• Nem Talált Eredményt

BENES ELNÉMULT, DE ÚJRA MEGSZÓLAL AZ EGÉSZ VILÁG

A BENES BEÍGÉRT részletes informáló válasza természetesen elmaradt. ígéretét esze ágában se volt beváltani, de szolgáljon számára enyhítő körülményül, hogy igaztalan ügyet nehéz is megvédeni.

Benes elhallgatott, de zúgott ujfent egy egész világ a magyar igazság mellett.

Az olasz „L'Impero" fújja meg elsőnek a trombitát. Második cikkét írja a Rothermere- akció eme újabb fázisában :

— Rothermere kijelentései csodálkozásra adhatnak okot, de nem merülhetnek közö-nyösségbe, mert ha analizáljuk ezeket a kijelentéseket, arra a meggyőződésre kell jutni, hogy lord Rothermere érvelése határozott és megcáfolhatatlan. Csehszlovákiában a határ mentén levő zárt magyar nyelvterületen 911.000 magyar, 82.000 német és 121.000 ruthén él, 395.000 tóttal szemben. A román határ mentén levő zárt nyelvterületen 551.000 magyar és 36.000 német él, 350.000 románnal szemben, amihez hozzászámítandó a Székelyföld a régi magyar határtól egész Marosvásárhelyig, amelyen 514.000 magyar és 12.000 német él, 124.000 románnal szemben, valamint a Székelyföldtől a határmenti zárt nyelvterületig terjedő korridor 372.000 magyarral és 178.000 némettel. A jugoszláv határ mentén 264.000 magyar, 60.000 német és 50.000 más nemzetiségű él, 79.000 jugoszláwal szemben. A magyar sajtót, — írja a lap, — egészen áthatotta a békeszerződés revíziójának eszméje. Benes 1918-ban a Matínban irt cikké-ben azért javasolta Szlovákia katonai megszállását, hogy Európát a bolsevizmustól megmentsék.

De ha hibákat követtek is el a múltban, Magyarország ma a legrendezettebb és legnyugodtabb államok közé tartozik. A magyarok országa — fejezi be a cikkíró cikkét, — nemzeti és kulturális egységet jelent. Ez tnem állapíthatjuk meg a kisantant országairól, amelyek szorító gyűrűje meg akarja fojtani a magyar nemzetet. A magyar kérdés, ha nem is az ajtón, de az ablakon át belépett bizonyos hivatalos irodákba. A végleges rendezés és annak a tévedésnek a kiküszö-bölése, amelyet a trianoni béke tájékozatlan alkotói követtek el, útban van. Magyarország tudja, hogy ez a revízió nem 24 óra alatt következhetík be. Ez nem is fontos, Magyarország érdeke az, hogy az ég horizontján feltűnjék a hajnal, amelynek első sugara Olaszországból jött : Olaszország felbecsülhetetlen barátsága. A lap magyarázó-térképet is közöl, mely a nem-zetiségi viszonyokat tünteti fel.

De nemcsak a „L’Impero", a firenzei Unittá Cattolica cimü tekintélyes újság is hosszabb cikkben foglalkozik Rothermere lord akciójával. A Rothermere—Benes-polémia ismer-tetése után megállapítja a cikk, hogy Magyarországgal valóban igazságtalanságot követtek el.

A kemény trianoni békét még súlyosbítja az utódállamok eljárása, amelyek kiüldözték a magyar nyelvet az iskolákból, a hivatalokból és törvényszékekből, az elszakított területeken élő magyarok vagyonát pedig kisajátították és állandóan kitették őket a rendőrség vekzaturá- jának. A szerencsétlen magyarok az idegen uralom alatt súlyos válaszúira kerültek : vagy el kell hagyniok szülőföldjüket, vagy el kell szakitaniok minden szellemi köteléket, amely őket hazájukhoz fűzi. De ez még mindig nem elég, mert a három állam — a mely annyi magyart kebelezett be — vasgyürüt font a kis Magyarország köré, keresvén minden alkalommal az okot, hogy megzavarja annak gazdasági és politikai fejlődését. Bethlen István gróf rekonstruk-ciós munkáját is számtalanszor meg akarták zavarni. Olaszország emelte ki Magyarországot nemzetközi izoláltságából és Olaszországnak, amely elsőként nyújtotta baráti kezét Magyar- ország felé, most szintén elsőnek kell lennie a legnemesebb aspirációk támogatásában.

A russzinok reménykednek.

A „Prágai Magyar Hirlap‘‘-ban Kurtyák János képviselő, a ruszinszkói föld- _ . műves-szövetség elnöke, a következőképen nyilatkozik Rothermere lord akciójáról : ^ 1

— Mi sohasem adtunk magunk fölött a cseh kormánynak olyan gyámkodási jogot, hogy ezen az alapon Prága elcsehesitsen bennünket és súlyos adókkal sújtson. Mindezeket azért szögezem le, mert él bennem a vágy aziránt, hogy bárha nekünk ruszinoknak is támadna egy Rothermerünk.

Arra a kérdésre, hogy mit szól a Rothermere-akcióval kapcsolatosan elterjedt terület-elcsatolási hirekhez, Kurtyák képviselő röviden ezzel válaszolt:

— Ezt ne tőlem, hanem az éhező ruszin néptől kérdezzék meg !

A bolgár sajtó is velünk van.

A Rothermere-akció Bulgáriában is nagy érdeklődést kelt. A sajtó sűrűn tárgyalja az akciót, amely erősen foglalkoztatja a közvéleményt. Ghenov egyetemi tanár, aki a nemzet-közi jogot adja elő, a „Zora“ hasábjain már julius végén hosszabb kommentárt fűzött Rothermere lord első cikkéhez és összehasonlitotta a magyar kisebbségek helyzetét a Dobrud-zsában élő bolgárok helyzetével. Ghenov később újból visszatért — ugyancsak a „Zora“

hasábjain — a kérdésre és adatokkal igazolta, hogy Romániában a bolgár kisebbségek hely-zete még rettenetesebb, mint a magyar kisebbségeké.

A félhivatalos „Szvobodna Recs" hasábjain Andreev ismert publicista irt Rother-mere lord akciójáról. Kiemelte, hogy a lord nem támogat semmiféle irredentát, csupán azt akarja, hogy a magyar határokat méltányosan kiigazítsák. A hivatalos Magyarország — írta a lap — tartózkodóan viselkedik ezzel az akcióval szemben.

A liberális párt lapja, a „Nezavisszimoszt", három cikket közölt Kolarov Iván publicista tollából. Kolarov, a Rothermere-akcióval kapcsolatban hevesen támadta Csehorszá-got és a pittsburgi egyezmény megsértésével vádolta Csehország intéző köreit.

A szófiai cseh követség vitába bocsátkozott Kolarovval és cikkben válaszolt a publicista vádjaira.

A félhivatalos „Szvobodna Recs“ Rothermere lord ismeretes cikkét is közölte, amely

„Európa puskaporos tornya11 címmel jelent meg a „Daily MaíD-ban. A szófiai cseh követ személyesen tiltakozott a lap szerkesztőségében a cikk közzététele ellen és közleményt adott át, amelyben visszautasítja Rothermere lord támadását Csehország pénzügyei ellen. A követ ezt a közleményt a többi laphoz is eljuttatta, de Szófia tizenkét napilapja közül mindössze három adott ennek helyet.

Ugyanezen a napon a ,,Szlovo“ hasábjain Venicsev publicista vezércikkben mél-tatta Rothermere lord akcióját és annak a reményének adott kifejezést, hogy ennek a mozga-lomnak hatása lesz a neuillyi szerződésre is.

Pro Hungária!

A legnehezebben melegedett föl a Rothermere-akció mellett a francia sajtó. De eljött a mi igazunk napja Párisban is. Az „Illustre de France11 — „Pro Hungáriái11 címmel közölt nagy cikket, — írván többek között imigyen:

— A mai Magyarország nem teheti, hogy ne kívánja a trianoni béke revízióját, mert nemcsak gazdagságától fosztották meg, de a lelkének és élő húsának egy része az, amit kitéptek belőle, amennyiben határain kívül több millió magyart hagytak. íme, ezért nem hagyja abba Magyarország zord szívóssággal az őrködést a fölött, ami testvéreivel Romániában, Cseh-országban és Jugoszláviában történik. De bizalma van jogaiban, s ezért nem akar kalandor-politikát folytatni.

Franciaország, amelyet Magyarországgal oly sok közös emlék egyesit, vele szemben 0 a legnemesebb szerepet vállalhatja, Ezt a rokonszenves, őszinte, nagylelkű és becsü-'J " letes népet, amelyet a szerencsétlenség utóiért és a mely nép azt a ritka látványt

nyújtja, hogy teljes erkölcsi egységben foglal állást a békeszerződéssel szemben. Franciaország segithetné gazdasági talpraállásában és láthatná el oly tanácsokkal, amelyek megkönnyítsék a megértést, amitől magának Európának jövője is függ . . .

Megriad a rossz lelkíísmeret.

A megsebzett kétfarku cseh oroszlán felhördült arra a hatásra, a mit a Rothermere- mozgalomból ki kellett éreznie. Először sajtóját uszította busás zsoldért a nemes lordra és reánk, de megriadt a rossz lelkiismeret és a „Lurdavi Politika'1 már ilyeneket írt :

— Eddig a kisántánt ellentállt minden nyomásnak, amely a trianoni békeszerző-désnek revíziójára irányult. Most azonban Rothermere lord beavatkozása következtében a magyar nyomás veszedelmesebbé vált. Angol katona nem fog ugyan idejönni, de jól tudjuk, hogy Anglia keze messze elér. Olyan politikai és gazdasági világhatalom, mint Anglia, ezernyi módon képes akaratának érvényt szerezni bárhol a világon. Rothermere lord magánember, de kezében van a sajtó és a pénzvilág s jól tudjuk, hogy manapság a kormányok csak végre-hajtó közegei ezeknek a hatalmaknak. Nem ismerjük befolyását az angol kormányban, de legújabb táviratának egyes mondatai sejtetni engedik, hogy erősnek érzi magát. Egyébként már maga az a körülmény, hogy Benes komoly választ adott Rothermere lord első táviratára, értésünkre adja, hogy nagyon komoly az akció. A helyzet még nem fenyegető, bízunk az angol hivatalos körökben, akik előtt szentek a békeszerződések. Magyarország azonban hisz a sikerben és tudjuk, hogy a fanatikus hit végtére mégis győz a szuronyok hegyén.

A „Slovák" című tót lap egyenesen Benesnek támad „0 lordsága és 0 excellencíája"

című vezéreikében és Benesre ken minden felelősséget.

— A Rothermere lord által megindított harc — írja a Slovák — Szlovenszkónak a mai cseh rezsim ellen táplált elégedetlenségén alapul. Nem érdekel bennünket, hogy mit fognak a magyarok otthon csinálni s vájjon a lord akciója Bethlen rezsímjének a megerősö-dését fogja-e előidézni. Azonban tény az, hogy az akció Szlovenszkó elégedetlenségére épít.

A magyaroknak — folytatja a cikk — nincsen okuk elégedetleneknek lenniökf hiszen annyi joguk van, amennyit legjobb igyekezetük mellett sem tudnak teljesen kihasználni.

Itt a szlovákokról van szó. A köztársaság kilencéves fennállása alatt csak a szlovák szen-vedett, ő károsult anyagilag, amivel szemben szellemileg csak keveset nyert. Nem azért, mintha nem tartoznánk ide, hanem mert a cseheknek a szlovákokhoz való viszonya lehetetlen.

A morva Národni Novlny helyesen Írja, hogy micsoda hatása lett volna a Rother- mere-akciónak, ha a tót néppárt nincsen benn a kormányban. Ez kapóra jött volna őlordsá- gának és Benes miniszter ur őexcellenciája még hiábavalóbban igyekezett volna Rothermeret cáfolni, mint ahogy azt tehetetlenségében eddig tette.

Őexcellenciájával erről legszívesebben kabinetjében szeretnék beszélni és ezt mondanám neki : — Excellenciád ! Rothermere nem az első s nem az utolsó magasállásu idegen, aki Magyar- ország szolgálatába állott. Mi, amint azt a veszedelem pillanataiban láthatta, készek vagyunk mindennünket feláldozni a közös érdekért, az állam érdekéért. De nálatok cseheknél az állam-fordulat óta kevésnyi jóakaratot sem tapasztaltunk ebben az irányban. Kilenc éve nem teszünk egyebet, mint figyelmeztetjük Ont azokra a hibákra, amelyeket a szlovákok és Szlovenszkó ellen Ön elkövet. És Ön hallgat.. , Rothermere lord akcióját Ön szülte. Az Ön szlovákellenes dühöngése és elismerése mindannak, ami cseh, Rothermere lordnak mindig anyagul fog szolgálni, aki ellen — sajnos, tehetetlenek leszünk, amig Szlovenszkót állandóan elnyomják,

... Egészen természetes, hogy ugyanilyen megriadtan Írnak a román és a szerb lapok is, de a legharagosabban a csehek prüszkölnek. Riadt elkeseredésük egyre durvább és ízléstelenebb eszközökhöz fordul tehetetlen megrémülésében. Minden hiába... A Felvidék magyar- _ _ sága nem csinál titkot abból, hogy boldogság számára a Rothermere-akció és Korláth

Endre, Szüllő Géza a prágai parlamentben bátran szóknak Rothermere föllépéséről. A Fel-vidék magyar sajtója tudva-tudja, hogy kegyetlen üldöztetésben lesz része, mégis bátor és kemény minden megnyilatkozásában.

A Felvidék hűséges magyar tolllorgatói.

A komáromi lapok minden számában részletesen ismerteti a mozgalmat és kommen-tárjaiban nem hallgatja el véleményét Benessel szemben. Julius 23-k számában egész oldalra terjedő vezércikket szentel a kérdésnek. Élesen bírálja Benes viselkedését és kifejti, hogy a cseh külügyminiszter igen jól tenné, ha annak a politikai elbízottságnak, mely őt annyira jellemzi, bántó éleit nem hegyezné ki minduntalan egy szerencsétlen nemzet ellen, melynek semmi bűne sem volt arra, hogy a népek családjából kitaszítsák,

A lap további számaiban igen alapos közléseket találunk Rothermere akciójára vonat-kozóan. Julius 28-án pedig vezércikkben reflektál Benes fennhéjázó válaszára. Megállapítja, hogy a kis-antant spiritus rectora, „gondosan kerüli a lényeget, ügyesen akar elsiklani a konkrét kérdések mellett és információi Európa előtt igen egyoldaluaknak látszanak". A cseh-szlovák nacionalista sajtóra vonatkozóan kiemeli a lap, hogy Rothemere lordot még sem lehet egyszerű lezsidózással elintézni, sem pedig azzal elhallgattatni, hogy a Daily Mail-t jelentéktelen vidéki angol lapocskának titulálják, amely nem is képvisel nyilvánosságot. „Ez a nagy hangzavar — írja a komáromi újság — a gyengeség jele, a lekicsinylés politikája csődöt mondott."

A Beregszászon megjelenő Ruszinkói Magyar Gazda szintén bőven ismerteti Rother-mere mozgalmát és Benesnek, valamint sajtójának állításaival szemben komoly adatokat sorol fel a felvidéki kisebbség szomorú helyzetéről. Adatai a lakosság közgazdasági és kulturális helyzetét egyaránt ismertetik és ezzel tulajdonképpen csak Benesnek tesz jó szolgálatot a magyar lap, mert hiszen teljesíti Rothermerenek Beneshez intézett kívánságát és így a külügyminisztert megkíméli attól, hogy hivatalos diszkréciójából kilépve és túlzott elfoglaltsága ellenére nyíltan és alaposan maga válaszoljon a Daily Mail főszerkesztőjének kérdéseire.

De talán még a fenti lapszemlénél is érdekesebb az a kép, amelyet a Pozsonyban megjelenő Magyar Néplapból nyerünk. A felvidéki magyar keresztényszocialista párt hetenkint megjelenő hivatalos lapjának címbetűi felett a következő nyomtatott megjegyzés ékeskedik :

„Elkobzás után második kiadás."

Ebből a megjegyzésből láthatjuk, hogy ez a derék magyar lap, amelynek cikkeit nem Benes ur sugalmazza és amely így valóban a felvidéki magyarság véleményét fejezi ki, milyen kényes dolgokat írhatott meg. Ebből az elkobzás után megjelent második kiadásból is láthatjuk, hogy a felvidéki magyar közvélemény nem egészen ért egyet a cseh hivatalos külpolitikával.

A lap hiteles szöveggel ismerteti azt a levélváltást, amely Rothermere lord és Benes közt lefolyt. Kommentárként csak néhány sort közöl, amely néhány sorban azonban ilyen és ehhez hasonló kemény kijelentések foglaltatnak : „Egyelőre csak annyit kívánunk megjegyezni, hogy mint bármily más téren, e téren is megvonható a párhuzam az ezeréves Magyarország és a kilencéves Csehszlovákia között."

Amit aztán a kommentárok elhallgatnak, azt hangosan mondják el azok a fehér foltok, amelyeket a cseh cenzúra a magyar közvélemény letagadhatatlan megnyilatkozásaként a lapba beékelt.

Benes urék tehát hiába mesterkednek és hiába akarják megrendezett „magyar"

megnyilatkozással diszkreditálni Magyarország igazát, Rothermere lord és a művelt európai közvélemény nem fog felülni ezeknek a törekvéseknek és éppen úgy meg fogja találni azokat a forrásokat, amelyekből az elrabolt területek valódi helyzetét megismerhetik, mint a hogy mi megtaláltuk.

... A Felvidék magyar sajtójának bátor állásfoglalása egészen megvadította a cseheket és Kodzsa Milán a renegát egykori magyar követ, Hlinkával és a többi jómadárral együtt népgyűlések- kel próbálta ellensúlyozni azt a hatást, amit Rothermere lord föllépése a Felvidéken kel-

'SQ

tett. De meg lehet-e állítani az Igazságot győzedelmes utján ? A karaván halad nyugodtan.