• Nem Talált Eredményt

Illusztratív szimulációk egy egyszerű új-keynesi  modellben

Monetáris politikai célok és szabályok

2.5.  Illusztratív szimulációk egy egyszerű új-keynesi  modellben

Az alábbiakban felvázolt egyszerű, racionális várakozásokat feltéte-lező új-keynesi modellben a monetáris politikai veszteségfüggvények és szabályok, valamint az utóbbiakkal szorosan összefüggő diszkréció vs. elköteleződés kérdéskör is jól illusztrálhatók. Az alábbiakban tehát megvizsgáljuk, hogy a monetáris politika akkor teljesít-e jobban, ha az optimalizálási problémáját minden periódusban újra és újra megoldja (diszkérció), t=0 időpontban elköteleződik egy, a világ összes lehetséges jövőbeni állapotát felölelő terv mellett, vagy egy olyan szabályt követ, ami az irányadó eszközt makrogazdasági változók alakulásához köti.

Az alábbi lineáris modell36 felfogható egy zárt gazdaságra felírt DS-GE-modell egyensúlyi feltételeinek elsőrendű közelítéseként. Bár a modell nagyon leegyszerűsített, néhány, a monetáris politika szem-pontjából releváns alapvető mechanizmust jól illusztrál: a várakozások előretekintő jellegét, a monetáris politika semlegességét a kibocsátás hosszú távú egyensúlyi szintjére vonatkozóan, a monetáris transzmisz-szió menetét, valamint a semleges kamat és a kamatsimítás koncepci-óját. A modell keresleti oldalát egy dinamikus IS görbe írja le (1), ahol a kibocsátási rés (gt) függ múltbeli és jövőben várható értéktől (ahol a t időszakban formált várakozásokat Et jelöli), valamint a reálkamat (rt–Etpt+1) természetes szintjétől (r*–p*) vett eltérésétől, illetve egy ke-resleti sokktól (et), ahol a kibocsátási rés az aktuális kibocsátás és annak természetes vagy potenciális szintje közti különbséget jelöli.

36 A bemutatott eredmények J. Benes kódjának felhasználásával készültek az IRIS Toolbox segítségével.

Ez az egyenlet jeleníti meg a monetáris politika reálgazdasági hatását:

az ármerevségek következtében a nominális kamat (rt) változtatása a re-álkamatot is eltéríti semleges szintjétől. Az infláció (pt) alakulását egy hibrid (azaz visszatekintő tagot is tartalmazó) új-keynesi Phillips-görbe írja le, amiben az inflációt múltbeli és előretekintő értéke, valamint a ki-bocsátási rés és egy költségsokk határozza meg (2). A reálgazdaság és az infláció aggregált kapcsolatát megjelenítő új -keynesi Phillips-görbe közvetlenül származtatható az ármerevségekkel szembesülő vállalatok fentebb tárgyalt árazási viselkedéséből (Gali).

ˆytˆyt−1Etˆyt+1−σ

(

rtEtπt+1

(

r*−π*

) )

+et

( )

1

A fenti modellkeretben a monetáris politika kétféle módon jeleníthető meg, az eszközváltozó szerepét mindkét esetben a nominális kamat, rt, tölti be. A monetáris politika viselkedését egyrészről megjelenítheti egy szabály (vagy reakciófüggvény), ahol a nominális kamat szintjét (illetve annak semleges szintjétől vett eltérését) a monetáris politika számára releváns változók alakulása határozza meg (3a1) – ezek az ún. instrumentum szabályok. A monetáris politika másrészt egy olyan optimalizálási probléma formájában is megjelenhet, ahol egy konkrét veszteségfüggvényt minimalizál, a modell (1) és (2)egyenleteinek tel-jesülése mellett. A veszteségfüggvény az infláció céltól vett eltérését, a kibocsátási rést és a kamatszint változását tartalmazza négyzetes

for-mában, aminek következtében a kívánatos értékektől történő nagyobb eltéréseket jobban bünteti, mint a kisebb mértékű kilengéseket. Veszt-ségfüggvényt minimalizáló monetáris politika esetén megkülönböz-tethetjük a diszkréció, illetve az elköteleződés lehetőségét. Diszkréció esetében a monetáris politika a fenti optimalizálási problémát minden időperiódusban, a beérkező sokkok függvényében, újra és újra meg-oldja (6b)

Elköteleződés esetén, a monetáris politika a veszteségfüggvény teljes időhorizontra történő minimalizálását vállalja fel, az összes lehetséges világállapotra vonatkozóan (7c)

A modell paramétereit a szakirodalom alapján plauzibilisnek tekinthető sávba eső értékekkel következőképp kalibráljuk:

δ1=0,7 ρ =0,8 időbe-ni lefutását mutatják be a fent vázolt modell segítségével, különbö-ző típusú monetáris politikai válaszok mellett (kamatszabályok, a veszteségfüggvényt minimalizáló optimális monetáris politika).

Elsőként egy extrém esetet mutatunk be, amikor a monetáris po-litika veszteségfüggvényében csak az infláció van jelen (vagyis l1=l2= 0). Az ezt követően bemutatott kamatszabályok reagálhatnak az egyidejű (3a1) vagy a következő periódusban várható inflációra (4a2),

δ1=0,7 ρ =0,8

illetve a várható inflációra és a kibocsátási résre (5a3). A kamatsimí-tás (m) mindhárom szabályban megjelenik, mivel ellenkező esetben a kamatszint kilengései valószerűtlenül nagymértékűek lennének. Az optimális monetáris politika további változatait bemutató esetekben a veszteségfüggvényben az inflációs céltól vett eltérése és a kibocsátási rés azonos súllyal (l1) jelenik meg, miközben a kamatsimítás súlya (l2) előbbinél jóval alacsonyabb. A két bemutatott szcenárió esetében a kü-lönbséget az elköteleződés megléte, illetve hiánya (diszkréció) jelenti.

A szimulációkat 2 százalékos inflációs cél és 2 százalékos egyensúlyi reálkamat (azaz 4 százalékos egyensúlyi vagy semleges nominális ka-mat), valamint egységnyi varianciájú keresleti, illetve kínálati sokkok feltételezése mellett végeztük.

A 2-1. ábrán az az extrém eset látható, amikor a monetáris politika vesz-teségfüggvényében csak az infláció szerepel (vagyis a kibocsátási rés és a nominális kamat ingadozásai nem számítanak). Keresleti sokk esetén a monetáris politika egy nagyobb kamatemeléssel egyszerre képes teljes mértékben stabilizálni a kibocsátást (yˆ) és az inflációt (p) is. Kínálati sokk esetén az infláció tökéletes stabilizálásának ára a kibocsátási rés nagyfokú kinyílása, amit egy nagyon jelentős mértékű kamatemeléssel ér el. Mindezt egy még jelentősebb mértékű kamatcsökkentés követi a kibocsátási rés zárása érdekében. Mivel a monetáris politika célfügg-vénye egyváltozós, ezért a kibocsátási rés és a kamatszint erős ingado-zása ellenére sem szembesül átváltással. Utóbbi következtében a diszk-recionális és az elköteleződés melletti optimális politika ugyanahhoz a kimenethez vezet, keresleti és kínálati sokkok esetén is.

2-1. ábra: Optimális monetáris politika: ha csak az infláció számít

Ahogy az a fent bemutatott extrém példa alapján sejthető, ha a mone-táris politika az infláció stabilizálása mellett törekszik a kibocsátási rés, illetve a kamatszint ingadozásainak mérséklésére is, az infláció teljes stabilizálása nem lesz többé kivitelezhető. Ez történik például akkor, ha a monetáris politikát olyan kamatszabály formájában jelenítjük meg, ami kamatsimítást tartalmaz és figyelembe veszi a reálgazdaság ingado-zásait is (2-2., 2-3., 2-4., 2.5. ábrák). Az ábrázolt szabályok különböznek a tekintetben is, hogy az egyidejű, vagy az egy periódussal későbbi inflációra reagálnak. Az előretekintő szabályok jellemzője, hogy hosz-szabb időt hagynak az infláció célhoz történő visszatéréséhez, illetve átlendülés nélkül közelítenek a célhoz, amivel mérsékelik a kibocsátási rés kilengését. Ez a tulajdonság különösen a kínálati sokkok esetén ve-hető észre (2-3. ábra).

2-2. ábra: Kamatszabályok — keresleti sokk

1: egyidejű szabály, kamatsimítás és infláció, 2: előretekintő szabály, kamatsimítás és infláció, 3: előretekintő szabály, kamatsimítás, infláció és kibocsátási rés

2-3. ábra: Kamatszabályok — kínálati sokk

1: egyidejű szabály, kamatsimítás és infláció, 2: előretekintő szabály, kamatsimítás és infláció, 3: előretekintő szabály, kamatsimítás, infláció és kibocsátási rés

0 10 20 30 40

Optimális – veszteségfüggvényt minimalizáló – monetáris politika esetén az elköteleződés képes az infláció és a kibocsátási rés kilengé-seit együttesen a leginkább tompítani. Ez azért lehetséges, mert a (3a1) veszteségfüggvény mellett előre elköteleződő monetáris politika teljes mértékben ki tudja használni a várakozások előretekintő jellegét, tehát célváltozóira nemcsak az aktuális szintjüknek, hanem jövőben várható pályájuk befolyásolásával is hat. Ahogy az például a 2-4. ábrán látható, a diszkrécióhoz képest az elköteleződés melletti monetáris politika úgy tudja az inflációt gyorsabban visszatéríteni a célhoz, hogy rövid távon agresszívabb kamatemeléssel a következő periódusokban enyhén cél alatti inflációt generál.

2-4. ábra: Optimális politika — keresleti sokk

4: optimális politika diszkréció mellett, 5: optimális politika elköteleződés mellett

0 10 20 30 40

2-5. ábra: Optimális politika — kínálati sokk (u)

4: optimális politika diszkréció mellett, 5: optimális politika elköteleződés mellett

Összességében elmondható, hogy a vizsgált monetáris politikák kö-zül, a fentebb bemutatott egységnyi keresleti és kínálati sokkok mellett a kibocsátás, az infláció és a kamatváltozások volatilitását a (3c) veszte-ségfüggvénynek megfelelően súlyozva az elköteleződés vezet a legala-csonyabb társadalmi veszteséghez (2-2. táblázat). A diszkréció melletti optimális politikánál mindkét előretekintő monetáris politikai szabály (3a2 és 3a3) alacsonyabb összveszteséget eredményez, míg a legkevésbé jól az egyidejű inflációra reagáló kamatszabály (3a1) teljesít.

0 10 20 30 40

2-2. táblázat: Veszteség különböző monetáris politikák mellett37

Var(γ) Var(π-2) 0.1*Var(∆σ) Összesen

3a1 szabály 0.0912 0.0472 0.0893 0.2277

3a2 szabály 0.0583 0.0652 0.0522 0.1757

3a3 szabály 0.0382 0.0727 0.0567 0.1675

3c — diszkréció 0.0279 0.1428 0.0197 0.1904

3c — elköteleződés 0.0474 0.0678 0.0369 0.1520

A diszkréció melletti optimális politika ugyan jól teljesít a kibocsátási rés stabilizálásában, azonban az elköteleződés még akkor is dominálja (2-6. ábra), ha jelentősen növeljük a kibocsátási rés veszteségfüggvény-beli súlyát (l1).

2-6. ábra: Monetáris politikai lehetőségek határa a kibocsátási rés relatív  súlyának (λ1) különböző értékeinél a vesztségfüggvényben38

1: diszkréció, 2: elköteleződés, vízszintes tengely: inflációs standard devianciája, függőleges tengely: kibocsátás standard devianciája

37 Kamatszabályok és optimális monetáris politikai tervek hasonló szempontok szerinti, de részletesebb összehasonlításához lásd Gianonni (2012).

38 A veszteségfüggvény l2 paraméterének 0-ra állított értéke mellett 0

1 2 3 4 5 6

0 1 2 3 4 5 6

0,0 0,5 λ1=0,00 λ1=0,00

λ1=1,50

λ1=3,00 λ1=1,50 λ1=3,00

1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0

[1] [2]

Egyszerű, racionális várakozásokat feltételező modellünkben az elkö-teleződés minden további nélkül kivitelezhető, a monetáris politika tökéletesen hiteles. A valóságban ilyen mértékű elköteleződés gyakor-latilag lehetetlen, de tisztán elméleti modellekben is korlátokba ütköz-het, mivel időinkonzisztens. Az időinkonzisztencia azt jelenti, hogy egy kezdeti időpontban (t=0) kialakított optimális terv egy későbbi időpontból szemlélve már nem feltétlenül lesz optimális, a tervtől vett eltérést a döntéshozó változatlan preferenciák mellett, új sokkok nélkül is kívánatosnak tekintheti. Kínálati sokk esetén (2-5. ábra) például az elköteleződés melletti optimális politika azért tudja jobban stabilizál-ni az inflációt, mert nagyobb mértékű kamatemelést, így a kibocsátási rés szélesebbre nyitását „ígéri”. Abban a pillanatban azonban, amikor a gazdasági szereplők az előbbi monetáris politikai választ adottnak véve kevésbé engedik áraikban érvényesülni a költségsokk hatását, a monetáris politikának nem áll többé érdekében a gazdasági kont-rakciót erősítő válaszlépés. Ha nincs olyan tényező („elköteleződési technológia”), ami kikényszeríti, hogy a monetáris politika betartsa ko-rábbi vállalását, az időinkonzisztens viselkedés lehetőségét a gazdasági szereplők is felismerik, így a monetáris politika nem tud ez előretekintő várakozások alakításával javítani az átváltásokon.

Felhasznált irodalom

Bernanke, B., T. Laubach, F. Mishkin and A. Posen (1999) “Inflation targeting: lessons from the international experience”, Princeton University Press

Benes, J., Johnston, M. K., and S. Plotnikov, IRIS Toolbox Release 20151016 (Macroeconomic modeling toolbox), software available at http://www.iris-toolbox.com.

Calvo, G. (1983) “Staggered Prices in a Utility-Maximizing Framework“, Journal of Monetary Economics, 1983, 12(3)

Clarida, R., Gali, J. and Gertler, M. (1999) “The Science of Monetary Policy: A New Keynesian Perspective,” Journal of Economic Literature, 37(4): 1661-1707.

Dotsey, M. (2008) “Commitment Versus Discretion In Monetary Policy,” Federal Reserve Bank of Philadelphia Business Review (4th Quarter 2008): 1-8.

Giannoni, M., Woodford M. (2004) „Optimal Inflation-Targeting Rules,” NBER Chapters, in: The Inflation-Targeting Debate, p. 93-172 National Bureau of Economic Research, Inc.

Gianonni, M. (2012) „Optimal Interest Rate Rules and Inflation Stabilization versus Price-Level Stabilization”, Federal Reserve Bank of New York Staff Reports No. 546

Kónya I. (2015) „Az RBC-DSGE modellcsalád és a munkapiac makroökonómiája”, Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági Kar, 2015

Kydland, F. E., Prescott, E. C.(1977) “Rules Rather than Discretion: The Inconsistency of Optimal Plans,” The Journal of Political Economy, Volume 85, Issue 3 (Jun., 1977), 473–492.

Rotemberg, J., Woodford, M. (1997) “An Optimization-Based Econometric Framework for the Evaluation of Monetary Policy”, NBER Macroeconomics Annual 1997, Volume 12

Taylor, J. B. (1993): “Discretion Versus Policy Rules in Practice,” Carnegie-Rochester Conference Series on Public Policy 39: 195-2143

Walsh, C. E. (2010) “Monetary Theory and Policy,” The MIT Press, 2010, 3rd edition

Woodford, M. (2003) “Interest and Prices: Foundations of a Theory of Monetary Policy, ” Princeton University Press, 2003

A jegybankfüggetlenségtől a jegybanki