• Nem Talált Eredményt

Orgona-darabok ! ! !

In document Néptanítók lapja 41. évfolyam, 1911 (Pldal 122-126)

Gyönyörű, ünnepi, dallamos preludiumok, az összes (lur- és moll-hangnemekből, függelékkel együtt 5 kor. helyett csak 4 kor. A közeledő húsvéti ünne-pekre és minden alkalomra kiválóan alkalmasak. Meg-rendelést tiszteletteljesen kér : Kontor Elek kollégánk, Budapest, VII., Tliököly-út 42. ( 3 4 5 - 1 - 1 )

POLGÁR SÁNDOR

orv. mii- és kötszerésznél (Bpest,VII., Erzsébet-kőrút 50.) legjutányosabban beszerezhetők a legjobb találmányú s é r v -kötök, összes betegápolási eszközök és kötszerek, has-kötök, egyenestartók, orto-pédiai fűzök és járógépek, valamint m ű l á b és m ü k é z saját műhelyében a legponto-sabban készül. Képes árjegyzék ingyen és bérmentve, csak meg-adandó, mily tárgy

szükségel-tetik. (180—9—8) Budapest, 1911. Nyomatott a m. kir. tud.-egyetemi könyvnyomdában.

NÉPTANÍTÓK LAPJA.

K I A D J A A V A L L Á S - É S K Ö Z O K T A T Á S Ü G Y I M . K I R . M I N I S Z T É R I U M .

Megjelenik e lap minden hónap 1-én és 15-én.

Megkaphatja e lapot minden magyarorszagi népoktatási intezet, tehát az összes óvodák, elemi, felső nép- és polgári iskolák, tanító- s óvóképző-, valamint gyógypedagógiai intézetek egy pél-dányban, ingyen. A lap megküldese iránti folyamodványok, az iskola létezését igazoló és az illetékes kir. tanfelügyelő által láttamozott községi előljárósagi bizonyítvánnyal együtt, a „Nép-tanítók Lapja" szerkesztőségéhez küldendők. A helység (a megye megjelölésével) és az ntolsó pósta világosan kiírandó.

Előfizetési á r : Egy évre 10 korona, félévre 5 korona, negyedévre 2 korona 50 fillér. — Egy negyed évnél kevesebb időre előfizetést nem fogadunk eL — Az előfizetési pénzek a

kiadóhivatalba küldendők.

A hirdetések árszabása. — A pályázati h i r d e t é s e k n é l min-den egyes szóért, minmin-den közlés után 6 fillér fizetendő. Az ily módon mindenki által kiszámítható hirdetési díj előre küldendő be. Egyéb hirdetéseknek az egész oldal egy hetvenketted részét tevő petit nyomású és egyhasábú sora 1 korona. Ezek a díjak is előre a kiadóhivatalba küldendők.

SZERKESZTŐSÉG : KIADÓHIVATAL :

BUDAPEST, V. KEB., HOLD-UTCA 16. SZÁM, II. EMELET. MAGY. KIR. EGYETEMI NYOMDA, I . KEB., ISKOLA-TÉR 3.

í-véssiratolcat nem adurilt vissza.

I. HIVATALOS RÉSZ.

I A m a g y . k i r . v a l l á s é s k ö z o k t a t á s ü g y i m i n i s z

-t e r n e k 1911. é v i 3 6 . 7 8 5 . s z á m ú

k ö r r e n d e l e t e ,

a t a n í t ó k n a k a g y e r m e k v é d e l e m é s a f i a t a l k o r ú a k n a k p á r t f o g á s b a v é t e l e ( „ p a t r o n á z s " ) t e r é n k i f e j t e n d ő t e v é

-k e n y s é g e ü g y é b e n .

( 1 . V a l a m e n n y i f ő t i s z t , e g y h á z i f ő h a t ó s á g n a k . 2 . F i u m e i k o r m á n y z ó n a k . 3 . V a l a m e n n y i t a n f e l -ü g y e l ő n e k é s t a n f e l -ü g y e l ő s é g ! k i r e n d e l t s é g n e k .

4 . I p a r o k t a t á s i f ő i g a z g a t ó n a k . )

1—4.

A magyar állam törvényhozása az elhagyott, az eddigi környezetükben erkölcsi romlásnak kitett vagy züllésnek indult gyermekeknek, továbbá a bűntettes gyermekeknek és fiatal-korúaknak a munkás társadalom számára meg-mentése érdekében a legutóbbi évtizedben nem-zetünk jövője szempontjából fölötte fontos törvényeket alkotott.

Múlhatatlanul szükségesnek tartom, hogy a tanítók figyelme e törvényekre és az e törvé-nyek végrehajtása tárgyában kiadott miniszteri rendeletekre reá irányíttassék és hogy a tanítók megismertessenek azzal a társadalmi mozga-lommal, szervezkedéssel és munkálkodással, amely az ország különböző részeiben avégből folyik, hogy e törvényes rendelkezések nemes intencióinak az életben minél sikeresebb meg-valósítása előmozdíttassék, mert nem kételkedem afelett, hogy, ha a tanítói kar teljesen tisztában lesz a tennivalók nagy jelentőségével és az abban való közreműködés módozataival, akkor a tanítók e munkálkodásokban örömmel és oly arányban fognak részt venni, amely mértékben az elhagyott és erkölcsi romlás veszélyének kitett vagy züllésnek indult, továbbá a bűn-tettes gyermekeknek és fiatalkorúaknak a mun-kás társadalom javára megmentése nemzetünk

jövője szempontjából jelentős és amely mérték-ben az ily mentő munkában való közreműködés a tanítóknak, mint hazánk ifjúsága nevelőinek, erkölcsi kötelessége.

I. Hivatali elődöm az 1909. évi 78.395. Y. K.

szám alatt kelt és a mindennapi tankötelesek erkölcsi nevelésére vonatkozó körrendeletében élénken rámutatott arra az általános tapasz-talatra, hogy a jelenlegi társadalmi viszonyok közt a létfenntartás nehézségei, de — sajnos — igen gyakran a kötelességérzet meglazulása, az élvezethajhászat és a léhaság, o szülőket nem-csak a gyermekek szeretteljes gondozásától el-vonják, de azokkal szemben sokszor durva, sőt kegyetlen bánásmódra ragadják, úgy, hogy a gyermekek nem ritkán már kisded korukban elhagyatva élnek, aminek természetes következ-ménye, hogy nemcsak erkölcsiségük, hanem fizikai jólétük is komolyan veszélyeztetve van.

E nagy társadalmi bajnak, sőt veszedelemnek elhárítására becses útmutatásokat adott hivatali elődöm a most említett körrendeletében a taní-tóknak, mint akik legközelebb férhetnek a gyer-mekekhez, hogy növendékeikkel nemcsak a ta-nítás ideje alatt, hanem azon kívül is egyaránt lelkiismeretesen foglalkozzanak.

Ugyancsak hivatali elődöm az 1909. évi december hó 16-án 149.500. Y. K. szám alatt kelt körrendeletével tájékoztatta már az iskolai hatóságokat mindazokról a teendőkről, amelyek a büntetőtörvénykönyvek módosításáról és ki-egészítéséről szóló 1908. évi XXXVI: t.-c.

(Büntető novella, Bn.) folytán a bűntettes tan-köteles gyermekek és a fiatalkorúak megmen-tése érdekében a társadalomra és a tanítókra várnak.

II. E két körrendeletből kitetszőleg a tanítók gyermekvédelmi és patronázs-tevékenysége két irányban, de egymástól nem elkülönítve, hanem egymással karöltve kell hogy érvényesüljön.

És pedig : az első és legfontosabb tevékenysége a tanítónak az •isicolára esik, a másik : az iskolán kívül folyik le.

A tanítónak az iskola falain belül való tevé-kenységére részletes utasítást ad hivatali elődöm előlemlített körrendelete, amelynek minden egyes pontjára újból a legnyomatékosabban fölhívom a tanítóság és az óvónők figyelmét.

Hogy pedig a föntemlített törvény folytán a bűntettes gyermekek és fiatalkorúak meg-mentése érdekében miféle feladat hárul a tanító-ságra, azt hivatali elődöm 1909. évi 149.500.

Y. K. szám alatt kelt rendelete részletesen leírja.

Fölkérem a Címet, hasson oda, hogy e ren-deletet a tanítói kar minél alaposabban meg-ismerje, hogy így átértse a tanító a büntető novella szellemét, amely a bűntettes gyerme-kekkel és fiatalkorúakkal szemben azt az alap-elvet iktatta törvénybe, hogy a bíró, mielőtt a bűncselekményt elkövetett gyermekkel és fiatal-korúval szemben intézkedik, necsak a bűncse-lekmény tényálladéki elemeit, hanem a gyermek s fiatalkorú egyéni, családi, társadalmi viszo-nyait és az eset összes többi körülményeit is vegye tekintetbe s a fiatalkorú értelmi és er-kölcsi fejlettségi fokához, életviszonyaihoz és az eset összes többi körülményeihez képest oly intézkedést alkalmazzon, amely a fiatalkorú terhelt jövőbeli magaviselete és erkölcsi fejlő-dése szempontjából kívánatosnak mutatkozik.

A most vázolt tennivalók minél sikeresebb ellátása céljából a társadalom különböző nevek alatt (pl. gyermekvédő- és patronázs-egyesületek vagy körök) több helyt egyesületeket alakított.

Fölkérem a Címet, hívja fel a tanítókat és óvónőket, hogy az állomáshelyükön levő, vagy ahhoz közeleső ily egyesületbe, amelynek mű-ködő tagsága semmi anyagi áldozattal nem jár : lépjenek be és fejtsenek ki abban buzgó tevé-kenységet. Ahol pedig ily célú egyesület még nem alakult volna és a tanítói kar megokolt-nak találja a patronázs-egyesület alakítását, forduljon a Patronázs-Egyesületek Országos Szövetségéhez (Igazságügyminisztérium, 11.97.), mely készséggel szolgál felvilágosítással, az egyesület alakításához szükséges alapszabályok tervezetével és iratokkal.

A patronázs-tevékenység fontosságáról és a tennivalókról az I. és II. mellékleten közöltek kimerítő tájékozódást nyújtanak a tanítóságnak.

Ugyancsak avégből, hogy a tanítóság a gyer-mekvédelem minden mozzanatáról kellő tájé-koztatást szerezzen: ezzel egyidejűleg megren-deltem az Orsz. Gyermekvédő-Liga hiyatalos közlönyét, „A Gyermekvédelem Lapját" 200 példányban, abból a célból, hogy az a tanító vagy óvónő, aki a lap iránt érdeklődik, for-duljon illetékes hatósága útján ily irányú

kérel-mével a szóbanforgó lap kiadóhivatalához (VII., Wesselényi-utca 6.), ahonnan a megrendelt példányszám erejéig az illető lapot ingyen kap-hatja meg.

III. Ezekben kívántam rámutatni azokra a módozatokra, amelyek szerint a tanítóság a gyermekvédő- és patronázs-tevékenységnek hat-hatós munkása lehet.

A tanítók és óvónők ezirányú tevékenységét éber figyelemmel fogom kísérni és az e téren szerzett kiválóbb érdemek erkölcsi elismerését magamnak tartván fenn, az anyagi jutalmazás lehetővé tétele végett az illetékes helyi patro-názs-egyesületeknek évről évre megfelelő ösz-szeget fogok rendelkezésére bocsátani.

Evégből az évvégi jelentések és javaslatok az érdemeket szerzett tanítók és óvónők mű-ködési eredményéről az illetékes helyi patronázs-egyesületeknek küldendők be az illetékes kir.

tanfelügyelők, illetve érdekelt hatóságok által.

Bizton reménylem, hogy Cím a tanítókat ezirányú nemescélú munkájukban minden ere-jéből támogatni, irányítani és egyáltalán a gyermekvédelemnek és a fiatalkorúak pártfo-gásba vételének ügyét úgy hivatalos hatásköré-ben, mint társadalmi úton is legmelegebben előmozdítani fogja.

Budapest, 1911 március 28.

Zichy.

I. melléklet az 1911. évi 16.785. sz. rendelethez.

A patronázs-tevékenység feladatai.

A feladatnak legfontosabb része a megelőző tevékenység.

A bajok kútforrásai pedig leginkább a kör-nyezetben keresendők. í g y :

1. Számos gyermek szülői becsületes, jóin-dulatú, de teljesen szegény, sokszor nyomorgó (beteg, elaggott) emberek.

2. Gyakori eset, hogy a gyermekek szülői egész napon át otthonuktól távol vannak elfog-lalva, vagy hogy a családfenntartó kivándorolt s az anya egyedül kénytelen kenyérkereset után nézni, a gyermekek pedig az iskolai időn kívül teljesen magukra vannak hagyatva.

3. Sok esetben a szülők könnyelműsége, léha-sága, rosszakarata vagy épen kegyetlensége miatt szükséges a jó emberek közbelépése.

4. Figyelemmel kísérendő azoknak a gyerme-keknek és fiatalkorúaknak az életmódja, akik nem a szülői házban, hanem idegen embereknél élnek. Ilyenek különösen az állami gyermek-védelem kötelékébe fölvett s valamely családi telepen kihelyezett gyermekek, valamint az iparostanoncok. Az utóbbiakra elsősorban az ipariskolák tanítói legyenek kiváló figyelemmel.

5. A zsúfolt és egészségtelen lakások a testi, értelmi és erkölcsi fejlődésre egyaránt káros hatásúak.

6. Megfelelő lépéseket kell tenni aziránt, hogy a gyermekek és fiatalkorúak munkaerejé-nek lelketlen kihasználása gyári vagy más ipar-üzemben vagy mezőgazdaságban megakadályoz-tassék.

7. Nagy veszélyt rejtenek magukban zsenge-korú s a testi, értelmi és erkölcsi fejlettség alacsony fokán álló emberekre nézve a korcs-mázás és egyes alsóbbrendű szórakozások, mulatóhelyek, mozgószínházak stb.

8. Komoly figyelmeztetéssel óvni kell az ifjú-ságot a félnőttek kezébe való fegyverektől, s ismételten inteni kell a felnőtteket, hogy az ily fegyvereket az ifjaknak hozzáférhetőkké ne tegyék.

9. Teljes eréllyel óvni kell az ifjúságot az erkölcsöket mételyező irodalomtól (pornográfia), amelyet ijesztő mértékben terjeszt már az isko-lák falain belül is (főleg középfokú iskoisko-lákban) a ponyvairodalom.

10. Megóvandók végül a gyermekek és fiatal-korúak azoknak társaságától, akik megbízhat-lanok, erkölcstelenek s a még nem romlottakra nézve veszedelmesek.

Az ifjúságnak ezen veszélyektől való meg-mentése érdekében szükséges eljárásra részben már maga a bajok természete szolgál útmutóul, mégis, egyes esetekre vonatkozólag a ta-nítók irányítására a következőket óhajtom meg-jegyezni.

ad 1. Iparkodjék a tanító a helyi vagy az országos jótékonyság igénybevételével kieszkö-zölni a szülők anyagi segélyezését, biztosítani a gyermekek szükséges ruházkodását.

ad 2. Érdeklődjék a tanító aziránt, hogy mivel foglalkoznak, hol kapnak ellátást az ilyen gyermekek s ha hiányzik a kellő gondozás és ellátás, hasson oda, hogy a gyermekeket egy jószívű ember vegye gondozásába, így elsősorban a jótékony egyesületek működő tagjai; vagy ajánlja a nappal magárahagyott gyermeket egy jótékony egylet figyelmébe. Különös gond for-dítandó az árva, de intézeti gondozást nem igénylő gyermekekre. Ha az iskolai időn kívül magukrahagyott gyermekek nagyobb száma miatt kívánatos, szívesen fogom venni s a lehe-tőségig támogatni kívánom megfelelő gyermek-otthonok létesítésének kezdeményezését.

ad 3. Ha a tanító azt tapasztalja, hogy a szülők iszákos életmódot folytatnak, vagy az anya erkölcstelen életű, ' lia a gyermekekkel kegyetlenül bánnak, őket hazulról elkergetik, vagy gondozásukat elhanyagolják : a gyerme-keknek kifogástalan környezetbe juttatása végett forduljon a tanító a fiatalkorúak felügyelő

ható-ságához, a legközelebbi állami gyermekmen-helyhez, valamely gyermekvédő-, pártfogó- vagy patronázs-egyesülethez s értesítse egyidejűleg a veszélyről az illetékes gyámhatóságot is.

ad 5. Kívánatos, hogy a tanító nagyobb idő-közönként lakásukon keresse fél azokat a tanít-ványokat, akikről kedvezőtlen egészségi álla-potukból, gyenge előmenetelükből, vagy erkölcsi hibáikból azt következteti, hogy otthonuk nem felel meg ama legkisebb követelményeknek sem, amelyek az egészséges fejlődést lehetővé teszik.

S ha föltevése alaposnak bizonyult, tegyen a hatóságnak sürgősen jelentést s hívja fel a körülményre valamely jótékony, gyermekvédelmi vagy patronázs-egyesület figyelmét is és for-duljon szükség esetén az atyai hatalom meg-szüntetése végett a gyámhatósághoz.

ad 6. Ha a gyermekeket vagy fiatalkorúakat a törvényes jogszabályok sérelmével alkalmaz-zák, a munkáltatással testi épségüket, értelmi vagy erkölcsi fejlődésüket veszélyeztetik, figyel-meztesse a tanító a munkaadót, s ha ez siker-telen maradna, forduljon az iparfelügyelőhöz, vagy más közigazgatási hatósághoz.

ad 7. A kormány más úton is gondoskodik arról, hogy a fiatalkorúak és gyermekek ettől a veszélytől távoltartassanak, de a legnagyobb sikert mégis attól várom, hogy a tanítóság minden visszaélést e téren saját hatáskörében gátoljon meg és szükség esetén a hatóságok segítségét vegye igénybe.

Természetesen a viszonyokhoz képest meg-felelően lépéseket kell tenni aziránt, hogy a gyermekek korcsmán kívül szeszes italokat ne fogyasszanak, e tekintetben leginkább várható eredmény a szülők kellő felvilágosításától. De a korcsmázás és más alacsonyabb élvhajhászat megszűnését csakis úgy várhatjuk sikerrel, ha az ahhoz hozzászokott néposztályoknak s első-sorban a fiatalságnak más, nemesebb szórakozá-sokat biztosítunk. (L. a 31.922/908. sz. körren-deletet a 15 éven aluli gyermeknek nyilvános mulatóhelyektől távoltartása tárgyában.)

ad 9. Az erkölcsrontó és ponyvairodalom termékeinek a gyermekek és fiatalkorúak közt való terjesztését akadályozzák meg a legnagyobb eréllyel a tanítók s azokat az iskolában kímé-letlenül kobozzák el. Szükség esetén tegyen a tanító a fölöttes hatósághoz jelentést s jelölje meg azokat a forrásokat, ahonnan az ifjak a selejtes nyomtatványokat beszerzik. Ha pedig egy kereskedő ilyeneket a kirakatában tart s gyermekeknek vagy fiatalkorúaknak árusít, forduljanak közbelépésért a bírói vagy a köz-igazgatási hatósághoz. Üdvös szolgálatot tehet a tanítótestület azáltal, ha jó könyvtárákat szervez s azok használatába a népet s különö-sen az ifjúságot bevezeti.

8 *

II.

A gyermekek és fiatalkorúak testi vagy er-kölcsi fejlődését veszélyeztető most említett körülményeken kívül még számos oly eset fordul elő, amely jótékony beavatkozást igényel.

Ilyen esetek a következők:

1. Vannak beteg gyermekek, akik közül kiválnak az idegbeteg, nem rendes elmeállapotú, valamely értelmi vagy lelki fogyatkozásban szenvedő, abnormis, öröklés útján vagy szerzett módon degenerált csoportok. Ezekre figyelmez-tetni hell az orvosokat, s ha intézeti kezelés szükséges, e célból az ilyen gyermekekkel fog-lalkozó jótékony-egyesületek közbelépése ké-rendő ki.

2. A csavargó gyermekeket és fiatalkorúakat, úgyszintén a prostituált fiatalkorú leányokat a hatóságok tudomására kell hozni s javító-neve-lésüket kezdeményezni.

3. A koldulásra használt gyermekeket lehe-tőleg társadalmi úton, szükség esetén a ható-ságok útján kell eltartójuk kezéből kiszabadí-tani s megfelelő elhelyezésüket magánúton vagy jótékony-egyletek útján biztosítani : züllés esetéhen azoknak javítóintézetekben váló elhelye-zését kell szorgalmazni. így kell eljárni a más okból erkölcsi romlásnak kitett gyermekekkel szemben is.

4. A züllött, romlott, tolvajbandához tartozó gyermekeket haladéktalanul fel kell jelenteni a hatóságnál vagy bíróságnál.

5. Másrészt a legnagyobb szeretettel karolandó fél az iíldözött, elhagyott és mártir gyermekek ügye, akik részére lehetőleg társadalmi úton kell megfelelő helyet biztosítani.

III.

A bűntettes gyermekeket és fiatalkorúakat különböző elbánásban kell részesíteni, mert a gyeriúekek és fiatalkorúak büntetendő cselek-ményeit a legkülönbözőbb tényezők idézik elő s maguk a bűntettesek is nagyon különbözők.

Míg tehát a romlottakkal szemben teljes szigort kell alkalmazni s a hatóság közbelépé-sét is igénybe kell venni, addig a jobb gyer-mekeket és fiatalkorúakat lehetőleg szeretettel és megbocsátással kell a tanítónak a jó és becsületes útra terelni.

Elvárom a tanítóságtól, hogy a kir. bírósá-gok és közig, hatósábírósá-gok a tanítókban komoly segítséget fognak találni ; valahányszor a fiatal-korúak környezettanulmányának elvégzésére s a próbára bocsátott vagy kísérletileg kihelyezett fiatalkorúak felügyelete iránt hozzájuk fordul-nak. (Erre nézve 1. a mellékelt Vázlatos tájé-koztató részleteit.)

IV.

A gyermekvédelem és patronázsügy fontosabb kérdéseinek tárgyalására a folyó év szeptember havának elsőn félében Kassán kongresszust fog tartani az 0 csász. és apóst. kir. Felségének legfelsőbb védnöksége alatt álló „Patronázs-Egyesületek Országos Szövetsége".

E kongresszus feladatai közé tartozik az is, hogy a patronázs-tevékenység terén mutatkozó hiányokat pótolja, a még hiányzó szervezetek létesítését előmozdítsa, hű képet nyújtson a patronázs-tevékenység körébe még bevonandó feladatokról.

A kassai patronázs-kongresszus napirendjé-ről és a tárgyalandó kérdéseknapirendjé-ről később bő-vebben fogom a tanítóságot tájékoztatni. Addig is szívesen nyújt felvilágosítást a „Patronázs-Egyésületek Országos Szövetsége" (Igazság-ügyminisztérium, II. em., 97. sz.) és a III. Or-szágos Patronázs-Kongresszus előkészítő-bizott-sága, Kassán. (Kir. ítélőtábla.)

II. melléklet az 1911. évi 16.785. sz. rendelethez.

In document Néptanítók lapja 41. évfolyam, 1911 (Pldal 122-126)