• Nem Talált Eredményt

Versenystratégia és vállalati teljesítmény

In document Merre tart a hajó? (Pldal 147-150)

2 Felső- és

10.11. Versenystratégia és vállalati teljesítmény

A porteri versenystratégiákra vonatkozóan a kérdőívben a következő állításokra válaszoltak a megkérdezettek:

- Széles piaci skálán jelenünk meg, célunk alacsony költségek révén magasabb piaci részesedés kivívása.

- Sikerünket versenytársainktól megkülönböztető jellemzőkre építjük. Széles piaci skálán tudunk magas árat elérni termékünk/szolgáltatásunk kiemelkedően magas színvonala révén.

- Képesek vagyunk integrálni a kedvező költségpozíció és a megkülönböztetés előnyeit.

- Célunk egy meghatározott piaci szegmens más fogyasztóktól eltérő igényeihez való alkalmazkodás.

Az állításokat a válaszadók 1-től 7-ig terjedő skálán értékelték. Itt is előfordulhat, hogy az egyik üzletágban más versenystratégiát alkalmaz egy vállalat, mint egy másikban.

Ezen megállapítások alapján jöttek létre a klaszterképző változók. A klaszterezési eljárás során azonos klaszterbe kerülnek a versenystratégia szempontjából hasonló jellemzőkkel bíró vállalakozások, és a továbbiakban elemezhető a teljesítményklaszterokkal való kapcsolatuk.

Versenystratégia klaszterek

A versenystratégia változói között a korreláció alacsony illetve közepes értékeket vesz fel, így a klaszterelemzés elvégezhető.

Versenystratégia alapján a vizsgált vállalatok négy szignifikánsan különböző klaszterrel írhatók le. Mind a négy Porter által meghatározott versenystratégia típus előfordul, így a versenystratégia klaszterek elnevezése megegyezik az általa meghatározottakkal:

Versenystratégia klaszterek Klaszterképző

változók

1 költségvezető

2

megkülönböztető

3 integráló

4 koncentráló

költségvezető -0,023 -1,025 0,725 -0,524

megkülönböztető -1,085 0,769 0,658 -0,419

integráló -0,924 -0,228 0,799 -0,142

koncentráló -0,963 -0,805 0,481 0,888

20. táblázat – A versenystratégia-klaszterek középpontjai 1. Költségvezető stratégiát folytatók klasztere – mind a négy stratégiatípus negatív irányban eltér az átlagtól, de legkevésbé a költségvezető stratégiáé, szinte alig tér el az átlagtól (0,02-vel). Lehetséges, hogy ez annak köszönhető, hogy a költségvezető stratégia nem feltétlenül szándékolt stratégia, hanem valamiféle kényszer következménye. A vállalat csak alacsony árakkal tud a piacon maradni és ehhez a költségek szigorú ellenőrzésére van szüksége.

2. Megkülönböztető stratégiát folytatók klasztere – a klaszter világosan kirajzolódik, minden más versenystratégia típus az átlagnál alacsonyabb értéket vesz fel, a megkülönböztető stratégia pedig jelentősen átlag feletti. Ezek a vállalatok valamilyen megkülönböztető jellemző alapján érnek el sikereket.

3. Integráló stratégiát folytatók klasztere – mind a négy stratégiatípus pozitív irányban tér el az átlagtól, a koncentráló stratégia a legkisebb mértékben, az integráló stratégia a legnagyobb mértékben. Az integráló stratégia a költségvezetés és a megkülönböztetés előnyeit igyekszik ötvözni széles piaci skálán, így ezen két stratégiatípusnak is magas az értéke.

4. Koncentráló stratégiát folytatók klasztere – világosan kirajzolódik, mivel az összes többi stratégiatípus negatív irányban tér el az átlagtól. Ezek a vállalatok egy meghatározott piaci szegmens igényeinek kielégítésére törekszenek, tehát nem széles, hanem inkább szűk piaci területeken tevékenykednek.

43. ábra – A versenystratégia klaszterek megoszlása A klaszterelemzés alapján elmondható, hogy a vizsgált vállalkozások legnagyobb része (35,62%-a) integráló stratégiát folytat (tehát a költségvezetés és a megkülönböztetés előnyeit igyekszik ötvözni). Az integráló stratégiát a költségvezető jellegű stratégia követi, amit a vállalkozások több mint negyede folytat. Koncentráló jellegű versenystratégiát a vizsgált vállalkozások több mint ötöde folytat, ami abban különbözik a többitől, hogy a vállalatok szűk piaci skálán tevékenykednek. A tisztán megkülönböztető jellegű versenystratégia aránya a legalacsonyabb. A vállalkozások többsége a megkülönböztetés mellett a költségek alacsonyan tartásában is érdekelt, így inkább integráló jellegű versenystratégiát folytat.

A klaszterelemzés érvényességének ellenőrzésére szolgáló ANOVA táblázatból (7. számú melléklet) levonható következtetések szerint a klaszterközéppontok mind a három klaszterképző-változó mentén szignifikánsan különböznek, ezt jelzi az F statisztikára vonatkozó szignifikancia szint, ami mindegyik esetben 0.

A versenystratégia klaszterek és a teljesítményklaszterek összefüggései

A korrigált standardizált reziduumok alapján kapcsolat áll fenn a teljesítmény és a versenystratégia között. A Pearson féle χ2 (khi-négyzet) statisztika szignifikancia szintje (<0,05) alapján elvethetjük azt a nullhipotézist, hogy nincs összefüggés a két klaszterváltozó között. Ugyanez állapítható meg a valószínűségi arány (Likelihood Ratio) alapján is (8. számú melléklet).

A korrigált standardizált reziduum értéke 2 felett van a jól teljesítők klasztere és az integráló jellegű növekedési stratégia között. A jól teljesítők klaszterébe tartozók 61,2%-ára az integráló jellegű versenystratégia jellemző, ami azt jelenti, hogy képesek ötvözni a költségvezetés és a megkülönböztetés előnyeit. A kereszttábla alapján megállapítható az is, hogy biztosan nincs összefüggés a jól teljesítők klasztere és a koncentráló illetve a költségvezető stratégiát folytatók között.

Versenystratégia klaszterek 26,61%

15,88%

35,62%

21,89%

költségvezető megkülönböztető integráló

koncentráló

A korrigált standardizált reziduum értéke éppen 2 a gyengélkedők teljesítményklasztere és a koncentráló versenystratégia-klaszter között, ami bizonyítja a kapcsolat meglétét. A gyengélkedők 62,7%-a folytat koncentráló jellegű versenystratégiát, szűk piaci szegmensben igyekeznek megalapozni sikerüket.

A korrigált standardizált reziduum értéke nem igazolta az összefüggést a költségvezető stratégia és a rosszul teljesítők klasztere között, azonban figyelemre méltó, hogy értéke 1,9.

Ugyanakkor megállapítható, hogy biztosan nincs összefüggés az integráló stratégiát folytatók és a rosszul teljesítők között.

A kereszttábla eredményei alapján készített diagramból is látszik, hogy a jól teljesítők kiemelkedő többsége integráló jellegű versenystratégiát folytat. A rosszul teljesítők és a gyengélkedők inkább költségvezető vagy koncentráló jellegű versenystratégiát folytatnak.

37,0%

21,7%

10,9%

30,40% 29,3%

12,1%

31,0%

27,60%

11,9%

19,4%

61,2%

7,50%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

Versenystratégia (%)

rosszul teljesítők gyengélkedők jól teljesítők Teljesítmény

Versenystratégia és teljesítmény

költségvezető megkülönböztető integráló koncentráló

44. ábra – Teljesítményklaszterek és versenystratégiák A becslési hiba valószínűségének csökkenését jelző Goodman és Kruskal-féle tau mutató és a bizonytalansági együtthatók szignifikánsak, a lambda azonban nem.

Ha a versenystratégia a független és a teljesítmény a függő változónk, akkor a Goodman és Kruskal-féle tau mutató szerint 8,2; a bizonytalansági együttható szerint 9,5%-al csökken a hiba valószínűsége. Ez az jelenti, hogy a versenystratégia ismerete ennyivel javítja a teljesítményre adott becslésünket (8. számú melléklet).

A kapcsolat erősségét kifejező Phi, Cramer's V, kontingencia együttható szimmetrikus mutatók szignifikánsak, értékeik alapján megállapítható, hogy laza kapcsolat van a növekedési stratégia és a teljesítmény között, az értékek 0,297-től 0,421-ig terjednek (8.

számú melléklet).

Az alkalmazott versenystratégia-típusok hatása a teljesítmény-nézőpontokra

célozza meg – az útmodellben szintén az összefüggések bonyolult láncolata bontakozik ki.

Mind a négy versenystratégia a növekedési stratégiákon keresztül érvényesülő hatás eredményeképpen kapcsolódik a teljesítményhez. A megkülönböztető stratégia a termékfejlesztésen keresztül fejti ki hatását a vevői nézőpont és a működési folyamatok nézőpont teljesítményére, a költségvezető stratégia a termékfejlesztésre és a piacfejlesztésre is hat. Az integráló és a koncentráló jellegű stratégiák a versenytárs-orientációval is kapcsolatban állnak, ami a kutató jellegű stratégiákat is erősíti.

Működési

45. ábra – A versenystratégiára vonatkozó változókból kiinduló összefüggések r - korrelációs együttható β - regressziós együttható

In document Merre tart a hajó? (Pldal 147-150)