• Nem Talált Eredményt

A hely szelleme

In document Katedrális karcolatok (Pldal 108-111)

Szeptember közepe táján vezetői rutinjának megfelelő udvariasságú kérdést tett fel újdonsült főnököm:

– Mi a véleményed az iskolánkról, Varga elvtárs? –

– A történelem óraszám rettenetesen kicsi! Első évben kéthetenként egy óra nem elég semmire.

– Ipari iskola vagyunk, meg kell oldani ezt a feladatot. És egyébként milyenek a benyomásaid?

– Azon csodálkozom – mondtam jóindulatúan –, hogy amikor bejössz a tanáriba, az emberek elkezdenek szétspric-celni, mindenki hóna alá vágott naplóval startol kifelé, hogy a pontos munkakezdés látszatát keltse… Szükség van erre? – kérdeztem derűsen a távozók felé tekintve.

Hofgesang Péter nem erre számított, a továbbiakban át is sorolt az apparátusból érkezett jó káder kategóriából egy másikba. Százhalombattai jómagamat a másik szocialista városból jött dunaújvárosi „jómadár” mellé könyvelte.

Baár Laci, a nagyszerű matematikus onnan érkezett. Szakképesítésünkben és nevelői kötelességtudásban külön-böztünk. A Hatkiló vezetőjének informális besorolása szerint azonban mindketten megkaptuk a „bomlasztó elem”

címkéjét. Egyikünk a nézeteiért, másikunk a lezserségéért.

A Hatszázasban rám bízott osztály kódja I./1., vagyis az évfolyam után nem betű, hanem számjelzés következett.

De nem csak ez volt a különbség.

Májusban még a soroksári Zalka egykori 7. céseivel tartottunk nosztalgiakirándulást a Rám szakadékban, augusz-tusban Törökmezőn kirándultunk néhányukkal, ezek után szeptemberben a szegedi osztályomnak hirdettem nem kötelező iskolán kívüli foglalkozást.

Százhalombattai közművelődési felügyelőként megismert etyeki fafaragó művész szegedi kiállítására csaltam el őket, mindössze egyetlen órácskára. De bizony a szegedi Főposta előtt csak magam jelentem meg a találkozón. Más gyereksereg volt ez, mint a soroksári és a kisterenyei, új nép, másfajta raj.

A szakmunkástanulóimat mégsem kell szégyellenem. Azon a magyarórán, amelyet az általuk is épített gyönyörű szegedi Somogyi-könyvtárban töltöttünk, a bemutatás után a srácok szerte nézelődtek, engem pedig félreintett az egyik teremőr.

– Honnan tetszettek jönni? – kérdezte.

Szokásom és az illem dacára, a gengszterképzős szövegtől tartva visszakérdeztem:

– Miért, mi a probléma? –

– Ó, semmi – volt a válasz – csak azért kérdezem, mert ilyen rendesen viselkedő iskolásokkal itt még nem találkoz-tam! Tessék elhinni, olyanok voltak itt, de olyanok… –

– Nálunk ez így van rendjén. – mondtam. Sosem kellett a fiaim miatt szégyenkezni. Emlékezetes maradt az az eset, amelynek során behajtottuk a fiúkat és önmagunkat a Fáklyába, igazgató elvtárs „feleségem mozijába”, hogy a szovjet filmhét alkalmából busásan premizált nézőszám meglegyen. Mi tanárok feszült várakozással néztünk a várható balhé, a bekiabálások elé. Nos, az érzelmes, nyálas édeskés filmet inzultus nem érte! Sőt! Minden giccses csúcsjelenetnél fel-hangzott a taps, egészen a könnyek és a művér eltűntéig! – Gratulálok, fiúk! Hajrá Hatkiló! –

Lazább gyeplőjű esztendőben választhattunk a nov-ember hetediki filmműsorból. Hogy, hogy nem, Kozincev Hamletje mellett döntöttem – megszületése után mintegy húsz évvel magam is először láttam. Zseniális rendezés, nagyszerű színészek – és hozzájuk méltó magyar szink-ron! Lenyűgöző hatását csak Friebert Miki törte meg, puszta kötelességből, hogy vajon mit szól majd a DÉLÉP-kollégium takarodójáról való késedelemhez Imre bácsi … Nos, én is majdnem mondom, hogy mit szóltam frissi-ben…

A fiaim és köztem kevéssé egyezett az érdeklődési kör, nem nagyon tudtam magammal vinni őket oda, ahol kínálni valóm lett volna számukra. Dolgoztak a gazda-ságban, kertben, atyai műhelyben, csajoztak itt-ott. Ez utóbbin lendített a „testvér-osztály” akció. Az egyik buli meghökkentő, bár jól eső emléke, hogy egy csinos fod-rásztanuló lány ragaszkodó társaságától büszkén, de ta-pintatosan igyekeztem megszabadkozni. Hibátlan ember

nincsen… 52. A könyvtár az Ifjúsági Házban (ifj. Tóth Sándor).

Osztályrendezvényt a tanárival szembeni 130-as termünkben délután sem tarthattunk (esti-levelező oktatás folyt benne), az úgynevezett Ifjúsági Ház pedig csak nevében szolgálta a fiatalokat. Dél-jemeni szolidaritási gyűlést tartot-tak benne, tanácstagi beszámolót szintén. 1985-ben akár ebben a teremben is történhetett volna a tévés Király Zoltán országgyűlési képviselő jelölése Komócsin Mihály megyei párttitkárral szemben. KISZ-gyűlést csak akkor rendeztek itt, ha a csúcsvezetőség és az osztályok részvételre ítéltetett képviselői tettek eleget a szocialista demokrácia rítusának.

Egyhangúan. Tehát az Ifjúsági Ház az ezerkilencszáznyolcvanas években pontosan úgy szolgálta az ifjúságot, ahogyan a nép állama a népet.

A táncos rendezvények éppen az Ifjúsági Házzal szemben, a főépület alagsorának udvarra nyíló betonpadlójú helyi-ségébe, az egykori hullaházba szorultak. Az itt kiterített Juhász Gyulát képzeletben sem nyilatkoztathattuk a buliról, de a fodrászlányok bizonyára hidegen hagyták volna. Anna örök, és a pedagógus-sors szintén…

Szakmunkástanuló osztályaim közül csak az elsőt vihettem végig 1981-1984 között. Később Csiszár-né Gizi, SzabóCsiszár-né Virág Kati után maradtak rám osztályok a záró harmadik évre. Fél éves osztályfő-nökként Pató János gyerekei élén is ballaghattam. Nem volt ritka a két osztályfőnöki megbízás, esti-levelező tagozaton egy-két kolléga esetében a párhuzamosan három sem. Nagyon kevés idő adódott egymás megisme-résére. Pedig minden más ezután kö-vetkezik.

Fegyelmi ügyeink is voltak, akár a „nagyoknál”, az üzemekben. Osz-tályfőnökként – adminisztratív kény-szerből – csak két indítványt tettem.

Előfordult, hogy a Marschalek Gyula elnökletével tartott tárgyalás hatott annyira a delikvensre, hogy ijedtében meghúzta magát a képzés befejezéséig, s igazolatlanul nem mulasztott többet.

A harmadéves Ráday Csabának ugyan elfogadtam a „körintenzív” klinikáról hozott, jóságos nagynéni által kreált igazolását, a fegyelmit megúszta, de marasztalni nem lehetett. Egészen a Londoni körútig loholtam utána, hogy a tanév vége előtt két hónappal ne iratkozzon ki, de hiába… Jó fej volt, mégsem lett szakmunkás belőle.

Az előző nyáron kis híján politikai fogoly lettem miatta.

– Magát már kiengedték? – nézett rám 1983 egy szép szeptemberi napján a porta üvegkalickájának szőke madárká-ja. – Hát ez meg mit akar? – hökkentem meg. A hölgyet kissé bolondosnak tartották, így ügyet sem vetettem rá, de az intézeti szakszervezeti titkár jelölés heteit éltük éppen, s terjedt a hír: Varga disszidálni akart! Csak nem lefogtak tán?!

Oly nagyon meg nem ijedtem, hiszen sose vágytam a Bécsi út túlsó végére, legfeljebb arra máig is, hogy az ottani civilizáció begyűrűzzön a Tolbuhin sugárútra. Az egész híresztelés inkább büszkévé, mint ijedtté tett:

– No hát ennyire tart tőlem a diri, hogy ezt terjesztik? –

Még a nyár eleji vizsgáztatások alatt, amikor zsongó fejjel éppen hazaértem, csöngetett be lakásunkra a rendőrség.

Megkértek, beültem, bevittek. Be egészen a tanáriba, ahol az osztálynaplón végigmenve jellemezhettem a fiúkat, hogy vajon az eltűnt, sokat mulasztott Ráday Csaba kitől kaphat baráti segítséget a jugoszláv határ átlépéséhez. Fél óra múlva elnyelt az iskola előtt parkolt rendőrautó, s a portás nem látott többé, egészen szeptember elejéig…

53. Az egykori hullaházban.

Nem disszidáltam, de szolgáltam a pártállamot, támogattam a rendőrséget. Ugyanezt tenném most is, vigyáznék a kallódó gyerekekre.

Előfordult, hogy egy-egy tanuló bírósági tárgyalására jellemzést követeltek tőlünk. Semmi jelentősége nem volt en-nek, a rendszer önigazoló mechanizmusa kívánta meg. Ha érdemben figyelembe vehető lett volna egy tanár véleménye, akkor tanúként idéznek meg bennünket. Tobzódott a bürokratikus kvázi humanizmus, az alibi emberség, az állami képmutatás.

Így tehát nemcsak a humán tárgyak iránti tanulói passzivitás, hanem a korábbi iskoláimhoz képest nyíltabban megmutatkozó pártállami uralmi-alávetettségi viszonyok késztettek írásra, zsörtölődő sajtó megjelenésekre. Ebben az iskolában, pontosabban: intézetben, a proletárdiktatúra jóval archaikusabb viszonyai és rítusai működtek, mint a soroksári Zalkában, vagy a kisterenyei nevelőotthonban. Puha diktatúra volt ez is, érdekes módon kedvezőbb anyagi feltételekkel.

Ez az oka, hogy a Hatszázasról szóló fejezetben nem annyira a közös kalandokra, nevelési helyzetekre térek ki, ha-nem olyan, ma már korfestő dokumentumokra, amelyek évtizedekkel ezelőtt íródtak. Jó részük a rendszeromlás előtt, mások pedig, amelyek hasonló problémákkal foglalkoznak, annak utána. Többségüket magam írtam, az önfényezésre szolgálókat mások, újságírók, szakírók, barátaim.

In document Katedrális karcolatok (Pldal 108-111)