• Nem Talált Eredményt

A VAJDASÁGI KISEBBSÉGI TUDOMÁNYOSSÁG HELYE A KÁRPÁT-MEDENCEI TUDOMÁNYOSSÁG RENDSZERÉN BELÜL

In document az mtt 25. éve (Pldal 43-50)

A MAGYAR TUDOMÁNYOSSÁGRÓL ALKOTOTT KONCEPCIÓK VAJDASÁGBAN

2. A VAJDASÁGI KISEBBSÉGI TUDOMÁNYOSSÁG HELYE A KÁRPÁT-MEDENCEI TUDOMÁNYOSSÁG RENDSZERÉN BELÜL

Kutatásunk keretében – az itt nem részletezett többi regionálisan kötött, a kisebbsé-gi tudományosságról és annak műveléséről alkotott vélemények alapján – kísérletet tettünk arra, hogy egy egységesebb képet kapjunk e témakörről. A kisebbségi tudo-mányosságról alkotott fogalmakat három nagyobb dimenzióba soroltuk be: egyrészt megkülönböztettük a tudományművelés belső logikáját, amely egyaránt magába foglalja a kutató tevékenység belső, szakmai feltételeit, de művelésének (társadalmi) sajátosságait is. Az értelmezésben segítő második csomópont a tudományosság pe-remfeltételeit tartalmazza: e dimenzióba egyrészt a külső, társadalmi és intézményi feltételeket, másrészt pedig a helyi, a többségi, illetve a magyarországi tudományos kapcsolatokra vonatkozó véleményegyütteseket soroltuk. Mivel egész kutatásunk végső soron arról szól, hogy a helyi kisebbségi tudományosság művelésében milyen szerepet tölthet be Magyarország, ezért az anyaország szerepével kapcsolatos dis-kurzusokat külön is tárgyaljuk (1. ábra).

A három nagyobb csomóponthoz kapcsolódó témák összefonódnak, és sokféle összekapcsolódásuk egy olyan fogalmi hálót alkot, amelynek segítségével Kárpát- medencei szinten képet kaphatunk a kisebbségi tudományosság – alanyaink véle-ménye alapján megkonstruált – jellemzőiről.

A magyar tudományosságról 43

alkotott koncepciók Vajdaságban 1. ábra. A kisebbségi tudományosság rendszere

A tudomány „tiszta”, belső logikájának dimenziójában az első fontos megkülönböz-tetés a természettudományok és társadalomtudományok között történik. Ez a kü-lönbségtétel valójában végighúzódott az összes beszélgetésen, és bizonyos értelem-ben a kisebbségi tudományosság határait is feszegeti, hiszen az eltérő intézményülési

folyamatok, valamint a tudományos eredményekkel szemben megfogalmazott vélt vagy valós elvárások teljesen eltérő képet adnak. A természettudományok hangoz-tatott nemzetközi jellegük által könnyebben „kisodródnak” a kisebbségi tudomá-nyosság köréből, amelyet csak tetéz az, hogy a társadalomtudományok témájuk, eredményeik szempontjából óhatatlanul is összecsengenek a kisebbségi közösségek expliciten vagy impliciten megfogalmazott ideológiai vagy szakpolitikai elemeivel.

A társadalomtudomány művelői bizonyos értelemben még nehezebb helyzetben vannak, ugyanis ez a kommunitárius4 igény is visszahat, és a tudomány képvise-lőitől nemcsak azt várják el, hogy leírják, mi van, hanem azt is, hogy mi legyen. Ez a normatív igény Vajdaságban is jelentkezett, de a vélemények alapján jelenleg a belső politikai törésvonalak okán, kevéssé tud felszínre törni, nem utolsó sorban a forráselosztások és intézményesülés jellegzetességei miatt.

A tudományos tevékenységnek a művelése az általunk vizsgált kisebbségi közös-ségeken belül sok esetlegességgel, és mondhatni magárahagyatottsággal is küzd.

Ennek eredményeképpen éppen Vajdaságban a referenciák, a minőségi kontroll mechanizmusok hiányát, ugyanakkor egyfajta improvizációt is említettek. Mindez utalhat az intézmények hiányára, a civil alapon és szabadidőben végzett munkára (és minőségére). Érdekes módon legtöbbször egyéni teljesítményekről számoltak be alanyaink, noha elismerték a kutatás művelése inkább csoportmunka kellene, hogy legyen.

A tudomány művelésének értékelésekor általában is, de a humán és pénzügyi szem-pontból gyakran forráshiányos magyar kisebbségi vonatkozásban talán hangsúlyo-sabban is figyelembe kell vennünk azokat a peremfeltételeket, amelyek behatárolják e tevékenységek sikerét. E feltételek egyrészt demográfiai jellegűek, illetve össze-függnek a fiatal, potenciális majdani tudósok elvándorlásával, másrészt társadalmi, politikai intézményesülésre vezethetők vissza, harmadrészt pedig olyan elemeket azonosíthatunk be, amelyek Magyarország szerepére utalnak. Vajdaság vonatkozá-sában a kivándorlás jelentette kockázatok intenzíven jelentkeztek, ráadásul e migrá-ciónak generációs vonatkozása is van: a fiatalok sokkal nagyobb arányban mennek külföldre a helyi konfliktusok és a tudomány intézményesülésének hiányában.

4 A kommunitarizmus olyan diskurzusjelenség – tehát a filozófiailag okoskodó nyilvánosság jelen-sége –, amelynek történeti-partikuláris kontextusa és háttere elsődlegesen az angolszász világban található. A „kommunitarizmust” a szélesebb közönség előtt (a liberális politika bírálója) Amitai Etzioni amerikai szociológus tette ismertté The Spirit of Community című, kommunitárius ma-nifesztumnak is tartott művével (Etzioni 1993), melyben az amerikai közösségi élet morális re-konstruálására szólított fel. Politikai kommunitarizmusa a civil társadalom és a társadalmi erköl-csök megerősítését célozza. A cél a közösségi élet hétköznapi egységeinek (család, szomszédság, egyházkerület, iskola) újraélesztése. Az Etzioni-féle, pártok feletti kommunitárius politikai jelsza-va: „egyéni jogok és társadalmi felelősség” (Etzioni: Responsive Communitarian Platform Text.

https://www.gwu.edu/~ccps/platformtext.html).

A magyar tudományosságról 45

alkotott koncepciók Vajdaságban

A társadalmi peremfeltételek tehát összefüggnek a kisebbségi intézményesülés álla-potával (Van-e elég intézmény? Milyen az utánpótlás nevelés az oktatáson keresz-tül?), a helyi kisebbségi politikai szférának a kutatással kapcsolatos hozzáállásával. A társadalmi peremfeltételek között kiemelt szerepe lehet a mindenkori többségnek, illetve az államnak, a kisebbségi és többségi tudományos kapcsolatok mikéntjének, de a magyar–magyar kapcsolatoknak is. Az elmúlt két évtizedben lezajlott kisebbsé-gi tudományosság intézményesülése gyakran konfliktusokkal is járt, amelyet felerő-síthetnek vagy tompíthatnak a kisebbségi politikai szereplők kutatással kapcsolatos elképzelései. A helyi kisebbségi és „nagypolitika” egyaránt kihat a tudomány műve-lésére akár a források biztosítása, akár az intézményesülés támogatása vonatkozásá-ban. Ugyanakkor a többségi tudományos kapcsolatok is fontosak egyrészt magának a kutatónak és teljesítményének elismerésében, de a humán és társadalomtudomá-nyi kutatások terén akár tartalmi szempontokból is, mivel a több (lokális, többségi és „magyar”) perspektíva együttes alkalmazása termékeny lehet.

A kisebbségi kutatói szféra intézményesülése valójában a humán és társadalomtu-dományok területén zajlott le intenzívebben, a természettutársadalomtu-dományok jobbára létező állami intézményi infrastruktúrára építve fejthetik ki tevékenységüket. De a társa-dalomtudományok területén történő intézményesülési formák nem tekinthetők kellőképpen szolidnak, hiszen nagyrészt civil alapokon nyugszanak, ami egyrészt jelzi, hogy igény van ilyen típusú tevékenységekre, ám fenntartásuk nagyon töre-dezett, kiszolgáltatott a pályázati lehetőségeknek, ezért közép és hosszú távra talán nem is tervezhető. Ez a vélemény Vajdaságban is markánsan megjelent.

Az anyaország szerepe is társulhat a kisebbségi tudományosság peremfeltételeivel.

Ez általánosságban a kutatás finanszírozását és támogatását jelenti, de ezen a ponton is több kritika merült fel. Egyrészt alanyaink érzékeltek egy, a támogatásokkal kap-csolatos strukturális torzítást, amelynek eredményeképpen, a társadalomtudomá-nyi kutatások mintha előnyben részesülnének a kizárólag magyarországi közpénzek megpályázása során. Ennek következtében volt, aki már azon a véleményen volt, hogy így a természettudományok ki is kerülhetnek a kisebbségi tudományosság világából. Ugyanakkor éppen a természettudományok képviselőitől hangzott el az, hogy nagyobb nemzetközi kapcsolatrendszerben integráltak, és ebben a magyaror-szági szakmai együttműködéseket is jól el tudják helyezni. A magyarormagyaror-szági kap-csolatok viszont nem teljesen felhőtlenek, Vajdaságban például arról számoltak be, hogy néha az anyaországi kapcsolatokat és támogatásokat „szegény rokonként” élik meg, azaz olyan egyenlőtlen viszonyként, amelyben a jó szándék ellenére is kiszol-gáltatott helyzetben lehetnek csak. Egy másik beszélgetésben, ezzel összefüggésben az általában vett magyarországi és „magyarországi barátaink” közötti különbségre hívták fel a figyelmet.

A magyarországi kapcsolatokon belül kiemelt szerepet kapott az MTA, illetve az MTA-n belül működő, a külhoni tudományossággal foglalkozó elnöki bizottság.

Sok szereplőnél az MTA egységes szereplőként jelent meg, de főleg az érintettség okán, jelentős számban voltak azok is, akik érdemi különbséget is tettek az MTA intézményei között. E kontextusban a Domusról mint pályázati lehetőségről és a Domusról mint vendégházról is pozitív értékelést adtak alanyaink: előbbi kapcsán a megkönnyített szakmai kapcsolattartást és bizonyos értelemben inkubátori jel-legét emelték ki, utóbbival kapcsolatosan pedig fizikai és pénzügyi elérhetősége került leginkább említésre. Az MTA-nak azonban szimbolikus szerepe is van, és akárcsak más magyarországi intézmény, a helyi kisebbségi és többségi relációkban a kisebbségi tudományosság képviselőinek nemzetközi beágyazottságát és presztízsét erősíti a többségiek szemében. Az MTA-nak és más magyarországi intézmények-nek kétségtelenül óriási szerepe van a külhoni magyar tudományosság anyaországi reprezentálásában, a tudományos eredmények publikálásában és valamilyen szintű szakmai, hazai vagy akár nemzetközi integrálásában.

3. ÖSSZEFOGLALÓ

A különféle szereplők hatását tekintve a kisebbségi magyar tudományosság azt gon-doljuk, négyes integrációnak vagy – ez nézőpont kérdése – négyféle gyarmatosítás kockázatának vannak kitéve: helyi politikának való kiszolgáltatottság, amihez tár-sulhat a közösség fennmaradásának szolgálata; a többségi tudományos szereplőkkel való kapcsolatok érdemi kiteljesedése vonatkozásában; magyarországi forrásoknak való kiszolgáltatottság, az érdemi együttműködések nem kellő mértékű vonatkozá-sában; a nemzetközi integrációnak, amely alanyaink szerint is eseti és szakterület függő. E kockázatok azért is szembetűnők, mert a kutatás során valójában ritkán hallottunk véleményt a „tiszta” tudomány művelésének igényéről, arról például, hogy egy kutató milyen képességekkel vagy skillekkel5 kell, hogy rendelkezzen álta-lában vagy kisebbségi vonatkozásban is.

A Kárpát-medencei látlelet sok eleme a vajdasági magyar tudományosságra is érvé-nyes. E régióban maximálisan számolni kell a társadalmi peremfeltételekkel, ezeken belül kiemelt helyen a fiatal, potenciális kutatók elvándorlásával. Az intézményesü-lés létező civil jellege önmagában nem jelenthet gondot, ha kellő anyagi és szakmai támogatással társul. Kérdés azonban, ehhez a helyi szereplők és a magyarországi intézmények képviselői milyen mértékben partnerek.

5 Az ide vonatkozó gazdag szakirodalomból csak egyet villantunk fel. Egy angliai karrier-tanácsadó honlap szerint egy kutatónak az alábbi fő képességekkel kell rendelkeznie: 1. projektmenedzselés;

2. költségvetés összeállítása és nyomon követése; 3. csoport vezetés, csapatmunkába való dolgozás;

4. nagy mennyiségű adat kezelése, feldolgozása; 5. számítógépes ismeretek (Armstrong 2008).

A magyar tudományosságról 47

alkotott koncepciók Vajdaságban

IRODALOM

Armstrong, Catherine. 2008. 5 Skills You Need to Become a Researcher. http://www.

jobs.ac.uk/careers-advice/working-in-higher-education/1203/5-skills-you-need-to-become-a-researcher

Csányi Erzsébet–Csernicskó István–Salat Levente–Tóth Károly. 2010. Javaslat a határon túli magyar tudományosság fogalmának értelmezésére. In Magyar–

magyar interdiszciplináris kutatások, intézményi együttműködések lehetősége, szerk. Fedinec Csilla. 211–213. Budapest: MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság.

Etzioni, Amitai. 1993. The Spirit of Community. In The Reinvention of American Society. New York: Touchstone (Simon & Schuster).

Etzioni, Amitai. Responsive Communitarian Platform Text. The George Washington University, Institute for Communitarian Policy Studies. https://www.gwu.

edu/~ccps/platformtext.html

Papp Z. Attila. 2016. A magyar tudományosság fogalmának változatai művelői szerint. Tanulságok a fókuszcsoportos beszélgetések alapján. In A nemzet mint tudományos közösség. Húszéves a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága (1996–2016), szerk. Fedinec Csilla.

69–94. Budapest: MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottság.

Summary Attila Papp Z.:

The concepts of Hungarian academic attainment in Vojvodina

Considering the influence of professional members of the Hungarian minority academic attainment in Vojvodina, there are four factors that have an effect on them: being exposed to the local political forces and the financial resources of Hungary, their relationship with the majority (Serbian) academic actors, and international integration/recognition. The danger of being pushed into the social periphery is present in the Hungarian academic life in Vojvodina, while the risk of young and potential researchers’ migration is threatening. Scientific (mostly social) research is realized among non-profit organizations, which is a positive phenomenon, if adequate financial and profession assistance is provided. The support of the Ser-bian state is small, however the partner relationship of the institutions from Hungary is also not sufficient.

A VMDK EGYEDURALMÁNAK KORSZAKA

In document az mtt 25. éve (Pldal 43-50)

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK