• Nem Talált Eredményt

KISEBB KÖZLEMÉNYEK

In document A Tenger 18. évfolyam 1928 (Pldal 54-58)

válasz-KISEBB K Ö Z L E M É G Y E K 49 f a l a k a j t a i nem m ű k ö d t e k h i b á t l a n u l ,

a k k o r a k a z á n h á z a t is, hiszen k a z á n r o b b a n á s is t ö r t é n t , ós az a m ú g y is f é l o l d a -l á r a d ü -l t h a j ó m é g j o b b a n m e g d ű -l t ú g y , h o g y m i n d e n más ok n é l k ü l is r ö v i d e -sen a n n y i r a t ú l l e t t t e r h e l v e , h o g y el-sűlyedt. E g y e d ü l a r á d i ó n a k köszönhető, h o g y rövidesen h a t h a j ó j ö t t s e g í t s é g é r e ós m e g m e n t e t t é k a m é g m e n t h e t ő k e t .

7. A „ R i v i s t a M a r i t t i m a " d e c e m b e r i s z á m á b a n B. M a i n e r i az angol k e r e s k e -d e l m i t e n g e r h a j ó z á s államsegélyezéséről ír, amelyben a k ü l ö n f é l e szubvenciók el-osztását sorolja f e l és ezzel k a p c s o l a t b a n , a T i m e s kereskedelmi mellékletéből, egy i g e n érdekes s t a t i s z t i k a i k i m u t a t á s t közöl.

A T i m e s u g y a n i s k i s z á m í t o t t a , hogy m i l y e n haszonnal j á r t az u t ó b b i évek a l a t t a t e n g e r h a j ó z á s n a k f o l y ó s í t o t t ren-g e t e ren-g államseren-gély a közre és m i l y e n a r á n y b a n áll ennek az i p a r á g n a k a r e n t a -b i l i t á s a más i p a r á g a k é v a l szem-ben.

Ezek szerint, ha A n g l i á b a n a külön-böző vállalkozásokat r e n t a b i l i t á s u k szem-p o n t j á b ó l a k a r j u k ö s s z e h a s o n l í t a n i , úgy 13 i p a r á g a t kell figyelembe v e n n i , és pe-d i g : 1. szén- és v a s i p a r ; 2. g é p i p a r ; 3.

villamossági c i k k e k ; 4. á r a m f e j l e s z t é s ; 5. p a m u t i p a r ; 0. g y a p j u i p a r ; 7. h a j ó z á s ; 8. v e g y i - i p a r ; 9. s z a p p a n g y á r t á s ; 10. kő-olaj-, 11. gummi-, -és 1.2. t e a k e r e s k e d e l e m ; és 13. szeszesitalok g y á r t á s a . A statisz-t i k u s m i n d e n egyes i p a r á g b ó l legalább 3, de l e g f e l j e b b 18 üzem a d a t a i t v e t t e alapúi, f e l t ü n t e t v e a b e f e k t e t e t t tőkét, a nyereséget, az osztalékot és a t a r t a -lékolást. Idő 1920-tól 1926-ig.

A hajózás 1926-ban a 11-ik h e l y e n állt.

Első volt a t e a 42%. második a g u m m i 29% nyereséggel. A hajózás u t á n követ-kezett a szén- és v a s i p a r 2.3%-al, és se-r e g h a j t ó k é n t a g y a p j ú 1.9%-al.

1920, 21 és 22-ben á t l a g b a n a hajózás 8.6 %-al a 7-ik volt. Első h e l y e n állt a kőolaj 28%, m á s o d i k b a n a t e a 16% nye-reséggel. A h a j ó z á s t k ö v e t t e a szappan-g y á r t á s 8.4%, az á r a m f e j l e s z t é s 8.2%, a p a m u t 8.1%, a g y a p j ú 8%, a szén- és v a s i p a r 5.1%, ós végül a g u m m i 2%

nyereséggel.

A k i m u t a t á s két c s o p o r t j á t össze-hasonlítva. l á t n i való. hogy mi_£

ágban v a n n a k kövér ós sovány eszten-dők. egyeseknél, m i n t pld. a g u m m i n á l , a k e t t ő k ö z ö t t i k ü l ö n b s é g nagyon f e l -tűnő. E g y e d ü l a tea-kereskedelem az, amely m i n d i g első, v a g y legrosszabb esetben második h e l y e n áll. Az összes többi i p a r á g a t két c s o p o r t b a lehet osz-tani, és p e d i g az elsőbe t a r t o z n a k azok, amelyek soha sem k e r ü l n e k a r a n g l é t r a alsó f o k a i r a , m i n t a szeszesital-gyártás, amely r e n d s z e r i n t 2ik v a g y 3ik, a v e g y -ipar, a m e l y az 5-ik v a g y 6-ik helyen áll.

A 8-ik h e l y a s z a p p a n g y á r t á s á l l a n d ó p r i v i l é g i u m á n a k látszik, m i g a szén- és vasipar az utolsó, de l e g j o b b esetben is csak az utolsó előtti h e l y e z e t t . A m á s o dik c s o p o r t b a t a r t o z n a k azok az i p a r ágak, a m e l y e k n e k jövedelmezőségét k ü -lönféle k ö r ü l m é n y e k b e f o l y á s o l h a t j á k , s így az t á g h a t á r o k k ö z ö t t mozoghat. P l . a g u m m i a 13-ik h e l y r ő l a 2-ikra u g r o t t , u g y a n a k k o r a g é p i p a r a 4-ik helyről a 12-ikre esett. A t e n g e r h a j ó z á s 1921, 22 ós 23-ban a már e m l í t e t t 8.6 %-al a 7-ik h e l y e n t a r t o t t a m a g á t . Azóta a f u v a r -d í j a k lassan, -de á l l a n -d ó a n estek, ú g y , hogy 1924-ben 5, 6, 1925-ben 6, 3, és 1926-ban 5% n y e r e s é g g e l zárult e n n e k az i p a r á g n a k a m é r l e g e .

Mindezekből azt l e h e t ós kell k ö v e t -k e z t e t n ü n -k , hogy a h a j ó z á s n o r m á l i s vi-szonyok mellett 40 %-os nyereséget n e m hoz, d e viszont 1—2 %-nál többet f o g hozni, m i n d e n e s e t r e egészséges a d m i n i s z t r á c i ó mellett meghozza a mag'a t i s z t e s -séges p o l g á r i h a s z n á t . Abnormális viszo-n y o k m e l l e t t p e d i g a kövér e s z t e viszo-n d ő k f e l e s l e g é t t a r t a l é k o l n i kell f e k e t e n a p o k r a és amellett — és i t t jut a h a j ó -z á s b a n f o n t o s s-zerephe-z a-z állam — egy o l y a n f e l t é t l e n b i z t o s í t é k o t n y ú j t ó t á m -p o n t kell, hogy á l l j o n a vállalkozók h á t a m ö g ö t t , amely n e m engedi m e g , h o g y ö n h i b á j u k o n k i v ü l bekövetkezett rossz viszonyok m i a t t a v á l l a l a t o k k é n y t e l e n e k l e g y e n e k üzemüket beszüntetni.

H í r e k a haditengerészet köréből.

Egyesült Államok. A két r e p ü l ő g ó p -a n y -a h -a j ó , -a „ L e x i n g t o n " é« -a „ S -a r -a t o g -a "

ú g y berendezésükben, m i n t m é r e t e i k b e n e g y e d ü l állnak a m a g u k n e m é b e n . K i -t ű n i k ez az a l a n -t i ada-tokból, m e l y e k egy

v o n a t k o z n a k . T o n n a t a r t a l o m :

( i V ^ f l )

50 KISEBB K Ö Z L E M É G Y E K 50 33,000, hosszúság 268 m, szélesség 32 m ,

sebesség 34 mérföld, a m e l y n e k b e t a r t á -sához 180,000 lóerős gépei n a p o n t a 2000 t o n n a o l a j a t f o g y a s z t a n a k el. Több m i n t ezer különböző m é r e t ű és c é l ú motor v a n a h a j ó n . F e g y v e r z e t e 8 d r b . 20.3 ctm-es h a j ó á g y ú , 12 drb. 12.7 c t m - e s repülőgép-e l h á r í t ó á g y ú , és 4 drb. 53 cm-repülőgép-es torprepülőgép-edó.

Van r a j t a 80 drb. r e p ü l é s r e kész és 40 drb. szétszedett t a r t a l é k , k ü l ö n f é l e n a g y -s á g ú é-s célu, de főleg b o m b a v e t ő repülő-gép, a m e l y e k n e k személyzetén kívül több m i n t 1200 e m b e r l á t j a el a hajószolgá-l a t o t .

Anglia. A h a j ó k n a k e g y m á s k ö z t i és a k e r e s k e d e l m i hajókkal v a l ó jelzések-kel t ö r t é n ő é r i n t k e z é s g y a k o r l á s a céljá-ból, a v i l á g különböző részéin t a r t ó z k o d ó v a g y ú t b a n lévő h a j ó k p a r a n c s o t kap-tak, hogy az összes velük t a l á l k o z ó angol kereskedelmi h a j ó k k a l jelzési gyakorla-t o k a gyakorla-t végezzenek. Több m i n gyakorla-t 2200 ilyen g y a k o r l a t r ó l k a p o t t az a d m i r a l i t á s je-lentést, és az á t l a g o s e r e d m é n y percen-ként 10 szó volt. A s k a g e r a k i ütközet t a p a s z t a l a t a i n y o m á n , m e g b í z h a t ó b b n a k t a l á l j á k a kézi villany, a k á r o l a j l á m p á k -kal való jelzést, m i n t a r á d i ó t , m e r t az ü t k ö z e t f o l y a m á n a legtöbb r á d i ó b e r e n -dezés f e l m o n d t a a szolgálatot.

Franciaország. E g y esetleges, de ille-tékesek szerint teljesen k i z á r t , f r a nc i a — o l a s z h á b o r ú esetén. F r a n nc i a -o r s z á g n a k n a g y g-ond-ot -ok-ozna A l g í r r a l való és az u t á n p ó t l á s s z e m p o n t j á b ó l el-k e r ü l h e t e t l e n ü l szüel-kséges összeel-köttetés biztosítása. Az olasz t e n g e r a l a t t j á r ó - és repülőgép-bázisok u g y a n i s oly közel fek-szenek a M a r s e i l l e - A l g i r vonalhoz, amely a m e l l e t t igen hosszú is (440 m é r f ö l d ) , h o g y a n n a k v é d e l m e a f r a n c i a f l o t t a j e l e n t é k e n y részét igénybe v e n n é , illetve e l v o n n á azt az olasz f l o t t a zömével való esetleges összecsapástól. Aminek az lenne a következménye, h o g y ezt a v o n a l a t fel k e l l e n e adni és az a f r i k a i c s a p a t o k a t a O a s a b l a n c a - B r e s t vonalon, amely viszont m é g hosszabb, s z á l l í t a n i . E z t e l k e r ü -lendő, • a f r a n c i a f l o t t a első f e l a d a t a az volna, hogy r a j t a ü t é s s z e r ü e n t ö n k r e -t e g y e az olasz b á z i s o k a -t , s úgy a Földközi t e n g e r i convoyok ú t j á t b i z t o n s á -gossá tegye.

Németország. Paschen, aki a jiitlandi ütközetben a ,,L ü t z o w"-c i r k á l ó pa-rancsnoka volt, a n n a k a v é l e m é n y é n e k a d o t t k i f e j e z é s t , hogy a m a i ó r i á s csata-h a j ó k necsata-héz-tüzérségének 50 %-a felesle-ges, mert a n n a k h a s z n á l a t á r a a gyakor-l a t b a n agyakor-lig k e r ü gyakor-l sor. Á gyakor-l gyakor-l í t á s á t a követ-kezőkkel i n d o k o l j a : A j ü t l a n d i ütközet-b e n mindkét f é l részéről a k é t á g y ú s tor-nyokból f e l v á l t v a csak e g y - e g y ágyúval l ő t t e k , egy 4 t o r n y ú 8 ágyús h a j ó tehát egyszerre csak 4 löveget l ő t t ki. A kö-vetkező lövést n e m a d h a t t á k l e addig, amíg- az előzőnek eredményéről a meg-figyelők nem a d t á k le j e l e n t é s e i k e t , ez p e d i g rendszerint, e l t a r t o t t 25—30 mp-ig.

M i n t h o g y m á r az akkori berendezés mel-l e t t is 25 m á s o d p e r c amel-latt ú j r a megmel-lehe- meglehe-t e meglehe-t meglehe-t meglehe-tölmeglehe-teni az á g y ú k a meglehe-t , n y u g o d meglehe-t a n foly-t a foly-t h a foly-t foly-t á k volna a foly-tüzelésfoly-t m i n d e n foly- to-r o n y b ó l egy á g y ú v a l . A v a l ó s á g b a n ez is t ö r t é n t , csak é p p e n egyszer a bal, a z u t á n a jobb á g y ú v a l l ő t t e k . S z e r i n t e t e h á t a felesleges 50% súly- és költség-különbözetet v a l a m i h a s z n o s a b b r a kel-l e n e f o r d í t a n i , e kel-l s ő s o r b a n a t o r n y o k biz-t o n s á g á r a , és a z u biz-t á n a sebesség eme-l é s é r e .

Francia kereskedelmi flotta. A f r a n c i a kereskedelmi t e n g e r é s z e t h a j ó á l l o m á n y a az 1926-ik évben körülbelül u g y a n a n n y i volt, m i n t az 1925. évben; 3.372,000 tonn á r a r ú g o t t az előző évi 3.380,000 t o tonn tonn á -val szemben. A kedvezőtlen f o r g a l m i viszonyokra való t e k i n t e t t e l a f r a n c i a h a j ó t u l a j d o n o s o k l e m o n d o t t a k h a j ó á l l o m á n y a -i k n a k ú j hajóépítkezések ú t j á n való sza-p o r í t á s á r ó l , de f e l j a v í t o t t á k a h a j ó k mi-nőségét, amennyiben 173,209 t o n n á t tevő e l a v u l t h a j ó ü r t ú j h a j ó k k a l cseréltek f e l . A kikötők f o r g a l m a az 1924-ik évi 4-1 m i l l i ó tonnáról 1925-ben 40 m i l l i ó ton-n á r a , 1926-baton-n p e d i g 38 millió t o ton-n ton-n á r a c s ö k k e n t . Hasonló visszaesés m u t a t k o z i k e g y é b i r á n t a Suezicsatorna h a j ó f o r g a l -m á b a n is. A t é t l e n ü l veszteglő h a j ó k s z á m a ez év végével 155,491 t o n n á t t e t t ki, a m i a világ h a j ó á l l o m á n y á b a n m u t a t -kozó 10 %-os á t l a g g a l szemben kedvező-nek m o n d h a t ó . A f r a n c i a lobogó az ország külkereskedelmi f o r g a l m á b a n m i n d -inkább növekvő a r á n y o k b a n foglal h e l y e t : a h á b o r ú előtt a nemzeti lobogó mindössze

KISEBB K Ö Z L E M É G Y E K 51 23 %-al volt képviselve, míg ma a

forga-lom 33 %-át teszi ki, sőt egyes g y a r m a t i viszonylatokban ez az a r á n y néhol 98

% - r a is emelkedett. A f r a n c i a hajózás i l y e t é n t é r h ó d í t á s a elsősorban a n n a k a körülménynek t u d h a t ó be, h o g y a rend-szeres h a j ó j á r a t o k az antwerpeni,' ham-b u r g i és egyéham-b n y u g a t e u r ó p a i viszonyla-tokban lényegesen s z a p o r í t t a t t a k .

Elsűlyeszthetetlen mentőcsóiiak. A hol-landiai tengeri m e n t ő t á r s a s á g a holland-indiai kolóniától igen értékes a j á n d é k o t k a p o t t : egy elsűlyeszthetetlen mentő-csónakot. A m i n t a csónak 90°-nyira meg-dől, a motor a u t o m a t i k u s a n l e á l l ; ha pe-dig a csónak t e l j e s e n f e l b o r ú i n a , bizonyos rekeszek a u t o m a t i k u s a n m e g t e l n e k vízzel, m i r e a csanak m e g i n t rendes helyzetébe f o r d ú l vissjsa. A bemutatáson végzett gya-korlatok f é n y e s e n sikerültek.

A szél és az időjárás hatása a hajók menetére. Az angol h a j ó é p í t ő k intézeté-nek m u l t évi közgyűlésén azon b e h a t á s p r o b l é m á j á v a l f o g l a l k o z t a k , a m e l y e t a szél, időjárás és t e n g e r j á r á s g y a k o r o l n a k a h a j ó k menetsebességére. E d d i g e l é a hajó-nak kedvező időjárásnál való sebességére helyezték a f ő s ú l y t , ami természetesen a g y a k o r l a t b a n a legkevésbbé megfelelő, hiszen t ú l n y o m ó a kedvezőtlen időjárás.

I m m á r a g y ű j t ö t t , adatok, az elméleti megfontolások és a modellkísérletek kellő a l a p o t n y ú j t a n a k a probléma e n e r g i k u s megközelítésére. A legkedvezőtlenebb a t e h e r h a j ó helyzete, amely aránylagosan négyezer a k k o r a ellenállással kénytelen megküzdeni, m i n t a személyszállító gőzös.

A kereskedelmi hajók korstatisztikája.

A következőkben közöljük a nyolc vezető hajósnemzet kereskedelmi h a j ó i n a k száza-lékos korosztályozását:

5 évig 5-10 10-15 15—20 20—25 25 é.

o/i) évig®/o évig°/o évig°/o évig°/o tul °/o

Anglia 23.6 28.0 16.6 11.7 10.5 8 7 D a n i a 18.2 28 5 16.6 7.0 12.5 17.2 F r a n c i o r s z á g 2 0 . 2 29.8 1 6 . 4 12.1 10.7 10 8 H o l l a n d i a 23 6 29.2 2 4 . 8 13.0 6.7 3 . 7 N é m e t o r s z á g 39 8 20.8 8 . 1 8 . 2 9 . 4 13 7 N o r v é g i a 21.0 34.7 12.5 10.7 9.4 11.7 O l a s z o r s z á g 17.5 25.0 9 . 0 11.8 12.7 2 4 . 0 S v é d o r s z á g 17.4 22.6 9 . 9 2 0 . 3 8.2 3 1 . 6 A kimutatásból k i t ű n i k Németország,

m e l y n e k igen kevés 10—25 éves h a j ó j a van (aminek oka kétsógenkivül a h á b o r ú s veszteségekben, elkobzásokban és a j ó v á tételben rejlik), m i g viszont legnagyobb százalékszámban b í r ú j h a j ó k a t .

N e m érdektelen i t t f e l e m l í t e n i Orosz országot, melynek f l o t t á j á b a n 80% a 20 évesnél öregebb h a j ó , sőt- m é g 60—65 éve-sekkel is hajóznak.

A világ legnagyobb szárazdokkjainak méretei. ( M é t e r b e n . )

N á p o l y — — 299 38 12

Bombay :304 30 12

P e a r l H a r b o u r ( H a w a i i ) 307 34 11 S a n Francisco — -— 310 45 12 N o r f o l k (U. S. A.) . 311 44 ' .12 P h i l a d e l p h i a 311 35 13 L e H a v r e — — — — 319 34 8'

Liverpool — — — — 320 36' 13

Quebec ( C a n a d a ) 350 36 12 V i c t o r i a — — — — 350 41 12 Boston ( ü . S. A.) — 365 36 14

Légmotoros siklócsónak. P e r c o A l f r é d olasz t e n g e r é s z k a p i t á n y szeptember hó f o l y a m á n „ M I A " nevű m o t o r y a c h t j á n B u d a p e s t r e érkezett. J ú n i u s h ó elején i n d u l t volt Nápolyból, m a j d Marseille mellett, a R h o n e folyóba h a t o l t és igen érdekfeszítő útat. t e t t meg F r a n c i a o r s z á g és Németország vízhálózatán. A Rhone-folyóból a Saone-, Doubs-, l l a j n a - és Majna-íolyókon, a L u d w i g - c s a t o r n á n át elérte a D u n á t és 5000 kilométernél hosz-szabb ú t j á t B u d a p e s t e n f e j e z t e be. E nagyszabású t e l j e s í t m é n y r e a középeurópai vízhálózat közlekedési viszonyainak t a n u l -mányozása vezette, m e r t szándéka lég-motoros siklócsónakokkal ( h y d r o g l i s s e u r ) k ü l f ö l d i m i n t á r a a D u n á n is g y o r s j á r a t ú .személyforgalmat lebonyolítani. K é t ti-pusu, 30 és 60 személyt b e f o g a d ó képes-ségű j á r m ü v e i 70—90 km ó r á n k é n t i sebes-séggel közlekednének. E l ő n y ü k volna az olcsóság, sebesség és üzembiztonság. Az egymáshoz csatlakozó vonalak Regen t-burgot S u l i n á v a l kötnék össze. A nagy-szabású t e r v k i v i t e l e i r á n t élénk érdek-lődés m u t a t k o z i k ,

52 K Ö N Y V I S M E R T E T É S E K

In document A Tenger 18. évfolyam 1928 (Pldal 54-58)