• Nem Talált Eredményt

A mentális problémákkal küzdő fogvatartottak speciális szükségletei

In document Emberek őrzője I. (Pldal 109-112)

Elsőként megemlíthető, hogy a mentális rendellenességektől szenvedő személyek általában nincsenek tisztában az őket megillető jogokkal, és támogatás nélkül nem tudnak igénybe venni jogi segítséget sem, azaz már az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés tekintetében is hátrányban vannak. Ebből a szempontból az értelmi fo-gyatékossággal küzdők még inkább veszélyeztetettek, hiszen megfelelő jogi segítség nélkül akkor is gyanúba keverhetik magukat, ha egyébként ártatlanok.

Ahogy arról már említést tettünk, a börtönkörnyezet tulajdonképpen maga ger-jeszti a stresszt, a depressziót, a szorongást. Amennyiben ezek kezelés nélkül ma-radnak, akkor még súlyosabb mentális problémákat eredményezhetnek. Azoknál a fogvatartottaknál pedig, akik már meglévő mentális betegséggel kerültek végre-hajtási intézetbe, fennáll annak a veszélye, hogy kárt tesznek magukban vagy kör-nyezetükben.

Noha az egyenértékű egészségügyi ellátáshoz való jog alapelvként került meg-fogalmazásra, a gyakorlat azt tükrözi, hogy az egészségügyi ellátás, és különösen a mentál-egészségügyi ellátás a börtönökben nem felel meg a kívánalmaknak. Jel-lemző probléma a pénztelenség, az egészségügyi személyzet hiánya, elmaradnak

19 The Bradley Report. Lord Bradley’s review of people with mental health problems or learning di-sabilities in the criminal justice system. 2009, 107.

20 PRISONREFORMTRUST:Bromley Briefings Prison Factfile(Autumn 2013) 53.

21 Edgar KIMMETT– Dora RICKFORD: Too little too late.An independent review of unmet mental health need in prison(Prison Reform Trust 2009) 7.

a szűrések és a folyamatos vizsgálatok. Emellett gyakori, hogy a mentális beteg-ségek kizárólagos gyógymódjaként gyógyszeres kezelést biztosítanak, vagy rosszabb esetben semmilyen kezelést nem tudnak alkalmazni. Az értelmi fogyatékos fogva-tartottak számára elengedhetetlen lenne a különféle terápiás megközelítések (pél-dául beszédterápia, viselkedésterápia, pszichoterápia) használata, de ezek ugyancsak korlátozottan elérhetőek. Egy női fogvatartottak körében végzett angliai felmérés például azt támasztotta alá, hogy a végrehajtási intézetekben az alulképzett sze-mélyzet a mentális problémákkal küzdők begyógyszerezését tekintette a megoldás eszközének. Ezeknek a gyógyszereknek egy része pedig kellemetlen mellékhatá-sokkal járt és függőséget okozott, ráadásul csak szigorú ellenőrzés mellett lett volna alkalmazható.22

A mentális problémákkal küzdő személyek irányába megnyilvánuló diszkrimi-náció és stigma a börtönkörnyezetben is jelen van, sőt ebben a zárt közegben fel is erősödik. A mentális betegeket kiközösítik, izolálják, ami mentális állapotuk további romlásához vezet. Másrészről a diszkrimináció megnyilvánul a különféle szolgálta-tásokhoz (például oktatási, szakképzési) való hozzájutás tekintetében is, azaz ezen a téren a többi fogvatartotthoz képest ugyancsak hátrányban vannak. A megfelelő elfoglaltságok hiánya pedig ismételten negatívan befolyásolhatja mentális állapo-tukat.

Mivel a mentális betegek nehezen képesek alkalmazkodni a börtönszabályokhoz, ezt kifejezésre juttatják magatartásukban is. Egyeseknél ez erőszakban, agresszióban nyilvánul meg, míg mások csak egyszerűen nem teljesítik a kapott utasításokat.

A szabályszegés ugyanakkor büntetést vonhat maga után, ami a legsúlyosabb ese-tekben magánelzárást jelent. A magánelzárás izoláló, romboló jellege önkárosításhoz és öngyilkossághoz vezethet, illetve arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a fe-gyelmi büntetés hátráltathatja szabadulásukat is.

Ugyancsak kikerülhetetlen annak hangsúlyozása, hogy a mentális betegek hat-ványozottan ki vannak téve a bántalmazások, a szexuális erőszak és általában az erő-szak kockázatának, biztonságuk, védelmük ezért további speciális szükségletként je-lentkezik.23

A leírtak tükrében a büntető igazságszolgáltatás egy komplex feladattal áll szemben. Egyrészről alapvető kívánalom lenne annak megakadályozása, hogy a mentális problémákkal küzdő személyek minden esetben büntetés-végrehajtási Juhász Zsuzsanna

22 Dora RICKFORD:Troubled inside.Responding to the mental health needs of women in prison (Pri-son Reform Trust 2003) 23.

23 UNITED NATIONS OFFICE ON DRUGS AND CRIME:Handbook on Prisoners with special needs. Crimi -nal justice handbook series (New York: 2009) 12–16.

intézetbe kerüljenek. Amennyiben tehát a fogvatartott (legyen az őrizetes, előzetesen letartóztatott vagy elítélt) mentális állapota kórházi ellátást igényel, biztosítani kel-lene a megfelelő egészségügyi intézménybe történő átszállítást. A kisebb tárgyi súlyú cselekmények elkövetői esetén megfontolandó az elterelés, ugyancsak annak érde-kében, hogy megkapják az állapotuk által megkívánt egészségügyi gondoskodást.

Emellett a büntetés-végrehajtási intézetekben a mentál-egészségügyi ellátásnak legalább olyan szinten kellene működnie, mint a kinti világban. Ez természetesen feltételezi a megfelelő egészségügyi felszereltséget, a szakképzett orvosokat és be-tegápolókat, de igényli a személyi állomány képzését is a mentális rendellenességek megértése, az esetleges öngyilkossági előjelek felismerése érdekében. Sőt a mentális rendellenességekkel összefüggő tájékoztatás, oktatás hasznos lehet a családtagok szá-mára is. Fontos, hogy a mentális problémák kezelése során álljanak rendelkezésre ugyanazon gyógyszerek és pszichoszociális eszközök, melyek biztosítottak a társa-dalomban.

A fogvatartottak mentális egészségi állapotát pozitívan befolyásolhatja többek között a sportolási, mozgási lehetőségek biztosítása, oktatásuk, képzésekben, illetve szakképzésekben való részvételük, munkavégzésük, a művészetek nyújtotta lehető-ségek kihasználása, a szociális készlehető-ségek, a megfelelő magatartásminták elsajátí-tása, de akár a megfelelő diéta is. Mindamellett a fogvatartottakat magukat is ösztö-nözni kell arra, hogy tegyenek pozitív lépéseket saját mentális egészségük érdekében.

Ennek egyik fontos eleme például a családdal és a barátokkal való kapcsolatok ápo-lása, vagy az unalom elűzése és így a hasznosság tudatának erősítése.

Úgy vélem, nem nehéz belátni, hogy a mentális egészségvédelem támogatása, a mentális rendellenességek megelőzése, feltárása és kezelése, a fogva tartási felté-telek javítása, a fogvatartottak, a személyi állomány, sőt a társadalom érdeke is.

In document Emberek őrzője I. (Pldal 109-112)