• Nem Talált Eredményt

TIZEDIK FEJEZET

In document ELSŐ FEJEZET. ÖT HÉT A LÉGHAJÓN. (Pldal 66-71)

A korábbi kísérletek. — A doktor öt ládája. — A durr-gáz- fujtató. — A fűtő-készülék. — Kezelési módja. — Biztos

siker!

„Ismételten megkísértették, uraim, a tetszés szerint való fel- és leszállást, a nélkül, hogy gáz vagy pótteher veszett volna el a léggömbből. Egy franczia léghajós, Meunier, e czélt igy akarta el­

érni, hogy egy benső tartóban szorította össze a gázt. A belga van Hecke doktor, szárnyak és lapá­

tok segélyével igyekezett egy függélyes irányban ható erőt létesíteni, mely azonban a legtöbb esetben kétségtelenül elégtelennek bizonyult volna.

Tényleg említésre sem méltók az e különféle esz­

közökkel elért gyakorlati eredmények.

„E n tehát elhatároztam, hogy e kérdést a megelőző módszerektől teljesen eltérőleg fogom tárgyalni. Első sorban is a pótterhet, legalább elvben, teljesen elhagyom és csak igen korlátolt mennyiségben, kényszerítő körülmények beállta esetére, tartom fenn, ha pl. készülékemben valami biba esnék, avagy ha közvetlenül emelkedni aka­

rok, hogy egy előre nem látott akadálynak kitér­

jek az útjából.

„A z én eszközeim, melyek a fel- és leszál­

lást létesítik, egyszerűen abból állanak, hogy külön­

féle hőmérsékletek alkalmazásával a léggömbbe

zárt gázt kiterjeszthessem vagy megsürithessem.

És ez eredményt a következő módon érem e l : ,,Önök látták, hogy a hajóba több ládát raktak be, melyek czélja önök előtt ismeretlen v o lt ; e ládákból ötöt vittem el.

„A z elsőben körülbelül huszonöt akó viz van, melyet néhány csepp kénsavval vegyitek el, hogy működési képességét fokozzam ; erős Bunsen-elem segélyével bontom fel. A vizben ugyanis tudva­

levőleg két rész köneny és egy rész éleny van.

Ez utóbbi az elem behatása alatt tevőleges sar­

káról egy másik ládába megy át. A harmadik, felette álló és kettős teriméjü láda a köneny.t veszi magába, mely a semleges sark felől áramlik.

„A csapok, melyek egyikének kétszer oly nagy a nyilása, mint a másiknak, e két ládát egy negyedik­

kel kötik össze, melyet vegyládának akarok elne­

vezni. Ott vegyül el ugyanis a viz felbontásából keletkezett két légnem. E vegyszekrény belső űré körülbelül huszonegy köbláb.

„E láda legtetején csappal ellátott érenycső van. Önök értenek, u ra im : a készülék, melyet itt leirok, egyszerű robbanó légfujtató, melynek hőfoka a kovácsfujtatóét felülmúlja. Ezután, ugy-e bár, áttérhetek készülékem második részére.

„Légmentesen elzárt gömbömből, alant két egymástól kissé elválasztott cső indul ki, melyek egyike a köneny felső, másika pedig annak alsó rétegeiből ered. E két cső bizonyos távközökben erős kaucsuk sarkokkal van ellátva, melyek segé­

lyével a léghajók ingását követheti. Mindkettő belenyulik a hajóba, ott hengeralaku vasládában végződnek, melyet világitó ládának is nevezhetünk és melynek két végét ugyanazon érczből készült két erős fedél zárja el.

„A léghajó alsó részéből kiinduló cső, az alsó fedélen keresztül a hengerszerü ládába fut

61

be, majd csavarszerüen hajlított kigyócső alakját veszi föl, melynek egymás fölé helyezett gyűrűi, a ládának majd egész magasságát kitöltik. A kigyó- eső legfelül kis kúpban végződik, melynek üres alapsikja, gömbszelet alakjában, lefelé van fordítva.

„E kúp felső csúcsán át halad a második cső és mint mondám a léggömb felső részén be­

hatol. A kis kúp gömbszelete érenyből van, nehogy a durrgáz fújtató behatása alatt elolvadjon, mert ez a vasláda feneke fölött, a csavarszerüen haj­

lított kigyócső közép részén van alkalmazva és lángjának hegye, könnyen izzásba hozza a göm b­

szeletet.^

„Önök, uraim, bizonyára ismerik a szobafütő készülék rendeltetését és tudják azt is, hogy m i­

kép működik. A szoba levegője a csöveken vonul keresztül és fokozott légmérséklettel tér vissza.

E szerint tehát az, a mit ép most leírtam, nem egyéb, mint fütő készülék.

„D e most végül, hogy megy végbe az egész ? Amint a durrgázfujtató meggyuladt, a kigyócső könenygáza felhevül és az üres kúp gázával együtt, gyorsan felszáll a csövön keresztül, mely azt a léghajó felső rétegeibe juttatja. Alant üres tér képződik és bevonzza az alsó rétegek gázát, a mely szintén fölhevül és folytonosan m egú ju l: igy az­

tán a csövekben és a kigyócsőben rendkívül gyors gázáramlat keletkezik, mely a léggömbből indul ki, oda tér vissza és folytonosan túlhevül.

„Ám de a gázok minden egyes hőfoknál tér­

fogatuk V840. részével gyarapodnak. Ha tehát a hőt 18 fokkal emelem, a léghajó könenye 18/48o.

részszel, vagyis ezerhatszáztizennégy köblábbal fog kiterjedni. Ezerhatszázhetvennégy köblábbal több le­

vegőt fog tehát kiszorítani, a mi ismét haj tó erej ét fogj a százhatvan fonttal öregbíteni. Ez tehát ugyanazt az eredményt szüli, mintha ugyanannyi súlyú pótterhet dobnék ki.

„Ha a hőt száznyolczvan fokkal emelem, a gáz 180/4so. részszel fog kiterjedni: tizenhatezer- négyszáznegyen köblábbal többet fog kiszorítani és hajtó ereje ezerhatszáz fonttal fog növekedni.

„Könnyen megértik uraim, hogy ily módon, igen könnyen állhatnak elő az egyensúly külön­

bözetek. A léghajó térfogata úgy van kiszámítva, hogy az félig felfuvott állapotában oly súlyú leve­

gőt szőrit ki helyéből, mely a köneny burkolata, az utasok és a megterhelt hajó súlyának pontosan megfelel. A mikor igy megdagadt, egyensúlyban marad. Sem nem esik, sem nem száll.

„H ogy emelkedés létesüljön, durrgáz fújta­

tom segélyével, a gázt oly hőfokig hevitem, mely magasabb az ezt környezőnél; a fokozott hő foly­

tán feszereje is növekedik, és jobban kiduz- zasztja a gömböt, mely annyival magasabbra emelkedik, a mennyivel többre terjesztem a könenyt.

„A z esés természetesen úgy történik, hogy a durrgáz fújtató hevét mérséklem és a hőfok megcsappan. Az emelkedés tehát rendszerint gyor­

sabban fog megtörténni, mint az esés. Ámde ez szerencsés körülmény. Soha sincsen érdekemben, hogy gyorsan essem, mig a nagyon gyors fel­

szállás által az akadályoknak térek ki útjuk­

ból : a veszélyek különben lent fenyegetnek és nem fent.

„Egyébként, mint mondám, bizonyos meny- nyiségü sulyteherrel rendelkezem, mely arra képe­

sít, hogy szükségkép még gyorsabban emelked- hessem. A léggömb felső sarkán alkalmazott szelep csak a biztonság érdekében van ott, a gömbben mindig egyforma mennyiségű köneny van, a hőfok változások, melyeket a bezárt gázban létesítek, már magukban véve is előmozdítják annak föl- és leszálló mozdulatait.

63

„Most pedig uraim, a gyakorlati alkalma­

zásra vonatkozólag, még a következőket akarom m egjegyezni:

„A köneny és élenynek a durrgázfujtató csúcsában történő elégése csakis vizgőzt teremt.

A hengerszerü vasláda alsó részét, tehát a gőz el- illanása czéljából csővel láttam e l : ezt biztonsági szelep zárja el, mely két légköri nyomáson alól m egn yilik; a mint tehát a gőz a feszültség e fokát elérte, magától illan el.

„E s most egész pontos számadatok követ­

keznek :

„A z alkatrészére bontott viznek huszonöt akójából, kétszáz font éleny és huszonöt font kö­

neny származik. Légköri feszültség behatása alatt az első ezernyolczszázkilenczven köblábra, az utóbbi háromezerhétszáznyolczvan köblábra terjed, egészben véve tehát a vegyülék ötezerhatszázhet- ven köblábnak felel meg.

„Á m de durrgáz fujtatóm teljesen ujitott csapja, oly láng mellett, mely hatszorta erősebb, mint a nagy világitó lámpák lángja, óránkint huszonhét köblábat fogyaszt. Átlag tehát és hogy kevésbé jelentékeny magasságban maradhassak, óránkint kilencz köblábnál többet nem fogok elégetni, hu­

szonöt akó vizemből e szerint hatszázharmincz óráig, azaz huszonhat napnál valamivel hosszabb ideig tartó hajózásra lesznek képesitve.

„De mert tetszés szerint szállhatok le és vízkészletemet útközben megujithatom, arra is képesitve vagyok, hogy utazásomat végtelen idő­

tartamig terjesszem ki.

„E bből áll az egész titok, u ra im ; nagyon egyszerű és a mint az egyszerű dolgoknál általá­

ban, úgy itt sem maradhat el a siker. A gáz ösz- szeszorulása és kiterjedése a léghajóban: ez az én módszerem, melynek sem mesterséges szárnyakra,

sem egyéb gépies mozdító erőre nincs szüksége.

Fütő készülékemmel a hőfok változásokat létesí­

tem, a durrgáz fújtató segélyével felhevitem azo­

kat, ez sem kényelmetlen, sem nehéz.

„Azt hiszem, hogy ezzel a siker összes lé­

nyeges föltételeit egyesítettem.“

Fergusson doktor ezzel bevégezte beszédét és zajos elismerésben részesült. Egyetlen kifogást sem lehetett felhozni, ő mindent előre látott és kiszámított.

„Nem tagadható azonban, hogy a dolog na­

gyon veszélyessé válhatik, mondá a parancsnok.

— Sebaj, felelt a doktor röviden, csak vég­

rehajtható legyen.

In document ELSŐ FEJEZET. ÖT HÉT A LÉGHAJÓN. (Pldal 66-71)