• Nem Talált Eredményt

A következő oldalakon a Marom mai állapotáról, társszervezeteiről, összefüggéseiről írok, hiszen amióta egyre több nyilvános program, fesztivál van a Marom életében, nem lehet eltekinteni attól az összefüggésrendszertől, hogy ezek a részegységek milyen szerepet töltenek be abban, hogy a Marom egyre közelebb vigye a zsidó kultúrát és értékeket azok felé, akik nem feltétlen keresik ezeket a fórumokat, de nyitottan állnak hozzá. A Marom egy hónapja, 2008. januárjától rendelkezik saját internetes oldallal. Ez az oldal hosszú megtervezés eredménye, mert azt akarták, ha végre elkészül, híven tükrözze magának a szervezetnek a profilját. Az oldal bal felső sarkában grafikákban jelennek meg a Marom tagok, ezzel is személyesebbé téve az oldalt. A marom.hu egy összefoglaló oldala a pilpul.net-nek, a kuszkusz klán blognak a kóser nem kósernek, illetve linkként ott található még a Sirály, a budapesti Maszorti közösség a Dor Hadas és a Marom rádió. Az interneten található információk azok, amelyek a legtöbb emberhez

eljutnak az adott közösségről. Egy internetes oldalnak többféle funkciója van. Egyrészt kifelé kommunikálja önmagát, hogy mit tart fontosnak a programjaiban, célkitűzéseiben, másrészt lehetőséget teremt a kommunikációra a külvilág és a közösség között. Ezzel egy ablakot nyit meg a külvilág felé, innentől kezdve bárki rátalálhat az információkra, nem egy zárt közösségről beszélünk többé. Bárkinek lehetősége van arra, hogy kommentelje, véleményezze az ott elhangzottakat.

Először az úgynevezett anyaszervezettel, a Marommal kezdeném a szervezeti felépítés részletezését. Az oldal tartalmaz egy Marom címszót, amiből megtudhatjuk, hogy Mi a Marom? „A Marom budapesti fiatalok kísérlete arra, hogy egy közös nyelvet találjanak, melynek révén lehetővé válik a zsidó kultúra és hagyomány újraértelmezése. Kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat, koncerteket, live acteket, filmvetítéseket, hétvégi szemináriumokat, kiállításokat szervezünk, ahol a zsidó kultúra legújabb, szubverzív elemei mellett fontos a hagyománnyal való ismerkedés is, a kettő ötvözeteként létrehozva a zsidó élet, kultúra olyan új olvasatait, melyek munkánk során új hagyománnyá válnak. 2006 októberében egyedülálló kulturális squatot hoztunk létre Budapest zsidó negyedének szívében. Céljaink között fontos, hogy a maszorti értékek jegyében – mint a tolerancia, a nők egyenjogúsága – a zsidó hagyomány és a mai élő zsidó kultúra sokféleségének megmutatása. Ugyanakkor nemcsak a bemutatás a cél, hanem az újraértelmezés révén egyfajta újraalkotás is. Különös hangsúlyt fektetünk a globális és lokális ökológiai problémák megoldási kísérleteinek tárgyalására, valamint a civil társadalom szerepére a jelen és a jövő formálásában”.

Az ismertetőn túl az oldal ezen a részén lehetőség van a regisztrációra, ami a tagsággal jár.

„Mit jár a tagsággal? Hírlevél a programjainkról, a Sirályban Marom koncertek ingyenesen látogathatók, a Marom Rádió csak regisztrált tagok számára elérhető, illetve a Maszorti Budapest programjai is szabadon látogathatók”.

A tagság felvétele, lehetősége egy új funkció. Pár hónappal ezelőtt szavaztuk meg annak következtében, hogy a programok látogatóinak száma megnövekedett, és nehéz volt már átlátni, hogy hogyan kell informálni, elérni az embereket. A tagság felvétele, kezelése még kíséreti fázisban van. Jelenleg úgy gondoltuk, hogy az a legcélravezetőbb, hogy felajánljuk ezt a lehetőséget, akik pedig élnek vele, azoknak bizonyos szolgáltatásokat ingyen biztosít a Marom, mint a koncertek, programok látogatása. A jövőben a szervezet bizonyos programok látogatását anyagi hozzájáruláshoz köti, mivel a támogatások nem fedezik a programok megvalósításának teljes költségvetését. Más részről fontos szempont volt, hogy a szervezet rendelkezzen egy olyan listával, amelyet meg tud szólítani abban az esetben, ha egy népszerűsíteni kell egy rendezvényt.

Egyik interjúalanyom, a Marom egyik vezetője a tagtoborzásról így nyilatkozott:

A Maromnál van 20 ember, aki aktív és nem vadászik. A UJS és a Marom más szempontból ugyanazzal a problémákkal küszködik, az pedig az emberek beléptetése, mert erre kapják a támogatást. A Maromnál is a

külföldi támogatók akarják a taglistát, névvel és címmel, amit sokan nem szeretnének megadni.

Még soha senkit nem kerestek meg, de ez a modell a Maromnál is felmerül.

Nem lehet megmondani, hogy hányan vannak a résztvevők.

Pilpul. „A pilpul első jelentése: bors, erős fűszer. A másik egy nyakatekert talmud-tanulási technikát fémjelez, röviden a

‘szőrszálhasogatást’. A kettőt mixelve határozott szerkesztési elveket teljesen figyelmen kívül hagyva mindent belepakolunk, ami csak kicsi is érdekel minket (pl. filmek, képregények, színház, Isten, az Ajax, Gershom Scholem, J. Leibowitz, zsidó vegák, karácsony, cionisták, Levinas, nemzeti ünnepek). Aztán várunk.”.. (pilpul.net).

Ahogy a leírásból is kitűnik a pilpul, ami a Marom hivatalos oldala volt addig, amíg meg nem született a marom.hu, egy vegyes témákat feldolgozó magazin. Alapvetően a komoly, a könnyű és a hetven arc rovatra osztható. A komoly témakörbe szintén több minden belefér, mint például könyvrecenziók, a valláshoz inkább köthető írások, a hetven arcban találhatók a Heti Szakaszhoz köthető értelmezések, a könnyű rovatban pedig minden, ami valamilyen szinten köthető a zsidósághoz, könyv, film, színház, kiállítás, vélemény bármiről. A szerzők nagyrészt Marom tagok, de az olvasottság terjedésével egyre több új alkalmi szerző jelenik meg az oldalon, aki megkeresi a szerkesztőt, hogy publikálhassa az írását. Mikor megkérdeztem a szerkesztőt a koncepcióról, a következőket mondta:

A Pilpul eredeti koncepciója, hogy nem erőltetett, színes, szabad, vitákat közlő internetes zsidó életmód magazin legyen, amely szabadon foglalkozik minden felmerülő kérdéssel, aktualitással, illetve bármely olyan jelenséggel, ami a szerzőknek és a szerkesztőknek valahogy az érdeklődési körébe kerül. A cikkek témaválasztása nagyjából tükrözi azt a bonyolult identitás-konstrukciót, amely a Maromon belül, illetve a Marom programjain megjelenik. A témák között explicit zsidó témákon, judaisztikai tárgyú elemzések mellett megjelennek film és könyvkritikák, de nem minden esetben fontos, hogy az író, vagy a mű explicit zsidó tartalmat hordozzon, sőt. Erre az összetett és implicit zsidóság kifejezésére jó példák a focis cikkek, Az Ajax és a zsidók, stb., a könnyű rovatban a raszta identitást tárgyaló cikkek, vagy akár az underground Tzadik zenei kiadóról megjelent írás.

Zsidó Színház. A Zsidó Színház Robi vezetésével működik. 2007-hez képest 5 éve alakult a Bethlen téri zsinagógában. Az akkori társulat a Marom zsinagógai kórusából állt, és általában zsidó ünnepeken lépett fel alkalmi performanszokkal. Azóta kivált ebből a közegből és megszületett a „háború utáni Budapest első nyitott közösségi zsidó színháza”

(www.zsidoszinhaz.hu). Azóta, akárcsak a Marom, a Zsidó Színház is elhagyta a Bethlen tér területét és jelenleg állandó helyén, az RS9 Színházban tartanak állandó előadásokat és alkalmi szinten a Sirályban és néhány más kulturális centrumban, kocsmában, fesztiválon. Mivel a színház, akárcsak a Marom is, a Bethlen térről indult, alapítói ugyanazok az emberek voltak, és persze azóta történtek változások, már nem a Bethlen tér kórusából áll a társulat, hanem valódi színészekből, de az

együttműködés megmaradt. Ez sok közös programot takar, fellépéseket a Marom programokon, illetve közös szervezés, megjelenés a fesztiválokon.

Sirály. 2006 októberében nyílt meg a Sirály a Király utca 50-es szám alatt, a volt Eckermann kávézó dolgozói, a Városi Színház és a Marom együttes közreműködésével. A kulturális intézetnek kialakított épület három emeletből áll, a pinceszinten vannak a koncertek és a színházi előadások, a földszinten van a kávézó rész és a könyvesbolt, az emeleten pedig az előadások, kiállítások színtere. A Marom „irodája” szintén a felső szinten van (egy tároló-helyiségféle), illetve egy megbeszélésre alkalmas helység. Sajnos az elmúlt másfél év alatt az épületet állandóan a bezárás veszélye fenyegette, mert az önkormányzat nem hajlandó megadni minden szükséges engedélyt a működéshez. Ezért becsületkassza van, ezért kell hét közben éjfélkor bezárni, és ezért állandó a bizonytalanság.

Mégis a Sirály megtalálásával a Marom szempontjából egy új élet kezdődött. Évek óta szó volt arról, hogy kellene egy hely, ahol állandó programok lehetnének, amit az emberek ismernek, tudják, hogy oda miért érdemes menni. A Sirállyal ez valósult meg.

Kuszkusz Klán blog. A Kuszkusz klán blog egyidős a Marom oldalával.

Tulajdonképpen egy olyan fóruma a Maromnak, ahová jelenleg a Marom aktív, szervezői brigádja írja meg véleményét, észrevételét a közélettel, politikával, kultúrával, művészettel kapcsolatosan, nem cikk formájában, mint a pilpulon, hanem egy személyesebb, tömörebb hangvételben. Az olvasóknak pedig lehetőségük van szabadon kommentálni a bejegyzéseket. Bár nem régóta létezik, viszonylag nagy látogatottságra tett szert az egyházszakadásos téma végett. Erre a következő fejezetben külön kitérek, mert bár nem a Marom közegén belül történt eseményről van szó, de közvetve érinti ezt a közösséget. Sokan hisznek abban, hogy változtatni kellene a jelen helyzeten Magyarországon, és sokan ezért is tevékenyen vesznek részt valamilyen szinten a Maromban.

Előtte azonban összegezném a Marom mai felépítését. Tehát a Marom, mint szervezet áll a tetőponton, ehhez kapcsolódik a Sirály, ami lehetővé teszi, hogy a programok egy adott helyszínen történhessenek, így a Marom törzsközönsége is összefonódik a Sirály törzsközönségével.

Emellé csatlakozik, mint emberi erő a Zsidó Színház, ami előadásokkal támogatja meg a Marom rendezvényeit, cserébe a Marom elviszi az előadásokat más színtérre is. A marom, a kuszkusz klán illetve a pilpul oldalak pedig elviszik a Marom eddigi offline közösségét egy online közegbe, ami egy új közösséget nyithat meg a Marom felé. Jelenleg személyekben kifejezve az oldalakat a pilpul főszerkesztője vezényli le, a színházat a fentebb említett társulatvezető vezeti, a Marom általános, tehát összes ügyét három ember viszi, a vezető, Ádám, a program koordinátor, aki az összes internetes felület szerkesztője is az elmúlt három évben, illetve az, aki a pályázatokkal és a Yalla programmal is foglakozik. Így épül fel a Marom szervezeti szempontból, illetve személyi oldalról. (Az elmúlt pár hétben ez a három fő kiegészült egy adminisztratív koordinátorral is, aki tehermentesíti a többieket a szervezési oldalról).