• Nem Talált Eredményt

1.4. A populációs mérlegegyenlet megoldása

1.4.3. A súlyozott reziduum módszere

A súlyozott reziduum módszert gyakran alkalmazzák mind a közönséges, mind a parciális differenciálegyenletek megoldásában. Villadsen és Michelsen (1978) valamint Ramkrishna (1985) mutatnak be összefoglaló tanulmányt a súlyozott reziduum módszerekről és alkalmazási lehetőségeikről. A súlyozott reziduum módszerben a kristályok méreteloszlását megfelelően választott bázisfüggvények lineáris kombinációjaként írjuk le:

(1.4.9)

( ) ( ) ∑

=

( ) (

=

=

j M

j

j j

M L t b t L

n t L n

1

,

, ψ

)

]

A ψj(L) bázisfüggvények a

[

intervallumon értelmezett ismert függvények, és ebben az esetben a módszert globális módszernek nevezzük, mivel az bázisfüggvények értelmezési tartománya magába foglalja a kristályok teljes mérettartományát. A b

∞ , 0

j

együtthatók időben változnak a folyamat dinamikájának megfelelően. A cél a bj

együtthatók meghatározása úgy, hogy az nM(L,t) függvény minden időpillanatban megfelelő pontossággal kielégítse a populációs mérlegegyenletet. A bj együtthatók meghatározásának első lépésében a (1.4.9) egyenlettel megadott közelítő függvényt a populációs mérlegegyenletbe helyettesítjük, és ezzel definiáljuk az úgynevezett RM(b(t),L) reziduum függvényt. Egy tetszőleges t időpillanatban és adott L méretnél a reziduum függvény értéke nulla, ha a közelítő függvény értéke megegyezik a valós megoldással és nullától különböző érték, ha a közelítés nem pontos. A bj együtthatók meghatározásában az elsődleges cél, hogy a reziduum függvény abszolút értékét minimalizáljuk az L változó teljes intervallumán. Ebben a tekintetben a bj együtthatók optimális értékét úgy kaphatjuk meg, ha megköveteljük, hogy a reziduum függvény megfelelően választott Wj

( )

L , j=1,…,M súlyfüggvényekkel ortogonális legyen, azaz:

, j=1,…,M (1.4.10)

A (1.4.10) egyenlet által megadott integrálegyenletek kifejezik, hogy a közelítő függvény és a valós megoldás közötti hiba súlyozott integrálja nullával legyen egyenlő.

A Wj súlyfüggvények megadása valamint az integrálás elvégzése után a (1.4.10) egyenletrendszer a bj ismeretlen együtthatókat tartalmazó egyenletrendszerré alakul, amelynek megoldásával megkapjuk a Wj súlyfüggvények szerinti optimális b együttható vektort. A súlyozott reziduum módszerek jellemzője, hogy a közönséges differenciálegyenletek megoldását algebrai egyenletrendszer, míg a parciális differenciálegyenlet megoldását közönséges differenciálegyenlet-rendszer megoldására vezeti vissza. A súlyozott reziduum módszerek mindegyikét a súlyfüggvények speciális megválasztása jellemzi. A leggyakrabban használt súlyozott reziduum módszerek és súlyfüggvények az alábbiak:

1. Kollokációs módszer

A kollokációs módszer esetén a Wj súlyfüggvények Dirac delta függvények:

( ) (

j

)

j L L L

W = δ − , j=1,…,M (1.4.11)

A (1.4.10) integrálegyenlet rendszer ennek megfelelően a következő módon egyszerűsödik:

( ( )

, j

)

=0

M t L

R b , j=1,…,M (1.4.12)

A delta függvények által megadott Lj pontok azokat a pontokat reprezentálják, ahol a reziduum függvény értéke nulla, azaz ahol a közelítő függvény értéke megegyezik a valós megoldással. Villadsen és Stewart (1967) megmutatta, hogy amennyiben az Lj, j=1,...,M, pontok M-ed fokú ortogonális polinomok gyökei, akkor a kollokációs módszer optimális a közelítés pontosságát tekintve, és megegyezik a Galerkin módszerrel, amennyiben a (1.4.10) súlyozott integrált kvadratúrával értékeljük ki.

2. Galerkin módszer

Ebben az esetben a Wj súlyfüggvényeknek a következő formája van:

( ) ( )

3. Legkisebb négyzetek módszere

A Wj súlyfüggvényeket az alábbi módon definiáljuk:

( ) ( ( ) )

Mindeddig a ψj(L) bázisfüggvényekről feltételeztük, hogy a

[

intervallumon értelmezett függvények, amely a globális súlyozott reziduum módszerek esete. A globális módszerek esetében az n

]

M(L,t) közelítő függvény az L méretváltozó teljes intervallumán ad közelítést a kristálypopuláció méreteloszlására. A globális módszerekben használt bázisfüggvényekre példaként említhetők a

[

intervallumon értelmezett Laguerre polinomok. A végeselemű súlyozott reziduum módszerek esetében

[

0,∞

a

[

intervallumot egy véges intervallummá alakítjuk át olyan módon, hogy a

[ ]

intervallum egy megfelelően megválasztott L

]

]

∞ ,

0 0,∞

max érték feletti részét levágjuk, majd a megmaradó [0,Lmax] intervallumot a 0=L0<L1<L2<…<Li<…<LN=Lmax

részintervallumokra osztjuk fel. Az Lmax értéket úgy kell meghatározni, hogy mindig nagyobb legyen a maximális kristályméretnél, vagy az Lmax érték felett a méreteloszlás értéke már elhanyagolható legyen. A következő lépésben a részintervallumokon belül a (1.4.9) egyenlet által megadott közelítést alkalmazzuk a ψj(L) bázisfüggvények megfelelő megválasztásával. A populációs mérlegegyenlet megoldásában a globális módszer esetén a b együttható vektor meghatározására egy közönséges differenciálegyenlet-rendszert kapunk. A végeselemű módszer esetében az egyes részintervallumokra kapott differenciálegyenlet-rendszerek az alkalmazott bázisfüggvényektől függően kiegészülhetnek a méreteloszlás, valamint annak méret szerinti elsőrendű deriváltjának az elemhatároknál való egyenlőségét leíró algebrai feltételekkel.

Singh és Ramkrishna (1977) folyamatos MSMPR kristályosító szimulációját mutatják be. A felírt populációs mérlegegyenlet a kristályok törését leíró taggal egészítik ki. A megoldás első lépésében a populációs mérlegegyenletet véges intervallumra transzformálták, majd a megoldásban a globális súlyozott reziduum módszert használták.

Globális súlyozott reziduum módszert használtak a folyamatos MSMPR kristályosítót leíró populációs mérlegegyenlet megoldásában Witkowski és Rawlings (1987), Eaton és Rawlings (1990) valamint Rawlings és társai (1992). Munkájukban a Galerkin módszert használták és bázisfüggvényekként a

[

intervallumon értelmezett, különböző fokú Laguerre polinomokat használták.

∞ , 0

Szakaszos MSMPR kristályosító szimulációját mutatta be Chang és Wang (1984) globális súlyozott reziduum módszer alkalmazásával. A kristályosítót leíró populációs mérlegegyenletet a [0,1] intervallumra transzformálták és bázisfüggvényekként a [0,1]

intervallumra transzformált Legendre polinomokat használták.

Nicmanis és Hounslow (1998) végeselemű ortogonális kollokációt és Galerkin módszer alkalmazását mutatták be folyamatos MSMPR kristályosító szimulációjában agglomerizáció és kristálytörés figyelembevétele mellett. A populációs mérlegegyenlet megoldását egy véges intervallumon tekintették, amelyet részintervallumokra osztottak fel és az egyes intervallumokon Lagrange polinomokat használtak bázisfüggvényekként.

Wulkow és társai (2001) egy algoritmust mutatnak be a populációs mérlegegyenletek megoldására, amelyben végeselem módszer alkalmazása mellett a számítási intervallum felosztását és a közelítés rendűségét adaptívan változtatják. A kidolgozott algoritmussal egy MSMPR kristályosító modell megoldását mutatják be, és a méreteloszlás dinamikai változását, valamint agglomerizáció esetében a kialakuló stacionárius méreteloszlást adják meg különböző agglomerizációs paraméterek mellett.

Az ortogonális kollokáció hatékony alkalmazási lehetőségét mutatták be a vegyészmérnöki tudomány más területein is, többek között Gardini és társai (1985), Yu és Wang (1989), valamint Kaczmarski és társai (1997).

2. A kristályosítók matematikai modelljeinek megadása és

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK