• Nem Talált Eredményt

Stratégia orientációja és vállalati teljesítmény

In document Merre tart a hajó? (Pldal 154-160)

2 Felső- és

10.13. Stratégia orientációja és vállalati teljesítmény

Orientáció alapján a vállalatok stratégiái Ohmae tipizálása szerint lehetnek fogyasztóorientált, vállalatorientált és versenytárs-orientált stratégiák, ami a piaci folyamatok három legfontosabb szereplőjét képviselik. Ezt a tipizálást kutatásomban kiegészítettem a tulajdonosorientáció szempontjával is. A kérdőívben a válaszadók a következő négy célt osztályozták:

- Fő célunk a vevők minél jobb kiszolgálása

- Fő célunk a versenytársaktól való megkülönböztetés

- Fő célunk alapvető képességeink fejlesztése, ezáltal versenyelőny megszerzése

- Fő célunk tulajdonosaink számára minél nagyobb tulajdonosi érték (osztalék, árfolyamnyereség) nyújtása.

Ezen megállapítások alapján jöttek létre a klaszterképző változók. A klaszterelemzés során kirajzolódnak a stratégia orientációja szempontjából hasonló tulajdonságokkal rendelkező vállalalatok csoportjai. A stratégia orientációja szempontjából szintén lehetséges, hogy egy vállalkozás több érintetti csoport érdekeinek kiszolgálását is fontosnak tartja stratégiájában. A későbbiekben a klaszterelemzés eredményei felhasználásával megvizsgálhatók az orientációklaszterek és a teljesítményklaszterek közti összefüggések.

Klaszterek a stratégia orientációja alapján

Orientáció alapján a vizsgált vállalkozások három szignifikánsan különböző klaszterrel írhatók le:

Orientációklaszterek Klaszterképző változók

1

tulajdonos-orientált

2 érintett- orientált

3 semleges

vállalatorientált 0,353 0,464 -1,226

versenytársorientált 0,229 0,182 -0,652

tulajdonosorientált 1,044 -0,683 -0,427

vevőorientált 0,262 0,369 -0,874

22. táblázat – Az orientációklaszterek középpontjai 1. Tulajdonosorientált stratégiát alkalmazók klasztere – a klaszterben megjelenik a stratégia vállalat-, versenytárs-, és vevőorientációja is, de a tulajdonosorientációnál sokkal szerényebb mértékben. A tulajdonosorientáció mértéke kiemelkedően magas, a legnagyobb eltérést mutatja az áltagtól, pozitív irányban.

2. Érintett-orientált stratégiát alkalmazók klasztere – a klaszterre a tulajdonosorientáció egyáltalán nem jellemző, értéke erősen átlag alatti. A vállalati működés többi érintettjével szembeni orientáció mind megjelenik a klaszterben, legerősebben a vállalatorientáció.

3. Orientáció szempontjából semlegesek klasztere – egyik orientációval sem jellemezhető a stratégia, mindegyik értéke negatív irányban tér el az átlagtól.

A klaszterelemzés érvényességének ellenőrzésére szolgáló Anova táblázatból (7. sz.

melléklet) kiderül, hogy a klaszterek az F statisztika szignifikancia szintje alapján szignifikánsan különböznek egymástól.

49. ábra – A stratégia orientációja alapján képzett klaszterek megoszlása A vizsgált vállalkozások legnagyobb része az érintett-orientált klaszterbe tartozik, ahol mindegyik orientáció megjelenik, de a tulajdonosorientáció nem jellemző. Ennél a klaszternél minimálisan mutat alacsonyabb elemszámot a tulajdonosorientált klaszter, ahol minden orientáció megjelenik, de legerősebben a tulajdonosorientáció. A vállalkozások negyedénél fordul elő, hogy mindegyik orientáció átlag alatti.

A stratégia orientációja és a teljesítményklaszterek összefüggései Klaszterek a stratégia orientációja alapján

34,73%

39,75%

25,52%

tulajdonosorientált érintettorientált semleges

alapján elvethetjük azt a nullhipotézist, hogy nincs összefüggés a két klaszterváltozó között.

Ugyanez állapítható meg a valószínűségi arány (Likelihood Ratio) alapján is (8. számú melléklet).

A korrigált standardizált reziduum értéke 2 felett van a rosszul teljesítők klasztere és a semleges orientáció között, illetve a jól teljesítők klasztere és a tulajdonosorientáció között, ami bizonyítja a kapcsolat meglétét. A kereszttábla alapján ennek ellentetje is megfogalmazható: biztosan nincs összefüggés a semleges orientáció és a jó teljesítmény között, illetve a tulajdonosorientáció és a rossz teljesítmény között.

A rosszul teljesítők klaszterébe tartozók 51,1%-ára jellemző semleges orientáció, tehát sem a tulajdonosorientáció, sem a versenytárs-orientáció, sem a vevőorientáció, sem a vállalatorientáció nem jellemző rájuk. A jól teljesítők 51,4%-ára jellemző a tulajdonosorientáció, ami azt jelenti, hogy fő céljuknak a minél nagyobb tulajdonosi érték (osztalék, árfolyamnyereség) nyújtását tartják tulajdonosaik számára.

A becslési hiba valószínűségének csökkenését jelző Goodman és Kruskal-féle tau mutató és a bizonytalansági együtthatók szignifikánsak, a lambda azonban nem.

Ha a stratégia orientációja a független és a teljesítmény a függő változónk, akkor a Goodman és Kruskal-féle tau mutató szerint 5,4; a bizonytalansági együttható szerint 6,5%-al csökken a hiba valószínűségének csökkenése. Ez az jelenti, hogy a stratégia orientációjának ismerete ennyivel javítja a teljesítményre adott becslésünket.

A kapcsolat erősségét kifejező Phi, Cramer's V, kontingencia együttható szimmetrikus mutatók szignifikánsak, értékeik alapján megállapítható, hogy laza kapcsolat van a növekedési stratégia és a teljesítmény között, az értékek 0,258 és 0,365 között mozognak.

17,8%

31,1%

51,1%

31,1%

43,7%

25,2%

51,4%

40,3%

8,3%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

stratégia orientációja (%)

rosszul teljesítők gyengélkedők jól teljesítők teljesítmény

A stratégia orientációja és teljesítmény

tulajdonosorientált nem tulajdonosorientált semleges

50. ábra – A stratégia orientációja és teljesítmény A kereszttábla eredményei alapján készített diagramból is látszik, hogy a rosszul teljesítők klaszterébe tartozó vállalatok többsége a stratégia orientációja szempontjából a semleges klaszterbe tartozik, és ahogy haladunk a jól teljesítők felé egyre kevésbé jellemző a semleges orientáció. A tulajdonosorientált stratégia a legkevésbé jellemző a rosszul teljesítőkre, és ahogy haladunk a jól teljesítők felé átveszi a vezető szerepet.

Az eredmények tükrében elvégeztem egy elemzést a stratégia orientációja és a környezethez való alkalmazkodás szerinti klaszterek kapcsolatára vonatkozóan, mivel arra gondoltam, hogy a semleges orientáció és a reagáló szerepkör között kapcsolat van. A kereszttábla azonban a tulajdonosorientált stratégiák és az elemző szerepkör között illetve a semleges orientáció és a védő szerepkör között mutatott ki kapcsolatot, valamint megállapítható, hogy a semleges orientáció és az elemző szerepkör között egyáltalán nincs kapcsolat.

A kereszttábla alapján készített diagramból látszik, hogy a tulajdonosorientált stratégiát folytató vállalatok többsége elemző stratégiát folytat (ami a jól teljesítők klaszterével is kapcsolatban állt). Az érintett-orientált klaszterbe tartozóknál is megmarad az elemző stratégia vezető szerepe, de már sokkal kisebb mértékben, mivel erősödik a védő és a reagáló stratégiák szerepe. Az orientáció szempontjából semleges klaszterben már elenyésző az elemző stratégia szerepe, azt a védő és reagáló stratégiák váltják fel.

48,8%

25,0%26,3%

39,4%

27,7%

33,0%

14,8%

44,4%

40,7%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

környezethez való alkalmazkodás (%)

tulajdonosorientált érintettorientált semleges stratégia orientációja

A stratégia orientációja és környezethez való alkalmazkodás (%)

elemző védő reagáló 51. ábra – A stratégia orientációja és környezethez való alkalmazkodás A stratégia orientációjának hatása a teljesítmény-nézőpontokra

A stratégia orientációjára vonatkozó négy változó hatása a teljesítményre olyan bonyolult összefüggések láncolatán keresztül érvényesül, hogy az áttekinthetőség érdekében bemutatásuk külön-külön történik.

A tulajdonosorientáció hatása a teljesítmény-nézőpontokra

A stratégia tulajdonosorientációja közvetlenül is hat a pénzügyi teljesítményre. A közvetett utak szempontjából megállapítható, hogy egy vállalatnál minél inkább megjelenik a stratégiában tulajdonosorientáció a stratégia dinamikája szempontjából annál inkább növekedési stratégia megvalósítására törekszik a vállalat, amely erősíti a termékfejlesztés és a piacfejlesztés stratégiáit, amelyek új termékek kifejlesztésére és új piacok meghódítására irányulnak.

A stratégia tulajdonosorientációja a stratégia szervezeten belüli kommunikációjára is hat, ezen keresztül a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére is hatással van. A tulajdonosorientált stratégiák a minél nagyobb tulajdonosi érték (osztalék, árfolyamnyereség) nyújtását tűzik ki

kommunikációja a szervezeten belül - azon kívül, hogy természetesen a tulajdonosoknak is érdekében áll - a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére is pozitív hatással vannak.

Pénzügyi

52. ábra – A stratégia tulajdonosorientációjából kiinduló összefüggések r - korrelációs együttható β - regressziós együttható A vevő- és versenytárs-orientáció hatása a teljesítmény-nézőpontokra

A stratégia vevőorientációja közvetlen hatást gyakorol a működési folyamatok és a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére, hiszen a vevők minél jobb kiszolgálásának célja ösztönzi a tanulás-fejlődés nézőpontban szereplő alkalmazotti képességek, információs rendszerek fejlesztését, valamint a vevők igényeinek minél jobban megfelelő működési folyamatok kialakítását. A vevőorientáció közvetetten a stratégia minél hatékonyabb lebontásán és kommunikálásán keresztül is kifejti pozitív hatását a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére. A vevőorientáció a versenytárs-orientációval összekapcsolódva erősíti a kutató és fejlesztő jellegű stratégiákat is.

Működési

53. ábra – A stratégia vevő- és versenytársorientációjából kiinduló összefüggések r - korrelációs együttható β - regressziós együttható A vállalatorientáció hatása a teljesítmény-nézőpontokra

A stratégia vállalatorientációja – az alapvető képességek fejlesztése – közvetlenül hat a tanulás-fejlődés nézőpont teljesítményére, közvetetten pedig a kutató és fejlesztő jellegű stratégiák erősítésével a működési folyamatok és a vevői nézőpont teljesítményére.

Működési

54. ábra – A stratégia vállalatorientációjából kiinduló összefüggések r - korrelációs együttható β - regressziós együttható

In document Merre tart a hajó? (Pldal 154-160)