• Nem Talált Eredményt

A turizmus diszciplinálódása, azaz a turizmussal foglalkozó kutatási eredmények akadémiai szférában történő széleskörű legitimációjának megteremtése évtizedek óta zajló folyamat. A nemzetközi turizmustudományi szakirodalom pillanatnyilag hat, úgynevezett impakt faktoros (SSCI) folyóirattal45 büszkélkedhet, amely eklatáns bizonyítéka a kutatók erőfeszítéseit övező sikereknek. Az elsősorban közgazdasági, földrajzi, szociológiai és néprajzi alapokon nyugvó turizmustudomány Magyarországon is egyre intenzívebben igyekszik felkerülni a tudományos élet sokszínű palettájára. Miközben az MTA kutatóintézeti hálózatában a Földrajztudományi Kutatóintézet tekinthető a hazai turizmuskutatás letéteményesének, a turizmussal kapcsolatos ismeretek közvetítésére a gazdaságtudományi és a természettudományi felsőoktatás 16 intézménye szerzett ez idáig akkreditációt, előbbiekben önálló szakként, utóbbiakban szakirányként ölt testet a turizmusoktatás. Mindemellett az elnyert kutatási pályázatok témaválasztása, a jelentős érdeklődés mellett lebonyolított konferenciák, a kutatók publikációs aktivitása egyaránt hozzájárul ahhoz, hogy a turizmust a hazai akadémiai szférában is tudományként értelmezzék.

Tekintettel arra, hogy a magyarországi geográfia hosszú évtizedek óta szolgálja a turizmus tudományos megalapozását, a kutatások fókuszában álló tér alapvető attribútumát képezi a turizmusföldrajz akadémiai szerepvállalásának. A turizmus kikristályosodását reprezentáló turisztikai tér értelmezése mára már meghaladta az utazási tevékenység áramlatainak és csomópontjainak vizsgálatára szorítkozó megközelítést, sokkal inkább egy transzdiszciplináris alapokon nyugvó, az ember (homo turisticus) és a környezet viszonyát középpontba állító konstrukciónak tekintendő. A turisztikai tér mibenlétének holisztikus feltárása megköveteli a turizmusföldrajz erőteljesebb teoretizálását, amelyre – a paradigamváltás elkerülése érdekében – az eddigi eredmények talaján kerülhet sor. Az elméletalkotáskor tekintettel kell lenni a társadalomföldrajz biztosította keretekre, mivel a turisztikai tér és a fogyasztásában résztvevők szimbiózisának megismeréséhez hasznosított analogikus gondolkodás, az alkalmazott vizsgálati módszerek és fogalmi apparátus leginkább a geográfia ezen ágához kötődik. A magyarországi turizmusföldrajzban felhalmozott vizsgálati eredmények megfelelő kiindulásul szolgálnak egy, a turisztikai térrel kapcsolatos, a diszciplína tudományos presztízsét növelő akadémiai doktori értekezés elkészítéséhez. A

45 Annals of Tourism Research; Tourism Geographies; Tourism Management; Journal of Sustainable Research;

Journal of Hospitality Leisure Sport and Tourism Education; Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism;

Tourism Economics

meglévő ismeretek rendszerezésére, értékelésére, továbbgondolására, a nemzetközi kitekintésben is újszerűnek számító fogalomalkotásra épülő értekezés hozzájárulhat a hazai földrajztudomány turizmuskutatásban, turizmusoktatásban és a döntéselőkészítésben játszott szerepének növeléséhez, a rokontudományok turizmussal kapcsolatos ismeretbővítésének katalizálásához.

A turisztikai tér társadalomföldrajzi értelmezésének új dimenziói alapvetően a turizmus fogalmának térreleváns, a globális és a lokális folyamatokat, az azokkal meglévő kölcsönhatásokat figyelembe vevő megközelítésében keresendők. A turizmus alternatív, az élményszerzésre és a környezetváltozásra koncentráló értelmezése ösztönzőleg hat a turisztikai térről való gondolkodás transzdiszciplinárisabbá tételére, amely az ismeretek teoretikusabb beágyazottságához, a meglévő fogalomrendszer kibővüléséhez vezet. A nemzetközi és a hazai turizmus gazdasági-társadalmi szerepéből, a forgalom volumenéből és területi folyamataiból kiindulva a magyarországi turizmusföldrajz átvilágítása elengedhetetlen, ugyanakkor rendkívül tanulságos feladatnak bizonyult. Figyelembe véve a nemzetközi szakirodalomból kiolvasható kutatási trendeket és eredményeket, megállapítást nyert, hogy miközben a hazai turizmusföldrajznak továbbra is fel kell vállalni a turisztikai tér narratív értékelését, a versenyképessége megőrzése érdekében megkerülhetetlen a problémafelvetések kreativitást és innovativitást magában hordozó megfogalmazása és megválaszolása. A turisztikai vonzerők bemutatását, a vendégforgalom nagyságát, összetettségét, területi kötődését értékelő turizmográfia mellé fokozatosan fel kell, hogy zárkózzon az elméletalkotásra fókuszáló turizmológiai gondolkodás, amely új perspektívákat nyit a magyarországi turizmusföldrajzban.

A monográfia igyekezett igazolni, a turizmusföldrajz azáltal, hogy megmerítkezik a tudományok tengerében, képessé válik a vizsgálati tárgyának szélesebb látószögű elemzésére, a metaforákban történő gondolkodásra, korábban figyelmen kívül hagyott, ugyanakkor kézenfekvőnek tűnő problémák megválaszolására, nomenklatúrájának kiszélesítésére. A turisztikai térre vonatkozó, társadalomföldrajzi gondolkodás eredőjeként született meg a mobilitás sajátosságait jellemző irány-távolság-idő dimenzió, amely lehetővé teszi, hogy egységes vonatkoztatási rendszerben értékelhessük a turisztikai célú helyváltoztatásokat. A jó hely koncepció egyrészt az utazási döntés eredményesebb megértését, másrészt a térségi marketing hatékonyságának növelését segíti elő. A metatér turizmusföldrajzi megközelítése koherens fogalmi keretet nyújt az immateriális vonásokkal rendelkező, elsősorban a beavatottak számára érzékelhető turisztikai tér tárgyalásához. A földrajzi nevekkel való operálás a hely imázsának turizmusföldrajzi sajátosságait igyekszik körüljárni, miközben

rávilágít az elnevezésben kódolt geográfiai tartalom szerepére. A periféria mint a turisztikai tér mindeddig szerényebb figyelmet kapott szegmense a turizmusföldrajzban rejlő interdiszciplinaritás kiteljesedésének terepe. Különösen a politikai, a közigazgatási, a gazdasági és a népességföldrajzzal meglévő szimbiózis elemzése kapcsán fogalmazhatók meg a turizmus perifériára gyakorolt hatásai.

Miközben a turisztikai tér társadalomföldrajzi beágyazódottságára épülő gondolatvilág is számos, tudományosan új eredménynek tekinthető elemet tükröz, a turisztikai célterületek értelmezése kapcsán megfogalmazott miliő és niche koncepciók a hazai és a nemzetközi turizmusföldrajzi szakirodalomban egyedülálló módon igyekeznek a turisták által fogyasztott tér vizsgálatát újszerű megvilágításba helyezni. A turisztikai miliő fogalmának bevezetése az adott tér élményapparátusának kaleidoszkópikus összetettségének bemutatását, a megfoghatatlan tudományos elemzés tárgyává tételét célozza. A turisztikai niche a térbeli mobilitás folyamatában kíván életminőség-orientált eligazodást nyújtani, a turizmus és a migráció fogalmi rendszerének határmezsgyéjén teremt, a hosszabb, illetve az átlagosnál rendszeresebb tartózkodást biztosító tér mibenlétének megértéséhez teoretikus keretet.

„A turisztikai tér társadalomföldrajzi értelmezésének új dimenzió” című akadémiai doktori értekezésben foglalt új tudományos eredmények a turizmus attribútumának, a turisták által fogyasztott, ugyanakkor a helyi lakosság számára a mindennapi élet színterét jelentő turisztikai térnek kívánnak az eddigiekhez képest korszerűbb, a jövőbeli kutatásokat ösztönző, azokat elméletileg megalapozó fogalmi keretet teremteni. Az elvégzett munkára abból a meggyőződésből kiindulva került sor, hogy a turizmusföldrajz tudományos életpályájának – a földtudományi szakemberek által elvárt – felívelésére a filozófiai beágyazódás megerősítése teremt lehetőséget.

Irodalom

A. Gergely A. 2006: Etnokulturális és szociokulturális stratégiák. Kultúra és Közösség. 10. 2. pp. 112–119.

Abella M. 1962: Az Adriai Riviera. Földrajzi Értesítő. 11. 1. pp. 160–166.

Abella M. 1966a: Az Alföld idegenforgalmi centrumai. Földrajzi Értesítő. 15. 3. pp. 371–377.

Abella M. 1966b: A települések és az idegenforgalom kapcsolata Magyarországon. In: III. Idegenforgalmi Kollokvium. Panoráma, Budapest. p. 220–228.

Abella M. 1968: Az idegenforgalmi földrajz problémái. Földrajzi Értesítő. 17. 3. pp. 359–373.

Abella M. 1971: A balatoni üdülőkörzet infrastruktúrájának néhány idegenforgalmi szempontból jellemző vonása és a távlati fejlesztési tervek. Földrajzi Értesítő. 20. 1. pp. 31–50.

Abella M. 1975: Néhány megjegyzés a Dél-Dunántúl idegenforgalmi adottságairól. Földrajzi Közlemények. 23. 1. pp. 62–68.

Agarwal, S.–Ball, R.–Shaw, G.–Williams, A. 2000: The geograpy of tourism production: uneven disciplinary development. Tourism Geographies. 2. 3. pp. 241–263.

Agreiter, M. 2000: Das Münchenbild in italienischen Reiseführern. Geographische Rundschau. 52. 3. pp.

35–39.

Alavi, J.–Yasin, M. 2000: Iran’s tourism potential and market realities: an empirical approach to closing the gap. Journal of Travel and Tourism Marketing. 9. 3. pp. 1–20.

Almási M. 1998: Üveggolyók: az ezredvég globális játszmái. Helikon, Budapest.

Ancsel É. 1986: Etikai tanulmány a tudásról és a nem-tudásról. Kossuth Könyvkiadó, Budapest.

Andersen, S.–Heinesen, E. 2008: Estimating the relative success of local authorities at labour-market integration of immigrants. European Journal of Population. 24. pp. 59–86.

Aoyama, Y. 2007: The role of consumption and globalization in a cultural industry: the case of flamenco.

Geoforum. 38. 1. pp. 103–113.

Árva L. 2000: Globalizáció és gazdasági növekedés: kérdőjelek és felkiálltójelek. In: Matolcsy Gy. (szerk.) Növekedés és globalizáció. Kairosz–Növekedéskutató, Budapest. p. 11–67.

Ashworth, G.–Voogd, H. 1994: Marketing of tourism places: what are we doing? Journal of International Consumer Marketing. 6. 3-4. pp. 5–19.

Ashworth, G.–Graham, B. 2005: Senses of place: sences of time and heritage. In: Ashworth, G–Graham, B.

(eds.) Senses of place: sences of time. Aldershot, Ashgate. p. 3–14.

Asplet, M.–Cooper, M. 2000: Cultural designs in New Zealand souvenir clothing: the question of authenticity. Tourism Management. 21. pp. 307–312.

Ateljevic, I.–Pritchard, A.–Morgan, N. (eds.) 2007: The critical turn in tourism studies:

innovative research methodologies. Elsevier, London.

Atkinson, R.–Hilgard, E.–Smith, E.–Nolen, S. 2005: Pszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.

Aubert A. (szerk.) 2007: A térségi turizmuskutatás és tervezés módszerei, eredményei. PTE TTK Földrajzi Intézet, Pécs.

Aubert A. 1999: Az ökoturisztikai területfejlesztés szükségessége és modellje Magyarországon. In: Tóth J.–Wilhelm Z. (szerk.) Változó környezetünk. JPTE, Pécs. p. 74–81.

Aubert A. 2001: A turizmus és a területfejlesztés stratégiai kapcsolata Magyarországon. Turizmus Bulletin.

5. 1. pp. 44–49.

Aubert A.–Csapó J.–Gonda T.–Hegedüs V.–Szabó G. 2007: Turizmus és a terület-, valamint vidékfejlesztés. In: Aubert A. (szerk.) A térségi turizmuskutatás és tervezés módszerei, eredményei.

PTE TTK Földrajzi Intézet, Pécs. p. 76–132.

Aubert A.–Miszler M.–Szabó G. 2000: A regionális területfejlesztés és a turizmustervezés összefüggései a Dél-Dunántúlon. Turizmus Bulletin. 4. 1. pp. 33–37.

Babbie, E. 1999: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Balassi Kiadó, Budapest.

Bajmócy P.–Kiss J. 1996: Egyetemi hallgatók mentális térképei Magyarországról. Tér és Társadalom. 10.

2-3. pp. 55–68.

Ballai L. 2000: A mezítelen marketing. Európa Könyvkiadó, Budapest.

Baloglu, S.–McCleary, K. 1999: A model of destination image formation. Annals of Tourism Research. 26.

4. pp. 868–897.

Bánfalvi J. 1995: Magyarország idegenforgalmi földrajza. Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző, Budapest.

Baranyi B. 1999: A "periféria perifériáján" - a határmentiség kérdőjelei egy vizsgálat tükrében az Északkelet-Alföldön. Tér és Társadalom. 13. 4. pp. 17–44.

Baranyi B. 2004: Gondolatok a perifériaképződés történeti előzményeiről és következményeiről. Tér és Társadalom. 18. 2. pp. 1–21.

Baranyi B. 2005: Összeköt-e majd, ami még elválaszt? In: Kuthi Á.–Nagy V. (szerk.) Határesetek–

Magyarország perifériái. Ipoly Unió, Balassagyarmat. p. 19–31.

Bartha L. 1984: Pszichológiai alapfogalmak kisenciklopédiája. Tankönyvkiadó, Budapest.

Bastia, T. 2007: From mining to garment workshops: Bolivian migrants in Buenos Aires. Journal of Ethnic and Migration Studies. 33. 4. 655–669.

Bauer A.–Berács J. 2006: Marketing. Aula, Budapest.

Beauregard, R. 2002: Between modernity and postmodernity: the ambiguous position of US planning. In:

Bridge, G.–Watson, S. (eds.) The Blackwell city reader. Blackwell, Oxford. p. 502–512.

Becsei J. 2004: Népességföldrajz. Ipszilon Kiadó, Békéscsaba.

Bell, M.–Ward, G. 2000: Comparing temporary mobility with permanent migration. Tourism Geographies.

2. 1. pp. 87–107.

Beluszky P. 1999: Magyarország településföldrajza–általános rész. Dialóg Campus Kiadó, Budapest–Pécs.

Beluszky P. 2005: Perifériára vettetvén… In: Kuthi Á.–Nagy V. (szerk.) Határesetek–Magyarország perifériái. Ipoly Unió, Balassagyarmat. p. 13–18.

Benedek J. 2000: A társadalom térbelisége és térszervezése. Risoprint, Kolozsvár.

Benedek J. 2002: A földrajz térszemléletének hullámai. Tér és Társadalom. 16. 2. pp. 21–39.

Benedek J. 2006: Területfejlesztés és regionális fejlődés. Presa Universitară Clujeană, Cluj-Napoca.

Benko, G.–Tesson, T. 1991: Une géographie des boisssons. 3. La biére: légende et modernité. Acta Geographica. 87. pp. 51–68.

Berend T. I. 1995: Átalakulás a világgazdaság perifériáin. A századvég gazdasága történelmi perspektívában. Magyar Tudomány. 40. 7. pp. 761–778.

Berényi I. 1979: Jósvafő földrajzi adottságainak értékelése különös tekintettel az idegenforgalomra.

Földrajzi Közlemények. 27. 1-3. pp. 92–105.

Berényi I. 1992: Az alkalmazott szociálgeográfia elméleti és módszertani kérdései. Földrajzi Tanulmányok 22. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Berényi I. 2001: A kulturális táj és régió mint kulturális örökség. In: Ezredforduló-századforduló-hetvenedik évforduló. Ünnepi tanulmányok Zimányi Vera tiszteletére. PPKE BTK, Piliscsaba. p.

639–650.

Berényi I. 2003: A funkcionális tér szociálgeográfiai elemzése. Földrajzi Tanulmányok 23. MTA Földrajztudományi Kutatóintézet, Budapest.

Beynon, H.–Hudson, R. 1993: Place and space in contemporary Europe: some lessons and reflections.

Antipode. 25. 3. pp. 177–190.

Bianchi, R. V. 2000: Migrant tourist-workers: exploring the ’contact zones’ of post-industrial tourism.

Current Issues in Tourism. 3. 2. pp. 107–137.

Bieger, T.–Laesser, C. 2004: Information sources for travel decisions: toward a source process model.

Journal of Travel Research. 42. 4. pp. 328–437.

Bleasdale, S. 2006: Connecting paradise, culture and tourism in Tunisia. Journal of Intercultural Studies.

27. 4. pp. 447–460.

Blom, T. 2000: Morbid tourism: a postmodern market niche with an example from Althorp. Norsk Geografisk Tidsskrift–Norwegian Journal of Geography. 54. pp. 29–36.

Bodnár L. 2000: A turizmus földrajzi alapjai. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Bollig, M.–Heinemann, H. 2002: Nomadic savages, ochre people and heroic herders: visual presentations of the Himba of Namibia’s Kaokoland. Visual Anthropology. 15. 3-4, pp. 267–312.

Brunel, S. 2007: Tourisme et mondialisation : vers une disneylandisation universelle? La Geographie. 179.

1525. pp. 12–30.

Brunotte, E.–Gebhardt, H.–Meurer, M.–Meusburger, P.–Nipper, J. 2002: Lexikon der Geography 2.

Spektrum Akademischer Verlag, Heidelberg–Berlin.

Brülde, B. 2007: Happiness and the good life. Introduction and conceptual framework. Journal of Happiness Studies. 8. 1. pp. 1–14.

Buhalis, D. 2000: Marketing the competitive destination of the future. Tourism Management. 21. pp. 97–116.

Butler, R. 2000: Tourism and environment: a geographical perspective. Tourism Geographies. 2. 3. pp.

337–358

Butler, R. 2006: The origins of the tourism area life cycle. In: Butler, R. (ed.) The tourism area life cycle:

applications and modifications. Channel View Publications, Clevedon. p. 13–26.

Callanan, M.–Thomas, S. 2005: Volunteer tourism–Deconstructing volunteer activities within a dynamic environment. In. Novelli, M. (ed.) Niche tourism. Elsevier, Oxford. p. 183–200.

Campi, C.–Cencini, C.–Menagatti, B. 1998: Il turismo in Antartide: origine, sviluppo e prospettive. In:

Zerbi, M. (a cura di) Turismo sostenibile in ambienti fragili. Cisalpino, Milano. p. 377–409.

Carey, S.–Yani, G. 1999: Changing attitudes to mass tourism products: the UK outbound market perspective. Journal of Vacation Marketing. 6. 1. pp. 69–75.

Cassou, J. 1985: A szimbolizmus enciklopédiája. Corvina Kiadó, Budapest.

Ceccagno, A. 2007: Compressing personal time: ethnicity and gender within a Chinese niche in Italy.

Journal of Ethnic and Migration Studies. 33. 4. pp. 635–654.

Cholnoky J. 1941: Erdélyi képek. Franklin Társulat, Budapest.

Christaller, W. 1955: Beiträge zu einer Geographie des Fremdenverkehrs. Erdkunde. 9, Bonn.

Christofle, S. 2001: Le tourisme de réunions et de congres : un champ de recherche pour une géographie de la mondialisation. Cahiers de Géographie du Québec. 45. 124. pp. 63–84.

Cianga, N. 1998: Turismul din Carpatii Orientali: Studiu de geografie umana. Presa Universitara Cluejeana, Cluj-Napoca.

Clark, A. N. (ed.) 1985: Longman Dictionary of Geography: human and physical. Longman, Essex.

Clark, M.–Riley, M.–Wilkie, E.–Wood, R. (eds.) 2003: Researching and writing dissertations in hospitality and tourism. Thomson, London.

Claver-Cortés, E.–Molina-Azorín, J.–Pereira-Moliner, J. 2007: Competitiveness in mass tourism. Annals of Tourism Research. 34. 3. pp. 727–745.

Cluzeau, C. 2001: Les diasporas, acteurs méconnus du tourisme. Espaces. 185. pp. 52–55.

Cocean, P.–Dezsi, S. 2001: Prospectare si geoinformare turistica. Presa Universitara Cluejeana, Cluj-Napoca.

Coëffé, V.–Pébarthe, H.–Violier, P. 2007: Mondialisations et mondes touristiques. L'Information Géographique. 71. 2. pp. 83–96.

Cohen, E. 1979: A phenomenology of tourist experiences. Sociology. 13. 2. pp. 179–201.

Coles, T. 2004: Tourism and leisure: reading geographies, producing knowledges. Tourism Geographies. 6.

2. pp. 135–142.

Comic, D.–Kosar, L. 2000: Turizam u procesu globalizacije. Turizam. 4. pp. 12–15.

Conti, S.–Giaccaria, P. 1998: Globalization: a geographical discourse. GeoJournal. 45. 1-2. pp. 17-25.

Crampton, J. 2003: The Political Mapping of Cyberspace. University Of Chicago Press, Chicago.

Crivelli, F. 2007: Ambiente e sviluppo locale: l’ecoturismo come strumento d’integrazione dell’ offerta.

Majambiente Edizioni, Pescara.

Czakó Á. 1997: Négy város négy piaca – a népi kereskedéstől a kgst-piacokig. Közgazdasági Szemle. 44. 4.

pp. 339–355.

Czeglédi J. 1982: Korunk turizmusa. Panoráma Kiadó, Budapest.

Csapó J. 2004: A területfejlesztés és a turizmus rendszere Írországban. Turizmus Bulletin. 8. 1. pp. 49–55.

Csapó T.–Kocsis Zs. 1997: A büki gyógyturizmus és hatása a térségre. Vasi Szemle. 51. 2. pp. 197–208.

Csapó T.–Szabó G. 1997: Vas megye falusi turizmusa. Comitatus. 7. 12. pp. 47–54.

Cséfalvay Z. 1990: Térképek a fejünkben. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Cséfalvay Z. 2004: Globalizáció 1.0 : érvek és ellenérvek. Nemzeti tankönyvkiadó, Budapest.

Csemez A. 2001: A tájképi potenciál és a tájjelleg meghatározása. MTA Doktori értekezés.

Csepeli Gy. 2003: Szociálpszichológia. Osiris Kiadó, Budapest.

Csíkszentmihályi M. 1998: És addig éltek, amíg meg nem haltak: a mindennapok minősége. Kulturtrade, Budapest.

Csíkszentmihályi M. 2001: Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Csontos L. 1999: Ismeretelmélet, társadalomelmélet, társadalomkutatás. Osiris Kiadó, Budapest.

Csorba P. 1999: Tájökológia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen.

Csordás L. 1993: Szabadidő-lakások az Alföldön. Tér és Társadalom. 7. 3-4. pp. 77–103.

Csordás L. 1997: Második otthonok az Alföldön. In: Szörényiné Kukorelli I. – José Sánchez (szerk.) Önkormányzatok és területfejlesztés. MTA RKK, Pécs. p. 83–97.

Csordás L.–Szabó G. 1993: A falusi-tanyai turizmus szervezésének és fejlesztésének feltételei az Alföldön.

Alföldi Tanulmányok. 15. pp. 137–161.

Dahles, H. 1998: Redefining Amsterdam as a tourist destination. Annals of Tourism Research. 25. 1. pp.

55–69.

Dávid L.–Baros Z. 2006: A globális klímaváltozás hatása a turizmusra. Gazdálkodás. 50. 15. pp. 82–91.

Dávid L.–Baros Z.–Bujdosó Z. 2006: Az ökoenergia-turizmus lényege és jövője. Gazdálkodás. 50. 15. pp.

92–101.

Dawes, B.–D’Elia, C. 1995: Towards a history of tourism: Naples and Sorrento (XIX. century). Tijdschrift voor economische en sociale geografie. 86. 1. pp. 13–20.

Dearden, P.–Harron, S. 1994: Alternative Tourism and Adaptive Change. Annals of Tourism Research. 21.

1. pp. 81–102.

Defert, P. 1955: Structure economique et localisation dans les regions touristiques. Institut international de recherches touristiques, Geneve.

Defert, P. 1966: Az idegenforgalmi telepítés: elméleti és gyakorlati problémák. Kézirat (Kerekes Sándor fordítása). MTA FKI Könyvtára.

Dékány I. 1921: Milieu-elmélet, kulturföldrajz és a mai szociológia. Föld és Ember. 1.1. pp. 40–50.

Del Casino, V.–Hanna, S. 2000: Representations and identities in tourism map spaces. Progress in Human Geography. 24. 1. pp. 23–46.

Dharmaratne, G.–Sang, F.–Walling, L. 2000: Tourism Potentials for Financing Protected Areas. Annals of Tourism Research. 27. 3. pp. 590–610.

Díaz-Pérez, F.–Bethencourt-Cejas, M.–Álvarez-González, J. 2005: The segmentation of canary island tourism markets by expenditure: implications for tourism policy. Tourism Management. 26. pp.

961–964.

Dobruszkes, F. 2006: An analysis of European low-cost airlines and their networks. Journal of Transport Geography. 14. pp. 249–264.

Donka A.–Gyuricza L. 2005: Geomorfológiai értékek a turizmusban. In: Dobos A.–Ilyés Z. (szerk.) Földtani és felszínalaktani értékek védelme. Eszterházy Károly Főiskola, Eger. p. 223–237.

Dőry T. 2000: A regionális innovációs potenciál hatása a térségfejlődésre In: Horváth Gy.–Rechnitzer J.

(szerk.) Magyarország területi szerkezete és folyamatai az ezredfordulón. MTA RKK, Pécs p. 556–

574.

Dövényi Z. 2002: Kisváros az ország szélén: Battonya. In: Kovarszki A.–László M.–Tóth J. (szerk.) Múlt, jelen, jövő–a településügy térben és időben. PTE TTK Földrajzi Intézet, Pécs. p. 55–73.

Dövényi Z. 2006: Adalékok a kultúrtáj és a népesedés kapcsolatához Magyarországon. In: Kiss É. (szerk.) A népességtől a természeti erőforrásokig. Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kar, Sopron. p. 47–54.

Dövényi Z.–Kovács Z. 1999: A szuburbanizáció térbeni-társadalmi jellemzői Budapest környékén.

Földrajzi Értesítő. 48. 1-2. pp. 33–57.

Dredge, D. 1999: Destination place planning and design. Annals of Tourism Research. 26. 4. pp. 772–791.

Durkheim, E. 1978: A társadalmi tények magyarázatához. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest.

Duval, T. 2004: Mobile migrants–Travel to second homes. In: Hall, M.–Müller, D. (eds.) Tourism, mobility and second homes. Channel View Publication, Clevedon. p. 87–96.

Duval, T. 2003: When hosts become guests–return visits and diasporic identities in a commonwealth eastern caribbean community. Current Issues in Tourism. 6. 4. pp. 267–309.

Duval, T. 2005: Sapce tourism–Small steps, giant leaps: space as the destination of the future. In: Novelli, M. (ed.) Niche tourism. Elsevier, Oxford. p. 213–222.

Edensor, T. 2001: Performing tourism, staging tourism: (re)producing tourist space and practice. Tourist Studies. 1. 1. pp. 59–81

Egedy T. (szerk.) 2005: Városrehabilitáció és társadalom. MTA FKI, Budapest.

Egedy T. 2001: A lakótelepek társadalmi környezetének átalakulása a rendszerváltozás után. Földrajzi Értesítő. 50. 1-4. pp. 271–283.

Egedy T.–Kovács Z.–Székely G-né–Szemző H. 2005: Fővárosi rehabilitációs programok és eredmények.

In: Egedy T. (szerk.) Városrehabilitáció és társadalom. MTA FKI, Budapest. p. 175-188.

Ellger, C. 2000: Landliche Peripherie statt Zwischenstadt: Entwicklungsprobleme landlicher Raume in Ostdeutschland. Das Land Brandenburg als Beispiel. Geographica Helvetica. 55. 1. pp. 61–71.

Enyedi Gy. 2001: A nagyvárosi régiók és a globális gazdaság. Comitatus. 11. 7-8. pp. 7–19.

Enyedi Gy. 2003: Városi világ–városfejlődés a globalizáció korában. PTE Közgazdaság-tudományi Kar, Pécs.

Enyedi Gy. 2005: A városok kulturális gazdasága. In: Enyedi Gy.–Keresztély K. (szerk.) A magyar városok kulturális gazdasága. MTA Társadalomkutató Központ, Budapest. p. 13–27.

Erdősi F. 1998: A légi közlekedés földrajza, légi közlekedés politika, 1. kötet. Malév Rt., Budapest.

Erdősi F. 2000: Európa közlekedése és a regionális fejlődés: kommunikáció és regionális fejlődés. Dialóg Campus Kiadó, Budapest–Pécs.

Erdősi F. 2002: Gondolatok a közlekedés szerepéről a régiók/városok versenyképességének alakulásában.

Tér és Társadalom. 16. 1. pp. 135–159.

Erdősi F. 2003a: Globalizáció és a világvárosok által uralt tér. Tér és Társadalom. 17. 3. pp. 1–27.

Erdősi F. 2003b: Globalizáció és a világvárosok által uralt tér II. Tér és Társadalom. 17. 4. pp. 1–16.

Erdősi F. 2005: Magyarország közlekedési és távközlési földrajza. Dialóg Campus Kiadó, Budapest–Pécs.

Farkas J. 2003: A társadalmi tér elméleti kérdései: a térfelfogás történeti változásai. Társadalomkutatás. 21.

2. pp. 167–190.

Fejős Z. (szerk.) 1998: A turizmus mint kulturális rendszer. Néprajzi Múzeum, Budapest.

Fejős Z.–Szíjártó Zs. (szerk.) 2000: Turizmus és kommunikáció. Néprajzi Múzeum–PTE Kommunikációs Tanszék, Budapest–Pécs.

Fejős Z.–Szíjártó Zs. (szerk.) 2003: Helye(in)k, tárgya(in)k, képe(in)k. Néprajzi Múzeum, Budapest.

Fekete É. 2005: Új esély a perifériáknak. Falu-Város-Régió. 1-2. pp. 44–46.

Feng, K.–Page, S. 2000: An exploratory study of the tourism, migration-immigartion nexus: travel experiences of Chinese residents in New Zealand. Current Issues in Tourism. 3. 3. pp. 246–281.

Fenyő I.–Imre J. 1977: A vendéglátás és az idegenforgalom gazdaságtana. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest.

Fischer, K.–Parnreiter, C. 2002: Transformation und neu Formen der Segregation in den Städten Lateinamerikas. Geographica Helvetica. 57. 4. pp. 245–252.

Frisnyák S. 1990: Magyarország történeti földrajza. Tankönyvkiadó, Budapest.

Fülemile Á. 1998: A skót nemzeti viselet és Skócia turisztikai képe. In. Fejős Z. (szerk.) A turizmus mint kulturális rendszer. Néprajzi Múzeum, Budapest. p. 57–74.

Gábris Gy.–Marik M.–Szabó J. 1988: Csillagászati földrajz. Tankönyvkiadó, Budapest.

Gál K. 2004. Dobozolók, cápák, ószeresek–informális gazdasági stratégiák Kolozsváron. WEB. 13. 2. pp.

Gál K. 2004. Dobozolók, cápák, ószeresek–informális gazdasági stratégiák Kolozsváron. WEB. 13. 2. pp.