majd pedig mint részvényes és lelkipásztor is kény-telen fellépni és hatni ; és épen ide vonatkozólag igen sok j ó t , szépet és ajánlatost fog e könyvben találni, mit tudnia nemcsak hasznos, hanem szükséges is.

U t i N a p l o m b ó l . Irta b. P o d m a n i c z k y Frigyes.

Pesten. Irodalmi intézet 1853. Emich Gustávnál. N8r. 156. 1.

Ajánlva van e könyv P r ó n a y József e szép és rövid szavakkal : „Minden ember tegyen annyit, a mennyit bir. Ezt tartva, reménylem, tudni fogod, mi volt czélom, midőn e la-pokat a közönségnek átadtam. — E szerény munkámat neked ajánlom, mert te láttad velem együtt mindazokat, mellyeket itt leirni igyekeztem. —Hiszem, hogy elolvasása néhány kel-lemes órát szerzend : mert fiatal korunk egyik legkelkel-lemesebb szakát fogja eléd tüntetni." Igy a szerző; és mi is ajánljuk e munkáját már csak azért is, hogy az annyira elhatalmasodott regényolvasásnak némi gátot vessen és megkedveltesse a t.

magyar olvasó közönséggel az illyféle tanulságos olvasmá-nyokat is. Tartalmánál fogva is ajánljuk e munkát; szorítko-zik az tudnillik az éjszaki birodalmak honunkban kevésbbé ismeretes szokásai- és vidékeiről tett jegyzetek- és rajzokra, mellyek ügyes kézre és gyakorlott szemre mutatnak minden lapon. Megnézte szerző mindenütt a jelesb egyházi és

isko-lai épületeket és higgadtan irja azokat l e , dicsérvén minde-nütt a dicsérendőt és megróván a megrovandót. Kronstad, Pétervár, Moszkva, Stockholm, Upsala, Koppenhága, Ham-burg leirásában kiki igen sok érdekest fog találni. Az egész munka kiállítása olly pompás, hogy különös díszére válik E m i c h ur nyomdájának.

Vegyesek.

M a g y a r o r s z á g . P e s t . Folyó hó 8-kán tették a pestvárosi elemi tanárok főtiszt. H a a s Mihály prépost és pestkerületi tanodai főfelügyelő urnái hivatalos tisztelkedésö-ket. T. cz. M a j e r István ur, a pestvárosi egyetemes elemi és

realtanodák igazgatója szokott ékesszólásával bemutatván a tanári kart kiemelte, mennyire örvendenek mindnyájan, hogy a magas kormány kegyelmes választása e díszes s az e g y -ház és haza ügyében olly roppant fontossággal bíró ^hivatalt illetőleg olly férfiura esett, kit szintúgy egyházi s paedago-giai irataiból, mint a hosszú széles hazában szerteszálló hir magasztalásaiból eddigelé ismerni, tisztelni tanultak. Az é r -demdús főfelügyelő ur kegyes válaszában szivesen üdvözölve a tanári kart, erélyes szavakkal ecseteié azon követelményeket, mellyeket az egyház és a magas kormány a gyönge i l j u -ság javára az elemi tanítóktól átalában, de főleg a haza fővá-rosának tanítói karától méltán vár és követel, kifejezvén egy-szersmind biztos reményét, hogy valamint eddig az egyházi-asság, loyalitás és ismeretgazdagságban jeleskedett a pestvá-rosi elemi tanítói kar , ugyanezekben ezután még inkább fog tündökleni. A tanitók összesen e beszéd által mélyen m e g -hatva távoztak. — Hasonló hatást lehetett tapasztalnia pest-lipót-városi leánytanodában is, hol épen az napon tartatott a próbatét, s hol a ft. főfelügyelő ur megjelenvén, a gyerme-kekhez tett kérdései, kiváltképen pedig mind a szülékhez mind a leánykákhoz intézett s meleg kebléből fakadt beszéde által átalános megindulást idézett elő.

— Az „ A r a d . A n z . " a hamis eskünek egy igen szivreható példáját közli : Bizonyos szőlőbirtokos kevés-sel Pünkösd előtt kirándult szőlejébe, nézendő, valljon meddig haladtak munkásai. Ő keveselvén a véghezvitt mun-kát a felszámított napszámosok sokaságához képest, szigo-rúan kérdőre vonta vinczellérjét. Ez esküvel bizonyitá, hogy, ne engedje az Isten neki a pünkösdöt elérni, ha igazat nem mondott. A gazda megnyugodván ezen , haza tért. De ime épen pünkösd előtti napon, a midőn a hűtlen és hamis esküt tevő vinczellér gazdája borából lopni akart, őt egy fejére esett gerenda agyonütötte, s ekkint nyerte el a hamis eskü ki-érdemlett jutalmát.

A u s t r i a . Mult hó 30án ,Franzensbad' nevű f ü r d ő -helyegyikének a legszívélyesebb ünnepélyeknek vala színhelye.

Ugyanis gróf M ü n c h - B e l l i n g h a u s e n , egykori szö-vetségtanácsi elnök által I. F e r e n c z császár emlékére állí-tott mü délelőtti 10 órakor kiváló ünnepélylyel lelepleztetett.

Az ünnepély kezdetén féltízre a fönebb tisztelt császár ő fel-sége által alapitott templomban nagymise tartatván, az ösz-szes nagyszámú vendégkoszoru a ritkadiszü parkba távozott, hol sokezernyi néptömeg gyiilt össze az emlék leleplezésének ünnepélyén résztveendő. A magas vendégek elfoglalván a számukra készen tartott diszhelyeket, nem különben a szent szertartást végző főpap, a keresztesrendiek átalános nagy-mestere dr. B e e r teljes egyházi diszben a nagyszerűen felékesített oltár eleibe lépvén, az emléket állitó gróf az ü n n e -pélyhez mért alkalmi beszédet tartott. A beszéd vége felé kerületi elnök gróf R o t h k i r c h P a n t h e n jelt adott a l e -pel lebocsátására. A pontificans szent imát mondott, leánykák zöld koszorúkat hintettek az emlék talapjára, és a zenekar a néphymnust zengedeztette. Estve tánczvigalom, fényes kivi-lágítás és tűzijáték. A talapzaton következő felirat olvasható:

,Francisco I. Austr. Imp. gratus. civis. Joach. comes a Münch-Bellinghausen pos. MDCCCLI1I.'

— Magas kormányunk kitűnő kegyelettel viseltetik a vallásos egyletek iránt. Legközelebb a középafricai cath.

missionak előmozdítására Bécsben alakult Mária-egyletnek kegyelmesen megengedtetett, miszerint a missioi czélokra összevásárolt, körülbelől 200 mázsányi áru vámmentesen, va-lamint az állami vaspályákon is díjmentesen szállíttassák, a vaspályán Triesztig utazó missionarius atyáknak és ezek se-gédeinek a személyszállítási dij hasonlólag elengedtetvén.

Teljes méltánylatra méltó továbbá a triesti Lloyd-nak azon nemeskeblii intézkedése, miszerint a missionarius atyákat és összes podgyászaikat a nemes czél tekintetéből, társulati gőzösökön ingyen szállítja Alexandriába. A fenebb emiitett áruk még e hó folytán fognak elszállíttatni ; a missioatyák pedig — összesen 14en sept. 10én fognak Triestből a p o s -toli utjokra kelni.

In document Religio, 1853. 2. félév (Pldal 148-153)