• Nem Talált Eredményt

39.Ábra Az érettségizettek száma és arányuk a 18 éves korosztályhoz viszonyítva 1970-2005 tény és 2006-2020 előrebecslés

4.2.4. Fejlesztő főiskola, avagy egy hiányzó láncszem a hazai felsőoktatásban?

A felsőoktatásba járó mind nagyobb létszámok, mind nagyobb korosztályi arányok nyomán a fejlett országokban egyre határozottabban került erőtérbe az esélykülönbségek mérséklése, a hátrányos helyzetű rétegek felsőoktatásba kerülésének elősegítése. A gazdasági fejlődéssel és a társadalom demokratizálódásával együtt járó felsőoktatás-tömegesedés nyomán ez az oktatási forma is egyre inkább elveszti elit jellegét, s a társadalmi rétegek mind szélesebb köre számára válik általános törekvéssé a felnövekvő nemzedék felsőfokú tanulása.

Ennek következtében a kormányok oktatáspolitikájában egyre inkább szerepet kap a felsőoktatás területén az esélykülönbségek mérséklésére való törekvés, a hátrányos helyzetű rétegek gyermekei felsőoktatási tanulmányainak előmozdítása. A hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási tanulmányainak előmozdítására számos oktatáspolitikai eszköz ismert az ösztöndíjaktól, a felkészítő rendszereken és új képzési formákon keresztül a tutorálásig.

A hazai felsőoktatás-politikából sokáig hiányzott az esélykiegyenlítésre törekvés, a hátrányos helyzetű rétegek esélyhez juttatása. A hazai felsőoktatási rendszerben csak mostanában kezdenek megjelenni az esélykiegyenlítést célzó elemek.

A felsőoktatás-politika a hiányosságait jól érzékelteti a cigány fiatalok felsőoktatási részvételének adatai. Az 1992/93-as adatok alapján179 Radó Péter megállapítja, hogy „a nem cigány tanulók 76,5 százaléka szerzett az általános iskolainál magasabb végzettséget, addig az ugyanazon évjárathoz tartozó cigány tanulók körében ez az arány csupán 5,9 százalék. A középiskola befejezését tekintve az esélyegyenlőtlenség mértéke több mint ötvenszeres…., ez azt jelenti, hogy egy cigány tanulónak ötvenszer kisebb az esélye arra, hogy diplomát szerezzen, mint nem cigány társainak. Ennek a hatalmas esélykülönbségnek a legnagyobb része az érettségit adó középfokú oktatásba való belépés pontján keletkezik180.” Megállapítja, hogy „a felsőfokú képzésben résztvevő hallgatók száma tehát sem a cigányság arányának, sem az értelmiségi képzéssel kapcsolatos igényeinek nem felelnek meg181.”

Az ombudsman 1998. évi jelentésében található adatok szerint a roma tanulóknak csak mintegy 3 %-a kerül középiskolába, és a felsőoktatásban tanulóknak csupán a 0,22 %-a roma182 . Továbbszámítással 2001/2002-ben ez az arány 0,6 %-ra tehető183. Ha ebben az

179 Az 1992/1993-as tanév volt Magyarországon az utolsó, amikor adatvédelmi szabályozás hiányában az iskolastatisztikák még információkat gyűjthettek a cigány tanulókról.

180 Radó Péter: Jelentés a magyarországi cigány tanulók oktatásáról Budapest, 1997. Szakértoi tanulmány a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal számára 1997 (Forrás: http://www.meh.hu/nekh/Magyar/rado.htm - letöltés 2003 január 25) (kiemelés PI)

181 Radó (1997) Im.

182 Aáry-Tamás L. (szerk.) 1998. A Kisebbségi Ombudsman jelentése a kisebbségek oktatásának átfogó vizsgálatáról. Kaltenbach Jenő, Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogok Országgyűlési Biztosa, Budapest 24. oldal (Kiemelés PI)

183 A számítás lényegében ugyanazon az elven készült, ahogyan az 1996/96-est Radó Péter készítette. Az ösztöndíjban részesülő cigány hallgatók száma van viszonyítva az összes hallgatóhoz, - (feltételezve mindkét esetben, hogy csak cigány hallgató veszi igénybe az ösztöndíjat, s azt is, hogy minden cigány hallgató igénybe veszi)

ütemben alakul a cigány hallgatók felsőoktatási aránya akkor 2010-ben nagyjából 1,3-1,5 %, 2020-ban 2,1-2,5 % körül prognosztizálható, - ami messze elmarad korosztályi arányuktól.

A 2000-es évek elején jelennek meg az első jelentősebb, a hátrányos helyzetűek felsőoktatási tanulmányait támogató ösztöndíjak184, majd a hátrányos helyzetűek felvételi előkészítése. Lényegében a hátrányos helyzetűek felsőoktatásba kerülésének elősegítésére igazán jelentős lépés csak a 2003-ban születik. 2003-ban jelenik meg a hátrányos helyzetűek felsőoktatási felvételi rendszerben való kedvezményezése és mentorálása, majd 2005-ban az új felsőoktatási törvény lehetővé teszi, hogy a Kormány a felsőoktatási felvételi eljárás során előnyben részesítse a hátrányos helyzetűeket. A törvényhez kapcsolódóan a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásáról szóló jogszabály meghatározza a többletpontszámokat, amelyek a hátrányos helyzetűeknek a felsőoktatásba történő bejutását segítik.

A felvételi többletpontszámmal történő előnyhöz juttatás fontos lépés a hátrányos helyzetűek felsőoktatási esélykülönbség-mérséklésében, azonban legfeljebb csak ideiglenesen fogadható el. Nyilvánvalóan sérti az igazságosságot, s jól érzékelhetően kellemetlen a kedvezményezettek számára is. Ráadásul a többletpontszám a bejutást alig segíti, 2007-ben a többletpontszámokkal a felsőoktatásba jutott előnyben részesített tanulók száma mintegy 8000 fő volt. És akkor még nem beszéltünk a bennmaradásról, amit nyilvánvalóan nem mozdít elő a többletpontszám.

A többletpontszám helyett a hátrányos helyzetű fiatalok felsőoktatási esélykiegyenlítésének egyik rendkívül fontos eszköze a hazai oktatási rendszerből hiányzó community college lehetne. Rögtön tegyük hozzá azonban, hogy ez az oktatási rendszerelem nem egyszerűen csak a felsőoktatásba történő bejutást és az ottani helytállást mozdíthatja elő. Ennél sokkal szerteágazóbb oktatáspolitikai célokat szolgálhat, amelyek a hazai oktatási rendszerből mind nyilvánvalóbban hiányoznak.

A community college: „félfelsőfokú oktatási intézmény Észak-Amerikában. Részét képezi az ún. posztszekonderi oktatásnak, egyfajta hidat alkotva a középiskola, a munkaerőpiac és az egyetemek közt. Nyújthat alapozó kurzusokat, egyetemre előkészítő vagy szakképző tanfolyamokat, vagy éppen kulturális, szociális igényeket elégít ki. Az Amerikai Egyesült Államokban részét képezik a felsőoktatásnak, és elsősorban egyetemre való felkészítést végeznek, de vannak szakképzéssel foglalkozó vagy kézműves tanfolyamokat nyújtó community college-k is. Az egyetemre felkészítő community college-on szerzett krediteket beszámítják az egyetemen. … A svéd, francia ilyen jellegű intézmények (népfőiskolák) inkább a felsőközépfokú képzéshez kapcsolódnak, és miután itt már a középfokon is nagyobb a specializálódás, mint az angolszász országokban, erősebben szakképző jellegűek. A community college típusába sorolható még a német Volkshoch-schule, ill. az angol College of Further Education, …”185. (Valószínűleg nem szerencsés sem az angol, sem a német elnevezést átvenni, s a magyar népfőiskolai elnevezést sem lenne helyes alkalmazni egy ilyen iskolatípusra. Mi a továbbiakban az fejlesztő főiskola elnevezést használjuk.)

Vegyük sorra milyen feladatai lehetnének egy ilyen fejlesztő főiskolának nálunk. Nem nehéz összeszedni, hiszen ezek a feladatok megjelentek már részint az oktatási rendszer különböző intézményeiben, vagy az oktatáspolitika igényrendszerében.

a.) Hátrányos helyzetű, érettségizett tanulók felkészítés a felsőfokú tanulmányokra b.) Felsőfokú szakképzés

c.) Érettségire történő felkészítés és érettségiztetés

184 Pl. A Bursa Hungarica 2001-es létrehozása

185 Pedagógiai lexikon, főszerk. Báthory Zoltán, Falus Iván, Keraban, Budapest, 1997. I-III.

d.) Szakképzés

A felsorolt feladatok nagyobb része eddig is létezett. Egyedül a hátrányos helyzetű érettségizett tanulók felkészítése a felsőfokú tanulmányokra, ami új. Ez a felsőfokú szakképzéshez hasonló képzés lehetne, azonban nem adna szakmát, csak nyelvi és szaktárgyi alapképzéseket, valamint beszámítható krediteket a felsőoktatásba, főleg ezen szaktárgyak tekintetében. Hozzá kell tenni, hogy ez a képzés nem csak a hátrányos helyzetű tanulók számára lehetne adott. A közoktatás és a felsőoktatás kiterjedésével ugyanis egyre inkább növekszik azoknak a tanulóknak a száma, akik rászorulnak a felsőoktatási felkészítésre az érettségit követően.

A fejlesztő főiskola egy lehetséges finanszírozását a felsőfokú szakképzés államilag finanszírozott kerete adhatná (a 2006-2007-es években évente 5000 kihasználatlan államilag támogatott FSZ keretszám). A fel nem használt keretszám felhasználási lehetőségének kinyitása a „fejlesztő főiskolai feladatokra”

A felsőfokú szakképzés is a tanulók felkészültségétől függően erős alapozó képzéssel és idegen nyelvi képzéssel társulhatna, a felsőoktatásra való felkészítést is célozva.

Az érettségire történő felkészítés rendkívül fontos feladata lehetne ennek az iskolatípusnak.

Hiszen ma a hátrányos helyzetű tanulók igen jelentős hányada szakiskolába jár, s nem rendelkezik érettségivel. A mai oktatási rendszerből hiányzik egy olyan rendszerelem, amely alapfeladatként foglalkozik ezen tanulók, valamint a középiskolákból lemorzsolódott fiatalok érettségihez juttatásával.

A szakképzés alapvetően azokhoz az érettségihez jutott, de továbbtanulni nem akaró, valamint az érettségit esetleg megszerezni nem tudó fiatalok számára nyújtana munkaerő-piacon jól hasznosítható szakképzést.

Alapkérdés, hogy milyen személyi és infrastruktúra feltételekre építkezve jöhet létre egy felkészítő főiskolai hálózat?

Egy ilyen intézményhálózat létrejöttére a jelenlegi felsőoktatási fejlődési, átalakulási folyamatok sok tekintetben kedvező helyzetet teremtenek. Jól kitapintható ugyanis, hogy a felsőoktatási intézményrendszerből a főiskolák egy része kiszorulóban van. Ennek a kiszorulásnak több oka van. Az egyik ok a kétszintű képzés bevezetése, amelynek nyomán az egyetemek és a főiskolák azonos képzést folytatnak, s ez törvényszerűen a magasabb színvonalú (vagy annak vélt) egyetemek felé orientálja a továbbtanulni vágyó fiatalokat. Ezt a folyamatot erősíti a központi felvételi rendszer is, amely az állami finanszírozást a magasabb pontszámú (és ezzel részben összefüggően magasabb presztízsű intézményekbe – tehát inkább egyetemekre - törekvő) hallgatókra nyújtja. A folyamat fontos eleme az intézmények számának, tehát kínálat növekedése. De hosszabb távon ok a demográfiai folyamat is, amelyek nyomán a felsőoktatás merítési bázisa stagnál, majd a 2010-es évektől szűkülni fog. Ez nyilvánvalóan a „klasszikus” felsőoktatási képzési kínálat iránti kereslet csökkenéséhez vezet. Ebből a klasszikus képzési irányból az intézmények kénytelenek lesznek legalább részben kimozdulni. Az egyik kimozdulási lehetőség a diplomások tovább-, újra és átképzése. Ez inkább az egyetemek elmozdulási lehetősége, hiszen itt alapvetően a különböző, a munkaerőpiac keresletéhez gyorsan igazodó mesterképzések játszhatják a meghatározó szerepet.

A másik kimozdulási lehetőség a felkészítő főiskolai irány. A klasszikus képzési piacról alapvetően a főiskolák fognak kiszorulni. A főiskolák elmozdulásának egyik lehetséges útja a felkészítő főiskolává válás.