• Nem Talált Eredményt

HETEDIK FEJEZET

In document ELSŐ FEJEZET. ÖT HÉT A LÉGHAJÓN. (Pldal 48-54)

Mértani részletek. — A léghajó hordképességének kiszámítása.

— A kettős léghajó. — A burkolat. — A csolnak. — A titok­

teljes készülék. — Élelmi szerek. — Még egy toldalék.

Fergusson doktor már régebben foglalkozott expedicziójának közelebbi részleteivel és gondjának fő tárgyát természetesen a léghajó képezte, ez a csodálatra méltó jármű, mely hivatva volt, hogy őt a levegőn keresztül vigye.

Első sorban elhatározta, hogy a léghajót köneny gázzal tölti meg, hogy ne kelljen nagy terjedelműre csinálnia. E gáz készitése nem okoz nehézségeket, tizennégy és félszer könnyebb, mint a levegő és a legkielégitőbb eredményeket szol­

gáltatta a léggömbi kísérleteknél.

Nagyon pontos számitás után, a doktor arra a meggyőződésre jutott, hogy az utazáshoz nélkü- lözhetlen tárgyak súlya négyezer fontot tesz k i : azt kellett hát kikutatni, mily nagy a felszállitó erő, mely felemelni képes ezt a súlyt és ehhez mérten mily nagy a hordképessége.

Négyezer font súlyt képvisel negyvennégy- ezernyolczszáznegyvenhét köbláb *) kiszorított levegő, mi ugyanannyit jelent, hogy negyvennégy- ezernyolczszáznegyvenhét köbláb levegő körül­

belül négyezer fontot nyom.

Ha a léghajót negyvennégyezernyolczszáz- negyvenhét köbíáb tartalommal látják el és levegő helyett köneny gázzal látják el, mely tizennégy és félszer könnyebb és igy csak kétszázhetvenhat fontot nyom, megmarad az egyensulykülönbözet, mely megfelel háromezerkétszázhuszonnégy fontnyi súlynak. A különbözet a léggömbben levő gáz és a légköri levegő súlya között, adja a léghajó fel­

szállitó erejét.

De ha a léghajóba bevezetnék az emlitett negyvennégyezernyolczszáznegyvenhét köbláb gázt, ez teljesen megtelnék; ennek azonban nem szabad megtörténnie, mert ugyanoly mértékben, mint a hogy a léghajó a kevésbé sűrű légrétegekbe száll, a beszorított gáz arra törekszik, hogy kiterjesz­

kedjék és nemsokára megrepesztené a burkolatot.

A léghajókat ezért rendesen csak két harmadrész­

ben szokták megtölteni.

*) 1,661 köbméter.

43

De a doktor elhatározta, hogy bizonyos, csakis általa ismert terv következtében, léghajóját csak félig tölti meg és miután negyvennégyezer- nyolczszáznegyvenhét köbláb köneny gázt kell magával vinnie, ily módon kettős horderővel látja el léghajóját.

Hosszúkás alakban készitette, mely tudva­

levőleg czélszerübb; vizszintes átmérője ötven, függélyes átmérője pedig hetvenöt láb volt*); oly gömbözetet nyert tehát, melynek tartalma kerek kilenczvenezer köblábat tett ki.

Ha Fergusson doktor két léggömböt használ­

hatott volna, a siker még valószinübb lett volna számára; ha az egyik léghajó a levegőben szét­

robbanna, a terhek kidobálása után tényleg fenn­

tarthatja magát az ember a másik segélyével. De két léggomb kezelése nagyon nehéz, ha arról van szó, hogy egyforma emelkedő erővel bírjanak.

Hosszas tűnődés után Fergusson doktor, egy okos gondolat következtében két léggömb előnyeit egyesitette, a nélkül, hogy elvállalta volna azok hátrányait is ; két nem egyenlő nagy­

ságút készíttetett és egymásba illesztette őket.

A külső léggömb, melynek megadta a fent emlí­

tett terjedelmet, egy kisebb, ugyanilyen alakú gömböt tartalmazott, melynek vizszintes átmérője csak negyvenöt lábat és függélyes átmérője hat- vannyolcz lábat tett ki. E belső léggömb tartalma tehát csak hatvanhétezer köbláb v o lt ; ez ott fog úszni az őt környező folyadékban; szelep nyílt egyik gömbből a másikba és igy szükség szerint a kettőt össze lehetett kötni egymással.

*) E kiterjedésben semmi különös nincs ; 1784-ben Montgolfier úr Londonban oly léghajót épittetett, melynek kerülete 340.000 köblábat vagy 20.000 köbmétert tett k i ; ez elbírt 20 tonna- vagyis 20.000 kilogrammnyi súlyt.

Ez a berendezés azt az előnyt nyújtotta, bogy, ha lebocsájtkozás czéljából gázt kell kibo- csájtani, előbb a nagy gömb gázát bocsátják ki, még ha egészen kiürítenék is, a kicsi mégis érin­

tetlen m arad; a belső burkolattól aztán meg lehet szabadulni, mint egy alkalmatlan súlytól és a második léggömb, most már egyedül, nem szolgál oly annyira játékszeréül a szélnek, mint a félig üres léghajók.

Megvan még ennek az az előnye is, hogy baleseteknél, mint például, ha a külső léggömbön repedés történik, a másik teljesen érintetlen marad.

A két léggömb lyoni keresztszövésü selyem­

ből készült, melyet guttaperchával vontak be. Ez a gummi-gyantás anyag teljesen vizáthatlan; a savak és gázok egyáltalán nem ártanak neki.

A selymet a gömb felső sarkában, hol legerőseb­

ben feszült, kétszeresen alkalmazták.

Ez a burkolat határtalan ideig képes a folyadékot visszatartani. Kilencz négyszöglábja egy fél fontot nyomott. Miután azonban a külső léggömb felülete körülbelül tizenegyezerhatszáz négy­

szöglábat tett ki, burkolata hatszázötven fontot nyo­

mott. A második gömb burkolata, melynek felülete kilenczezerkétszáz négyszög láb volt, csak ötszáztiz fontot nyomott; egészben tehát ezerszázhatvan font.

A kötelek, melyek a csolnakot tartják, a lehető legerősebb lenből készültek és a két szél­

ién tyü, épen úgy, mint a hajó kormánya, a leg­

nagyobb gondosság tárgyát képezte.

A csolnak, mely köralaku volt és melynek tizenöt láb volt az átmérője, kötőfűzből készült és könnyű vasabroncscsal lett megerősítve; alsó része rugótollakkal volt ellátva, melyeknek az esetleges lökések meggátlása volt a czéljuk. Súlya, beleértve a kötelek súlyát is, nem haladta meg a kétszáznyolczvan fontot.

45

Ezenkívül a doktor négy szekrényt készítte­

tett, két vonalnyi vastag bádogból és ezeket csö­

vekkel kötötte össze, melyek ismét csapakkal voltak ellátva. Ez által közel két hüvelyk átmé­

rője kigyócsövet kötött össze egymással, mely utóbbi két nem egyenlő hosszú, egyenes vonalban végződött, melynek legnagyobbja huszonöt láb volt, míg a legrövidebb csak tizenöt láb hosz- szu volt.

A bádogszekrények oly módon lettek a gondolába illesztve, hogy lehetőleg csekély helyet foglaljanak e l ; a kigy ócső, melyet csak később szándékoztak beilleszteni, külön lett elcsomagolva, szintúgy egy nagyon erős, Bunsen-féle villamos telep. Ez a készülék oly okosan volt összeállítva, hogy nem nyomott többet kétszáz fontnál, bele­

értve még huszonöt gallon vizet is, mely egy külön szekrényben volt elhelyezve.

Az utravaló készülékek a következők vol­

tak : két légmérő, két bussole, egy sextant, két időmérő, egy mű láthatár és egy altazimuth, hogy távoli és megközelithetlen tárgyakat közelebb hozzanak. A greenwichi csillagvizsgáló-intézet rendelkezésére állt a doktornak. Ez különben nem szándékozott természettani kísérleteket tenni, csak az iránynyal akart tisztában lenni, hogy megha­

tározhassa a főfolyamok, hegyek, városok fekvéseit.

Három jó l kipróbált, vas horgonynyal látta el magát, valamint könnyű ellentállási képesség­

gel biró, közel ötven láb hosszú selyem hág­

csóval is.

Fergusson még élelmiszereinek súlyát is pontosan kiszámította, ezek a következők voltak : tea, kávé, kétszersült, sós-hus és pemmieán, mi szárított húsból készült és emellett, hogy nagyon csekély helyet foglal el, nagyon sok tápláló alkat­

része volt. Ital gyanánt kellő mennyiségű pálin­

kán kívül, két vizládát állított fel, melyek mind­

egyike kuszonkét gallon*) vizet foglalt magában.

E különféle élelmiszerek elfogyasztása las- sankint csökkenti majd a léghajó által hordandó súlyt, mert a léggömb egyensúlya a légkörben tudvalevőleg rendkívül érzékeny.

Egy egészen jelentéktelen súly vesztesége elegendő ahhoz, hogy nagyon észrevehető válto­

zást idézzen elő a helyzetben.

A doktor nem feledkezett meg sem a sátor­

ról, mely a gondola egy részét volt megvédendő, sem a takarókról, melyek az utazóágynemüt képez­

ték, de még a vadász puskáiról, golyó- vagy lő­

porkészletéről sem.

íme az áttekintése különféle számításainak : Fergusson . . . . 135 font.

Kennedy . 153 99

J o e ... 120 99

Az első léggömb súlya 650 9?

A második léggömb súlya . 510 99

Csolnak és kötelek 280 99 Horgonyok, készülékek, pus­

kák, takarók, sátor,

külön-féle szerek 196 99

Hús, pemmieán, kétszersült,

tea, kávé, pálinka . 380 99

Víz . . . 400 99

Készülék . . . . 700 99

A köneny súlya . 276 99

Sulyteher . . . . 200 99

Összesen 4000 font.

*) Közel száz liter. Egy gallon 8 pintből áll, egyenlő 4 literrel.

Ezekre a dolgokra osztotta fel a doktor egyenkint azt a négyezer fontot, melyet magával vinni szándékozott ; csak kétszáz font sulyteherre számitott „csak előre nem látott esetekre“ , a mint mondá, mert hála készülékének, bizva bizott, hogy nem fogja hasznát venni.

47

In document ELSŐ FEJEZET. ÖT HÉT A LÉGHAJÓN. (Pldal 48-54)