• Nem Talált Eredményt

Külöubféle levelek. 14Í»

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 159-164)

Ismervén az Úr' pontosságát, a pénzemre szükségein nem lévén , mind eddig nem akarlam az urat emlékeztetni.

Azon bizonyos reménységgel az Úr' szívességében, hogy az említett kamatokat még e héten megküldi , tisztelettel va gyok

Az Úrnak

köteles szolgája ' N. N.

158. Emlék eztetés egy contó' kifizetésére.

\ ,

Kedves drága Úr!

A múlt hónap' 13-kán küldött contómról (számviteli kivo natomról) kétségkívül elfelejtkezett az Úr. Kénytelen vagyok ar ra emlékeztetni az Urat; mert rövid idő múlva nagy summa- ' kát kell lefizetnem , s pénz nincs kezem között. Ha ezen ked vellen helyeztetésben riem volnék, nem alkalmatlankodnám le velemmel. Kérem , ne v«gye rósz néven s lessék jövendőben is parancsolni velem.

Tisztelettel maradok Az Urnák

alázatos szolgája N. N.

159. Tartozásra emlékezte lés egy távollévő

• urasághoz.

Tekintetes sat-Jóakaró Uram!

P ... ről elmenetekor bizonyossá méltozlat9tt tenni , hogy tartozása' kifizetésére gondja lesz a tekintetes Úraak , mihelyt N... ben rendbefogta szedni dolgait. Tökéletesen meg lévén a tekintetes Úr' pontosságáról győződve, Ígéretei' teljesítésén soha sem kételkedtem s most sem merészelném sürgetni a fi zetést , ha házi viszonyaim nem kényszerítenének.

Bátorkodom azért a tekintetes Urat ígéretére emlékeztetni s reménylem , hogy azt a tekintetes Úr az előhozott okra néz ve rósz néven nem veendi. Kérem egész alázatossággal, mél-tóztassék kegyesen teljesíteni igéretét ; mert egy szegény mes terembernek mindenkor nagy szüksége van pénzére , ha hite lét nem akarja elveszteni s becsületesen kivan elélni.

150 Harmadik

osztály-Kérésem' teljesítéséért a legnagyobb köszönettel leszek a tekintetes Úrnak. Méltóztassék jövendőben is parancsolni ve lem , örömest fogok a legjobb munkával szolgálni.

Ezzel magamat úri kegyességébe ajánlom s tartozó tiszte letlel vagyok

A tekintetes Úrnak

alázatos szolgája N. N.

16O. Egy csizmadia tartozására emlékez tct egy Urat a nélkül, hogy világosan kérné adós

ságát.

Tekintetes sat.

Mind ez ideig munkámmal megelégedni méltóztatolt, nem tudom lehat, mi szolgáltatóit arra okot, hogy már olly régen nem parancsolt velem a tekintetes Úr. Én a legnagyobb ügye-kezeltel azon vollam , hogy a tekintetes Úrnak a legjobb mua-kával kedveskedjem, tudtom nélküli hiba tehát az, melly eu-gem a tekintetes Úr' kegyességétől megfoszlott. Bátorkodom azért reményleni, hogy kegyes izenete átal ezen bizonytalan ságból kiszabadít a tckmteles Úr.

Mcllyért is alázalosau escdezvén, tartozó mély tisztelettel maradok

A tekintetes Úrnak

alázatos szolgája N. N.

csizmadiamcstcr.

161. Is metélt emlékeztetés.

Tekintetes sat.

Ez már hatodik levelem, mellyben 100 ezüst forintom' megfizetését kérem. Eleinte kopasz mentségekkel s hiú remé-nyekkel bíztatott a tekintetes Úr s utolsó leveleimre válaszolni sem tetszett. Ha én is úgy bánnék hitelezőimmel, roszul vol na dolgom; de én kénytelen vagyok kifizetni azokat, szüksé ges tehát, hogy cngemet is/ elégítsenek ki adósaim. Már esz tendeje, hogy a tekintetes Úr más vendégházba jár.. Azt nem veszem rósz néven , csak pénzemet küldje meg ! Én több le

Kúlönbféle levelek. 151 veiét írni nem fogok ; de ha két hét múlva ezen írásomnak si kerét nem látom, kénytelen leszek azon úton keresni sajáto mat, melly a tekintetes Úrnak nem válik becsületére, nekem pedig sok bosszúságot okozand.

N. N.

16*. Emlékeztetés a házbér' kifizetésére.

Kedves Szabómester Uram!

Nem gondolom, hogy megharagudhatnék réám , mivel új ra emlékeztetem a házbér' kifizetésére. Maga átálálja az Úr , hogy kívánságom igazságos.

Mások a házbért eló're fizettetik meg ; én csak akkor ké rem , midőn a lakó már fél évig használta a szálast. Én becsü letében tökéletesen bízom ; de mivel mostani helyeztetésemben én is, nagy szükségben vágyók, kérem az Urat, ne sajnálja legfeljebb egy hét alatt kifizetni tartozását. Még egy egész évi bérrel adós s már a harmadik fél év is nem sokára eltelik, és az Úr' gondatlansága mindenkor egyenlő.

Nagyon sajnálnám , ha más módokhoz kényszerítene lát ni az Úr.

N. -N.

%

163. Egy késedelmes fizetőne'k szóló

emlé-• kéz tető le vél.

Tekintetes sat.

A tekintetes Úr bebizonyította , hogy az embernek béke tűrését a legkeményebb próbára tenni nem . lehetetlen. Már három esztendeje, hogy különbféle szín alatt napról napra ha lasztotta 100 ezüst forintból álló tartozása' lefizetését s^cét száz nál többször voltam minden siker nélkül a tekintetes Úrnál. A-zonban azt is tudja a tekintetes Úr, hogy olly nagycsaládot mint az enyém , henyéléssel táplálnom nem lehet , hanem reg geltől estig kell dolgoznom , „ ha nem akarom , hogy valamiben 'fogyatkozást szenvedjen. Őszintén megvallom, hogy, midőn az árúkat átvette tőlem a tekintetes Úr ,, nem gondoltam , hogy plly characterü s k'özönségesen tisztelt Űr, kinek szembetűnő-jövedelmei vannak , olly méltatlanul bánhatnék egy polgárral, s őt illy soká várakoztathatná, vagy épen veszedelembe hoz hatná igaz keresményét. Vannak ugyan esetek, mellyekben a

152 "- Harmadik osztály.

ponlos fizetés' reményéről egészen le kell mondanunk ; de e-jsek azon közönséges szerencséden esetekközé tartoznak, mely-lyeket gyakran megsiralunk , de azért öl nem csüggedímk.

Csak a tekintetes TJr foszthat meg egy szegény embert mindéi}

kedvétől,

Kérem még eszcr alázatosan a tekintetes Urat, tessék leg feljebb egy hónap alatt lefizetni tartozását; mert ellenkező e-, petre a törvényhez kénylelenítlellem folyamodni, mit nem ö-.

römest tennék, hogy, azon lisztelet ellen vetkezni ne láttassam, mellyel a tekintetes Úrnak tartozom,

•Kegyességébe ajánlott maradok A tekintetes Úrnak

alázatos szolgája N. N. , 164. Egy jó barát barátját a válaszolásra

emlékezteti, Kedves Barátom!

Négy hónapja, hogy sem. levelet, sem utolsó levelemre választ nem kaptam, JNem szokván iljy hosszas hallgatásod-*

hoz, okát ügyekszem kinyomozni- Beteg vagy? attólaz isten, mentsen meg. — Elutaztál! — de hová ? — Sok a foglalatos ságod? -^ a»t nem gondolnám, •=- Megszűntél Barátom len ni? — az lehetetlen, így űzi egyik gondolat a másikat. De valamint a szorgalmatos íevelezés nem bizonysága a hív barát ságnak, úgy annak egy kis korig megszűnéséből a» hidegülést, következelni nem lehet; azonban ha kedves levelezésednek tí zen nagy szünetét a válaszolásban volt készségeddel egybcna-*

sonUtom , nyugtalanító gondolatok támadnak bennem,

Szabadíts ki mennél előbb ezen bizonytalan helyeztetés^

bői s írd meg , hogy élsz , hogy egészséges vagy s hogy még szereted

igaz barátodat N. N. ..ét.

>65. Egy testvér testvérét emlékezteti, hogy állapot) áról tudósítsa.

Kedves Öcsém !

Három hónapja , hogy nem tudósílál állapotod felől. Jól ismered anyánk' gondosságát, s nagyon csodálom, hogy hall

Külöiibfélc levelek. 453 gátasod által még nagyobbíthatod nyugtalanságát. Én mín-denképeii mentegetlek s ügyekszem megnyugasztalni jó anyán kat; de látom, hogy minden (igyekezetem melleit sem érhe tem el szándékom' czélját.

Ha beteg vagy, tudósíts valauielly jó barátod által álla potodról, majd olly móddal terjesztem jó anyánknak elejé be ezen szomorú hírt, hogy az őt kevésbbé fogja gyölreui, jniut azon félelem , mellyben miattad lebeg.

Foglalatosságok nem hátráltathaluak; mert úgy vélem » hogy legfőbb foglalatosságod Tieidet tudósítani hogy létedről , hogy ne aggódjanak sorsodon. Sőt ha igen szorgos dolgaid Tolnának is, egy két sor' Írására időt mindenkor nyerhetsz.

Ke késs' válaszolni levelemre, arra kér

hív bátyád

N. N,

VIII. Intő, feddő és szemreháiiyó levelek.

Intő, feddő és szemrehányó leveleket csak egymáshoz ha sonló személyek írhatnak egymásnak s az előjárók alatt való iknak. Ki nem rósz akaratból hibázott , azzal másképen kell bánnunk, minta könnyelművel, a könnyelművel másképen, mint a gonosz szándékból hibázóval, Ezekbeu is kiriekkinek természeti tulajdonságihoz és hajlandóságihoz kell alkalmaztat ni magunkati Ezen levelek' gyakran kímélő hangot kivannak , .mellyen megsértett, de valamint a haragtól, úgy a gyülölség-től is távollevő szívünk beszél. A nemes lelkű haragjában sem fakad illetlen kifejezésekre ; de ez czélirányos sem volna , mert a helyett, hogy azok által az olvasót valamiről meggyőz né s megjobbítaná , még inkább felirigerli. Az alacsony go • rombaságoknak és kisebbítéseknek ezen levelekből egészen ki kelj maradni, nehogy mást akarván feddeni, min magunkat legyük feddésre méltókká.

Az okosság azt tanácsolja, hogy azoknak, kik közelünk ben élnek, ha csak különös szükség nem kívánja , hasonló le veleket ne írjunk, hanem inkább személyesen mondjuk meg a mondandókat. A tapasztalás tanít, hogy a megsértettek köz ti levelezés , bár melly vigyázattal választassanak a kifejezések,

In document COLLEGE LIBRARY (Pldal 159-164)