• Nem Talált Eredményt

nemes gyümölcsfa,

v a d o n c z c s s z ő l ö v e s s i ö r ö l . ä aóx&y

7 '

( 1 8 1 - 1 - 1 ) Budapest, 1911. Nyomatott a M. kir. tud.-egyetemi könyvnyomdában.

NÉPTANÍTÓK LAPJA.

K I A D J A A M . K I R . V A L L Á S - É S K Ö Z O K T A T Á S Ü G Y I M I N I S Z T É R I U M .

Megjelenik e lap minden hónap 1-én és 15-én.

Megkaphatja e lapot minden magyarorszagi népoktatási intézet, tehát az összes óvodák, elemi, felső nép- és polgári iskolák, tanító- s óvóképző-, yalamint gyógypedagógiai intézetek egy pél-dányban, ingyen. A lap megküldése iránti folyamodványok, az iskola létezését iga«oló és az illetékes kir. tanfelügyelő által láttamozott községi előljárósági bizonyítvánnyal együtt, a „Nép-tanítók Lapja" szerkesztőségéhe* küldendők. A helység (a megye megjelölésével) és az utolsó pósta világosan kiírandó.

Előfizetési á r : Egy évre 10 korona, félévre & korona, negyedévre 2 korona 50 fillér. — Egy negyed évnél kevesebb időre előfizetést nem fogadunk eL — Az előfizetési pénzek a kiadóhivatalba küldendők.

A hirdetések árszabása. — A p á l y á z a t i hirdetéseknél min-den egyes szóért, minmin-den közlés után 6 fillér fizetendő. Az ily módon mindenki által kiszámítható hirdetési díj előre küldendő be. Egyéb hirdetéseknek az egész oldal egy hetvenketted részét tevő petit nyomású és egyhasábú sora 1 korona. Ezek a d í j a k is előre a kiadóhivatalba küldendők.

SZERKESZTŐSÉG : KIADÓHIVATAL :

BUDAPEST, V. KEB., HOLD-UTCA 16. SZÁM, II. EMELET. MAGY. KIR. EGYETEMI NYOMDA, I . KEB., ISKOLA-TÉR S.

*£ézira,toh:a,t nem adunk vissza.

I. HIVATALOS RÉSZ.

Körrendelet.

(Valamennyi egyházi főtiszt. Főhatóságnak. — 128.180/1910. száin.)

Az 1907. évi XXVII. t.-cikk az iskolák kellő fölszerelését elrendelvén, a végrehajtási utasítás függelékében közöltetett azon tanszerek jegyzéke, melyek fokozatosan beszerzendők.

Ezen rendelkezésből kiinduldlag kizárólag hazai iparosok által több tanszert készíttettem s az azokból egybeállított első sorozatot már több iskolának meg is küldöttem. Egyúttal arról is gondoskodtam, hogy ezen tanszerek a tehetősebb iskolafenntartók által, szintén az államkincstár részére megállapított egységárak mellett, beszerezhetők legyenek.

Erről a főtiszt. Főhatóságot azzal van sze-rencsém értesíteni, hogy amennyiben az házi hatósága alatt álló elemi népiskolák egy-öntetű és célszerű tanszerbeli fölszerelése tekintetéből bármilyen tájékozódásra volna szükség, azt az Orsz. Ped. Könyvtár és Tan-szermúzeum Elnöksége készséggel adja meg.

Ezért tehát méltóztassék erre figyelmeztetni az illetékes hitfelekezeti iskolai hatóságokat, közölvén velük, hogy azok a tanszerek, ame-lyek államsegélyképen szoktak engedélyeztetni, a nevezett Elnökség közvetítésével is megren-delhetők az egyes tanszerkészítőknél, még pedig azon egységár mellett, amelyért az (azok) az állam részére szállíttatik (szállíttatnak), mert ez a szállítókkal kötött szerződésben az egyes megrendelő iskolák részére is biztosítta-tott, kivévén a métermérték-gyűjteményt.

Budapest, 1911 február hó 16-án.

A miniszter helyett : Náray-Szabó,

államtitkár.

Körrendelet.

(Valamennyi kir. Tanfelügyelő úrnak és tanfelügye-Íöségi kirendeltségnek. — 128.180,1910. szám.)

Az érdemesebb községi és felekezeti elemi népiskoláknak a legszükségesebb tanszerekkel való ingyenes fölszereléséről államsegélyképen a 136.206/909. számú körrendeletben jelzett mértékben továbbra is gondoskodni szándékoz-ván, a Tanfelügyelő úr által eddig fölterjesztett ily irányú kérvények közül, a föntebb érintett keret megtartása mellett, több még sorra nem kerülhetett, s így egyelőre a szétosztás alap-jául kellő számú kérvény áll rendelkezésemre — utasítom a Tanfelügyelő urat, hogy mindaddig, amíg a hozzám eddig fölterjesztett kérvénye-ket érdemileg el nem bírálom s erről a Tanfel-ügyelő urat további utasítás kíséretében nem értesítem, újabb tanszersegély engedélyezése iránt beadott kérvényeket hozzám ne terjesszen fel, hanem azokat, jelen rendeletemre való hivatkozással, saját hatáskörében intézze el, illetőleg további rendelkezésig tartsa vissza.

Csakis egyes, egészen kivételes esetben, amidőn a kérvény mellett különös méltánylást érdemlő okok szólanak, tehet hozzám javaslatot.

Szükségesnek tartom egyúttal arra is fel-hívni a Tanfelügyelő urat, hogy mivel az elemi népiskoláknak egyöntetű és célszerű tanszerbeli fölszerelésére nagy súlyt helyezek, utasítsa a Tanfelügyelő úr a községi iskolák iskolaszékeit, hogy e tekintetben forduljanak az Orsz. Ped.

Könyvtár és Tanszermúzeum Elnökségéhez, amely erre nézve mindenkor minden irányban (beszerzési forrás, ár stb.) készséggel ad föl-világosítást, sőt az államsegélyképen kiosztott taneszközök a fenntartó számlájára általa is megrendelhetők, azon egységár mellett, amely mellett az illető szállító az államnak szállítja azt vagy azokat. (Az egységár tekintetében

csupán a métermérték-gyűjtemény képez ki-vételt.)

Az Orsz. Ped. Könyvtár és Tanszermúzeum Hiv. Értesítője közölte mindazokat az iskolá-kat, amelyek a szóbanforgó tanszersegélyben részesültek Amennyiben a Tanfelügyelő úr ezen Hiv. Értesítő vonatkozó számát nem kapta volna meg, az, a Tanszermúzeum Elnökségéhez intézett megkeresésére, rendelkezésére fog bo-csáttatni.

Budapest, 1911 február hó 16-án.

A miniszter helyett : Náray-Szabó,

államtitkár.

Körrendelet.

131.580/1910. szám.

1.

Valamennyi k i r . Tanfelügyelőnek és tanfelügyelői kirendeltségnek.

I I .

A liumei kormányzónak.

i - n .

A Magyar Gyermektanulmányi Társaság a modern kísérleti pszichológia és pedagógia módszerével nagy körre kiterjedő megfigyelé-sek és érdekes kísérletek alapján iparkodik minél több, minél pontosabb és részletesebb adalékot gyűjteni és földolgozni úgy a gyer-meklélektan, mint a kísérleti pedagógia most kialakulóban levő tudománya számára. Céljához képest a gyermektanulmányozás egységesítésére és helyes irányítására adatgyűjtő osztálya ré-szére több ú. n. kérdőívet állíttatott össze ; tervbevette egy „Gyermektanulmányi Miizeum"

szervezését, kiadja a „Gyermek" c. érdekes szaklapot; kísérleti osztályban a gyermekek emlékezetét, képzet- és szókincsét, számoló-talentumát stb. vizsgálja és végül: tervbe vett könyvkiadó vállalatában ez ügyre vonatkozó tudományos és önálló műveket is adnak ki.

(így tervbe van véve pl. Tlanschburg Pál dr. : Az egyszeregy pszichológiája ; Nagy László dr. : A gyermek és érdeklődése stb^

Kétségtelen, hogy a jól szervezett, komoly, tudományos törekvés teljes mértékben meg-érdemli, hogy erkölcsi és anyagi támogatásban részesüljön ; úgy a tudomány, mint a gyakor-lati pedagógia szempontjából fölötte kívánatos-nak tartom tehát, hogy az állami elemi iskolai tanítók a szóban forgó Társaság nemes és komoly törekvését méltányolva, a Társaság munkájában vegyenek részt és minél nagyobb számmal lépjenek a Társaságba. Ott pedig, ahol az iskolai beíratásokból fedezet van:

megengedem, hogy az iskola a Társaság kiad-ványaira előfizethessen.

Budapest, 1911 január hó 7-én.

A miniszter helyett : Balogh Jenő dr.,

államtitkár.

A m. kir. vallás- és közoktatásügyi miniszter:

Köszönetét nyilvánította: A mezőgyáni fogyasztási szövetkezetnek, amely a mezőgyáni ref. iskola szegény tanulóinak tankönyvekkel való ellátására 200 koronát adományozott, továbbá 100 korona értékben helyiséget bocsá-tott az iskola rendelkezésére.

Kinevezte : Török Bernát szamoskrassói ref.

fel. el. iskolai tanítót a domahidai áll. el. nép-iskolához r. tanítóvá ; Martinescu Demeter oki.

tanítót a pecseneskai (volt határőrvidéki) közs.

el. iskolához r. tanítóvá; Debreczeni Sarolta okl.T tanítónőt a szilágy csehi áll. el. népiskolához r. tanítónővé; Soltész Vilma oki. kisdedóvónőt a borbándi áll. kisdedóvodához kisdedóvónővé.

Megerősítette: Valuseszku Demeter putnai (volt határőrvidéki) közs. el. iskolai tanítót jelen állásában; Moisze Emilia rudariai volt határőrvidéki közs. el. iskolai r. tanítónőt jelen állásában ; Nézitsné Imbronovits Hajnalka alsó-lyukovai közs. el. iskolai tanítónőt jelen állá-sában.

Jelen minőségében áthelyezte : Takács Béla nyitravármegyei kir. tanfelügyelőt Abaúj-Torna vármegyébe, illetve a tankerület vezetésével meg-bízta ; Hercsuth Kálmán pozsonymegyei kir. tan-felügyelőséghez beosztott segédtanfelügyelőt a hontvármegyei kir. tanfelügyelőséghez ; Buja Lajos csanádpalotai áll. el. iskolai tanítót a zentai áll. el. iskolához ; Vertán Piroska magyarszent-mihályi áll. el. iskolai tanítónőt a sósmezői áll. el.

iskolához ; Kandó Katalin borbándi áll. kisded-óvónőt a nagybányai áll. kisdedóvodához.

Nyugdíjat ntalványozott : Zsák Lajos szeged-külterületi áll. el. iskolai igazgató-taní-tónak évi 1400 K - t ; Rákosi Bálint homoród-almási áll. el. iskolai tanítónak évi 1680 K-t;

Cherla Traján soósdi gör. kel. román hitf. el.

iskolai tanítónak évi 700 K-t; Ludae Pál csernegyházai gör. kel. román hitf. el. iskolai tanítónak évi 960 K-t ; Schlesinger Lipót ipoly-sági izr. el. iskolai tanítónak évi 2160 K - t ; Ruman Jenő pribilinai ág. hitv. ev. el. iskolai tanítónak évi 1500 K-t ; Corzán Gizella kassai áll. el. iskolai tanítónőnek évi 1440 K-t;

Szilágyiné Gecsei Hona vajai ref. el. iskolai tanítónőnek évi 560 K-t ; Kerekes Odon Erzsébet mezőkászonyi áll. kisdedóvónőnek évi 1000 K-t.

Gyám-, ill. segélj pénzt engedélyezett:

az 1910. évi szeptember hó 23-án 94.804. sz.

alatt kelt rendelet egész terjedelmében hatályon kívül helyezése mellett, néh. Kamiss Nándor Béla bárezai áll. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Leskó Idának évi 780 K-t, Nándor, Károly és László nevű kiskorú árváinak pedig egyen-ként 130 K-t, együtt 390 K-t, mindössze 1170 K - t ; néh. Csegezi Tamás mezőméhesi áll.

el. népiskolai tanító Sándor nevű kiskorú árvá-jának évi 156 K 67 f - t ; néh. Hepp Lajos

ófuttaki nyug. róm. kath. el. népiskolai .tanító özvegye, szül. Mandl Zsófiának évi 530 K - t ; néh. Jakab Sándor vajasdi nyug. ref. el. nép-iskolai tanító özvegye, szül. Barabás Katalinnak évi 300 K-t ; néh. Ivancsó László Bazil szuha-barankai gör. kath. népiskolai tanító özvegye, szül. Kaszál Rozáliának évi 640 K-t ; néh. Eróss Sándor nyug. görgetegi ref. tanító özvegye, szül. Torma Máriának évi 547 K - t ; néh. Miklea Vazul lunkaújfalui nyug. gör. kel. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Todea Fáninak évi 300 K - t ; néh. Szokoly István bussai róm. kath. el. nép-iskolai volt tanító özvegye, szül. Simonyi Bertá-nak évi 660 K-t, István és Sándor nevű kiskorú árváinak egyenként 110 K-t, együtt 220 K-t, mindössze 880 K-t; néh. Futó József túrkevei volt ref. el. népiskolai tanító József, Zoltán és Sándor nevű kiskorú árváinak egyenként 169 K 33 f-t, együtt 507 K 99 f - t ; néh. Gaál Sándor nagykászoni nyug. róm. kath. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Tompos Karolinának évi

<360 K-t, Károly nevű kiskorú árvájának pedig 110 K - t ; néh. Gáspár János nyug. monosbéli róm. kath. tanító özvegye, szül. Szokolszki Juliannának évi 640 K-t ; néh. Bozmann Ferenc cserencsóczi nyug. róm. kath. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Vüjetz Zsuzsannának évi 350 K - t ; néh. Dány János mosonszentjánosi nyug. róm. kath. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Kurz Teréznek évi 828 K 40 f - t ; néh.

Baranek József terhelyi nyug. róm. kath. el.

népiskolai tanító özvegye, szül. Czingel Máriá-nak évi 300 K - t ; néh. Moussong Gyula ürömi róm. kath. el. népiskolai volt tanító özvegye, szül. Grentzner Katalinnak évi 660 K - t ; néh.

Spenik András dobrókai nyug. gör. kath. el.

népiskolai tanító özvegye, szül. Horváth Máriá-nak évi 660 K - t ; néh. Bura Ábrahám kis-oklosi nyug. közs. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Bura Máriának évi 400 K-t, egy kiskorú árvájának pedig 66 K 66 f - t ; néh. Varga Dániel székesfehérvári közs. el. népiskolai tanító özvegye, szül. Tatay Jolánnak évi 920 K - t ; néh. Gorondy Gábor nyug. érkenézi gör. kath.

tanító özvegye, szül. Kovács Rózának évi 364 K-t ; néh. Wojatsek Lajosné, szül. Hollósy Ilona udvardi közs. volt kisdedóvónő által hátra-hagyott Lajos, Béla nevű kiskorú árváinak az 1891. évi XL1II. t.-c. 8., illetve 9. §-a alapján

évi 100 K-t és a néhai óvónő férjét az 1891.

évi XLIII. t.-c. 6. §-ának második bekezdése szerint megillető temetkezési járulék fejében nevezettnek 150 K-t.

Végkielégítést utalványozott : Dr. Vadasné Réthy Leontin dévai áll. el. isk. tanítónőnek 1500 K-t egyszersmindenkorra.

Pályázatok.

Betöltendő a szinérváraljai Il-ik számú állami kisdedóvőnői állás. Illetmények : 900 K fizetés, 240 K dajkatartás, szabad lakás. Kellékek : kisdedóvónői ok-levél, magyar honosság igazolása, esetleg előző szol-gálat bizonylása, születési anyakönyvi kivonat.

A bélyegeit kérvény a vallás- és közoktatásügyi miniszterhez címezve, f. évi március hó 31-ig Szatmár vármegye kir. tanfelügyelőjénél nyújtandó be.

Budapest, 1911 február hó 14.

A miniszter meghagyásából : S c h n ö d e r Ervin,

miniszteri titkár.

Pályázati hirdetés a Budapesten és Kolozsvárott tartandó gyiiinölcsészeti tanfolyamokra. Budapesten (a m. kir. kertészeti tanintézetben) folyó évi m á j u s 1-től 6-ig; Kolozsvárott (a m . kir. gazdasági akadé-miánál) folyó évi május 8-tól 13-ig gyümölcsószeti tanfolyam fog tartatni.

Célja ezen t a n f o l y a m o k n a k :

aj hogy a fiatalabb lelkészekben a gyümölcstenyész-tés iránti érdeklődés fölkeltessék s nekik alkalom adassék arra, hogy a gyümölcstenyésztésben n é m i kiképzést n y e r j e n e k ;

b) hogy a fatenyésztésnek, a fa nemesítésének s a gyümölcs értékesítésének föltóteleit, módját és ter-mészetes követelményeit megismerve, megkedvelve, e hasznos és nemesítő foglalkozásnak az életben mí-velői, tanítómesterei és buzgó teijesztői legyenek.

A k é t tanfolyam mindegyikőre külön-külön csak 12 lelkész fog az állam költségére fölvétetni s ezek egyenként 32 K utazási átalányt és napi 6 K ellátási díjat kapnak.

Fölhívatnak azok a lelkészek, akik ezen tanfolya-mokon résztvenni óhajtanak, liogy 1 koronás bélyeg-gel ellátott kérvényeiket, ha Budapestre folyamodnak f. évi április 10-ig, ha pedig Kolozsvárra folyamodnak, április hó 15-ig bezárólag közvetlenül hozzám ter-jesszék föl.

Ezen határidőn t ú l beérkező kérvények nem vétet-nek figyelembe.

A kérvényben a folyamodó lakhelye (vármegye, község), életkora, nyelvismerete, valamint az is föl-említendő, hogy a vidék, melyen lakik, kedvező-e a gyümölcstermelésre.

Az a lelkész, aki m á r ily tanfolyamon részt vett, nem pályázhatik. Segédlelkészek sem vétetnek fel.

Az állami ellátási díj mellett fölveendő lelkészeken kívül fel fog m é g vétetni a k é t tanfolyam mindegyi-kére 3—4 földbirtokos vagy gazdatiszt is, akik azon-ban állami ellátásazon-ban nem részesülnek. Ez utóbbiak kérvényeiket folyó évi április 10-ig közvetlenül hoz-zám terjesszék be.

Budapest, 1911 február hó 17.

M. kir. földinívelésügyi miniszter.

6*

Pályázati hirdetés a Keszthelyen, Tordán, Oros-házán és Lőcsén tartandó gyiimölcsészeti tanfolya-mokra. 1. Keszthelyen (a m. kir. gazdasági akadé-miánál) f. évi március 27-től április 5-ig.

2. Orosházán (a m. kir. kertgazdasági tanszéknél) f. évi március 30-tól április 8-ig.

3. Tordán (az állami kertmunkás-iskolánál) április 20-tól 29-ig.

4. Lőcsén (az állami kertmunkás-iskolánál) május 1-től 10-ig gyiimölcsészeti tanfolyam fog tartatni.

Célja ezen tanfolyamoknak :

aj hogy a fiatalabb s a fatenyésztés iránt érdeklődő tanítók a faiskolakezelésben és gyümölcstenyésztésben úgy elméletileg, m i n t gyakorlatilag kiképzést n y e r -jenek ;

bj hogy a tanfolyamot végzett tanítók a fatenyész-tést ós gyümölcstermelést iskoláikban nagyobb siker-rel taníthassák és

cj hogy működésük helyén a gyümölcstermeléssel foglalkozó gazdáknak a gyümölcsfák nemesítését, ke-zelését és gondozását, valamint a gyümölcs értékesí-tését illetőleg kellő útmutatást adhassanak.

Minden egyes tanfolyamra csak 16 tanító fog az állam költségére fölvétetni s ezek egyenként 30 K utazási á t a l á n y t és napi 5 K ellátási díjat kapnak.

Oly tanító, aki ily tanfolyamon m á r részt vett, vagy aki faiskolájáért földhitelintézeti pályadíjat n y e r t , nem pályázhatik. A fölvételnél azok részesülnek előny-ben, akik gazdasági ismétlő-iskolát vezetnek, továbbá azok,, kik oly járásból valók, amelyből ily tanfolya-mon még egy tanító sem volt.

Fölhívatnak azon gazdasági ismétlő-iskolai tanítók és faiskolát kezelő néptanítók, akik ezen tanfolyamo-kon részt venni óhajtanak, hogy 1 koronás bélyeggel ellátott kórvényeiket, ha Keszthelyre vagy Orosházára folyamodnak, folyó évi március 15-ig, ha Tordára folyamodnak, folyó évi március hó 31-ig, ba pedig Lőcsére folyamodnak, folyó évi április hó 15-ig bezá-zólag közvetlenül hozzám teijesszék föl.

Ezen h a t á r i d ő n túl beérkező kérvények nem vétet-nek figyelembe.

A kérvényben a folyamodók lakóhelye (vármegye és község), életkora, nyelvismerete s faiskolában töl-tött eddigi működése, valamint a kezelésére bízott faiskola t e r j e d e l m e is megjelölendő s ez adatok való-sága közvetlen iskolai hatóvaló-sága által is igazolandó.

Az állami ellátási díj mellett fölveendő tanítókon kívül m i n d e g y i k tanfolyamra fel fog m é g vétetni 3—4 földbirtokos, gazdatiszt vagy kerttulajdonos is, akik azonban állami ellátásban nem részesülnek. Ez utóbbiak kérvényeiket folyó évi március 15-ig ugyan-csak hozzám terjesszék be.

A t a n f o l y a m o t állami költségen végzett hallgatók az országos gyümölcsészeti és fatenyésztési miniszteri biztos vagy helyettese jelenlétében elméleti és gya-korlati vizsgát tesznek és ennek eredményéről bizo-nyítványt nyernek.

Budapest, 1911. évi február 17.

M. kir. földinívelésttgyi miniszter.

P á l y á z a t i hirdetés. A gödöllői állami méhészeti gazdaságban az 1911. év folyamán hat időszaki tan-folyam f o g tartatni, a következő beosztás m e l l e t t :

Május hó 1—18-ig földmívesgazdák ; m á j u s 24-től június 10-ig vasúti alkalmazottak ; június 14—27-ig lelkészek ; július 1—18-ig és július 26-tól augusztus 12-ig néptanítók ; végre augusztus 15—28-ig nők számára.

Céljuk ezen tanfolyamoknak, hogy a résztvevők a méhtenyésztés elméleti és gyakorlati ismereteit elsajá-títsák s a méhkaptárak és méhészeti segédeszközök készítését is megtanulják.

A tanfolyamok hallgatói azoknak tartama alatt teljes ellátásban díjtalanul részesülnek, sőt a m. kir.

államvasútak vonalain III-ad osztályú útijegyük árának megtérítésére is igényt t a r t h a t n a k . A 7—16. vonal-szakaszon t ú l lakók az útiköltségmegtérítés kedvez-ményeiben csak akkor részesülnek, lia a részükre fel-vételük esetén megküldendő félárú jegy váltására jogosító igazolvány használata mellett utaznak.

Minden egyes tanfolyamra 20—20 hallgató vétetik fel. A pályázni szándékozók felhívatnak, hogy egy-koronás bélyegjeggyel ellátott folyamodványukat, melyben a foglalkozásuknak megfelelő tanfolyamra való felvételüket kérik, a m . kir. földmívelésügyi miniszterhez címezve, fölöttes hatóságuk útján, a föld-mívesek és másfoglalkozásúak pedig, községük elöl-járóságának ajánlásával ellátva, legkésőbb egy hónap-pal az illető tanfolyam kezdete előtt nyújtsák be.

Előnyben részesülnek azok a folyamodók, akik a tanfolyamra való felvételüket már előző években is kérték, de hely szűke miatt kérelmük figyelembe vehető nem volt.

Budapest, 1911 február 17.

31. kir földmívelésügyi miniszter.

II. NEM HIVATALOS RÉSZ.

Hírek.

— Az államosítás. A főváros pol-gármestere egyik kéthetenként meg-jelenő folyóiratba cikket írt, amely cikk

a népoktatás ügyeivel foglalkozók figyel-mét többfelé is felköltötte. A cikkíró polgármester a népiskolák államosítá-sával foglalkozott és lényegében azt az állást foglalta el, hogy sem filozófiai, sem pedig nemzeti szempontból nem helyes az általános államosítás gondolata.

A tanüggyel foglalkozókat ebből a