• Nem Talált Eredményt

Az újkori franciaországi zsidó vallási irányzatok történetének rövid áttekintése

Női szerepek egy párizsi zsinagógában

3. Az újkori franciaországi zsidó vallási irányzatok történetének rövid áttekintése

A rövid történeti áttekintőt azért tartom szükségesnek, mert ahhoz, hogy megértsük az Adath Shalomban lezajlódó folyamatokat, el kell tudnunk helyezni ezt a közösséget a francia zsidóságban. Így jobban kirajzolódik talán, hogy milyen szerepet tölt be ez a közösség a többi irányzat zsinagógája mellett, illetve megmutathatja, hogy milyen lehetőségek közül választhat ma egy francia, elsősorban párizsi zsidó, mikor zsinagó-gát keres magának.

A 19. században a zsidó vallási térképen már jelen van mind az orthodox, mind a liberális irányzat. Napóleon 1808-ban létrehozott egy központi zsidó egyháztanácsot Párizsban (Consistoire central), amely hosszú időre meghatározta a francia zsidó vallási életet. Az egyháztanácsokban mind a liberálisok, mind az ortodoxok képviseltették magukat. Ez irányította a zsinagógákat, az iskolákat, a rabbinikus tanácsot stb., és ez állt az egyháztanácsok hierarchiájának élén (Goldberg 1996:539).

Az 1848-as forradalmat követően viták alakultak ki a liberális és az ortodox zsidó közösségek között. Utóbbiak a szegényebb rétegekben voltak jellemzők, így ki voltak zárva az egyháztanácsból a cenzusos választójog miatt. Franciaország keleti zsidósága az ortodox közösségeket támogatta, és követelték a liberális többségben lévő egyháztanácstól, hogy szigorúbb, hagyományhűbb elveket kövessenek. Mikor a kormány bevezette az általános választójogot, lehetőség nyílt arra, hogy néhány ortodox is bekerüljön az egyháztanácsokba. A liberális többség azonban még mindig megmaradt, főként Párizsban.

1856-ban, Franciaország Főrabbijainak Konferenciáján a rabbik reformokat vezettek be a zsinagógai szertartásokba: túl hosszúnak találva a liturgiát, lecsökkentették annak hosszát, bevezették a francia nyelvű drósét46 és az orgonát, kiterjesztették a női részt a zsinagógákban. E reformok által a liberális célok megvalósulhattak.

1905-ben a francia állam megszüntette az állami támogatást bármilyen egyház irányába, így a zsidó egyháztanácstól is megvonták a kormányzati támogatást. Innentől kezdve az egyháztanácsok szabad vallási szervezetekké alakultak át, megszűnt az összetartó erő. A liberálisok cselekedtek elsőként, hiszen anyagi szempontból nekik nem állt érdekükben az egyháztanácsban maradni, 1907-ben az Union Libérale Israélite-et hivatalosan is elismerik, mint vallási szervezetet. Ebből profitálva megalapítják különálló szervezetüket, és már nem a konzisztóriumból választanak rabbikat (Benbassa 1997:144-150). Innentől kezdve tulajdonképpen csak ortodoxok tagok alkotják a Consistoire-t.

Ahogy Sylvie Anne Goldberg írja a zsidó történelemről szóló tanulmányában, 1806 után a zsidóság története, a Franciaországi zsidók történetével egybefonódva sajátos változásokon ment keresztül, melyeket

46 A héber eredetű szavak egységes magyar átírásához Alan Unterman (1999) Zsidó hagyományok lexikona című könyvét használtam dolgozatomban. A dróse vallási tanítást, hitszónoklatot jelent, melyet általában a rabbik mondanak szombatonként, és ünnepnapokon. (http://www.zsido.com/konyvek/A+zsid%F3s%E1g+sz%F3t

%E1ra/102/1536)

társadalmi és gazdasági krízisek, háborúk, a modern antiszemitizmus, a Dreyfus-ügy és végül a gyarmatosítás irányított. Az első világháború jelzi az első nagy fordulatot a francia zsidóság összetételét tekintve. 1930-ban az első bevándorlókkal jelentősen csökkent a zsidóság átlag életkora, majd az 1940-es megszállást követően azonnal megvonták a francia állampolgárságot az északi rész zsidó lakosaitól. A második világháború szörnyűségeit követően Izrael állam 1948-as deklarálása, majd a dekolonializációs folyamatok eredményeként Észak-Afrikából bevándorló zsidók átalakították, színesebbé tették a francia zsidóság összetételét (Goldberg 2008:26). Az 1967-es Hatnapos háború azonnali következménye pedig az volt, hogy Izrael hirtelen betört a francia zsidóság tudatába, és azóta alapvető elemét képezi zsidóságuknak (Azria 2008:32).

Európában szinte mindenhol előtérbe került ekkoriban a zsidóság integrációjának kérdése a társadalmi feszültségek hatására. Több, zsidók és zsidó intézmények elleni atrocitás történt Franciaországban, ezek mérete nem összevethető a Kelet-Közép-Európában történt hasonló zsidóellenes eseményekkel, de bizonyos társadalmi problémákat ez is jól mutat.

Az Adath Shalom nem lehet reprezentatív értékű önmagában, azt azonban érdemes megvizsgálni, hogy a mai francia zsidóságban milyen arányban képviseltetik magukat a vallásos zsidók, és ehhez képest milyen eltéréseket mutat ez a közösség. Egy, a mai francia zsidóságról készült szociológiai felmérés szerint (Cohen 2007) körülbelül 500.000 zsidó személy él Franciaországban, akik közül 20% tartja teljes mértékben a vallási előírásokat, 33% tartja nagy részben, 38% tart néhány előírást, míg a többi semmit nem tart a zsidó hagyományokból. Ami a vallásgyakorlást illeti, 20% jobban vallásos, mint a szülei, 40%

ugyanannyira, 40% pedig kevésbé gyakorolja a zsidó vallását, mint szülei.

Ez utóbbi adat az Adath Shalomban tapasztalthoz képest eltérő képet mutat, hiszen ott, mint ahogy később is írok róla, nagy arányban vannak betértek,47 járnak betérni készülő, vagy félig zsidó, vagy egyáltalán nem zsidó származású tagok. Így sokkal inkább jellemző ebben a közösségben, hogy a fiatal generáció visszatér a valláshoz, míg szüleik már rég nem, vagy talán soha nem is voltak vallásgyakorló zsidók. Gyakran előfordult terepmunkám során is, hogy egy fiú bar micvájára,48 vagy egy lány bat micvájára49 eljött az egész család, akik közül többen is ezáltal kerültek újra kapcsolatba a vallással, és ezzel a zsinagógával. Az Adath Shalom

47 Minden olyan embernek, akinek édesanyja nem zsidó, de szeretne a zsidó közösségbe tartozni, be kell térnie. A betérés folyamata egy hosszú procedúra, mely során a betérni készülő mélyebben megismerkedik a zsidó kultúrával, a vallási előírásokkal, és mindezeket kötelező érvényűnek tekinti magára nézve (Donin 2003:258).

48 A bar micva jelentése: a parancsolat fia. Minden 13. életévét betöltött fiú már saját maga felel tetteiért, felnőttnek tekintik a legtöbb vallási ügyben. A bar micva ünnepén a fiút felhívják a Tórához, általában a születésnapját követő első szombaton. Innentől kezdve a fiúnak be kell tartania a Tízparancsolatot, viselnie kell a tefillint, valamint beleszámít a minjánba (Unterman 1999:39).

49 A bat micva jelentése: a parancsolat lánya. Minden 12. életévét betöltött zsidó lány már felnőttnek számít, így kötelessége betartani a Tízparancsolatot. A konzervatív, maszorti közösségekben a lányokat is felhívják a bat micva ünnepén a Tórához (Unterman 1999:40).

„nyitottsága”, „befogadóképessége” – ahogy a közösség tagjai mondják – a külső, modern világhoz való alkalmazkodása a hagyományok megtartása mellett véleményem szerint mindenképpen elősegíti ezt a folyamatot, így egyre több hívőt szerezhet a közösségnek, és ezáltal a zsidóságnak is.

3.1. A Maszorti mozgalom

Fontosnak tartom bemutatni a mozgalom kialakulását, fejlődését, és főbb célkitűzéseit, mivel a maszorti mozgalom Magyarországon még nem széles körben ismert. Létezik egy maszorti közösség Budapesten, a Dor Hadash, mely egy alulról szerveződő, főállású rabbi és hivatalos vezetőség nélkül működő közösség,50 de ahogy Ausztrics Andrea írja szakdolgozatában (2008:56) „[...] a konzervatív, maszorti út még nem lelte meg végleges helyét a budapesti zsidó világban, de lassan bontakozik, egyre többen vannak, akik előnyben részesítik, magukénak érzik a fiatalok között, hogy érdemes a hagyományokat egy modern szemszöggel ötvözni, hogy a zsidóság vallásilag élhetőbbé váljon [...]”.

Vajon mit jelent az a kifejezés, hogy „élhetőbb” vallás az általam kutatott zsinagógában; megállja-e helyét ez a koncepció az Adath Shalom közösségében is?

Dolgozatomban e kérdéskör bemutatása is célom, mely a zsinagóga elsődleges célkitűzéseinek alapját képezi, s azt, hogyan, a továbbiakban ismertetem.

„A vallásos hitben és gyakorlatban egy csoport ethosza úgy válik intellektuálisan elfogadhatóvá, hogy egy olyan életmódot képvisel, amely megfelelően alkalmazkodik a világkép által leírt dolgok tényleges helyzetéhez, egy világkép pedig úgy válik érzelmileg meggyőzővé, ha a dolgok valóságos helyzetének olyan képeként mutatják be, amely különösen jól rendezett módon illeszkedik az adott életmódhoz” (Geertz 2001:75). Geertz szavai jól illenek az Adath Shalom törekvéseihez, miszerint a modern társadalomban kialakult érték- és viszonyrendszerhez alkalmazkodnia kell a zsinagógának. Mivel a mai zsidó ember egy több ezer éves hagyományt örököl, ha azt szeretné, hogy az adott (jelen esetben többé-kevésbé asszimilált) életmódjához illeszkedjen a vallási gyakorlat, szükségszerű, hogy változtasson bizonyos előírásokon, melyek közelebb hozzák egymáshoz a vallási élet és a társadalmi élet alapgondolatait, értékeit, stb. Ezt a folyamatot láthatjuk a konzervatív mozgalomnál, melynek alapvető célja, hogy összeegyeztesse a zsidó vallásgyakorlást a hétköznapi, modern élettel.

Ez az „élhetőbb” vallás koncepciója határozza meg a mozgalmat, és ez ad lehetőséget arra, hogy annyi különböző identitással rendelkező, különböző kulturális hátterű, eltérő mértékben asszimilálódott zsidó, vagy nem zsidó találja meg helyét az Adath Shalomban. Hogy mit is jelent ez a kifejezés, milyen következményekkel jár, és pontosan hogyan valósul meg az általam kutatott közösségben, azt a – mindezeknek keretet adó – történeti és a mozgalom irányelveit tartalmazó bevezető után fejtem ki.

50 Bővebben a következő oldalon olvashatunk a közösségről:

http://maszorti.hu/index.php?paged=4

A maszorti rövid története

A maszorti egy héber fogalom, mely ‘hagyományt, hagyománytisztelőt’

jelent magyarul, angolul „conservative”-nak fordítják. Amikor konzervatív irányzatról beszélünk, akkor az ortodox és a reform között elhelyezkedő irányzatról beszélünk, melyet Magyarországon a neológ kifejezéssel illetünk, és általában ezzel az irányzattal is szokták azonosítani a külföldi konzervativizmust. Ahogy Bíró Tamás írja (Bíró é. n.): „[a ,,conservative”-ak csoportja] a XIX. század végén sz,,conservative”-akadt ki a reform-mozgalomból (innen az elnevezésük, amely tehát a reformhoz képest értendő), túlságosan radikálisnak érezve azt. A XX. század második felének a közepéig a magyar neológia megfelelője volt, és a zsidóság azon tömegeit gyűjtötte össze, akik egyszerre akarták megtartani a hazulról hozott hagyományokat, valamint integrálódni szerettek volna a környező társadalomba. Ugyanakkor nem tudtak azonosulni se nem a reformzsidóság forradalmi ideológiájával, se nem az ortodoxia tudatos és öngerjesztő konzervativizmusával”. Azonban, Bíró Tamás véleménye szerint, a konzervatív irányzatok megindultak a reform mozgalom irányába, és innentől válik szét a magyarországi neológia és a konzervativizmus. A legfontosabb különbségek, melyek ma elválasztják ezt a két irányzatot, a női-férfi dimenzió mentén helyezkednek el. A maszorti mozgalomban lehet női rabbi, a nők is beleszámítanak a minjánba51 , felmehetnek a Tórához, hordhatnak kipát52, tallitot53, tefillint54 stb., de ezekről dolgozatom során részletesen fogok beszélni.

A maszorti mozgalom a reform irányelvekre adott válaszból született meg. A Németországban felbukkanó reform irányzat módosította többek között a liturgiát, bevezette a kórust, a nemzeti nyelvű istentiszteletet, templomnak nevezték a zsinagógát, illetve voltak törekvések a Szombat vasárnapra való áthelyezésére, elősegítve a zsidóság beilleszkedését a keresztény társadalomba. A reformtörekvéseket támogató rabbik Németországban több zsinatot tartottak, hogy megvitassák a különböző változtatásokat. A második zsinaton, melyet 1845-ben Frankfurtban tartottak, Zacharias Frankel55, mikor a hébert, mint a liturgia nyelvét eltörölték, kivonult a teremből, demonstrálva ezzel egyet nem értését. A

51 10 felnőtt férfiból álló csoport, mely a nyilvános istentiszteletek alatt elmondott bizonyos imákhoz, valamint a Tóraolvasáshoz szükséges (Jólesz 1993:134-135)

52 A férfiak ezzel fedik be fejüket imádkozás közben.

53 Imasál, melyet a férfiak viselnek a reggeli imák alatt, általában fehér színű fekete vagy bíbor csíkokkal. Eredete a Bibliában található: „készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire... hogy lássátok azokat és megemlékezzetek az Örökkévalónak mind a parancsolatairól” (Unterman 1999:232).

54 A tefillin imaszíjat jelent, melyet csak hétköznap kell rakni, szombaton és ünnepnapokon nem. Egy-egy fekete dobozkát kell rakni a bőrszíj segítségével a kézre és a fejre, melyek pergamentekercsekre írva 4 tórai szakaszt tartalmaznak. Ez emlékezteti a zsidókat arra, hogy ne felejtsék el a parancsolatokat a mindennapi teendők közt sem (Donin 2003:135-136).

55 Zacharias Frankel (1801-1875): Tudós, rabbi, a németországi zsidóság egyik vezető személyisége. Prágában született, Budapesten tanult filozófiát és filológiát. Drezdában, 1836-ban lett rabbi, majd 1854-től a breslaui Zsidó Teológiai Szeminárium vezetője lett (Goldberg 1996:379-380).

halákha56 kötelező jellegét elismerte, mely számára egy élő, folyamatosan változó rendszer, mely mindig is elősegítette, hogy a külső világ változásaival tartsa a lépést a zsidóság (Comeau 1998:44-48).

Ezek a változtatások nemhogy szétzilálták volna a zsidóságot, ellenkezőleg, ezek tartották életben, és ezekre ma is szükség van ahhoz, hogy a korhoz alkalmazkodni tudjanak (Frankel é.n.). A zsidóságnak tehát alkalmazkodni kell az idő új kihívásaihoz, azonban az alapvető intézményeket és koncepciókat nem szabad feláldozni (Krygier 1993:11).

Az arany középutat keresi tehát ez a mozgalom, mely elsősorban a hívők – a vallási és a külső világ közti ellentmondásokból fakadó – frusztrációján szeretne enyhíteni azáltal, hogy minél kisebbre csökkenti e két világ közti különbséget, de mindemellett szeretné megőrizni, amennyire lehetséges, a vallás autentikus voltát.

Frankel úgynevezett történelmi-pozitív judaizmusnak nevezte szemléletét, melyet Robert Gordis, az amerikai konzervatív zsidóság alapelveit ismertető okmányban (Gordis 1990:9-16) a következőképpen értelmez: „Ez alatt a kifejezés alatt Frankel azt érti, hogy a judaizmus egy történelmi folyamat eredménye, és hogy követői fel vannak szólítva arra, hogy pozitívan álljanak ennek a fejlődésnek a termékéhez”.

A breslaui szeminárium a kor legjelentősebb és legmodernebb zsidó történelmi és irodalmi kutatóközpontja lett, ennek hatására indult New Yorkban is Zsidó Teológiai Szeminárium, melyet 1886-ban Dr. Sabato Morais és Dr. H. Pereira Mendes alapított.57 1902-ben Solomon Schechter lett az igazgatója, aki összegyűjtötte a kor legnagyobb tudósait. Egyre többen csatlakoztak a konzervatív zsidósághoz, melynek célja nem csak az volt, hogy meggátolják a reformirányzatok előretörését, de meg akarták mutatni azt is, hogy a zsidó hagyományok teljesen összeegyeztethetők az amerikai élettel (Gordis 1990:9-10).

Az első franciaországi maszorti közösség az Adath Shalom, melyet 1988-ban egy baráti társaság alapított. A legtöbb tag azelőtt a reformokhoz tartozott, ahogy az Adath Shalom 20. évfordulójára készült történeti áttekintés említi, nem érezték jól magukat a reform szellemiségét követve. Az ortodox közösségek nem ismerték el őket, így egy új irányt kerestek, egy nyitott, pártatlan közösséget szerettek volna létrehozni. Anélkül, hogy ismerték volna a konzervatív irányzatot, annak legfőbb törekvéseit tartották ők is követendő példának. 1991-ben lett rabbija a közösségnek Rivon Krygier személyében, aki a jeruzsálemi Maszorti Szemináriumban is tanult, így a közösség mára már a francia maszorti mozgalom legnagyobb képviselőjévé nőtte ki magát.58

A nizai Maayane Or maszorti közösséget 1996-ban alapította egy kis csoport, melynek célja az volt, – ahogy ők mondják – hogy létrehozzanak egy modern, feminista és nyitott zsidó közösséget. Folyamatos

56 A szó jelentése: út, ösvény. A Talmudban található törvényeket nevezik így, gyakran szembeállítják az aggádával. A halákha a jogi és a rituális ügyekről szól, míg az aggáda az etikával, teológiával, népművészettel és a legendákkal foglalkozott (Unterman 1999:15, 86).

57 http://www.jtsa.edu/About/History.xml (Letöltés ideje: 2009.04.06.)

58 http://www.massorti.com/adathshalom/IMG/pdf/Dossier_Presse_20ans.pdf (Letöltés ideje: 2009.06.01)

kapcsolatban van az Adath Shalommal, ez a második legtöbb tagok számláló maszorti zsinagóga Franciaországban.

További közösségek működnek vidéken, Nancy-ban, Aix-en-Provence-ban és Marseille-ben, valamint létezik még egy párizsi zsinagóga, mely a főváros keleti felén helyezkedik el, és tulajdonképpen az Adath Shalomból vált ki. Olyan tagok hozták létre, akik szerettek volna lakóhelyükhöz közeli zsinagógába járni, a közösség neve is mutatja ezt a szoros kapcsolatot: Adath Shalom Est – Keleti Adath Shalom.

Szinte mindegyik fent említett zsinagóga azt írja magáról,59 hogy közössége folyamatosan és dinamikusan bővül, rengeteg programot kínálnak, és mindenkit szeretettel fogadnak.