• Nem Talált Eredményt

Viszket Anita – Hoss Alexandra – Kleiber Judit – Alberti Gábor

4. Atipikus megnyilatkozások elemzése

4.4. Az alapvető mondattípusok

Eközben Thomas kiment a konyhába, és elővett egy merőkanalat a fiókból.

(…)

– És ez a merőkanál,… ez lesz… a merőkanalunk.” (PeeTers 19977‑ből idézi de clercq 2007: 61)

4.4. Az alapvető mondattípusok

A 4.1. és a 4.2. alfejezetekben vizsgáltuk és szemléltettük a BDAI‑profilok felismerésének aka-dályozottságát vagy sikerességét. Arra a következtetésre jutottunk, hogy a saját BDAI felis-merése (a talált esetekben) problémamentes, az esetleges kommunikációs zavarok a kifejezés akadályozottságával vagy a tudás eltitkolásának lehetetlenségével (blöff, hazugság) kapcsola-tosak. A hallgató profiljának felismerése az elsőfokú mentalizáció sérülésének esetén termé-szetesen nem sikeres. Hallgatói oldalról nézve a szándék (I) felismerésének sikertelenségére azonban nem tudtunk példát hozni – azokat az eseteket vizsgálva, ahol a szándék kifejezése az alapvető mondattípusok intenzionális profiljának megfelelően történik. Azt ígértük azonban a 4. példánál, hogy kódolási problémaként megmagyarázzuk az ott idézett jelenséget.

Párhuzamot vonhatunk olyan példákkal, amikor felnőttektől megkérdezik például ál-lásinterjún, hogy Tud angolul? vagy Ért a táblázatkezelő programokhoz? Az ezekre adott adekvát válasz biztosan nem az, hogy az illető angolul kezd beszélni, vagy magához húz egy számítógépet, illusztrálandó a szakértelmét. De valószínűleg hiányérzetet keltene a kérde-zőben, ha a válasz egy egyszerű Igen lenne. Ilyen esetekben azt várjuk, hogy a kérdezett fél valamilyen módon bizonyítsa a szakértelmét. Egy adekvát válasz lehet például (természetesen

7 Lásd PeeTers, T. (1997): From Theoretical Understanding To Educational Intervention, Whurr Publishers Ltd., Philadelphia, PA.

csak megfelelő kontextus esetén): Igen, van róla bizonyítványom (, elhozzam a másolatát?).

Ezzel a válaszadó eleget tesz a grice‑i „maximális információ” elvének.

A 4. példában szereplő gyermek ennek a maximális információra vonatkozó elvnek nem tesz eleget, azaz ebből a szempontból nem jól kódolja a mondanivalóját. A ℜeALIS rendsze-rében most kerül bevezetésre egy újabb modalitás, az E (evidencia), vagyis a bizonyíték, az információ hitelesítése (szeTeli 2017). Ennek az E komponensnek a figyelmen kívül hagyásá-val jellemezhető tehát a 4. példabeli kommunikációs probléma, vagyis a mi elemzésünkben ez nem mentalizációs zavar.

Szintén nem mentalizációs, azaz nem BDA‑azonosítási problémára példa az a szakiro-dalomban (howliN et al. 2007: 19) leírt eset, amikor egy 10 éves autizmussal élő lánynak nehézségeket okozott a barátkozás. A hivatkozott példában szereplő Szilvi pontosan ismeri a saját szándékát, felismeri a hallgató vágyát (vagyis hogy az nem akar vele barátkozni), viszont nem tudja érthetően és meggyőzően, azaz a bevett társalgási szabályoknak megfe-lelően kódolni (nyelvileg kifejezni) akár a szándékát, akár a visszautasítás miatti frusztrált-ságát. A barátkozás mint rítus kulturálisan meghatározott, az elsajátítása része a gyermek szocializációjának. A mi kultúránkban nem jellemző ennek a közvetlen tanítása, a gyerekek a szociális interakciók során sajátítják el, eleinte suta és sikertelen, később már gyakorlottabb próbálkozások során. Feltételezhető, hogy az elsajátítás megköveteli a társak interakcióinak alapos, kis részletekre is kiterjedő megfigyelését. Elképzelhető, hogy az elsajátítást nehezíti, ha a gyermek nem rendelkezik a lényegkiemelő képességgel, azaz nem tudja kiválasztani a megfigyelt folyamatokban a releváns elemeket. Így a szükséges kommunikációs panelek elsajátítása sem lesz zavartalan vagy sikeres, ami profilkódolási problémaként jelenik meg a kommunikációs szituációkban.

A 4.2. alfejezet 6. lábjegyzetében utaltunk arra, hogy a 4. példa átfogalmazása esetén már nem az alapvető mondattípusok intenzionális profilját használjuk, hanem felülírjuk azt a felté-teles mód használatával: El tudnál számolni 10-ig? Ebben a megfogalmazásban a kérdés‑for-ma valójában felszólításként funkcionál, ahogy a következő mondatokban is: Ide tudnád adni a sót? Meg tudnád mondani, hogy mennyi az idő? Át kell váltani egy nem szó szerinti jelen-tésre. A nem szó szerinti nyelvhasználat megértése során sokszor nem elegendő a nyelvileg kódolt kifejezés dekódolása és a kontextuális ismeretek: a szándékolt jelentés megértésében kiemelt szerephez jutnak a különböző nem nyelvi információk is, mint az intonáció vagy az arckifejezés8, és elkerülhetetlenné válik a 3.2.‑ben (a hazugsággal, blöffel, udvariaskodással kapcsolatban) említett „profilkettőzés”: fel kell(ene) ismerni, hogy az üzenetből dekódolható információ – ha egyáltalán értelmezhető az adott kontextusban – a hallgató „józan paraszti eszével” valószínűsíthetőtől igen távol áll.

8 A nem szó szerinti nyelvhasználat esetében természetesen számos egyéb tényező is szerepet játszik, de ezek összefoglalása túlmutat a tanulmányunk keretein. Az általunk példaként felhozott intonáció és arckifejezés a jelenleg leginkább megjelenő példa a diagnosztizálásban és a fejlesztésben.

A fejlődési zavarok pragmatikai atlasza formális nyelvészeti keretben (ℜeALIS)

5. Összegzés

Azonkívül, hogy az atipikus fejlődés pragmatikai vizsgálata segít ellenőrizni, igazolni és javítani a ℜeALIS formális rendszerét, így többek között ezeken az elemzéseken keresztül találtunk bizonyítékot az E (bizonyíték, hitelesítés) komponens jelentőségére, egy nagyon fontos megkülönböztetésre is felfigyeltünk a konkrét elemzések kapcsán. Egyrészt egyértel-műen kidomborodik az I (szándék) központi, centrális jellege: mind a saját, mind az elsőfokú mentalizációban a beszélgetőpartner szándékának felismerése, úgy tűnik, annyira alapvető a kommunikáció során (centrális szándéktulajdonítás), hogy a szakirodalomból válogatott példákban nem találtunk ennek rossz működésével magyarázható jelenségeket. Másrészt megjelent az elemzésünkben az a kettősség, hogy bizonyos esetekben magyarázható menta-lizációs problémával a pragmatikai kommunikációs hiba, más esetekben azonban olyan dis-kurzusbeli zavarok, amelyeket a szakirodalom mentalizációs hibaként említ, sokkal inkább nyelvi kódolási problémaként elemezhetőek. Úgy gondoljuk, hogy éppen az ilyen finomabb megkülönböztetésekre nyújtana segédeszközt a ℜeALIS formális elemző rendszere.

A 2. táblázatban megismételtük az 1. táblázat tartalmát, kiegészítve a 4. fejezetben is-mertetett pragmatikai hibák színekkel való megjelenítésével: ezáltal szeretnénk a ℜeALIS rendszerében atlaszszerűen ábrázolni az egyes pragmatikai sikertelenségek okait. Nem a fej-lődési zavarokat helyezzük el a táblázatban, hanem azokat a kommunikációs jellegzetessé-geket, amelyek a fejlődési zavarok során előkerültek a feldolgozott szakirodalomban.

2. táblázat

A pragmatikai hibák atlasza a ℜeALIS-ban

Világocska Kijelentő Felszólító Eldöntendő kérdő

iB iBuB iB = +5; iBuB Ï {–5, +5} iB = −5 = iBuB iBÏ{−5, +5}; iBuBÎ{−5, +5}

iD iBuD Ʃ(δi×iDuB+, du×iBuDuB+) > … Ʃ(δi×iD, ƍu×iBuD) > … Ʃ(δi×iDiB+, δu×iBuDiB+) > … iA iBuA iA… Î {+1, …, +5}; iBuA… Î {+1, …, +5}; releváns faktor lehet: rE = +5

iIuI+ iIuI+uB+ = +5 iIuI+ = +5 iIuI+iB+ = Î {−5, +5}

A vizsgált példák alapján a saját vélekedés, vágy, szándék felfogásának zavarával nem ma-gyarázhatóak a jelenségek, ugyanakkor az autoritás határainak kijelölése nem mindig prob-lémamentes – ezt jelzi a rózsaszín szín. A saját vágy és vélekedés közötti váltások viszont nehézséget okozhatnak: narratív váltás, ezt jelöltük sárga színnel. Az elsőfokú mentalizációra visszavezethető pragmatikai hibákat jelzi a kék szín. Úgy találtuk, hogy a beszélő szándéká-nak feldolgozása nem okoz nehézséget akkor, ha szó szerint használja a nyelvi kifejezéseket és szigorúan követi az alap mondattípusok intenzionális profiljait. Ezért nincs kékre színezett … uI‑cella. Ugyanakkor ha akár intonációval, akár diskurzusjelölővel vagy más módon eltérünk

a szószerintiségtől a kommunikációban, akkor gyakran előfordulnak értelmezési problémák hallgatóként, illetve ezek az eszközök sokszor nem elérhetőek beszélőként. Jövőbeli kutatása-ink témáját fogják szolgáltatni a diskurzusjelölői finomhangolás eszközei.

Az egyik legfontosabb célkitűzésünk a továbbiakra ezután az első, alapozó témafeldol-gozás után a saját célzott adatfelvétel mind a gyermeki nyelvfejlődéssel, mind az atipikus fejlődéssel kapcsolatban. Hasznos lenne megvizsgálni, hogy vajon az egyes fejlődési zavarok-ban megjelenő pragmatikai problémákra jellemző lehet‑e a különböző diskurzusjelölők által megváltoztatott intenzionális profil vagy intenzitás különböző mértékű értése, illetve hasz-nálata úgy, ahogy például sviNdT és suráNyi (2018) összefüggést találtak a preszuppozíciók és implikatúrák hibás értése és az SCD között. Másik érdekes feladat annak felmérése, hogy a ℜeALIS‑ban definiált minor mondattípusok (felkiáltó, óhajtó, vajon‑kérdőszavas) használa-ta okoz‑e problémát a pragmatikai zavart muhasznála-tató személyeknél, ugyanis a ℜeALIS elemzése szerint ezeknek a mondattípusoknak az intenzionális profiljából hiányzik a mentalizáció, így elvileg a minor és major mondattípusokra vonatkozó eltérő teljesítmény akár diagnosztikus értékű is lehetne megfelelőn felépített vizsgálat esetén.

IRODALOM

AlBerTi Gábor 2011. ℜeALIS. Interpretálók a világban, világok az interpretálóban. Aka dé miai, Budapest.

AlBerTi, Gábor – KleiBer, Judit – schNell, Zsuzsanna – szABó, Veronika 2016. Intensional profiles and different kinds of human minds: “ Case studies” about Hungarian impera-tive‑like sentence types. Linguistics Beyond and Within 2. 6–26.

AMericAN PsychiATric AssociAciTioN 2013. DSM-5 referencia-kézikönyv a DSM-5 diagnosz-tikai kritériumaihoz. Oriold és Társa Kiadó és Szolgáltató Kft., Budapest.

ATTwood, Tony 2007. The Complete Guide to Asperger’s Syndrome. Jessica Kingsley Publisher, London.

ATTwood, Tony 2008. Különös gyerekek. Kalauz az Asperger szindrómáról szülőknek és ne-velőknek. Animus, Budapest.

ATTwood, Tony 2015. Az Asperger-szindróma kézikönyve. Szülőknek, pedagógusoknak, szak-embereknek. Animus, Budapest.

cuMMiNgs, Louise 2014. Pragmatic disorders. Perspectives in pragmatics, philosophy & psy-chology 3. Springer, London.

csePregi András – sTefANiK Krisztina 2012. Autizmus spektrum zavarral élő gyermekek, ta-nulók komplex vizsgálatának diagnosztikus protokollja. Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., Budapest.

de clercq, Hilde 2007. Mama, ez itt ember vagy állat? Kapocs, Budapest.

Egészségügyi szakmai irányelv – Az Autizmusról/Autizmus spektrum zavarokról 2017.

https://kollegium.aeek.hu/Iranyelvek/ (Letöltés ideje: 2018. május 22.)

fAucoNNier, Gilles 1994. Mental spaces: Aspects of meaning construction in natural lan-guage. Cambridge University Press, Cambridge.

A fejlődési zavarok pragmatikai atlasza formális nyelvészeti keretben (ℜeALIS)

Győri Miklós 2005. Az autizmus kognitív hátterének változó kauzális modelljei. In gervAi Judit – Kovács Kristóf – luKács Ágnes – rAcsMáNy. Mihály (szerk.): Az ezerarcú elme.

Tanulmányok Pléh Csaba 60. születésnapjára. Akadémiai Kiadó, Budapest. 378–389.

Győri Miklós 2013. Az irónia megértése autizmusban: egy kognitív pragmatikai modellhely-zet. In Pléh Csaba (szerk.): Általános Nyelvészeti Tanulmányok XXV: A kognitív szempont a nyelv pszichológiájában. Akadémiai Kiadó, Budapest. 285–312.

gyuris Beáta 2013. Megjegyzések a pragmatika tárgyáról és hasznáról. Magyar Nyelv 109/2.

162–170.

howliN, Patricia – BAroN-coheN, Simon – hAdwiN, Julie 2007. Miként tanítsuk az elme olva-sását autizmussal élő gyermekeknek. Kapocs, Budapest.

ivAsKó Lívia 2013. Lehetőségek a pragmatikai képességek tanulmányozására a pragmatika, a nyelvészet és a kognitív idegtudomány határán. Magyar Nyelv 109/2. 170–177.

KárPáTi Eszter 2018. Kérdések és válaszok. Előadás, elhangzott: 20. Élőnyelvi Konferencia, Budapest. 2018. 08. 31.

Kiss Szabolcs 2005. Elmeolvasás. Új Mandátum Kiadó, Budapest.

MAier, Emar 2016. Attitudes and Mental Files in Discourse Representation Theory. Review of Philosophy and Psychology 7/2. 473–490.

nőthiG László – szeTeli Anna 2018. Nagyfelbontású pragmaszemantikai igazságértékelés egy játékprogramban. In viNcze Veronika (szerk.): XIV. Magyar Számítógépes Nyel vé-szeti Konferencia. SzTE Informatikai Tanszékcsoport, Szeged. 456–465.

PeeTers, Theo 2007. Autizmus. Kapocs, Budapest.

PellicANo, Elizabeth 2011. Psychological models of autism: An overwiev. In roTh, Ilona – rezAie, Payam (eds): Researching the autism Spectrum. Cambridge University Press, Cambridge.

schNell Zsuzsanna 2016. Az elme nyelve. Társalgás és nyelvfejlődés. Akadémiai Kiadó, Budapest.

sviNdT Veronika – suráNyi Balázs 2018. Fő állításon kívüli propozíciók feldolgozása szoci-á lis kommunikszoci-ációs zavarral élő és HFA gyermekek mondatmegértésében. Elhangzott:

Pragmatika Kerekasztal, Pécs. 2018. 09. 07.

szeTeli Anna 2017. Szerint(em). A kifejezés funkcióinak vizsgálata formális interpretációs rendszerben. In BöhM Gábor – czeferNer Dóra – fedeles Tamás (szerk.): Szemelvények 4. Válogatás a PTE BTK XXXIII. OTDK-n (2017) I–III. helyezést elért hallgatóinak pá-lyaműveiből. PTE BTK TDKT, Pécs. 88–107.

Szücs Márta Zita 2016. A célzás, a metafora és az irónia megértésének kognitív, nyelvi és metapragmatikai összefüggései óvodáskorban. PhD‑értekezés. PPKE BTK NYDI, Buda‑

pest. http://real‑phd.mtak.hu/388/ (Letöltés ideje: 2018. 09. 13.)

volKMAr, Fred R. – rogers, Sally J. – PAul, Rhea – PelPhrey, Kevin A. (eds) 2014. Handbook of autism and pervasive developmental disorders. Wiley, New Jersey.

wellMAN, Henry M. – liu, David 2004. Scaling of theory‑of‑mind tasks. Child Development 75/2. 523–541.

world heAlTh orgANizATioN 1992. International Statistical Classification of Diseases 10th Re vision. Genova.

world heAlTh orgANizATioN 2018. International Statistical Classification of Diseases 11th Re vision. https://icd.who.int (Letöltés ideje: 2018. augusztus 28.)

A ℜeALIS szakirodalma

http://nyelvtud.btk.pte.hu/content/realis_bibliography

A fonológiai tudatosság és a mondatismétlés