• Nem Talált Eredményt

A jelzálog által biztosított követelések rangsorozatára és ki- ki-elégítésére nézve a törvénykezési rendtartás szabályai irányadók

Ingatlan vagyonnak azon dolgok tekintetnek, melyek állaguk sérelme nélkül helyváltoztatásra nem képesek. Ilyenek : a föld (telek, jószág, birtok),

1

valamint ennek felülete (földfeletti tér) é s . a l u l a t a

(föld alatti tér, föld gyomra, föld mélye), úgy n e m k ü l ö n b e n mindaz, mi ezekkel akár természetes, akár mesterséges, akár ideiglenes, akár végleges összefüggésben van. Ez okból ingatlanok a mellék-dolgok (res accéssoriae) i s :

2

akár növedékek (accessiones),

8

akár

járu-lékok (pertinentiae) név alatt fordulnak elő.4

Az épületek is

ingatla-kiilön kielégítésre szorítkozott. A mihez járul, hogy az elkülönítést legtöbb esetben nem is lehetne joguk tartalmának kiterjesztése nélkül keresztülvinni, például szolgalom, vagy jelzálogos követelés esetében. íKrálik, 152.1.)

1 Az ingatlan Verbőczy után mondatik uáluuk birtoknak, valamiut az ingatlanra vonatkozó dologi jog is birtokjognak. (Hk. I. 10., 13., 24. cz.) •

- Ezek mindig a fődologuak vaunak alárendelve, ennek sorsát osztják s jogi ter-mészetük is azon viszony szerint határoztatik meg, melyben a fődologgal állanak.

3 A növedékek elatt oly testi dolgokat értiiuk, melyek az ingatlannal, mint fődolog-gal, úgy vannak egyesülve, hogy előbbi önállóságukat elvesztik, amannak kiegészítő alkatrészeivé lesznek s egy testet, egy teljes egészet csak azzal együtt képeznek. A növe-dékeket tehát kettő jellemzi: a) a fődologgali szoros összefüggés s b) az önállóság teljes hiánya. Mellékdolgok, melyeknél e két kellék hiányzik, a uövedék fogalma alá nem vonhatók. A uövedék természetes, vagy mesterséges — a szerint, a mint természeti, vagy'emberi erő által bozatik létre. A növendék egyik faját képezi a termés (gyümölcs, haszon, jövedelem, nyeremény, fructus), mely a fődologból származik és pedig úgy a természeti (fr. natnralis). mint a jogi (fr. civilis); — ahoz képest neveztetvén így, a mint azt a fődolog szervi erői állítják elő (állat-, növény- és ásványország termékei), vagy azon jogviszony (kölcsöu, haszonbéri szerződés), melynek tárgyát a fődolog képezi, milyeu a kamat, bér, haszonbér, földbér, kikötmény stb. Megjegyeztetvéu, hogy a termés csak azon föltét alatt tekintetik növedékuek, illetve iugatlaunak, ha a csődnyitás idején a fődologgal még kapcsolatban áll, vagy el van ugyan választva, de nincs elfogyasztva. (Hk.

I. 71.; H. 71. cz.: Sigm. II. 9. tcz. 1. §. ; Frank, I. 141. §. ; Herczegh: Magyar jog. Altalá-nos rész. 224. 1. Hasonlókép intézkedik a római és porosz jog is, föltéve a mi nálunk is áll. hogy az elválasztott, de még el uem fogyasztott termés a dolog tulajdonosat és nem használati birtokosát, haszonélvezőjét illeti.) Lehetnek azouban esetek, midőn az elfo-gyasztott termés is növedékuek tekintetik, midőu t. i. a dolognak a tulajdonos részére' való visszaadása alkalmával a rosszhiszemű birtokos köteles nemcsak a fiiggő, hanem az elválasztott, beszedett, meglevő vagy elfogyasztott, söt még a beszedhető termést is

kiszolgáltatni. •

4 Tartozéknak oly mellékdolog neveztetik, mely a fődologgal ennek hasznára úgy bozatik állandó kapcsolatba, hogy azért előbbi önállóságát minden tekintetben el nem veszti és a fődolog alkatrészévé uem válik. Rendeltetése^ hogy az iugatlaunak, mint iődologuak szolgáljon s annak biztosabb, czélszeriibb és kényelmesebb haszuálhatását eszközölje a tulajdonos javára. Azért uem taitozék az, a mi az úlöszerinti birtokosnak személyes czéljaira szolgál s annak kényelme, foglalkozása, vagy üzletéhez szükséges,

nok,

1

de csak akkor, ha alapzatuk nem a földön, hanem a földben nyugszik.

2

Ide tartoznak: a telehjogok, melyek bizonyos fekvőséghez olykép vannak kötve, hogy csakis annak mindenkori tulajdonosa által gyakorolhatók.

3

De a dologi jogok (dologbeli jogok: jura in re) csak két föltét alatt, • ha t. i. tartalmuk egyízben való gyakorlás által ki

mint a házi bútor, a padlóhoz szögezett szőnyeg, ahoz srófolt pénzes láda stb. A tarto-zéknak két faját szokás megkülönböztetni: a természetes (vélelmezett, törvényes, szoro-san vett) és a kikötött (szerződési, tágabb értelemben vett) tartozékot. Az előbbi oly mellékdolgot jelent, melynek viszonyából szembeszökőlcg s a felek különös megegyezése nélkül is észrevehető azon hivatás, hogy állandóan a fődolog czéljaira szolgáljon és annak érdekeit mozdítsa elő. Az utóbbihoz ellenben oly dolgok számittatnak, melyek (mint a bútorzat a háznak, vagy a gépek a gyárnak) csak kivételesen tekintetnek tartozé-koknak, akkor t. i. midőn azokra nézve a felek maguk között úgy állapodtak meg. (így a franczia és porosz és a bajor jog szerint. De a szász, osztrák és zürichi jog az u. n. kikötött tartozékokat jogi értelemben nem foglalja a tartozék nevezet alá. Sarwey, 265. 1.) A mel-lékdolgok tartozéki minőségüket elvesztik, önállókká lesznek, ha esődnyitáskor, az ingat-lantól már elválasztattak, illetve a födologtól állandóan elvonattak. Ha tehát a gazdasági szerelvények csődnyitás előtt teljes joghatálylyal eladattak vagv elzálogíttattak, azok a birtokhoz tartozóknak többé nem tekintetnek (1840 : 22. tcz. 58.,"86., 108. §§.; 186S : 54.

tcz. 423. ; 1881 : 60. tcz. 149. §.). Azonban a csupán föltételes vagy ideiglenes elvá-lasztás a tartozéki viszonyra befolyással nem bir. — Ingatlan dolognál; tartozéka lehet ingatlan is, ingó is.-így egy nemesi jószág, vagy paraszt birtoknak ingatlan tartozéka:

a legelő, erdő, nádas stb. ; ingó tartozéka : a fölszerelvény (fundus instruetus), mint a gabona, fa, takarmány, valamint minderi szerszámok és eszközök, melyek az ingatlanon való gazdálkodás rendes folytatásához szükségesek (1863. jun. 24. udv. rendi.; 1868 • 54.

tcz. 42. §.; 1881 : 60. tcz. .149. így a franczia Cod..civ. 522—526. ez.; az osztrák ptk. 296.

§.; a porosz I. 2. 48—63. §§.; a szász ptk. 70. §.).

1 Mindazon ingó dolgokkal, melyek a k á r m i n t növedékek, akár mint tartozékok azok állandó használatára szánvák. Ez okból a ház akár idegen anyaggal idegen földön, akár saját anyaggal idegen földön, akár saját földön idegén anyaggal van építve, mind-három esetben a bukottat, mint földtulajdonost illeti. Öt illetik az ajtók, ablakok, zárak, kályhák, tűzhelyek, falba erősített tükrök, festmények, vízvezetéki vagy légszeszcsövek, iistök, stb. Az épületnek is lehet ingó és ingatlan tartozéka. így a háznak ingatlan tarto-zéka : az udvar, istálló, ól, kert, kút, stb.; ingó tartotarto-zéka: a kapu és szobakulcsok, a leszedhető védajtók, téli ablakok, elhordható kályhák és az u. 11. házfelszerelés (instru-mentum domus), alatta értvén a ház védelmére, fentartására és tisztítására szükséges tárgyak, mint a tíízoltószerek. létrák, stb. De nem tartoznak ide azok a dolgok, melyek nem a ház használatára, hanem más c.zélokra szolgálnak, pl. a házbirtokos foglalkozá-súra vagy iparüzletére, mint a gyár gépei, a házban levő könyvtér, vendéglő, gyógvtáv.

könyvnyomda. Egészen más, ha a felek oly kifejezést használnak, melyből kivehető, hogy a jogügylet nem csupán a házra, hanem a benne található iizleti szerelvényekre (instrumentum negotii) is kiterjed. (Herczegh: Magyar magánjog. I. 227. 1.)

2 Ennélfogva a színkörök (amphitheater), 'kunyhók, őrházak, rakhelyek (bara-ques), vasúti bódék, melyek földszintre (supra terra) rakva, vagv a földhöz csak külsőleg, látszólag megerősítve vannak : ingók. Ellenben ugyanezek ingatlanok, ha kőalappal bír-nak, vagy alapzatuk szilárdan, akár oszlopszeriileg, akár más-módon a föld mélyébe van-nak eresztve. Arra, hogy az épület ingó-vagy ingatlanvan-nak tekintessek, az állandó vagy időleges egy helyen maradás vagy használati szándék befolyássel nem brr (u. o. 193. I). "

_ 3 Ilyenek a királyi kisebb haszonvételek (korcsma-, malom-, vám- és révtartási, vadászati és halászati jog ; a keg.yuri.jog : az úrbéri vagy rokontermészetű földeket tár-gyazó megváltási jogok (1854. jan. Í4. — ny. parancs 23. §. ; 1871:53. tcz. 91. §.). Ugy szintén a legeltetési jog, fajzAsi, makkoltatási, gubacsszedési, mészégetési jog, melyek netalán kivételkép fentariattak ; s végre az u. n. gyökös iparjogok, melyek telekkönyvi tárgyat képeznek. ¡Herczegh : Telekkönyvi rendtartás. H. kiad. 101. 1.) Á királyi kisebb haszonvételek számára nem nyittatok külön jegyzőkönyv, sem abban ki nem tü'ntettetik.

annyira elválaszthatlanok a nemesi ingatlantól" (1853, apr. 18,—imr. 27. §. g ; 1854. juli 23,—utasítás 29., 54. §§.). Azért fennálló hazai jogunk szerint nem is szabad ezek fölött az ingatlantól elkülönítve átruházó jogügyletet kötni. Minden ellenkező gyakorlat vissza-élés (abusus) s onnan származik, hogy az osztrák polgári törvénykönyv ezen jogokat tartozékok gyanánt fogja fül, melyek mint ilyenek, azon jog szerint az ingatlannal nem állanak elválhatlan kapcsolatban. Hazai jogunk is e kifejezést használja ugyan, de hozzá teszi, hogy elválhatlan és törvényes tartozékai, mely alatt inkább növedéket, illetve kiegé-szítőalkatrészt kell érteni. (Hk.I. 24. cz. 8. §.; 1868: 54.tcz.421 „423. §íj. • 1881-60 tcz 131 ^ )

nem meri Hetik és ha a tárgy, melyre vonatkoznak, fekvőség.

1

Ilyen végre a biztosítási összeg is a tűzkár s egyéb elemi csapások után és a váltságdíj,

2

mely az úrbéri, vagy ezzel hasontermészetü földek után jár.

3

Vannak dolgok, melyek természetileg ingatlanok, de jogilag mégis ingóknak vétetnek. Mint az elzálogított javak,

4

a vágatás alá kijelölt, de a földtől még el nem különített erdörészek

3

s a jövőben szétbontandó épület eladott anyagai.

6

Ezek képezik alkatrészeit az ingatlan tömegnek, mely első és legfontosabb a külön csődtömegek között.

7

De szükséges, hogy csőd-nyitáskor telekkönyvileg a bukott nevére írva

s

és betáblázott követe-lésekkel terhelve legyen.

9

> Ilyenek a tulajdoni és szolgalmi jogok, a fölepjog (superficies). Jogok, melyek a szövegben jelzett kettős tulajdonsággal nem biruak, az ingó dolgok osztályába soroztat-uak. Így a zálogjog, még ha ingatlanra vonatkozik, valamint a kötelmi és az örökjog is.

(Herczeqh: Magyar magánjog I. köt 195. 1.. Wächter: AA'iirtemb. Pr.-R. 2. k. 227. 1., Sarwey', 268.1.) Némelyek úgy az öröklési, mint a kötelmi j ogot iugóra, vagy ingatlanra osztják a szeriut, a mint a tárgy, melyre vonatkoznak, ingó vagy ingatlan dolog. Ezek szerint az eladónak joga a vételár kifizetése iránt ingó jog, a vevőé pedig az iugatlan átadása iránt ingatlau jdg lenne. Ez álláspoutot foglalja el Wächter _ 227., 396. 1. és a frunczia polgári törvénykönyv (526., 529. cz.). A mi azonban a bejegyzés által biztosított 'átvételi jogot (Herczegh: Telekk. rendt. H. kiad. 144. 1.), azutáu a visszavásárlási

jogot,-elővásárlási jogot (u. ó. 145. 1.), úgy nemkülönben a szerződési örökjogot illeti, ezeket már inkább lehetue ingatlanoknak nézni, azokuak bejegyzését föltételes átadásnak tekintvén, az ebből támadt visszaküvetelési jogot pedig oly'dologi jogosítványnak, mely a

tulajdon-ban benfoglaltatik. , 2 Ezek ámbár természetüknél fogva ingók, de mint olyanok, melyek ingatlau utan

járnak, ezt pótolják, euuek tartozékaiul szolgálnak s jogi tekintetbe is csak mint ingatla-nok jönek (1S6S: 54. tcz. 447. §.). így vau ez Poroszországban (Ges. üb. d. Eigenth. Erw.

v. 5. Mai. 1.872. g. 30.). Szászországban (1835. nov. 14. — törv.), Bajorországban (1822. évi Prior.-Ord. 38., 42. §§.), Wiirtembergában (1854. márcz. 14. törv. 34. cz.). De a Jranczia jog a biztosítási pénzt csak akkor tekinti a födözetiil szolgáló iugatlan tartozékául (acces-sorium), ha ez a biztosítási szerződésben úgy van megállapítva, különben arra nézve a jelzálogos hitelező előjoggal nem bir. (Puchelt: ßhein.-frauzosicb. Pfandrecht. 2/. lap, Zachariae. 2. k. 283. §. 2. sz.)

3 Föltéve természetesen, hogy a kifizetés csödnyitáskor még meg nem törteut, vagy a fizetett összeg még megkülönböztetöleg s ériutetleuiil találtatik.

' ' Ezek ba visszaváltatnak, pénzzé válnak, a péuz pedig iugó dolog. (Hk. I. 102. cz.

3.. 4. §g.) ' ,

•"> Euuek más foglaltató részére árverés utjáni eladatását a bejegyzett jelzálogos

hitelező nem gátolhatja (1S66. évi 3216. sz. hétszemély, tábl. Ítélet). _

0 Itt az anyag nem mint az iugatlanuak, az épületnek alkatrésze, hauem mint jo és önálló dolog ronatik jogi czélzat alá s elválasztásának lehetősége tekiutetik irány-adóul. Iugók gvauánt szolgáltak előbb azon ingatlanok is, melyek ősi pénzen vásároltat-tak. Ezek a vételárt, tehát az ingót képviselték. Res suocedit iu locuin pretu. (Hk. I.

102. cz. 4. jj.)

' Iu die Pfandmasse fallen nur diejenigen natürlichen. Fruchte, welche zur Zeit der Erbebnug der Schuld- oder Pfaudklage oder der Eröffnung des Concurses uoch nicht abgesoudert siud ; sowie diejenigen, welche von dieseu Zeitpunkt au erhoben werden ; uickt aber diejeuigeu. welche zu den angeführten Zeitpunkten bereits separirt sind.

Ebenso falleu in die Pfandmasse diejeuigeu bürgerlichen Früchte, welche nach der Klag-erhebuug oder Coucurseröffuung fällig werden. (Stieglitz, 250. 1.)

s Ez rendszerint megkívántatik. Ámbár lehetnek kivételek, midőn kiilóu csődtöme-get képez oly iugatlan is, mely a nőnek, vagy rosszhiszemű harmadik személynek vau tulajdonjogilag nevére irva (c=t. m . fejezet 33., 46. §§.). Ebből a csöduyitás előtt es után jóhiszemű leg bekeblezett és az elbirtoklási időt meghaladott hitelezők

elégiten-dök ki. . ...

3 Gvakorlatilag azonban az iugatlan akkor is kiilön csődtömeget kepez, lia azt csod-uyitáskor'a hitelező javára dologbeli jog nem.terheli. Mert a t ö m e g t a r t o z á s és

tömeg-Hí

Outline

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK