• Nem Talált Eredményt

Könyvek ismertetése

* Makay 15élu : Hegyen völgyön, természeti és vadászképek, a szerző tollrajzaival. Buda-pest, Franklin-Társulat, 1911. Ára 6 korona.

A hegyeknek, völgyeknek, az évszakok

sze-rint változó őstermészetnek is megvan a maga o o külön irodalma. Ezt az irodalmat nálunk többek

közt Maliay Béla műveli. Nem erőszakolt, el-tanult rutinnal dolgozik. Olyan természetes minden képe, minden rajza, mintha maga a hegy, a völgy, a nádas, a zsombék beszélne hozzánk.

Könyvével kiragad a szobából, ki íróasztalod mellől." Letesz magára a nyers anyaföldre, a Tátra vidékére s odaszól neked : most pedig járd be ezt az isteni szép világot. Ha van lelked, szíved : meg fogod érteni a fű, a rét, a patak, a tavak, a sziklák, a fák, a mocsarak és mindenfajta ittlakó állatok szavát. Ebben a könyvben semmi csináltság sincsen ; olyan őszinte benne minden, mint maga a természet...

A természet leírásában roppant változatosnak kell az írónak lennie, mert itt a leghamarább válhatik unalmassá. Akármilyen színesen is festi le az író például a ködben úszó zsombékot, a lefestés fárasztóvá, a sok színfolt vakító egy-színné olvad, ha nem szövi össze leírását han-gulatébresztő reflexiókkal, egy intellektuális lélek gondolatsorával. Állíts lelkes embert a holt vagy^ félholt dolgok mellé s azok életre kelnek! Állíts bé a zsombékra ráfekvő ködbe egy hangulatembert s a ködből melankolikus világ szövődik eléd a maga változatos, szívet-ijesztő nagy szomorúságaival. „Gondolkodva nézdegéle:n a futó harmatcseppeket. Minden csepp elmúlása egy-egy élet lefolyását jelzi.

Múló harmatcsepp az élet, mely lepereg s a legfényesebb tehetség is visszatér a föld szürke sarába." így gondolkozik Makay a zsombék ködében. Ahol ő van, ott megelevenedik a tél hava, a holt haraszt, a nád-buga, minden. Ez a mindenütt-jelenvolta őrzi meg őt attól, hogy fárasztóvá akkor se váljék, amikor a tavaszról, rügyfakadásról s a Kraliulcsó-völgy meseborzal-mairól beszél. Melankólia, húmor, ború, derű, frappáns reflexiók s mindezeket magában megolvasztó tiszta életszeretet lüktet minden sorából.

A vaskos kötetből külön ki kell emelnünk három képet : a Vadászat tízezer év előtt,

Vadászat tízezer év múlva címűeket. Klasszikus rajzot kaptunk a cigányéletről a Rongyos világ-ban ; ez az utóbbi talán a legjobvilág-ban tetszett nekünk. A kötetet néhány sikerült tollrajz díszíti.

Meghatva olvastuk végig Makay művét. író-asztalunkon készenlétben tartjuk, hogy belőle

a természet frissítő forrásaiból oltsuk el erdőt, mezőt, szabadságot szomjúhozó vágyainkat. •

* Mikszáth Kálmán utolsó regénye. Az író halála után félévvel jelent meg A fekete város, utolsó befejezett regénye Mikszáthnak.

A háromkötetes regény újra érezteti azt a nagy veszteséget, mely irodalmunkat Mikszáth halálával érte. Megvarrnak benne a nagy író Összes fényes tulajdonságai teljes frisseségükben, tanúbizonyságául annak, hogy Mikszáth alkotó-képessége teljességében halt meg. A három-kötetes regény a Rákóczi-kor elején játszik s tárgya az akkori vármegyei nemesség torzsal-kodása a városi polgárokkal. Görgey szepesi alispán a hőse. A hirtelen haragú alispán újév reggelén vadászat, közben agyonlövi a lőcsei bírót ; a lőeseiek ezért bosszút forralnak ellene, évekig szítják a haragot, míg végre becsalják városukba Görgeyt és kivégzik. Ebbe a komor keretbe egy bájos, regényes szerelmi történet van beillesztve : Fabriciusnak, a fiatal lőcsei bírónak szerelme Görgey leányával, aki álnév alatt lakik egy lőcsei nevelőintézetben. A kor-rajzi háttér rendkívül eleven ; az olvasó szeme előtt folyik le a lőcsei polgárok egész élete, egy sereg jellemzően megrajzolt alakkal, a falusi nemes kúriákban folyó élet, a Rákóczi-mozgalom kitörése s az akkori időknek egész tömeg érde-kes képe. Anekdotikus epizódok váltakoznak lélektanilag kimélyített rajzzal, a felvidéki tájak gyönyörű leírásaival, kalandos eseményekkel.

Az alapjában véve tragikus tárgyat Mikszáth napfényes humora aranyozza meg és talán egy regényében sem alkotta meg a pompás humorú alakok akkora sokaságát, mint ebben. Ez a regény a magyar regényírásnak egy korszakát zárja be, de egyúttal tetőpontra is juttatja.

Mikszáth szelleme utolsót, de fényeset lobbant benne, örök időkre elbúcsúzva a magyar közön-ségtől. A háromkötetes regényt a Franklin-Társulat adta ki; ára fűzve 12 korona, díszes vászonkötésben 18 korona.

* A párisi gyújtogatok. A párisi 1871-iki kommün a közelmúltnak azon eseményei közé tartozik, amelyek sokszorosan belejátszanak a mai társadalmi és politikai mozgalmakba is.

Pedig kevesen ismerik ; a régebbi nemzedék azért nem, mert a kortársak annak idején csak nagyon hiányoá' értesüléseket nyerhettek róla, az ifjabb nemzedék pedig azért nem, mert nem

volt nálunk forrás, amelyből megismerhetné.

Ezért tarthat számot a legnagyobb érdeklődésre Rákosi Viktor új könyve, mely A párisi gyújto-gatok címmel regényes korrajz formájában, színes, drámai elevenségü előadásban, a törté-neti adatokhoz mindenben híven mondja el a kommün egész borzalmas és fantasztikus részle-tekben gazdag történetét. Áz előadás formája a regényíróé, a hitelesség azonban a lelkiisme-retes történetíróé s így az olvasó a sok tanulság mellé egyúttal élvezetes olvasmányt is kap.

Nagyban növeli a könyv érdekességét az egy-korú francia rajzok után készült nagyszámú illusztráció,- amelyek a kommtinnek úgyszólván minden epizódját és szereplőjét szemünk elé rögzítik. Az érdekes könyv a Franklin-Társulat kiadásában jelent meg. Ara fűzve 6, pompás habos selyeinkötésben 8 korona.

* Universum. V. kötet. 'Találmányok, föl-fedezések, utazások, vadászkalandok, hasznos tudnivalók ; a természettudományok, a földrajz és az egészségtan köréből való olvasmányok.

Évkönyv a család és iíjúság számára. Szer-keszti Hankó Vilmos dr. A mindinkább reális, technikai alapon kifejlődő nevelési rendszer hozzásimuló s e rendszert szolgáló olvasmányo-kat követel. Ez az új alapon való nevelés- és oktatásirány sok, régente magasztalt, úgyneve-zett klasszikus művet tett szükségtelenné, fölös-legessé. Egy új irodáimat teremtett meg magá-nak ez a gyakorlatibb pedagógia. Angliában, Franciaországban, Németországban már egész könyvtárt tesznek ki az ifjúságnak készült ter-mészettudományi, földrajzi s az élet hasznos tudnivalóit komoly alapossággal tárgyaló müvek.

Nálunk is van talaja, müvelője ennek az iro-dalomnak és van sok olvasója is. Hankó Vilmos dr. Universuma is ennek a litteratúrának a képviselője. A most megjelent V. kötetében gazdag és változatos tartalommal lép a közön-ség elé. Utazások, fölfedezések, találmányok, útikalandok, vadászrajzok, élmények tanulságos cikkekben megírva, váltakozva követik egymást ebben a kötetben is. A fizika, kémia, csilla-gászat és a tudomány egyéb ágaiból sok, igazán érdekfeszítő olvasmányt kapunk. Horváth Gézá-tól: Két hét egy amerikai őserdőben, Zempléni Győzőtől: A drótnélküli telegráf, Bresztovszky Bélától : A repülésről, Schöpflm Aladártól : A. víz veszedelmeiről. Továbbá: Víztartó kak-tuszok, Pohárköszöntő a rádiumról, A pokol kürtője, Hogy öntik a szobrot ? Zoltán Vilmos : Legapróbb és legádázabb ellenségeink, Kuthy dr. : A tisztaságról, Zarándoklás Mekkába, Czápa-fogás, A világ legnagyobb hajója, Kairó stb.

az olvasmányok és tanulmányok hosszú sorából kiragadott, rendkívül értékes cikkek. Nagy előnye Hankó dr. Univers m m- ának, hogy

illusz-trálva van, még pedig sok, igazán szép képpel.

Alig ismerünk hasonló magyar irodalmi művet, mely ilyen gazdag dísszel és ilyen közérthetően tanítaná az ifjúságot az élet, a tudomány sok problematikus kérdésének a boncolására és megkedvelésére. Az Universum-ot a Lampel 11.

cég adja ki, Budapesten. Az V. kötet ára, ke-mény díszkötésben, 8 korona 50 fillér.

* K é t kötet Jó Pajtás. Az idei karácsonyi könyvpiacon először jelennek meg Sebők Zsig-mond és Benedek Elek képes gyermeklapjának évfolyamai : két pompás, díszes és rendkívül gazdag tartalmú kötet. Gazdagabb és változato-sabb tartalmú ifjúsági olvasmányt ezeknél el-gondolni alig lehet. Van benne mindenféle, amit a gyermekek olvasni szeretnek : vers, elbeszélés, regény, mese, tréfás cikkek, élvezetesen el-mondott tanulságos történetek, rejtvények és a kiváló művészek tollából való szép képek nagy sokasága. Sebők Zsigmond Dörmögő Dömötör-nek, az immár országos hírűvé vált mackónak kacagtató kalandjait mondja el benne, Rákosi Viktor és Benedek Elek regényeket adnak, a többi cikkeket, történeteket és meséket kitűnő magyar írók ,eg£sz serege írta. Vidám, derült levegő veszi körül a könyvet, a gyermek foly-ton mulat, vidul olvasásán és észrevétlenül tanul belőle nagyon sok okos és hasznos dolgot. Ara az 1909. évi kötetnek 8 korona 50 fillér, az 1910. évi 1. kötetnek 6 korona.

* Utazás a természetben. Platz Bonifáe-nak, a kiváló természettudományi írónak ily című, az ifjúság számára írt könyve most második kiadásban jelent meg. A kitűnő könyv nagyon helyes módszerrel igyekszik népszerű-síteni a természettudományi ismereteket: csak a pozitív eredményekre szorítkozik s az ifjúság felfogóképességéhez mérten megállapítja azo-kat az alapvető törvényeket, melyeket biz tosan tudunk. Az ismeretek bővítése mellett hozzá-szoktatja ifjú olvasóját, hogy logikusan gon-dolkodjék s minden állításnak megokolását keresse s a gazdagabb ismeretek utáni vágyat felkeltse benne. Első részében fontosabb ter-mészettudományi kérdésekről szól, mint pl. az anyag és az erő, a világ eredete, a föld fejlő-dése stb. Második részében a földrajz és ter-mészetrajz köréből mond el érdekes adatokat.

A szöveget hetvenhat magyarázókép kíséri.

A könyvet Lampel R. könyvkereskedése adta ki ; ára fűzve 3 kor. 40 fill., kötve 4 kor.

20 fill.

T a r t a l o m : I. Hivatalos rész. — Pályázat. — Községi és egyéb helynevek. — II. Nem hivatalos rész : Hírek. — Könyvek ismertetése.

Az összeállításért és szerkesztéséli felelős:

l'etróczi látván.

Budapest, 1911. Nyomatott a M. kir. tud.-egyetemi könyvnyomdában.

P Á L Y Á Z A T O K .

Méltóságos Horgosi Kárász uradalom p u s z t a a k l o s -t ö v i s k e s i uradalmi népiskolája részére keres-te-tik nős, róm. kath. vallású, oki. néptanító, következő évi j á r a n -dósággal : készpénzben 700 korona, melyben a női kézimunka-tanítás díja 100 koronával bennfoglaltatik ; t e r m é n y e k b e n : 16 hl. búza, 4 hl. árpa, 2'40 hl. búza-alj, 60 1. főzelék-kása, 40 kg. szalonna, 25 kg. só, 25 kg. petróleum, 1 magyar hold tengeriföld, 1 tehén-tartás borjúval, egész éven át, 2 kocajárás szapo-rulattal együtt, 2 öl tűzifa, szabad szalmafűtés és 2 szoba, konyha, kamra, padlásból álló szabad lakás, egy kb. 200 Q " ö l nagyságú házikerttel. A t a n í t ó i nyugdíjalapra 48 korona hozzájárulást az uradalom fizeti. Az állás minél előbb elfoglalandó. Kérvények, egyszerű bizonyítványmásolatokkal, melyek vissza n e m küldetnek, urad. jószágfelügyelőség címére, Szeghalom

(Békés m.), intézendők. (921—III—8) A p r i v i g y e i róm. kath. fiúiskola igazgatója

pályá-zatot hirdet egy, a privigyei róm. kath. elemi fiúisko-lánál megüresedett rendes tanítói állásra. A kineve-zendő tanító javadalmazása a következő : aj törzsfizetés címén 1000 korona ; b) lakpénz címén 300 k o r o n a ; cj a törvényes korpótlék ; d) a kegyesrendiek t e m p -lomában végzendő orgonálásért 60 korona ; ej kert-használati egyenérték címén 20 korona ; f ) a privigyei róm. kath. gimnáziumban teljesítendő énektanítás fejében egy-egy tanuló után 1 korona 60 fillér ; egy évi átlag 160 korona. Pályázati f ö l t é t e l e k : 1. A ki-nevezendő tanító köteles belépni az orsz. tanítói nyug-díjegyesületbe s az egyesületi évi illetékét a sajátjából fizetni. 2. A magyar honosságon ós magyarországi intézetben nyert tanítói oklevélen kívül megkíván-tatik : 3. jártasság az orgonálásban, 4. hogy k é p e s legyen a gimnáziumban a műéneket és esetleg a zenét tanítani. A kinevezendő tanító köteles rendes m ű k ö -désén kívül a diákmisék alatt, a vasár- és ünnepnapi istenitiszteletek alatt és általában a kegyesrendi t e m p -lomban elmondandó énekes szentmisék alatt orgonálni és a nagyheti szertartások kántori részSt elvégezni a dj pontban feltüntetett javadalmazás ellenében. Pályá-zati h a t á r i d ő : 1911 január 15. Az állás legkésőbb 1911 február 1-én foglalandó el. Privigye, 1910. évi december 20. Rózsahegyi János, igazgató. (1012—11—2)

A m á r a m a r o s s z i g e t i áll. s., községi polgári fiúiskolánál üresedésbe j ö t t rendes rajztanítói állásra Máramarossziget rendezett tanácsú város, mint iskola-fenntartó hatóság, pályázatot hirdet a következő föl-tételek mellett : Máramarossziget rendezett tanácsú város részint fizetéskiegészítő államsegélyből, részint az iskola bevételéből biztosít a megválasztandó t a n -erőnek évi 2000 korona kezdő törzsfizetést és évi 630 korona lakáspénzt. Ugyancsak biztosíttatnak a szabály-szerű korpótlékok is. A rajztanítói oklevéllel, anya-könyvi kivonattal, esetleg eddigi működést igazoló iratokkal fölszerelt kérvények Máramarossziget rende-zett tanácsú város polgármesteri hivatalához 1911 január hó 20-ig teijesztendők be. Az állás február 1-én foglalandó el. Máramarosszigeten, 1910 december 15-én.

Szőllősy Antal kir. tanácsos, polgármester, iskolaszéki

elnök. (1010—II—2) H e l i v á g á s a i (u. p. Nagyhársas, Szepes m.) r ó m .

kath. kántortanítói állásra pályázatot hirdetek. Fizetés : 1000 korona. Tannyelv tőt. Azonnal lehet jelent-kezni. Moys László, lelkész. (1003—ül—2)

S z é n a v á r , Hont m. Kántortanítói állás betöltendő.

Javadalmazás : 3 szoba, kamra, istálló, pajta, ólak, 8 hold föld, a község míveli, 32 űrköbméter tűzifa, 60 hl. rozs, tandíj 200 korona, kantáció, stóla és ostyasütés 204 korona. Kegyúrtól 18 korona. Állam-segély 96 korona. Tót nyelv tudása szükséges. Határ-idő : január hó 31-ig. Csizmái- Márton, esperes.

( 9 9 4 - 1 — 1 )

Tiszadada községi iskolaszéke a községhez tartozó K á l v i n h á z a tanyán épített ú j községi iskola tanítói állásának betöltésére pályázatot hirdet. A t a n í t ó i állás javadalma : községi pénztárból 100 korona,

állam-segély 900 korona ; 2 szoba, konyha, kamra, pince s a szükséges melléképületekből álló lakás ; 400 Q'-öl kert. Kötelessége : a 6 osztályú vegyes iskola vezetése.

Felhívatnak pályázni szándékozók, hogy oklevéllel s működési bizonyítvánnyal fölszerelt kérvényeiket j a n u á r 20-ig alulírt iskolaszéki elnökhöz címezve a d j á k be.

A községi iskola 1911 j a n u á r hó 1-én fog megnyit-tatni. Tiszadada, 1910 december 1. Szűcs Gábor, elnök.

(931—II—2) A j a k a b s z á l l á s i uradalom keres nyilvánossági joggal felruházott elemi iskolája részére oki., róm.

kath., nőtlen tanítót. F ö l t é t e l e k : évi 1000 korona fizetés, egy szoba, fűtés, világítás címén évi 30 korona.

Kik a gazdaságban a nyári idényben képesek segéd-kezni, előnyben részesülnek és külön díjaztatnak. Aján-latok, bizonyítványmásodlatokkal, méltóságos Weiss Berthold udv. tanácsos úrhoz, Budapest, VI.,

Váczi-körút 27., küldendők. (998—II—2) A kosariszkó-priepasznei ág. hitv. evang. egyház

részéről p r i e p a s z n e l írtványi iskolája számára ok-leveles tanító, esetleg tanítónő kerestetik. Tannyelv : tót. Fizetés : 1000 korona, kényelmes lakás és gyü-mölcsöskert, fűtésre való f a a tanító és t a n t e r e m számára a helybeli brezovai községtől. Ötödévi kor-pótlék az egyházi pénztárból. Folyamodványok 1911.

évi február hó 4-ig alulírotthoz küldendők. Kosariszkó (u. p. Nyitra-Brezova), S t e f á n i k Pál, lelkész.

(13—II—1) N y í r a d o n y községben, ú j o n n a n szervezett 2 tan-erős községi iskolákba a községi 1 tanítónői és 1 tanítói állásokra az iskolaszék pályázatot h i r d e t . A tanítók évi fizetése egyenként : a községi pénztárból előleges havi részletekben 100 korona, államsegély 900 korona ; 2 szoba, k o n y h a , kamara és megfelelő mellékhelyiségekből álló természetbeni jő lakás haszon-élvezete, kertváltság címén 20 korona. Ismétlő-iskolások tanításáért 60 korona, községi faiskola létesítése esetén a fitanító köteles azt a 60 koronába való betudással kezelni s az ismétlősök gyakorlati oktatását végezni.

Kötelesek egyenként I—VI. osztályt osztatlanul taní-tani, ezen az állapoton azonban, a tanügy érdekében, az iskolaszék változtathat. Oklevéllel s esetleg eddigi alkalmaztatásukat igazoló okmányokkal szabályszerűen fölszerelt pályázati kérvények az iskolaszék elnökéhez 1911. évi j a n u á r hő 22-ig a d a n d ó k be ; a megválasz-tottak állásukat lehetőleg azonnal, legkésőbb azonban 8 nap a l a t t elfoglalni kötelesek. Nyíradony, 1910. évi dec. hó 22. Szabó Gyula, iskolaszéki elnök.

( 1 7 - 1 - 1 ) A k a l á c s i (u. p. Ölubló, ^Szepes m.) r ó m . kath.

kántortanítói állomásra 1911 január 31-re pályázat hirdettetik. Jövedelme : 314 koronányi államsegéllyel 1000 korona. Kétszobás lakás. Az iskolaszék.

(24—1—1) A t i s z a s z e n t m á r t o n i ref. egyház állami kine-vezés f o l y t á n megürült kántoi'tanítói állására pályá-zatot hirdet. Javadalma : lakás és kerten kívül 15 hold föld, stóla, 436 korona államsegéllyel 1000 korona készpénz. Kötelesség : I—VI. osztály vezetése, ismétlők oktatása k ü l ö n 60 koronáért és az egyházi törvényben előírt m i n d e n teendő. Pályázati határidő : 1911 jan.

31. Pályázati kérvény a lelkészi hivatalhoz küldendő.

Tiszaszentmárton, 1911 j a n . 3. U. p. Mándok. Porzsolt

Ádám, ref. lelkész. (25—1—1) A r a m o c s a h á z a i róm. k a t h . népiskolánál

meg-üresedett tanítói állásra pályázatot hirdetek. Jöve-delme: 1160 korona. Szép lakás. Pályázók okmá-nyokkal fölszerelt kérvényeiket 1911. évi j a n u á r 22-ig alantírthoz küldjék be. N y í r b a k t a (Szabolcs m., u. p.

helyben). Korchma Pál, plébános. (26—1—1)

A t e l e p i ág. hitv. ev. leányegyházközség t ó t nyelvben jártas kántortanítót k e r e s . Javadalom : 1300 korona, m e l y b ő l államsegély 446 korona. Pályá-zati kérvények j a n u á r 20-ig iskolaszéki elnökhöz kül-dendők, Cserepes, Gömör megye. (28—1—1)

A m e l e n c z e i (Torontál m.) községi központi óvo-dánál lemondás f o l y t á n megüresedett óvónői állásra pályázatot hirdetek. Fizetése : 720 korona alapfizetés, 108 korona fűtési átalány és szabad lakás, esetleg 200 korona lakbér. Pályázati h a t á r i d ő : január hó 31-ike. Az állás választás után azonnal elfoglalandó.

Melencze, 1910 december 29. Jankovity Szilárd,

iskola-széki elnök. (29—1—1) A magas kincstár kegyurasága a l a t t álló m á r a

-m a r o s s z i g e t i g. kath. ro-mán kántortanítói állásra pályázatot hirdetek. A kántortanítói állásra oly

kántor-• tanító folyamodhatik, kinek van éneklészi diplomája, ki hegedű- vagy zongorából vizsgázott és erről bizo-nyítványa van, ki tökéletesen ismeri a hangjegyeket és erről bizonyítványa van, ki k é p e s a fennálló templomi 4 hangú énekkart vezetni és azzal ú j a b b egyházi darabokat betaníttatni. Megkívántatik a j ó , kellemes és tiszta hang. Ezen állás javadalmazása : 1200 korona évi fizetés és a 400 koronára menő éneklészi jövedelmek, kétszobás lakás konyhával, kis kamarával és pincével. A folyamodványok a mára-marosszigeti g. k a t h . román egyház iskolaszékéhez címezve, alantírotthoz f. évi j a n u á r hó 31-ig kül-dendők be. Máramarossziget, 1911 j a n u á r hó 2-án.

Bud Titusz vikárius, máramarosszigeti g. kath. r o m á n

lelkész. (30—1—1) A v í g t e l k e i ref. kántortanítói állásra pályázatot

hirdetek. Javadalom : föld-, rét-, államsegély- és kész-pénzben 1000 korona. Okleveles ref. tanítók kérvé-n y ü k e t ref. lelkészi hivatalhoz, Szalócz (u. p. Berzéte, Gömör m.), küldjék. Pályázati h a t á r i d ő : 1911 jan. 31.

Az állás azonnal elfoglalandó. Osváth Bertalan, ref.

lelkész. (32-1—1) A v a z s e c z i ( t i p t ó ) ág. hitv. evang. egyház k é t

ú j o n n a n szervezett tanítói állásra pályázatot hirdet ; és pedig a IV. és az V—VI. oszt. számára. Javadal-mazásuk : készpénzben, államsegéllyel 1000 korona.

Lakásuk az újonnan épített iskolában, per 2 szoba, konyha, kamra s pincéből állanak. Tannyelv : tót-magyar. Pályázati határidő : 1911 j a n u á r 31. Hecsko

Gyula, ev. lelkész. (35—1—1) Tiszaderzs községhez tartozó D e r z s t o m á j i községi

Iskolánál lemondás folytán megüresedett tanítói állásra pályázat hirdettetik. A tanító javadalmazása : évi 800 kor. készpénz előleges havi részletekben a községi pénztárból, 200 kor. állami fizetéskiegészítés, tisztes-séges lakás, 600 Q]-öl szántófölddel. Kötelessége : I—YI.

vegyes osztály tanítása, a községi iskolai tanterv szerint.

Ref. és r. kath. növendékeknek a vallás tanítása.

Oklevéllel és működési bizonyítványokkal fölszerelt pályázati kérvények a községi iskolaszékhez 1911 január 25-ig beküldendők. Tiszaderzs, 1910 dec. 31.

Községi iskolaszék. (36—I—1) A h a j d u s z o v á t l reform, egyház pályázatot hirdet

tanítói állomásra.. Fizetés : lakpénz 250 korona, egyház pénztárából 400 korona, fizetéskiegészítés államtól 600 korona, személyi pótlék r e m é l h e t ő 100 korona.

Kötelesség : egyháztanács által reábízandó osztály vagy osztályok vezetése a tiszántúli ref. tanterv szerint, minden _ egyházi dologban szükségkívánta segéd-kezés. Állomás 1911 február 1-én elfoglalandó. Föl-szerelt kérvények f. évi január 22-ig ref. lelkészi

hivatalhoz küldendők. (37—1—1) A s z e n t l á s z l ó i iskola I—II. vegyes osztályához

a következő félévre ref. helyettes t a n í t ó n ő kerestetik.

Állás azonnal elfoglalható. Jelentkezni lehet Kelecsényi Mihály lelkész,, iskolaszéki elnök úrnál, Szentlászló

(u. p. Eszék). (52—1—1)

B i k a l evang. egyházközség kántoriakban is telje-sen jártas evang. tanítót keres, k i németül is t u d j o n . Javadalom : államsegéllyel kiegészített 1000 kor.

törzsfizetés, t ö r v é n y értelmében korpótlék, 220 kor.

lak- és kertilletmény. Kötelesség : 3 osztály vezetése, kántoriakban segítés, esetleg helyettesítés. Pályázati kérvények, kellően fölszerelve, 1911 január 22-ig Wagner Á d á m lelkészhez, Ráczkozárra (Baranya) n y ú j

-tandók be. (20—1—1) D u s a f a l v a (Bihar m.) községben államilag

segé-lyezett községi elemi népiskolai tanítói állásra pályá-zatot hirdetek. Ezen állás évi 1000 korona készpénz, törvényszerinti korpótlék és természetbeni lakással van összekötve. Pályázhatnak minden oklevéllel bíró férfitanítók. A megválasztott t a n í t ó fizetése állásának elfoglalása n a p j á t ó l jár. A fizetés azonban csak az 1911. évi á l l a m i költségvetés törvényerőre emelke-dése után lesz folyósítva. A választás határidejét a közigazgatási bizottság által k i k ü l d ö t t választási elnök határozza meg. Pályázati kérvények alulírott iskola-széki elnökhöz, Mesékére küldendők. Torzs János.

(38—II—1) P é c s a r á n y o s o n kántortanítói állásra pályázat 1000 korona készpénz s 138'88 korona földhaszon, összesen 1138'88 koronából álló fizetésre. Kántori teendők külön díjaztatnak, f e l m e g y 40—50 koronáig.

Pályázatok : „Plébániahivatal Pellérden" (Pécs köze-lében) címeztessenek, 1911 j a n . 31-ig bezárólag.

Har-móniumon kell tudni játszani. (41—1—1) K i s a s s z o n d i (Somogy) ref. kántortanítói állomásra pályázat h i r d e t t e t i k . Javadalom : lakbér 200 korona, törzsfizetés 1000 korona lesz, az államtól fizetéskiegé-szítésül n y e r e n d ő 700 koronával. A törzsfizetésből 111 korona földjövedelem. Oklevéllel és egyéb okmá-nyokkal fölszerelt kérvények f. évi február 10-ig lelkészi hivatalhoz küldendők (Kisasszond, u. p . Kis-Korpád, Somogy). Az állás azonnal elfoglalandó.

( 4 6 - 1 - 1 ) A z s i b r i t ó i ág. hitv. evang. egyházközség kántor-tanítói állására pályázat hirdettetik. Az állás java-dalma, lakáson kívül, körülbelül 1200 koronára becsül-hető. A hívek megkívánják a k á n t o r i próbát. Pályá-satok e h i r d e t m é n y megjelenésétől számított 8 napon

belül Szenes Gyula ev. körlelkész, Bábaszék (u. p.

Dobronya, Zólyom) címre küldendők. (47—I—1) A k l s k ó l c s l ref. egyház segédtanítói állására be-tegség folytán pályázat hirdettetik. Javadalom : lakás és havonként 50 korona, előre fizetve az egyház pénz-tárából. Kötelességei : a mindennapi és ismétlőiskola-köteles g y e r m e k e k tanítása s k á n t o r i teendők templom-ban, orgona mellett. Kánonika-órákon s a lelkész akadályoztatása esetén az istenitisztelet végzése. Ok-levél, bizonylatok, kérvények a lelkészi hivatalhoz

Dobronya, Zólyom) címre küldendők. (47—I—1) A k l s k ó l c s l ref. egyház segédtanítói állására be-tegség folytán pályázat hirdettetik. Javadalom : lakás és havonként 50 korona, előre fizetve az egyház pénz-tárából. Kötelességei : a mindennapi és ismétlőiskola-köteles g y e r m e k e k tanítása s k á n t o r i teendők templom-ban, orgona mellett. Kánonika-órákon s a lelkész akadályoztatása esetén az istenitisztelet végzése. Ok-levél, bizonylatok, kérvények a lelkészi hivatalhoz