• Nem Talált Eredményt

Felliivás zarándoklatra

In document Religio, 1905. (Pldal 162-165)

„ Üdvözlégy Mária /"

Katholikus férfiak!

Drága magyar hazánk egét komor felhők borítják, csak nem tud áttörni r a j t a egy éltető napsugár.

Őseink ily válságos pillanatokban Nagyasszonyunk-nál kerestek segítséget és a szűz Anya sosem hagyta

13. sz. RELIGIO. 159 cserbe szent István örökét, sokszor az imádság

dön-t ö dön-t dön-t e el a csadön-tádön-t.

Mi, m a g y a r katholikusok, most is szorongó szív-vel csüggünk édes hazánk jövőjén. Bizunk az imádság erejében, bizunk Nagyasszonyunk hatalmas pártfogá-sában ; ép azért rendezzük e negyedik évi férfi zarán-doklatot Mária-Besnyőre, B ó t a Ernő jézustársasági a t y a vezetése alatt.

Fel t e h á t , katholikus férfiak ! L e g y ü n k egyek az imádságban, tüntessünk Nagyasszonyunk mellett. Ajánl-j u k föl édes hazánkórt az ily zarándoklattal Ajánl-járó

tá-radságot, nélkülözést ós az áldás nem m a r a d el.

E csupán férfiakból álló zarándoklat folyó évi május 28-án, vasárnap reggel gyülekezik Jézus Szive templomában, illetve sorakozik a templom előtt elterülő Scitovszl;y-t'!ren s pont 7 órakor indul el innen a templom elől.

Mária-éremmel mellükön, Mária-zászlókkal előt-tünk, Mária dalokkal ajkainkon vonulunk a keleti pálya-udvarhoz s ugyanígy térünk aznap este vissza a tem-plomba, a Szeplőtelen F o g a n t a t á s szobrát megkerülve.

Besnyőn az állomástól a templomig szent olvasót imádkozunk s ott délelőtt szent misét ós szent beszé-det hallgatunk, délután letenyét tartunk.

A kik a szentségekhez is óhajtanak járulni, azok m e g g y ó n h a t n a k szombaton délután késő estig s vasár-n a p reggel 5 —1/ J óra között J é z u s Szive templomá-ban, vagy k ü n n az ájtatosság előtt. A szent áldozáshoz a kegykép oltára előtt fogunk járulni.

J e g y e k e t előre kell váltani m á j u s 24-ig, VIII., Mária-utcza 25. sz. alatt, m é g pedig menettérti j e g y és kiadások 1 kor. 60 fillérbe kerülnek. Másik jegy az ebédért 2 kor.

Némelyek magukkal visznek eleséget, mások pedig o t t vásárolhatnak külön hideg sültet. Lesz bőven.

Budapest, 1905. m á j u s 1.

S ág h József, Kócsky Gábor, Szerbetits István, a tisztviselők, az iparosok, az iparosifjak,

Mária gyülekezetének főfelügyelői.

' M. I. N. D.

H I V A T A L O S .

J e l e n t é s

a H o n á t h - f é l e jutalonulijakról.

A budapesti kir. m a g y a r tudomány-egyetem hit-t u d o m á n y i kara f. é. m á j u s hó 3-án hit-t a r hit-t o hit-t hit-t rendes ülé-sében a Horváth-féle alapból oly magyar nyelven irott jeles m ü v e k e t jutalmazott, melyek a katholikus hit- ós erkölcsi elveket szolgálják s 1901. elejétől 1904. végéig jelentek meg. E jutalmazásnál, mint más hasonló

alkal-m a k k o r is a kar eltekintett oly szerzőktől, kik jeles m ü v e k e t t e t t e k ugyan közzé ez idő alatt, de állásuknál fogva versenyen kivül állóknak tekintendők, milyenek : Balics Antal győri kanonok, B u n y i t a y Vincze váradi kanonok, Fraknói Vilmos vál. püspök, nagy-váradi kanonok, Mayer Béla vál. püspök, kalocsai kano-nok, B.ajner L a j o s prelátus, esztergomi kanokano-nok, Rapaics R a j m o n d egri kanonok, R u s c h e k Antal győri kanonok, Schweitzer József prelátus, kalocsai kanonok, P r o h á s z k a Ottokár és Karácsonyi J á n o s hittudomány-kari tanárok. Továbbá eltekintett a hittudományi kar azoktól, a kiket a kar már más hasonló alkalommal kitüntetett, milyenek : D u d e k J á n o s nevelőintézeti

igaz-gató Nyitra, Gerebenics Sándor theologiai t a n á r Győr, T ó t h Mike Jézustársasági áldozópap, W o l k e n b e r g Alajos theologiai tanár Szatmárnémeti. J u t a l m a z t a pedig a kar a következőket :

Erdősi Károly hittanár, Budapest. Katholikus szín-játékok és Szocziális v e z é r k ö n y v cz. munkáit, 400

koronával ;

Frey János segédlelkész Nómetmárok. A természet-j o g és észtermészet-jog léte cz. m u n k á természet-j á t , 300 koronával ;

Hanuy Ferencz theologiai t a n á r Pécs, Katholikus egyetem. A vegyes házasságokra vonatkozó tételes jog-ós gyakorlati eljárás, és A vegyes házasságok jogtörté-nete, különös tekintettel Magyarországra, 5Ô0 koronával ;

Kudora János esperes-plébános. A m a g y a r katho-likus egyházi beszéd irodalmának ezeréves története, 600 koronával ;

Rézbányay József theologiai tanár Pécs. Az egy-házi szónoklat kézikönyve és Az egyegy-házi szónoklat egyetemes története, 600 koronával ;

Szilday János hírlapíró, Budapest. Szépirodalmi működése 400 koronával ;

Szuszay Antal plébános Dobsina. Előkészület a nagy napra, 200 koronával ;

Tarczai György iró Budapest. Szent-Margit legen-dás könyve, 400 koronával ;

Vajó József premontrei theologiai tanár Budapest.

A hit, 400 koronával.

A j u t a l m a z o t t a k bélyeges n y u g t a t v á n y u k a t küld-j é k be az egyetem központi irodáküld-jának, ahonnan a dijat azonnal m e g fogják kapni.

Budapest, 1905. máj. 9.

Dr. Kiss János, a hittudományi kar e. i. dékánja.

I R O D A L O M .

A modern keresztény politika érvényesülésé-nek akadályai. Irta Kemény t'y K . Dániel. Budapest, 1905, 8-r. 108 1.

Zűrzavaros, homályos állapotainkban, teendőink megvilágítására nézve olyan ez a munka, m i n t egy világítótorony. Minden intelligens katholikusnak, min-den papnak el kell ezt a f ü z e t e t olvasni s útmutatása szerint kell eljárni. T u l a j d o n k é p p e n többet ad, mint a mennyit czíme igér. Nemcsak az akadályokról szól, hanem az akadályok elhárításának módjait és eszközeit is b e m u t a t j a

= Felvilágosítás a kath. nőket védő egyesület-ről. Budapest, Steplianeum, 1901. 16-r. 55 1.

Igen időszerű tájékoztató füzet. T a r t a l m a : I. Miből áll a „Kath. Munkásnők Védőegylete." II. H o g y kez-dünk meg egy ú j védőegyletet. I I I E g y délután a védnökségben. IV. Rend és fegyelem. V . A védőnők jogai, kötelességei és működési köre. VI. Hitoktatás és vallásos befolyás. VII. Oktatás és olvasmányok.

VIII. Kézimunka. I X . Mulatságok. Ozsonna. X . A vé-denczek ünnepélyes felvétele és esetleges kizárása.

X I . Pénzkérdés. X I I . A védőnők működése a védnök-ségen kivül. X I I I . Függelék.

: A székelyek eredete és Erdélybe való tele-pülése. Székfoglaló értekezés Karácsonyi J á n o s rendes tagtól. Olvastatott a M. T. Akad. II. oszt. 1904. decz.

5 iki ülésén. Budapest, 1905. 8-r. 74 1.

Mondani se kell, hogy alapos, meglepő eredmé-nyeket felmutató, az ügyben döntő értekezés.

4- Az őskereszténység a görög és latin pogány írók szemeiben. Irta Vargha Dezső dr. Esztergom, Buzárovits, 1904. 8-r. 103 1.

Igen érdekes ós tanulságos tanulmány. Szerzőnek igazán dicsőségére válik. Még K a u t z Gyula is kalapot emelhet előtte.

160 RELIGIO. L X l V . évi. 1905.

V E G Y E S E K .

— Egyházi kitüntetések. A „Hivatalos Közlöny"

jelentése szerint a vallás- és közoktatásügyi minister előterjesztésére a király Nemeseit F e r e n c z nyitrai székes-egyházi kanonok és gradnai főesperesnek az odoni czim-zetes prépostságot, Horváth Viktor szepesi székesegyházi kanonoknak a boldogságos Szűz Mária szigeti, Buda melletti Szent Mihály arkangyalról nevezett czimzetes apátságot, Melles Emil főesperes és szatmárnémetii gör.

kath. plébánosnak a Megváltóról nevezett szegszárdi czimzetes apátságot adományozta.

— Húsvéti szent gyónás. F . hó 11-én d. e. a ! soroksári egyházkerület papsága Soroksáron ftdő Tom-csányi L a j o s józustársasági atya vezetésével végezte húsvéti szent ájtatosságát. Ez alkalommal nevezett a megjelent kerületi papsághoz szívhez szóló beszédet tartott, melyben különösen a g r a t i a sanctificans meg-szerzésére, f ö n n t a r t á s á r a és a vele való állandó műkö-désre hivta fel az Ú r szolgáit. A beszéd után a sorok-sári plébános, Seh'áyer Árpád szent misét celebrált, mely alatt a hivek épülésére a kerület f t d ő papsága szent gyónását végezte. A hivek számra nézve körülbelül 100-an ez alkalommal a ftdő józustársasági a t y á n á l végezték szent gyónásukat. Az egyházmegye buzgó főpásztora, gróf Osáky Károly püspök úr a kerületi papságnak főpásztori áldását küldte. Quam bonum et j u c u n d u m est sic habitare fratres in u n u m !

— A Sz.-Ist.-Társ. választmányának f. hó 11-iki ülésében Giesswein Sándor dr. alelnök elnökölt. Csá-volszky József cz. püspök elparentálása ós Szmrecsányi L a j o s fölsz. egri segédpüspök üdvözlése után a bécsi Leo-Gesellschaft tal való csereviszony, a társulat vagyoni ügyei, a kisorsolt 30 tag helyett ú j tagok választásá-nak az ügye, az ezidei és jövő évi tagilletmény, ú j tagok beválasztása — kerültek napirendre. A társulat tagjainak száma jelenleg 14,983; ebből pártolótag 11,033.

Tömeges belépésre kell rábírni a népet, addig mig lelkét vallástalan olvasmányokkal kufár lelkek ősei vallásától el nem idegenítik.

— Carnegie András, a kinek alapítványai állító-lag már megközelítik az 500 millió márkát, legújabban 40 millió márkát adott az Egyesült-Államok, K a n a d a ós Neufundland területén működött egyetemi tanárok nyugdíjintézetére. A nyugdíjazás kora 65 év, az utal-ványozandó összeg 6000— 9600 m á r k a . Az alapítványt azzal okolja meg, hogy a főiskolai tanárok aránylag a legrosszabbul javadalmazott emberek.

— öngyilkosságok statisztikája. Németországban az öngyilkosságok száma a népesség számához ará-n y í t v a 1894-től 1899-ig fogyott, azóta emelkedőbeará-n van. 100,000 e m b e r r e 18Ê4-ben 21 7 öngyilkos e s e t t ; 1903-ban a közbeeső fenékhullám után ismét ugyanily arányos szám v o l t a statisztikai eredmény. Az 1903-évi 12730 öngyilkos közül csak 2710 volt nő. 100,000 ember közül 34-8 férfi és csupán 9-1 nő lett öngyilkos.

— Orthodox és liberális theológia. Az E v a n g e -lische K i r c h e n z e i t u n g érdekesen világítja meg, minő erős a német protestáns theologiai karokon a k é t

egy-mással szemben álló párt, t. i. az orthodox és a libe-rális theológusok p á r t j a . Az eredmény az, hogy 78 positiv tanerővel szemben 98 liberális áll. A greifsz-waldi és a rostocki karok tisztára orthodoxok. Ellenben a giesseni, jenai és strassburgi karok tisztára liberálisok.

M a j d n e m tisztára liberálisok (1 - 1 orthodox tanárral) a heidelbergi és tübingeni karok. A többi karokon ez a -viszony orthodoxok és liberálisok k ö z t : Berlin 8 : 12;

B o n n 6 : 5 ; Breslau 7 : 3 ; Göttingen 5 : 8 ; Halle 7 : 8 ; Kiel 4 : 7 ; Königsberg 5 : 6 ; Lipcse 11 : 4 ; Marburg 2 :10.

— Grottaferrata. Grottaferratában a görög bazi-lita szerzetesek klastromában, amely most ünnepelte miilenaris fennállását és a hol 900 év előtt sz. A d a l b e r t is P r á g á b ó l menekülve bebocsátásért esdekelt: sz.

Nílusnak ezen tiszteletreméltó apátságában az egyházi és világi érdekeltek közreműködésével remek kiállítást n y i t o t t a k meg április végén. Czélja bemutatni Italia byzanczi emlékeit. Tizenegy teremben sorakoznak a mindenünnen összegyűjtött műemlékek, mozaikok, g y p s -n y o m a t o k , szobrok, elefá-ntcso-ntból való diptyehák és triptyehák, ötvösmüvek, kelyhek, evangelium-kötósek, omophorionok, hímzések, szövetek. Az utolsó t e r m e k e t az utolsó századoknak u j byzanczi művészete tölti meg.

Különös megemlítést érdemel a rossanói evangeliarium, a melyet Gebhardt és Kornach a VI. századból eredő-nek tartanak és a mely biborpergamenen ezüstbetük-kel van irva ós gazdagon illustrálva.

— Talizmán a törvényszék előtt. Berlinben történt, mely város kettőről hires ; arról, h o g y a legintelligen-sebb város hírében áll, és arról, h o g y benne talán a világon minden városnál sürübhen j á r j a a babona és kuruzslás. E g y özvegy asszony, Heinertné a neve, minden áron férjhez akart menni. E g y spiritista ülés alatt szerelmes lett egy férfiúba, de az már nős volt.

E miatti „fájdalmá"-ban felkereste Sange Mária n e v ű javasasszonyt s k á r t y á t vettetett vele. A javasasszony felismervén az özvegyben a minden áldozatra kész babonás médiumot, azt javasolta neki, hogy v e g y e n egy talizmánt, csak 15 márkájába f o g kerülni. H a azt állandóan magánál h o r d j a , bizonyos lehet benne, h o g y m e g j ö n a férfiú, a ki iránta „vágyra és kívánságra fog g e r j e d n i " . Az ördögi hazugságok légkörében élő asszony nem érezte meg ennek a kivánt gerjedelemnek pokoli

„bűzét" s lépre ment. Maga a talizmán tarka-barba jelekkel beirt pergamenpapír.

— Apró h í r e k . Az első honvód-plebános Magyarországban Aramjo^sy József soproni kadetiskolai p a p -t a n á r le-t-t. Ö-t nevez-te ki ő felsége f. hó 1 ón honvód-plebánossá őrnagyi ranggal. — A veszprémi egyház-m e g y é b e n Strausz Antal succentor, sekrestye-igazgató s a kath. legény-egyesület fáradhatatlan elnöke zalamere-nyei plébános lett. Succentorrá és sekrestye-igazgatóvá

Gzigány P á l neveztetett ki. — - A marczalii esperesi kerület papsága f. hó 16 án t a r t o t t a szokásos húsvéti szent gyónását és közös áldozását rövid szent-gyakor-lattal P . Tomcsányi S. J . vezetése alatt.

Főszerkesztő : B r e z n a y B é l a d r . Segédszerkesztő : Valuicsek Béla.

T a r t a l o m . Ve:ére*zmék és tanulmányok: A j o g átalános fogalma és eredete. D r D e m k ó Gy. ß . M. ünnepi beszéde. — A m i s e r u h a díszítése. I r t a : N é m e t h y G y u l a dr. — Schiller-jubileum. — A czimzetes apátok és prépostok ügye. — Egyházi Tudósítások:

B u d a p e s t : K e r e s z t é n y szocziális akczió. — V á c z : f Csávolszky J ó z s e f cz. püspök. — S z o m b a t h e l y : Bérmakörút. F ő p á s z -tori levél. E g y h á z m e g y e i értekezlet. Haláleset. — Kath Egyesületi Élet és Köztevékenység: Felhívás zarándoklatra. — Hivatalos.

J e l e n t é s a Horváth-féle jutalomdíjakról. — Irodalom: A modern k e r e s z t é n y politika érvényesülésének akadályai. Felvilágosítás a kath. nőket védő egyesületről. A székelyek eredete és Erdélybe való települése. Az őskereszténység a görög és latin pogány írók szemeiben. — Vegyesek. Egyházi kitüntetések. H ú s v é t i szent gyónás. A Sz. 1st.-Társ. választmányának ülése. Carnegie András.

Öngyilkosságok statisztikája. O r t h o d o x és liberális theológia. G r o t t a f e r r a t a . Talizmán a törvényszék előtt Apró hírek.

Tulajdonos és kiadó : B r e z n a y B é l a dr, k. m. t. egyetemi ny. r. tanár.

Budapest, 1905. Nagy Sándor könyvnyomdájából. (IV.. Papnövelde-utcza 8. sz.)

aVAVAVAV^

Megjelenik e lap 1905.

kezdetétől hetenként egyszer : csütörtökön.

Előfizetési dij : egész évre helyben s postaküldéssel 10 kor.

Szerkesztő lakása :

In document Religio, 1905. (Pldal 162-165)