• Nem Talált Eredményt

Mentegető levelek

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 169-176)

Azt bizonyosan el kellet vesztenem ; különben nyilvános tár

IX. Mentegető levelek

Bocsánalkérő- és mentegető leveleket akkor írunk, midőn vagy valósággal hibáztunk , vagy csak gyanúba estünk. Ezen leveleket őszinte hangon írjuk s engedjük a sziyet beszéleni.

Kopasz vagy költölt mentséget előhozni sokkal roszabb , mint hibánkat őszintén megváltani s a megsérlettól becsánatot kérni.

Ha valakinek kérését nem teljesíthetjük, lerjeszszük elő az akadályoztató okokat mentegető levelünkben s ajánljuk más esetekben szolgálatunkat.

A mentegető levelek a VII és VIII. számok alatt foglalt emlékeztető-, intő-, feddő- és szemrehányó levelekre szóló válaszok.

W6. Egy jó barát barátja előtt hosszas hallga tását mentegeti

( Kedves Barátom !

Hogy hosszas hallgatásomon panaszolkodtál , az barátsá godnak bizonysága s előttem olly kedves , hogy köszönettel tar

160 Harmadik

osztály-lozom érte. Igaz , hogy illetlen volt illy soká hallgatnom ; de az , mi az írástól tartóztatott , olly nehéz büntetés recím nézve , hogy azzal a legnagyobb vétkeket is meg lehetne büntetni.

Nem akarom azt voltaképen előadni; mert felek, nehogy hosz-szas mentegetésem szinte olly kedvetlenségedre legyen , mint hosszas hallgatásom. De arról méltán bizony ossá lehetlek, hogy valamint eimekeló'lte voltam , úgy mindenkor maradok

Neked

hív barátod N, N.

- ítt. Válasz a 167 sz, a, levélre.

Kedves Barátom !

Levelének kifejezései- olly, sértők, hogy azokon a legjobb szívnek is meg kell indulni. Én Önnek örömest szolgálnék e-légtctellel , de nincs tehetségemben. Nem engem , hanem Ont illetné a mentegelés. Igaz , hogy Ön Sz . . . űr' dolgát mint tit kot nyilatkoztatta ki nekem s én azzal úgy is bántam , mint titokkal; de Önnek elbocsátott szolgája , ki basoulóképe/i ba rát' számába látszik tartozni , talárt bosszúvágyból fecsegte ki azt. Nem barátitól, hanem cselédeitől őrizkedjék. — Ez szol gáljon Önnek jövendőre sinórmérlékúl.

Ezen méltatlan megsértetésemet -ágy nézem , mint köny-nyen fellobbanó indulatának következését s kérem Önt, győ"

ződjék meg ártatlanságáról

hív barátjának N. N.-.nck.

líö* Egy gyaniíba e selt mentegeti maga t, Tekintetes sat. " ,

A tekintetes Úr neheztel reám , mert azzal vádoltatom y hogy vakmerőén szólottam meg a tekintetes Urat. De a tekin tés Úr igazságosabb, mintsem azt, ki olly soká dicsekedett a tekintetes Úr' hajlandóságával, m eghallgalallanul kárhoztat hatná- Engedje a tekintetes Úr , hogy őszinte vallást tegyek.

Nem tagadom , hogy senator N. . . úr előtt kijelentettem G ...

úr' dolgának elintézéséről véleményemet, de milly szándékkal, milly kifejezésekkel tettem azt, senator N. úr félremagya

Külöubféle lerelek. J61 rázta vagy szántszándékkal hibásan tudósította arról a tekin tetes Ural. Eri egy a könnyelműség által elragadta tó ttnak szo morú sorsán szánakoztam s kinyilatkoztattam, hogy vétkei nem gonosz szivéből származtak, nem rósz characterének követke zései ; de azt nem állítani, hogy, az ellene hozott Ítélet igaz ságtalan. Amarról a tekintetes Úr bizonyosan meg van győ-győdve, ennek igazságát pedig D... úr bizonyíthatja be ki senalor N... úrral volt beszélgetésemet szóról szóra hallotta izén dolog reám nézve fontosabb , mintsem igazsága egyedül állításomon alakíttathatnék ; tessék e részben D ... urat is meg hallgatni. Az ő vallomása ki fog a gyanú alól menteni s az ál tal a tekintetes Urnák hozzám való hajlandóságát ismét meg nyerem. Méltóztassék igazságosan bánni velem , a ki szín nél-kuh tiszteletlel vagyok

A tekintetes Úrnak

alázatos szolgája N. N.

179. Mentegetés, hogy a meghívást el nem fo gadhatjuk.

Kedves Barátom!

,,.., Barátságos meghivásod nagy örömemre volt a mindjárt Jökéltem magamban, hogy meglátogatlak. De míg Marim mal az elmenetelről beszelek , azon szomorú hirrel érkezek a-nyámtol egy levél, hogy nehéz beteg . hogy a levél' vételével azonnal hozza siessek. Ennél fogva ki fogsz menteni s megen geded, hogy ezen szomorú hirrel alkalmatlankodtam ; de mint barátod el nem hallgathattam azt..

Isten hozzád í Jó mulatságot kivan

igaz barátod N. N.

•SÓ. Mentegető levél, hogy el nem búcsúztunk (Egy atyafihoz.)

Kedves Uram Bátyám!

Holnap O . . . ba útnak indulok. Még egyszer meglátogat tam volna kedves Uram Bátyámat, ha időm és a körúlálUsok engedtek volna. Véletlenül nyertem alkalmatosságot az elü

lt

162 Harmadik osztály.

lázasra s •orra magamat csak hamar el- is tökéltem. .Nagyon fáj lalom , hogy még egyszer kedves Uram Bátyámat nem láthat tam s jótéteményeit és szép tanításait személyesen meg uem kö szönhettem. Az isten legdúsabb áldásával jutalmazza meg azokat.

Ez életben nehezen fogom látni kedves Uram Bátyámat , de . úgy reményiem végezni földi pályámat , hogy a jobb világban viszontlátásunknak örülhessek.

Én kedves Uram Bátyám' szívességeit soha el nem felej tem s mindenkor tisztelettel leszek

Kedves Uram Bátyámnak

alázatos rokona N. N.

191. Egy atya fiát mentegeti.

Kedves drága Úr!

Nagyon fájlalom, hogy fiam magaviseletével meg nem elégszik. Én komolyan megintettem s kijelentettem neki , mi lesz következése , ha meg nem jobbul. Reménylem , hogy in téseim nem lesznek sikeredének. Kérem azért Uraságodat , en gedjen meg neki , részesítse ismét szeretetében s ne sajnáljon reá vigyázni, hogy a rósz társaságok által újra el ne csábíttas-sék. Nem örömest fárasztóm ezekkel Uraságodat, de kinek adhatnám át olly bizodalommal gyermekemet, mint Urasá-godnak? Fiamnak háladatoaságára bízvást számot tarthat Ura-ságod , ki mihelyt a dolgot jobban tudja megítélni , Uraságod-ban legnagyobb jótevőjét fogja tisztelni.

Óhajtva várok alkalmatosságot Uraságodnak kinyilatkoz tathatni hálámat s vagyok

Uraságodnak

kész szolgája N. N.

. Egy fiúnak szülőihez írt mentegető levele.

Kedves Szülőim!

Igen megzavarodtam kedves drága Szülőimnek levelén.

JVÍa nem vártam levelet; annál kevésbbé illy rettentőt. Alig tudok magamhoz jöni , alig tudok válaszolni kedves

Szülőim-Különb fél e le r elek. 163 nek. Kedves Szülőim s/ránkoznak és fenyegetődznek ! — Én a legmélyebb alázatossággal kérek bocsánatot. — Istenem ! mit mondjak? — Megismerem, hogy hibáztam; de N... úr igen keményen ítél. "Egy kétszer később jöttem haza ; mert víg barátim' társaságában tovább mulattam , mint kellett vol na, de más kicsapongásokban részt nem vettem. N... úrnak cllenmondani nem akarok; meg vagyok győződve, hogy java mat akarja. Magam is átlátom , hogy ártalmamra s veszedel memre volt azon társaság. Kérem kedves Szülőimet , ne kép zeljék léténél roszabbnak magamviseletét s bocsássák meg hi báimat. Eléggé kínoz azon gondolat, hogy szomorúságot okoz tam kedves Szülőimnek s hogy kedves anyám olly aggódásban volt miattam. Szentül fogadom , hogy nem sokára kedvező tu dósítást nyernek rólam kedves Szülőim. N ... úr ismét meg fog elégedni magamviseletével. Én kedves Szülőimet soha töb bé nem fogom b ásítani. Hogyan volna lehetséges az erény- és becsületérzésről, mellyel kedves drága Szülőim' példája s jó tanításai csepegtettek belém, egészen lemondanom? Legyen bizodalmok kedves Szülőimnek legszentebb Ígéretemben s sze ressék ezután is

vétkeit megbánó fiokat N. N ... ét.

Mentegető levél, hogy a kölcsönt a megha tározott időben vissza nem fizettük.

Nemzetes Úr ! .

Kiméltetésemet a legnagyobb köszönettel ismerem meg s mindent feláldozok, csak hogy kötelességemet elmellőxni ne láttassam. Mivel nem volt annyi pénz kezem között , hogy a nemzetes Urat kielégíthettem volna, kénytelenítteltem az ide mellékelt summát egy jó barátomtól felvenni, csak hogy Ön nek megmutassam , hogy jóságával visszaélni nem akartam.

Ne terheltessék a nyugtalványt elküldeni.

Én tiszteléttel maradok A nemzetes Úrnak

köteles szolgája N. N.

11*

164 Harmadik osztály.

184. Mentegető levél, hogy a reánk bízottat el nem végezhettük.

Tekintetes sat.

Engedelmet kérek , hogy annak , mit reám bízni méltóz-tatott , előbb végére nem járhattam. Szorgos foglalatosságaim ezen dolgot akaratomnál tovább halasztani kényszerítettek. A-zonkivül más váratlan akadályokat is el kellett lávoztatnom.

Nagyon sajnálom , hogy tekintetes Uraságod' kívánságát e részben nem teljesíthettem. De reménylem , hogy jövendőben pontosabban fogok eljárhatni tisztemben . mint a jelen körül-állások megengedték. Tekintetes Uraságodnak mindenkor a legnagyobb szívességgel fogok szolgálni.

Tisztelettel vagyok

alázatos szolgája N. N.

185. Mentegető levél, hogy az ajánlott hivatalt nem fogadtuk el.

Kedves drága Uram Bátyám !

A gróf H ... nál megüresült nevelői hivatalról tudósítani méltóztatott s azon kívánságát kinyilatkoztatni , hogy azt elfo gadjam. De egyszersmind azt is meghagy ta kedves drága Uram Bátyám, hogy jól fontoljam, mennyiben felel meg ezen aján lás' elfogadása kívánságaimnak. Ezen atyai gondoskodásért ve gye legnagyobb köszönetemet. — Parancsolata szerint a támo gató és ellenkező okokat megfontolván , megvallom , hogy az utóbbiak határozták el szándékomat.

Igaz ugyan, hogy néhány évig gond nélkül élnék; de mivel a grófnál további előmozdíttatásomra nincsenek kinézéseim , az által csak jövendőbeli állapotomról való gondjaimat szaporíta nám ; mért itten telt ismeretségeimet félbe kellene szakaszta nom, mellyeknek szerencsém' előmozdításába nagy befolyásuk lehet. — Tanitványimmal teendő utazásaimban elég alkalma tosságom volna szép tapasztalásokkal bővíteni ismereteimet;

de a fentebb előadott okból kételkedem ezen haszon czélirá-nyosságán is. Meglehet , hogy B . . . ben is elérném czélomat ; de bizonyos vagyok, kedves Uram Bátyám nem kívánja, hogy egy tálamra bízzam jövendő szerencsémet. — Gyermeki kö telességem is azt hozza magával , hogy anyámat vegyem tekin

Különbféle levelek. 165 télbe ; ő szegény , öreg és erőtlen. Nekem nehezen esnék olly messze távozni tőle; meri hihelőlcg többé nem látnám. Ked ves Uram Bátyám ismeri nén jenek hozzám való szeretelét. Tá vollétem nevelné bánatai ; én pedig azzal vádolnám magamat , hogy életének örömeitől fosztani meg, hogy napjait megrö-vidílém. Ha a jövendő ezen hivatalnál kedvezőbb kinézésekkel bíztatna is , e miatt nehéz volna szerétéit hazamtól elválnom.

Ezek a főokok , mellyekből kegyes ajánlását nem fogad hatom el. Kérem kedves Uram Bátyámat, méltóztassék mé lyebb belátása szerint megítélni azokat s nekem más utasítást adni , ha indító okaimat elégteleneknek

látná-Ezzel maradok

tisztelő öcscse N. N.

' •

1§6. Mentegető levél, hogy személyesen nem búcsúztunk el

(Egy jó baráthoz.) Kedves Barátom!

Ha ezen soraimat fogod olvasni , mar távol leszek. Sze mélyesen nem búcsúztam el, meri nagyok vollak volna az el válás' fájdalmai, s az állal neveilem voíiia búsongásodal. Fel tetlem azérl magamban , hogy titokban fogom előlied elmene leiem' idejét tartani. A szív ellene volt ezen szándéknak , de a józan ész parancsolta. Sírva búcsúzom Tőled , sírva mondom az utolsó islenhozzádat. De kedves Barátom, képzeld távollé tünkön túl a viszonlálás' boldog óráját l — Ezen időközben le velezni fogunk egymással; én minden hónapban írok, s Te válaszoddal fogod viszonozni barátságomat Tudósítani fog lak állapotomról s ki fogom nyilatkoztatni gondolalijnat , ki-vánságimat s Te nekem a Tieidet. Oszinlék leszünk egymás hoz s elfelejtessük egymással a távollét' szomorú ejnlékét.

Én mindenkor leszek

hív barátod N. N.

166 Harmadik osztály.

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 169-176)