• Nem Talált Eredményt

MAGYAR LOBOGÓ A TENGEREN

In document A Tenger 18. évfolyam 1928 (Pldal 161-167)

148 , A T E N G E R

tengereken a magyar lobogó. A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaság joggal igényelheti magának az érdemet, hogy a n n a k a 7500 tonna hordképességű óceánjáró hajónak üzembehelyezésével, amelyet most építtetett Angliában, új életre kelti a magyar kereskedelmi tengerészeret. Az első hajó, amely a háború óta a magyar kereskedelmi tengerészet számára épült, a „HONVED" büszke nevét viseli.

A hajó Angliában, a világhírű Swan, Hunter& Wigham Richardson sunderlandi hajógyárában épült, ugyanott, ahol a Cunard Line „Maurentania" gőzösét is építették. A „HONVED" magyar lobogó alatt, magyar tengerész-tisztek vezeté-sével, magyar "személyzettel járja máris a tengereket s távoli világrészeken méltó képviselője lesz a magyar öntudatnak, a magyar törhetetlen életerőnek.

A gőzös az angol Lloyds szakszerű felügyelete alatt és ennek szabályai szerint elsőosztályúnak vagyis 100 A I. osztályúnak épült. A h a j ó hossza 370 angol láb (112"77 m), legnagyobb szélessége 52 a. láb (15'55 m), mélysége 27'3" (8'3 m), merülése pedig a 7500 tonnát tevő hordképességének teljes ki-használása mellett 23'6" (7" 15 m). A hajó építési anyaga acél, hajtókészüléke háromszoros feszítőerejű gőzgép, 1800 indikált lóerővel, amelyet a North Eastern Marine Engineering Company Limited hajógépgyára épített. Két főkazánja van és pedig visszatérő tűzű, tűzcsöves kazánok, aemlyekhez egy mellékkazán csat-lakozik. A gőzös tonnatartalma 4 2 5 0 ' 7 3 vegyes tonna, 2595'06 tiszta tonna, hordképessége pedig 7500 súly tonna. A hajó mintegy 1200 tonna vizifenéksúly befogadására alkalmas, hat tartányra osztott kettős fenékkel van ellátva. A hajó fedélzetén szikratávíró állomás van felszerelve, amely az új washingtoni nemzet-közi rádiótávíróegyezmény határozmányainak mindenben megfelel.

A „HONVÉD" hajó anyakikötője Budapest és a budapesti magy. kir. Ten-gerészeti Hivatalnál vezetett hajólajstomba lett beiktatva.

A Magyar Keleti Tengerhajózási Részvénytársaság a sikeres próbajárat meg-tartása után június hó első napjaiban vette át a gőzöst a hajóépítő cégtől és a társaságnak már is sikerült a gőzös részére Blyth angol kikötőben egyiptomi rendeltetésű mintegy 7000 tonnát tevő kőszénrakományt biztosítani, amely rako-mány felvételére a hajó a 6 órai időtartamú tengeri próbajárat elvégeztével nyom-ban Blyth kikötőjébe indult.

Ö z v . H a v a s s R e z s ő n é .

E G Y E S Ü L E T I É L E T .

H A V A S S - E M L É K Ü N N E P É L Y . 1928 június 24.

— Három képpel. —

Havass Rezső neve, élete és működése teljesen egybeforrott a m a g y a r tengeri-uralom fenséges gondolatával. S talán n e m túlzás azt állítanunk, h o g y amióta Kossuth L a j o s 1846-ban az Iparegyesület „Hetilap" j á b a n közzé tette klasszikus cikkét: „Tengerhez magyar, el a tengerhez" s a Kossuth vezetése alatt álló Kereskedelmi T á r s a s á g által tervezett M a g y a r Tengerhajózási T á r s a s á g felhívása kapcsán elhangzott a „ T e n g e r r e m a g y a r " j e l s z ó : senki s e m propagálta olyan hévvel, olyan lelkesedéssel, olyan szakavatottsággal a m a g y a r tengeri

ura-lom régi dicsőségének visszaállítását, mint H a v a s s Rezső. Ez a szinte f a n a t i k u s lelkesedés vezette át a Magyar Adria Egyesület megalapításakor annak m u n k a -körébe, ahol megtalálta ezirányú n e m e s törekvéseit, hazafias lelkesedését meg-értő és abban osztozó barátait és munkatársait. Az O eszményi szelleme, lán-goló lelkesedése, amelyekkel szolgálta, propagálta a magyar tengeri uralom gon-dolatát, áttört még a trianoni gyászos békeparancs börtönkapuján is s megingat-hatatlanul hirdette tovább is a m a g y a r dicsőség soha nem múló történelmi hagyományait s nem adta fel a reményt, hogy n e m hiába küzdött egy fél száza-don át Dalmácia visszacsatolásáért s a régi m a g y a r adriai u r a l o m felújításáért.

Már súlyos beteg volt, amikor m e g k a p t a az értesítést a Magyar Adria Egyesület társelnökévé s a földrajztörténelmi szakosztály elnökévé újból történt megválasz-tásáról, melyre 1927 jan. 17-én az egyesület elnökéhez az ő törhetetlen optimiz-m u s á r a és neoptimiz-mes lelkesedésére a n n y i r a jelleoptimiz-mző sorokat írta:

„Hálás köszönet mondok az újbóli megtiszteltetésért s b ü s z k e vagyok reá, hogy Veled továbbra is együtt dolgozhatom a Magyar Adria Egyesület n a g y nemzeti céljaiért, a magyar tengeri törekvések fenséges gondolatáért, melyért Trianon után is rendületlenül harcolni fogunk".

Az ő harci készségét azonban nemsokára összezúzta a kérlelhetetlen halál.

150 E G Y E S Ü L E T I É L E T

Április 22-én a hajnali órákban Havass Rezső lelke visszaszállt Istenéhez, reánk hagyva örökül nemes eszményeit.

Egyesületünk már akkor elhatározta, hogy elhunyt társelnökének emlékét külön ünnepély keretében fogja megszentelni. Ezt az ünnepélyt június 24-én d. e. 11 órakor tartottuk meg a vármegyeház díszes közgyűlési termében, melyet Agorásztó Tivadar alispán úr volt szíves e célra átengedni.

Az ünnepélyen nagy és előkelő közönség hódolt Havass Rezső felejthe-tetlen emlékének. Jelen voltak a család részéről: özv. dr. Havass Rezsőné, Nászay Erzsébet, dr. H a v a s s István orgonaművész, Bossányi Havass Rezső ny.

százados, Bossányi H a v a s s Tibor őrnagy, özv. dr. Kováts Pálné, dr. Lambrecht

Dr. K ö v e s l i g e t h y Iíado. G o n d a Bela. Dr. L a m b r e c h t K á l m á n .

Kálmánné Havass Márta, Vlaszaty Ádám és felesége Kováts Ella, dr. Noszeda Kálmánné, dr. rákosi Nászay Károly táblabíró, rákosi Nászay Miklós mérnök, ifj. rákosi Nászay Károly mérnök, T h o m a e Aladár ny. postafelügyelő és felesége Windisch Margit festőművésznő, dr. Margittay Valérné Wilfinger Nelly, Seenger Viktorné Császár Jolán.

Az egyesületi tagok s Havass tisztelői sorából: Berzeviczy Albert v. b. t. t.

a M. T. Akadémia elnöke, dr. Kövesligethy Radó egyetemi tanár, az egyesület társelnöke, dr. Liber Endre tanácsnok, a főváros képviselője, dr. Horváth Géza ny. muzeumi igazgató és felesége, dr. Cholnoky Jenő tanár, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke, dr. Horváth Jenő egyetemi ny. rk. tanár, a Külügyi Társaság képviseletében, dr. Ott János ny. h. államtitkár, dr. Róna Zsigmond a Meteorologíai

E G Y E S Ü L E T I É L E T 151

Intézet ny. igazgatója, dr. Thirring Gusztáv udv. tanácsos, ny. székesfővárosi statisztikai hivatali igazgató, Finály Lajos min. tan., Czéh István kormányfő-tanácsos, Hajduska Albert főv. biz. tag, ifj. Gonda Béla és felesége, Ibrányi Ferenc igazgató, Glatz Géza és felesége, dr. Leidenfrost Gyula egyetemi m.

tanár, a Magyar Adria Egyesület alelnöke és felesége, dr. Halász József a MAE titkára, Kümmerle Jenő Béla, Maucha Rezső, dr. Pécsi Albert, Sárossi Bella írónő Szántó Bernát és mások, összesen 154-en.

Távolmaradásukat többen kimentették; Dr. Szontagli Tamás, a Társadalmi Egyesületek Szövetségének országos elnöke a következő levélben mentette ki elmaradását:

„Méltóságos Elnök Ú r ! Mielőtt a szíves meghívást megkaptam, 24-ére már eligérkeztem a „Juniusi Bajtársak" Ludovikai ellenforradalom évfordulójának megtartására. — Végtelenül sajnálom, hogy a szép és kegyeletes ünnepen nem vehetek részt. — Régi barátság és igaz tisztelet érzése fűz engemet megboldogult

B e r z e v i c z y Albert. Liber E n d r e .

dr. Havass Rezső nagy érdemű becses emlékéhez. — Őszinte érzésekkel lelkem-ben veszek részt az emlékünnepen s el nem múló szeretettel járulok én is a

„lelki babérkoszorúhoz" egy szerényke levélkével."

Wulff Oláf vezérkapitány a m. kir. folvamőrség felügyelője, egyesületünk tengerészeti szakosztályának elnöke, külföldi vendégeivel lévén elfoglalva, nagy sajnálatára nem jelenhetett meg, folyamőrségi tagtársaink egy része gyakorlati behajózáson távol lévén, másik része a Ludovika Akadémián tartott emlékünne-pélyen vett részt s ezért nem jelenhettek m e g ; Szahlender Béla altábornagy tag-társunk a m. kir. csendőrség felügyelője szabadságon lévén, kimentette távol maradását, Ormódy Vilmos tagtársunk az Első Magyar Biztosító T á r s a s á g elnöke külföldön tartózkodván, egyesületünk elnökéhez a következő sorokkal menti ki elmaradását:

„Őszinte sajnálatomat fejezem ki, hogy távollétem által akadályozva vagyok az általam nagyon tisztelt és szeretett tagtársam, az Istenben boldogult nagyér-demű Dr. Havass Rezső Emlékünnepélyén részt vehetni. Lelkületileg ott leszek Veletek. Ormódy Vilmos."

152 E G Y E S Ü L E T I É L E T

Ugyancsak kimentette távolmaradását Agorasztó Tivadar Pestvármegye al-ispánja is.

Az ünnepélyt Gonda Béla a Magyar Adria Egyesület elnöke, a következő beszéddel nyitotta m e g :

„Mélyen tisztelt ünneplő közönség! Magyarország legfényesebb korszakának s ebben az adriai magyar uralomnak dicsőséges eseményei vonulnak el lelki szemeink előtt, amidőn felújítjuk nemes emlékezetét annak a férfiúnak, aki át-hatva attól a meggyőződéstől, hogy csak az az ország lehet igazán hatalmas és gazdaságilag független, amelynek tengere van, egy egész életen át harcolt a régi magyar tengeri uralom visszaállításáért, az osztrák uralom által tőlünk elvett, elidegenített és elszegényített Dalmácia visszacsatolásáért. Ismételten bejárta a dalmát tengerpartot, fölkereste ott a nagy számban levő s régi dicsőségünket hirdető magyar emlékeket, érintkezésbe lépett a legkiválóbb dalmát közéleti fér-fiakkal, azokkal felújítani igyekezett a régi magyar rokonszenves kapcsolatokat, szá-mos felolvasásban — melyek egyikén dalmát kiválóságok is megjelentek — és nagy-számú cikkeiben igyekezett Dalmácia visszacsatolásának nagy nemzeti és gazda-sági jelentőségére a magyar közönség, az irányadó tényezők figyelmét és érdek-lődését reá irányítani. A háború alatt három előkelő dalmát közéleti férfiúval már egy dalmát—magyar szövetségről is tárgyaltunk. S amikor már-már közel kilá-tásban volt Havass Rezső álmainak megvalósulása, Dalmácia visszacsatolása, reánk szakadt a gyászos összeomlás s Trianon elszakította tőlünk a tengert s ezzel sírba szállt a magyar tengeri uralom. Havass Rezső hitét a jobb jövőben azonban ez sem rendítette meg, továbbra is élesztette a reményt a magyar ten-geri uralom feltámadása iránt s 1925-ben egy három képbői álló színműben:

„Fényben ..," című magyar—dalmát trilógiában felújította régi dicsőségünk három kimagasló eseményét, amikor Kálmán, IV. Béla és Nagy Lajos királyaink meg-ragyogtatták a magyar szent korona fényét a dalmát tengerparton. Ez a fény sugározza be Hevass Rezső nemes emlékét is! — Szívem egész melegével üd-vözlöm elsősorban a bánatos özvegyet, Havass Rezső fenkölt szellemének, ma-gasztos törekvéseinek osztályos társát, mély tisztelettel üdvözlöm Berzeviczy Al-bert ő nagyméltóságát, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Havass Rezső hazafias működésének hivatott támogatóját, üdvözlöm a székesfőváros, a vár-megye, az egyesületek és társulatok képviselőit s a megjelenteket általában akik eljöttek ide, hogy lerójják kegyeletük adóját Havass Rezső nemes emléke iránt.

Felkérem dr. Lambrecht Kálmán urat emlékbeszédének megtartására."

A magas szárnyalású, gyönyörű emlékbeszéd — melyet e füzet élén köz-lünk — mély hatást tett a jelenvoltakra, aminek élénk tapsban és éljenzésben adtak kifejezést. Az elnök megköszönvén az emelkedett szellemű szép emlék-beszédet s a nagyszámú és előkelő ünneplő közönség megtisztelő megjelenésé-ben megnyilatkozott kegyeletét, azzal a kijelentéssel zárta be a lélekemelő szép ünnepélyt, hogy a Magyar Adria Egyesület szent kötelességének és kiválóan fontos feladatának tartja továbbra is ápolni az Adriával kapcsolatos magyar történelmi hagyományokat s Havass Rezsőnek a magyar tengeri uralom fel-támasztására irányult hazafias törekvéseit.

In document A Tenger 18. évfolyam 1928 (Pldal 161-167)