• Nem Talált Eredményt

Munkabaleset kivizsgálása

In document Az üzemi baleset (Pldal 66-69)

II. Az üzemi baleset hazai szabályozása

2.6 Eljárás üzemi baleset esetén

2.6.1. Munkabaleset kivizsgálása

A munkavédelmi törvény határozza meg a munkáltatónak a munkavédelemmel (pre-vencióval) kapcsolatos legfontosabb kötelezettségeit, az alapvetõ fontosságú fogalmakat és a munkabaleset kapcsán alkalmazandó eljárási rendet. A munkavédelmi törvény hatá-rozza meg továbbá a munkabalesetek megelõzésének legfontosabb feladatait, a megfelelõ munkakörnyezet kialakításának szükségességét, valamint a kockázati elemeknek a meg-határozását. Ide tartozik a pszicho-szociális kockázat, mely a munkavállalót a munka-helyén érõ azon hatások összessége, amelyek befolyásolják az e hatásokra adott válaszre-akciókat, illetõleg amelyekkel összefüggésben stressz, munkabaleset vagy lelki eredetû testi megbetegedés következhet be. Ugyancsak a munkavédelmi törvény határozza meg a munkahigiénés vizsgálat fogalmát, mely a munkakörnyezetben lévõ kóroki tényezõk fel-tárását jelenti.215

A munkavédelmi törvény216szigorú elõírása szerint a munkabaleseteket nyilvántar-tásba kell venni, be kell jelenteni217és ki kell vizsgálni. A baleset bejelentésére az a mun-káltató köteles, akinek a munkavállalóját baleset érte.218A bejelentési kötelezettség alól az Mtv. Rendelkezései szerint 3 év elteltével mentesül, ami a 3 éves munkajogi általános elévülési idõvel áll összhangban.219A balesetrõl jegyzõkönyvet kell készíteni, melyben a lehetõségek szerint minden releváns tényt rögzíteni kell. Sajnálatos tapasztalat, hogy a munkáltatók jelentõs részénél a megválasztott munkavédelmi képviselõ a munkabal-esetek kivizsgálásában nem vesz részt, és a felvett jegyzõkönyvek a munkabalmunkabal-esetek leírása és a hozott intézkedések közötti összhangnak teljes hiányát mutatja.220 Súlyos

212 Mfv. I. 10.682/2000: Elévülési idõn belüli igényérvényesítés állapítható meg, ha a munkavállaló 1994. évi balesete alapján egészségi állapota, munkaképesség-csökkenése 1996-ban alakult ki, és a követelését 1998-ban terjeszti elõ.

213 Mfv. I. 10.544/2000: A kártérítés iránti igény elévülése megkezdõdik, ha a munkavállaló tudja, hogy a be-tegségét megállapították, és az üzemorvos emiatt a korábbi munkakör ellátását nem javasolja.

214 Mfv. I. 10.809/2005: A munkavállaló foglalkozási betegség miatt érvényesített kártérítési igénye elévülé-sének vizsgálatánál meg kell állapítani, hogy a betegségnek a munkakörével való összefüggésérõl mikor szerzett tudomást.

215 NAGYÁ. 2008, p. 24–27.

216 A munkavédelemrõl szóló 1993. évi XCIII. törvény.

217 Az OMMF-hez évente 23–27.000 bejelentés érkezik munkahelyi balesetekrõl, amely erõsen alulbecsült ér-téknek tûnik (http://www.emegy.hu), Letöltés ideje: 2009. 06. 09.

218 A munkáltató azonosítását nehezíti, hogy elõfordulhat olyan eset, hogy a munkáltató nem rendelkezik adó-számmal, pl. korábban az alkalmi munkavállalói könyv, illetve jelenleg az egyszerûsített foglalkoztatás ke-retében az a magánszemély munkáltató, aki termény betakarításához alkalmaz idénymunkásokat (Sz.G.:

Szigorúbb munkavédelem – A bírságok nyilvánossága, Munkaadó Lapja, XIV. évfolyam, 2007, p. 41–44.).

219 KOVÁCS2005, p. 44–47.

220 „A munkabiztonság helyzete” Tájékoztató a Kormány részére a nemzetgazdaság 2005. évi munkavédelmi helyzetérõl, Forrás: /www.munkajogikonferencia.hu", letöltés idõpontja: 2008. október 16.

problémát jelent ezekben az esetekben a fekete foglalkoztatás, mivel a munkabalesetet szenvedett és illegálisan foglalkoztatott munkavállalót a munkáltató nem foglalkoztatja tovább és a balesetet nem vizsgálja ki.

A munkabalesetnek nem minõsülõ üzemi balesetet szintén ki kell vizsgálni221és be kell jelenteni. A bejelentést a területileg illetékes222 megyei egészségbiztosítási pénz-tárnál kell bejelenteni. A kivizsgálás részletes szabályait a késõbbiekben külön fejezetben fejtem ki.

A bejelentett üzemi baleset tényét a megállapításra jogosult szerv határozattal állapítja meg. Elõfordulhat, hogy a bejelentett adatok alapján az eljáró szerv nem tud teljes körûen döntést hozni. Ilyenkor az egészségbiztosító jogosult helyszíni szemlét tartani. Ha erre sor kerül, a munkáltatónak együttmûködési kötelezettsége van.223

Amennyiben megszületik az üzemi baleset megállapítását tartalmazó határozat, akkor azt meg kell küldeni a biztosítottnak, a kezelõorvosnak, valamint a keresõképtelenséget elbíráló orvosnak.224Az üzemi baleset tényét megállapító határozat nélkül az üzemi bal-esettel összefüggésben egészségbiztosítási baleseti ellátás nem állapítható meg. Gyakran megtörténik, hogy a baleset bekövetkezte és az igény elbírálása között akár hosszabb idõ is eltelik, és a sérültnek ez idõ alatt is szüksége van a megfelelõ gyógyszerre, gyógyászati segédeszközre, gyógyászati ellátásra. Alapesetben az Ebtv. alapján ezek árhoz nyújtott tá-mogatással vehetõk igénybe, nem pedig ingyenesen, mint üzemi baleset esetén. Az üzemi baleset jogerõs megállapításáig a biztosított által kifizetett térítési díjakat a megállapítást követõen – a jogosult kérelmére – az egészségbiztosító soron kívül megtéríti. Az alábbi-akban nézzük meg a pénzbeli ellátások, azaz a baleseti táppénz és a baleseti járadék iránti igényre vonatkozó bejelentési szabályokat.

Baleseti táppénz esetén:

A táppénzre vonatkozó megfelelõ szabályokat kell alkalmazni a baleseti táppénz iránti igény bejelentésére, elbírálására és folyósítására azzal az eltéréssel, hogy a meghosszab-bítása az orvos szakértõi szerv hatáskörébe tartozik. Visszamenõlegesen legfeljebb hat hónapra lehet megigényelni, mely határidõ jogvesztõ határidõnek számít. Leghamarább az igénybejelentés napját megelõzõ hatodik hónap elsõ napjától lehet megállapítani.225 Mind az aktív, mind a passzív jogon járó baleseti táppénzt a foglalkoztatónál kell megigé-nyelni. Az igényt az illetékes egészségbiztosítási pénztár bírálja el, kivéve, ha a munkálta-tónál mûködik társadalombiztosítási kifizetõhely, mert ilyenkor az igényt a kifizetõhely bírálja el. Ha a munkáltatónál nincs társadalombiztosítási kifizetõhely, akkor foglalkoz-tatási igazolást kell neki kiállítania, és ezt három munkanapon belül a többi igazolással

221 A kivizsgálás során feltárt tényeket minden esetben pontosan dokumentált jegyzõkönyvben kell rögzíteni.

222 A Magyar Köztársasággal szociális megállapodást kötött harmadik országok Magyarországon biztosított állampolgárainak korábban elszenvedett üzemi balesete esetén kizárólagos illetékessége van a Fõvárosi és Pest Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnak.

223 Ennek alapján köteles a szükséges felvilágosításokat megadni, a rendelkezésre álló egyéb dokumentu-mokat megmutatni.

224 A határozatnak többek között tartalmaznia kell az üzemi baleset bekövetkeztének idõpontját, illetve azt, hogy az milyen egészségkárosító következményekkel járt.

225 Az igénybejelentés napjának azt a napot kell tekinteni, amikor igazolt módon postára adták, illetve sze-mélyes érkeztetés esetén az átvétel napját.

együtt a székhelye226szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztárhoz kell meg-küldenie. A munkáltató a foglalkoztatói igazolásokat két példányban köteles kiállítani, és annak egyik példányát öt évig megõrizni.227Szakembernek kell igazolnia a keresõképte-lenséget orvosi vagy kórházi, klinikai igazolással.228A kórházi és klinikai ápolást az OEP által rendszeresített nyomtatványon kell igazolni. Amennyiben a biztosított nem bocsát valamennyi szükséges dokumentumot és igazolást a munkáltató rendelkezésére, akkor a munkáltató ezt jelzi a foglalkoztatói igazoláson. Ebben az esetben a biztosító nyolcnapos határidõ megjelölésével hiánypótlásra szólíthatja fel az igénylõt.229Ha ez a határidõ ered-ménytelenül telik el, akkor a pénzellátás iránti igényt a biztosító a rendelkezésére álló in-formációk és tények alapján bírálja el. Az eljárás költség- és illetékmentes.230

Baleseti járadék esetén:

A balesti járadék iránti igényt a nyugdíj-megállapító szervnél kell bejelenteni. Ebben az esetben a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvénynek a nyugellátások megál-lapítására és folyósítására vonatkozó megfelelõ rendelkezéseit kell alkalmazni. Üzemi baleset esetén három, míg foglalkozási megbetegedés esetén egy éven belül lehet az igényt érvényesíteni. Az ellátás iránti igényt a kérelmezõ lakóhelye szerint illetékes nyug-díjbiztosítási igazgatóságnál kell bejelenteni. Az igénylõnek a kérelem benyújtásával egyidejûleg elõ kell terjesztenie az elbíráláshoz szükséges igazolásokat és adatokat is. Ha a rendelkezésre álló információk alapján további részleteket is tisztázni kell, akkor a nyug-díjbiztosítási igazgatóság kötelezheti a kérelmezõt személyes megjelenésre orvosi felül-vizsgálat, kórházi megfigyelés vagy pusztán személyes meghallgatás céljából.231A bal-eseti járadékkal kapcsolatos igény kapcsán az egészségkárosodás mértékét a Szakértõi Intézet szakértõi bizottságai véleményezik. A meghozott szakvéleményrõl tájékoztatniuk kell az orvost és a folyósító szervet. Végezetül a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság határo-zatban dönt a kérelemrõl, és ennek megfelelõen folyósítja, vagy nem folyósítja az el-látást.232

226 Adott esetben nemcsak a vállalkozás székhelyét kell ez alatt érteni, hanem annak telephelyét vagy fiókte-lepét is.

227 Az igényérvényesítés kapcsán nem bírhat relevanciával például egy esetleges jogviszony-megszüntetés kapcsán a munkavállaló joglemondó nyilatkozata. Ezt támasztja alá az Mfv.1.10.686/2000 „A joglemondás kiterjesztõen nem értelmezhetõ, ezért a munkaviszony megszûntetésével kapcsolatos igény fenn nem állá-sáról szóló munkavállalói nyilatkozat nem jelent a balesettel összefüggõ kárigényrõl való lemondást [Mt. 7.

§, Ptk. 207. §].

228 A baleseti táppénz megállapítása alapvetõen egy orvosi kérdés.

229 Ez egy olyan jogvesztõ határidõ, amelynek legalább az utolsó napján érkeztetni vagy postára adni kell a hi-ánypótlás tárgyát.

230 Ez teszi lehetõvé, hogy mindenki az anyagi és egyéb vagyoni, jövedelmi helyzetének bizonyítása nélkül, gyorsan és egyszerûen élhessen a jogorvoslat lehetõségével.

231 Ez a társadalombiztosítási szerv és a biztosított közötti jogviszony tartalmát képezõ együttmûködési kötele-zettség lényeges eleme.

232 A baleseti járadék megállapításával kapcsolatos eljárás szintén illeték- és költségmentes.

In document Az üzemi baleset (Pldal 66-69)