• Nem Talált Eredményt

barátsági szerződés révén máris Magyarország mellett áll. Németország is támogatja Magyar- országot. Az angol és a francia kormányoknak meg kell érteniök az idők eme jelét. Egyébként a pártatlan angolok megegyeznek abban, hogy a trianoni békeszerződés revízióra szorul és hogy e revízióra a Népszövetség lenne hivatott.

Azt ajánljuk — írja a lap — a magyar kormánynak, hogy vigye ezt a kérdést a legközelebbi népszövetségi közgyűlés elé. Lloyd George levele a legnagyobb tekintélyt kölcsö-nözné e lépés számára, mert ebben tudvalévőén kijelentette, hogy az antantállamok békede-legátusai nem tekintették a szerződéseket olyan alkotásoknak, amelyeket nem lehet megvál-toztatni és valószínűnek tartották a revíziót a népszövetség utján. Ezzel az indokolással nyu-godtan vihetik ügyüket a magyarok a népszövetség elé és nyunyu-godtan kérhetnek igazságos döntést. Remélhető, hogy Chamberlain is erélyesen közre fog működni ennek az igazságos döntésnek a meghozatalában, amely kiszámíthatatlan értékű lenne az európai biztonság szem-pontjából.

A foltozó vargák.

Egy másik Daily Mail-cikk éles hangon kárhoztatta Chamberlainnek azt a „foltozó varga-politikáját", amelyet a magyar-román vitás kérdésben követett. Ahelyett, hogy igazat adott volna a panaszoknak — írja a lap — Chamberlain arra törekedett, hogy olyan fércmü-veket alkosson, amely őt magát is ferde helyzetbe hozta. Formálisan aláírta azt a tételt, amely szerint Románia önkényesen kisajátithatja külföldiek tulajdonát, mig a népszövetség közbelé-pése megsértené Románia felségjogát. A Daily Telegraph — folytatja a vezércikk, — amely egyébként lelkes hive a népszövetségnek és Chamberlain külpolitikájának, már hirt adott arról, hogy ez a döntés milyen megdöbbenést idézett elő. Ennek az álláspontnak logikus következ-ménye az lenne, hogy jogosultnak mondanák az idegen vagyon elkobzását a szovjetkormány részéről, ami ellen Anglia szakadatlanul tiltakozik, Nagyobb következetlenség nem képzelhető, mint amikor az ilyen eljárást jóváhagyja egy olyan ország külügyminisztere, amely az egész világban tőkéket ruház be.

Az egyébként barátságos körök jogosult panaszai tanúsítják, hogy milyen oktalanul jár el Chamberlain, aki Magyarországgal szemben éles és halogató politikát folytat. A népszö-vetség decemberben újra foglalkozni fog a panasszal. Addig Chamberlainnak szabadelvűbb és erélyesebb politikát kell kigondolnia. Rá kell beszélnie bizottságát, hogy a diplomáciai hajlé-konyság félretételével olyan határozatot hozzon, amely megfelel a tényeknek. Nemzetközi kér-désekben rendkívül fontos az őszinteség. Ha 1914-ben az angol külügyminiszter erélyesen be-jelentette volna, hogy Anglia meg akarja védeni Belgium semlegességét, akkor ezzel megaka-dályozta volna a világháborút.

Világos jogokat — akár emberek, akár nemzetek jogáról van szó — nem lehet büntetlenül megsérteni. Ha a béke kedvéért előnyben részesítik az igazságtalaságot, akkor ezzel újabb nyugtalanságokat készítenek elő. Romániának becsületbeli kötelessége, hogy kár-talanítást adjon a földjüktől megfosztott magyar birtokosoknak. Ha románia földreformot óhajt, akkor viselje ennek költségeit ő maga és ne hajtsa azt végre idegen birtokok kárára. A nép- szövetséget nem érdekelheti a román kormánynak az az állítása, hogy ha kifizetné ezt az adósságot, akkor Románia államcsődbe kerülne. Ez a nyilatkozat kizárólag azokat érinti, akik román állampapíroknak vannak birtokában és akik kétségkívül elragadtatással fogadják azt a bepillantást, amelyet ilyenmódon a román pénzügyekbe nyernek.

A Daily M irror is harcot kezd.

A Daily Mail újabb nagyértékü cikkeivel egyidejűleg beáll a frontba a magyar ügy mellé lord Rothermere illusztrált reggeli lapja,aDailyMirroris.amelynapontatöbbmint

kétmillió példányban jelenik meg, tehát a legnagyobb képeslapja a világnak, „A lőporraktár"

cimroel hosszabb cikket közöl a középeurópai kérdésről a Daily Mirror. A cikk kifejti, hogy a népszövetség kötelessége az, hogy elhárítsa a háború veszélyét. Nagyon sajnálatos, hogy a népszövetség nem tesz semmiféle elhatározott lépést arra, hogy ezt a veszélyt enyhítse Európa legérzékenyebb részén.

A trianoni szerződés súlyos igazságtalanságot mért Magyarországra; ezt az igazság-talanságot még fokozza bizonyos hatalmak viselkedése. A magyar lakosság nagy tömegeit Romániába, Csehországba és Szerbiába kebelezték be. Magyarország azt állítja, hogy a román kormány elkobozta a Romániában élő magyarok birtokait; ez ellen adöntőbírósághozfordult.

Románia ellenezte a döntőbirósági ítéletet.

A döntés nem késhet sokáig. A népszövetségnek kötelessége, hogy értésére adja a délkeleti államoknak, hogy be kell tartaniok a békeszerződést. A nagyhatalmaknak megfelelő hangon kellene figyelmeztetniök Bukarestet és a többi fővárost.

Elég robbanóanyag akad mindenütt Kelet-Európábán és a magyar nép tüzes nép.

Nagy szerencsétlenség lenne, ha Genf bátortalan eljárása következtében elveszteni türelmét, A népszövetség vezetőinek némileg elmélkedniök kellene ezen. Ezt a veszélyes vitát legkésőbb decemberben véglegesen rendezni kell. Európa békéje bizonytalan mindaddig, amig ez a kér-dés nyitva marad.

Beszélgetés Rothermerrel.

A Daily Mail és Daily Mirror újabb bátor állásfoglalásai közepette fogadta a magyar ügy hérosza, Rothermere lord — az Est-lapok angliai delegáltját, a következőket üzenvén a magyar társadalomnak:

Egyáltalán nem látom tragikusaknak a genfi eseményeket. Számomra bizonyára kellemetlen meglepetés volt látni, hogy egy olyan bizottság, amelyben az angol külügyminiszter annyira fontos szerepet játszott, ilyen rövidlátó és ilyen hamis jogi felfogásnak esett áldozatául.

Én azonban a magyar politika nagy célkitűzései szempontjából nem veszem ezt tragikusnak, mert először is a kérdés még nincs végleg eldöntve és még mindig van módja a jóvátételnek.

Kétségtelen, hogy kedvező megoldás esetén sok minden kellemetlenségtől szabadultak volna meg azok az emberek, akiket Románia bolsevista módszereivel minden vagyonukbólkiforgatott.

De van a mostani felemás határozatnak sok nagy előnye is.

Ha ugyanis a hármasbizottság, főleg azonban a román kormány olyan okos lett volna, hogy valami elfogadható módon engedményeket tesz a jogos követeléseknek, akkor Magyarország kezét hosszú időre megkötötte volna.

Ha a román kormányt nem vezette volna dühtől el vakított politika, akkor jó alkalom kínálkozott volna számára, hogy egy összeg árán, amely igazán csekélység egy rendes állam számára, megszabadult volna sok kellemetlenségtől.

Ha a magyar követeléseket csak részben is teljesítették volna, akkor Magyarországnak lehetetlen lett volna belátható időben valami újat kívánni a Népszövetségtől.

így azonban a magyar kormány és a magyar nép számára uj lehetőségek állnak nyitva és én mind a kettőjüknek azt tanácsolom, hogy már a legközelebbi jövőben forduljanak a Népszövetséghez a trianoni békeszerződés revíziójának követelésével.

A genfi események minden kellemetlen oldaluk mellett azt bizonyították, hogy Magyarország egyre több és több jóbarátot szerez a világon — folytatta lord Rothermere.

Ezért volt lehetetlen a hármas bizottság javaslatát a népszövetség tanácsában határozattá emelni és ha Magyarország jogos ügye mellett ezt a hadjáratot tovább folytatja, akkor világ- _ szerte önként meg fog nyilvánulni mellette a kedvező hangulat és a népszövetség lomha 1U 4 gondolkozásu urainak is be kell majd látniok, hogy Európában jogtalanságot nem lehet

f

tollforgató fércmüveljóvátenni. Nagyon csodálkozom Chamberlain állásfoglalásán, mert nagy rövidlá-tás és a helyzet teljes félreismerése kellett az ilyen eljáráshoz, ő bizonyára a legjobb indulattal cselekedett és a legideálisabb cél : Európa békéjének fenntartása lebegett szeme előtt. Csak-hogy téves utón jár.

Európa békéjét leginkább a trianoni szerződés veszélyezteti és ebben az órában a legfontosabb feladat az európai tűzfészek felől a veszedelmet elhárítani.

Várni és látni: ezt üzeni a Lord.

— Folytatom akciómát, amelynek az a célja, hogy Magyarországnak megszerzem azt ami jár neki, mégpedig abban az értelemben, ahogy azt cikkeimben megjelöltem, Állítom, hogy azokat a vidékeket, ahol a magyar lakosság többségben van, azaz a háború kitörésekor többségben volt, vissza kell csatolni Magyarországhoz. Erre Magyarországnak megvan az erkölcsi joga, amelyet senki a világon nem vehet el tőle. Bizonyos vagyok benne, hogy sike-rülni fog nekem ezt a fölfogásomat érvényre juttatni a világpolitikában. Remélem, hogy min-den hazafiasán gondolkodó magyar ember támogatni fog ebben a törekvésemben, de ezt csak úgy tehetik, hogyha nem tűznek ki maguk elé túlzott és a mai európai politikai viszonyok mellett megvalósithatatlan célokat. Bizonyos vagyok abban, hogy igy lehet legjobban szolgálni a magyar ügyet. Minden, ezekkel az elvekkel ellenkező cselekedet föltétlenül megnehezítené terveimet. Legközelebbi terveimről most még nem akarok közölni semmit, mint ahogy a had-vezér sohasem fedi föl előre terveit. Egyelőre nem gondolok uj cikk megírására, ami azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem következnének újabb cikkek. A magyar közönségnek csak azt a baráti jótanácsot adhatom, hogy igazodjon az angol közmondáshoz : „wait and see", ami magyarul azt jelenti : várni és látni.

1 0 5