• Nem Talált Eredményt

Kalászgyííjtés a főpásztori levelek mezején

In document Religio, 1905. (Pldal 88-93)

Időről-időre b e m u t a t n i szándékozunk e helyen a főpásztori levelek mezején végzett kalászgyííjtés ered-m é n y é t . Mindent, a ered-mi azon az Isten áldotta téren terem, bemutatni lehetetlen ; de nem is szükséges. A an azonban némely főp körlevélben sok olyan, a mi ország-szerte tanulságos. Ilyen például, a győ> i egyházmegj'ei e. i. I. sz. főp. körlevelében a B kassai vértanúról szóló főp.

allocutióban az a nyilatkozat, hogy „mikor a régi ziva-t a r o s napok m e g u j u l ó félben vannak, segiziva-tőkül rendelziva-te n e k ü n k szentséges A t y á n k a magyar v é r t a n ú k a t . " I l y e n az a magas szárnyalású elogium is, metyet a győri p ü s p ö k ur Bertha J á n o s n p r é p o s t emlékének szentelt.

„ P a u c i s illis mortalibus, ú g y m o n d , accensendus est, quibus e raro divinae benignitatis m u n e r e et pleno I animi corporisque virium vigore ad s u p r e m u m fere diem : laete perfrui, et ipsos adeo senectutis serae dies in

p r o m p t a ac irremissa g r a v i t a t e percurrere concessum est. I n se ipsum parcissimus, in succollandam e contra ac p r o v e h e n d a m rem institutionis catholicae profusis-simus e beneficii sui f r u c t i b u s id solum suum habere v i d e b a t u r , quod modestissimae vitae rationis sumptibus tolerandis sufficeret. r e s i d u u m vix non omne erigendo ac dotando educandarum ac instituendarum puellarum in Sopron-Kőhalom praeclaro Instituto impendit, nactus in eodem non solum caducae suae substantiae haeredem ac nominis gloriaeque suae perenne monumentum, sed.

I u t pie in Domino confidimus et petimus, etiam aeternae retributionis pignus solidissimum." — A pécsi egyház-m e g y e főp. köri. I.-ében közölt utasítás a „nazarénusok gyermekeiről" már k ö z t u d a t b a ment át az ország egész t e r ü l e t é n ; a II. főp. körlevélben országos .lelki épülés t á r g y a lehet annak közlése, hogy az egyházmegye p a p j a i közül 1'2-en a Troll-alapitványból 1904-re 200—

'200 korona segélypónzt k a p t a k . Az isteni Gondviselés az alapító Troli Ferencz cz. püspök u r a t időközben a m e g y e Nestorává tette. — A heszterczehányai főp. kör-levelek tanúsága szerint az u j főpásztor alapvető intéz-kedéseket tesz az egyházmegyei ü g y e k mennél töké-letesebb kezelése érdekében. Az ügyiratok nyelvéről szóló intézkedést már szórói-szóra közöltük. Itt meg-említjük még az egyházi alapítványok előterjesztésének és megerősítésének módjáról, továbbá a hivatalos bead-v á n y o k szabatosságáról és fölszereléséről szóló utasítá-sokat. — A rozsnyói egyházmegyei főp. körlevelek I.-jének elején n a g y b ö j t i rövid de velős buzdítás foglaltatik.

A misestipendiumok e g y h á z m e g y e i kezeltetése

minta-! szerű. Rendkívül becses intézmény a

„Kezdőjavadalma-: sok Önsegélyező Egyesülete." J ó lenne ezt m i n d e n ü t t behozni. Országszerte figyelemre méltó a legszegényebb egyházmegyék egyikének Szent-István-Király-Egyesület n e v ű papi n y u g d í j a l a p 1904. évi pénztári állapotáról szóló k i m u t a t á s : 13 pap k a p összesen 9349 k. 98 fill, n y u g d i j a t , 600—700—1000 koronát egy-egy. T ő k e 182,092 k. 72 f., kamat 8497 k. 75 f., bevétel 20,405 k.

Okmánytárban I. k. 40. is közölve találjuk, de ott a „VIII infulae cum stolis manipulisr|ue,u hibásan „nyolcz püspöksüvegnek" van fordítva, holott az rinfulae" itt „miseruhák"-kal fordítandó, mint azt fentebb láttuk.

13. sz. R E L I G I O . 85 8 1 f., kiadás ugyannyi, hátralék 2000 k. — A

pannon-halmi ordinariatus, mint minden esztendőben, ezidén is a népszerű hitoktatásban igazán mintaszerű n a g y b ö j t i főp. körlevelet adott ki az isteni Gondviselésről, „mert ezen hitigazság a mily vigasztaló a szenvedésben, ép oly erősitő és kitartásra buzditó a küzdelemben".

A váczi főp. körlevelek ezidei I.-ének tartalma a nagy-böjt alkalmából, nagyszabású főp. szózat, melynek tárgya „a gyakori elmélkedés Üdvözitőnk keserves kin-szenvedéséről." — A kalocsai főmegye IV. számú főp.

körlevele diszkeretben j e l e n t meg a kassai v é r t a n ú k tiszteletére. A főmegye papi nyugdíjalap állapota 1904.

végén ez volt : tőke 464,531 k. 80 f., bevétel 24,302 k.

07 f., kiadás ugyanannyi, n y u g d í j r a fordíttatott 17,124 k.

99 f., a tőke szaporítására 6681 k. 46 f. — A csanádi I. sz. főp. körlevelének nagyböjti szózatából, m i n t záró akkordot, idézzük az egyház fenséges i m á j á t :

Quum redibit arbiter In fine Christus saeculi : Nos sempiterni gaudii

Concédât esse compotes. Amen.

EGYHÁZI TUDÓSÍTÁSOK.

Budapest, márcz. 14. I f j ú lelkek férfias szava és

•eljárása. —

E d d i g szakadatlanul szólt a panasz, hogy nincs katholikus intelligencziánk; hogy m ű v e l t világi embereink ritka kivétellel, másvallásu vagy vallástalan kolomposok után birkamódra mennek az élet ú t j á n . Ma már ki-m o n d h a t j u k és h i r d e t h e t j ü k , hogy van kath. intelli-gencziánk. Még csak virágjában van meg, de már megvan : katholikus egyesületi életet élő kath. ifjú-ságunk öntudatos, bátor, rendíthetetlen hős lelkében, íme a bizonyíték ! Miről tanakodik évek óta (iOOO főnyi főiskolai ifjúságunk ? H o g y országos magyar diák-szövetséget alakítson. E b b e a v a j ú d ó kérdésbe a buda-pesti Szent-Imre-Kör-ben szerkesztett „Ker. Magyar I f j ú s á g " a következő erélyes közbeszólással szól bele, mely világos jele annak, hogy m a g y a r kath. intelli-gens i f j ú s á g lelkében immár elég erősnek érzi magát arra, hogy az idegen szellem j á r m á t nyakába akasztani ne engedje. íme a t e t t számba menő erővel teljes nyi-latkozat :

„ Országos Magyar Diákszövetség. Egy igazhivő Mekkába zarándokolt. Sok-sok mértföldet m e g j á r t már s még mindig nem mutatkoztak a szent város mecset-jeinek aranyos kupolái. Találkozott egy hosszií szakállas töpörödött bölcscsel és így szólítá m e g :

— Bölcs férfiú, mondd m e g nekem, mikor érek én* Mekkába ?

— Egyszer - feleié a bölcs.

— De h á t mikor lesz az az egyszer?

— E g y s z e r !

H a r a g o s lett a zarándok és szó nélkül folytatá ú t j á t . Alig t e t t n é h á n y lépést, u t á n a kiált a b ö l c s :

— Atyafi ! H a t n a p alatt érsz Mekkába !

— Miért mondod most ? — kérdi amaz csodálkozva.

— Mert először látni akartam mekkorákat lépsz.

A diákszövetség eszméje nem ú j , már n é h á n y éve hallottuk emlegetni. A k k o r nem szóltunk bele a dologba, mert először látni akartuk, mekkora lépéseket tesz az ifjúsági élet a fejlődés lítján. Az az ifjúság, amely akkor a k a r t síkra szállani a szövetségért, nem érzett magában elég erőt ós hivatottságot e felelősséggel tel-jes szerepre. Várt. Mire v á r t ? Erősebb, agilisabb,

komolyabb és tehetségesebb utódokra. T u d t á k ők, hogy csak kifejlett egyéniségek alkothatnak erős társadalmat.

Erezték azt, hogy a diákszövetség csak úgy lesz életet és i r á n y t adó szervezet, ha az az országban szétszórt erős ifjúsági egyesületek között köttetik meg. A k k o r sem állottak az i f j ú s á g i egyesületek azon a nivón, amelyet ily fontos eszme megvalósulása megkövetel.

Csakhogy akkor ezt be is t u d t á k látni. H á t most ? Mikor egy hatezer főből álló i f j ú s á g annyira gyenge, hogy a diákszövetségre felhívó szózatot is a műegyetem ifjúságának kell kiadnia, akkor a k a r u n k mi diákszövet-séget alkotni ? E g y e t e m i Kör nincs. A t u d o m á n y o s egyesületek elmerülnek a kódexek szürke világába. A segítőegyesületek i d e j é t lefoglalja a szamaritánuskodás.

A m e n z á t halottnak mondhatnánk, ha néha nem rúgna egyet — az alapszabályokon. Mit akarunk mi ? Hiszen Kolozsvár megmosolyog minkét, mikor majd a márcziusi ünnepségekre beállítunk és o d a t a r t j u k r o s k a t a g nya-kunkat, hogy kössék reá a hagyományos vezérkolompot.

Arra a nyakra, amely kitörött a sok alászolgájától és elgyengült a heveréstől. Mikor is érünk így M e k k á b a ?

— Soha ! Szeretnénk behatóbban foglalkozni a diák-szövetség eszméjével. Szükséges-e, lehetséges-e, czél-szerű-e, mind oly kérdések, melyeknek megvitatása akkor lesz legaktuálisabb, amikor a diák-kongresszus összeül. Egyelőre csak azt az álláspontot j e l ö l j ü k meg, amelyet a Szent-Imre-Kör ez ü g y b e n elfoglal.

A Műegyetemi Körtől kiadott meghívóban szerepel a budapesti SzentImreKör, Magyar E g y h á z -irodalmi Iskola, budapesti rabbiképző és több protestáns vidéki hittani főiskola. Ellenben mellőzik a kolozsvári Szent-Imre-Egyesületet és az összes vidéki katholikus theologiai főiskolákat. Ez az egyik. A. selmeczbányai diák-kongresszuson, bár hivatalosak voltunk, követeinket nem a k a r t á k elfogadni azzal a megokolással, h o g y nem v a g y u n k hivatalosan egyetemi egyesület.* Mivel már a kiküldötteink ott voltak, kivételesen nagy nehezen habilitálták őket. E k k o r j e l e n t e t t e ki k ö r ü n k akkori elnöke, hogy a Szent-Imre-Kör soha többé országos diák-kongresszuson részt nem vesz. Annál is inkább, mert a Diákotthon elnökségétől összehívott előleges értekezletre most sem hivattunk meg. Ez a másik.

Mi az ifjúság organizálását már m e g k e z d e t t ü k más alapon, más módon, más eszközökkel és más joggal, és ezt a m u n k á t egy bizonytalan eredményű akczió kedveért felbenhagyni gyengeségi tünet volna r a j t u n k . A buda-pesti Szent-Imre-Kör története a mi törekvéseink helyes voltának súlyos argumentuma. É s ha bárkinek válasz-tania kell irány között, melynek képviselője erős, egészséges, munkás és hatalmas testület, v a g y amelyik

* Most már az. Szeri-.

86 RELIGIO. LXIV. évi. 1905.

nem szül egyebet, mint szónoklatokat, visszavonást és tétlenséget, akkor nem vádol minket reakczióról, hanem eljárásunkat csak helyeselni t u d j a .

A Magyar Egyházirodalmi Iskola és a kolozsvári Szent-Imre-Egyesület álláspontjáról még nincs értesülé-sünk. De előre is t u d j u k , hogy amily örömmel csatla-kozik az ifjúságnak hazafias mozgalmaihoz, mig azok a kellő keretek között mozognak, époly h a t á r o z o t t a n visszalép, amikor körülbelül húsz theologiai főiskola negligálását, a diákszövetség akcziójának sikertelenségét és szük-ségtelenségét l á t j a . Van a katholikus i f j ú s á g annyira erős, hogy kivívja a maga érdekeit és irányt csak

önmagától és az övéitől kérjen. Cains."

liées, márcz. 8. Gruscha bibornok új általános hely-nöke s ennek kinevezéséhez a „Germania" tudósítójának észrevétele. —

Gruscha A n t a l bibornok bécsi hgérsek az elhúnyt Schindler fölsz. püspök helyébe Marschall dr. fölsz.

püspököt nevezte ki általános helynökóvó. E z t a kine-vezést a berlini „Germania" tudósítója nemcsak azért t a r t j a szerencsésnek, mert az ú j dignitárius nagy nép-szerűségnek örvend, hanem azért is, m e r t ő, mint mondják, von P i c k auf szolgált, a papi szolgálat min-den terén járatosságot szerzett. Mert sajnos, — foly-t a foly-t j a a G. bécsi levelezője, nálunk n"em rifoly-tkán fordul-nak elő oly esetek, hogy az u d v a r vagy a kormány befolyásával fontos állások oly személyiségeknek adományoztatnak, kik többnyire nem i f j u s á g u k óta voltak papi pályára szánva. E z e k a laikus b e f o l j ások (Laienwirkungen) kinevezéseknél többnyire nem válnak üdvére az egyháznak és egy kalap alá esnek a veto-joggai. S ezeket a befolyásokat korántsem lehet az

„államfenség jogai"-val megokolni, s nem ritkán rák-betegséget okoznak, mely ellen nem lehet elég erélye-sen védekezni.

Itécs, márcz. 7. Állam, melynek állami iskolái állam-ellenes nemzedéket nevelnek. —

Melyik ez az állam? K ö n n y e n el lehet találni.

Ausztria . . . Szó sincs róla. most mái mindenki tisztában van vele, hogy a „Los von R o m " mozgalom alapjában politikai mozgalom, melynek czélja az osztrák németek előkészítése a n a g y germánságba való beolvasztásra.

On travaille pour le rois de la Prusse. F . évi február hó 22-én a wien-währingi protestáns templomban 47 egyetemi hallgató lépett át a protestáns vallásra.

Beszédet Mahnert pásztor mondott „Róma bűnösségéről a n é m e t néppel szemben." R ó m á t szabadon lehet gyalázni ! Este a H o t e l Savoyban nagy evés volt az elszakadtak tiszteletére. Jelen voltak a következő főiskolai egyesületek : az Arminia, Carolina, Cheruscia, Eifen, Gothia, Hilaritas, Hubertus, Juristenverein, Liber-tas, Marcomannia, Moldavia, Ostschlesien, Philadelßhia, Silvania (valószínűleg a mi erdélyi szászaink,) Verein der Salzburger Studenten, Verein Siebenbiirgisch-sächsischer Hochschüler, Teutonia, W a r t b u r g , Wiener Akademischer Turnverein. Ilyen i f j ú s á g o t nevel Ausztria magának ! — Márczius 2—6-án t a r t o t t á k Ausztria német főiskolai tanulói 2-ik nagygyülósöket a P r á t e r b e n . A tár-gyalás tételei m u t a t j á k , hová sülyedt az állami iskolákban

nevelt osztrák-német i f j ú s á g és hogy hová törekszik.

Az egyik tétel az, hogy vallásos ifjúsági egyesületet (t. i. katholikust) nem kell tűrni. A másik az, hogy az egyetemekből a kath. hittud. karok kizárandók. A Los von Rom mozgalomnak külön 3 tétel volt szánva.

Cand. juris H e l m a gráczi Styria Burschenscliaftból azt vitatta, hogy a német studenteknek a L o s von Rom mozgalmat minden erővel kell támogatniok. Nevezetes dolog, hogy miután a kath. theol. fakultások kizárását sürgették, nemsokára határozatot fogadtak el, mely a bécsi protestáns theol. fakultás bekebelezését követeli az egyetembe. Ilyen i f j ú s á g o t nevel Ausztria állami iskoláiban m a g á n a k ! És ennek az ifjúságnak hazaáruló szellemén a m a g y a r államnyelv nyomorgatásával nem lehet ám segíteni.

T Á R C Z A.

A négyféle arisztokraczia.

(Vége.)

3. Pénz-arisztokraczia.

A romlott társadalom, úgy látszik, nagyon jól ismeri a régi m o n d á s t :

— R o m a e omnia venalia. Rómában minden meg-vásárolható.

Mert e szerint él, s e g y a r á n t nagy a kereslet és kínálat.

A pónzarisztokrata aztán, mert ő legtöbbet kínál-hat, fölfuvalkodik gőgjében, úgy gondolkodván, hogy csengő aranyaival mindent legyen az dicsőség vagy gyönyörűség — könnyű szerrel megvásárolhat.

Végtelen nagy szerencsétlenség azért az ily ön-magával eltelt emberre nézve egy-egy mellőzés vagy kudarcz. Mert ő igen érzékeny.

A gazdagság sokkal érzékenyebbé teszi őket más embereknél.

A gazdag emberre n é z v e a legkisebb boszúság g y a k r a n — égbekiáltó igazságtalanság. A legkisebb baj pedig : az ő boszantásukra kigondolt egetverő istente-lenség.

— Van pénzem — gondolja magában a gazdag ember — m é r t nincs tehát tökéletes, semmi által nem háborított boldogságom !

Más ember talán szomorkodik, ha betegség éri, a gazdag — mérgelődik: ö kénye-kedvére élhetne vagyo-nából, hanem a köszvény és egyéb nyavalyák meghá-borítják őt gazdagságának élvezésében.

De hát kik azok a g a z d a g emberek ?

Általában a legnagyobb-adófizető polgárok. Nagy-birtokosok, n a g y iparosok és kereskedők, n a g y vállal-kozók, különösen pedig a n a g y tőkepénzesek ós bankárok.

A gazdagság különben — mint minden a világon

— relatív dolog.

Svájcz n é m e l y szegény kantonában például gaz-d a g ember az, k i n e k éven át csak annyi biztos jövegaz-delme van, mint Rotschild bárónak egy óra alatt.

Legtöbb g a z d a g ember van Angliában, utána Hollandiában, Francziaországban és Oroszországban.

11. sz. RELIGIO.

N á l u n k a gazdagság, k e v é s kivétellel összeesik a szüle-tési arisztokraeziával.

— Általában g a z d a g ember az — m o n d j a egy tudós nemzetgazdász kinek m a g á n v a g y o n á b ó l legalább a k k o r a biztos évi j ö v e d e l m e van, h o g y egy évi j ö v e -delmét tőkésítve, ezen tőkésített egy évi j ö v e d e l m é n e k k a m a t a i b ó l bármely finom izlésíi „úri család" s a j á t h a z á j á n a k fővárosában józanul, t a k a r é k o s kényelemben korszerűleg megélhetne.

M á r most ez az „itri család" megint relatív.

P á r i s b a n például egy úri család kényelmes fönn-t a r fönn-t á s á r a 12 000 f r a n k o fönn-t számífönn-tanak, mi 250—300.000 t ő k é s í t e t t egy évi j ö v e d e l e m n e k felelne meg. L o n d o n -b a n és S z e n t - P é t e r v á r o t t , sőt A m s t e r d a m -b a n is sokkal t ö b b szükséges.

N á l u n k m a g y a r o k n á l n a g y o n b a j o s m e g v o n n i a h a t á r v o n a l á t a pénz-arisztokracziának. Mert míg a j ó z a n t a k a r é k o s s á g a n y u g a t i államokban otthonosabb, addig a p a z a r költekezési h a j l a m o k m i n d i n k á b b n ö v e k e d n e k kelet felé. Mi is ide t a r t o z u n k , azért pénz-arisztokratáink esztelen költekezése sokszor m e g h i b b a n t j a a tőkét.

4. Szellemi arisztokraczia.

N a g y o n j ó l t u d j u k , h o g y az elme tehetségeinek kipallérozása rendkívül sok m u n k á b a és n y u g h a t a t l a n -ságba kerül. Az amszterdámi gyémántköszörülő nem csiszolja jobban g y é m á n t j á t , mint az a kis nebuló, ki fölad v á n y a i n a k v e r e j t é k e s m e g f e j t é s e által pallérozza elméjét.

Mint a gyémántköszörüs, eleinte csak a főbb lapo-kat. K é s ő b b , mint i f j ú és férfi, a finomabb b o r d á k a t és r o v á t k á k a t .

É s ez nem valami k ö n n y ű dolog.

Á m legyen nehéz ; de legalább sikere volna e szellemi tusának !

A szellemi arisztokrata dicsőségről álmodik. N a g y elmetörés, meg sok á t v i r r a s z t o t t éj után örömmel kiált f ö l :

— íme, elvégeztem a m u n k á t . Dicsőségem kezeim k ö z ö t t vagyon. Csak pár hó, talán csak pár nap, és — h a l h a t a t l a n leszek.

Szegény- h a l a n d ó !

K i b o c s á j t o d m u n k á d a t , s f á j d a l o m m a l látod, h o g y -a k ö z ö n s é g n a p r ú l - n a p r a h a l o g a t j a lefizetni az elismerés adóját, pedig ő m á r előre ivott a medve bőrére. De nem : ime, szép közönség g y ű l össze, s dicsériádákat z e n g e n e k egy kiváló szellemi arisztokrata —

emléke-zetére.

E l e t é b e n nem, csak halála u t á n ismerték föl az Istent az emberben.

Mármost kik ezek a szellemi a r i s z t o k r a t á k ? Á l t a l á b a n a t u d o m á n y , irodalom és művészet kitűnőségei. A t u d o m á n y o s akadémiák tagjai, a n a g y állami i n t é z e t e k : csillagdák, m u z e u m o k és k ö n y v t á r a k igazgatói s tisztviselői, az egyetemi t a n á r o k és szép-m ű v é s z e t i akadészép-miák t a g j a i , stb.

Szellemmi a r i s z t o k r a t á k t o v á b b á , kiknek búvárlataira és eszméire hivatkozni érdekében áll a t u d o -m á n y n a k .

V é g ü l a szellemi arisztokracziához tartoznak a leg-kiválóbb államférfiak, szónokok, j e l e s ügyvédek, éles-eszü birák, hírneves orvosok, t a n á r o k , mérnökök és diplomaták, kik az ész fegyverével k ü z d v e emelgetik az e m b e r t Isten felé. *

E szellemi a r i s z t o k r a t á k ha észszerű elvek alapján m ű k ö d n e k — a társadalom leghasznosabb és legértékesebb t a g j a i : gyöngyszemeli az élet tengervizében.

Az ő hivatásuk és magasztos f ö l a d a t u k volna persze a születési, h a t a l m i és pénzarisztokraták megs hódításával — kiragadni a társadalmat a szoczializmu-f e n y e g e t ő örvényéből ós m e g t e r e m t e n i minden téren az egészséges keresztény szoczializmust.

Deák Antal.

KATH. EGYESÜLETI ÉLET és

KÖZTEVEKEN YSEG.

Az Aquiuói Szent-Tamás-Társaság közgyűlése.

F . hó 10-én d. ti. 5 órakor n y i t o t t a meg Székely István dr. egyetemi t a n á r elnök n a g y s z a b á s ú beszéddel, mely bevezetésül szolgál ama felolvasások sorozatához, m e l y e k e t a társaság a társaduimi kérdésről készül tar-tani. A tudós elnök nála szokásos világossággal és szabatossággal kifejtette, hogy a t á r s a d a l m i b a j o k okai nemzetgazdasági t é r e n á l l a m t u d o m á n y i tévedésekben s az I s t e n t ő l elszakadt bölcsészetben rejlenek. Az emberi nem b a j a i t igazán csak az evangelium ós a r a j t a ala-puló k e r e s z t é n y v i l á g n é z e t ós erkölcs talaján orvosol-h a t j u k . Vissza kell t e orvosol-h á t térni a k e r e s z t é n y nemzet-gazdasági elvekre. Kiss J á n o s dr. egyetemi t a n á r alelnöki előterjesztése a társaság m u l t évi működéséről

! számolt be. A titkári j e l e n t é s szerint a társaságnak van jelenleg 42 alapító, 93 r e n d e s és 62 pártoló tagja. Alapit-I ványi t ő k e 4677 k o r o n a ; évi bevétele volt 421, kiadása

462 korona. A három évi elnökösködés u t á n alapszabály-szerűen lelépő elnököt : Székely I s t v á n dr. egyetemi t a n á r t a közgyűlés ú j b ó l nagy lelkesedéssel elnökké választotta meg. A hivataláról lemondó főtitkárnak, Purt

! I v á n dr.-nak, j e g y z ő k ö n y v i köszönetet mondott a

köz-; gyűlés, és Hanauer I s t v á n dr.-t, a központi papnevelő lelkiigazgatóját, fő t i t k á r n a k választotta meg. R e n d e s tagul m e g v á l a s z t a t o t t Gallovicli J e n ő dr. hittanár. Kis-Erő-s i F e r e n c z dr. kalocsai theologiai t a n á r akadályozva volt a

megjelenésben, miért is értekezését „Nevezetesebb elméle-tek a n y e l v eredetéről" czimen az alelnök olvasta fél.

I R O D A L O M .

Magyarország keresztény társadalmi újjáalakításának arany-katekizmusa.

Elnöki Útmutató. E czim alatt Gyürky Ödön dr a kath. egyesületi ü g y r é g i munkása, füzetes vállalatot indított meg, melyben a kath. egyesületi ü g y r e v o n a t -kozó gyakorlati, vezérfonalul szolgáló ú t m u t a t á s o k fog-nak megjelenni. A vállalat első f ü z e t e most j e l e n t m e g :

„Útmutatás a kath. egyesületek alakítására és beren-dezésére" czim alatt. A 67 oldalra t e r j e d ő füzet nélkü-lözhetetlen mindazoknak, kik az egyesületi élet terén m ű k ö d n i ó h a j t a n a k . Á r a 1 korona. Megrendelhető

szer-* Már ebből is kitűnik, hogy Kr. u. tanító egyházának tagjai magas, sőt mondhatni legmagasabb fokú míveltségöknél, de meg hatáskörük legfenségesebb természeténél fogva is, élnem hagyhatók

a szellemi arisztokraczia éléről. Szerk.

88 RELIGIO. L X I V . é \ f 1905.

zönél : B u d a p e s t , IV., Molnár-u. 19. I. em. 13. A máso-dik füzet, mely a k a t h . i f j ú s á g i egyesületek v e z é r k ö n y vét f o g j a m a g á b a n foglalni, h ú s v é t r a jelenik meg.

Márczius hava szent József tiszteletére.

— Megjelent és beküldetett: Szent József. I m á k és elmélkedések szent József tiszteletére márczius havá-ban és egyéb alkalmakkor. Összeállította dr Haiczl Kál-m á n garaKál-m-szentbenedeki plébános. A ft. főegyh. ható-ság engedélyével. Harmadik, b ő v í t e t t kiadás. Esztergom, 1905. Buzárovitsnál, 16-r. 398 1. Á r a k ö t v e 1 kor. 60 f.

Becses k ö n y v , hallatlan olcsó.

— Örömmel jelentjük, hogy Concha Győző egyetemi tanár és akadémikus egy f ü z e t k é b e n kiadta azt a szép felolvasást, a melyet a mult év decz. 8-án az egyetemi k a t h . h a l l g a t ó k Immaculata-ünnepén tartott. J ó l esik egy illusztris világi férfiú ajkáról hallani a természetfölötti-ség apologiáját, a Mária-kultusznak nemcsak szívhez, h a n e m észhez is szóló elemeit, a rideg deismussal szemben a megtestesülés t a n á n a k erőteljes kidombori-t á s á kidombori-t ós a n n a k hangsúlyozásákidombori-t, h o g y a kidombori-theologiain kívül a t ö b b i karok hallgatói sem nélkülözhetik a természet-fölötti világnézetet.

— Megjelent a Literarische Rundschau f ü r das katholische Deutschland. H e r a u s g e g e b e n v o n Dr. J . Sauer, P r i v a t d o z e n t an der U n i v e r s i t ä t F r e i b u r g i. Br.

Einunddreißigster J a h r g a n g : 1905. 12. N u m m e r n zu j e 20 S. 4" M 9.— F r e i b u r g im Breisgau. H e r d e r s c h s Verlagshandlung.

A 3. szám tartalma : Der geschichtliche Christus und die christliche Lehrentwichlung. (Schanz.') — Zahn, Grundriss der Ge-schichte des Neutestamentlichen Kanons. 2. Aufl. (Feiten.) Thomae Hemerken a Kempis Opera Omnia. Edidit M. J. P o h l . Vol. III. (Meier.) — Soffner, Friedrich Staphylus, ein katholischer Kontroversist und Apologet aus der Mitte des 16. Jahrh. (Strehler.)

— Seitz, Die Heilsnotwendigkeit der Kirche nach der altchristli-chen Literatur bis zur Zeit des hl. Augustinus. (Dörholt.) — Ben-sow, Die Lehre von der Kenőse. (Rapp I — Zöckler, Die Tugend-lehre des Christentums. (Koch.) — Molitor, Deutsche Choralwiegen-drucke. (Wagner.) Fridell, Novalis als Philosoph. (Mayer.) — Schmidt, Za-iuz und seine Stellung in der Rechtswissenschaft.

(Rösch.) — Stölzle, Ernst von Lasaulx (1805 1861.) (Richen.) —

— Grimme, Die weltgeschichtliche Bedeutung Arabiens. (Lindl.) — Kiefl, Der grosse Friedensplan des Leibniz zur Wiedervereinigung der getrennten christlihen Kirchen. (Hiirbin.) — Liell, „Fraétio panis . oder „Cena coelestis"? (Kirsch.) — Chamberlain, Worte Christi. (Weiss.) — Tondini de ljuarenghi, 'O naoxàhoç nçôXcyos SsocplXov, fjriöxo7tow' AXsgaidgtias. (Weber). — Veröffentlichungen der Gutenberg-Gesellschaft. III. Nachrichten und Zeitschriften-schau. — Büchertisch. •

VEGYESEK.

— Rómából érkezett t u d ó s í t á s u n k szerint X . P i u s p á p a erélyes fellépésére a Murri n e v ü pap által v e z e t e t t d e m o k r a t i k u s mozgalom ellen n a g y szükség volt. T o v á b b t ű r n i ezt a dolgot a pápaság részéről hallgatagos bele-egyezés lett volna a püspöki t e k i n t é l y mellőzésére az egyház és társadalmi életben. Az „Osservatore R o m a n o "

márcz 12-iki száma közli X . P i u s pápa Motu proprio-j á t a sz. Sylvesterről nevezett p á p a i lovagrend (Militia A u r a t a , a r a n y s a r k a n t y ú s lovagok) a P i u s és Gyergely-r e n d s az u. n. KGyergely-risztus-Gyergely-rend (Militia J e s u ChGyergely-risti) n e v ű p á p a i l o v a g r e n d újjászervezéséről.

— Bécsi tudósítónk t á v i r a t b a n értesített arról az örvendetes eseményről, hogy ott, a régi egyetemi

tem-«

plomban, Granito di Behnonte pápai n u n t i u s Belo-p o t o c z k y és Mayer fölsz. Belo-p ü s Belo-p ö k ö k segédletével, f. hó-12-én, a r é g i egyetemi t e m p l o m b a n , p ü s p ö k k é kon-szekrálta. Ad mnltos a n n o s !

Hitoktatók értekezlete. F . hó 9-én, csütörtökön d. u. 5 ó r a k o r Novak L a j o s k a n o n o k elnöklósével a fővárosi h i t o k t a t ó k g y ű l é s t t a r t o t t a k . Mindenek előtt N ó v á k k a n o n o k számolt be tapasztalatairól, melyeket egyes iskolák látogatásánál szerzett s m i g egyrészről a legtöbb helyen megelégedéssel v e t t e tudomásul a n ö v e n d é k e k sikeres előmenetelét, másrészről a j ö v ő b e n is hasonló buzgóságot kórt a hitoktatóktól. Majd á t t é r t egyeseknek azon panaszára, h o g y a polgári a n y a k ö n y v -vezetés behozatala óta e g y e s katholikusnak beirt növen-dék megkereszteltetéséről nincs tudomásuk, miután a polgári a n y a k ö n y v i kivonat csak a születést bizonyítja s azért elnök azzal a j a v a s l a t t a l fordul m a j d a herczeg-primáshoz, h o g y a p l é b á n i á k o n g y e r m e k e k keresztelése alkalmával kis keresztelési emlékkópet a d j a n a k a szü-lőknek azon figyelmeztetéssel, (ami esetleg a képre r á is n y o m t a t h a t ó ) hogy őrizzék m e g gonddal, mert később az iskolában fel kell azt m u t a t n i a h i t o k t a t ó n a k . Szó esett még az elemi iskolai értesítő k ö n y v e k r ő l is, melye-k e t u j a b b a n n e m írnamelye-k alá a h i t o melye-k t a t ó melye-k (holott a régi k i s k ö n y v e k b e n volt hely a számukra is.) A zsidó hit-község m á r lépést is t e t t eziránt. N ó v á k kanonok szintén érintkezik m a j d a tanácscsal e kérdésben.

E g y e l ő r e azt ajánlja, h o g y minden h i t o k t a t ó írja alá az a n y a k ö n y v e t , melyben a szorgalmi j e g y e k fel vannak t ü n t e t v e . E z u t á n a személyi változásokról számolt be az elnök. S a j n á l a t t a l j e l e n t e t t e , hogy V á r k o n y i hitoktató súlyosan m e g b e t e g e d e t t s a herczegprimás költségére Meránba k ü l d e t e t t . Ezzel k a p c s o l a t b a n a j á n l j a a hitok-t a hitok-t ó k n a k , h o g y lépjenek be ezen „Prieshitok-ter-Sanahitok-toriumba,"

melynek h á r o m g y ó g y h e l y e van : G ö r z b e n , Meránban és i k á b a n s az alapító t a g s á g egyszersmindenkorra 25 f r t b a kerül. Ezzel szemben — megbetegedés esetén — mindenki n a p i három k o r o n á é r t teljes ellátást, lakást, esetleg gyógykezelést nyer. L u n c z dr ajánlkozik, hogy m a j d u t á n a néz, vájjon n e m lehetnének e a h i t o k t a t ó k m i n t t e s t ü l e t az egyesületnek tagjai olyanformán, h o g y legalább k é t hely biztosíttatnék a fővárosi beteg hitokt a hitokt ó k számára. A gyűlés köszönehitokthitoktel veszi Luncz a j á n -latát. J e l e n t i továbbá elnök, hogy Odvarka h i t o k t a t ó t a herczegprimás lipótvárosi s. lelkésznek nevezte ki.

Végül a hittanvizsgáknál szokásos elnöklésről esett szó s abban állapodtak meg, h o g y m i n d e n k i jelentse be elnökét a felügyelőségnek. A gyíilós az elnök

éltetésé-vel oszlott szét.

— Buddhista-kongresszus. A b u d d h i s t á k a mult év deczemberében kongresszust t a r t o t t a k Ceylon

— Buddhista-kongresszus. A b u d d h i s t á k a mult év deczemberében kongresszust t a r t o t t a k Ceylon

In document Religio, 1905. (Pldal 88-93)