• Nem Talált Eredményt

Austria

In document Religio, 1853. 2. félév (Pldal 30-36)

A romai szentszék és austriai birodalom közt kötendő concordatum határozmányait illetőleg a ,Salzb. C." követke-zőleg nyilatkozik : A es. kir. közoktatási minister ur 1850-iki april 7-iki, császár ő felsége előtt tett legalázatosabb előter-jesztvényében a cath. püspökökkel az egyházi ügyek elinté-zése körül knrmányilag folytatott értekezletekre vonatkozó-lag akkint nyilatkozott, hogy ott, hol a régi, fenállott szerve-zés az uj államelvekkel öszhangzásban nincsen, s ezen elvek kihirdetése és alkalmazása által megrázkódtatik, az állami hatóságok teljességgel nélkülöznek olly irányszabályokat, mellyekhez az egyházi ügyek kezelésében kelljen ragasz-kodniok. Ez idő óta eme ministeri megjegyzésnek igazságát nem csak az állami, hanem az egyházi hatóságok is gyakran valának kénytelenek tapasztalni, s mindinkább minden oldal-ról nyilvánult azon óhajtás, miszerint az erre vonatkozó irányszabályok mihamarább megállapittassanak s közhirré tétessenek, hogy az illetőknek magok-miheztartására szolgál-hassanak és a lehető jogtalan beavatkozásokat meggátolják.

Eddigelé legtöbb esetben csupán az illető állami hatóságok-nak józan belátása-s érett megfontolásától függött, misze-rint az ezek és az egyházi hatóságok közötti ohiijtatos ösz-hangzás meg nem háboríttatott és jelenig az egyház részéről komolyabb sérelmek elő nem fordultak. Pedig az egyházi és világi hatóságok közti összeütközés annál könnyebben meg-történhetett volna, minthogy a tisztán egyházi és az egyház-politicai kérdések s kiinduló pontok nincsenek éles határvo-nalokkal egymástól elválasztva, s igy vajmi könnyen meges-hetik, hogy valamelly vegyes természetű ügy gyanánt tekin-tett kérdés kizárólag egyházi kérdés legyen. A minister urnák további nyilatkozata szerint az e k o r i g a z e g y h á z -n a k t e t t k o r l á t o k m i -n d e -n k o r e l é g t e l e -n e k -n e k , s ő t , m i v e l h o g y a v i s s z a é l é s e k r e t á g t é r t n y i t n a k , m i n d a z e g y h á z - m i n d a z á l l a m r a n é z v e k á r o s o k n a k b i z o n y o d t a k b e . E k o r l á t o k m i n d a n n y i s z o r a z ü d v ö s h a t á s s a l b í r ó ö n á l -l ó s á g o t b é n í t o t t á k , é s bő t á p o t n y ú j t o t t a k a b i z a l m a t l a n s á g é s g y a n ú s í t á s s z e l l e m é n e k , m e l l y a n é p e k s z i v e i t h a l á l o s m é t e l y k i n t m e g r o n t j a . — A nemsokára bevégzendő munkálatok az austriai birodalmat olly concordatummal fogják megajándé-kozni, melly megszüntetendi a hosszan tartó provisoriumot s az egyházi életbe mintegy uj erőt öntend. Ha a polgári és egyházi hatóságok jogköre határozottan meg leend alapitva, el fog mellőztetni a bizonytalanság és habozás, könnyebb leend a netaláni vitakérdések elintézése s a kölcsönös biza-lom és megelőző összehangzás erélyesen előmozdittatik.

— A sz. pölteni püspök ő mlga junius 6-áról főpásztori körlevelet bocsátott megyei papsága- és híveihez a sz. Pöl-tenben alapitandó gyermekseminarium ügyében. A főpap legfőbb kötelességének tudván arról gondoskodni, miszerint az Ur szőllejében jó és alkalmas munkások legyenek, kik azon-ban XIV. Benedek pápa 1740. dec. 3-áról kelt encyclicája szerint „nem születnek, hanem képeztetnek", más részről tekintetbe vévén a világi gyermeknevelés és oktatásnak hit-hideg sőt gyakran egyházellenes irányát, hivatkozva dicsősé-gesen kormányzó IX. Pius pápa ő szentségének mult évi jun.

* ) Tördemiczi anyafárához tartozó Promontorium Zalában, Badacsony délnyu-goti része ; földes ur»: a gr. Eszterházy család.

* ' ) 1847-dik évben épült a Szigligeti — szintén a nevezett plébániához tar-tozó — promauteriumi j ó l elkészített kápolna is.

* ' ) Mintha csak előérzete lett volna Ba4acsony-l,áhdihegy szőllóbirtokosainak arra nézve , hojjy mire, s», hajlékjük fölépülhet, választott nagy védszentjök i s , szendetgésébSl életre kelt jeles szerzetében ujolag tiszteltetni fog 1 S ezért áldassék mindenek előtt az Ur ! Ha valaha, jelenkorunkban van nagy szükségünk illy kitartó szerzetre, midőn a hithidegség mindenütt föl-ütötte kárhozatos fulánkjait.

10-iki apostoli brevejére, tudomására juttatja a megyei pap-ságnak és híveknek, hogy ő teljes buzgalommal és áldozat-készséggel egy a sz. pölteni megyében alapitandó gyermek-seminariutn körül fáradozik, felhiva a hiveket és papságot e szent czélhoz áldozatadományaikkal járulni. Egyszersmind tudatja megyéjével ő mlga, hogy egy, egyházi méltóságban lévő jótévő nevezett gyermekseminariumra már is 20,000 p.

frtot alapitványozott, melly tetemes tőkének kamatjai mult évi october 10-ike óta gyümölcsöznek. Hasonló buzgósággal járultak e czélhoz néhai kanonok P r u c k n e r Lipót 3100 p.

frtnyi, W i d h a l m Mihály áldozár 105 pft 19 kr-nyi és a sz.

benedekiek kolostora Altenburgban 40 pftnyi összeggel. — Különösen meghatók p á p a ö s z e n t s é g é n e k s z a v a i , a mellyekkel fönebbérintett a p o s t o l i i r a t á b a n a pap-növendékek nevelésének kellékeit mintegy összesen elé-sorolja : Te jól tudod — írja ő szentsége — milly nagy súlyt helyez az egyház főleg jelen korunkban benne , hogy alkalmas munkásokat nyerjen : minél fogva minden gondjai-dat abban öszpontositsd, hogy gyönge koruktól óta a nö-vendékek kiválasztott jeles és hithű tanároktól oktattassanak, az erény- és tudományokban, főleg egyházi ismeretekben ki-képeztessenek , a tévelynek veszedelmei ellen józan és egy-házszigoru fegyelemben gyakoroltassanak, miszerint a hitszi-lárdság és ismeret-gazdagság áltál feldiszesitve az Urnák szőllejét feláldozó buzgalommal munkálhassák, stb. stb.

Vegyesek.

A u s t r i a . R o h i t s i magán tudósítások szerint primás és bibornok ő eminentiájának egészségi állapota szemlátomást javul.

— A császári királyi közoktatásügyi ministerium ren-deletéből a cath. iíjak részéről evang. tanintézetek látogatá-sát illetőleg következő legfelsőbb udvari rendeletek lőnek ujolag kihirdetve : az 1797. aug. 18-ki udvari rendelet, melly-nél fogva a kormánynak tüzetes beegyezése melly-nélkül tilalmaz-tatik cath. ifjakat valamelly evang. tanintézetbe befogadni ; az 1798. nov. 10-iki udvari rendelet, mellyben a fönebbi leg-felsőbb kibocsátvány értelménél fogva , illetőleg ujabbi ki-hirdetése mellett rendeltetik, hogy olly helyeken, a hol mind cath. mind evang. népiskola létezik, cath. gyermekek az evang.

iskolába be ne fogadtassanak, olly helyeken pedig, a hol k ü -lön cath. népiskola nincsen, a cath. gyermekek csupán a cath.

lelkész tudtával, ki egyébiránt őket a cath. hittanban oktatni fogja, látogathassák az evang. iskolát; végre az 1793. sept.

30-iki udvari rendelet, mellynél fogva, ha cath. j gyermekek külön cath. iskola nemlétében evang. iskolába járnak, azok az evang. hittanitás előadása alatt távol lenni köteleztetnek, valamint nekik bármilly evang. isteni tiszteletben részt venni tilalmaztatik.

— S z e d l a c z e k Vilmos prépost és laterani apát egy-kori hires cs. kir. udvari szónok junius 30-án meghalálozott.

— Az „Oest. Volksfreund" szép tanúságot közöl arról, milly módon és eszélylyel ügyekszenek .a radicálok Schweiz-ban minden jót elnyomni vagy legalább ellensúlyozni. Bi-zonyos buzgó lelkész igen-igen jó és közkedvességü népira-tokat szok közrebocsátani „Jeremias Gotthelf" álnév alatt.

Munkái Jézus az Istenember által hirdetett tanhoz és az ál-tala rakott alapokhoz akarják az emberi társaságokat kötni,

és a radicálok már szinte sokalják ezen iratok hatályát; és azért elég alávaló módot gondoltak ki azon áldásos siker meg-semmisítésére. Baselban tudnillik legközelebb könyvet adtak ki, mellyben a magasabb rendek : a papság és nemesség a leggyalázatosabban porba tiportatnak és ellenben a lehető legkorlátlanabb népuralom a felhőkig magasztaltatik. A czim-lapon pedig ez áll : Irta '„Jeremias Gotthelf j r . " E czim bi-zonyosan azon szándokból használtatott, hogy a rövid kis jr.

appendix, melly annyit tesz, mint „junior", iíjabb, könnyen kikerüli az illetők figyelmét, és szerző ekkép a hirneves nép-író utánzójának fog tekintetni, és igy a leggyalázatosbkönyv

igen nagy keletre fog a legjobb érzelmű olvasóközönségnél találni. Látszik ebből is, hogy a radicalis párt mindenhez f o r -dul, mi gyalázatos czéljait csak némikép is képes előmozditani.

— G f ő r e r n e k „Gustav Adolph , König von Schwe-den , und seine Zeit" (III. kiadás. Stuttgart. 820. I.) czimü és főleg cath. történetészre, átalában minden catholicusra nézve fontos történeti müvéről, mellyből az első két kiadás 8000 példányban igen gyorsan elterjedt, a ,W. KZtg' követke-zőleg nyilatkozik: ,Alig mutathatnifel történelmi munkát, melly illy rövid idő alatt olly fölötte gyors elterjedésben részesült volna. Hatalmas faltörő gyanánt rombol le e mü számos elő-ítéletet, történelmi phantasiákat és vastag hazugságokat (mely-lyekkel a felekezetes történelem hitterjesztési nimbusalakban bővelkedik) ; Gfőrer mély tanulmányozást tanusitó elme-éllel és igazság szerető komolysággal világosítja fel ezen, pártczélokra felhasznált időszakot, és az ünnepelt svéd királyt ollyannak mutatja b e , a millyen valóban volt — eszélyes, tervezetekben bővelkedő, előreszámitó, dicsvágyó hóditó, mi által a koronás fő köré nagy szorgalommal gyűjtött és minden pietisticus rep-kénynyel feldiszitett dicsfüzérnek szálai mindinkább szétfosz-lanak. Ki a történelemmel foglalkozik, ne mulaszsza el e mü-vei közelebb megismerkedni, melly jeles kivitelénél fogva igen alkalmas az eddigi történethamisitások és okmányferdi-tések által elterjesztett és erősített tév-itéleteket a tudomány köréből eltávolítani. Nevezetes tünemény kétségen kivül az, hogy épen a protestánsok köréből kelnek fel igazságszerető férfiak , a mesehalmaznak , mellyel fanaticus hitfelekezetbeli rokonok a történelmet megfertőztették, alapjaiban való szét-rombolására.'

— P r á g a ban napról napra terjedez az újonnan felébre dett vallásos szellem hatása. Legújabban elhatározta a tud.

egyetem jogkara , hogy a Moldva hidján álló sz. I v o szobrát kijavíttatja, az orvosi kar szinte rendelkezett, hogy ugyanaz történjék sz. Cosmas és Damian szobraival, a theol. kar pedig a bölcseletivel a végett egyesült, hogy sz. Ferenczé hozassék helyre, és igy nem sokára a hires hídnak ezen, sok évig elha-nyagolt szent ékei ismét uj fényben fognak ragyogni, mint tanúi, hogy az egyetemi tudós tanárok ismét olly kegyelettel kezdik tisztelni sz. védnökeiket, mint tevék azt hajdan a cath.

egyetemek minden karai. Egyébkint szomorú benyomást .tesznek mindenkoron a melegkeblü catholicusra a nyilvános

helyeken álló düledező keresztfák, csonkitott szent szobrok és a kerités nélküli temetők, stb. A gondos lelkipásztor nemcsak Istennek eleven templomaira forditja figyelmét, hanem kiter-jeszti gondját a szentegyháznak kül- és belcsinjára, a sírker-tek-, kereszsírker-tek-, szobrok- és zászlókra. A csín és tisztaság megfér a szegénységgel is, és ritka helyen tartozik a le-hetlenségek közé.

N é m e t o r s z á g . A Halléban megjelenő „Volksblatt für Stadt und Land' L e o prot. tanártól Németalföldet illető-leg a következő észrevételeket közli : Németalföld, mellynek magatartása eddigelé szorosan calvinista - felekezeti volt, melly szellem azonban részint a kereskedelmi érdekek befo-lyása miatt, mi az egyházi ügyek és egyezkedések körül min-dig bizonyos közönyösséget szok előidézni, részint azon tény miatt szállott mindinkább alá, minthogy épen Holland vala a 18—ik század befolyása alatt a gyupont, honnét egész Euró-pára a felforgatás eszméi az egyház- és polgári államokra szétözönlöttek. — Mint a politicai és egyházi felforga-tók legalávalóbb iratainak gyárhelye, mellyek innét a szomszéd államokba titkos utakon becsempésztettek, Né-metalföld maga lőn a legundokabb gondolatsilányságnak és teljes jellemtelenségnek szánandó áldozatává. Sehol any-nyira, mint e tartományokban nem vergődött uralkodásra a humanismussal takaródzó türelem, vagyis egyházügyekbeni közönyösség és az államérdekeknek rationalisticus felfogása.

E szempontoknál fogva lőn az államilag elismert vallásfeleke-zetekre a saját egyházukbeli ügyek szervezése és elintézése bizva, nem az elismerő szeretet sugallatából, hanem ollyféle közönyösségből, melly a szabadelvüség dicsérethosannái után ásítozott. Illy tényállás mellett a szentséges atya Romában

elvégre kihirdeté a németalföldi cath. hierarchiának szerve-zését, a megyéket elrendezte, uj püspöki székeket felállított, szóval, tette azt, mit Németalföldön a romai egyháznak fe-gyelme és belélete már régóta követelt . . . s ime egyszerre lángba borul minden ! Igaz, e nagyszerű türelmetlenségi lár-mának még egyéb okai is voltak, mellyeknek legfőbbike a volt liberális ministeriumnak megbuktatása, stb.

— A hivatalos bécsi lapokban olvassuk, hogy a porosz király ö felsége legfelsőbb kibocsátványánál fogva, köztudo-másra j u t t a t t a , hogy mindazon evang. vallású tisztek, kik valamelly cath. áldozár előtt esküvel kötelezik magokat, hogy gyermekeiket a cath. vallásban fogják neveltetni, s kik ez ál-tal ollyasmihez adják megegyezésöket, a mi férfiúhoz, főleg ka-tonatiszthez méltatlan, azonnal a katonai szolgálatból elbo-csáttassanak.

— A sileziai egyházi-lapnak irják, hogy Romában a legfelsőbb körökből két i f j ú , A11 i e r i h g , és marchese P a t r i z i mint ujonczok a jezsuita rendbe léptek. — A thea-tinusoknak egyetemes rendikáptalanjokban, melly junius hóban d e l l a G e n g a bibornok elnöklete alatt Romában tartatott, egyetemes rendi főnök- és ügynökké pater G i a e o m e d e l C a r e t t o é s p. P a p a r d o József, — a barnabiták rendi-káptalanjokban pedig hasonlóan rendi főnök- és ügynökké p. A l b i c i n i d a F o r t a Lajos és p. V e n c e l l o n e vá-lasztattak.

— A protestánsoknak egység utáni törekvése mindin-kább napfényre kerül. A különféleség talán leginmindin-kább szer-tartásaikban mutatkozik. Minélfogva az egyes prot. egyházi hatóságok közönkint törekednek bizonyos ,agendá'-k utján a prot. cultusban némi öszhangzatot előidézni. Illy szempont-ból indult ki a bajorhoni prot. főconsistorium , midőn legkö-zelebb az összes decanatusokhoz egy ,agenda'-javaslatot kül-dött szét, mellyben az evang. luth, egyházban az isteni tisztelet tartásának rendje és alakja a legfőbb vonalokban előadatik. A szabadságelv megmentéseül mindazáltal jónak látta nevezett bajor főconsistorium az ,agenda'-javaslatot következő szavakkal kisérni : ,Az agendajavaslat nem i g é -nyel magának hivatalos szinezetet. A főconsistorium csak ak-kor fog valamelly agendában megállapodni, ha a közelebb tartandó egyetemes zsinat e tárgyban határozni fog. Mind a mellett ez nem gátolja az egyes községeket, miszerint a j a -vaslat szerinti isteni tiszteletet, habár egyes részleteiben, azonnal foganatba vegyék.' Azon elv, mellyet a cultusrende-zés ügyében a consistoriúm követett, ugyanaz, melly tavaly a német evangelicusok conferentiáján a liturgicus kérdés körül elfogadtatott.

— A szent ereklyék közkitételéről Aachenből követke-zőleg irnak : A mi régi catholicus koronázási és császárváro-sunk több hónap óta a körül öszpontositja gondoskodásait, miszerint a paloták és lakházak, köz- és magán intézeti épü-letek újbóli fehérítése, elkezdett építkezések bevégzése s még emelendő uj építmények által a város ünnepi díszt nyerjen s magát méltóan elkészítse a folyó évben julius 10- 24-ig tar-tandó, s csak minden 7-ik évben előforduló sz. ereklyekitételre.

A nagy Károly császár által épitett székesegyházban őrzött szent ereklyék a következők : Isten szent anyjának egy öltönye, 2) az Udvözitőnek pólyái, 3) keresztelő szent János-nak kendője, 4) azon vértől ázott r u h a , melly a szenvedő Jézusnak testét takarta.

— A ,D. Vokshalle' i r j a , hogy valamint más egyházi testületek és hatóságok , ugy legközelebb a freiburgi, echin-geni, gmündi, deggingi és biberachi hatóságok is külön egy-házhü feliratok utján illető püspökjeikhez változatlan ragasz-kodásukat kinyilatkoztatták.

A n g l i a . A ,Morning-Chronicle' érdekes adatokat kö-zöl az angolegyháziak hitterjesztési tevékenységéről.

Alkal-mat adott reá e g y , juniushóban Londonban tartott gyűlés, mellynek czélja volt a gyarmatokban lévő angolegyházi p ü s -pökségeket gyarapítani s e czél elérésére a megkívántatott költségeket begyűjteni. 1841. óta az angol államegyház több-rendbeli püspökségeket alapított a gyarmatokban. Maga az angol nemzet sokkal szivesebben venné a főpapoknak h i t t e r -jesztési buzgalmát, ha az alapított püspökségek olly roppant tőkéket nem vonnának el a közforgalom köréből. A püspö-köknek évdijai fölötte nagyok. A mondott 1841. előtt az angolállami gyarmatokban nem volt több 10 angolegyházi p ü s -pökségnél, mig jelenleg, tehát mintegy 12 év után, 25 illy püspökség létezik. Igen természetes , hogy hasonló arányban növekedett a gyarmatbeli alsóbbrendű papságnak is száma. A kérdés alatti juniusi gyűlésben négy püspökségnek felállítása terveztetett u g y , hogy mindegyik püspöknek évi jövedelme 250,000 frankot tegyen. A meeting-ben részt vett 14 angolegyházi püspök , az elnöki széket a canterburyi érsek f o g -lalta el. Maga a gyűlés valamelly hotel-nek táncz- és hang-versenyekre szolgáló teremében tartatott. Az összes vitatkozás pénz körül forgott, s az apostolilag érző angolegyházi főpapok elég áldozatnak mondották, ha valaki magát 250—275,000 franknyi évi jövedelemért a gyarmatokban a püspöki hivatal elvállalására elszánja. A tanácskozások eredménye volt egy aláirási iv , melly azonnal köröztetett A jelenlévő angolegyházi püspökök egyenkint 2500—5000 frankot írtak alá; l e g -t ö b b e -t j e g y z e -t -t fel egy angolegyházi pap, 25,000 franco-t irván alá. Azon kérdés, valljon milly sikerrel működnek a közön-kint felállitott gyarmati püspökségek , ugy szólván, egészen elmellőztetett. A gyűlésnek titoknoka hivatalos értesitvényé-ben jónak látta ez ügyet meg sem érinteni. A ,Morn.-Chro-nicle' azonban kifecsegi, hogy a jeruzsálemi angol missionak, 20 évi megfeszitett buzgalommal vitt működése mellett, noha az angolegyház tekintélyesbitésére több év óta ott angol p ü s -pök is létezik, nem sikerült 37-nél többet megtéritenie. Mi több tavalyi évben az összes missionak eredménye e g y e t -l e n e g y zsidónak megtéritése vo-lt. — Nemcsak a gyarma-tokban , magában Irhonban is vagyon angolegyházi missio, mellynek czélja a cath. egyház ellen működni. E missio 32 grófságra terjed ki 21 missioi főállomáson. Tagjainak száma 342, kik közül 33 az egyházi karból való. Az egyes missio-állomások mellett létezik helybeli igazgató bizottmány, melly-nek elhatárzó befolyása vagyon az ügyek elintézésében.

1852-ben ezen irhoni, angolegyházi missionak tagjai mintegy 400 helyen tárták a cath. egyház elleni kifakadásokkal erősen feleresztett beszédjeiket. Azonkívül a missio-állomások mel-lett vannak ingyeniskolák, mellyekben cath. gyermekek is fel-fogadtatnak , de olly oktatásban részesülnek, melly a cath.

egyház irányával ellenkezik. Az irhoni missiora tavaly költött pénzösszeg 750,000 frankra rúgott.

S p a n y o l o r s z á g . Spanyolhon legcatholicusabb feje-delme, I s a b e l l a királynő rendeletet bocsátott k i , mellynek értelmében Jeruzsálemben consulság s külön bizottmány ál-littatik fel a végből, hogy a spanyol korona jogaira a szent helyet illetőleg felügyeljen. E szerint a franczia politicához Spanyolország is csatlakozott.

T a r t a l o m : Mellképek a jezsuita-rend. történeteiből. IV. (Folyt.

Tanelv és rendszer.)

L e v e l e z é s e k . A „ M a g y a r - e g y h á z i P l u t a r c b " ügyében.

E g y h á z i t u d ó s í t á s o k : P e s t : Templomnapja Ó-Budán. — B u d a : Megtérés. — S z a b o l c s b ó l : Utó-hangok. Kis-várdai romrégisé-gek. — P é c s : Sz. Péter és Pál ünnepe. — B a d a c s o n y - L á b d i h e g y :

kápolna L. szent Ignáczhoz. — A u s t r i a : Jegyzet a concordatum megköté-sének szüksége iránt. Főpásztori körlevél gyermek-nevelde létesítése körül.

V e g y e s e k . Austria , Németország, Anglia, Spanyolország.

T u l a j d o n o s é s f e l e l ő s s z e r k e s z t ő : Dailíelik J á n o s . — K i a d d : Elllich Gusztáv n y o m d á s z .

P e s t , 1853. Emich Gusztáv könyvnyomdája, uri-utcza 8. szám.

P E S T E N ,

R E L I G I O ,

E G Y H Á Z I É S I R O D A L M I F O L Y Ó I R A T .

4 . J U L I U S 1 0 . 1 8 5 3 .

M e g j e l e n i k e lap h e t e n k i n t háromszor : k e d d e n , csütörtökön és vasárnapon. A z előfizetési d i j félévre postán 6 ; h e l y b e n 5 frt p . p. — Előfizethetni minden cs. kir. p o s t a h i v a t a l n á l , P e s t e n a szerkesztőségnél (Kalap-utcza 3 . sz.) és Hartleben K. A . könyvkereskedésében.

Adatok a capucinus szerzçt történetéhez.

A catholica hit szelleméből fölsarjadzó, s az egyháznak annyi diszt, az egész emberiségnek annyi hasznot kölcsöm.u fának, a szerzetes rendek f á j á n a k , egyik lombját képezi a tiszteletre méltó capucinus szerzet, melly, mig más szerzet-társai majd a tudomány fényével, majd birtokaiknak a nyo-morodott emberiség ápolására fordításával, ollyasmi után nem is sovárogva, a külvilágtól tapsokat nyernek, addig alázatosság, igénytelen egyszerűség, valódi szerzetes sze-génység által törekszik tetszeni Istennek, s mert Istennek, a jó embereknek is. A tizenhatodik század forradalmi zajá-ban kezdett szent F e r e n c z rendjének fájából, jelesül az observansok ágából kihajtani e lomb, melly eleinte az igen nagy nehézségek közt majdnem egészen elsatnyult. B a s s i Máté a montefalcoi observansok zárdájában szerzetesatyafi először az öltözék, később az életmód változtatásával kezdé meg a rend szigorának visszaállítását, s majd szó- majd Írásbeli helybenhagyások után 1 5 2 8 - b a n pápai bulla áltat is megerő-itie.te.t vállalata, líassi Máté lőn első átalános helyettese a rendnek, de két hónap múlva letevé az elöljá-róságot; utóda lőn F o s s o m b r o n e Lajos, ki alatt a rend Olaszhonban szép terjedésnek örvendett, de a társak Fossombronet hivatalából letevék s O s t i Bernardint v á laszták, ki a pápától u j hivatalában megerősittetett. F o s -s o m b r o n e , ki -szeretett volna előljáró lenni, megtagadá Ostinak az engedelmességet, s ezért a szerzetből pápai en-gedmény nyomán^ elűzetett; maga a szerzet kezdője is Bassi Máté, elhagyá a rendet ; egy másik átalános helyettes O c h i n i a protestantismusra tért 1 5 4 2 - b e n , s az egész rend az eretnekség gyanújába esett, s kevésben mult, hogy el nem töröltetett. A szigorú vizsgálatokból kitűnt, hogy az eret-nekségtől igen távol voltak a capucinusok. Illy előzmények könnyen azt hitették volna el az emberekkel, hogy e rend kezdetében elhervadand, annál is inkább, minthogy azt egy-szerű laicus fráter, minden tudományos készültség nélkül kezdé, s ollyan elöljárók vezeték, kik legkevesbbé szilárdit-haták meg a vállalatot. S még is máskép tetszett az isteni Gondviselésnek rendelkezni. Még a tizenhatodik század vége felé Francziaország és Spanyolhon számos zárdát alapita e rendnek, később Németország is. Mig a jezsuiták a felső k ö -rökben s a tudomány fegyverével harczoltak : addig a capu-cinusok az alsó osztályoknál egyszerű életmód és népszerű tanítás által iparkodtak Isten szent egyházának szolgálni, s mind e z e k , mind azok által nem csak Európában, hanem Ázsia végvidékein, Africa homokpusztáin s America ős erdeiben is dicsértetett Jézus Krisztus s az ő jegyese, az egyház. A

je-zsuitákat, mert föntállottak, hamarább éré a protestánsok s más hithidegek agyarkodása; a capucinusok kikerülék fi-gyelmöket. A jezsuiták számát eltöröltetésökkor körülbelül 2 2 . 0 0 0 - r e teszik (Annegarn : Geschichte der christlichen Kirche. I I I . k. 1 7 1 . 1.); a capucinus rend a tizennyolczadik rzázad vége felé 2 5 , 0 0 0 szerzetes tagot számlált. Egészen iíraza van B o v e r i u s n a k (Apparatus ad Annal. Capuc. nr.

ÍO.), ha rendjéről azt mondja : .,Ordo sine parente genitus,

«I. que propagatore diffusus."

Mi Magyarországot illeti, a capucinusok itt is birnak több zárdával; úgymint : B a z i n b a n , melly zárda 1 6 7 4 -ben alapíttatott. S z e l e p c s é n y i György primás, báró H e d l y Mátyás, a vöröskői P á 1 f y grófok s mások lőnek jótevői e háznak. P o z s o n y b a n 1 6 7 6 - b a n S t r a t t m a n n Mária grófnő alapitá a zárdát, s később gróf E s z t e r h á z y Imre primás újra fölépitteté. B u d á n 1 6 9 2 b e n S z é c s é -n y i György primás; M f o r o t t 1 6 9 6 - b a -n H o c h b u r g Johanna építtetett zárdát; N a g y v á r a d o n 1 7 2 7 - b e n gr.

( s á k y Imre bibornok és nagyváradi püspök; T a t á n 1.744-hen gróf E s z t e r h á z y József einele házat e szer-zetaek. E házak szerzetesei az austriai-magyar tartomány-hoz tartoznak, melly 1 8 5 2 - b e n összesen 2 1 0 tagot számlált.

1 8 5 3 - b a n május 13-dikán Romában átalános capitulu-mot tartott a capucinus szerzet, mellyből a rend jelen állását megismerhetjük. A rend généralisa főtisztelendő S a l -v a t o r atya, kit a rend kormányzásában hat definitor gene-ralis segit ; úgymint : Antal Domonkos romai, Alfons sa-baudiai, Lőrincz bolognai, Felix sz. angyali, Móricz cseh, Prosper lombardiai szerzet-tartományból. Számlál a szerzet 3 7 tartományt, 4 custodiát, 6 casa generalizia-t, mindössze 7 8 4 conventet, 9 0 szállodát, 6 gyárt (?), 6 5 novitiatust, 1 5 7 házi tanintézetet, 4 6 5 1 hitszónokot, 1 5 4 7 más miséző papot, 6 4 5 papnövendéket, 3 8 6 3 laicust, 3 3 9 tagot a külmissiok-ban, összesen 1 1 , 0 4 5 tagot. Mi a kül missiokbani részvé-tüket illeti a capucinusoknak, az igy áll : Európában van 5 4 szállodájok ; Ázsiában 4 6 ; Americában 8 ; Africában 9, összesen 1 1 7 . Az emiitettem idei capi'tulumban kiadott statistical t á b l a m e l l y b ő l ez adatokat v e t t ü k , elmondja egyszersmind azok neveit i s , kik a tisztelendő capucinus szerzetből jelenleg egyházi méltóságokon fénylenek. Ezek közt R e c a n a t i bibornok ő magasságán kivül 12 püspök említtetik ; úgymint : Scotti Gyula , Contratto Modest,

Carli Cajetan, Sutter Fidel, Hartmann Anastasius, Massaja Vilmos, Cantimorri Felix, Canova András, Sanchez Firmi-nus, Vaggi Péter, Connoli Lajos és Gallerani Lőrincz

püs-**) Statistica dell' ordine de' PP. Capucini nel 64 Capitulo generale celebrato in Roma il 13 Maggio 1853.

helynökségekben működnek. Mindezekből látjuk, hogy noha a 1 8 d i k század végén támadt forradalom tetemes sebet e j tett a capucinus szerzeten, erős az mégis egész a jelen n a -pig, s üdvösen működik Isten házában. Kik a szerzetes rend-nek házait ismerik, kénytelerend-nek megvallani, miszerint a ca-pucinus szerzet egy azok közül, mellyekben a fegyelem leg-kevesbbé hanyatlott. Okát a fegyelem fönállásának nem ku-tatjuk, annyit azonban sejdítünk, hogy a szegénységgel az alázatosság, az alázatossággal az engedelmesség, az enge-delmességgel a jó cselekedetek együtt járnak, mert a tör-vények csak jót parancsolnak. Történeti igazság, hogy a gaz-dagság szegényekké tette mind a szerzetes mind a nem-szerzetes papokat (?!) *), a szegénység pedig minden erköl-csökben gazdagokká. * *

Levelezések.

2. R o h i t s , július 3. E kies f ü r d ő , mellynek áldott forrása a hagyomány szerint a szigethi hős nagy-unokája, Z r í n y i Miklós horvát bán által fedeztetett f e l , s mellyel jelenben a levantei kalmár és az éjszakamericai világpolgár üz kereskedést, sokkal ismeretesb Magyarországon, mintsem hogy jelen sorainkat szülőhelyök leírásával kellene bevezet-nünk. Az ember ugyanis mindenki iránt háladatos szokott lenni, annak kivételével, ki iránt legszorosabb kötelezettségei vannak; kidicséri orvosát, kinek ügyessége valamelly bajától megszabadította, ajánlja a gyógyszert, mellynek jótékony hatását érezte : s arról, kitől a gyógyszer és a gyógyász ere-d e t t , ki az emberek fejében a tuere-dománynak szikráját meg-gyújtotta , a földnek méhéből üdvhozó forrásokat fakasztott, kitől az élet, egészség és gyógyulás vagyon, arról többnyire megfeledkezik. Innét v a n , hogy a leglátogatottabb fürdő-_

helyek pompás palotái között, a felesigázott kéjelemvadászat minden intézményei mellett, alig találhatsz egy kápolnácskát, vagy csak egy kőkeresztet is, melly a lelket arra emlékez-tetné, miszerint ő , s egyedül ő az, ki által élünk és mozgunk és vagyunk; s tudok hírneves, a divat szárnyain hordozott fürdőhelyet, mellynek homlokzatán ezen, a milly keresztény -telen szintolly ügyetlen felirás díszeleg : „in sale et sole om-nia consistunt!" Rohits egyéb iránt nem minden tekintetben sorozandó ezen osztályba : mert ha az idegen , felüdítve az életerős forrásnedvétől, felmegy a legközelebbi dombra, m inden hegytetőn, mellyen a kies panorámában szemei megakadnak, diszes templomokat s felhőkbe nyúló tornyokat lát, mellyek az ajtatosság lelketemelő érzelmére képesek hangolni kebelét.

Ide szeretnők mi átvarázsolni a ,R e 1 i g i o'-nak ékes tollú physiognomusát, hogy midőn szemei a magyarországi városok kopárságán ellankadnak : a kecsteljes Stajerföld kápolnái és templom koronázta dombjai lelkes örömet ömleszszenek tol-lába, miszerint jobban és szebben, mint mi tehetnök,- elmondja az olvasónak, mennyi keresztény érzelemmélység fakad fel a szivben, midőn a szem mindenütt a megváltás jelét látja dí-szelegni sugár tornyok felett a hegyek tetején, mellyek már magokban is, mint a természet nagy templomának óriási tor-nyai tűnnek fel.

De szóljunk a fürdői életről. A vendégek sorában ott szemléljük a lavanti herczegpüspököt, ki visitationalis ú t j á -ból itt pihen m e g , s kevés nap múlva eltávozik; S ki mellette sétál, az a magyarországi bibornok-primás ő eminentiája, kegyes leereszkedéssel viszonozván a járók-kelők tisztelet-teljes üdvözléseit. 0 eminentiája, mint az olvasó t u d j a , láb-bajának enyhet keresendő j ö t t Rohitsba; s ha valaha, most csudaerőt kivánunk ezen forrásnak, hogy ujult erőt adjon a fáradhatlan lélek által ellankasztott testnek, s a jelenleg is

*) Qui bene distinquit, bene docet. S z e r k .

nehéz teendők végbevitelére megedze. — A többi fürdőven-dégek személyisége nem bir olly közérdekkel, s mi foglalkozásaikat s mulatságaikat illéti, azt hiszszük , szívesen m e g -bocsátja a kegyes olvasó , ha azokat hallgatással mellőzzük.

De el nem hallgathatjuk a z t , miszerint, mi bennünket illet, legkedvesebb élvezetünket a ,R e 1 i g i o' teszi , mellynek egyes lapjait ugy f o g a d j u k , mint megannyi hírmondóit az édes haza egyházi életének. S épen mert olly örömmel olvas-suk : nem akarjuk eltitkolni szerény s igénytelen észrevételeinket a 72ik szám főczikkéről, melly , ß ü n ö s ö k m e n e -d é k e ' czim alatt, elraga-dó színezetű ecsettel festi s ajánlja a jó pásztorról nevezett intézeteket. Bizonyára nincs a cath.

egyháznak szebb jellemvonása, mint a nyomor iránti szere-tetgazdagság , s e szeretetnek legfölségesebb nyilatkozása , a lelki nyomor, a biin s szellemi elsatnyulás felőli gondoskodás.

Jótékony intézeteinket, mellyek az egyházban pezsgő isteni erő és malaszt hevének befolyása alatt kiapadhatlan bőséggel sarjadoznak a catholicismus mezején, gyönge másolatban megtalálod a többi hitfelekezeteknél is ; ápoldáinkat, kórhá-zainkat, még irgalmas szerzeteinket is utánozta a protestan-tismus : a lelki kórok, a szellemi elaljasodás gyógyításával az egyházon kivül nem gondolnak sehol, e térçn a catholicus szeretet egyedül áll. A fendicsért jeles czikknek szerzője nagy hálát érdemelt ki magának, hogy a lelki bajok egyik legszo-morabbikának enyhítésére számitott, eszméjében s kivitelé-ben bámulatos lelki fenséget tanusitó intézetet megismer-tette ; azonban, s ezt az ismeretlen szerző iránti köteles tiszteletnek sérelme nélkül szabad legyen kinyilatkoztatnunk, időelőttinek tartjuk, Pesten hasonló intézetnek felállítását tervezni. A szeretet törvénye az , hogy ott segitsen, hol a szükség nagyobb, a segitség sürgősb, s mielőtt a romlottak megtéritésére gondolnánk, a még meg nem romlottak m e g -óvásáról gondoskodjunk. Ha Pestnek elég növeldéje lesz, hol a jövendő családanyák, kiknek képezésétől a későbbi ivadék sorsa, a családok keresztény szellem általi megszentelése, a

„ házi tűzhely hajdani szeplőtelenségének helyreállítása függ, nevelést és oktatást nyerjenek; lia lesz elég temploma, hol a gyár, ipar és kéjelemkeresés materialisticus háztömkelegéből menekülni óhajtó lélek, a mennyei hazára emlékeztető n y u g -pontot találhat; ha utczáin az irgalmasnők szerény de bámu-lattal vegyes tiszteletet ébresztő alakjaival találkozandol ; ha segítve leend a nagy hiányon , melly a folyton növekedő né-pesség lelkivezérletével megbízott papság csekély számából származik : akkor igen, itt az idő a jó pásztor szüzeinek b e -hozatalára. S valamint a tisztelt czikkiró, ugy mi is azt hisz-szük, miszerint ezen időpontnak elővarázslására a herczegprimás ő eminentiája van hivatva; s azért ismét buzgó f o -hászszal fordulunk Istenhez, hogy őt, kitől annyi remény tel-jesülést, annyi szükség pótlást vár, hiveinek teljes épségben

nem sokára visszaadja !

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Magyarország.

V . . . jul. 4. Ha még remekebb tollú író által nem előztettem volna meg : ezênnel sietek főtisztelendő kanonok ur becses lapjai számára leirni mélt. és főtisztelendő S z e n c z y Ferencz ur püspöki székének elfoglalási ünnepélyét.

Felszenteltetvén ugyan ő m é l t ó s á g a sz. Péter és Pál napján Győrött mélt. K a r n e r Antal győri püspök ur által, mélt. L e o n h a r d Mihály tábori és D e á k y Zsigmond cae-sarapoli püspök urak segédlete mellett, szombathelyi püspökké beigtatási ünnepélyét, Szombathely székvárosában jul. 3-án tar-totta. Megkondulván reggeli órakor a nagy harang, a szom-bathelyi szinte, mint szomszéd megyékből összesereglett szá-mos papság a püspöki lakba sietett, hol a cs. k. kegyes kineve-zési és pápa ő szentségének megerősitő oklevele

In document Religio, 1853. 2. félév (Pldal 30-36)