• Nem Talált Eredményt

A nemzetközi pénzügyi szabályozás fejlesztési irányai

globális, regionális és nemzetállami szinten

8. A pénzügyi válság szabályozási összefüggései

8.3. A nemzetközi pénzügyi szabályozás fejlesztési irányai

A Bázel II szabályozás eddigi mőködését és jövıbeli átalakítását illetıen megoszlanak a vélemények. Támogatói szerint a kockázatokra alapozott tıkekövetelmény-állítás meg-akadályozta, hogy a bankok a mostaninál is nagyobb veszteségeket szenvedjenek el.

Mások szerint ugyanakkor a tıkeszabályozás elmélyítette a válság következményeit, mert azok a bankok, amelyek szó szerint ragaszkodtak az elıírásaihoz és nem pusztán a szabályozás szellemiségével összhangban jártak el, minden további nélkül tudták

251 u. o.: p. 4.

252 Tony JACKSON [2009.]: Maybe the banks are in worse trouble that we realise, Financial Times, 2009. szeptember 21., 18. o.

253 Ebben a banki modellben a hitelnyújtás eleve azzal a szándékkal történik, hogy értékpapírosí-tás révén továbbadják. Lásd részletesen: KIRÁLY Júlia – NAGY Márton [2008.]: Jelzálogpiacok válságban: kockázatalapú verseny és tanulságok, Pénzügyi Szemle 2008. Hetedik évfolyam 5.

szám, 450–482. o.

254 ERDİS Mihály – MÉRİ Katalin [2008.]: A subprime válság … 495. o.

ni tıkeáttételüket. Vagyis a Bázel II szabályozás nem tudta elejét venni olyan eszközportfóliók felépülésének, amelyek névlegesen ugyan biztonságosak voltak, a va-lóságban azonban nem.

8.3.1. Tıkekövetelmény-anomáliák

A már korábban hivatkozott J. Saurina és A. D. Persaud255 szerint a piaci fegyelmezı erı, vagyis a harmadik pillér „kifejezetten bünteti azokat a bankokat, amelyek tartósan túltıkésítettek”, mert boom idején a bankok sokkal inkább arra törekednek, hogy új bevételi forrásokra tegyenek szert, semmint kihasználni a kedvezı lehetıségeket a tı ke-tartalékok feltöltésére.

Több szakértı, így a 2010. január elsejétıl a Svájci Nemzeti Bank elnöki tisztét betöltı Philipp Hildebrand is, a tıkeszükséglet felmérésére az eszközök kockázattal való súlyo-zása helyett egy általános tıkeáttételi mutatót (basic leverage ratio) javasol,256 amely a súlyozatlan eszközök és a tárgyi eszközök könyv szerinti tıkeértékét hasonlítja össze.

Ez egyszerően alkalmazható, de függ a bank kockázati portfóliójától, nem tud mit kez-deni a mérlegen kívüli tételekkel és a céltársaságok (SIV) rendelkezésére tartott kere-tekkel, nem beszélve arról, hogy erısen függ az alkalmazott számviteli rendszertıl.

A Deutsche Bank kereskedési eszközei például 2006. január elsején az amerikai számvi-teli rendszer (US GAAP) alapján 448 milliárd eurót, az IFRS (International Financial Reporting Standards) szerint ugyanakkor 1010 milliárd eurót tettek ki.257 Nyilvánvalóan az ezek alapján számolt tıkeáttétel is eltérı, ami nem könnyíti meg a bankok nemzetkö-zi összehasonlítását. Egy független (semleges), kockázatalapú mérés, amelyet konnemzetkö-zisz- konzisz-tensen alkalmaznak a szektor egészében, sokkal jobb megoldás a szolvencia mérésére, mint a meglehetısen nyers áttételi ráta.

A BIS fıosztályvezetıje, Jaime Caruana258 szerint a Bázel II elıírások egyik nagyon érzékeny kérdése, hogy a pénzügyi rendszer szempontjából fontos intézményekre mi-lyen mértékig vonatkozzon egyáltalán a szabályozás és a tıkekövetelmény-elıírás. A tıkeáttételi korlátozásokat illetıen ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy azok inkább csak kiegészítı intézkedést jelentenek, újabb adalékot annak megítéléséhez, hogy az adott bank tıkeellátottsága rendben van. A globális válság során tapasztalt súlyos likviditási problémák arra indították a Bázeli Bizottságot, hogy a korábbi likviditási mutatók mel-lett újabbakat is kidolgozzon, amelyek útmutatást adnak a bankok likviditáskezelési gyakorlatához.

Az EU versenypolitikáért felelıs biztosa, Neelie Kroes259 szerint a banki mőködésre és a tıkeelıírásokra vonatkozó, jelenleg nagyon eltérı nemzetközi szabályozási környezet-ben az Európai Bizottság arra törekszik, hogy európai léptékő, egységes szabályozási

255 J. SAURINA – A. D. PERSAUD: Will Basel II Help … 33. o.

256 Gillian TETT: When it comes … 19. o.

257 ld. Bernard de LONGEVIALLE: Credit turmoil …

258 Patrick JENKINS [2009.]: BIS chief advocates Basel II evolution, not revolution, Financial Times, 2009. szeptember 21., 4. o.

259 Neelie KROES [2009.]: European banks cannot set aside the rules, Financial Times 2009.

április 28., 11. o.

megoldást találjon a bankok mőködıképességére és versenyhelyzetére valamennyi pia-con, ahol jelen vannak. A tagállami szintő bankmentı programokkal kapcsolatban is olyan követelményeket szükséges felállítani, amelyek biztosítják a tagországok közötti koordinációt, az egységes belsı piac szabályainak betartását és bankok közötti verseny megırzését.

Kétségtelen jelei látszanak annak, hogy a válság kibontakozásával felerısödött igény az egységes nemzetközi szabályozás megerısítésére az utóbbi idıben gyengülni látszik, mindinkább elıtérbe kerülnek a nemzeti szintő megoldáskeresések. A Deutsche Bank vezérigazgatója, Josef Ackermann annak a félelmének adott hangot, hogy a szabá-lyozási környezet ilyen változásai a globális piacok széttöredezéséhez vezethetnek. Az HSBC egyik vezetıje pedig tömören úgy fogalmazott, hogy „a szabályozásért felelısök horgonyt raknak a globalizációra.”260

8.3.2. Az értékpapírosított termékek kezelése

Az Európai Bizottságnak a Bázel II továbbfejlesztésére vonatkozó szabályozási javasla-tai között szerepel, hogy a pénzintézetek kötelesek nagyobb tıkét elıirányozni a saját-számlás, azaz saját kockázatra végzett kereskedésre (proprietary trade) valamint az olyan komplex eszközökre, mint például a CDS és CDO.261 Ezekkel a konstrukciókkal jelentıs részben tızsdén kívüli piacokon (OTC) bilaterális szerzıdések alapján keres-kednek. A kereskedés szabályai a tızsdékhez képest sokkal rugalmasabbak, de nagyobb a partner- és mőködési kockázatuk, és sokkal kevésbé transzparensek.

Az Európai Bizottság a javaslataival azt a szabályozási anomáliát szeretné megszüntetni, amely jelenleg megengedi, hogy a bankok kevesebb tıkét tartsanak ugyanazokkal az eszközökkel szemben, ha azok a kereskedési könyvekben és nem a banki könyvekben találhatók.262 Annak a gyakorlatnak is szeretnének véget vetni, amely lehetetlenné teszi a pénzügyi rendszert ténylegesen fenyegetı kockázatok észlelését. Az értékpapírosított eszközök újbóli értékpapírosításával, többszöri átcsomagolásával létrejött szintetikus pénzügyi konstrukciók (CDO-k és keresztezett CDO-k) széles körő alkalmazása ugya-nis oda vezetett, hogy egyre kevesebb tıke állt szemben az egyre duzzadó eszközökkel szemben.

A Bizottság 1250 százalékos súlyozással263 javasolja figyelembe venni a tı kekövetel-mény számításánál a különösen összetett (highly complex) újraértékpapírosított eszközö-ket, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a banknak képesnek kell lenni az esetleg bekövet-kezı veszteség teljes egészében történı fedezésére (12. ábra).

260 Henny SENDER [2009]: Regulators are having to readjust to age of globalisation, Financial Times 2009. augusztus 27., 24. o.

261 CDS: Credit Default Swaps – kockázat fedezésére kötött hitelpiaci származékos csereügyle-tek, amelyek nem teljesítés esetén fizetnek; CDO: Collateralised Debt Obligations – fedezett adósságkötelezvény

262 Gillian TETT: Why a ban on proprietary trading could have a catch [2010.]: Financial Times, 2010. február 19., 24. o.

263 Capital ideas for Europe’s banks – Brussels’ latest proposals for regulation are welcome, Fi-nancial Times, 2009. július 15.

12. ábra

Kockázati súlyok az értékpapírosított termékekre a Bázel II rendszerében

Forrás: Bank of England Financial Stability Report December 2009 Issue No. 26, 51. o.

http://www.bankofengland.co.uk/publications/fsr/2009/fsr26.htm#charts

A határidıs származékos hitelügyleteknek (hitelderivatívák) a globális pénzügyi rend-szer stabilitását fenyegetı hatásait egyes szakértık az ilyen termékek központosított elszámolási rendszerének kialakításával vélik kezelhetınek.264 A központi elszámolás kialakításának a piaci integráció és transzparencia szempontjából három szintjére, típu-sára tesznek javaslatot. A legelsı szint lényegi intézkedésként csupán az ügyletek re-gisztrálását írná elı, de ez is fontos elırelépést jelentene a mai állapotokhoz képest.

A következı szint egy elszámolóház létrehozása, amely mint központi szerzıdı fél, garanciaszerepet is betöltene, hasonlóan a tızsdei határidıs és opciós ügyletek esetében már régóta mőködı elszámoló-házakhoz. Ennek a megoldásnak Matthew Valencia sze-rint az adja a létjogosultságát, hogy „a mai globális pénzügyi hálózat komplexitása szin-te törvényszerően hordozza magában egy véletlen katasztrófa szükségszerő bekövetkezé-sét.”265 Ezt jól példázza, hogy például a hitelderivatívák piaca messze megelızte a ki-szolgáló, támogató infrastruktúra kiépülését. Az ilyen ügyleteknek egy központi

264 Viral V. ACHARYA – Robert ENGLE – Stephen FIGLEWSKI – Anthony LYNCH – Marti SUBRAHMANYAM [2008.]: Centralized Clearing for Credit Derivatives, In: Restoring Finan-cial Stability: How to Repair a Failed System, An Independent View from New York University Stern School of Business, Edited by Viral Acharya and Matthew Richardson, 2008, New York University Stern School of Business; 27–28. o.

265 The gods strike back – The Economist Feb 11th 2010.,

http://www.economist.com/specialreports/displayStory.cfm?story_id=15474137

elszámolóházba való terelése megfelelı fedezetet és garanciát jelenthetne a teljesítésre abban az esetben is, ha az egyik fél idıközben tönkremenne.

A leginkább központosított megoldás külön tızsde létrehozása lenne az ezekkel a derivatívákkal való kereskedésben. Ez a megoldás áttekinthetı árakat és volumeneket biztosítana, nyitott lenne a piaci szereplık legszélesebb köre számára, és az ügyletek standardizálásának köszönhetıen minimalizálná a partnerkockázatokat is.

8.4. A pénzügyi szabályozás és felügyelés átalakításának fıbb feladatai