• Nem Talált Eredményt

Az intézményrendszer hiányosságai és következményei

globális, regionális és nemzetállami szinten

7.2. A szuverén adósságválság és az EU

7.2.1. A Gazdasági és Monetáris Unió

7.2.1.3. Az intézményrendszer hiányosságai és következményei

Az intézményrendszer további hiányossága az Európai Központi Bank referencia-kamatlábához, illetve a GMU-tagállamok arra történı reagálásához kapcsolódik. A GMU fennállásának eddigi tapasztalatai szerint az Európai Központi Bank inflációs célkitőzése (nulla és 2 százalék közötti harmonizált fogyasztói árindex, közelebb a sáv felsı széléhez) és az annak érvényre juttatásához megállapított referencia-kamatláb, amely az egész Gazdasági és Monetáris Unióra vonatkozik, nem veszi, a dolog termé-szetébıl adódóan nem veheti figyelembe az átlagtól való eltéréseket, az egyes tagállam-ok sajátosságait. Modellszámítástagállam-ok alapján a pénzügyi piac méretének és likviditásának emelkedésével az euró bevezetése hozzájárult a reálkamatlábak (az inflációs rátával korrigált nominális kamatlábak) mérsékléséhez az EU-ban, nem csak az állampapírpia-cokon. Azokban a GMU-országokban, ahol a belföldi kereslet gyenge és az infláció alacsony volt, a reálkamatlábak magasak voltak (ami például Németországban már def-lációs nyomáshoz vezetett). Azokban az országokban viszont, ahol a belföldi kereslet élénk és az infláció magas volt, ennek az ellenkezıje érvényesült, azaz alacsony vagy egyenesen negatív reálkamatláb jött létre. Az alacsonyabb kamatlábak viszont ösztönöz-ték a hitelfelvételt, ezzel a beruházásokat, táplálták az építıipari konjunktúrát, illetve

ehhez kapcsolódva általában a hitelezési, azon belül az ingatlanpiaci buborékot, ezáltal erısítve a konjunktúraciklust, különösen az EU kevésbé fejlett dél-európai tagországai-ban és Írországtagországai-ban.

A válságot megelızı konjunktúra éveiben az alacsony, illetve negatív reálkamatlábak miatt a GMU-átlagnál gyorsabban emelkedtek az árak és a bérek Görögországban, Por-tugáliában, Olaszországban és Spanyolországban, illetve bizonyos mértékben Írország-ban, ami nagymértékben gyengítette ezen országok nemzetközi versenyképességét. Gö-rögországban, Spanyolországban és Olaszországban a béreket központilag állapítják meg úgy, hogy kevés figyelmet fordítanak az egyes iparágak és vállalatok közötti terme-lékenységi különbségekre. Mivel ezekben az országokban az euró a közös valuta, a nemzetközi versenyképesség romlását nem lehetett a nemzeti valuta leértékelésével enyhíteni.

A dél-európai országok versenyképességi problémáihoz nem csekély mértékben járult hozzá az Európai Unió bıvülése is. A közép-, kelet- és dél-európai országok csatlako-zása az EU-hoz ugyanis a dél-európai országoktól és Írországtól divergáló irányzatokat erısített az áru- és tıkeáramlásokban. Az új tagállamok vonzóbb kereskedelmi és mőködıtıke-befektetési célpontoknak bizonyultak a versenyképesebb régi tagországok (Németország, Ausztria és Hollandia) számára. Ugyanakkor sem Írország, sem a dél-európai országok nem tudták kihasználni az EU bıvülésébıl adódó pótlólagos kereske-delemfejlesztési, befektetési és egyéb lehetıségeket.

A GMU dél-európai tagállamait fenyegetı államadósság-válság legalább annyira az euró sikerének a következménye, mint amennyire közrejátszottak benne annak hibái.

Az eurót a korábbi hazai valutákhoz képest kedvezıbb adósságfinanszírozási eszköznek szánták, ezt a funkciót teljesítette. A GMU sikere az egyébként régóta esedékes állam-háztartási reformok végrehajtását is késleltette. Ez leginkább abban jut kifejezésre, hogy egyes dél-európai országok (elsısorban Görögország, Portugália és Olaszország) hosszú idın keresztül alacsony reálkamatláb mellett tudták finanszírozni államháztartási hiányukat és államadósságukat, ami elkényelmesítette a gazdaságpolitikát, azon belül a fiskális politikát, ellenérdekeltséget teremtett a szerkezeti reformokkal szemben.

Ugyanakkor az integrált állampapírpiacokon nincs akadálya annak, hogy az egyes GMU-tagállamok állampapírjaik kockázatát vagy annak egy részét a határon túlra he-lyezzék.187 Túl engedékeny volt továbbá a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásáról intézkedı Maastrichti Szerzıdés azon országok felvételével szemben, amelyeknek rossz pénzügyi történetük volt.188 Nem indokolt azonban az Európai Központi Bankot, illetve monetáris politikáját közvetlenül és kizárólag felelıssé tenni a dél-európai tagállamok egyensúlyi problémáiért. Azokban szerepe volt a szóban forgó országok fiskális politi-kájának is, illetve annak, hogy a Stabilitási és Növekedési Paktum nem tartalmazott

187 A BIS adatai szerint a GMU tagállamaiban bejegyzett bankok portfóliójában 2009 végén 1579 milliárd euró értékő görög, ír, portugál és spanyol állampapír volt. A francia és német bankok részesedése 61 százalék volt.

188 Kenneth ROGOFF: Europe finds that the old rules still apply. Financial Times, 2010. május 6., 11. o.

elegendı kényszerítı erıt arra, hogy a konjunktúraciklus felfelé ívelı szakaszában a GMU-tagállamok költségvetési többleteket érjenek el. Emiatt nem voltak tartalékaik a válsághelyzetek fiskális eszközökkel történı kezelésére.

A GMU-tagországok nagy részében a nemzeti valuta euróval szembeni konverziós rátá-ját megfelelıen választották meg, ezért a jelzett divergenciák csak hosszabb idı alatt jutottak érvényre. A problémákat átmenetileg elfedte az, hogy a növekvı külsı egyen-súlyhiányokat az érintett tagállamok spekulatív tıkék beáramlásával tudták finanszíroz-ni. A hitel- és ingatlanpiaci buborékok kidurranásával ezt a gyakorlatot nem lehetett tovább folytatni.

A vázolt politikák, illetve az azokra vonatkozó szabályok elsısorban a GMU-tagállamokat ösztönözték, illetve ösztönzik nem kooperatív stratégiák189 folytatására, amelyek következményei azonban az egész Európai Unióra kisugároznak. A nem koo-peratív stratégiák a kompetitív bércsökkentés, a nyugdíjak és az állam által nyújtott szolgáltatások lefaragása és a fiskális verseny (adócsökkentés, államháztartási deficit csökkentése) terén jellemzıek, a kompetitív dezinfláció új formáit képviselik.

A nem kooperatív stratégiáknak voltak elızményei a Gazdasági és Monetáris Unió megvalósítása elıtt is, ilyen volt a kompetitív valutaleértékelés vagy leértékelıdés.

Amíg azonban a kompetitív leértékelés vagy leértékelıdés politikájához a gyenge devi-zájú országok folyamodtak, addig a mostani nem kooperatív politikákat mindegyik EU-tagállam beveti. Egyes szakértık ezt belsı leértékelésnek is nevezik. Amíg a külsı leértékelés költségeit a külsı hitelezık fedezik, addig a belsı leértékelését a háztartások.

A legfontosabb EU-tagállamok által alkalmazott ilyen stratégiák súlyosbítják a munka-nélküliséget az EU-ban és aláássák az európai szociális modellt. Manapság a különbsé-gek hangsúlyozása révén a közös pénz életképességét is veszélyeztetik. Mivel a GMU-ban nincs elégséges mérető közös költségvetés, illetve megfelelıen koordinált adó- és kiadási politika a válság hatásainak leküzdésére, ezért a legnagyobb és legerısebb tagál-lam, Németország gazdaság-, azon belül fiskális politikájának különösen nagy jelentı -sége van. A német politikák, kiemelten a restriktív jövedelempolitika különösen diszfunkcionálisak voltak a Gazdasági és Monetáris Unió szempontjából. Németország-ban a restriktív bérpolitika ugyanakkor munkaerı-piaci és egyéb reformokkal párosult, amelyek hatására reál értelemben csökkentek a vállalati szintő munkaerıköltségek és emelkedett a foglalkoztatottság.

A belsı leértékelés, azon belül a belföldi jövedelmek, elsısorban a bérek növekedési ütemének korlátozása miatt a kereslet legfıbb forrásává az export vált. Ennek a követ-kezménye az államháztartási pozíciók nagymértékő polarizálódása volt. Németország-nak (Hollandiával és Ausztriával együtt) nagy folyó fizetésimérleg-többlete keletkezett, ezzel párhuzamosan más országokban (Írország, Görögország, Spanyolország és Portu-gália) viszont nagy deficitek alakultak ki. Létrehozáskor a GMU egyik elınyének azt

189 EuroMemorandum Group 2010.: Europe in Crisis: A Critique of the EU’s Failure to Respond and Alternative Proposals in Times of Crisis.

http://www.lwbooks.co.uk/ebooks/EUROMEMORANDUM%202009-2010.pdf, 42. o.

tartották, hogy tagállamai számára megszőnik a folyó fizetésimérleg-hiány mint a gaz-dasági növekedés korlátja, mert a tagállamok többletei és hiányai kioltják, de legalábbis ellensúlyozzák egymást. Így a GMU harmadik országokkal szembeni folyó fizetésimér-leg-egyenlegének lesz csak jelentısége.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a GMU-n belüli tetemes folyó fizetésimérleg-hiányokat, amelyek fenntarthatatlan makrogazdasági fo-lyamatokra vezethetık vissza, nem lehet a végtelenségig finanszírozni. Ugyanakkor a Gazdasági és Monetáris Unió hosszú idı keresztül leplezte a túlzott folyó fizetésimér-leg-hiányokkal kapcsolatos feszültségeket, amelyek így túlságosan késın váltak közvet-lenül egyértelmővé. A GMU-hoz nem tartozó országok esetében a folyó fizetési mérleg hiányának a növekedése elıbb-utóbb a nemzeti valuta leértékelıdéséhez vezet, azaz az árfolyam változása jelzi az egyensúlyi feszültségeket. Saját pénz és árfolyam hiányában nincs ilyen közvetlen jelzırendszer a Gazdasági és Monetáris Unióban, ezért következ-mények nélkül kumulálódhatnak az egyensúlyi feszültségek. Ezek nyilvánvalóvá válása után viszont az érintett országok nemzetközi pénz- és tıkepiaci megítélése gyorsan és radikálisan megváltozik, ami csúcsfeszültségeket válthat ki (a tapasztalatok alapján ki is váltott). A folyó fizetésimérleg-hiányok magánforrásokból történı finanszírozása 2008-ban megnehezült, sıt lehetetlenné vált. Helyüket hivatalos források vették át. Az esemé-nyek fizetésimérleg-válságra is következtetni engedtek.

A gazdaságpolitika igazi Achilles-sarka nem az államháztartás, hanem a külsı egyen-súly. Azokban az országokban, ahol nagy a belföldi megtakarítás (elsısorban a háztartá-soké), ott magasabb államháztartási hiány is finanszírozható.190 Ez a megközelítés a megtakarításokból indul ki, ezért a GDP-arányos államháztartási deficit helyett a folyó fizetési mérleg egyenlegét és annak finanszírozhatóságát (azon belül a nem adósságge-neráló tételek: a külföldi mőködıtıke-befektetések, az újrabefektetett profitok és a kö-zösségi forrástranszfer arányát) tartja adekvát mutatószámnak. A folyó fizetési mérleg hiánya finanszírozási és megtakarítási problémákat jelez. Például Németország folyó fizetési mérlege többletet mutat, következésképpen az ország nem szembesül finanszíro-zási problémákkal. (Az államháztartás hiányát több mint ellensúlyozzák a háztartások megtakarításai.) A reformokkal párosuló államháztartási deficit ilyen esetben semmilyen gondot nem okoz. A Stabilitási és Növekedési Paktum egyoldalúan az államháztartási hiányra és az államadósságra koncentrált, nem fordított figyelmet a folyó fizetésimérleg-egyenlegekre, emiatt az SNP adott felépítése is szerepet játszott a GMU-n belüli folyó fizetésimérleg-egyensúlyok felhalmozódásában.

Az utóbbi idıben a német fiskális politika ugyan valamivel lazábbá vált a válság miatt, de az eddig tett lépések nem elegendıek a polarizáció kiigazítására. Természetesen to-vábbi elemzésre van szükség a deficitek jellegének az értékelésére. Nem közömbös pél-dául, hogy adósság- vagy nem adóssággeneráló tıkebeáramlás (mőködıtıke-import) finanszírozza-e a hiányt, a deficit pedig beruházásokat vagy fogyasztást finanszíroz-e

190 Stefan WAGSTYL: Dispute over eurozone rules overshadows plans by east and central Europe to join. Financial Times, 2004. január 17–18., 2. o.

stb. Kizárólag mennyiségi kritériumokra nem szerencsés gazdaságpolitikát és szakpoli-tikákat alapozni.

Bár az infláció meglehetısen alacsony volt a Gazdasági és Monetáris Unióban, a restrik-tív német politikák az ország inflációs rátáját jóval az Európai Központi Bank 2 százalé-kos célértéke alá szorították. Ezzel Németország sok partnerországa jelentıs versenyké-pességi veszteséget szenvedett. Mivel a GMU-ban a valutaleértékelés tagállami szinten a közös pénz miatt nem lehetséges, ezért ezek az országok csak defláció árán tudták volna korábbi versenyképességüket helyreállítani. Ilyen körülmények között az új egyensúly alacsonyabb szinten, a GDP csökkenése és a munkanélküliség emelkedése mellett jöhet létre.

A vázolt folyamatok úgy is felfoghatók, hogy korábban a jelentıs folyó fizetésimérleg-többlettel rendelkezı Németország látta el a GMU-t olcsó hitellel, amely megnövelte a német feldolgozóipari termékek iránti keresletet. Ez a modell addig mőködött, amíg a vásárló (a folyó fizetésimérleg-hiányt produkáló dél-európai országok) hitelképessége nem kérdıjelezıdött meg. A német fizetésimérleg-többletet most az Európai Unión kí-vül kell visszaforgatni. Amíg nem oldják meg a GMU tagállamai közötti egyensúlyhiá-nyokat, addig a status quo fenntartásában nagyobb szerepet fognak játszani a hivatalos tıkeáramlások. Németország nem tehet mást, mint hogy kiterjeszti hitelminısítését Görögországra vagy más GMU-tagállamokra addig, ameddig ezek nem válnak „kis Németországgá” versenyképességüket tekintve, vagy Németország nem válik „angol-szásszá” a fogyasztási szokásai alapján. Németország szerepe tehát igen jelentıs a Gaz-dasági és Monetáris Unió fenntartásában. Megkockáztatható az a következtetés is, hogy a szuverén adósságválság kezelése nyomán a „deglobalizáció” is erısödhet, amikor a célország kockázatainak a fokozódása miatt a határon átnyúló magántıke-áramlások helyébe az állami tıke áramlása lép, azaz a globális tıkét a regionális vagy a nemzeti tıke váltja fel. A szuverén adósságválság abban a tekintetben is változás, hogy fella-zult, illetve fellazul a tıkeköltségek integrációs, GMU-szintő meghatározottsága, ame-lyet Németország implicit módon szubvencionált, és olyan tıkeköltségszint alakul ki, amely jobban tükrözi az egyes GMU-tagállamok gazdasági fundamentumait.

A nem kooperatív stratégiák következményeit nem csekély mértékben súlyosbították a transznacionális nagyvállalatok. Ezek a cégek a tagállamok közötti adóversenyben érdekeltek, különösen a vállalati adóterhek mérséklése terén. Mivel a transznacionális nagyvállalatok globális stratégiát folytatnak, ezért kevésbé motiváltak az EU-tagállamok belföldi keresletének növekedésében, következésképpen hajlanak a bérköltségek mér-séklésére az anyaországukban. Mindkét említett vonatkozásban az Európai Unió tagál-lamaiban bejegyzett transznacionális nagyvállalatok profitálnak a jelenlegi helyzetbıl, miközben akadályozzák a további integrálódást.

Bár sokkal kisebb mértékben van eladósodva (az államadósság a GDP 70 százaléka volt 2011-ben), Spanyolország sokkal magasabb hozam mellett tudja finanszírozni állam-adósságát, mint az Egyesült Királyság (84 százalékos GDP-arányos államadósság). E paradox helyzet oka az, hogy a saját pénzzel és önálló monetáris politikával rendelkezı Egyesült Királyság a pénzügyi egyensúlyhiányok kiélezıdése esetén egyrészt hagyhatja leértékelıdni a fontot, másrészt a Bank of England korlátlan pénzteremtésre képes,

ami-vel az esetleges likviditási nehézségek áthidalhatók. Mindez nem érvényes Spanyolor-szágra, amely az eurót használja és nincs önálló monetáris politikája.

A Gazdasági és Monetáris Unióban kialakult egyensúlyhiányok akadályozzák a belsı és külsı kihívásokra történı hatékony válaszadást. Az EU-ban a növekvı munkanélküliség elleni fellépéshez a kereslet erıteljes növelésére lenne szükség, ennek viszont az a felté-tele, hogy mérséklıdjenek a Németország és kereskedelmi partnerei közötti egyensúly-hiányok. Ehhez Németországnak gazdaságpolitikai váltást kellene végrehajtania, a nettó export helyett a belföldi keresletet kellene ösztönöznie. Egy ilyen váltás végrehajtásához erıteljesen emelnie kellene a legalacsonyabb jövedelmeket, és le kellene építenie az alacsony bérő területek létrehozását szolgáló ösztönzıket.

A GMU-tagállamok államadósságának nincs hitelkockázata. Emiatt magas adósságál-lomány halmozódhatott fel részben olyan pénznemben, amelyet az egyes tagállamok saját jegybankjai nem bocsáthatnak ki. A Gazdasági és Monetáris Unió tagállamai olyan jellegő adósságproblémával kell hogy szembenézzenek, mint a felzárkózó országok, azzal a különbséggel, hogy adósságállományuk sokkal magasabb.

A koherens költségvetési politika hiánya a válságra adott hatékony makrogazdasági válasz legfıbb akadálya, ami hosszú távon akár a Gazdasági és Monetáris Unióra nézve is súlyos fenyegetés. A Gazdasági és Monetáris Unió egyik leglényegesebb gyengesé-gének azt tartják, hogy a monetáris politika közösségi szintre emelését nem követte a fiskális föderalizmus, ami viszont hosszabb távon mindenképpen feltételezi a politikai uniót. A Stabilitási és Növekedési Paktum a potyautasok kiszőrésén túlmenıen a politi-kai unió egyik leglényegesebb elemét volt hivatott pótolni azzal, hogy a nemzeti gazda-sági szuverenitás leglényegesebb eszközére, a fiskális politikára fogadott el szabályokat.

A Stabilitási és Növekedési Paktum elıírásai, illetve a Maastrichti Szerzıdésben rögzí-tett államháztartási kritériumok (az államháztartási hiány a GDP 3 százaléka alatt kell, hogy legyen) igen nagymértékben szőkítik az EU-tagállamok fiskális politikáinak moz-gásterét. Ráadásul e szabályrendszer igen szők körő fiskális föderalizmussal párosul, az EU költségvetésének kiadási és bevételi oldala alig haladja meg a tagállamok össze-vont GDP-jének 1 százalékát, azaz a beszőkült tagállami fiskális politikai mozgásteret nem ellensúlyozza a közösségi költségvetés. Ugyanakkor az utóbbi évek fejleményeinek tükrében meglehetısen kétséges az SNP hitelessége is.

Ahhoz, hogy egy monetáris unió jól mőködjön, szükség van olyan eszközökre és mec-hanizmusokra, amelyek a tagállamok divergáló fejlıdési irányzatait kezelik. Ebben a vonatkozásban elengedhetetlen valamilyen koordinált vagy központi költségvetési hatóság. Ennek a szükségességét a Gazdasági és Monetáris Unió létrehozásakor figyel-men kívül hagyták, mert az alapítók abból indultak ki, hogy a piacgazdaságok automati-kusan stabilizálják magukat. A stabilitás megırzéséhez pedig legfeljebb a túlzott deficit elkerülésére van szükség. E feltételezések érvényességét cáfolta a jelenlegi globális pénzügyi és gazdasági válság. Az Európai Központi Bank javasolja egy független fiská-lis hatóság vagy valamilyen más grémium felállítását.

Végsı soron a bankválságok, a nagy államadósságok és államháztartási deficitek mögött a GMU-n belüli folyó fizetésimérleg-válság húzódik meg. Ezt az okozta, hogy egyrészt

a közös pénz bevezetésével megszőnt az árfolyam a Gazdasági és Monetáris Unióban, emiatt az egyes tagállamok folyó fizetésimérleg-egyenlegeinek a kiigazítása nem történ-hetett meg a nominális árfolyamok változásán keresztül. Másrészt adott feltételek és körülmények között a kiigazítást a belsı reálárfolyamok sem támogatták. Ha elfogadjuk, hogy a szuverén adósságválság fizetésimérleg-válság is, akkor ebbıl az következik, hogy a külsı alkalmazkodás kulcsfontosságú, talán még a fiskális megszorításnál is fontosabb. Külsı alkalmazkodás nélkül ugyanis az államháztartási kiadások csökkentése a bajba jutott tagállamokban elhúzódó és mély recessziót idézhet elı. Ha felismerik a külsı alkalmazkodás szerepét, akkor a feladat nem kizárólag fiskális megszorítás, ha-nem a versenyképesség javítása is, tehát a fiskális konszolidációt ki kell egészíteni a versenyképességet javító intézkedésekkel. A GMU-ból való kilépés nélkül ennek követ-kezménye magasabb infláció lesz, miközben a többlettel rendelkezı országokban hitel-expanzióra kerül sor. Fiskális és pénzügyi integráció nélkül a GMU fizetésimérleg-válságoknak való kitettsége fennmarad. A kizárólag fiskális megszorításokra szorítkozó válságkezelés ugyanakkor prociklikus hatású.191 Ebbıl az is következik, hogy a szuverén adósságválság megoldásához elengedhetetlen a gyengébb GMU-tagállamok versenyké-pességének az erısítése.