• Nem Talált Eredményt

A törvénnyel kapcsolatos, a történelemoktatást érintő tervezetek,

VIII. Az 1961-es oktatási törvény és hatása a történelemoktatásra avagy „A feladatok

2. A törvénnyel kapcsolatos, a történelemoktatást érintő tervezetek,

A „reformtantervekkel” és gimnázium szerepével kapcsolatos, 1965-ig elhúzódó viták is széles nyilvánosság előtt zajlottak, s a levéltári anyagok alapján úgy tűnik, nagyobb érdeklődés kísérte őket, mint az oktatási törvény előmunkálatait.636 A megmaradt anyagok közül a viták után továbbított jelentések arról tanúskodnak, hogy a pedagógusok körében a társadalmi ismeretek tantárggyal kapcsolatosan ugyanolyan ellenérzések ugyanúgy megfogalmazódtak, mint a „komplexitást” bíráló mondatok. De többen azt is szóvá tették, hogy a tervezet ugyanúgy nem szól mondjuk az érettségiről, mint a tantervek megvalósításához szükséges anyagi és tárgyi feltételekről.637 A minisztériumon belül lefolytatott viták anyagán jól látható a pragmatikus és a szocialista utópiákkal terhelt illuzórikus gondolkodás összecsapása, valami sajátos „közelharc”, ami a feladatok és célok megfogalmazásának a prioritásaiban öltött testet. A sajtónyilvánossággal kísért hosszú

„társadalmi és szakmai vita” eredménye azért meglett, a minisztérium Közoktatási Főosztálya elégedetten nyugtázhatta, hogy a társadalom megfelelő lelkesedést, aktivitást (így értelmezték akkoriban a demokratizmust) „vitt bele” a munkába,638 emellett 1963-ra elkészülnek az új gimnáziumi tantervek, hogy aztán azokat az 1965-66-os tanévben be is vezessék.639

A dolgozatunk vizsgálódásának színterét adó gimnázium közoktatásban betöltött szerepéről folyó minisztériumi diskurzusban részt vevők elsősorban azt hangsúlyozták, hogy a gimnáziumok célja az, hogy „az általános irányú középfokú iskolai végzettséghez kötött

634 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai.

Nagy János javaslata. 1962. szeptember 27. lásd. 6. melléklet

635 Kovács János gimnáziumi tanár például kollégáival való beszélgetés után nép- és életismeret néven kívánt új tantárgyat elfogadtatni, mondván, hogy a munka után a nép és az élet a két legfontosabb dolog. A tárgy tanárai az osztályfőnökök lettek volna. U. o. Javaslat címen

636 Hozzátéve, hogy többen annak a félelmüknek adtak hangot, hogy „felesleges a vita, úgy sem hallgatnak meg minket”. MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tantervi viták tapasztalatai: a viták szervezése, lefolyása, fő kérdései. 3.

637 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A Pedagógusok Szakszervezete budapesti bizottságának összesítő jelentése. 1963. január 14.

638 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tantervi viták tapasztalatai: a viták szervezése, lefolyása, fő kérdései. 1.

639 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai.

Feljegyzés Bencédy József számára. 1962. július 20. Az agenda a közoktatás egészére kiterjedően rögzítette az ütemezés időhatárait.

159 munkakörök” betöltése mellett „korszerű általános műveltség körébe tartozó ismeretekkel rendelkező, művelt, közösségi, hazáját szerető, marxista-leninista világnézetű embereket neveljen.”640 Az elképzelések rangsorában kezdetben csak mindezek után kaphatott helyet az, hogy a felsőfokú tanulmányokra is ennek az intézménynek kell felkészítenie a diákságot. Ám a realitások figyelembe vételével, valamivel később a Közoktatási Főosztály már úgy fogalmazott, hogy a gimnázium célja az, hogy olyan „közösségi embereket neveljen, akik képesek felsőfokú továbbtanulásra és […] igénylik a művelt, egészséges és tevékeny életmódot, megtartják a szocialista együttélés szabályait.”641 Ezek a megközelítések is túlságosan általánosnak tűntek, ezért a minisztérium tantervi bizottsága szerint világosan kellett megfogalmazni a célokat, hogy a gimnázium „konkrét perspektívát”, „húzóerőt”

jelentsen a szülők számára. A szakközépiskolák léte miatt pedig „perspektivikusan” más funkció nem jöhetett számba, mint a továbbtanulás segítő. E funkció viszont azt igényelte, hogy a tanulmányok alakítsanak ki „jártasságokat és készségeket a tudományágak és a művészetek terén:”642

Az oktatáspolitikai kényszerek és a szakmai viták hatására a nevelési célok és a gyakorlati életre nevelés prioritása és a tudományok alapjainak tanítási igénye jelentős mértékben rendezte át a gimnáziumi tantervek arányait a reáliák javára, megszüntetve ezzel a humán és társadalomtudományi stúdiumok dominanciáját.643 Az arányok változását némileg ellensúlyozta volna, hogy az oktatásirányítás bifulkációs modellben gondolkozván egy társadalomtudományi és egy természettudományi tagozat óraterveit készítette el.644 Hosszadalmas egyeztetések és ellenérvek645 után aztán, ha nem is úgy, ahogy azt tervezői megálmodták, mégiscsak győzedelmeskedett az „egységes gimnáziumi modell”.646 De az már

640 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tanterv. 1962. dec. 7. Ehhez még a minisztérium Szervezési Osztálya a „mélyítse el a szocialista hazaszeretet és a proletár nemzetköziség megbonthatatlan érzését, hogy a tanulók odaadással szolgálják hazájukat, népüket, a szocializmust, a békét, a népek testvériségének nagy gondolatát” kitételt javasolta hozzátenni.

641 U. a.

642 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnázium céljai és funkciói. (A tantervi bizottság előterjesztése, 1963. október)

643 BALLÉR Endre: Tantervelméletek Magyarországon a XIX-XX. Században. OKI, 1996. A tantervelmélet forrásai 17. 119.

644 Előbbiben 3-3-3-3, utóbbiban 2-2-3-3 volt az óraszám.

645 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A Pedagógusok Szakszervezete budapesti bizottságának összesítő jelentése. 1963. január 14.: „Mind a

pedagógusok, mind a vita többi résztvevői szinte kivétel nélkül helytelenítik a tervezett tagozati megoszlást.” 3.

646 A minisztérium illetékese azzal érvelt a kérdés „jegelése”, illetve később az egységes modell mellett, ha elfogadják, akkor a pedagógusok ennél fontosabb kérdésekben is felsorakoznak a minisztérium mögé. MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tantervi viták tapasztalatai: a viták szervezése, lefolyása, fő kérdései. 4.

160 nem számított egységes modellnek, mikor az 1965-ös korrekció során az 5+1-es rendszert647 megszüntették, a korábbi humán és reál tagozatok helyett nyelvi, természettudományos vagy ének-zenei osztályokat, „speciális tagozatokat” hoztak létre a gimnáziumokban.

Az arányok módosulása és a maximalizmus elleni küzdelemnek648 a következtében, az országos vita eredményeit is figyelembe véve, a minisztérium tantárgyi bizottsága történelemből egy komplex – művelődési, politikai gazdaságtani, technika és kultúrtörténeti stb. – anyagot tartalmazó tervezetet tett a minisztérium asztalára. A komplexitást eredményezni hivatott összetevők közül azonban a politikai gazdaságtan fogalmai jelentős

„húzáson” (főként a feudalizmus fogalmai „estek ki”) mentek keresztül, ami az ókor anyagának korábban jelzett némi növekedésével – itt is történt ilyesmi: az általános iskolában tanított Egyiptom mellett részletesebb Mezopotámia-ismereteket kapott a diák - együtt lassan kirajzolta tananyag-struktúra körvonalait,649 vagy másként a „felül többet tanítsunk”

szemléletet. Ezzel párhuzamosan viszont növekedtek a technikatörténeti és kultúrtörténeti elemek, de az ismétlésre fordítható órák száma is. Ugyanígy a „növekményhez” sorolható az Európán kívüli világ és a szomszéd népek történetének nagyobb arányú bekerülése, aminek fő oka a „hungarocentrizmus és európacentrizmus felszámolása” volt.

A bizottsági javaslat szerint, a világtörténeti látásmód érdekében változott meg az egyes évfolyamokon tanítandók periódushatára is: I. osztályban az őskor és az ókor 476-ig, a II. osztályban középkor és újkor 1789-ig, a III. osztályban 1789-től a 19. század utolsó évtizedéig, míg a IV. osztályban az „imperializmus kialakulásától napjainkig”, tehát az előzőekhez képest jóval bizonytalanabbak lettek ezek.650 A minisztériumi összefoglaló jelentés (1963. február) szerint ez a felosztás bizonyult a tanterv egyik leginkább neuralgikus pontjának azáltal, hogy a hozzászólók szerint a „2. osztály anyaga elvégezhetetlen”, ugyanakkor túl rövid a négy évtizednyi 20. századi történelem.651 A hozzászólók az

„analitikus” történelemoktatás helyébe lépni kívánó „szintetikust” helyesléssel fogadták, de

647 Már a tanterekről szóló viták során több, „szakmabeli” is ellenezte, mondván, hogy több évnyi politechnika szinte egy egész technikum anyagát felöleli. U. o. 3-4.

648 Érdekes adalék, hogy a minisztérium megállapítása szerint szinte minden tantárgy súlyos problémának tartotta a maximalizmust, ugyanakkor mindegyik bővíteni szerette volna saját anyagát. MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tantervi viták tapasztalatai: a viták szervezése, lefolyása, fő kérdései. 11.

649 Amivel azért sokan nem értettek egyet, és az ókori keletről pusztán „átfogó kép” kialakítását sürgették. MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A Veres Pálné Gimnázium jelentése

650 MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A tantárgyi bizottságok jelentései a változásokról és a problémákról 4-5.

651 Tegyük hozzá, mégis így maradt, hosszú időre lehetetlenné téve, hogy a történelemtanárok „befejezzék” a másodikos anyagot. MOL XIX – I – 4 – tt 17.d. 25.520/1965.sz melléklete. A gimnáziumi új reformtanterv készítésének anyagai. A gimnáziumi tantervi viták tapasztalatai: a viták szervezése, lefolyása, fő kérdései. 4.

161 többen nem tudtak egyetérteni azzal a törekvéssel, hogy az egyetemes javára háttérbe szoruljon a magyar történelem. A minisztérium erre a felvetésre azzal válaszolt, hogy „az emberiség történeti fejlődésének útját kell bemutatnunk a tanulóknak”, ezáltal a napjaink történelmét sem lehet „átutalni” a társadalmi ismeretek körébe.652

Öröm volt az ürömben, hogy a gimnáziumi történelem tantervben a nevelési célokhoz már a fokozatosság elve szerint, a tanulók életkorának megfelelően rendelték a pedagógiai eszközöket, úgy, hogy a tanterv előírta, hogy a tanár „az általános iskolai olvasmányos előadásról fokozatosan térjen át a történelmi korok valóságát sokoldalúan megelevenítő, a történelmi forrásokat elemző s a magasabb szintű általánosításokig eljutó módszerek alkalmazására."653A gimnáziumi tanterv utasításának módszertani részében már valóban egy fejlettebb didaxis körvonalait ismerhetjük fel: „Az oktatással és neveléssel összefonódó képzési folyamatnak mindenekelőtt azoknak a képességeknek kifejlesztése a feladata, amelyek lehetővé teszik, hogy a megismert tények és összefüggések alapján maguk a tanulók is képesek legyenek következtetések és tanulságok levonására, az újabb ismeretek a korábbiakkal való összekapcsolására, az ellentmondások, az egyes történelmi jelenségek közötti hasonlóságok és különbségek felismerésére. A történelemtanításnak ezért a tanulók igazi aktivitásának kibontakoztatására kell törekednie, arra, hogy maguk is részt vegyenek a történelmi megismerés folyamatában.”654

Ez a kompromisszum azt mutatta, hogy az addigra elfogadottá vált „ideológiai egység” alapján együttműködés és egyensúly jött létre a közoktatás politikusok és a tantervi szakértők között. „A tantervi szakértők elméletileg „igazolták”, hogy a tudásanyag válogatásának meghatározó szempontjai: a marxista-leninista világnézeti nevelés, és a felkészítés a szocialista társadalmi gyakorlatra.” Emellett viszont – az oktatáspolitika minden igyekezte ellenére - megmaradtak az iskolai oktatás bázisát adó tudományos alapok és tételek.

„Ezért - éles belső viták után, melyekben általában a közvéleményre támaszkodó pragmatikus közoktatás-politikusok és a doktriner tantervfejlesztők kerültek szembe egymással – a 60-as évek tantervei vörös mázzal leöntött pozitivista (és általában maximalista) produktumokként láttak napvilágot.”655

A hetvenes évek közepén aztán – természetesen a marxizmus alapvetéseinek, mint „fő tananyagnak” a megtartásával – olyannyira előretört a módszertan, hogy az 1978-as tanterv

652 U. o. 4.

653 Az 1962-es gimnáziumi történelemtanterv. Életbe lépett a 150/1963./M. K. 12./M. M. sz. utasítással. In:

SZABOLCS-KATONA, 2006. 28.

654 Idézi: SZABOLCS, 2002. 46.

655 SZEBENYI Péter: Tantervkészítés egykor és most. Educatio 3. évf. 3. sz. / 1994 351.

162 egyenesen a tanulók „ismeretszerzésének és feldolgozó képességének” fejlesztését állította elképzeléseinek fókuszába, bekerülvén ezzel az európai történelemdidaktika élvonalába. A

„tananyag” azonban nem esett át jelentős változáson, mivel a „szemléletformálás”

középpontjában még mindig az állt, hogy „a hungarocentrikus nézőpont helyébe a világtörténeti látásmód megerősítése, a történelmi folyamatok komplex értelmezése és feldolgozása” kell, hogy kerüljön.656 Mivel a hetvenes években a tanulók történelmi ismereteiknek már csak egy részét kapták a történelemoktatásból vagy a tankönyvekből, az egyéb csatornákon – televízió, rádió, népszerűsítő történelmi kiadványok – jövő

„ismeretáradattal” kapcsolatosan e tekintetben is időszerűnek tűnt valamilyen új koncepciót kidolgozni. Ez pedig nem lehetett más, mint „a tanulók önálló történelmi megismerésre képzése”.657 Innen pedig már csak egy – de jó hosszú – lépés volt annak felismerése és főként kimondása, hogy ha „a marxizmus klasszikus útját követjük és a jelent a múltból, a világ egyik részét a másiktól csupán társadalmi forma alapján különböztetjük meg, akkor éppen a minket érdeklő kérdéseket hagyjuk figyelmen kívül,”658 - tehát a módszertani megújulással párhuzamosan ideje szakítani megkövült tanításaival is. A kérdésnek aktualitást nemcsak a történelem tantárgyon belüli változtatás igénye adott, hanem az is, hogy az iskolák jelentős részében „másodrendű” tárggyá lett, s „a „fogyasztói társadalom” kritikátlan kultuszával, mint valósan ható ténnyel” szemben elveszítette meggyőző erejét.659

A változtatások természetes módon érintették a történelem tantervet is, melynek tervezetét az OPI készítette el még 1977-ben. Az új lehetőségeket - törzs- és kiegészítő anyag - is vázoló koncepciót a minisztérium jónak, de maximalistának is találta, illetve úgy látta, hogy módszertanilag nem kidolgozott.660 A tanterv 1978-ban megjelent és „új fejezetet nyitott” az akkor már hosszú ideje zajló „maratoni reform” történetében.

656 MOL XIX – I – mm 21. d. 24. t. Hanga Mária iratai. Az új tantervek bevezetésének időszerű kérdései.

/Tájékoztató előadás a megyei tanácsok művelődésügyi osztályvezetői számára/, Veszprém, 1978. január 27.

13-14.

657„[…] a tanulók elsősorban a gimnáziumban lényegesen több eredeti történelmi forrással dolgoznak, mint a korábbi iskolai gyakorlatban az szokásos volt, - előbb tanári segítséggel, majd mind önállóbban fedezik fel a történelmet, miközben gyarapodnak ismereteik és önállósulnak, történelmi megismerő készségeik is

gazdagodnak.” SZABOLCS Ottó Történelemszemlélet és identitás. A Nemzetközi Történelemdidaktikai Társaság 1984 márciusában Tutzingben rendezett konferenciáján tartott előadás.Történelemtanítás, 1984/5. sz. 1-5.

old.

658 Walter Fürnrohr: International Gesellschaft für Geschichtsdidaktik und Ungarn c. 11 lapos előadása Idézi és fordította: SZABOLCS, 2002, 49.

659 MOL XIX – i – 8 – U 53. d. 12. t. Középiskolai Főosztály iratai. A Középiskolai Főosztály válasza Az FPI tájékoztatása az öt év szakfelügyeleti látogatásainak szaktárgyi elemzéséről című jelentésre.3.

660 „A tananyag meghatározása és követelményrendszer rendkívül gondos, alapos munka: valamennyi tanterv közül a legjobb. Problémája: maximalistának látszik. A törzs és kiegészítő anyag határozottabb szétválasztása, a minimum követelmények végiggondolása és jelzése, az elbíráláshoz adott útmutatások a szerkesztő számára világossá tehetik, hogy hol kell csökkenteni.

163