• Nem Talált Eredményt

A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a teljesítmény nézőpontjaira

In document Merre tart a hajó? (Pldal 184-188)

4 regionális –

5. Stratégiai hangsúlyok

12.3. A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a teljesítmény nézőpontjaira

A pénzügyi teljesítményre gyakorolt hatások

Az útmodell eredményei szerint a szervezeti kultúrára vonatkozó változók alacsony hatást gyakorolnak a pénzügyi teljesítményre (a regressziós együtthatók alacsony értéke miatt), de a többi nézőpontra kifejtett hatásuk ennél sokkal erősebb lehet. Mindazonáltal szembetűnő a hierarchia kultúra negatív hatása a pénzügyi teljesítményre. Az összes többi kultúratípus hatása pozitív a pénzügyi teljesítményre, leginkább a klán és piac kultúráé. A hierarchia kultúra jellemzői, úgymint a szabályozottság, a munkatársak magatartásának standardizálása és kontrollálása, a specializáció, a teljesítményelvűség, utasítási jogkörök, a személytelenség, a formális pozíciók tisztelete rányomja negatív bélyegét a pénzügyi teljesítményre. Ezzel szemben a külső környezetre fókuszáló piac - ahol a fő cél az eredményesség, a hatékonyság és a versenyképesség - pozitív hatása egyértelmű. Azonban a családiasság jegyeit hordozó klán kultúra pozitív hatása a pénzügyi teljesítményre nagyobb, mint a piac kultúráé. Klán kultúrában a kölcsönös bizalom, a közös célok, az együttműködés, konszenzus, participáció, a

„mi-tudat”, és a szóbeli kommunikáció jellemző, ahol fontos a humán erőforrás fejlesztése, az egyéni fejlődés és az emberekkel való törődés. A teljesítményre gyakorolt pozitív hatás a szervezethez való elkötelezettség, a lojalitás és a tradíció eredménye.

Magyarázó változók

A pénzügyi teljesítményre gyakorolt hatások

Korre-lációs együtt-ható1 Direkt

In-

direkt Teljes r

Szervezeti kultúra

Klán - 0,057 0,057 -

Adhokrácia - 0,005 0,005 -

Piac - 0,046 0,046 -

Hierarchia - -0,056 -0,056 -

29. táblázat – A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a pénzügyi teljesítményre

A vevői nézőpont teljesítményére gyakorolt hatások

A vevői nézőpont teljesítményét a szervezeti kultúra jellemzői közül leginkább a hierarchia kultúra befolyásolja – mégpedig negatívan. A kultúratípust belső orientáció jellemzi, viszonylag stabil környezetben lehet eredményes.

A klán és a piac kultúra pozitívan befolyásolja a vevői nézőpont teljesítményét, az adhokratikus kultúra szintén, de sokkal kisebb mértékben. A piac kultúra a külső szereplőkkel kötött tranzakciókra koncentrál. A piaci rések kihasználására, a feszített célok elérésére, a

1 0,01-es szignifikancia szinten

fogyasztói bázis biztosítására irányuló törekvései pozitívan befolyásolják a vevői nézőpont teljesítményét. A sikert ebben a kultúrában piaci részesedéssel és piaci behatolással mérik, fontos a versenytárs legyőzése és a piaci vezető szerep elérése.

A klán kultúrában kifejeződő emberekkel való törődés, lojalitás, az egyének fejlődésére irányuló törekvés a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményén keresztül fejti ki pozitív hatását a vevői nézőpont teljesítményére. Az adhokratikus kultúra a termékfejlesztés és a diverzifikáció stratégiáját támogató hatásán keresztül hat pozitívan a vevői nézőpont teljesítményére.

Adhokráciában a sikert egyedi termékek előállítása jelenti, az innovatív termékekkel és szolgáltatásokkal való alkalmazkodás az új lehetőségekhez.

Magyarázó változók

A vevői nézőpont teljesítményére gyakorolt hatások

Korre-lációs együtt-ható Direkt

In-

direkt Teljes r

Szervezeti kultúra

Klán - 0,171 0,171 -

Adhokrácia - 0,009 0,009 -

Piac - 0,147 0,147 -

Hierarchia -0,119 -0,059 -0,178 -0,247

30. táblázat – A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a vevői nézőpont teljesítményére A működési folyamatok teljesítményére gyakorolt hatások

A szervezeti kultúratípusok nem fejtenek ki jelentős hatást a működési folyamatok nézőpont teljesítményére, azonban itt is megfigyelhető a hierarchia kultúra negatív hatása, tehát a nagyfokú bürokrácia nem támogatja, hanem inkább hátráltatja a vállalatokat abban, hogy kiváló termék- és szolgáltatás-előállító folyamatokkal elégítsék ki vevőik igényeit.

Magyarázó változók

A működési folyamatok nézőpont

teljesítményére gyakorolt hatások

Korre-lációs együtt-ható Direkt

In-

direkt Teljes r

Szervezeti kultúra

Klán - 0,060 0,060 -

Adhokrácia - 0,008 0,008 0,212

Piac - 0,041 0,041 -

Hierarchia - -0,049 -0,049 -

31. táblázat – A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a működési folyamatok nézőpont teljesítményére

A tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére gyakorolt hatások

Szervezeti kultúra szempontjából a klán kultúra erőteljes pozitív hatása figyelhető meg a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére. Tehát a támogató jellegű kultúra - ahol a munkahely barátságos hely, kölcsönös bizalom, közös célok, együttműködés, konszenzus, participáció, „mi-tudat”, és a szóbeli kommunikáció a jellemző – erős pozitív hatást gyakorol a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére.

Magyarázó változók

A tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére gyakorolt hatások

Korre-lációs együtt-ható Direkt

In-

direkt Teljes r

Szer-vezeti kultúra

Klán 0,110 - 0,110 0,218

Adhokrácia - - - -

Piac - - - -

Hierarchia - - - -

32. táblázat – A szervezeti kultúra jellemzőinek hatása a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére A kutatás talán egyik legérdekesebb kérdése a szervezeti kultúra hatása a teljesítményre. A hatások itt is bonyolult összefüggések láncolatán keresztül érvényesülnek. Ugyanakkor el kell mondani, hogy a szervezeti kultúrára vonatkozó változók egymással is szoros kapcsolatban állnak. Mint ahogy az útmodell ábrájából is látszik (78. ábra) a hierarchia kultúra az összes többi kultúraváltozóval negatív kapcsolatban áll. Egy szervezet kultúrája minél nagyobb mértékben piac és/vagy klán jellegű annál kevésbé jellemzők rá a hierarchia kultúra vonásai.

Ugyanakkor, ha egy szervezet kultúrájára a hierarchia kultúra ismérvei jellemzőek annál kevésbé tudnak megjelenni adhokratikus kultúra ismérvei. Itt kell megjegyezni azt a tényt, hogy lehetséges, hogy egy szervezetben mind a négy kultúratípus egyszerre is jelen van, de szinte mindig létezik egy uralkodó típus közülük.

A klán kultúra közvetlen hatást gyakorol a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére és a hierarchia kultúrára gyakorolt hatáson keresztül – a piac kultúrához hasonlatosan – a működési folyamatok és a vevői nézőpont teljesítményére. A hierarchia kultúrából számos hatás indul ki:

- Közvetlen negatív hatással van a vevői nézőpont teljesítményére

- Negatív hatást gyakorol a stratégia versenytárs-orientációjára, a megkülönböztető és a növekedési stratégiára

- Az előbbieken keresztül negatív hatással van a kutató és fejlesztő stratégiákra, ezáltal a vevői és a működési folyamatok teljesítményére.

Működési

74. ábra – A kultúrára vonatkozó változókból kiinduló összefüggések r - korrelációs együttható β - regressziós együttható

A fejezet konklúziója

A 12. fejezetben a szervezeti kultúra és a vállalati teljesítmény közti összefüggéseket vizsgáltam meg statisztikai, ökonometriai módszerekkel. Az elemzések eredményeinek birokában a következő tézis fogalmazható meg:

T.4. A szervezeti kultúra jellemzői és a vállalati teljesítmény összefüggnek. Egy vállalat szervezeti kultúrájában minél nagyobb mértékben jelennek meg a hierarchia kultúra jellemvonásai, annál alacsonyabb a vállalat teljesítménye. Egy vállalat szervezeti kultúrájában minél nagyobb mértékben jelennek meg a klán és a piac kultúra jellemvonásai, annál magasabb a vállalat teljesítménye.

In document Merre tart a hajó? (Pldal 184-188)