• Nem Talált Eredményt

HÓDIT A ROTHERMERE NAGYSZERŰ MOZGALMA VILÁGSZERTE

ROTHERMERE IGAZÁN kivitte a magyar ügyet a „nap alá". Az ő fellépésére megmozdult itt is, ott is a közvélemény lelkiismerete.

MacDonald, az angol munkáspárt vezére a Daily Herald hasábjain jelenti ki, hogy a békeszerződések revíziójának szüksége kérdésében nem lehet nézeteltérés. A győzők a szerződéseket nem az igazságosság, hanem a bosszúvágy szellemében állapították meg. A szükséges revízió mértéke az uj államok magatartásától függ. Ha ezek folytatják a bosszú-vágy politikáját, akkor a revíziónak annál gyökeresebbnek kell lennie. Éppen ezért a Nép- szövetségnek kötelessége, hogy gondos figyelemmel kisérje a kisebbségek kezelését, mert ettől nagyon sok függ,

Nyolcvanadik születésenapja alkalmából Annie Besant, az ismert teozófus, hosszabb beszédet mondott a londoni Queenshallban Európa jövőjéről. Fejtegetései során nyomatékosan kangoztatta, hogy a trianoni szerződés a legsúlyosabb módon fenyegeti a békét. A béke, amelyet a győzők erőszakkal kényszeritettek rá a legyőzőitekre, szükségszerűen újabb hábo-rúra vezet. Elképzelhetetlen, hogy egy olyan ország, amely ezer éven keresztül királyság volt és amelynek lakosságát szenvedelmes hazafiság tölti el, belenyugodjék lakossága és területe kétharmadának, valamint minden természeti kincsének elrablásába. Egyetlen ország sem élhet meg kizáróan a mezőgazdaságból, már pedig Magyarországot arra kárhoztatták, hogy kizáróan mezőgazdasági állam legyen. Magyarország nem óhajt háborút, de nem maradhat fenn mint nemzet, ha a trianoni szerződést nem veszik revízió alá.

Még' a velünk nem igen rokonszenvező Morningpost is igy ir, hogy a nagyhatalmak nem garantálhatják a trianoni békeszerződést.

„Elsősorban a kisantant tagjai csapnak nagy lármát és azt követelik, hogy Anglia szükség esetén fegyveres hatalommal oltalmazza ama szerződések revíziója ellen, amelyek meg nem érdemelt nagy területgyarapodásokhoz juttatták őket. Olyan védőfalat kívánnak a revízió ellen, amelyhez nem lehet hozzányúlni, mert maguk tudják a legjobban, hogy ilyen védelem nélkül a revízió okvetlen bekövetkezik. Felelősségnélküli lépés lenne, ha a brit biro-dalmat Besszarábia állandó védelmére akarnák kötelezni. Ép úgy nevetséges és felelősség-nélküli dolog lenne örök időkre garantálni a szerencsétlen trianoni szerződést, amely Magyar- országot feldarabolta és lakosságának nagy részét Csehországba kebelezte be. Az ilyen igaz-ságtalan elbánás nem érdemel sem rokonszenvet, sem védelmet. Lloyd-George bizonyságot tett arról, kogy a békeszerződések szerzői nem tekintették a szerződéseket olyan okmányok-nak, amelyeken nem lehet semmiféle változtatást végezni. Ha bebízonyul, hogy a területi rendelkezések igazságtalanok vagy méltánytalanok voltak, akkor meg kell azokat változtatni.

Magyarországnak elvitathatatlan joga van, hogy ilyen változtatásokat követeljen, A Népszö-vetségnek haladéktalanul meg kell vizsgálni, hogy mikép volna lehetséges simán végrehajtani ezt a rendkívül szükséges rekonstrukçiôt. Chamberlain most figyelemreméltó nyíltsággal tárta fel a brit álláspontot. Nagybritannia haderőit nem fogják mozgósítani Közép- és Kelet-Európa uj határainak védelmére, annál kevésbbé, mert az angolok igen jól tudják, hogy e határok jórésze módosításra szorul. A Népszövetségnek legsürgősebb feladata, hogy ezt a módosí-tást elvégezze."

Daudurand kanadai külügyminiszter szót emel kanadai lapokban a magyar

kisebb-ségek mellett. t

Söderblom upsalai evangélikus svéd érsekhez a megszállott Turócszentmártonban ülésezett evangélikus tót presbiterek memorandumot intéztek, amelyre válaszul az érsek rendkívül magyarbarát nyilatkozatot tett.

„Nem tudom megtagadni — irja többi között — a sorssujtotta magyarságtól iD/S rokonérzésemet. Mindenki, aki előítélet nélkül mérlegeli a dolgokat, kénytelen belátni,

A DAILY MAIL PALOTÁJA. NORTHCLIFFE HOUSE LONDONBAN.

hogy Magyarország magas kultúrát képvisel és a magyar nemzetet a békeszerződés nagyobb mértékben csonkította meg, mint bármely más népet." A hercegérsek szerint is a legteljesebb mértékben helytálló az a megállapítás is, hogy a területek és határok nagy megváltoztatása és az uj alakulatok okozói a békétlenségnek és a jogtalanságnak. A levél nagy feltűnést kel-tett a Felvidék evangélikusainak körében.

A Deutsches Tageszeitung 1927 okt. 6-iki számába Zedwitz gróf „Rothermere lord és mi“ címmel vezetőcikket irt, amelyben az anyag teljes ismertetése mellett foglalkozik Rothermere lord magyarbarát akciójával. Kijelenti a többi között, hogy Rothermere lord tábora egyre növekszik és tekintélye akciója következéseképpen annál nagyobb, mert csak ama jelszavakkal dolgozik, amelyeket Anglia a háború alatt a maga számára lefoglalt. Rother-mere lord, a cikkíró szerint, Baldwin egyik bizalmasa és annak tudta és beleegyezése nélkül nem is fogott volna bele akciójába. E tényen nem változtathat az angol kormány cáfolata sem, mert arra kötelezve volt, miután Anglia aláírta a trianoni szerződést. Az összes béke- szerződések azonban egyszerre érvénytelenné válnak, mihelyt Trianon elesik. Ez okból neve-zetes és fontos Rothermere akciója német nézőpontból is. Az angol kormánynak álláspontja e pillanatban azonban még nem döntő fontosságú, mert elsősorban az a fontos, vájjon Rother- merenek sikerül-e egész Angliát zászlója alá egyesíteni. E tekintetben azonban máris konsta-tálni kell, hogy Rothermerenek sikerült sokat elérnie. Elsősorban az angol sajtó maga is kezd a kérdéssel foglalkozni, azután, hogy megszólaltatta hasábjain Lloyd Georget, aki egész nyíl.

tan támogatja a béke revíziójának tervét. Az egész világ figyelme Rothermere lord akciója felé fordul s ezt az eredményt nem fogják sem a franciák, sem a csehek elhomályosítani tudni.

Jellemző, hogy még Sohlmann német volt belügyminiszter, aki mint szociáldemok-rata, nagy ellensége a mai magyar rendszernek, igy nyilatkozott a Pesti Napló munkatársának :

— Ami a Rothermere-akciót illeti, illetve minden olyan akciót, ami az 1919—20. évi békeszerződések revíziójára irányul, e tekintetben pártunk álláspontja — mondhatnám a német kormány álláspontjával azonos. Miként a német kormány, úgy a mi pártunk is szerencsétlen és tarthatatlan alkotásoknak, valódi ,,diplomáciai iróasztalmunkának (díplomatisches Schreib- tischwerk) tartjuk a békeszerződéseket, amelyek a való élet követelményeit tekintetbe nem véve, akták és papirosszagu meggondolások alapján jöttek létre. Ezért mi tarthatatlanoknak tartjuk ezeket és meg vagyunk arról győződve, hogy előbb-utóbb eljön annak ideje, amikor e szerződések komoly, alapos revízió alá kerülnek.

Az erre vonatkozó propaganda most már taktika kérdése. Mi azért nem erősítjük és forszírozzuk e propagandát e pillanatban, — s tudni vélem, hogy ez az álláspontja a német kormánynak is - - mert úgy véljük, hogy minden hangos akció e körül a kérdés körül egye-lőre ama német külpolitikai érdekek és céloknak ártana, amelyeknek elérésére a közel jövő-ben törekszünk. Úgy látom, hogy a német kormány bizonyos étape-rendszer szerint dolgozik : a közelebbi célokat nem veszélyezteti távolabbiak hangsúlyozásával és hangoztatásával, s e tekintetben pártunk álláspontja azonos a kormányéval.

— Ez az álláspont lehet oka azután annak is, hogy a német sajtó rezerváltan visel-kedik a Rothermere-akcióval szemben. Ne feledje el, Németország egy része még ma is meg-szállás alatt van, s nagyon sok aktuális részletkérdés áll tárgyalás alatt Németország és a volt antanthatalmak között , . .

— Másik oka a német sajtó tartózkodásának a magyar ügyekkel szemben az, hogy Magyarország hire Németország — főleg baloldali köreiben — nem a legkedvezőbb. Én tudom, hogy ebben a tekintetben sok a túlzás s egy bizonyos baloldali sajtóban ezzel visszaélések történtek.

1 5 3