• Nem Talált Eredményt

Tudósító levelek

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 109-115)

Nagy jó Uram !

III. Tudósító levelek

4

, A tudósító levelek valamelly történt dolognak jelentését, elbeszélését vagy leírását foglalják magokban. Ezen levelek az érlelmességet és rövidséget elkerülhetetlenül kívánják ; a fő do logról bővebben is szólhatunk, de a mellékes körülményeket csak könnyűden érintsük. Ha a tudósító levélben több tárgyat

7*

100 Harmadik osztály. *

kell előadnunk, ne zavarjuk öszve, hanem mindenikét , mint a rend kivánja , különös szakaszkábau értelmesen a haszonla-lan szószaporítás nélkül hozzuk fel.

A tudósítóra nézve kivonatos volna , hogy mindénkor csak kellemes történetekről írhatna az olvasónak ; de mivel gyak ran kellemetlen és szomorú esetekről kényteleníteltünk máso kat tudósítani, ügyekezziink azokat a legliírhetrbblcg előadni;

mindjárt a levél' kezdetén ne beszélj íik el, hanem ügyrsrn készítsük elő az olvasót , hogy a hirtelen nagy benyomást el-távoztassuk. — Sokkal jobb, ha más harmadikra bízhatjuk a dolog' jó móddali előhozását. — Ha levelünk' foglalata kelle mes , isinerőseinkkel tréfálnunk is lehet.

A tudósító levelekre írt válaszokban meg szoktuk köszön ni a tudósítást s arról véleményünket is adhatjuk. Ha a hír kellemes, szerencsés kimenetelt kívánunk; de a szomoni hí ren nyilatkoztassuk ki szánakozásunkat.

Egy fiú h ázasu lásá ról tudósítja szülőit.

Kedves drága Szülőim!

Utolsó látogatásomkor azon kívánságukat nyilatkoztat ták, kedves drága Szülőim , hogy megházasodjam, íme kíván ságuk beteljesedett. Kedves drága Szülőim ezen fontos lépésem nek határt seramiképen szabni nem akartak ; reménylem, hogy választásom bennem volt bizodalmokat igazolni fogja. Itte ni lakalosmesler Üló'di Járíos úr' legöregebbik leánya az , ki örömet , szomorúságot , szerencsét, bal sorsot kíván velem megosztani. Mivel házi körülállasaira napról napra elkerülhe tetlenebbé teszik segedtársamat , készfogónkai nyolcz nap múl va , menyekzőnket pedig négy hét' lefolyta után kívánnám tar tani. Bizonyos vagyok, hogy atyai s anyai áldásukban kedves Szülőim örömest fognak részesíteni bennünket, de személye sen szeretnők azt elfogadni s egyszersmind kedves Szülőinket mén} ekzőnkre. meghíni.- Ha tehát nagy akadály visszatartóztat ni nem fog, a jövő hétnek vége felé néhány napra kedves Szü lőimet meglátogatjuk. Jó atyja Marimnak szívéből kívánja ked ves Szülőimet személyesen ismerni > s ő is eljő velünk. Re ménylem , hogy szívesen fognak bennünket látni kedves Szü lőim. Adja az isten, hogy egészségben láthassuk egymásl. A buzgó örömnek előérzetében magamat s Marimat kedves drá ga Szülőim' szeretelébe ajánlom s gyermeki tisztelettel vagyok

Kedves drága Szülőimnek

engedelmes fia N. IS1.

Különb fél e levelek. 101 Egy vőlegény mátkája' nagybátyját a kéz

fő góró l tudósítja.

Kedves drága Uram Bátyám l

Van szerencsém kedves Uram Bátyámnak tudtára adni, hogy folyó hónap' 20-dikán szeretetre méltó Róza hiigával volt kézfogóm, minekutána derék szülőinek s jó uraságának egye zését megnyerte. Rózának szerelme kellemes, hivatalom gon datlan jövendó't Ígérnek.

Ezen öszveköttetés azért is kellemes , mert általa egy tisz teletre méltó családdal rokonúlok, s a mint kedves Rózám ked ves Uram Bátyám' szív jóságáról bizonyossá tett, reménylem, hogy ezen ^egyesülés kedves Uram Bátyám előtt sem lesz kel lemetlen. Én részemről mindenkor azon leszek, hogy barátsá gára méltóvá tehessem magamat. Rózám kedves Uram Bátyám nak tisztelettel ajánlja magát, s kérését az enyémmel egyesíti, méltóztassék t kedves Uram Bátyám is áldásában részesíteni bennünket. Én állhatatos tisztelettel maradok

Kedves Uram Bátyámnak

alázatos szolgája N. N.

85. Kézfogóról szóló tudósítás egy udvari tanácso s h óz.

Méltóságos Udvari Tanácsos Űr, » Nagy kegyességű Uram l

Azon különös kegyesség, mellyet Méltóságod hozzám mu tatni méltóztatolt, lekötelez, mindenkor kijelenteni Méltóságod iránt figyelmemet. Most sem akartam tehát elmulasztani , Mél tóságodat tudósítani , hogy a házassági életre tökéltem el ma gamat , s már Szombati János senator úr' kisebbik leányát el is jegyzettem.

Ezen alázatos jelentésem mellett Méltóságod' nagy kegyes ségébe ajánlott, tartozó mély tisztelettel holtig maradok

Méltóságodnak

alázatos szolgája N N.

1\)2 Harmadik osztály. .

86. Egy jó barát kéz fő gajdról tudósítja barátját.

Édes Barátom .'

Sorsomban részvéted , mellyet mindenkor olly barátságo san bebizonyítottál , a azon nagy becs , mellyet abban helyez tetek , arra kötelez, hogy életem' legfontosabb lépéséről tu-dósitsalak

Tegnap ünnepéltem itteni kereskedő Krüniger Imre iír' legöregebbik leányával a kézfogót. Ez volt életemnek legna-jét boldogító női erényekben nevelt leányka, ifjúsága

rágzó teljében, lett jövendő napjaim' sorsosa. Jó szive' szép cha-ractervonásainak ez az egyike , hogy barátimmali öszvekötte-téseimet tiszteli és becsüli. Valahányszor azon lanúságos és kel lemes órákról beszélek vele , mellyekre együttlétünk^ korából olly elevenen emlékezem , nagy figyelemmel hallgat. O igen o-hajt személyesen ismerni s kérve kért, hogy tiszteletéről bizo nyossá tegyelek.

Isten hozzád ! Légy ezután is jó indulattal hozzám T a ki vagyok

hív barátod N. N.

8T. Egy jó barát jegybenlétéről tudósítja barátját.

Kedves Barátom !

Képzeld, én vőlegény vagyok .' ha többet kívánsz tudni, siess hozzám s lásd boldogságomat ! Tegnap a legjobb leány kának e föld' kerekségen nyertem el kezét. Már csak azért is jónak kell lennie , mivel az én mátkám. De valóban , ha is mernéd ezen leánykát , meg kellene vallanod , hogy igazam van. Csóváld csak fejedet , Te szomorú mélázó .' mit tehetek én arról , hogy Téged az átkozott lépkórság annyira kínoz , hogy a szépnem' gyűlölése mellet agglegény maradtál ! Lásd engem nem bánt , s azért ne vedd rósz néven, hogy képzeletemet nem haszontalan ábrándozások} mint a Tiedet, hanem Ninám' an gyali képe foglalja el.

Nina egy idevaló kalmár leánya, 20 esztendős, lelki- s testiképen ép s egészséges , szóval egy szeretetre méltó leányka.

'K üliinbféle levelek. 1()3 Többet ne kérdezz, hanem mint mondám, jőj el s l;isd Tenmagad. Vágyva vár

Károlyod.

88. Egy fiú hitvese' lébe tegedéséről tudó sítja szülőit.

Kedves Szülőim!

Sietek azon kellemes történetről tudósítani kedves Szülői met , hogy tegnap estve egy derék fiam született. A szülés hit vesemnek nagy fájdalmakat okozott, s majdnem vesztét fél teltem kedves Emiliámnak , de a jó isten , ki mindenkor töb bet tesz, mint mj kérünk , örömmé változtatá félelmemet s, mindent jóvá tett. Emilia már elfelejtette a fájdalmakat, s mennyiben a körülmények engedik , a kicsinynyel együtt é-pen van.

Neki az egyedüli kívánsága , hogy kedves Anyámat mi- ' nél előbb láthassa ; nekem is nagy örömemre volna , ha meg látogatna bennünket kedves Anyám.

Kedvező választ s még nagyobb örömmel kedves Anyám' eljövetelét várván, köszöntéseim mellett maradok

tisztelő fiók N. N.

89. Egy jó barát fia' születéséről tudósítja barátját.

Kedves Barátom !

Lpizám' szomorú ábrázatát kivévén , egész házam viga-doz. Minden nevel , dalol s lejt örömében , mert holnap fog újszülött fiacskám megkereszteltetui.. Keresztatyja, egy aggvi téz , ki még a ... háborúban katonáskodott , erősen azt vi tatja , hogy Virgiliusnak neveztessék , mert úgy véli , hogy ez

nem csak ritka , hanem igen úri név is. No s Barátocskám ! hogyan tetszik ez Neked? — „Egy szelessel ismét több e vi lágon !" fogod mondani ,' mintha már lialluuára ; mert jól em lékezem arra , hogy engem heveskedő öcsémmel együtt min dig szelesnek nevezel. De azt is jól tudom , hogy ezen szele seket egyenes szivűségök miatt, mint Magad nyilatkozlatád, a tunya phlegmaticusoknál mindenkor jobban szeretted.

104.. Harmadik

osztály-Jőj hozzánk, Barátom, és segíts nevelni fiamat, akkor tndom , ember lesz belőle. Jőj , nézd meg legalább , elevenen fog tekinteni szemeid közé* — A mi örömemet tökéletessé te szi , az , hogy kedves Luizám , mennyire a körülállások enge dik, egészséges.

Isten hozzád! Várva vár

\

igazszivű barátod N. N.

i

9O. Egy gazdatiszt hitves e' lebetegedésé-r ő l tudósítja asszonyát*

Méltóságos Grófné,

Nagyságos Asszonyom !

Méltóságod azon szerencsés és elfelejthetetlen nap óta, mellyen szeretett hitvesemet nekem átadta , mindenben , a mi bennünket érdekel , olly buzgón részt venni méllózlalik, hogy első kötelességemnek tartom , hitvesemnek egy leánykával lett szerencsés lebetegedéséről Méltóságodat alázatosan tudósítani-Hitvesem s a leányka a körülállásokhoz képest egészségesek.

Magamat s euyéimet Méltóságod' nagy kegyességébe ajánl ván , tartozó mély tisztelettel vagyok

Méltóságodnak

alázatos szolgája N. N.

91. Egy polgár a reá bizott dolgok' miképen lett végbeviteléről tudósítja gróf N. ..ét.

Méltóságos Gróf,

Nagy kegyesaégű Uram I

Sietek Méltóságodat a február' 2()-dikán hozzám küldött kegyes levele által reám bízottaknak miképen lett végbevéte?-léről alázatossan

tudósítani-Minekelőtte a selyem- és pamut-szövetek' vételéhez lát tam, a nevezetesebb kereskedésekben vizsgálódtam, hogy meg tudhassam, mellyikben lehet a kivánt árúkat legjobban meg venni. A házi bútorok' vételében is hasonló módot követtem.

Minden idevaló jelesebb raktárakban megfordultam s úgy ta láltam , hogy a Nagelében nem csalt legjobb ízlés szerint ke

Különb f éle levelévé k. 105 szültek, hanem legolcsóbbak is találtatnak. A nyugtatott con-tókat idemellékelve küldöm Méltóságodnak.

Mindont, a legnagyobb szorgalommal berakattam s md Ga zsi nevű fuvarosnak át is adtam , a ki holnap Gertibe fogja küldeni.

A nádmézet néhány nappal később fogom elküldeni ; mert Horgas kereskedő úr bizonyossá tett , hogy a legközelebb következő héten különösen jó s szép árúi érkezendnek Triest-ből, mellyek állal becsületet nyerni reményi.

Kívánom, hogy minden megfeleljen Méltóságod' várako zásának , s alázatosan kérem , méltóztasaék ezután is hasonló bizodalommal

megtisztelni-Ezeel Méltóságod' nagy kegyességébe ajánlott, tartozó mély tisztelettel maradok

Méltóságodnak

_ *

alázatos szolgája N. N.

99. Hirtelen elutazásról szóló tudósítás.

Kedves drága Úr!

Különös körülállások elutazásomat annyira siettették , hogy lehetetlenné lett magamat Kegyednek személyesen ajáu-lauom. Vegye legszívesebb köszönetemet szívességiért. Változ-hatatlan tiszteletlel s álázatossággal vagyok

Kegyednek

köteles szolgája

N. N. '

93. Egy mesterlegéiiy fővárosba lett meg

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 109-115)