• Nem Talált Eredményt

A francia tanítóképzés reformja

I r t a : Kenyeres Elemér.

A v i l á g h á b o r ú nagy történeti korszakot zárt le és átalakította vagy legalább is megváltoztatta az e m b e -rek és a t á r s a d a l m a k gondolkozását. Rövid p á r év alatt nagy t ö r t é n e t i távlatot nyert az az esztendő is, amelynek d e r e k á n a nagy szenvedések ránkszakud-tak s az összeomlás megkezdődött. C s a k h a m a r az az érzés és felfogás alakult ki, hogy a háború előtti be-rendezkedések a megváltozott helyzetben többé m á r n e m á l l h a t n a k meg s átalakításukról kell gondos-kodni. A r e f o r m o k akarása általánossá vált és n a g y mértékben éreztette h a t á s á t a t a n ü g y konzervatív ter-mészel ű t e r ü l e t é n is. E u r ó p á n a k főképpen a háború-ban részt vett nemzetei egymásután veszik revízió alá közoktatásügyüket s igyekeznek a vélt h i á n y o k a t eltüntetni ós az ú j időkhöz a l k a l m a z k o d n i . Német-ország és Anglia m á r korábban, FranciaNémet-ország a m u l t évben h a j t o t t a végre a r e f o r m o t és pedig az elemi oktatás felső tagozatában s a t a n í t ó k é p z ő k szerveze-tében és tantervében. E r r ő l a r e f o r m r ó l és a r e f o r m szelleméről szól részletesen a Kevue Pédagogique elmű — h a v o n k é n t megjelenő f r a n c i a nevelésügyi folyóirat 19:20. évi november—decemberi számában, amelyet a következő ismertetés alapul vesz.

A r e f o r m , melyet az 1919. év október 6 - á n kelt törvény és az 1920. óvi augusztus 18-iki m i n i s z t e r i rendelet l é p t e t életbe, m i n d e n e k e l ő t t r e n d e t t e r e m t a népoktatás (enseignement primaire) felső tagozatá-ban. A f r a n c i a közoktatás szervezetében is bizonyos kuszáltság-uralkodik. N i n c s benne egység s az egyes iskolafajoknak nincs h a t á r o z o t t a n kijelölve az a sajá-tos, m á s iskolafajok feladatától különböző feladata, melyet azok a nemzeti n e v e l é s rendszerében teljesíteni hivatva v o l n á n a k . A t a n í t ó k é p z ő például m a j d -nem u g y a n a z t a m u n k á t végezi s m a j d n e m u g y a n a z t az anyagot t a n í t j a a r e f o r m életbelépéséig, a m i t az elemi iskola (éoole p r i m a i r e ) s a felső nép, illetve felső elemi iskola (école p r i m a i r e s u p é r i e u r e ) . A tanítónövendékeknek t e h á t a képzőben lényegében harmadszor kell ugyanazt t a n u l n i o k , a m i t az elemi iskolában t a n u l t a k , m e r t az a n y a g k o n c e n t r i k u s a n bővül ugyan, de nem v á l t o z i k Nagy u n a l m a t és fásultságot idéz elő ez az e l j á r á s a lejlődő és ú j d o n -ságokra s z o m j a z ó lelkekben. A kedvetlenül, érdek-lődés nélkül végzett m u n k a kétszeres erőfeszítést kíván. A k o n c e n t r i k u s e l j á r á s n a g y m e g t e r h e l é s t is jelent. Ezeket a f ő b a j o k a t igyekszik a r e f o r m m e g -szüntetni, m i d ő n a n é p o k t a t á s i intézetek s a j á t o s fel-a d fel-a t á t k'jelöli s fel-a k o n c e n t r i k u s hfel-alfel-adás helyett fel-a progresszió elvét érvényesíti a különböző iskolák t a n t e r v é b e n .

A t a n í t ó k é p z é s r e f o r m j á v a l szorosan ö s s z e f ü g g a . tanítóképzőt megelőző iskola r e f o r m j a , azért először azt kell n é z n ü n k , miféle iskolába kell j á r n i o k azok-nak, akik tanítóképzőbe a k a r n a k jutni A* elérni iskolát tcniiészetesen m i n d e n k i n e k el kell végeznie.

Az el«mi iskola fölé helyezkednek el az elemi okta-tást kiegészítő, illetve befejező tanfolyamok (cours complémentaires). E z e k n e k f e l a d a t a az, hogy meg-a d j á k meg-a felső népiskolmeg-ai meg-a n y meg-a g m i n i m u m á t meg-a z o k n meg-a k , akik n e m a k a r j á k elhagyni a szülői házat, de az e l e m i iskolai műveltségnél m a g a s a b b műveltséget k í v á n n a k , A körülmények szerint egy-két, esetleg t ö b b évfol y a m r a t e r j e d h e t n e k ki s á évfol t a évfol á n o s vagy s z a k i s m e -reteket n y ú j t a n a k . Jobb földmíveseket, falusi kéz-műveseket, szatócsokat, a l s ó b b r a n g ú h i v a t a l n o k o k a t a k a r n a k képezni. Az á l t a l á n o s képzést adó k i e g é s z í t i t a n f o l y a m o k (cours d ' e n s e i g n e m e n t général) növen-dékei k ö z t v a n n a k a leendő tanítónövendékek is. Ezeknek a t a n f o l y a m o k n a k t a n a n y a g a az, ami a t a n í t ó -képzőbe való felvételi vizsgához szükséges, t a n t e r v ü k pedig n a g y j á b a n megegyezik az általános i r á n y ú fel-sőbb népiskolák tantervével. A tanfolyam egyik év-folyamából a m á s i k b a vizsgálattal lehet j u t n i s az összes vizsgák letevése által tanítóképzői ö s z t ö n d í j a s helyre l e h e t p á l y á z n i . A t a n f o l y a m o k t a n a n y a g a különben v i d é k e n k é n t változik s m i n d i g a l k a l m a z k o dik az illető h e l y vagy k ö r n y é k saj itos gazdasági v i -szonyaihoz. T a n í t ó i k (1 vagy 2) a tanítók szine-javá-ból valók;

A kiegészítő t a n f o l y a m o k n a g y o b b helyeken 3 évfolyamú felső népiskolákká (école p r i m a i r e s s u p e -r i e m ) fejlődnek (amelyek a m i polgá-ri i s k o l á i n k n a k felelnek meg), úgy, hogy n e m lehet őket e g y m á s -tól szorosan elválasztani. A felső népiskola c é l j a mestereket, műhelyvezetőket, kereskedőket, a d m i -nisztrációhoz szükséges h i v a t a l n o k o k a t képezni és előkészíteni a tanítóképzőbe való felvetelre is. Míg a kiegészítő t a n f o l y a m o k , miközben a t a n í t ó k é p z ő i g viszik növendékeiket, elélik képességük legfelső h a

-10 N é p t a n í t ó k Lapja 1 ;J. szám.

t á r á t , addig a felső népiskola m i n d e n nehézség nélkül túlmegy ezen a h a t á r o n . A t a n f o l y a m o k n ö v e n -dekeinek kora n e m h a l a d h a t j a túl a 15—16. évet, a felső népiskolák t a n u l ó i elérhetik, sőt meg is halad-h a t j á k a 18. évet. Míg a kiegészítő t a n f o l y a m o k a f a l u s legfwljebb a c a n t o n (járás) szükségleteit veszik figyelembe, addig a felső népiskolák nagyobb terü-letre s inkább a v á r o s r a vannak tekintettel.

A felső népiskolák internátussal v a n n a k egybekötve.

Az i n t e r n a t u s o k b a n ingyenes, illetve ösztöndíjas he-lyek vannak. A felvétel vizsgálattal történik, amely-n e k sikere esetéamely-n a vizsgázó az e l e m i t a amely-n u l m á amely-n y o k elvégzéséről nyer bizonyítványt (certifieat d'études primaires). Az i n g y e n e s vagy ö s z t ö n d í j a s h e l y e k r e pályázók r e n d s z e r i n t m á r az előző évben megszerzik ezt a bizonyítványt. A felső n é p i s k o l á k általános és szakismereteket a d n a k . A leendő t a n í t ó n ö v e n d é k e k csak általános i r á n y ú képzést k a p n a k . A s z a k i r á n y alkalmazkodik a vidék sajálos gazdasági t e v é k e n y -ségehez s v a n n a k mezőgazdasági, i p a r i , kereskedelmi, hajózási, h á z t a r t á s i stb. irányú felső népiskolák. E g y i s k o l a is a n n y i szakot egyesíthet m a g á b a n , a m e n n y i szükséges. H a v a l a k i az általános szakon (amelyen a leendő tanítónövendékek v a n n a k ) ingyenességet, illetve ösztöndíjat a k a r elnyerni, a n n a k apja vagy g y á m j a által í r á s b a n kell k ö t e l e z n i e magát a r r a , hogy részt vesz a tanítóképzői k o n k u r z u s o n , azaz felvételi vizsgán. A felső n é p i s k o l a i felvételi vizs-g á n elfovizs-gadott n ö v e n d é k 4-féle osztályzatot kap.

J e g y e t kap a vizsgálat eredményére, a családtagok s z á m á r a , a v a g y o n i állapotra s végül arra, h o g y m : f é l e szolgálatot t e t t az apja az államnak. A 6 os a legjobb jegy. A k i n e k jegyei összege 12t elér, b e n t -l a k ó i dijju-l egyen-lő összegben részesü-l, akié fe-lü-l- felül-m ú l j a a 12-t, felül-m é g nagyobb összeget kap, felül-m e l y b ő l m é g iskolai szereket, könyveket, r u h á t slb. is be-szerezhet. A 12 n alul m a r a d ó k a bentlakói d í j n á l kisebb összeget n y e r n e k ösztöndíjképpen, ha az á l l a m p é n z ü g y i helyzete megengedi. A l e e n d ő t a n í t ó n ö v e n dékek azonban m i n d e n esetben m e g k a p j á k az i n t e r -n á t u s i i-ngye-nességet, illetve e -n -n e k megfelelő összeget, h a n e m a k a r n a k bentlakók lenni, föltéve, hogy elég j ó r a n g j u k van ösztöndíj e l n y e r é s é r e nézve. A szak-t á r g y a k melleszak-tszak-t a felső népiskola szak-tárgyai a köveszak-tke- követke-zők : erkölcstan, polgári jogok és kötelességek (in-s t r u l t i o n civique), jogi i(in-smeretek (droit u(in-suel), poli-t i k a i gazdaságpoli-tan, francia nyelv, élő idegen nyelv, történet, földrajz, í n a t h e m a t i k a (aritmetika, algebra, geometria), fizika, kémia, t e r m é s z e t r a j z , egészségtan, r a j z , mintázás, szlöjd, kerti m u n k a , h á z t a r t á s t a n , gyorS- és gépírás, ének, zene és testgyakorlás. A leendő t a n í t ó n ö v e n d é k e k első é v b e n felmentést k a p -h a t n a k a gyors- és gépírás alól, a -h a r m a d i k é v b e n pedig a m a g á n j o g és az egészségtan t a n u l á s a alól.

Fakultatív az idegen élő nyelv m i n d a 3 éven át.

A zeneelmélet a felső népiskolában fakultatív, de a tanítóképzőbe lépőknek a j á n l j á k , m e r t a felvételi vizsgán n e m c s a k énekelniök kell, h a n e m bizonyos elméleti t u d á s t is fel kell m u t a t n i o k . Más bizonyít-v á n y t kapnak a felső népiskolát elbizonyít-végzők közül azok, akik a tanítóképzőbe m e n n e k s azok, a k i k n e m m e n n e k oda. Az előbbiek b i z o n y í t v á n y á n a k n e v e : brevet é l é m e n t a i r e de capacité, az utóbbiaké : b r e v e t d ' e n s e i g n e m e n t p r i m a i r e s u p é r i e u r .

A felső n é p i s k o l á t elvégzett s vizsgázó n ö v e n d é k e k d é p a r t e m e n t o n k é n t egy h e l y e n gyűlnek össze.

Azok-nak a növendékeknek, akik a brevet élémentaire-t a k a r j á k megszerezni, tehát akik a tanítóképzőbe szán-dékoznak lépni, abban a d é p a r t e m e n t b e n kell jelent-kezniük, a m e l y b e n l a k n a k s legalább 15 éveseknek kell lenniök. (A reform előtt csak a legalább 15 és lel éves n ö v e n d é k e k t e h e t t e k felvételt vizsgát.) A vizsga a felső népiskola 6 tárgyából történik és írás-beli és szóírás-beli. Az írást és a helyes írást a f r a n c i a nyelvi dolgozatból ítélik meg. E dolgozat t á r g y á t az erkölcstanból vagy az irodalomból v á l a s z t j á k . (Pl. valamely gyakorlati erkölcsi tételt vagy köz-mondást kell fejtegetni, valamely verset vagy n é h á n y szép prózai sort kell m a g y a r á z n i . ) Történetből, föld-rajzból, t e r m é s z e t t a n b ó l és t e r m é s z e t r a j z b ó l szóbeli vizsgálat m e l l e t t még m á s f é l ó r a alatt kidolgozandó írásbeli tételt is kapnak a vizsgázók.

E l é r k e z t ü n k t e h á t a t a n í t ó k é p z ő k h ö z (écoles nor-males), melyeket legutoljára 1905-ben r e f o r m á l t a k . A reform sok k r i t i k á r a a d o t t alkalmat. Már 1918 ban kezdték revízió alá venni, a m i n e k végleges ered-ménye az 1020. évi reform. A képzőt 4 évfolyamúvá akarták kibővíteni, de az a n y a g i nehézségek m i a t t egyelőre kénytelenek voltak a régi 3 évfolyam mel-lett m e g m a r a d n i . Az 1919 o k t ó b e r G-án hozott pénz-ügyi t ö r v é n y c i k k egyik szakasza azonban k i m o n d j a , hogy ezentúl m i n d e n t a n í t ó j e l ö l t n e k legalább egy évig r e n d e s t a n u l ó n a k kell lennie. E d d i g ugyanis nagyon s o k a n teljesen m a g á n ú t o n végezték a képzőt.

Az 1905-ben megalkotott és 1925-ben végleg meg-szűnő t a n t e r v n e k fő h i á n y a volt, hogy as első két évben t e l j e s e n azt az a n y a g o t ölelte fel. valamivel ki-bővítve, a m i t a felső népiskola, a szakképzést pedig teljesen az utolsó é v f o l y a m r a utalta. Csak a 3. évben tanultak a n ö v e n d é k e k n e v e l é s t a n t s tartottak próba-t a n í próba-t á s o k a próba-t . A második év végén kellepróba-tpróba-t l e próba-t e n n i ö k a legnehezebb vizsgálatot s megszerezniük a brevet supérieur-t, a m e l y csak a közismereti t á r g y a k r a ter-j e d t ki. Míg eddig megfeszítetten dolgoztak, a 3. év-ben, a szakképzés idején elernyedtek, m e r t m á r csak egy családias jellegű záróvizsga volt előttük. Az 1920. évi r e f o r m speciális h i v a t á s á n a k a k a r j a vissza-adni a tanítóképzőt. A növendékeknek a tanítókép-zőbe való lépésüktől kezdve tudniok kell, hogy t a n í t ó i p á l y á r a készülnek, t e h á t a szakképzés m á r az első évben megkezdődik. A tanítójelöltek t u d á s á n a k ma-gasabb s z í n v o n a l o n kell állania, m i n t a felső nép-iskolát végzettek t u d á s á n a k . F o n t o s az is, hogy a nö-vendékek érezzék azt, hogy ú j a t kapnak. Még ha a régi kérdések m e r ü l n e k is fél, a k k o r is ú j megvilágításban, más beállításban f o r d u l j a n a k elő. Mivel a jelöltek még csak a 20. évök felé t a r t a n a k , m i k o r m á r t a n í -taniok kell, n ncs idejük a r r a , hogy a felsőbb o k t a t á s módszereivel széleskörű ismeretekre tehessenek szert.

Szükséges, hogy belekóstoljanak a t u d o m á n y b a és kedvet k a p j a n a k rá, de egyszersmind áldozatot is kell hozniok a t u d o m á n y oltárán, hogy megőrizzék szellemük frisseségét, kíváncsiságát és érdeklődését, ami m i n d reájuk, m i n d t a n í t v á n y a i k r a nézve a haladás egyik feltétele. A brevet supérieurt 1925-től fogva csak a 3. év végén lehet megszerezni.

A m ú l t évi r e f o r m előtt a tanítóképzők rendes n ö v e n d é k e i kivétel n é l k ü l m i n d i n t e r n á t u s b a n lak-tak. Most m á r kint is l a k h a t n a k s ez ezetben is akkora ösztöndíjat k a p n a k , m i n t a bentlakók.

Eddig a látogatás céljából bejáró m a g á n t a n u l ó k a t h a l l g a t ó k n a k nevezték. Az ilyen látogatást a r e f o r m

4 — 7 . s z á m .

N é p t a n í t ó k L a p j a

11 m e g s z ü n t e t i és a hallgató n e v e t a d j a azoknak a m á r

t a n í t ó k k é n t szereplő növendéke nek, akik m ű k ö d é s ü -ket m e g s z a k í t v a a kötelező egy évre j ö n n e k be a tanítóképzőbe. A m í g a hallgalók 25 éves k o r u k i g ve-h e t ő k fel, a d d i g a r e n d e s ú t o n bekerülő n ö v e n d é k e k e l ő t t m á r 19 éves k o r u k b a n b e z á r u l a t a n í t ó k é p - ő k a p u j a . Miként a r e n d e s n ö v e n d é k e k n e k , a h a l l g a t ó k -n a k is k ö t e l e z u i ö k kell m a g u k a t a r r a , hogy 10 évig állami s z o l g á l a t b a n fognak m ű k ö d n i . F r a n c i a o r s z á g -nak t a n í t ó k r a v a n szüksége. A felvétel k o r h a t á r á t azért szállították le, s azért a d n a k k ü ö n f é l e kedvezm é n y e k e t , hogy a képzők elegendő szákedvezmú n ö v e n d é -kekre t e h e s s e n e k sz<rrt.

A h a l l g a t ó k a t egy bizottsáu veszi föl, m e l y n e k el-nöke a d e p a r t e m e n t k ö z o k t a t á s ü g y é n e k feje (az in-specteur d ' a c a d é m i e ) , tagjai a képző igazgatója, az elemi o k t a t á s és a kisdedóvás felügyelője.

Az i n t e r n á t u s az igazgató felügyelete alatt áll. A b e n t l a k ó k n a k a r e n d e t m a g u k n a k kell f e n n t a r t a n i u k . Úgy b á n n a k velők, m i n t l e e n d ő t a n í t ó k k a l , a k i k n e k ö n m a g u k a t kell k o r m á n y o z n i o k s akiknél fő > z önállóság Meglehetős szabadságot élveznek. A t a n í t ó n ő képzőben p é l d á u l v a s á r n a p o n k i n t kiséret n é l k ü l m e h e t n e k a n ö v e n d é k e k együttes k i r á n d u l á s r a . A n ö -vendékek k i k é p z é s e a következő :

A szaknevelés 3 évig t a r t és k é t f é l e m ó d o n t ö r -ténik : elméleti úton, a panlagogiai órákon és meg-beszéléseken, a m e l y e k e t az igazgató vezet, gyukor-laiilng, a g y a k o r l ó - i s k o l á k b a n .

Az elméleti paedagogiai t á r g y a k a következőkép-pen oszlanak meg. Az első é v b e n a pxdayoc/ia álta-lános elveit i s m e r i k meg a n ö v e n d é k e k , a k i k n e k n e m

idegen sem az iskolai élet, s e m m a g a a t a n í t á s . Tan u l ik voltak hosszú ideig, sőt m o s t is azok. A z o Tan -kívül a g y a k o r l ó - i s k o l á b a n figyelik is a g y e r m e k e k e t .

A m á s o d i k é v f o l y a m o n az egyes népiskolai tár-gyak tanításának módszere v a n n a p i i e u d e n és p e d i g heti 1 ó r á b a n .

A h a r m a d i k év a n y a g a a tan tó erkölcsi feladatai-nak tárgyalasa ( m o r a l e professionelle) és az i s k o l a i a d m i n i s z t r á c i ó b a való bevezetés ( a d m i n i s t r a t i o n

•colaire).

A gyakorlati kiképzés e l e m i iskolákban t ö r t é n i k . A nők ezenkívül még kisdedóvó intézetben is foglalkoznak. A n ö v e n d é k e k az első évben csak m e g -figyeléseket t e s z n e k és t a p a s z t a l a t o k a t szereznek. A gyakorló-iskola t a n í t ó j a felvilágosításokat a d n e k i k 6 figyelmöket bizonyos j e l e n s é g e k r e i r á n y í t j a . Megvizsgálják a g y e r m e k e k é r t e l m i és erkölcsi k é p e s s é -gét az gazgató ú t m u t a t á s a szerint. A második évben megfigyelik a különböző t á r g y a k módszereinek alkal-m a z á s á t és alkal-m á r részt is vesznek a t a n í t á s o k b a n . A h a r m a d i k évben teljesen ö n á l l ó a n t a n í t a n a k .

Mindegyik n ö v e n d é k n e k legalább 50 félnapot kell t ö l t e n i e egv é v b e n valamely e l e m i iskolaban, illetve kisdedóvóintézetben.

A gyak'orlati kiképzés végeztével elérik a n ö v e n -dékek azt, h o g y n e m lesznek u g y a n j á r a t o s a k a g y a k o r l a t m i n d e n r é s z l e t é b e n s n e m ismerik u g y a n az összes nehézségeket, de n e m követnek el oly hibá-k a t , melyehibá-k csahibá-k t e l j e s t á j é hibá-k o z a t l a n s á g b ó l e r e d h e t n e hibá-k . Elég s z e r é n y k ö v e t e l m é n y t szab ki t e h á t a t a n t e r v . A g y a k o r l a t i kiképzés le is z á r j a a t u l a j d o n k é p e n i szaknevelést (éducation professionelle). m e r t a többi tá'-gyak a t a n t e r v szerint m á r az á l t a l á n o s n e v e l é s t ( é d u c a t i o n génórale) szolgálják. Az általanos n e v e l é s

két fő t é n y e z ő j e az i r o d a l m i és a t u d o m á n y o s okta-tás, a m i h e z k ü l ö n c s o p o r t k é n t j á r u l a r a j z . az ének és a zene, t o r n a , szlöjd és a gazdasági m u n k a .

Az irodalmi oktatásba tartozik a pszichológia, a szociologia, az erkölcstan, a f r a n c i a nyelv és iro-dalom, az idegen nyelvek, a t ö r t é n e t és a földrajz,

A pszichológiát a n e v e l é s r e alkalmazva í r j a elő a t a n t e r v . A n ö v e n d é k e k e t önrrtÉguk s az á l t a l u k ne-velendő g y e r m e k e k m e g i s m e r é s é r e kell m e g t a n í t a n i . A pszichológiának t e h á t megfigyelésen és k í s é r l e t e k e n kell a l a p u l n i a .

Az a n y a g o t illetőleg a régivel szemben az ú j tan-terv külön fejezetet szentel a figyelemnek, a m e l y oly f o n t o s az egész e m b e r i életben és főfontos>ágú a n e v e l é s b e n . D e u g y a n c s a k külön f e j e z e t n e k veszi az ú j t a n t e r v a jövő elképzelését is.

Több izben kifejezést ad a t a n t e r v a n n a k , h o g y milyen h a t á s s a l v a n n a k g o n d o l a t a i n k r a , é r z é s e i n k r e és cselekvéseinkre a t á r s a d a l m i okok. E z e k r ő l ok-vetlenül föl kell világosítani a n ö v e n d é k e k e t .

A szociologia fölvétele a második é v f o l y a m t a n -t á r g y a i k ö z é a l e g n a g y o b b ú j í -t á s a a -t a n -t e r v n e k . E d d i g u g y a n i s a szociologia s e m m i f é l e iskola t a n -tervében n e m f o r d u l elő, sőt félve húzódik m e g az egyetemi előadások közt is. Azonban n e m a n n y i r a ú j még sem, hogy f o r r a d a l m a t j e l e n t e n e , m e r t az első és m á s o d i k év e r k ö l c s t a n á b a n s a h a r m a d i k év jogi i s m e r e t e i b e n (droit usuel) és politikai gazda-s á g t a n á b a n m á r több oly k é r d é gazda-s t t á r g y a l t a k , a m e l y e k az ú j t a n t e r v erkölcsre és nevelésre a l k a l m a z o t t szociolosiáiában e l ő f o r d u l n a k . llven kérdések a t u l a j -don, a m u n k a , a csere, a család, a n e m z e t és az állam. N e m kell m e g i j e d n i ö k az i g a z g a t ó k n a k a szociologia szótól, m o n d j a a t a n t e r v i s m e r t e l ő j e , m e r t jegyzeteikben, h a s z n á l t k ö n y v e i k b e n b ő v e n találnak a n y a g o t , hogy az ú j t a n t á r g y é p ü l e t é t fel-építhessék. E z r á m u t a t a r r a , hogy m i l y e n óvato-sak a t a n t e r v készítői az ú j í t á s b a n . A h a g y o m á n y , a szokás a l a p j á n á l l a n a k és a fokozatos f e j l ő d é s hívei. Még ú j t a n k ö n y v e k e t s e m a k a r n a k b e h o z n i .

A szociologia t a n í t á s á n a k módszere a t e r m é s z e t -t u d o m á n y i o k -t a -t á s módszere. A jól megfigyel-t és helyesen osztályzott t é n y e k e t objektíven, p á r t a t l a -n u l úgy kell b e m u t a t -n i , hogy m a g u k beszélje-nek.

A t a n t e r v , mely nagy szabadságot biztosít az igaz-gatónak, a s o r r e n d b e n előre teszi a gazdasági szo-ciologiát (sociologie é c o n o m i q u e ) .

Minden kérdést, a legégetőbbeket is, a l e l k i i s m e r e t megsértése nélkül, elfogulatlanul kell t á r g y a l n i . A fejtegetésbe teljes világosságot, nyugodtságot, k o m o l y ságot s a t u d o m á n y o s m ó d s z e r m e g k í v á n t a t a r t ó z -kodás kell belevinni.

Nem szabad feledni, hogy m i k é n t a psz'chologiá-nak, a szociologiának is paedagogiai k ö v e t k e z m é n y e i v a n n a k .

A nevelő n e m m a g u k n a k és m a g u k é r t f o r m á l j a növendékeit, h a n e m a t á r s a d a l o m n a k , m e l y n e k h u t á -sát ők m á r érezték és érzik á l l a n d ó a n . F e l a d a t a a b b a n áll, hogy n ö v e n d é k e i t nevelve, növelje a z o k a t a szolgálatokat, melyeket az egyes t á r s a d a l m i csopor-tok tesznek s hogy a n ö v e n d é k e k e t tökéletesítve, tökéletesítse m a g u k a t az egyes t á r s a d a l m i csopor-tokat is.

Szólni kell a képzőben a tudományok s az erkölcs-tan módszereiről és alapelveiről. (Principes g é n é r a u x de la science et do la m o r a l e . )

12

4—7. szám

A tudományok módszereit, m i n t a képzőben m i n -dent, a lehető legkonkrétabb m ó d o n kell t a n í t a n i . A példákat a tanításból kell m e r í t e n i , továbbá a tudósok emlékirataiból és levelezéseiből, v a l a m i n t életrajzából kell megfelelő részeket k i v e n n i s azokat megmagyarázni. A tudományok módszereit vagy az igazgató, vagy az illetékes s z a k t a n á r o k ismertetik meg. Az utóbbi esetben azonban közös megbeszélé-seket folytatnak, b o g y együtt h a l a d j a n a k s fejtege-téseikben összhangban legyenek egymással.

Az erkölcs általános alapelveinek kifejtése az igaz-gató feladata. Miután az első ós második éven a lélektani és szociologiai órákon megismerték a po-zitív erkölcs a l a p j á t alkotó tényeket, az igazgató a r r a hívja fel a növendékeket, a k i k gyermekkoruk-tól fogva ismerik az erkölcsi szabályokat, hogy gon-dolkozzanak a tények és szabályok fölött.

Az irodalom tanítása első évtől fogva folyik. M á r az első évben kezdik megismerni a növendékek az ókori irodalom remekeit, amelyek azelőtt csak a h a r m a d i k éven fordultak elő. H e t e n k é n t 1 óra v a n olvasásra s egy-egy íróra 5 - 6 ó r a j u t . H o m e r o s , Euripides, Vergilius és Julius Caesar szerepelnek az első évben. Nem m i n d e n művet olvasnak egészben, h a n e m csak jellemző szemelvényekben.

A kötelező olvasmányökkat az internátusi szorgalmi ó r á n veszik számon, a m i k o r egyúttal i r á n y í tást és felvilágosítást is a d n a k a t a n á r o k a n ö v e n -dékeknek, akik k ö n n y e n és szabadon férhetnek hozzá az intézeti k ö n y v t á r h o z .

Fogalmazásra k é t h e t e n k é n t 1 óra van. A t é m a kijelölésekor a t a n á r néhány utasítás és felvilágosí-tás után szabiid s z á r n y r a bocsátja a növendékeket.

A dolgozatok t á r g y a i t vehetik a pjedagogiából, szo-ciologiából és az etikából. K é t h e t e n k é n t 1 ó r á n kollektív javítás folyik.

A nyelvtan szót a tanterv t ö r ö l t e s helyébe nyelv-t a n u l m á n y nyelv-t nyelv-tenyelv-tnyelv-t. Ez a válnyelv-toznyelv-tanyelv-tás aznyelv-t jelennyelv-ti, hogy a tanítóképzőből száműzni kell a nyelvtani szabá-lyok elvont, m i n t e g y skolasztikus t a n í t á s á t és az élő nyelv tanulmányozásával kell helyettesíteni. E z a t a n u l m á n y föltételezi az elemiben s a felső elemi-ben szerzett ismereteket és részletekbe is hatol.

F ő k é p p e n a nyelvtani tényeket kell m e g m a g y a rázni, őrizkedve a m i n d e n t m e g m a g y a r á z n i a k a r á s -tól. A vidék n y e l v j á r á s á r a támaszkodó fonétikai, továbbá bizonyos nyelvtörténeti ismeretek segítsé-gével a növendékek megértik a n y e l v t a n i f o r m á k és szabályok kifejlődését.

Bizonyos mértékben a francia v e r s t a n b a n is t á j é -kozódást n y e r n e k a növendékek.

Az idegmi nyelvek tanításából az ú j t a n t e r v ki-küszöböli a direkt módszert s a szöveg m e g é r t é s é t és fordítását tűzi ki célul.

A történet t a n í t á s á b a n az 1905. évi t a n t e r v sze-r i n t az első két évfolyamon 1875-ig (a jelenlegi francia köztársaság keleikezéséig) kellett e l j u t n i . A h a r m a d i k évben egyes fontos kérdéseket beszéltek meg az ó, közép, új és jelenkorból. A h a r -madik évben követett elvek érvényesülnek az ú j tantervben a második és h a r m a d i k évfolyam t ö r t é -nettanításában. Megfelelő történeti olvasmányok össze-állítása nagyon m e g k ö n n y í t i a helyzetet.

A tanterv világtörténetet ír elő, de középpontban Franciaország t ö r t é n e t e van, m e l y sok világtörté-neti n a g y e s e m é n y n e k volt k i i n d u l ó pontja.

Az egyetemes földrajzban ahelyett, hogy sorba vennék az országokat, m i n t ahogy felső népiskolá ban teszik, osztályozzák a geográfiái tényeket, hogy megkeresnék okaikat ós törvényeiket.

A tudományos oktatásban elsősorban a rnate matikai t á r g y a k j ö n n e k tekintetbe, amelyeknek ta-nítása m i n d e n e k e l ő t t elmélyíti a képzőbe lépés előtt szerzett anyagot.

Aritmetikából a t a n t e r v a felső népiskola első két osztályába g y a k o r l a t i számvetést és fejszámolást tott s a képző első két osztályába utalt minden elmé leti kérdést. E z azonban n e m azt jelenti, hogy itt a gyakorlati feladatokat és fejszámolást el szabad hanyagolni. A heti 1 órában a két évben u g y a n a n n y i időt kell a gyakorlati, m i n t az elméleti i s m e retekre f o r d í t a n i . Algebra heti 1 óra. Az a n y a g m a r a d t a régi. A t a n t e r v főképen a grafikonok hasz-n á l a t á t hahasz-ngsúlyozza. Geometriából első évbehasz-n sík mórtant, a m á s o d i k b a n t e s t m é r t a n t tanítanak.

A h a r m a d i k évben n é h á n y kozmográfiai ismeretet k a p n a k a növendékek.

A leíró méréstanból és háromszögeléstanból olyan ismereteket jelöl ki a tanterv, amelyek különböző gyakorlati alkalmazást nyerlielnek.

A fizikai t u d o m á n y o k b a n fizikából és kémiából m á r hoznak m a g u k k a l bizonyos t u d á s t a növendékek.

T a l á n a természetrajzi tárgyakban valósította meg leginkább a t a n t e r v azt az ideált, melyet meg a k a r közelíteni az oktatásában. Azelőtt az idő legnagyobb részében a kísérleti órákon passzive vettek részt » növendékek. E z e n t ú l a legfontosabb az, h o g y a disszekciókban s az eszközök kezelésében tevékenyen m ű k ö d j e n e k közre.

Az egészségtan a h a r m a d i k évben fordul elő s ki egészül iskola-egészségtannal.

A gazdaságtan, v a l a m i n t a r a j z , ének és zene. torna, szlöjd és a gazdasági m u n k a a n y a g a n e m változott.

A tanitónöképzők tanítási a n y a g a legnagyobb rész-ben ugyanaz, ami a fiúképzőké. A t u d o m á n y o s oktatás régebben h e t i 13 ó r á n történt, holott a fiúknál 21 ó r a volt a h á r o m évfolyamban. Az ú j t a n -terv szerint a t a n a n y a g ós az óraszám u g y a n a z a tanító- és tanítónőképző első két évfolyamában. A har-madik évben a l á n y o k n á l e l m a r a d a leíró geometria, a t r i g o n o m e t r i a , a tervrajzkészítós ós a f ö l d m é r é s i csak a kozmográfia szerepel heti egy órában. Az el-m a r a d t t á r g y a k helyett h á z t a r t á s t a n van. A fiúknál meglevő heti négy természetrajzi órához a l á n y o k n á l még egy ötödik is j á r u l . Az egészségtan t a n u l á s á t ki-egészíti n á l u k a csecsemőápolás, ami bölcsődék láto-gatásával és csecsemők e l l á t á s á n a k megfigyelésével kapcsolatos. A nőképzőben ezenkívül m e g t a n u l n a k a lányok főzni és kertet művelni. Amely d é p a r t e m e n t b a n nincs n a g y mórtékben földmívelés, de van keres-kedelem, ott i n k á b b gyors- és gépírást s könyvvitelt kell t a n í t a n i .

Midőn a növendékek a harmaÜik évfolyamot is el-végezték, vizsgát tesznek, m e l y n e k ered m e n y e k é p p e n , a régi r e n d s z e r szerint, oklevelet kapnak. (Diplöme de fin d'étndes normales). Az oklevéllel ellátott tanító-jelölteket a d é p a r t e m e n t közoktatásügyének feje (az inspecteur d'académie) kétévi gyakorlatra beosztja valamely elemi iskolához. Ezek a gyakorló t a n í t ó k (stagiaires), akik m á r fizetést kapnak, a k é t év le-teltével vizsgát tesznek. H a megvan az oklevelük (a diplőme de fin d'études normales), az elemi oktatási

-7. szám. N é p t a n í t ó k L a p j a

felügyelő (inspector primaire) és két tanítóból álló bizottság előtt gyakorlati tanítási vizsgát tesznek, h a nincs oklevelök, a gyakorlati t a n í t á s o n kívül még pceilagogiai írásbeli és szóbeli vizsgára v a n n a k kö-telezve. E z e n vizsgával nyerhetik el a kész t a n í t ó n a k minősítő bizonyítványt (a certificat d ' a p t i t u d e péda-gogique-ot). Az utóbbi bizonyítvány megszerzése után j a n u á r 1-én a gyakorló t a n í t ó (instituteur stagiaire)

név helyett címzetes (titulaires) t a n í t ó nevet k a p n a k a rnost m á r teljesen képesített tanítójelöltek.