• Nem Talált Eredményt

A FELVILÁGOSODÁS LÉPCSŐIN, KÜZDELEM A HABSBURG HATALOMMAL

A KOLLÉGIUM TÖRTÉNETE A XVIII. SZÁZADBAN

II. A FELVILÁGOSODÁS LÉPCSŐIN, KÜZDELEM A HABSBURG HATALOMMAL

A XVII. század végével a tudományok szempontjából a Kollégiumban megállt az idő. Az új század első évtizedeinek tanárai mind filozófiában, mind teológiában megrekedtek az elmúlt század eredményeinél. Mint láttuk, az előbbiben még min-dig a kartéziánizmus, az utóbbiban a coccejanizmus jelentette az alapokat, s a ta-nárok előadásaikban kitűnő XVII. századi tanterveket (Szilágyi Tönkő Márton, J.

Melchior) követtek. Ez volt az oka annak is, hogy e félszázad tanárainak sem ki-sebb, sem nagyobb tudományos vagy más nyomtatott munkája sem jelent meg.

Lépkedtek kényelmesen az elődök nyomában. Pedig közben Nyugat-Európában a tudomány hatalmas léptekkel haladt előre, különösen a természettudományok terü-letén, amelyek kilépve a filozófia közös hajlékából, egyre inkább kezdenek önálló-sodni. A matematikának, fizikának olyan óriásai támadtak, mint a Bernoulliak Svájcban, G. W. Leibniz (1646–1716) Németországban s az egészet betetőző New-ton (1643–1727) Angliában, majd az új tudományos eredményeket, módszereket minden tudományra érvényes egységes gondolatrendszerbe ötvöző Chr. Wolff (1679–1754). A történettudományban az eddigi vallási szempontok helyett a poli-tikai, sőt nemzeti szempontok nyomulnak előtérbe, s a módszerben a pragmatiz-mus, tekintélyek tisztelete helyett a források kutatása, mérlegelése. E szemlélet is-kolai vetületét képviselik pl. Cellarius (Christoph Keller, 1638–1707) tankönyvei.

A teológiában a dogmák merev ismételgetése helyett a szabadabb biblia-kritika, önállóbb gondolkodás s az elvont tanok hangoztatása, követése helyett a keresztyén erkölcsnek gyakorlati, a mindennapi életben való megvalósítása lép előtérbe. Az egészet talán a svájci teológusok „ésszerű ortodoxia” kifejezése jelzi legtalálóbban.

Nem beszélve az összes tudományoknak gyakorlatibbá, a mindennapi élet szükségeit egyre jobban megközelítővé válásáról, erre való törekvéséről. Ezt szol-gálta pl. az iskolai munkában a kísérleti fizika, mely ekkor még jórészt a kémiát is magába foglalta, mely gyakorlati formában mutatta be az elméleteket, vagy példá-ul az anyanyelviség térhódítása a tanításban (Chr. Thomasius, Wolff).

De a klasszicitás, a latin nyelviség célja sem a latin nyelvnek a mindennapi életben való használata, hanem a klasszikus irodalom, a klasszikus stílus megis-mertetése s példájuknak esetleg az ízlés fejlesztésére, az anyanyelv területén való követésére szolgáló felhasználása, az ókor nagy alakjainak, eseményeinek jellem és gondolkodásformáló felidézése.

Mindezeket a törekvéseket melyeknek alapja az értelem, a józan ész érvényesí-tése az élet minden területén, közös néven később a felvilágosodás elnevezéssel il-lette a tudomány, a korszak stílusbeli törekvéseit pedig klasszicizmusnak mondta.

Ezekre az új ismeretekre nyitott kaput, tárt ablakot s ezek erejével szellőztette ki a Kollégium áporodott levegőjét az 1738 tavaszán tanárrá választott Maróthi György.

1.

A professzorokról Maróthi György (1715–1744)

Debrecenben született. Az ifjú 1731-ig a Kollégiumban tanult, aztán Zürich, Bázel, Bern, Groningen egyetemeit kereste fel. Hat és félévi külföldi tanulása idején Bázelben lelkészi oklevelet szerzett,96 később pedig főleg a történeti és természettudományokkal foglalkozott, de Groningenben belekóstolt a jogtudományba is. Ezek mellett a latin, gö-rög és héber nyelven kívül kitűnően megtanult németül, franciául, angolul, hollandul, s elsajátította a legnemzetközibb nyelv, a zene ismeretét.97 Közben könyvtárnyi könyvet gyűjtött főleg az újabb tudósok műveiből a maga és a Kollégium számára.98 Hazatérése után a Kollégium tanárává választotta a város tanácsa, mégpedig a történelem és az ékes-szólás (história, litteratúra elegantior) professzorává, az évek óta betöltetlen negyedik tanszékre.

Munkáját a történelem tanításával kezdte, amelyet diktálás helyett Cellarius Historia universalis-a (Egyetemes történelme) alapján adott elő. A történelemhez kezdettől hoz-zákapcsolta az ó- és újkori földrajz tanítását. Ezt is Cellarius könyvei alapján.99 Egyúttal előadta a görög és római régiségtant (Antiquitates Graecae, A. Romanae). Ezek kézirat-ban fennmaradtak.100 Régiségtani előadásai közben sort kerített – Locke nyomán – hala-dó társadalmi nézeteinek kifejezésére, a görög társadalom demokratikus vonásainak ki-emelésére,101 a római régiségtanban pedig bő teret szentelt a római jog részletes ismerte-tésének.

Előadásait majdnem egy évre megszakította az 1739 márciusától 1740 áprilisáig dü-höngő pestis, amely mintegy 8600-at ragadott el a város 20 000-nyi lakosából. A diákság már az első jelekre szétszaladt, az iskolában a tanítás megszűnt. Maróthi azonban ez idő alatt sem pihent: készült a további teendőire és ekkor alapította a városban maradt né-hány diákból máig is élő négyszólamú énekkarát, a Kántust.

A felvilágosodás igényének megfelelően igyekezett tanítványai latin tudását a cice-rói stílus szintjére emelni. E cél elérésére egyebek mellett 1741-ben megindította a latin klasszikusok kiadásainak sorozatát. Egy év alatt kiadta Minucius Felix Octaviusát, Phaedrus Fabuláit, Cornelius Nepos Vitae excellentium imperatorum c. művét és Eutropius Breviarium historiae Romanae-ját, mindegyiket a legjobb európai kiadások nyomán. Mivel pedig szótár sem volt az ifjúság kezében, 1742-ben megjelentette Cellarius Liber Memorialis-át, annak egy rövidített változatát (Primitiva Linguae Latinae), s készült kiadni az egészet. (Ez 1748-ban meg is jelent, s azután még ötször a század folyamán.)102

Mindezekkel egy időben, jóformán tanítása első percétől hozzáfogott a természettu-dományi ismeretek oktatásához is. Ebben nagy hasznát vette annak, hogy Hollandiában foglalkozott kísérleti fizikával is.103

A tanítás új módja, a gyülekező kísérleti eszközök szükségessé tették egy fizikai auditorium kialakítását. Ez 1742 nyarán készülhetett el. Felszereléséhez, mint arról a vá-rosi tanács 1742. augusztus 6-i ülésének jegyzőkönyvéből értesülünk, több szenátor je-lentős pénzadománnyal járult hozzá, köztük Domokos Márton 100 forinttal.104 A felava-tás 1743. október 12-én történt Maróthi beszédével. Az új teremben Szilágyi Sámuel kezdte meg a kísérleti fizika tanítását.105

Maróthi azonban ezután sem hagyta abba a fizika iránti érdeklődést és a vele va-ló foglalkozást: létrehozta az első magyar csillagászati obszervatóriumot és e téren folytatta tovább természettudományi munkásságát. Itt végezte azokat a csillagászati megfigyeléseket, amelyeknek eredménye Astronomia c. munkájában tanítványai kéziratában maradt ránk. A munka legfőbb jelentősége abban áll, hogy benne, a ma-gyar csillagászat történetében először, Maróthi saját megfigyelésein alapuló, a deb-receni égboltról kiinduló csillagismeretet ad elő.106

A járvány megszűnése után Maróthi hozzálátott a matézis főiskolai tanításához.

1740. május 17-én Johann Friedrich Weidler Institutiones Matheseos c., a német protestáns főiskolák tankönyvének megrendeléséről és fizikai eszközök beszerzésé-ről értesíti bázeli barátját.107 1743-ban pedig az alsóbb iskolai osztályok és a latinul nem tudó köznép (sőt a nők) számára megírta magyar nyelvű Arithmetica-ját, mely majd háromnegyed századig használatban volt református iskoláinkban. E könyvével jelentősen hozzájárult a magyar matematikai műnyelv gazdagításához is.108

A matézis tanítása lehetőséget adott Maróthinak az európai protestáns országok-ban Descartes bölcseletét felváltó wolffi filozófia „becsempészésére” a Kollégium-ba, mellyel már Bernben kezdett foglalkozni. A Wolff-féle matézist közvetítette Weidler tankönyve is, amely aztán az egész századon át használatban volt Debre-cenben. De mivel Weidler tankönyve kiterjeszkedett a fizika területére is, itt is érvé-nyesült a wolffi felfogás. A legnagyobb lépést azonban ez irányban a logika tanítása terén tette meg. Szinte tanársága kezdetétől sürgette az elavult ramusi logika kicse-rélését.109 1742-ben frissen megválasztott tanártársa, Szilágyi Sámuel segítségével kiadta Johann Jakob Breitinger Principia artis cogitandi c. művét, mely a wolffi gondolkodás erőteljes hatását mutatja. Ettől kezdve Wolff gondolkodása fokozott mértékben s egyre szélesebb területeken (filozófia, jog, teológia) hatott a debreceni tudósokra, tudományra.

Tanítási tapasztalatai, diákkori élményei, stb. ráébresztik a kollégiumi tanítás rendszertelenségére, mint arról több levelében panaszkodik barátjának.110 A helyzet javítására 1740. december 19-én Idea címmel 16 pontban javaslatokat terjeszt a Ta-nács elé. Elgondolásai ezekben még csak a felső tagozat tanítási rendjének jobbá téte-lét és saját tárgyai, a klasszika filológia és a matézis sikeresebb tanításának lehetőségé-re irányulnak, mint az előterjesztésének záró szavaiból is kitűnik.111 Az Idea-hoz pár nappal később egy Typusnak nevezett két hétre szóló órabeosztást is csatol.112

Az Idea azonban ekkor mindjárt nem került tárgyalásra, valószínűleg azért, mert időközben Domokos Márton szóban vagy írásban újabb átfogóbb javaslat ké-szítésére kérhette meg Maróthit, olyanra, mely a felsőfokú tanítás rendjének kiala-kításán kívül az egész iskolai tanítási szintjének emelését is szolgálná. Ez a mű lett az Opiniones.113 A hatalmas, kilenc függőleges rovatból álló latin nyelvű táblázat (az utolsó két oszlop üres) pontokba foglalva adja elő a kollégiumi nevelés, tanítás egészére vonatkozó javaslatait. Először is a szükséges változások, kiegészítések részletes előadásával pontos képet ad a Kollégium akkori állapotáról. Megismerjük belőle a tanított tárgyakat, tankönyveket, a tanítás módját, „rendjét” stb. Az iskolai élet egészére, a tanítási rend és módszerek megváltoztatására, új tantárgyak, tan-könyvek bevezetésére irányuló javaslatai pedig egy korszerű, az eddiginél jóval

magasabb szinten oktató, nevelő intézmény képét tárják elénk. Javaslatai közül leg-fontosabb az oktatás rendjének megszilárdítása, az eddigi laza, szétfolyó keretek, al-kalomszerű megoldások helyett állandó szervezett formák, osztályok kialakítása.

Különösen jelentős volt ez a lépés a felső tagozat szempontjából, ahol a tanítás tár-gyai, rendje, módja, mint láttuk, teljesen személyhez kötött volt, s így alakult ki az a zűrzavar, amelyről Maróthi több ízben panaszkodott Becknek. S bár itt is egyik leg-főbb szempontja a „res litteria” színvonalának emelése, illetve az emelés lehetősé-gének biztosítása, nem feledkezik meg a reáltárgyakról, a matézis, a fizika, a föld-rajz stb. tanításáról sem, s mindezek egy vérbeli, a kor humanista felfogásával telí-tett pedagógust állítanak elénk.

Az Opinionest már 1741. január 20-i ülésében megtárgyalta a Tanács, s vélemé-nyét 11 pontból álló jegyzőkönyvi kivonatban közölte az iskola tanári testületével.

Ezek lényege, hogy az alsóbb osztályokban teret nyit a magyar nyelvűségnek (pl.

magyar nyelvű latin nyelvtan). Comenius tankönyvei helyett újabbak (Cellarius) be-vezetésének (1–5 p.), elrendeli Ramus és Piscator tankönyveinek kicserélését (7. p.) s ajánlja, hogy az arithmetikát tanítsák valamennyi osztályban (8. p.). Megszigorítja a következő osztályokba lépés mértékét, elrendeli az osztálytanítók, a praeceptorok munkájának ellenőrzését, s megemlíti egy részükre készítendő utasítás elkészítését.

(Classium inspector instructio praeceptorum.) E határozattal egyebek mellett meg-született a Kollégium első írott tanrendje.114

1741 márciusának első napjaiban az Idea megtárgyalására került sor a Tanács-ban, mint arról egy ránk maradt irat tanúskodik.115 Ebben a Senatus „Prédikátor Uramék opinióját” kéri a szóban forgó tárgyról. Ugyanez irat üresen maradt helyein olvashatjuk a Consistorium (ekkor még csak lelkésztestület) határozatát, mely kevés kivétellel (pl. az ifjak délutáni templomba, temetésre járása) elfogadta a javaslato-kat.116 Úgy látszik azonban, véglegesen csak 1743-ban dőlt el az Idea sorsa, amint erről az év március 13-án kelt városi jegyzőkönyv tanúsít. Az itt előadott határoza-tok öt pontban szabják meg a felsőfokú oktatás idejét, a leglényegesebb bennük, hogy „az egész Ifjúság két generalis classisokra osztassék. Az alsókban legyenek há-rom esztendős Deákoktól fogva végig a két Iffiabbik Professzorok keze alatt. A fel-sőbben pedig azon fellyül T. öregb Professzorok keze alatt.”117 Ami úgy értelmezhe-tő, s a későbbi gyakorlatból is ez tűnik ki, hogy a poétai, rétori s a később metafizi-kainak nevezett osztályok hallgatói alkották az első „generalis classist”, a többnyire kétéves teológiai tanfolyamé pedig a másodikat. Más szóval az alsó generális classis (három évfolyam) szolgálta az alapvetést (nyelvek, litteratúra, história, philosophia) a felső classis pedig a teológiát s melléktárgyait (pl. etika, természetjog stb.) ame-lyeket már persze korábban is elkezdenek. A „publica instructio”-kon pedig az egész felnőtt deákságnak részt kell vennie. Vagyis bizonyos mértékig megszűnt e téren is az összevisszaság.

Ez a határozat iktatta törvénybe a közvizsgákat is, amelyek ugyan nyilván a Ta-nács (azaz Domokos és követői) egyetértésével már 1741 szeptemberében megkez-dődtek. Az Acta Judiciaria III. kötetében (1738–1748) a 222. lapon található be-jegyzés szerint ekkor volt az első ünnepélyes közvizsgálat (nyilvános vizsga = examen publicum), a második a következő évben, a harmadik viszont csak 1744 őszén.

A megváltozott helyzetet tükrözték a beiratkozások is. 1743. április 27-én 47 főiskolai tanuló már osztályok szerint írja be nevét „in album collegii”.

Összefoglalva: míg az alsó fokú tanítás (classisok) rendjén nem változtatott az Opiniones, „csupán” tananyagát bővítette a reáliák (matézis, földrajz) irányába, ami a tanítás világi irányba való tágulását is szolgálta, s ezt tette eredményesebbé az anya-nyelvű oktatás kiterjesztésével, a fokozatosság beiktatásával, új korszerűbb tanköny-vek bevezetésével, methodikai tanácsaival, a tanítók munkájának ellenőrzésével, irá-nyításával, magasabb tanítási, tanulási színvonal megkövetelésével, a felső fokozatban erőteljes lépéseket tett a tanítás személyektől független, szervezett rendjének kialakítá-sára mind a külső (osztályok, évfolyamok létrehozása, osztályok, évfolyamok, óra-rend, szünetek szabályozása) mind a belső rend (tantárgyak előadási ideje, fokozatos rendje, a „litteratúra” tanítási szintjének emelése) megvalósításával. – A gyermekek terheinek csökkentésére irányuló javaslataival, a gépies tanulás helyett a gondolkozás előtérbe helyezésével egy új humánus pedagógia első megszólaltatója s szinte egy új antiskolasztikus módszertan kialakítója lett.

Az anyanyelv nagyfokú érvényesítésének az alsó fokú oktatásban, amellett, hogy a tanítás megkönnyítését szolgálta, a közvetlen célon túlmenő következmé-nyei is lettek, pl. a matematikai műnyelv kialakításában.

Az iskolai tanítás rendjének szabályozása mellett sort kerített Maróthi az ifjú-ság körében jelentkező visszásifjú-ságok orvoslására, az alumniák, a magántanítás rendjének a törvények szerinti szabályozására. 1741 folyamán a város nyomdájá-ban pedig megjelent a Praeceptorok Instructiója c. könyv, mely nyilván annak a gondolatnak a megvalósítója, melyet Maróthi az Opiniones B. szakaszában a I. 2.

pontban vetett fel s a Tanács elé terjesztett javaslat (1741. jan 20.) 4. pontjában is megismételt: „...a Praeceptoroknak lenne istructiójuk”. Az említett munka ugyan név nélkül került ki a sajtó alól 120 példányban, öt ívnyi terjedelemben,118 s bár ma talán egyetlen példánya sem létezik (vagy legfeljebb lappang), véleményem szerint ez a módszertani mű Maróthi munkája volt. De ha ma nincs is meg az Istructio, tanításai ott olvashatók az 1770. évi Methodus általános és részletes uta-sításaiban. Így gondolja ezt Sinka is, ha átfogóbb értelemben is, mikor ezt írja:

„…legszebb gyümölcse Maróthi szellemének és hatásának az 1770-ben nyomta-tásban megjelent Methodus”.119

De mindezeken a szervezési, módszerbeli eredményeken túl volt Maróthi egész tanári pedagógiai tevékenységének még egy igen fontos mozzanata: szemé-lyiségének, példájának kisugárzó ereje, ami nélkül jó nevelő nem képzelhető el.

Rendkívüli, korszerű tudásával át tudta tekinteni kora egész ismeretanyagát (a filo-lógia, a természettudományok mellett a teológiát is), és a korabeli kollégiumi ne-velés egész problematikáját, sőt tudott azokra korszerű, egységes megoldásokat ajánlani. A gyermekek (pueri), ifjak (iuvenes, studiosi) egyéniségét, teherbíró ké-pességét tekintetbe vevő a tanulást megkönnyíteni, megkedveltetni s nem megne-hezíteni kívánó munkássága őt a magyar neveléstörténet legkiemelkedőbb alakjai közé emelik.

Vele a kollégiumi nevelés kilépett elmaradottsága béklyóiból s utolérte saját korát, sőt némely téren meg is előzte azt, ami munkásságának kisugárzását az egész századon át életben tartotta.

Mindezekkel egy időben Maróthi folytatta a pestis idején elkezdett egyházzenei te-vékenységét, s az éneknégyes után, a Domokos Mártonhoz írott levele szerint, már 1741.

január elején fölvetette a hangszeres muzsikálást, Musicum Collegium szervezését.

1740-ben zürichi mintára (tigurumi exemplár szerint) kiadta a „‘Soltároknak Első Verse-ikkel együtt” A Szent Dávid Király és Próféta Száz-Ötven Soltárinak minden Francziai Notáji-t. Az előszóban a helyes éneklésmódról szól, egyöntetű és együtemre éneklést kí-ván (aequabilitas és aequalitas). A zsoltárok után még alapvető zenei ismereteket is, és kezdőknek való gyakorló példákat is közöl A ‘Soltároknak a Kóták szerént való Éneklé-sének Mesterségének Rövid Summája címmel. 1743-ban azután megjelentette A’Soltároknak négyes Nótájik. című kiadványát, Claud Goudimel XVI. századi harmó-niáival. Valószínűleg egyik-másik magyar szöveget Maróthi maga írta vagy alakította a dallamokhoz, pl. ezt :

Istennél ez kedves ének, Ha megegyez száj és lélek Mert másképpen bár nyalka, Kelletlen a Musika.

Ebben a kiadványban a többszólamú éneklés elemi tudnivalóiból és az egykori énekkar gyakorlatáról is találunk tájékoztatást A harmóniás éneklésről való rövid tanítás címmel. Mindezek Maróthi érdemeit szinte páratlanná teszik a magyar egyházzene tör-ténetében.120

A törhetetlen energiájú ember nem feledkezett meg az iskola könyvtáráról sem. Ál-lományáról 1742 késő őszén újra kimutatást készített, ez lett a könyvtár negyedik kata-lógusa.121 Elkészültéről levélben értesítette Domokos Mártont, csatolva a kiselejtezendő, illetve eladásra ajánlott könyvek jegyzékét. E munkának egyik eredménye lett az 1743.

augusztus 15-én Debrecenben tartott könyvárverés. Jelentős beszerzésekkel is gazdagí-totta a könyvtárat és emelte színvonalát. Már külföldi útjáról 128 művet, de ennél jóval több kötetet kitevő könyvsorozatot hozott részére a Tanács megbízásából. (Halála után pedig saját könyvtára jó része is, 237 mű, a Kollégium birtokába került.122) Maróthi te-vékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a könyvtár kilépett korábbi szerény keretei közül, s elindult a szakszerűen kezelt egyetemes érdeklődésű tudományos könyvtárrá fejlődés irányába.

Jelentős szerepe volt a város nyomdájának fejlesztésében is.123 A Tanács megbízá-sából latin, görög betűket és zenei jeleket rendelt egy bázeli betűmetszőtől, s előkészítet-te a héber betűkészlet megrendelését is. Saját munkái mellett ezeknek a kiegészítéseknek volt köszönhető Cebes (Kebesz) Thebanus Tabulájának görög, latin nyelvű kinyomtatá-sa professzortárkinyomtatá-sa, Szilágyi Sámuel gondozásában 1744-ben.

Már többszólamú zsoltárkiadásánál utaltunk fordítói munkájára is. Ezt a tevé-kenységet folytatta Jean Fréderik Osterwald (1663–1747) svájci református lelkész A szent históriának rövid summája című műve inkább átdolgozásnak mondható le-fordításával. A könyvecske egy gyermekeknek szóló bibliai vallástörténet és kate-kizmus. A munka 1744-ben jelent meg Debrecenben, 1837-ig 32 kiadása került ki-nyomtatásra a városban,124 de kiadták más helyeken is. Ugyancsak Osterwald mű

következő fordítása is: A keresztyének között ez idő szerint uralkodó romlottságnak kútfejeiről című két kötetben megjelent (1745) munka. Ezt az átfogó „ideológiai” jel-legű művet valószínűleg a város vezetőinek kívánságára akarta lefordítani, ezt mutatja az is, hogy nemcsak a könyv felfogása, tanítása esett egybe a város vezetőinek gon-dolkodásával (és a Maróthiéval), de az is, hogy mikor Maróthi kb. harmadrész lefordí-tása után más sürgősebb elfoglaltsága miatt kénytelen volt a munkát abbahagyni, négy kiemelkedő városi vezető „értelmiségi” folytatta: Domokos Márton, Buzinkai György főfizikus, Szeremlei Sámuel első szenátor és Szilágyi Sámuel professzor.125

A fordítások Maróthi haladó teológiai felfogását is mutatják, hiszen Osterwald egyike volt a svájci „ésszerű ortodoxia” képviselőinek. Annak az irányzatnak, melyet Maróthi legtöbb ottani professzora is magáénak vallott. Ezek az emberek szakítottak a kálvinizmus szigorú predestináció tanával, dogmatizmusával, s ellene voltak minden teológiai vaskalaposságnak. Teológiai felfogásuk alapját a Biblián alapuló jámborság (pietas) és az erkölcsi normák józan belátáson alapuló megtartása, a keresztyéni élet gyakorlati megvalósítása alkotta. Mintha az angolszász puritanizmust egyesítették vol-na a német földön (Halle) kibontakozó pietizmussal. Íme Debrecen vallásosságávol-nak új útja. Ezt az utat segített megnyitni, bővíteni Maróthi is fordításaival és személyes pél-dájával.

Íme Maróthi hat és fél évi tanárságának rövid summája. Tevékenységével megállí-totta a Kollégium elmaradottságát, s a fejlődés, a nagy lendülettel bontakozó felvilágo-sodás útjára, egyre emelkedő lépcsőire terelte ezt a tudományok minden területén : a történelemben, klasszika filológiában, társadalomelméletben (Locke), s a nevelés el-méleti és gyakorlati teendőiben, s ezzel a század polihisztori hajlamát is képviselte igen magas szinten. Munkájával megalapozta a Kollégium történetének egész követ-kező félévszázadát, s személyiségével világító példát szolgáltatott azon túl is, időben és térben is.

Nagyságát, kortársai elismerését nemcsak Szilágyi Sámuel remek emlékbeszéde, az 1745. január 13-án tartott s a Museum Helveticumban (Zürich, 1746) kinyomtatott Oratio funebris tükrözi, hanem Bod Péter, Kazinczy Ferenc, Sárvári Pál, Péczely

Nagyságát, kortársai elismerését nemcsak Szilágyi Sámuel remek emlékbeszéde, az 1745. január 13-án tartott s a Museum Helveticumban (Zürich, 1746) kinyomtatott Oratio funebris tükrözi, hanem Bod Péter, Kazinczy Ferenc, Sárvári Pál, Péczely