• Nem Talált Eredményt

Mintatanításra hirdetett pályázatunk

A m a g y a r Hiszekegy m i n t a t a n í t á s keretében való feldolgozására hirdetett p á l y á z a t u n k r a a kitűzött határidőig a következő jeligés p a l y a m u n k á k érkez-tek be :

1. "Magyarország nem volt, hanem lesz !» 2.—3. «Légy híve rendületlenül Hazádnak, óh magyar !» 4. A taní-tásnál nem az a legfontosabb, hogy minél több isme-rettel halmozzuk el a tanulót hanem az, hogy a lel-kében élő értékes gondolatokat ós nemes érzéseket kitermeljük .5. «Talpra magyar!" 6. «0h, ne csüggedj, én nemzetem, Nincsen veszve még semmi s e m : Él az Isten!" 7. Vadrózsa. (Nevet rejtő levél hiányzik.) 8. «Ember küzdj és bízva bízzál !» 9 . . . . Hiszek Magyar-ország feltámadásában. 10. . . . övék lesz a mennyor-szága 11. Gyermeki hit legyen a mienk, a mi hitünk pedig a gyermeké. 12. Ne bántsd a magyart I 13. «É1 magyar, áll Buda még 1 »14. Salve Regina. (Nevet rejtő levél hiányzik.) 15. i H a Isten velünk, ki ellenünk?"

16. «Még jőni kell, még jőni fog Egy jobb kor, mely után Buzgó imádság epedez Százezrek ajakán." 17.

•Turul madár szállj!" 18. «Higyj, remélj és dolgozz!"

19. «Ali Buda, él magyar még!" 20. «Ha Isten velünk ki ellenünk!?" 21. Villa (Nevet rejtő levél hiányzik.) 22. -Nem, nem, soha!» ű)'). A h::*a minden előtt!

24. "Hiszek Magyarorsz.ág feltámadásában." 25. Légy hív mindhalálig. 26. A jó tanítónak vallásosnak is kell lennie! 27. Szent legyen a haza mindenki előtt! 28.

Magyarország jövője a tanítói-ág kezében van ! 29. Fel-szabadulunk. (Nevet rejtő "levél hiányzik.) 30. Feltáma-dunk I 31. «Hiszek Magyarország feltámadásában!»

32. «Te benned bízom, U r a m ; Ne Szégyenüljek meg soha!" (Nevet rejtő levél hiányzik.) 33. A hit láthatatlan korona a fejünk felett. 34. Gyermekeinké a jövő. 35.

Magyar, legyen hited ós lészen országod. 36. Vass Jenő, vers. 37. H i s z e k . . . 38. «Nem ragyogni: Használni aka-rok !» 39. Lesz még ünnep a világon ! 40. Pro Patria. 41.

• Ima, fohász, vagy lázadás vagy átok O. tromol, míg a kő-szirtet kivájja." 42. "Hiszek egy Istenben." 43. Ezért hi-szem, akármit mondjatok, IIoj;y a magyar nem vész el, élni fog. 44. Hazaszereteted minden parányát öntsd tanít-ványaid lelkébe: Magyarország feltámad. 45. Ist n, h a z a ! 46. «Legyen m k i i n k a mi hitünk szerint!" 47.

• Magyarország nem volt, hanem lesz." 48. Credo. 49.

Hungaria Irredenta. 50. Integritás. 51. Nagy Béla, vers.

•52. Él a magyar, áll ős Buda még, Boldog leszen még a magyar nép. (Nevet rejtő levél hiányzik. Nem minta-tanítás.) 53. A feltámadásba vetett rendíthetetlen hit nélkül nem lehet feltámadás. 54. Honszerelem — imádsággá válik. 55. Ne félj, csak higyj ! 56. B. J. áll.

tanító Makó. 57. «Hiszek egy Hazában.» 58. "Magyar-ország nem volt, hanem lesz!" 59. K. Gy. áll. tanító Szentes. 60. Imádkozzál és dolgozzál! 61. j g nem lehet, hogy annyi szív Hiába onta vért S keservben annyi hö kebel Szakadt meg a honért!" 62. Él magyar, áll Buda még.

A beérkezett 62 pályamunkából, m i n t a pályázati feltételeknek meg n e m felelők, a pályázatban részt n e m v e h e t n e k : a 21. (vers), a 29. (vers), a 36.

vers, névaláírással), az 51. (vers, névaláírással), az 52. (levél, jeligés levél nélkül), az 56. (névalá-írással) és az 59. (névalá(névalá-írással).

— A kultuszminiszter üdvözlete a Magyar Gazda-szövets; ghez 25 íves jubileuma alkalmából. «A Magyar Gazdaszövetség huszonötéves j u b i l e u m a alkalmából köszöntöm a t. Elnökséget s a szabadoktatás és népművelés terén kifejtett munkásságának elisme-réséül, hálás köszönetemet n y i l v á n í t o m úgy a t.

Szövetségnek, m i n t a jubiláló Bernát I s t v á n alelnök ú r őméltóságának s k é r e m , hogy a j ö v ő b e n , miként a m ú l t b a n is, a falusi nép müveléset minden ren-delkezésére álló módon előmozdítani szíveskedjenek.

F o g a d j a a t. Elnökség kiváló tiszteletem nyilvání-tását. Budapest, 1921. évi j a n u á r hó 21-én. A minisz-ter helyett dr. Pékár s. k. á l l a m t i t k á r i .

— P e t i i Elek r e f o r m á t u s püspök m e g h a l t . Petri Elek, a dunamelléki r e f o r m á t u s egyházkererület 'püspöke, hosszú szenvedés után h a t v a n n y o l c éves

k o r á b a n meghalt. Az e l b ú n y t jószívűségével és hazafiasságával t ö m é r d e k tisztelőt és b a r á t o t szer-zett. Halála széles k ö r ö k b e n kelt n a g y részvétet, m e r t működésével m i n t a b u d a p e s t i r e f o r m á t u s teológia volt t a n á r a és m i n t püspök, sok érdemet szerzett a r e f o r m á t u s hitélet és a d u n a m e l l é k i egy-h á z k e r ü l e t fölvirágoztatása körül.

— Apponyi Albert gróf előadása. Gróf Apponyi Albert a keresztény n ő i tábor vezetőségének a meg-h í v á s á r a előadást t a r t o t t k ü l p o l i t i k a i meg-h e l y z e t ü n k r ő l a régi képviselőház n a g y t e r m é b e n . A t e r m e t zsúfo-lásig megtöltő közönség fölállással és n a g y tapssal fogadta Apponyit, aki beszédében abból a két

alap-26 N é p t a n í t ó k Lapja 8 — 12. szára.

tételből indult ki, h o g y a béke m a i f o r m á j á b a n v é g r e h a j t h a t a t l a n u g y a n , mégis a legközelebbi jövő-ben hiányzik ellenfeleinknél a l é l e k t a n i alapföltétel ahhoz, hogy a békét meg lehessen változtatni. A m e g n y u g v á s azonban n e m jelent l e m o n d á s t s ne-k ü n ne-k ne-kötelességünne-k, h o g y a béne-ke revíziójánane-k vár-h a t ó pillanatát a m a g u n k részéről m i n d e n módon siettessük. A m i r e m é n y s é g ü n k a l a p j a , amelyre é p í t h e t ü n k , hogy N y u g a t - E u r ó p á n a k is létérdeke, hogy K e l e t - E u r ó p á b a n r e n d ós n y u g a l o m legyen.

E n n e k bekövetkezése pedig csak a k k o r várható, h a Magyarország életképességét biztosítják. Az utód-államok közül e g y i k n e k sincs m e g az egységnek organikus föltétele, viszont a t ö r t é n e l m e t sem lehet m i n t t a n ú t elutasítani, m e r t h a az ezer esztendőn keresztül azt m o n d t a , hogy Magyarország a termé-szet törvényein a l a p u l ó egység, a k k o r ez örökéletű igazság. Az is teljességgel lehetetlenség, hogy a m a -gyar k u l t ú r á t alacsonyabbrendű k u l t ú r á n a k lehes-sen t a r t ó s a n alávetni. E z hasonló volna ahhoz, — m i n t ahogy az a m e r i k a i u n i t á r i u s o k n a k Erdély-b e n j á r t kiküldöttei í r t á k jelentésükErdély-ben — m i n t h a A m e r i k a egy részét a mexikóiak u r a l m á n a k vetnék alá. E u r ó p a i érdek, h o g y a n y u g a t i civilizáció és k u l t ú r a területe kitágíttassék, n e pedig szűkíttessék.

M i n d e tények együttvéve készítik elő azt a lelki hangulatváltozást, a m e l y lehetővé f o g j a tenni a béke revízióját. A d d i g is fejlesszük mezó'guzda-s á g u n k a t , i p a r u n k a t émezó'guzda-s k e r e mezó'guzda-s k e d e l m ü n k e t émezó'guzda-s vigyáz-z u n k arra_ a j o g u n k r a , ' amelyet a kisebbségek vé-delme érdekében a békeszerződés j u t t a t o t t n e k ü n k . A m i végül politikai orientációnkat illeti, m a n e m szabad kifejezetten l e k ö t n ü n k m a g u n k a t egyik fél-hez sem s a legnagyobb figyelemmel kell k í s é r n ü n k két állam bel- és külpolitikai f e j l ő d é s é t : Amerikáét és Oroszországét. Az előadás befejeztével a közön-ség lelkesen ü n n e p e l t e Apponyit.

— Petri Mór dr. — a Petőfi-Társaság tagja.

P e t r i Mór dr.-t, P e s t vármegye k i r á l y i tanfelügye-lőjét, a neves lírai költőt, a Petőfi-Társaság rendes t a g j a i közé választotta. P e t r i M ó r n a k egyik

leg-előkelőbb magyar i r o d a l m i t á r s u l a t u n k részéről jövő megérdemelt elismerésében kitüntetést lát a maga részére is a m a g y a r tanfelügyelői k a r . A Petőfi-T á r s a s á g ünnepi l a k o m á j á n az ú j t a g o k a t dr. Pékár Gyula elnök, közoktatásügyi á l l a m t i t k á r üdvözölte, akiknek nevében dr. P e t r i Mór m o n d o t t köszönetet.

— M r c i u s 15. N a g y dísszel ós meleg, őszinte lelkesedéssel ü n n e p e l t é k meg országszerte március 15-ikét. A nagy idők emléke e z ú t t a l nemcsak a hazafias érzés fokozására hatott s e r k e n t ő e n , h a n e m a l k a l m a t nyújtott a z o n két f o r r a d a l o m m a l való összehasonlítasra is, amelynek n y o m á n csak átok és szenvedés fakadt, s mely az ország megcsonkí-tását, tönkretótelét eredményezte. A m i n d e n ü t t elemi erővel kitörő lelkesedós heve, s a jelen álla-p o t b a n megnyugodni n e m tudó elszántság remény-s u g á r k é n t világít a jövő felé. A f ő v á r o remény-s b a n éremény-s a vidéken m i n d e n ü t t szokatlan f é n n y e l ünnepelték m e g az iskolák is a n a g y napot. A m a g y a r egye-t e m e k és főiskolák i f j ú s á g a a V i g a d ó b a n egye-t a r egye-t o egye-t egye-t a m e g az ünnepélyt, h o l Wolf K á r o l y dr. mondott n a g y h a t á s ú beszédet. A m . kir. t o r n a t a n á r k é p z ő hall-gatói a «Nemzeti Tornacsarnok® helyiségében tar-tottak emlékünnepet, a h o l az ünnepi beszédet Lileráti E n d r e áll. el. isk. igazgató, t o r n a t a n á r j e l ö l t , a

Nép-t a n í Nép-t ó k L a p j a belső m u n k a Nép-t á r s a Nép-t a r Nép-t o Nép-t Nép-t a , mellyel n a g y h a t á s t k e l t e t t . A szép lefolyású ünnepélyt Bernáíh J á n o s igazgató mélyen átgondolt, tartal-m a s beszéde z á r t a be.

— A nemzeti érzés és a kereszt-íny erkölcs vér-t a n ú i . A m. kir. belügyminiszvér-ter 11,213. XII. 1921.

szám alatt r e n d e l e t e t adott ki, hogy a halotti a n y a -k ö n y v e -k b e n meg-különböztetett megjelölésben része-s ü l j e n e k azok, akik az úgynevezett tanácrésze-sköztárrésze-sa- tanácsköztársa-ság idején a n e m z e t i érzés ós a keresztény erkölcs szolgálatában v é r t a n ú h a l á l t h a l t a k . E z r e k r e m e g y a z o k n a k a száma, akik nyílt h a r c b a n estek el a becsület mezejón, orgyilkos kéztől véreztek el, a D u n a h u l l á m a i b a n leltek erőszakos halált, vagy a bitón végezték életüket. A magasztos eszmék e n e m e s v é r t a n ú i n a k halála okául — m o n d j a a ren-delet •—az á l l a m i anyakönyvekben «kivégzés golyó-val®, 6bírói kivégzés®, «lövóstől eredő sebesülés®

stb. van bejegyezve. Azokra vonatkozóan, akik két-ségtelenül a n e m z e t i ügy és a keresztény erkölcs szolgálatában szenvedtek v é r t a n ú h a l á l t , h a az anya-könyvekben h a l á l u k okául p l y a n h á l á l n o m v a n fel-tüntetve, amely alkalmas a jogszerű, halálraítélés látszatát kelteni, ezt a feljegyzést törölni kell és helyébe oly megkülönböztetett megjelölest alkal-m a z n i , aalkal-mely hősi önfeláldozásukat az utókor előtt h i r d e t n i és t a n ú s í t a n i képes. E m e g k ü l ö n b ö n t e t e t t megjelölések a k ö v e t k e z ő k : «A n e m z e t i ügy és a keresztény erkölcs szolgálatában v é r t a n ú h a l á l t halt®.

«A nemzeti ügy és a keresztény erkölcs szolgála-t á b a n szenvedeszolgála-tszolgála-t sebesülés (sérülés) köveszolgála-tkezszolgála-tében v é r t a n ú h a l á l t halt®.

— Tiszteleti doktorság. A b u d a p e s t i királyi m a g y a r T u d o m á n y e g y e t e m tanácsa Bartoniek Gézát, az Eötvös-kollégium igazgatóját, a kollégium 25 éves fönnállása alkalmával, a t a n á r k é p z é s terén elért érdemeinek elismeróseül, a bölcsészettudományok tiszteleti d o k t o r á v á avatta.

— Az Országos Közoktatásügyi T a n á c s nemrég ülést t a r t o t t a k u l t u s z m i n i s z t é r i u m b a n , hogy újból meg-a l meg-a k u l j o n és meg-a m meg-a i időkhöz meg-alkmeg-almmeg-azkodó szüksé-ges r e f o r m o k a t megvitassa. A m e g j e l e n t tudósok és ptedagogusok az ülés alkalmával kérelmet intéztek a miniszterhez azon célból, hogy a Tanács tagjai ezentúl képzett és tényleg m ű k ö d ő , m i n d e n politi-k a i iránytól f ü g g e t l e n paedagogusopoliti-k legyenepoliti-k. Kér-t é k Kér-továbbá, h o g y a miniszKér-ter álKér-tal kinevezeKér-tKér-t elő-adó tanácsnokok száma az eddiginél nagyobb legyen ós hogy egyes t u d o m á n y o s és t a n í t ó i körök is küld-hessenek be képviselőket a Tanácsba. Hogy kik lesz-n e k a Talesz-nács t a g j a i és a tisztikar hogy alakul meg, az a közeljövőben fog eldőlni.

— Két iskola gyűjtése az A k a d é m i a rtszére. A T u d o m á n y o s A k a d é m i a a n y a g i t á m o g a t á s á r a irá-n y u l ó hazafias fölbuzdulás l á irá-n g j a átmelegílette a m a g y a r t a n u l ó i f j ú s á g szívét is. A sarkadi állami polgári fiúiskola és a sarkadi községi polgári leány-iskola n ö v e n d é k e i 500 k o r o n á t gyűjtöttek össze és f ö l a j á n l o t t á k a T u d o m á n y o s A k a d é m i a céljaira. But-iéi Károly igazgató kísérőlevelében azt í r j a , hogy az összeg n e m nagy, de a becsületes s z á n d é k b a n m i n d e n paedagogus előtt nagy k i n c s e t : a t u d o m á n y i r á n t való tiszteletet, szeretetet és a hazafias köte-lesség gondolatát r e j t i m a g á b a n . Azt is í r j a a buzgó direktor, hogy a t a n u l ó k t a n á r a i k t ó l hallották ós a lapokban is olvasták, hogy az A k a d é m i a a n y a g i

13—91. szám. N é p t a n í t ó k L a p j a 17

gondokkal ktizködik ós az egyszerű, de becsületes szív s u g a l l a t á r a hallgatva, ö n k é n t ajánlották föl sze-r é n y fillésze-reiket. A sasze-rkadi t a n á sze-r o k és a s a sze-r k a d i d i á k o k példája — í r j a a B u d a p e s t i H í r l a p — való-színűleg h a m a r követőkre t a l á l m á s i s k o l á k b a n is.

Mert n y o m o r ú s á g a , nélkülözése közepette is hivatása m a g a s l a t á n álló, lelkes m a g y a r t a n á r és n e m -zeti ideáiokért hevülő m a g j a r diák sok van ebben a szegény kis országban. É s m i úgy érezzük, hogy azok a fillérek, amelyeket a m a g y a r diákság önzet-len lelkesedése h o r d a t u d o m á n y oltárára, m i n d e n n é l értékesebbek, m e r t a jövő m a g y a r nemzedék hitét, bizodalmát, a k a r a t á t is j e l e n t i k .

— Mozgalom a fővárosi ideiglenes tanszemélyzet véglegesítíse érdekében. A fővárosi tanszemélyzet n a g y o n megfogyatkozott, m e r t sok tanerőt a kom-' m ü n alatt t a n ú s í t o t t m a g a t a r t á s a m i a t t elbocsátot-tak és felfüggesztettek, sok pedig időközben nyug-díjba m e n t vagy betegeskedik. Az 1920. évi X . t.-c.

értelmében azonban a kinevezéseket és választáso-kat beszüntették s ú j a b b h i v a t a l o k a t sem szervez-nek. A főváros legutóbbi közgyűlésén szóbahozták ez ügyet s a t a n á c s döntése szerint az ú j a b b a n al-k a l m a z o t t t a n e r ő al-k e t ideiglenes tanszemélyzetneal-k minősítik. Dr. Sipőcz J e n ő p o l g á r m e s t e r szerint a t a n -személyzet szaporítására, illetve pótlására feltótlenül szükség van. Ideiglenes megbízásokkal és h e l y e t t e sítésekkel v a j m i kevés cél é r h e t ő el. Ezért j a v a s l a -t á r a a -t a n á c s á -t i r a -t b a n kéri a minisz-terelnökö-t, hogy a törvénytől eltérően, döntsön a m i n i s z t e r t a n á c s a tanszemélyzet véglegesítése ügyében.

— Az olasz földön nyugvó m a g y a r hösök s í r j á n a k gOndOiaaá L a p u n k előző s z á m a i b a n kellőképen m é l t a t t u k azt a mozgalmat, m e l y az Olaszországban elesett m a g y a r katonák s a n á l u n k elhalt olasz harcosok sírjainak kegyeletes gondozását tűzte célul.

A vallás- és közoktatásügyi m . kir. miniszter úr m o s t 167,082. V I I La. szám alatt a Hivatalos Közlöny legutóbbi s z á m á b a n körrendeletet intézett vala-m e n n y i egyházi főhatósághoz és tanintézethez, avala-mely- amely-ben felkéri a miniszter ú r a tanítóságot, hogy ezt a gyöngéd lélekre valló . elhatározást tőlünk t e l h e t ő készséggel támogassuk és elősegítsük. B i z a l o m m a l f o r d u l t e h á t a miniszter ú r a hazai t a n á r s á g h o z és tanítósághoz és kéri, bogy a kegyeletes cél érdeké-ben a közigazgatási hatóságok vezetőitől jövő meg-keresésekre a megalakítandó helyi bizottságokban a n e k i k s z á n t szerepet vállalják el, a helyi bizottságok megalakításában i r á n y í t ó a n , buzdítóan és t á m o gatóan m ű k ö d j e n e k közre. A hősi h a l á l t h a l t k a t o -n á k r a vo-natkozó adatok Griszhaber alezredes úr címére (Budapest, Andrássy-út 9. sz. I I . 5.) k ü l d e n d ő k .

— Népfőiskola Dorozsmán. Szegedről jelentik, h o g y Dózsa I s t v á n főszolgabíró elnöklésével D o r o z s m a község tekintélyes polgárai elhatározták, hogy n é p -főiskolát állítanak fel, mely m á r az ősSzel m e g k e z d i működését.

— Irredenta ünnepély, A komlói b á n y a t e l e p i állami népiskola növendékei a m u l t hónapban sike-r ü l t i sike-r sike-r e d e n t a ünnepélyt sike-r e n d e z t e k a Tesike-rületvédő L i g a j a v á r a . Az ünnepély 3900 kor. tiszta jövedel-m e t hozott a nejövedel-mes célra. A bányász szülők k ö n n y e s szemekkel köszönték meg Gráf S á n d o r t a n í t ó n a k f á r a d h a t a t l a n munkásságával kellemes, megható élve-zetet n y ú j t o t t buzgalmát.

— Az özvegyekért és árvákért. A h ő s i halált halt m a g y a r tanítók özvegyei és árvái részére gyűjtött összeg p é n z t á r i állapotáról a következőkben számo-lunk b e :

I. A Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesületnél levő és 1921 január 1-ón lezárt folyószámlánk kivonata szerint az eddig jelentkezett özvegyek ós árvák részére, a m á r kiutalt összegek ós a kezelési dfjak, postadíjak és költségek levonása után javunkra m a r a d t még a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesületnél:

a) készpénzben .„ . .. 405,050"— K b) értékpapírban 123,900— « IJ. A Magyar Általános Hitelbanknál :

a) készpénzben _ ... ..,. 676-S5 K b) értékpapírban . .. _ .... 3650-— « III. A Néptanítók Lapja szerkesztőségének kezelésé-ben az 1921 március 14-én kelt kimutatás szerint:

1920 okt. 5. óta befolyt újabb adomány 1189"50 K Kivétetett az Orsz. Hitelszövetkezet 0338.

számú betétkönyvből ... ... _ ... 2000-— « Összesen 3189-50 K 1920 okt. 5, óta kizfizetett segélyek 1651"— «

a) m a r a d készpénz a szerkesztőség

kezelésében.. „. „_ „ ... .... 1538-50 K b) az Orsz. Közp. Hitelszövetkezet

0338. számú betétkönyvben tőke 18000.— <

kamat 1668-33 « Összesen 21206-83 K c) és a «Hangya» szövetkezet 10

drb üzletrészé ... 10000"— K Budapest, 1921 március 14.

Körösi Henrik felelős szerkesztő.

Berwalduzky Kálmán Moravitz Lajcz

segédszerkesztő. segédszerkesztő.

*

Duehon Árpád, dombovári áll. iskolai igazgató, a vezetése alatt álló áll. elemi népiskolák ifjúságával rendezett jótékonycélú színielőadás tiszta jövedelméből 300 koronát küldött a hősi halált halt tanítók özvegyei és árvái javára.

— Szerb megszállás a l a t t lévő délvidéki község isko-lai viszonyairól egy o t t a n i m a g y a r t a n í t ó a követ-kezőket í r j a n e k ü n k : A község — a m e l y r ő l írok — országszerte ismeretes, körülbelül 15,000 lakossal bíró helység, m e l y n e k lakói t ú l n y o m ó l a g n é m e t a n y a n y e l v ű e k . Hazafias, m a g y a r érzésükről t a n ú s k o -dik az a t é n y , hogy i s k o l á j u k a t m á r a 80-as évek végén n y i l v á n í t o t t á k m a g y a r t a n n y e l v ű n e k s m a már alig v a n o t t b e n s z ü l ö t t lakos, k i jól ne be-szélne m a g y a r u l . A t a n í t á s nyelve, L o v á s z y rende-lete a l a p j á n m á r a n a g y felfordulás a l k a l m á v a l válto-zott n é m e t r e . U g y a n i l y e n értelmű r e n d e l e t e t k a p t a k a szerb iskolai h a t ó s á g t ó l , kiegészítve a z z a l , hogy a n é m e t n é p t ö r t é n e l m é n kívül a szerb n é p törté-n e l m é t ós Szerbia f ö l d r a j z á t is kell t a törté-n í t a törté-n i o k . Mivel mindjárt, n e m álltak rendelkezésre megfelelő német-nyelvű o l v a s ó k ö n y v e k , a régieket h a s z n á l h a t t á k , a m a g y a r v o n a t k o z á s ú r é s z e k e t a z o n b a n t ö r ü l n i ö k , illetve á t r a g a s z t a n i o k k e l l e t t . Az egyik t a n í t ó , aki a m a g y a r ábécét n e m t ü n t e t t e el o s z t á l y a könyvéből, f e g y e l m i t k a p o t t e z é r t és áthelyezéssel b ü n t e t -ték. A t a v a l y i évvel Szerbia i s k o l a t ö r v é n y e i t a

«Vojvodinára» is k i t e r j e s z t e t t é k , m i n é l f o g v a n a g y o t v á l t o z o t t a t a n t e r v is. A IV. osztály a n y a g á b a pl.

b e l e k e r ü l t az összes m é r t a n i síklapok t e r ü l e t s z á m í -tása s a szabályos t e s t e k k ö b t a r t a l m a , t o v á b b á Szerbia s az egész S H S á l l a m földrajza a szerb nép t ö r t é n e t é v e l . A t e r m é s z e t t u d o m á n y ( t e r m é s z e t t a n , v e g y t a n , t e r m é s z e t r a j z , egészségtan) ós g a z d a s á g t a n a fiúknál igen t e r j e d e l m e s , a leányoknál a h á z t a r

-28 N é p t a n í t ó k Lapja 8 — 12. szára.

t á s t a n . K é z i m u n k a a f i ú k n á l k o s á r f o n á s és f a f a r a -gás, a l e á n y o k n á l a r e n d e s k é z i m u n k a . S z á m o l á s r a , o l v a s á s r a , n y e l v t a n r a a r á n y l a g k e v é s i d ő j u t . Az ösz-szes t á r g y a k a t n é m e t n y e l v e n t a n í t j á k . A I I I . osz-t á l y osz-t ó l h e osz-t i 4—4 ó r a s z e r b nyelv k ö osz-t e l e z ő , m e l y e osz-t szerb t a n í t ó — t e h á t n e m a r e n d e s o s z t á l y t a n í t ó —•

t a n í t . Az o s z t á l y t a n í t ó k s z e r b n y e l v ű t a n í t á s a egye-lőre n é h á n y szerb d a l és t o r n a j á t é k t a n í t á s á r a szo-r í t k o z i k . E g y szo-r e n d e l e t é szo-r t e l m é b e n a s z e szo-r b n y e l v b ő l 1922 végéig a t a n í t ó k n a k , h a á l l á s u k b a n m e g a k a r -n a k m a r a d -n i , le kell v i z s g á z -n i o k . E v é g b ő l a m u l t é v b e n v o l t egy h a t h e t e s h i v a t a l o s t a n f o l y a m s m o s t é v k ö z b e n is v a n m a g á n t a n f o l y a m . E d d i g k ö r ü l b e l ü l 20 o s z t á l y v o l t o t t m a g y a r t a n í t á s i n y e l v v e l . M o s t e g y b e n s e m t a n í t a n a k m a g y a r u l . S z e r v e z t e k e g y szerb o s z t á l y t , a m e l y b e a szerb a n y a n y e l v ű szülők g y e r m e k e i . j á r n a k . ( M e g j e g y z e n d ő , h o g y e m b e r e m l é k e z e t e ó t a n e m l a k o t t a k ö z s é g b e n s z e r b a n y a -n y e l v ű e m b e r , a z o -n b a -n -n a g y s z á m ú m a g y a r -n e v ű csa-lád, m e l y i d ő k f o l y a m á n e l n é m e t e s e d e t t s csak ú j a b b i d ő k b e n t a n u l t a m e g i s m é t ősei n y e l v é t . ) E b b e a szerb i s k o l á b a í r a t t á k b e az összes z s i d ó g y e r m e k e -k e t és ide t e r e l t é -k u t ó b b a m a g y a r a n y a n y e l v ű szü-lők g y e r m e k e i t is.

— Népfőiskola B e l g r á d b a n . A b e l g r á d i egyetem t a n á c s a a k ö z e l m ú l t b a n azt h a t á r o z t a , h o g y az egyetem v a l a m e n n y i k u l t u r á l i s e g y e s ü l e t b e v o n á s á -val m á r a legközelebbi jövőben m e g a l a k í t j a a bel-g r á d i népfőiskolát, a h o l m i n d e n t á r s a d a l m i osztály és n é p r ó t e g b e v o n á s á v a l népszerű t u d o m á n y o s előa d á s o k előa t f o g n előa k t előa r t előa n i . Az e g y e t e m i t előa n á c s m e g bízta Govlilovics B o g d á n dr. p r o r e k t o r t , h o g y u t a z zék S k a n d i n á v i á b a és t a n u l m á n y o z z a az o t t a n i n é p főiskolák szervezetét. Govlüovics d r . s z e r i n t a n é p

-főiskola k a p u i t m á r az ősszel m e g n y i t j á k .

— Mennyi pánzt küldött a pápa a m a g y a r gyerek e gyerek n e gyerek ? A h e r c e g p r í m á s a geníi U n i o n I n t e r n a t i o -n a l e de seco-nr a u x e -n f a -n t s ú t j á -n e l s z á m o l t a z o k r ó l a p á p a i a d o m á n y o k r ó l , m e l y e k e t a h e r c e g p r í m á s közvetítésével a m a g y a r g y e r m e k n y o m o r e n y h í t é s é r e f o r d í t o t t a k . E z az összeg kilenc és f é l m i l l i ó k o r o n a .

— Halálozás. Drahos Ferenc turkavei ref. tanító 42 éves korában, 2-2 évi tanítói munkálkodás után, váratlanul elbunyt.'Az iskola kiváló tanítót, a közügy lelkes mun-kást vesztett az elhunytban.

Egyesületi élet.

«Az iskola ügye — a mi ügyünk.»

— Fass József vallás- és közoktatásügyi m a g y a r k i r . Miniszter úr beszéde a Keresztény S; ociális

Nemzet-nevelők Országos Egyesületének gyűlésén. — A K e r e s z t é n y Szociális N e m z e t n e v e l ő k Országos E g y e s ü l e t e f e b r u á r h ó 26án a S z e n t I s t v á n T á r s u -lat d í s z t e r m é b e n Budaváry L á s z l ó n e m z e t g y ű l é s i képviselő e l n ö k l e t e m e l l e t t gyűlést t a r t o t t , a m e l y e n m e g j e l e n t Vass József vallás- és k ö z o k t a t á s ü g y i m i n i s z t e r iir is, k i m e l e g s z e r e t e t t e l üdvözölte a K e r e s z t é n y Szociális N e m z e t n e v e l ő k O r s z á g o s Egye-sületét.

Ö r ö m m e l t a p a s z t a l j a — ú g y m o n d a m i n i s z t e r úr, — k o g y az é r d e k l ő d é s kezd l e n y ú l n i a n a g y p r o b l é m á k gyökérszálaihoz, a m i m a j d m e g f o g j a h o z n i a n e m zetnevelés m u n k á j á n a k igazi m é l t á n y l á s á t is. T a g a d -h a t a t l a n u l j e l e n t ő s és n e m k i c s i n y e l -h e t ő az a m u n k a Melyet a m a g y a r i s k o l á k a m ú l t b a n k i f e j t e t t e k .

H o g y még sem t u d t a k i s k o l á i n k n a g y o b b és m é l y r e -h a t ó b b e r e d m é n y e k e t elérni, a n n a k oka az volt, h o g y a száz és száz felé i r á n y u l ó törekvések és célok, melyek b é n í t ó l a g h a t o t t a k a n e m z e t l ü k t e t é s t k í v á n ó e r e j é r e , c s ö k k e n t e t t é k a k u l t ú r a i r á n t v a l ó é r d e k l ő d é s t . H i s z e n a n e m z e t n e v e l é s m u n k á j á n a k i r á n y í t á s á t m é g n a p j a i n k b a n i s csaknem e g é s z e n a m i n i s z t é r i u m r a , végzését p e d i g a t a n í t ó s á g r a és az egyes i s k o l á k t a n á r i t e s t ü l e t é r e bízzák. P e d i g szükséges, h o g y e t é r e n f o n t o s szerepe l e g y e n a t á r s a d a l o m n a k és k ü l ö n ö s e n a c s a l á d n a k , m i n t e g y i k l e g k ö z v e t l e n e b b t é n y e z ő n e k . S m i v e l a nevelés n a g y . p r o b l é m á j a m e g o l d á s á n a k a n e m z e t j ö v ő j é r e m é r

-h e t e t l e n -h a t á s a v a n , a r r a k e l l t ö r e k e d n ü n k , -h o g y az iskola és c s a l á d között b i z o n y o s szerves k a p c s o l a t létesüljön, s az u t ó b b i n a k folytonos, s z a k a d a t l a n érdeklődése k í s é r j e a m a n n a k m ű k ö d é s é t s h a t á -sával lehetőleg egészítse ki, t e g y e tökéletesebbé az iskola nevelő m u n k á j á t .

E z u t á n az ó k o r i és a k ö z é p k o r i iskolák f e j l ő d é -séről, a p l é b á n i a i i s k o l á k első világi t a n í t ó i r ó l , a r e f o r m á c i ó u t á n m e g k e z d e t t t a n í t á s i s z i s z t é m á k r ó l s az u j a b b k o r i m o d e r n i s k o l a t í p u s k i a l a k u l á s á r ó l be-szélt a m i n i s z t e r ú r .

M a j d így f o l y t a t t a : A n é p o k t a t á s e l s ő r e n d ű á l l a m i f e l a d a t t á lett s é p p e n ezért és ennek sikere é r d e -kében, b á r m i l y jellegű l e g y e n is valamely iskola, n e m szabad e l z á r k ó z n i a a c s a l á d h a t á s a elől, sőt é p p e n a t á r s a d a l o m és c s a l á d érdeklődési k ö r é b e való eleven b e k a p c s o l ó d á s a ú t j á n i p a r k o d j é k v a l ó -ságos n e m z e t i szervvé k i é p ü l n i .

Legyen n e m z e t i e r é n y e i n k n e k oly igazi v á r a , ő r h e l y e az iskola, m i n t a m i l y e n erőssége a v a l l á s o s ságnak a t e m p l o m . E h h e z a gondolathoz r a g a s z -k o d n u n -k -kell, m e r t csa-kis a -k -k o r t e l j e s í t h e t i az iskola k e l l ő k é p e n n e m e s h i v a t á s á t , h a n e m c s a k t a n í t , h a n e m nevelő h a t á s á v a l a m a g y a r s á g n a k é3 a n e m zeti g o n d o l a t n a k valódi v á r á v á alakul át. A v á r ő r -ség a z o n b a n n e c s a k a t a n í t ó s á g , t a n á r s á g l e g y e n , h a n e m v o n j a m a g a mellé a c s a l á d a p á k és a n y á k n a g y t ö m e g é t is. Ez e s e t b e n , h a az o s t r o m o l t v á r b á s t y á j a n e m v o l n a elég e r ő s , vagy h a az e l l e n t -állók lelkét csüggedés s z á l l a n á meg, a szülők s z á z a i és ezrei s i e t n é n e k a s z o r o n g a t o t t vár v é d e l m é r e s e l h á r í t a n á n a k t ő l e m i n d e n v e s z é l y t . A n e m z e t köz-t u d a köz-t á b a kell h e l y e z n i a n é p o k köz-t a köz-t á s szenköz-t ü g y e i r á n köz-t való tett és áldozatkészséget, hogy a m a g y a r k u l -t ú r a h a -t a l m a s f e l z s e n d ü l é s e k ö v e -t h e s s e az-t. *

Kétségtelen, h o g y a n é p o k t a t á s ügye n á l u n k n i n c s oly r e n d b e n , m i n t a m i l y e n b e n kellene l e n n i e . A t a n í t ó n e m z e t n e v e l ő m u n k á j á n a k síkerét — a m i teljesen m e g é r t h e t ő — n a g y b a n b e f o l y á s o l j a a n y a g i h e l y -zetének j e l e n l e g i szomorú á l l a p o t a . N e m csak a t a n í t ó i fizetések ü g y e v á r m e g o l d á s r a , h a n e m a jogos k í v á n -ságok egész s o r o z a t a is. í g y a t ö b b e k k ö z ö t t a

seol-13—29. szám. N é p t a n í t ó k Lapja 17

gálati viszony rendezése, a n y u g d í j t ö r v é n y revíziója, az oly régóta kívánt pragmatika életbeléptetése stb.

Mindezeket figyelembe véve, be kell látnia m i n d e n -kinek, hogy a tanítóságtól többet kívánni, sikere-sebb m u n k á t , nagyobb odaadást követelni, m i n t a m i l y e n t kifejtett, alig lehet.

R e á m u t a t v a a tanítóság egy részének a d i k t a t ú r a i d e j é n t a n ú s í t o t t viselkedésére, kijelentette a m i n i s z ter úr, hogy némelyek megtévelyedését n e m ö n t u -datos beiső elhatározásból e r e d ő n e k t a r t j a , h a n e m a nehéz gondokkal küzdő s lelki egyensúlyát vesz-tett ember csekélyebb fokú ellenálló képességének, mely a m e g n y i l v á n u l t nagyfokú t e r r o r és izgatás elől n e m volt képes teljes határozottsággal elzár-kózni. Többek eltántorodása ellenére sem v o n h a t ó kétségbe az a tény, hogy a t a n í t ó s á g nagy több-sége m i n d e n k o r o n , még a legnehezebb időben is, h í v e n teljesítette kötelességeit. Köszönetet m o n d ezért a m a g y a r tanítóságnak, s erősen hiszi, h o g y az a szellem, mely a p a r l a m e n t b e n ma oly erős, a lehetőség h a t á r a i n belül akként fogja m e g o l d a n i a tanítóság anyagi helyzetének nagy kérdését,

ahogyan azt a nevelés és oktatás m u n k á j á n a k fon-t ossága megkívánja, m e r fon-t csak afon-tfon-tól a fon-t a n í fon-t ó fon-t ó l lehet valódi lelkesedést, sikeres m u n k á t és tökéle-tes ügyszeretetet várni, akit a szorongató a n y a g i gondok n e m v o n n a k el hivatása gyakorlásától.

K í s á n j a Vass miniszter ur, hogy a keresztény szociális t a n í t ó s á g p r o g r a m m j a a lelkek s z i n t j é t emelje s gerjesztője legyen az. erős akarattal meg-i n d u l t komoly m u n k á n a k . S a lelkek e komolysá-gán n e a szavak h a t a l m a uralkodjék. Törekedjék-m i n d e n k i éles és objektív szeTörekedjék-mTörekedjék-mel tekinteni a dolgok mélyére, h a l a d n i a kijelölt cél felé s megoldani a legfontosabb p r o b l é m á k a t . H a m e g v a n erre a lelki készség, s ha az iskola magához t u d j a fűzni a csal á d a p á k a t és a n y á k a t s ezek azt m a g u k é n a k t a r t -j á k s féltő szeretettel veszik körül, úgy b á r m e l y m e g p r ó b á l t a t á s esetén n á l u n k is megismétlődnék az az eset, mely Milanóban törtónt, ahol 400,000 ember mozdult meg, amikor a k o r m á n y az iskolák dolgát m á s k é n t a k a r t a intézni, o d a k i á l t v á n :

«L' affare dclla scuola é il nostro affare /» Az iskola ügye —- a mi ügyünk!

A miniszter ú r szavait lelkes éljenzés követte.

Távozása u t á n Kerényi Nándor ú j p e s t i állami t a n í t ó ismertette az elemi népiskolák különböző osztálya részére készített számológépeit. Az érdekes i s m e r -tetés végeztével b e h a t ó és tárgyilagos vita i n d u l t meg. Szó volt a s z á m t a n t a n í t á s n á l h a s z n á l a n d ó segédeszközökről és az egyes m ó d s z e r t a n i eljárások-ról. A vita a n y a g á t és tanulságait kellő tömörséggel Budavái~y elnök foglalta össze. A gyűlés h a t á -r o z a t k é n t kimondotta, hogy a Ke-rényi-féle számoló-gépeket az illetékes körök figyelmébe fogja a j á n l a n i .

b. k.

A Magyarországi Tanítók Eötvös-Alapja