• Nem Talált Eredményt

Kárpáti Aurél főtitkár-helyettes ismertette azt az átiratot, mely az egyesület elnöksé-géhez egy nappal előbb érkezett a Magyar Reviziós Ligától. Az átiratban gróf Almássy Imre elnök csatlakozásra szólítja fel a Magyar Újságírók Egyesületét és felkéri, hogy a liga ideiglenes igazgatóságába két tagot delegáljon.

Dr. Pethő Sándor ismertette ezután határozati javaslatát, mely a következőképen hangzik :

— A Magyar Újságírók Egyesületének rendkívüli közgyűlése mondja ki határozatilag, hogy soha el nem múló hálájáról biztositja a magyar sajtó munkásai nevében Rothermere lordot, amiért nemes és tekintélyes szavát felemelte egy méltatlanul letíport nemzet igazsága érdekében. Határozza el a közgyűlés, hogy egyhangú lelkesedéssel és minden rendelkezésére álló erővel és ezközzel eleget tesz Rothermere lord ama felhívásának, hogy megfelelő tudományos, irodalmi és statisztikai anyaggal támogassa a trianoni béke revíziójának Rothermermere lord által felkarolt propagandáját. E célból utasítsa az elnöki tanácsot, hogy két taggal képviseltesse magát a Magyar Reviziós Liga igazgatóságában. A két kiküldöttnek hazafias köteles-ségévé teszi a rendkívüli közgyűlés, hogy zsurnalisztikái és publicisztikai munkájával, nemkülömben a megfelelő és szükséges információs anyag beszerzésével önzetlenül támogassa ennek a nemzetünkre nézve oly sors-döntő gondolatnak megvalósítását. Utasítsa a rendkívüli közgyűlés a választmányt, hogy lépjen haladéktalanul érintkezésbe és csatlakozzék ahhoz az országos szervezethez, amelyet különböző társadalmi tényezők létesítettek a béke revíziójának munkálása érdekében.

Legyen szabad ezt az indítványt kiegészítenem még azzal — mondotta ezután Pethő — hogy az Ujságiróegyesület által kiküldött két tag a maga tevékenységét oly módon organizálja, oly módon olvassza be a Reviziós Liga mnnkájába, hogy minden zsurnalisztikái és publicisztikai kampányban elsősorban ezeknek működése, érvei, szempontjai és tevékeny-sége legyen a kiindulópont. Ezekkel akartam megokolni indítványomat. Azt hiszem, megsér-teném a mélyen tisztelt rendkívüli közgyűlést, ha utalni akarnék azokra a momentumokra, amelyek ennek az indítványnak tárgyalását a magyar ujságirás becsületkérdésévé teszik.

A harmincmillió magyar prófétájának szózata.

Rákosi Jenő, a magyar ujságirás Isten-áldotta öröklegénye volt a következő szónok.

Ebben a körben — mondotta, nincs szükség arra, hogy mi egymást lelkesítsük és buzdítsuk.

Meg vagyok győződve, hogy mindnyájunkban ugyanaz a tűz ég, amely felgyűlt ezen az akción, mely Európaszerte megindult és ég olthatatlanul és ég versenyezve minden szomszédnak a tüzével és tullobogja azt egész Európában, amerre a szem ellát. Egy-két megjegyzést azonban mégis engedjenek meg, hogy tegyek. Az első megjegyzésem szól arra az aggodalomra, illetve arra a föntartásra, amelyet elnökünk megnyitójában kiemelt. Mi természetesen azzal a men-tális reservatióval élünk, hogy mi ehhez a mozgalomhoz teljes lélekkel, minden erőnkkel, minden képességünkkel hozzájárulunk, de föntartjuk magunknak azt az álláspontot, amely elválaszthatatlan minden magyar embertől, hogy Magyarországnak nem részleges határkiiga- zitás kell, hanem Magyarországnak az elszakított területek kellenek.

De ez a mozgalom, amelyben benne vagyunk, semmit sem zár ki. Szokás gyakran azzal a képpel élni, hogy a havasok tetején leszáll egy kis madár, megmozdít egy kis hógolyót, az gurul tovább és mire a völgybe érkezik, óriási világfelforgató lavina lesz belőle. Vegyük olybá ezt, de azzal a különbséggel, hogy nem egy jelentéktelen kis madár, hanem egy sasmadár - szállt oda a hegyre és az indította meg ezt a lavinát. Hogy mi lesz belőle, hol fog végződni,

* D azt sem ő nem tudja, sem mi nem tudjuk ; mi azonban reméljük, hogy hol lesz vége. Ma a

kérdés ott van, hogy nekünk és barátainknak két barrikádot kell megostromolni. Ma egyelőre a morális barrikád ellen folyik a harc Európa és a világ közvéleménye ellen és le kell dön-teni azokat a korlátokat, amelyek megakadályozták a világot abban, hogy a mi igazságunkat, a mi igazságunk érvényesülésének szükségét, történelmi, politikai és gazdasági szempontból belássa. Ez az első cél, amelyet Rothermere kitűzött és amelyért mi dolgozunk. Azután jön a másik barrikád, az már fizikai barrikád. Ha nekünk sikerült az elsőt megostromolnunk, ha Európa mérvadó nemzetei mellénk álltak, tudvalevő, hogy azok a szomszédok, akikről itt szó van, semmi körülmények között nem állnak mellénk, amíg megfutamodásra nem kény-szerítjük őket. Lehet kényszeríteni esetleg morálisan, de lehet kényszeríteni fizikai eszközök-kel is. Nekünk mindenre készen eszközök-kell lennünk, egyelőre azonban ennek a morális barrikádnak lerombolására fektetjük a súlyt és koncentráljuk minden erőnket. Mondhatom, hogy a leg-jobb reményekkel állok ennek a harcnak a szélén, mert ez nem egy újságcikknek a hatása, ez nem azt jelenti, hogy kiadtak egy újságcikket, amely Európában feltűnést keltett, napi-rendre tűzte ezt a kérdést és azután megint nincs tovább. Ez egy kiváló embernek, egy érdekes, különös embernek személyes akciója volt, mert nemcsak a cikkét írta meg ez a nemes angol lord, hanem nyílt levelet intézett egy aktív cseh miniszterhez. Ez személyes cselekedet, már nem egy cikk, ez nagy lépés ebben a kérdésben, egy tettlegesség, amelynek kell, hogy következményei legyenek, mert ez köti őt, ez nem engedi őt meghátrálni. Mert ha ö meghátrálna, ez ő rá nézve súlyos helyzetet teremtene, az emberek azt mondanák, hogy ime ez az ur nagy hangon belement valamibe kellő megfontolás nélkül és most, amikor nem megy úgy, ahogy gondolta, meghátrál. Szerintem ez lehetetlenség, ez ellenkezik az angol ter-mészettel, ellenkezik az angol karakterrel, ellenkezik azzal a lélekkel és szellemmel, amely Rothermere ur fellépésében megnyilatkozott. Minekünk rendelkezésére kell állnunk, mindent meg kell tennünk, hogy elősegítsük, megkönnyítsük az ő szándékát, amelynek összes motívu-mait nem kutathatjuk, mert hiszen minden ilyen dolognak nemcsak egy oka van, hanem több.

Azt hiszem, ennek okai belenyúlnak az európai politikába, belenyúlnak a világpolitikába és ez ad fontosságot a dolognak. Noha azt kell mondanunk, hogy ez egyelőre egy privát embernek az akciója, de tudjuk nagyon jól, hogy a nyilvánosságnak olyan embere, a nyilvános szellemi hatalomnak olyan birtokosa, mint Rothermere, akinek a lelkiismerete, a jelleme és gondolko-dása is különb, az nem megy bele az ilyen akcióba, amelynek a vége beláthatatlan, anélkül, hogy a hátát bizonyos mértékig ne fedezné. Ezek mind oly kecsegtető momentumok, amelyek minket csak buzdíthatnak arra a feladatra, amely egyébiránt feltétlen kötelességünk, hogy őt, amiben lehet, támogassuk, utait mindenben egyengessük és ha egyéb nem, egy kórus legyünk- ott, amely éljent kiált, amely neki odakiáltja: Hurrá, Rothermere ! Előre! Azt hiszem, ez a fel-adatunk és ezt az indítvány becsületesen szolgálja, azért el is lehet azt fogadni.

Rákosi Jenő beszédét lelkes éljenzéssel fogadta a közgyűlés, amely ezután egy-hangúan elfogadta dr. Pethő Sándor határozati javaslatát. Az elnök közölte még, hogy az elnöki tanács értesíteni fogja a Revíziós Liga igazgatóságát az egyesület csatlakozásáról, nem-különben két kiküldöttjének delegálásáról s ezzel a rendkívüli közgyűlést bezárta.

A sajtó üdvözlő távirata.

Az újságírók testületé táviratban köszöntötte ugyanez alkalommal a „Daily Mail"

ragyogó tehetségű főszerkesztőjét, A „Magyar Újságírók Egyesületé"-nek sürgönye a követ-kező volt:

A „Magyar Ujságirók Egyesülete" mély hálával olvasta Lordságodnak azt a rend-kívül alapos és kiváló tanulmányát, amely végre feltárta az egész művelt világ előtt a magyar ügy igazát. Lordságod igazságos szavai megszilárdították azt a hitünket, hogy igazunk végül is győzelmet arat, hogy erőszakkal elszakított testvéreink visszakerülnek hozzánk és hogy a trianoni békediktátumot olyan szerződés fogja felváltani, amely demokratikus elvek

alapján biztosítja igényeinket. / I

Különös lelkesedéssel tölt el minket az a körülmény, hogy ezek az igazságos szavak olyan államférfiu tollából származnak, aki a mi hivatásunkhoz tartozónak vallja magát. Fogadja, Lordságod, legmelegebb köszönetünket szerencsétlen országunk javára tett nemes lépéséért.

Hódoló tisztelői: Márkus Miksa elnök, Pünkösdi Andor főtitkár.

. . . Az újságíró céh sürgönyére hamarosan megjött Rothermere ,,kartárs" válasza Márkus Miksa elnökhöz:

Tisztelt Uram! Fogadja saját személyében és közölje a „Magyar Újságírók Egyesü-lete" tagjaival őszinte köszönetem a küldött kedves üdvözletért. Egy szabad népnek nincsen hatalmasabb eszköze, mint a sajtó, amikor valamely jogos és igazságos ügyét védelmezi. Azért örülök, hogy azon lapok utján, amelyekre befolyással bírok, fel tudtam ébreszteni a világ lel-kiismeretét azon igazságtalanság iránt, amely a magyar nemzetet sújtotta. Mélyen megindít az az az egység és túláradó lelkesedés, amellyel felszólalásomat Magyarországon fogadták. Az igazság érdekei éppen úgy, mint Európa jövő békéje a trianoni szerződés revízióját követelik és én meg vagyok győződve, hogy ha Magyarország népe, amelyet az én újságíró kollégáim az Ön hazájában bölcsen irányítanak, megmarad ebben az egységben és lelkesedésben, ügyünk győzelme nem várathat magára sokáig.

Tiszteletem nyilvánítása mellett maradtam hűséges kartársuk :

Rothermere.

Rothermere tb. magyar újságíró.

A „Pátria Magyar írók, Hírlapírók és Művészek Klubja" szintén rendkívüli köz-gyűlést tartott Rothermere tiszteletére.

Milotay István elnök, a „Magyarság" főszerkesztője távollétében leveldi Kozma Miklós, a club ügyvezető alelnöke elnökölt. Megnyitó beszédében rámutatott arra, hogy Rothermere lordot nagyhatású fellépésére az igazság indította. Nem valami tervszerű akció eredménye volt ez, nem megrendelt megmozdulás, hanem spontán elhatározás. Mi nem is tudunk olyan eszközökkel dolgozni, pénzzel propagandát csinálni, mint szomszédaink. Rothermere lord akciójának visszhangja szinte felmérhetetlen. A „Pátria Klub", amelyik a nemzeti erőket fogta össze az újságírók, írók és művészek egyesülete köré, a nemzeti nagy célok diadalát látja ebben a megmozdulásban s a club elnöksége lelkesedéssel ragadja meg az alkalmat arra, hogy munkáját és támogatását felajánlja a revíziós akció számára. Felkérte Pethő Sándor dr, főtitkárt, hogy terjessze a rendkívüli közgyűlés elé az elnökség ezirányu javaslatait. Pethő Sándor dr. főtitkár a következő határozati javaslatokat terjesztette elő :

— A „Pátria Klub“ rendkívüli közgyűlése mondja ki határozatilag, hogy soha el nem múló hálájáról biztosítja a magyar sajtó munkásai nevében Rothermere lordot, amiért nemes és tekintélyes szavát fölemelte egy méltatlanul letiport nemzet igazsága érdekében. El-határozta, hogy egyhangú lelkesedéssel és minden rendelkezésre álló erővel és eszközzel eleget tesz Rothermere lord ama felhívásának, hogy megfelelő tudományos, irodalmi és statisztikai anyaggal támogassa a triánoni béke revíziójának Rothermere lord által felkarolt propagandáját.

E célból megfelelő sajtóbizottságot küld ki, amelynek tagjai : Milotay István dr„ Eckhardt Tibor, Barabás Albert, Pethő Sándor dr., Ajtay József dr., Cholnoky Jenő, Hóman Bálint, Nagy Emil dr., Mornyánszky Gyula dr„ Gulyás Pál dr„ Mihelics Vid, Tors Tibor és Csizmadia László. Ennek a bizottságnak hazafias kötelességévé teszi a rendkívüli közgyűlés, hogy zsur-nalisztikái és publicisztikai munkájával, nemkülönben a megfelelő és szükséges információs anyag beszerzésével önzetlenül támogassa ezt a nemzetünkre nézve oly sorsdöntő gondolatnak megvalósítását. Javasolja a rendkívüli közgyűlés, hogy ez a bizottság lépjen haladéktalanul érintkezésbe, esetleg olvadjon be abba a nagy országos szervezetbe, amelyet különböző társa-dalmi tényezők létesítettek a béke revizójának munkálása érdekében.

_ _ Egyidejűleg kimondja a rendkívüli közgyűlés, hogy Rothermere lordot a

" Pátria Klub tiszteletbeli tagjai sorába választja.

Pethő Sándor dr. főtitkár határozati javaslatának második része igy szól ;

— Ez alkalommal határozza el a rendkívüli közgyűlés azt, hogy miután az olasz nemzet sajtója volt az, amely elsőnek emelte fel szavát a magyar nemzet történelmi igazsága érdekében, fejezze ki háláját és köszönetét az olasz nemzeti sajtótestülelnek. Ebből az alka-lomból a következő sürgönyt intézi a Pátria Klub elnöksége az olasz sajtótestületekhez :

— A magyar sajtónak, irodalomnak, művészetnek és tudománynak a Pátria Klubban tömörült képviselői Rothermere lordnak a trianoni béke revíziója érdekében kifejtett tevékeny-sége alkalmából mélytevékeny-séges hálával és tisztelettel köszöntik az olasz nemzeti sajtó képviselőit, mint akik elsőnek karolták fel a világsajtóban a magyar nemzet történelmi igazságait. Tesszük ezt abban a reményben, hogy a vezető nagy latin nemzet társadalma a jövőben is támogatni- fogja Kossuth Lajos szerencsétlen és büszke országának nehéz küzdelmét létéért és jövőjéért

A Pátria Klub rendkívüli közgyűlése a határozati javaslatokat egyhangú lelkese-déssel fogadta el.

7 3

MINDEN HÓDOLATOT, A NYÁR MINDEN VIRÁGÁT