• Nem Talált Eredményt

Az eucharisztia teológiája a patrisztikus korban

4. Az Eucharisztia Marsili teológiájában

4.3 Az eucharisztia teológiája

4.3.2 Az eucharisztia teológiája a patrisztikus korban

Főleg az első apologétáknál – de gyakran utána is – előfordult az eucharisztiára vonatkozólag az a kifejezés, hogy a dicséret áldozata vagy, ami egyenértékű vele: az eucharisztia áldozata. Világosan meghatározott az értelme az áldozat kifejezésnek, vagyis a keresztény áldozat imádság és dicséret fölajánlása. Ez viszont nem jelenti a tagadását, hogy az Úr Jézus teste és vére a keresztények áldozata, hanem ellenkezőleg.

A keresztény áldozat egy imában teljesedik be, vagyis az eucharisztia által, és nem egy áldozat leölése által, hanem egy lelki tevékenységben, amely pontosan az imádkozók ajkainak áldozata173, akik az imádságaikban jelenvalóvá teszik az Úr Jézus testének és vérének áldozatát „megemlékezvén az Úr Krisztus szenvedéseire”174.

171 1Kor 10, 16 – 21; Didakhé 14.

172 Didakhé, in Ókeresztény Írók III., (szerk. VANYÓ, L.), Szent Isván Társulat, Budapest 1988, 100.

173 Zsid 13,15.

174 vö. JUSZTINOSZ, Párbeszéd a zsidó Trifónnal, in II. századi görög apologéták, (Ókeresztény Írók VIII.), (szerk. VANYÓ, L.), Szent István Társulat, Budapest 1984, 183. Az idézett szövegben Marsili fordítását vettük alapul: „l’anamnesi della passione del Signore” MARSILI, S., Teologia della celebrazione dell'eucaristia, in La Liturgia eucaristica: teologia e storia della celebrazione 43.

A keresztény „áldozat” mivel a „dicséret áldozata, amelyet Krisztus testében ölnek le”175, a legtökéletesebb áldozat, amennyiben „szellemi áldozat”. Vagyis ez nem abból áll, hogy egy megölt állatot ajánlanak föl az embert helyettesítő értelmében, hanem saját magának az embernek fölajánlása – amely ebben az esetben Krisztus személyesen, az Ő testének és vérének valóságában. Egy olyan fölajánlás, amelyet az ember imádságban fejez ki, amelyben dicsérve és hálát adva fölajánlja Istennek a saját akaratát az engedelmességre és egyesülésre Istennel.

Itt is tetten érhetjük Marsili teológiájának egyik alaptételét, amit mesterétől Odo Caseltől vett át. Ez a szellemi áldozat fogalma, amely önmaga felajánlását fejezi ki.

Marsili meglátása szerint az ősi keresztény hagyományban az eucharisztia nem csupán folytonosan össze volt kapcsolva a húsvéttal, hanem ez maga Krisztus pászkája, amely megvalósul a rítusban, amely által kifejeződik. A húsvétot mint eseményt és az eucharisztiát úgy gondolták, mint Krisztus szenvedésének, halálának és feltámadásának jelenlétét, mert ez a valódi pászka vagyis isteni közbelépés, amely által megjelent Krisztusban az emberek megváltása.

Amikor az atyák úgy beszélnek az eucharisztiáról, mint húsvétról – amikor is az áldozat egy húsvéti vacsorában jelenik meg –, vagyis egy megemlékező lakoma keretében, amely a megszabadulásnak-szövetségnek eseménye, amelyet Krisztus szerzett meg.

Láthatjuk, hogy itt is hangsúlyos Marsili számára, hogy megtalálja az egyensúlyt a szövetség és a megszabadulás ünneplése között. Nem akarja szem elöl téveszteni egyik részét sem az eucharisztiának. Ugyan így vigyáz arra is, hogy a felajánlás és az áldozat egyensúlyban legyenek, mikor az eucharisztiáról beszél.

175 ÁGOSTON, Contra adversaries legis, 1,20,39; PL 42,626kk. Ezt a kifejezést Marsili fordítása tartalmazza.

Marsili a patrisztikus atyák írásait hozza fel, hogy alátámassza az elméletét: Amikor az atyák úgy beszélnek az Eucharisztiáról, mint Húsvétról, mindenekelőtt előtérbe helyezik annak rituális formáját, különösen azt, amelyet a kinyilatkoztatásból ismertek, amikor is az „áldozat” egy „húsvéti vacsora” formájában jelenik meg, vagyis egy megemlékező lakoma keretében, amely a megszabadulásnak-szövetségnek eseménye, amelyet Krisztus szerzett meg176.

Amikor az atyák az eucharisztikus ünneplésnek a tartalmát akarják hangsúlyozni, kifejezetten Krisztus szenvedését és halálát említik177.

De mit is mondanak az atyák az eucharisztiáról? Szerzőnk a következőképp foglalta ezt össze178: Krisztusnak egyetlen egy áldozata létezik. Ez az áldozat Krisztus személyében (in seipso) lett feláldozva a kereszten. Ugyanez az áldozat lesz felajánlva minden alkalommal a „képben” a „szentségben”, az „imitációban”, a

„megemlékezésben”. Ezekkel a kifejezésekkel az atyák azt akarják mondani, hogy az Eucharisztia a megvalósulása Krisztus szenvedésének és áldozatának a jelenben.

176 Az idézeteket innen vettük: MARSILI, S., L'eucaristia, in I segni del mistero di Cristo : Teologia liturgica dei Sacramenti 250.ÓRIGENÉSZ, in Jer. hom. 19,13, PG 13, 489: „Ha leszállsz Krisztussal, hogy ünnepeld a húsvétot, ő neked adja az Új Szövetség kelyhét, neked adja az Eucharisztia kenyerét, neked adja ajándékul az ő Testét és Vérét”.

EUSZEBIUSZ, De solemn. pasch. 7, PG 24,701. : „Mózes követői évente egyszer ölték le a húsvéti bárányt. Mi ellenben, az Új Szövetség tanítványai, minden vasárnap ünnepeljük a mi Húsvétunkat…amikor minden vasárnap beteljesítjük az igazi Bárány misztériumait, amely által meg lettünk váltva”.

DIDÜMOSZ, De Trin. 3,21, PG 39,906.: „Minden évben megünnepeljük a Húsvétot, sőt minden nap, sőt minden órában, vagyis amikor magunkhoz vesszük Krisztus testét és Vérét”.

ARANYSZÁJÚ JÁNOS, In I Tim. hom. 5,3, PG 62,529. : „A misztérium, amit Húsvétkor ünneplünk, nem értékesebb annál, amit ma ünneplünk, mert egyetlen és ugyanaz a misztérium, amint ugyanaz a Szentlélek kegyelme, mert ez mindig a Húsvét. Ez örökre ugyanaz az áldozat…”

177 A következő idézetek innen származnak: uo. 251. CIPRIÁN, Epist.63,9.14.17, Ed. J. Campos, Obras de S. Cipriano, Madrid 1964, pp. 605, 610, 612. : „A mi Urunk áldozata nincs törvényes megszentelő rítussal bemutatva, ha a mi felajánlásunk és a mi áldozatunk nem egyeznek meg a Passióval…Nagy fontossága van annak, ami az Úr szenvedésének a szentségére és a mi megváltásunkra utal…Minden áldozatban az ő megemlékezését kell tennünk, mert pontosan az Úr Passiója az áldozat, amelyet fölajánlunk…”

JUSZTINOSZ, Párbeszéd a zsidó Trifónnal, in II. századi görög apologéták 281. : „Csak ezek (az imádság és az Eucharisztia-hálaadás) egyedül azok az áldozatok, amelyekről a Keresztények azt a parancsot kapták, hogy elvégezzék őket, pontosabban a megemlékezésben (amit tesznek) az ételük fölött és az italuk fölött, amikor az Isten Fiáról való megemlékezést végzik, aki őértük elszenvedte a Passiót” (mi az nolasz szövegben lévő megjegyzések miatt, nem a magyar fordítást vettük alapul, hanem Marsiliét).

178 vö. MARSILI, S., L'eucaristia, in I segni del mistero di Cristo : Teologia liturgica dei Sacramenti 253.