• Nem Talált Eredményt

JÓ GYAKORLAT  MEGOLDÁSI JAVASLATOK A KREN

A TANÁRRÁ VÁLÁS RÖGÖS ÚTJAI

2. JÓ GYAKORLAT  MEGOLDÁSI JAVASLATOK A KREN

A törvény adta új keretek gyakorlati megvalósítása, a fentiekben felsorolt nehézségek, szak-mai és szervezési kihívások megoldása az egyes intézmények hatáskörébe tartozik, álljon itt tehát néhány jó gyakorlat, megoldási javaslat a KRE tanárképzéséből.

2.1 SZOROSEGYÜTTMŰKÖDÉSAKARON

A KRE-n a TKK 2012-es megalakulásával egy komoly szerkezeti átalakítás révén kíván-tuk elérni a szorosabb együttműködést a tanárképzési modulért felelős pedagógiai, pszi-chológiai és szakmódszertani tartalmak felelőseivel. A központban létrejött pedagógiai, nevelés-lélektani és szakmódszertani tanszékcsoportok közösen felelnek az egyetemi kép-zés és a gyakorlati elemek összehangolásáért, az elmélet és a gyakorlat szorosabb egymásra épüléséért.

A szorosabb együttműködés érdekében a szakmódszertanos oktatók státuszilag is átke-rülhettek a központba (szabadon dönthettek hovatartozásukról), de státuszi helyzetüktől függetlenül egy szerződéskiegészítés rendelkezett arról, hogy a TKK munkájához kapcsol-ható feladataiknak (a tanárképzés közös, szakmai, tartalmi és szervezési feladatai) eleget tesznek. Időközben a szakmódszertanos oktatók túlnyomó része státuszilag is a központba tartozik, és a TKK-n belül létrejött szakmódszertani tanszékcsoport munkája nagymér-tékben hozzájárult egy egységesebb szakmódszertani tartalom és szakos gyakorlat kidol-gozásához a karon.

Egy közös, sajátos tartalom megjelenése: Mivel a pedagógusok oktatásinformatikai kompetenciájának fejlesztése mind az utóbbi évek EU-dokumentumaiban, mind pedig a magyar rendelkezésekben a szükséges és elvárt tanári kompetenciaterületek között

A    

jelenik meg, a szakmódszertani csoport ezen tartalmak súlyozott megjelenését kívánja elő-segíteni a KRE tanárképzésében egy szakonként 30 órás szeminárium keretében. A min-tatantervbe kötelező jelleggel beépített, szakos IKT-s tartalmakat közvetítő szeminárium anyagát a csoport közösen dolgozza ki (digitális Moodle- tananyag, ill. a tapasztalatcserén alapuló rendszeres közös tananyagfejlesztés). A megismert eszközök, a kialakított készsé-gek tanítási gyakorlatok során való megjelenése érdekében a munkacsoport távlati tervei-ben szerepel a gyakorlóhelyek infrastruktúrájának és az alkalmazott mentortanárok ilyen irányú képzettségének vizsgálata, szükség szerinti továbbképzések biztosítása.

A TKK tanszékcsoportjai közötti szoros együttműködés eredményeként jöttek létre a továbbiakban bemutatandó különböző dokumentumok, illetve rendezvények, melyek egyetemünkön elősegítették az egységes tanárképzést, a megfelelőbb információáramlást, a hiányzó ismeretek és készségek megszerzését, valamint a képzésben részt vevők szoro-sabb együttműködését.

2.2 MUNKANAPLÓKATANÍTÁSIGYAKORLATOKHOZ

Az egyes szakok szakmódszertani oktatóival közösen kidolgozott munkanaplók lehető-vé teszik, hogy – a szakos sajátosságok fi gyelembelehető-vétele mellett – közös adminisztrációs és refl exiós felületeket alakítsunk ki. A lehető legnagyobb mértékben egységesítettük az óravázlatsablonokat, és egységes (ön)értékelő feladatlapokat dolgoztunk ki az órák utáni megbeszélésekre, valamint a vizsgatanítások értékelésére. Mindezek elősegítik az egységes követelményrendszer felállítását, valamint a hallgatók és mentortanárok számára segítik az eligazodást, átláthatóbb, egységesebb gyakorlati képzést eredményeznek. Mindeközben a refl exiós folyamatok folyamatos katalizátoraiként is működnek, hiszen az egyes gyakor-latok, a nyitott, gondolatébresztő kérdések egyéni észrevételeknek, problémafelvetéseknek adnak helyet, így mind a tanárjelölti, mind pedig a mentortanári refl exivitás fejlesztését szolgálják.

Az országban egyedülálló módon (vö. D-H 2012) a KRE csoportos gyakorlatában található meg a folyamatos csoportos munkaforma (3-4 fő/csop.) a teljes gyakorlat során, ahol a közös készülés és óramegbeszélés, egymás óráinak hospitálása és kiértékelése, valamint a szakmódszertanos kolléga szinte folyamatos, közvetlen jelenléte valóban fokozatos átmenetet biztosít az egyetemi tanulmányok és az összefüggő (egyéni) gyakorlat között.

A refl exivitás képességének fejlesztésére és a portfólió elkészítésének elősegítésére már a csoportos gyakorlat munkanaplójába beleillesztettük azon dokumentumok listáját,

me-D-H I

A portfólió szakos követelményei (önellenőrzésre is használható):

Szakonként (kétszakos hallgatók esetében tehát mindkét szakhoz külön-külön) kötelezően

leadandó: ü

• min. 5 hospitálási jegyzet, a hozzájuk tartozó önértékelésekkel/refl exiókkal;

• min. 5 kiválasztott óravázlat kapcsolódó mellékletekkel (részletes óraterv, önértékelési lap és az órához kapcsolódó anyagok/feladatok/tankönyvoldala); Fontos: szerkesszenek be egy olyan órát, amiből nagyon sokat tanultak, s élmény volt számukra, illetve egy olyan órát, amely nem volt annyira sikeres, mint tervezték, és refl ektálják is, hogy miért.

• min. 3 saját készítésű tananyag, pl. feladatlap, mérő/értékelő tesztfeladatok, modern munka-formák (projektek, feladatállomás), digitális tananyag (ppt, szerzői szoftverrel, feladatgenerá-torral gyártott feladatok etc.)

• min. 3 a szakos egyetemi kurzusokhoz kapcsolódó munka (a szakmódszertani kurzusokon túl legyen közöttük diszciplináris tárgyakhoz kapcsolódó dolgozat/esszé/feladatlap stb. is, nyelvszakokon nyelvészeti, irodalom- és kultúratudományi munka is!) önrefl exióval: mit ta-nultam ebből, milyentanári kompetenciám fejlődött általa, a diszciplináris tananyag hogyan kapcsolódik az iskolai tantárgy tananyagához, oktatásához.

• 1-2 oldal terjedelemben a saját gyakorlatukra készített összefoglaló refl exió: milyen tapaszta-latokat szerzett a csoportos, ill. az egyéni gyakorlaton, mik voltak az erősségei és gyengeségei, milyen célkitűzései voltak a gyakorlat megkezdésekor, ezeket hogyan tudta megvalósítani az egyéni összefüggő gyakorlaton. Miben erősödött meg a gyakorlatok során, mi az a terület, amelyben még mindig fejlődnie kell. (A munkanaplók önrefl exiói alapján dolgozzon!)

1. ábra: A portfólió szakos követelményei

További önrefl exiós elemként jelenik meg, hogy a gyakorlatvezető mentor és egyetemi szakmódszertanos közös értékelése mellett a hallgató is kitölti ugyanazt az értékelőlapot, refl ektálva összes tevékenységére a csoportos gyakorlat során, majd az értékelések össze-hasonlítása és megbeszélése által visszajelzést kap arról, mennyire egyezik önrefl exiója a külső értékelésekkel (2. ábra).

2. ábra: Önértékelési feladatlap a B típusú gyakorlathoz - részlet

3. 1. ÖNÉRTÉKELÉS Név/szak: ……….

Részvétel, aktivitás 1 – 2 – 3 – 4 – 5

A gyakorlat óráin rendszeresen részt vettem, a max. 2 mulasztási lehetőséget nem léptem

túl. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

A hospitálások és a megtartott órák előkészítésében és kiértékelésében aktívan

közreműködtem. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Észrevételeimmel, hozzászólásaimmal pozitívan befolyásoltam a csoport munkáját. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Hospitálás 1 – 2 – 3 – 4 – 5

A hospitálások alkalmával összeszedetten és fi gyelmesen követtem az órát a kiadott

óra-látogatási szempontokat szem előtt tartva. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Jegyzeteim minőségileg és mennyiségileg is megfelelő alapot nyújtottak az órák

megbe-széléséhez, ill. saját fejlődésemhez. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Megtartott órák 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Óráimra lelkiismeretesen felkészültem, a tankönyvön kívül egyéb elméleti anyagot,

le-tölthető segédanyagot is használtam. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

A felkészülés során megfelelő konzultációkat folytattam, de túlnyomó részt önállóan,

kreatívan dolgoztam. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

Óraterveimet az adott minta alapján megfelelően kidolgoztam, kellően részletesek, fl

e-xibilisek és módszertanilag megalapozottak voltak. 1 – 2 – 3 – 4 – 5

A    

Mind a csoportos, mind pedig az egyéni összefüggő gyakorlat tartalmaz egy, az egyes megtartott órák után önállóan kitöltendő önértékelési szempontsort, mely szintén a hall-gató önrefl exiós képességét hivatott fejleszteni. Azáltal, hogy minden megtartott óra után a hallgató röviden átgondolja és refl ektálja az óra céljait és legfontosabb elemeit, jó alapul szolgál a közös értékelésre és lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgató maga felismerje az óra pozitív és negatív mozzanatait és esetlegesen kiegészítse, javítsa hibáit a megbeszélés során (3. ábra). Természetesen saját igények és érdekek mentén a tanárjelölt szabadon kiemelhet, elhagyhat vagy hozzáfűzhet értékelési, refl exiós elemeket, hiszen ez biztosítja az egyéni fejlődési út lehetőségét.

3. ábra: Önértékelési szempontsor a megtartott órák után

Az egyes gyakorlatoknál képzési bemenetenként más kreditszám és ennek megfelelően más elvárás vonatkozik az egyes hallgatókra, de ugyanígy különbözőek lehetnek a szak-dolgozatra, szakzárásra vonatkozó elemek is. Ennek áttekintése és megfelelő

adminiszt-D-H I

6. ábra: Áttekintő táblázat a diplomával belépő hallgatók oktatására, gyakorlatára és szakzárására vonatkozóan – részlet

2.3 HALLGATÓIÉSMENTORIÉRTÉKELÉS

Az egyes gyakorlatfajták folyamatos fejlesztésének érdekében a munkacsoport kérdő-ívet készített mind a gyakorlatban részt vevő hallgatók, mind pedig a mentorok számá-ra. A kérdőívek a tartalmi kérdéseken túl (szakmai és személyes tényezők) a szervezéssel kapcsolatos észrevételekre is rákérdeznek (előzetes információk, adminisztráció, egyetem képviselőjének jelenléte stb.).

2.4 TVSZ-KIVONAT

Folyamatos nehézséget jelent, hogy a hallgatók az újabb és újabb törvényi rendelkezések és ezek leképezését a kari Tanulmányi és Vizsgaszabályzatban (TVSZ) csak nehezen tudják nyomon követni. Ezért mindkét képzésfajtára elkészítettük azt a TVSZ-kivonatot, mely tartalmazza a legfontosabb információkat: a gyakorlatok rendjét, a tanári szakdolgozatra és az államvizsgára vonatkozó rendelkezéseket, valamint a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségeket a leadási határidők feltüntetésével. Az így létrejött, képzéstípusonként mindössze 2 oldalas dokumentum érthető és áttekinthető módon foglalja össze a legfon-tosabbakat, kiváló alapeligazítást nyújtva a hallgatóknak.

A    

2.5 TANÁRJELÖLTIKÉZIKÖNYV

Tanárképző központunk szakmai együttműködéssel készülő kiadvánnyal próbál a tanár-képzés során hasznos útmutatót adni a hallgatóknak, mely az első lépésektől a portfólió leadásáig, sőt egészen a tanári záróvizsgáig átöleli ezt a hosszú, örömteli, de nem könnyű folyamatot. A kiadványban az óramegfi gyeléstől és -elemzéstől kezdve a saját óra megter-vezését segítő óratervsablonokon és -mintákon keresztül a portfóliót és az államvizsgán történő prezentálást segítő tartalmakig, valamint az önértékelést fejlesztő feladatokig sok minden helyet kapott. Az anyagokat az egyes témakörökön belül szakonként csopor-tosítottuk, de általános, szaktól függetlenül is használható tartalmakat is megjelenítet-tünk. A munka során a szakos jellemzők megtartása mellett nagymértékben egységesíteni tudtuk a karon használt kapcsolódó anyagokat (óravázlatsablonokat, vizsgatanítási és portfóliós

követelmé-nyeket, önértékelési lapokat stb.), ami-vel mind a hallgatók, mind pedig az oktatók számára egységesebbé és átláthatóbbá vált a képzés. Különösen nagy kihívás elé állí-totta a kézikönyv szer-kesztőit a portfólió prezentációjához kap-csolódó rész, melynél újkeletűsége miatt leginkább csak az új típusú államvizsgákon megélt saját tapaszta-latainkra építhettünk.

A kézikönyvet jelenleg kézirat formájában, belső használat során teszteljük, megjelen-tetését 2015–16 őszi félévére tervezzük,

D-H I

2.6 MENTORKONFERENCIAÉVENTEMEGRENDEZENDŐSZAKMAINAP

Tanárképző központunk 2014 októberében Mentorkonferencia címmel 5 kredites szak-mai továbbképzést tartott óratervezés elméletben és gyakorlatban témakörben. A konferen-ciára jelentkezettek száma meghaladta a 80 főt: mentortanárok, leendő mentortanárok, valamint érdeklődő gyakorló pedagógusok voltak jelen. Nagy örömünkre szolgált, hogy saját partnerintézményeink és gyakorlóhelyeink mentortanárainak 90–95%-a részt vett a rendezvényen.

A konferencia egy, reményeink szerint minden évben megrendezésre kerülő és tovább-képzésként elszámolható szakmai nap nyitórendezvénye volt. Ennek keretében szeretnénk évente más-más hangsúllyal lehetőséget biztosítani arra, hogy az elmélet és a gyakorlat egymásra épülését a képzőintézmény és a gyakorlóhelyek közösen fejlesszék. A szakmai nap céljai tehát az együtt gondolkodás, közös refl exió, a gyakorlatok során tapasztalt prob-lémák és sikerek áttekintése, a további tartalmakat pedig a rendezvények során kitöltött résztvevői visszajelzés alapján közösen határozzuk meg a részt vevő kollégákkal, így ez is egy fontos mérföldkő tanárképzésünk minőségének folyamatos fejlesztésében.

3. ZÁRÓGONDOLATOK  KITEKINTÉSSEL A TOVÁBBI FEJLESZTÉSI