• Nem Talált Eredményt

Szerkesztői üzenetek

A tanító és a nép. A mait megelőző lapszámunkban e címen megírt közleményünkre névtelen levelezőlapot kaptunk. Bár névtelenül elhangzott és támadó felszó-lalásokra senki sem köteles válaszolni, kivételesen mégis fáradságot veszünk arra, hogy — hátha tanul belőle a felszólaló — felvilágosítsuk a közlemény meg-jelenésének o k a i r ó l . . . Az ország egyik legnagyobb tekintélynek örvendő és legelőkelőbb politikusa a közoktatásügyi tárca költségvetésének tárgyalása alkal-mával a pénzügyi bizottságban panaszt emelt a tanító-ság ellen. A panasz lényege oly súiyos volt, hogy azzal szemben — az ildomosság határai közt és amennyire mi, a szűk keretek közt mozgó hivatalos lap, meg-tehettük — szóbanforgó cikkünkben állást kellett foglalnunk. (Kár, hogy a névtelen felszólaló nem szerez tudomást arról, hogy a parlament vezetői miként véle-kednek a tanítóságról. Felvilágosításként mi csak annyit mondhatunk itt, hogy az illető államférfiú — mint az ön esete is , igazolja — nagyon helyesen „a nemzet-fenntartó intelligencia ellenőrzése alá" kívánta helyezni a mi tanítóságunkat. Ezt az eszmét •— méltóztassék erre figyelemmel lenni — közoktatásügyi miniszterünk is helyeselte.) Az említett hatalmas államférfiú pana-szából kiérezhető váddal szemben megvédelmezni a tanítóságot: ez volt célja közleményünknek. És ezt megtesszük a jövőre is ; bár nem hálás mesterség esetleg ódiumot vennünk nyakunkra oly olvasónk miatt, ki oly hangon fizet nekünk, mint ön. Hogy említett célunkat mily színvonalon álló közleménnyel szolgáltuk, ez már ízlés dolga. Szerettük volna, ha névtelen kártyáját ön is olyan színvonalon tartotta volna és kerülte volna legalább — a helyesírási hi-bákat. Kedves olvasónk, miért haragszik ön '? Sértésnek még csak árnyéka sincs cikkünkben ; és ön névtelen kártyájának minden sorában sérteget. Igazán nagy örömet okozna nekünk, ha szerencsénk lehetne önhöz.

Már csak azért is, hogy elismertessük önnel azt az igazságot, hogy művelt ember nem támad sem név-telenül, sem hátulról. A magunk részéről ezennel írásos ígéretet teszünk, hogy a kifogásolt közlemény meg-íróját rögtön megnevezzük, mihelyt ön is, kedves olvasónk, megnevezi magát. Ki tudja, nem „mulat-hatnánk-e" — e g y ü t t ? — Többeknek. Lapunk meg-előző számában „A tanító és a nép" címen megjelent közleményünk egyik mondatát a nyomda helytelenül szedte ki. A közleményben ez a kifejezés : A tanító nem maradhat el a n é p t ő l . . . helyesen így olvasandó : A tanító nem szakadhat el a n é p t ő l . . .

T a r t a l o m : I. Hivatalos rész. — Pályázat. — n . Nem hivatalos rész : Hírek. — Könyvek ismertetése. — Taní-tók tanácsadója. — Szerkesztői üzenetek.

Az összeállításért és szerkesztésért felelős:

Petróczi István.

Budapest, 1911. Nyomatott a M. kir. tud.-egyetemi könyvnyomdában.

P Á L Y Á Z A T O K .

H e l l v á g á s a i (u. p. Nagykársas, Szepes in.) róm.

kath. kántortanítói állásra pályázatot hirdetek. Fizetés : 1000 korona. Tannyelv tót. Azonnal lehet jelent-kezni. Moys László, lelkész. ( 1 0 0 3 - I I I - 3 )

A kosariszkó-priepasznei ág. hitv. evang. egyház részéről p r i e p a s z n e i írtványi iskolája számára ok-leveles tanító, esetleg tanítónő kerestetik. Tannyelv : tót. Fizetés : 1000 korona, kényelmes lakás és gyü-mölcsöskert, fűtésre való fa a tanító és tanterem számára a helybeli brezovai községtől. Ötödévi kor-pótlék az egyházi pénztárból. Folyamodványok 1911.

évi február hó 4-ig alulírotthoz .küldendők. Kosariszkó (u. p. Nyitra-Brezova), Stefánik Pál, lelkész.

(13—II—2) D u s a f a l v a (Bihar m.) községben államilag segé-lyezett községi elemi népiskolai tanítói állásra pályá-zatot hirdetek. Ezen állás évi 1000 korona készpénz, törvényszerinti korpótlék és természetbeni lakással van összekötve. Pályázhatnak minden oklevéllel bíró férfitanítók. A megválasztott tanító fizetése állásának elfoglalása napjától j á r . A fizetés azonban csak az 1911. évi állami költségvetés törvényerőre emelke-dése után lesz folyósítva. A választás határidejét a közigazgatási bizottság által kiküldött választási elnök határozza meg. Pályázati kérvények alulírott iskola-széki elnökhöz, Mesékére küldendők. Torzs János.

(38-11—2) A m i g l é c z n é m e t i i ref. előkönyörgő-tanítói állásra ismét pályázatot hirdetek, novemberi második számban közölt feltételekkel : megjegyzem, hogy most több levonással. Folyamodványok február hó 7-ig adandók be Kóta iskolaszéki elnökhöz, Miglécznémeti (u. p.

Szina). ( 9 7 4 - 1 - 1 ) A c s a l á d i községi tanítói állásra február 6-iki

le-járattal pályázat hirdettetik. Javadalma 1907 : XXVII.

törvénycikknek megfelelő. Lakás : 2 szoba, konyha, kamra, kis kert. Róm. kath. vallású pályázók kérvé-nyeiket Vineze Károly esperes, iskolaszéki elnökhöz nyújtsák be. Nagyhind (Nyitra megye), pósta Kalász.

( 2 7 - 1 - 1 ) A p e r k o s z o v a i (Temes m.) községi osztatlan elemi népiskolánál üresedésben levő, évi 1000 korona kész-pénz, szabad lakás, 16 m3 tűzifa és a rendszeresített mellékdíjazással javadalmazott tanítói állásra pályáza-tot hirdetünk. Megválasztandó a helybeli róm. kath.

hitközségnél a kántori teendőket köteles ellátni, mellyel a hitközségtől nyerendő 4 hold szántóföld haszonélvezete és a szokásos stóla javadalmazás van összekötve. Pályázni szándékozók szabályszerűen s magyar honosságukat igazoló kérvényeiket f. évi február 15-ig alulírt iskolaszéki elnöknél nyújtsák be.

Dutschák József, elnök. (64—I—1) A p á p a d e r e s k e l református egyház kántortanítói

állomására pályázatot hirdet. Fizetés : egyháztól 360 korona ; államsegély 640 korona ; 3 szobás szép lakás kerttel, posdomalissal. Kötelesség : az összes kántor-tanítói teendők, lelkésznek a kánonikus órákon és akadályoztatás esetén segédkezés. Kérvények február hő 13-ig Pápára, az esperesi hivatalhoz küldendők.

Neupor Béla, lelkész. (72—1—1) A b e l é n y e s ú j l a k l református egyház II.

tanító-ságára pályázatot hirdet. Javadalma : az egyháztól 100 korona, az államtól 900 korona és lakás. Pályá-zati kérvények beadandók 1911 február hó 12-ig.

Választás : ugyanaz nap este. Belényesújlak (Bihar megye), 1911 január hó 11-én. Iskolaszéki elnök.

( 7 6 - 1 - 1 ) A n a g y m i h á l y i polgári fijí- és leányiskolához okleveles matematikus és rajztanár kerestetik.

Igaz-gatóság. ( 7 8 - H - l )

A b r e z o v a i ág. hitv. ev. egyház okleveles t a n í t ó t keres II. és III. oszt. iskolájába. Fizetése : 1000 ko-rona, 6 öl fa, lakás, 20 korona kertilletmény és szabad temetési stólák. Tannyelv : t ó t . Jelentkezés ideje : február hó 10. Lelkészi hivatal. * (74—1—1)

Kántori teendőkben teljesen jártas, jóhangú segéd-kántort keresek teljes ellátással és fizetéssel, vagy évi fixfizetéssel. Ajánlatokat kér : Pintér kath. kántor,

M a k ó . (79-11—1) A k r i g i róm. kath. kántortanítói állomásra f e b r u á r

hó 16-ra pályázat hirdettetik. Az állomás jövedelme : 1000 korona. Pályázhatnak okleveles tanítónők is.

Szabályszerű folyamodvány „Róm. kath. Iskolaszék"

címére, Szepestótfalura benyújtandó. Iskolaszéki elnök.

(82-1—1) A m. kir. állami gyermekmenhely n a g y p e r k á t a i (Fejér megye) telepén létesített férfitanítói állásra a jelen tanévre pályázat hirdettetik. Javadalmazása:

havi 100 korona, 1 bútorozott szoba. Az állás rövid idő alatt elfoglalandó ; jövőre a n n a k esetleges rend-szeresítése kilátásba helyezve. Pályázati kérvények Bruck Ferenc kör- és teleporvoshoz küldendők.

( 8 3 - 1 — 1 ) A m a l d u r i (Szepes m.) áll. segélyzett községi nép-iskolánál megüresedett tanítói állásra pályázat hirdet-tetik. Javadalmazása : 2 szobából, konyhából és a megfelelő mellékhelyiségekből álló lakás ; konyhakert ; községtől 216 korona készpénz és 7 öl f a ; iskolára 3 öl fa ; államtól 700 korona. Kötelessége : a 3 alsó osztály és az ismétlősök oktatása. Mivel rövid idő múlva a helybeli németnyelvű ev. egyháznál a k á n t o r i állás is megüresedik, a szolgálat teljesítése is az ő feladata lesz, amelyért a meghatározott stólákon kívül az egyháztól 172 korona készpénzfizetést kap. Pályáz-hatnak oly ev. vallású tanítók, kik az orgonajátékban járatosak és külön kántori oklevelük van. Pályázati kérvények 1911. évi február 10-ig Posch Gusztáv iskolaszéki elnökhöz, Toporczra (Szepes m.) küldendők.

(85-1—1) A s z e d r e s i (Tolna megye) leányegyház pályázatot hirdet megüresedett előkönyörgő-tanítói állására 1000 korona készpénzfizetés mellett, mely rendes fizetésből, alapítványi kamatokból s állami fizetéskiegészítésből áll. A lakás 2 szobás, melléképületekkel, jó pincével stb. A pályázók oklevelüket, keresztlevelüket, esetleg szolgálati bizonyítványaikat f e b r u á r 10-ig a medinai ref. lelkészi hivatalhoz küldjék be. Az állás azonnal elfoglalható. Medina, 1911 j a n u á r 11. Arany Antal s. k.,

ref. lelkész. ( 8 8 - 1 - 1 ) Nevelőnek vagy s.-tanítónak ajánlkozik három

tan-folyamot végzett szolid fiú. Cím : Aczél Béla

tanító-jelölt, O r o s h á z a . (89—II—1) A l ö v ö p e t r i i reform, egyház pályázatot hirdet

állami iskolához kinevezés folytán megüresedett kán-tortanítói állásra. Fizetése : tisztességes lakáson, meg-felelő kerten és melléképületeken kívül : 21 hold föld (1200 [ j - ö l számítva) haszonélvezete, termény, fa- és szénapénz, továbbá 672 korona fizetéskiegészítéssel 1001 korona. Kötelessége : I—VI. oszt. vezetése, taní-tása, a tiszántúli egyházkerület t a n t e r v e szerint. Min-den kántori teendők végzése. Ismétlők oktatása.

Kanonikus órákon s lelkész akadályoztatása esetén istenitiszteletek végzése. Egyházi jegyzőkönyvek veze-tése. Pályázatok 1911 február 20-ig a lelkészi hivatal-hoz küldendők. Orgonázás feltétlenül megkívántatik.

Az állomás választás után azonnal elfoglalandó. Lövő-petri, 1911 j a n u á r 14. Gesztelyi Nagy Kálmán ref.

lelkész, iskolaszéki elnök. (96—I—1) A d e c s i (Tolna m.) reform, iskolához helyettes

tanító kerestetik. Fizetése : lakás, étkezés, fűtés, vilá-gítás és havi 30 korona. Kérvények lelkészi hivatalhoz

küldendők. (108-1—1)

A r e k e n y e ú j f a l u s i ág. hitv. ev. leányegyház tót-magyarajkú kántortanítót keres. Fizetése : jó lakáson kívül 1050 korona, esetleg több. Kötelességei válasz-táskor közöltetnek. Pályázati h a t á r i d ő : február hó 28.

Sebespatak (u. p. Csetnek).«Turcsányi Gusztáv, lelkész.

(86—II—1) A k ő r ö s s z e g a p á t i i (posta : Kőrösszakái, Bihar m.) református egyház iskolaszéke pályázatot hirdet a kántortanítói állásra. Javadalom : lakás, melléképü-letek- és kerten kívül 648 korona, az egyház pénz-tárából évnegyedenként előre fizetve ; 9 hold föld, legelőilletőséggel ; stóla ; államsegély-fizetéskiegészítés 212 korona. Kötelességei: az I—VI. osztályú fiúiskola tanítása, egyházkerületi tanterv szerint ; az összes kán-tori teendők orgonajátékkal való végzése ; ismétlősök tanítása, melyért 80, egyházi j e g y z ő i teendők végzése, melyért 40 korona tiszteletdíjat kap. Pályázhatnak református vallású, okleveles orgonista-tanítók. Pályá-zati határidő: 1911 február 10. Választás : február 12.

Állás választás u t á n azonnal elfoglalandó. Patóh Károly,

iskolaszéki elnök. (98—I—1) Z e n t â n , a közs. polg. leányiskolánál egy ú j o n n a n

szervezett segédtanítónői állásra évi 900 korona fizetés, 360 korona lakbér és 20 korona évi irodai á t a l á n n y a l pályázat hirdettetik. Pályázhatnak azok, akik a nyelv-és történettudományi szakra képesítnyelv-éssel bírnak.

A megválasztott tanítónő a rendes heti óraszámban esetleg a női kézimunka-oktatást is köteles lesz ellátni. Megjegyzendő, hogy a megválasztott segéd-tanítónő fizetése ügyében a n a g y m é l t . vallás- és köz-oktatásügyi miniszter úrnak 1906. évi 55.556., illetve az 1908. évi 76.300. sz. rendelete értelmében meg-felelő kiegészítés végett a szükséges lépések meg fognak tétetni. Fölszerelt kérvények f. évi f e b r u á r 15-ig alulírott iskolaszéki elnökhöz küldendők. A meg-választott tanítónő állását köteles azonnal elfoglalni.

Zentán, 1911 j a n u á r 7. Heiszler Gyurgyovánszky Fe-renc s. k., iskolaszéki elnök.

Z e n t á n , a közs. óvodáknál elhalálozás folytán meg-üresedett városi óvónői állásra pályázat hirdettetik.

Az állással j á r ó illetmények a következők : 800 ko-rona évi fizetés, mely ötévi működés után 900, tíz-évi működés u t á n 1000 koronára emelkedik. Lakásbér évi 300 korona, esetleg természetben való szabad lakás. Végül évi 20 korona irodai és 60 korona karácsonyfa-átalány, mely utóbbiból a megválasztandó óvónő a kisdedek karácsonyfa-ajándékát ellátni tarto-zik. Okleveles óvónők pályázati kérvényeiket, kellő-képen fölszerelve és felbélyegezve, 1911. évi február hó 15-ig a l u l í r o t t iskolaszéki elnökhöz címezve küld-j é k be. Zentán, 1911. évi küld-j a n u á r hó 7-én. Heiszler

Gyurgyovánszky Ferenc s. k., iskolaszéki elnök.

(99—1—1) A t a k á c s i t (Pápa mellett) református egyházköz-ségnek orgonista-tanítói állására pályázatot hirdetek.

Javadalom: 1. Készpénz, 60 korona emeléssel, 108 korona. 2. Tandíj 122 korona. 3. Rozs 16 pozsonyi mérő. 4. Búza 4 pozsonyi m é r ő . 5. Faggyú 10 font.

6. Marhahús 50 font. 7. Bor '/a akó. 8. Kemény tűzifa, felvágva, 5 öl. 9. Szabad lakás, gyiimölcsöskert 900

£ -öl. 10. Stóla, a főtiszt, egyházkerület rendelése szerint. 1 1 . 1 3 hold elsőrendű szántóföld ezrével, mely-ből 11 h o l d a t az egyház tartozik mívelni, de ezért ád a tanítónak, h a annak úgy tetszenék, 30 pozsonyi mérő ïozsot. 12. Káposztáskert. 13. Földektől az adót az egyház fizeti, valamint az aequivalens-adót is.

14. Őrletés. Kötelesség : a tanítás mellett orgonálás.

Akik énekkart tudnak szervezni, előnyben részesülnek.

Kérvények oklevéllel, szolgálati bizonyítvánnyal, ha más egyházmegyéből valók, elbocsátó-levéllel fölsze-relten Kis József esperes úrhoz Pápára küldendők, március l-ig. Szekeres Mihály, iskolaszéki elnök.

(104—III—1)

A k l l c s é n y l ág. h. ev. iskolához tót nyelvet és a kántori t e e n d ő k e t végezni tudó oki. férfitanító keres-tetik. Fizetése : államsegéllyel 1000 korona, 5° kemény tűzifa, melyből a tanterem is fűtendő és istenitiszte-letek tartásáért 100 korona. Működésről és magavise-letről tanúskodó bizonyítványokkal fölszerelt jelent-kezések február 15-ig a szucsányi (Túróc) ev. lelkészi

hivatalhoz intézendők. (90—1—1) A c s í k b o r z s o v a i államilag segélyezett községi

elemi népiskolánál megüresedett tanítói állásra pá-lyázat hirdettetik. Pápá-lyázati határidő : február 8.

Járandóságai : államsegélyből évi 710 korona ; község pénztárából 130 korona k é s z p é n z ; 40 korona faillet-mény ; természetben kiszolgáltatandó faizás és legel-tetési jog, melynek pénzegyenértéke 120 korona. Arra jogosultaknak megfelelő korpótlék, államsegélyből.

Lakás az iskolaépületben, mely áll : 2 szoba, 1 konyha, 1 kamra és 1 pincéből. 'A holdnyi veteményeskert.

Kötelessége : a mindennapi osztatlan iskola tanulóinak oktatása ; ismétlő-tankötelesek, valamint az ifjúsági egyesület önálló vezetése. Kántorságban jártasak előny-ben részesülnek, miért esetleg tiszteletdíjra számít-hatnak. Csíkborzsova (u. p. Szépvíz), 1911 j a n u á r 13.

Kovács Simon, iskolaszéki elnök. (91—II—1) A p á l o s n a g y m e z ő i róm. kath. másodosztálytaní-tói állásra pályázat nyittatik február 12-ig. Fizetés : 1000 korona, 100 korona gazdasági ismétlő díja, 20 köbméter tűzifa, kertilletmény 20 korona, lakáspótlék, mivel csak egy szobája van és kis konyha, 140 korona ; mind előleges részletekben. Német nyelv szükséges.

Folyamodványok iskolaszékhez benyújtandók. Schiffer-decker Ferenc, iskolaszéki elnök. (101—I—1)

A k i í n s z e n t m á r í o n i községileg segélyezett tár-sulati polgári iskolaszék a számtani szakcsoportból képesítéssel bíró férfitanítói állásra február 8-ig pályá-zatot hirdet. Az állás 1200 korona fizetés, 300 korona lakbérrel és az ipariskolánál való működésért 200 ko-ronával javadalmaztatik. Pályázhatnak középiskolai képesítéssel bíró tanárok is. A kérvények Veress János iskolaszéki jegyzőhöz n y ú j t a n d ó k be. (102-—I—1)

L i p t ó m a l u z s i n a i róm. kath. kántortanítói állomás betöltendő. Javadalmazás : folyamatbani államsegély-lyel 1000 korona készpénzben. Kényelmes lakás. Tan-nyelv : tót-magyar. Határnap : 1911 február 20. Kellőleg fölszerelt, maluzsinai iskolaszékre címzett kérvények fenti h a t á r n a p i g Teschler Béla plébános, kerületi tanfelügyelő úrhoz, Liptóújvárra küldendők.

(105—1—1).

A c s á s z á r s z á l l á s - t a n y a i községi, osztatlan, ve-gyes iskolánál a törvényszerű fizetéssel díjazott tanítói állásra pályázatot hirdetek. Eredeti vagy hitelesített okmányokkal (oklevél, születési, orvosi, működési bizonyítvány) fölszerelt kérvények február 10-ig Gáspár Gyula iskolaszéki elnök címére, Nagykállóba (Szabolcs

megye) küldendők. (106—I—1) P u s z t a v á m (Fejér m.) evang. kántortanítói

állá-sára f e h r u á r 11-ig pályázatot hirdet. F i z e t é s : 368 ko-rona készpénz, búza l2'/a pozsonyi mérő, rozs 12'/a pozsonyi mérő, tavaszi 121 a pozsonyi mérő, must 453 liter, fa 6 öl, tandíjváltság 55 korona, egy temetésért

*50 fillér, három ünnepi offertórium, kert a ház mel-lett 858 • - 8 1 , föld 3'A hold, 2 hosszú, 4—5 órai és 4 rövid, 1 órai fuvar és a szükséges malomfuvarok, k é t nagyobb és egy kisebb szobás lakás, konyhával és a szükséges melléképületekkel. Az iskolára eddig szolgált fapénz megváltására az egyház 110 korona államsegélyért folyamodott, amelyért a tanító ezen-túl is az egész iskola fűtéséről gondoskodni tartozik.

Kötelesség : az iskolaszék által kijelölendő osztályok tanítása és a híványban részletezett ö s s z e s kántori teendők. A német nyelv teljes bírása szóban és

írás-ban szükséges. Iskolaszék. (110—I—1)

A b á t a s z é k l kath. kántori állomásra pályázat hir-dettetik. Jövedelme: készpénz 1200 korona. Mellék-jövedelme körülbelül 1000 korona. Szabad, kényelmes lakás. Kötelessége : minden kántori 'teendő német és magyar nyelven. Részletesen a díjlevél intézkedik.

Előzetes ének- és orgonapróba szükséges. Pályázati határidő : február 5. Az állomás azonnal elfoglalható.

Romaisz Ferenc, plébános. (112—I—1) N á d a s d i (Liptó m.) k a t h . kántortanítói állomásra

febr. hó 20-ra pályázat hirdettetik. Jövedelem : tanítói : készpénzben 130 korona 5 fillér, államsegély mostanáig volt 602 korona, 6 hold szántóföld, 5 hold erdő haszon-élvezete. Kántori : készpénzben 24 korona 61 fillér, stóla körülbelül 10 korona. Pályázók, kik okleveles tanítónők is lehetnek, kellőleg fölszerelt folyamod-ványaikat a pályázati határnapig a nádasdi róm. kath.

iskolaszékre címezve, Herbszt László proszéki plébános úrhoz, mint a középliptói esperesi kerület tanfelügyelő-jéhez küldjék (pósta : Szielnicz, Liptó m.).

( 1 1 4 - 1 - 1 ) S z e g e d szab. kir. város községi iskolaszéke pályá-zatot hirdet részben elhalálozás, részben nyugdíjazás és részben lemondás folytán megüresedett 4 tanítói és 2 tanítónői állásra. Ezen állások mindegyikének javadalmazása áll : 1200 korona alapfizetés, 420 korona lakáspénz, 40 korona írószerátalány ós a törvényes ötödéves korpótlékból. A betöltendő állások közül 3 tanítói és 1 tanítónői állás javadalmazását Szeged szab.

kir. város törvényhatósága fedezi ; egy tanítói állás javadalmazását 1000 korona, ós egy tanítónői állás javadalmazását 800 korona erejéig Szeged szab. kir.

város, az előbbi állüs fizetéskiegészítését 200, utóbbiét azonban 400 korona erejéig az állam biztosítja. Fel-hívatnak mindazok, kik a törvényes kellékekkel rendel-keznek, hogy oklevelük és esetleg működési bizonyít-ványaikkal fölszerelt folyamodványaikat alulírotthoz címezve, Szeged szab. kir. város községi iskolaszékének irattárába (régi gimnázium-épület) folyó évi február hő 8-ig annyival is inkább beadják, mert ellenesetben kérelmük figyelembe vétetni nem fog. A megválasztott tanítók állásaikat a hivatalos eskü letétele után folyó évi február hó 20-án lesznek kötelesek elfoglalni, meg-választatásuk azonban a közigazgatási bizottság s ille-tőleg az állami fizetéskiegószítésben részesülőknek a vallás- ós közoktatásügyi minisztérium jóváhagyása után lesz jogérvényessé, mely esetben fizetésük állásuk elfoglalásának idejétől fog folyósíttatni. Szeged, 1911.

évi j a n u á r hó 15. Faragó Ödön, iskolaszéki elnök.

(117—1—1) A k a r m a c s i községi iskola megüresedett osztály-tanítói állására pályázatot hirdetünk. Fizetése : egy bútorozott szobán kívül 200 korona a községtől és 800 korona államsegély, összesen 1000 korona, havi részletekben. Kötelessége : az I—II. osztályt tanítani, az összes tanköteleseket, vasárnaponként, a minden-napi tanköteleseket pedig, a téli idő kivételével, min-den nap a templomba vezetni, reájuk felügyelni, szükség esetén az ismétlő-iskolában és kántoriakban díjtalanul segédkezni, illetőleg helyettesíteni. Pályázhatnak férfiak és nők. A személyesen bemutatkozóknak előnyt adunk, de utazási és egyéb költségeit nem t é r í t j ü k meg.

Vasútállomás Keszthely (10 km.). Pályázati határidő : február 8. Kérvények a községi iskolaszék elnökéhez

intózendők. (120—1—1) A b o d z á s o t t l a k a p u s z t a i ág. hitv. ev.

leány-egyház tanítót keres. Javadalmazása : leány-egyháztól 430, tandíjmegváltás 170, államsegély 400 korona, lakás egyelőre egy szoba, kerttel. Kötelessége : hatosztályú iskola vezetése, ismétlősök tanítása, kántori teendők végzése. Az állás azonnal elfoglalandó. Pályázhatnak a tót nyelvet is bíró, ev., okleveles tanítók február 15-ig alulírotthoz. Medgyesegyháza (Arad), 1911 január 23. Zsilinszky Endre, iskolaszéki elnök. (132—I—1)

Az ó b e c s e l községi rendes óvónői állásra e lap multévi 9. számában közölt pályázat határidejét meg-hosszabbítjuk, f. évi február ÍO-ig bezárólag. Pályázati kérvények alulírott címre intózendők. Ó becse, 1911 j a n u á r 17-én. Övodabizottsági elnökség. (103—I—1)

C s a l i t ev. egyház tőt nyelvben jártas kántortanítót keres. Javadalma : kényelmes ú j lakáson, kerten kívül 1100 korona készpénzben, azonkívül 4 öl k e m é n y tűzifa felaprózva 100, és 14 kat. hold föld haszon-élvezete 200 korona értékben. Jelentkezési határidő : február 18. Csali (Hont vm.). Jamriska János, lelkész.

( 1 2 1 - 1 - 1 ) A k i s s z a l a t n a l ág. hitv. ev. leányegyház tanítói állására pályázatot hirdetek. Pályázhatnak okleveles tanítónők is. Fizetés : 1000 korona. Kérvények febr.

10-ig alulírott lelkészhez küldendők. Garamszeg, pósta Erdőbádony (Zólyom m.), 1911. jan. 22. Paulinyi

Dániel, ev. lelkész. (129—1—1) A s a j ó l e n k e l református társegyház presbitériuma

pályázatot hirdet kántortanítói állásra. Javadalma : 1000 korona, melyből 781 korona 40 fillér állami kiegészítés. Tisztességes lakás, melléképületekkel. Kö-telességei : I—VI. o. elemi iskola növendékeinek az egyházkerületi tanterv szerinti tanítása, az ismétlősök oktatása és a templomi éneklés vezetése. Pályázati h a t á r i d ő : 1911 febr. 28. Az állás azonnal elfoglalandó.

A pályázati kérvények a ref. lelkészi hivatalhoz, Sajó-keszibe (Gömör m., u. p. Kövecses) intózendők. Kövér

Ái-pád, ref. lelkész. (133—II—1) A h e r n á d s z u r d o k l ref. kántortanítőságra pályázat

hirdettetik. Fizetés : 1000 koronára államsegéllyel van kiegészítve. Kötelesség : a tanítói és kántori teendők végzése, akadályoztatás esetén a lelkész helyettesítése.

Fölszerelt kérvények február 15-ig réf.. lelkészi hiva-talhoz küldendők Hernádszurdokra, u. j). Hidasnémeti.

( 1 3 5 - 1 - 1 ) A m o n a j i (Abaújtorna vm.) tanítói állomásra febr.

20-ig pályázat hirdettetik. Jövedelme : a hitközségtől 400 korona, államsegély 600 korona, kétszobás lakás, melléképületekkel és kerttel. Csak róm. kath. tanítók vagy tanítónők pályázhatnak. A kérvények az iskola-széki elnökhöz, Homrogdra küldendők. Mocsár Endre,

iskolaszéki elnök. (136—1—1) Pályázat a v á r a s f e n e s l református

orgonista-kán-tortanítóságra. Évi javadalma : párbér-, tandíjváltság, 14 kat. hold szántóföld, stóla 871'20 korona értékben és 141 korona fizetéskiegészítő államsegély ; 3 szobás lakás, kerttel. Községi faiskola kezeléseért külön tisz-teletdíj. Kötelesség: díjlevél szerint. Pályázati kér-vények f. évi február hó 10. napjáig a lelkészi hiva-talhoz, Várasfenes (Bihar m.), küldendők. Könyves

János, lelkész. (142—1—1) P o z s o n y r é c s e ág. hitv. evang. németajkú

egyház-községe gyakorlott kántortanítót keres. Kötelessége : a reábízandó osztályokat úgy a mindennapi, mint ismétlő-iskolában tanítani, az orgonistakántori és egyházi jegyzőség teendőit elvégezni. Javadalom : tisztességes lakás, kerttel. Földjövedelem s t e r m é n y e k megváltása-képen egyezerkettőszáz korona készpénz, n é m i fa-járandóság, stóla és offertórium. Pályázati határidő :

1911. évi február 18. Schulze Ottó, evang. lelkész.

(140—II—1) m e z ő k ö v e s d i polgári iskolánál tanév végóig helyettestanári, esetleg -tanítónői állás, havi 100 ko-rona fizetéssel, azonnal betöltendő. Kemenesi, igazgató.

( 1 3 9 - 1 - 1 )

u i p n r T C Q C i / r i l n U c . 1 E L o t . l v .

u ^niniF

Mazurek-féle tervező rajzolási elemek,

mely a modern rajzoktatás módszerének csaknem minden ágazatára kiterjeszthető. Használatával érvé-nyesülnek a rajzoktatásnak főbenjáró elvei, mert elő-nyösen használható úgy a szabadkézi rajzoktatásnál a szemmértékfejlesztő, tervezgetési és ecsetgyakor-latokhoz, mint a mértan elemeinek szemléltetéséhez s a mértani rajz tanításához. Ára, színes mintafüzet-tel, 45 korona. Megrendelhető a főbizományos, Lampel R. tanazerkezelősége útján, Budapest, VI., Andrássy-út 21. sz. Szab. 34.178/1905. sz. a., miniszteri rendelettel engedélyezve 2866/1905. sz. a. (69—III—2)

d l H l ë

= Budapesti Fizikai és = Természetrajzi Laboratórium

Budapesten, Y., Váczi-rtt 74.

Az elemi iskolákban használt tan-eszközök legolcsóbb beszerzési forrása.

Az elemi iskolákban használt tan-eszközök legolcsóbb beszerzési forrása.