• Nem Talált Eredményt

inkább sarkanytyuzza és ha az ő csodálatos, mondhatnám hősi elszántsága nekünk remény, hit és uj erő forrását jelenti, viszont nyilvánvaló, hogy az ő erejét is fokozza az az elszántság, az a mindenre kész lélek, az a törhetetlen hazafiság, amelyet bennünk magyarokban meglátott, mikor közöttünk járt és lelkes elhatározása megfogant szivében.

A lord levele a cseh püspökhöz.

DAILY MAIL, LONDON.

1927 szeptember 17.

Főtisztelendő Dr. Zoch Sámuel urnák, a luteránus egyház püspökének

Modia, Csehszlovákia.

Főtisztelendő Uram !

Megkaptam szeptember negyedikén kelt levelét, amelyről tudomásul veszem, hogy közzétette a csehszlovák sajtóban, mielőtt nekem elküldte volna. Olyan eljárás ez, amely nem azonos a bevett udvariassággal, amelyet közszereplők és előkelő lapok szoktak egymás iránt tanúsítani. Engedje meg nekem a következő választ, melyre nézve remélem, hogy a csehszlo-vák lapok megadják neki ugyanazt a nagy nyilvánosságot.

Mindenekelőtt nem állíthatom, hogy meg tudom érteni az Ön megjegyzését Northcliffe lord öröksége tekintetében, amelyet On nekem tulajdonított. A szavaknak semmi értelmük.

Ami testvéremet, az elhunyt Northcliffe lordot illeti, csak annyit tudok megállapí-tani, hogy a cseh nép sokkal többet köszönhet neki és nekem magamnak, mint bárki más személynek a tulajdon honfitársain kívül. Mi megnyitottuk lapjaink hasábjait nemeslelküen az Önök kormánya mai fejének, Masaryk elnöknek, hogy a világ közvéleményéhez felebbezhes- sen, hogy igazságot szolgáltassanak a cseheknek. Ha ez nem állott volna rendelkezésére az Önök ügyének, egészen bizonyos, hogy a csehszlovák állam ma nem léteznék.

Az újdonsültek.

Mindamellett egy kissé nehéznek találom annak a megértését, hogy amikor én erő-feszítéseket tettem támogatni az igazságot az Ön országa érdekében, ugyanakkor az Ön kor-mánya az Ön támogatásával nem átallja ennyire megtagadni az igazságot Magyarországtól Megállapításom, hogy Csehszlovákia „újdonsült nemzetiség“ — nem szorul bizonyításra. Az a tény kétségtelen, hogy csak a háború befejezése után kreálták.

Amikor Ön „az én országomról" beszél, nem tűnik ki, hogy melyik országra érti, a csehekére-e, vagy pedig a szlovákokéra, amelyek bár együvé vannak kapcsolva a háború óta, nyilvánosságra hozott dokumentumaikban hangoztatják, hogy ők mint elkülönített, autónom egységek igyekeznek fenntartani egymástól való függetlenségüket.

Ami most már a földreformot illeti, amire ön kitér levelében, én azt teljes mérték-ben elismerem, hogy Csehszlovákia a magyaroktól elvett földek felosztásával van tényleg elfog-lalva, de nem tudom megérteni, hogy egy olyan ember, aki a keresztény erkölcsöket vallja hivatásszerűen, egy pillanatig is képes védeni a rablásnak azt a nyíltan bevallott politikáját, amellyel Önök az úgynevezett fördreformot végrehajtották.

Önnek teljesen tisztában kell lennie azzal, hogy az önök kisajátítási törvénye (1919.

évi 215. t.-c.) azt az alapelvet fekteti le, hogy a volt ellenséges nemzetek birtokállományai minden kárpótlás nélkül lefoglalhatok. Vájjon a törvényes vagy erkölcsi méltányosságnak milyen elvére hivatkozhatnak a csehek, akik Magyarország, Ausztria és Németország szövet- . . . ségesei voltak a háborúban, hogy előbbi magyar szövetségeseiket ma igy kezelik. 11 x

A földmívelésügyi hivatal, amely teljesen cseh tagokból áll, ellenőrzi a föld lefog-lalását és szétosztását és végzései ellen bármennyire zsarnokiak is azok, vagy gyalázatosak az Önök nemzeti kisebbségi polgártársaikra nézve, nincs sem segítség, sem pedig jogorvoslat.

A végrehajtó tanácsnak a tagjai és más cseh politikusok is nyíltan bevallották, hogy a föld- mivelésügyi minisztériumnak a politikája egy neme az elkobzásnak és visszaélés még a tria-noni szerződés kemény paragrafusaival szemben is.

A löldtolvajok és árulók.

A hivatalos eljárás, amely a földreform kérdésére irányul, most már világosan mutatja, hogy mi ennek az úgynevezett reformnak a tulajdonképeni alapja. Kral, a végrehajtó-bizottság egyik tagja mondotta : „a mi célunk cseh birtokba átvenni minden földet, amely jelenleg németek és magyarok birtokában van.“ Bínovety képviselő kijelentette „hogy a jelen-legi törvénynek a célja megbüntetni a mi köztársaságunk ellenségeit azáltal, hogy birtokaikat kárpótlás nélkül lefoglaljuk." Krafka igazgató mondotta: „az az egyetlen út és mód arra, hogy mienk legyen minden, ha a cseheknek adunk minden földet, ami még nincsen cseh kezekben." És dr. Duras megmutatta, hogy ez a politika hogyan vihető keresztül, ő azt mon-dotta: arra bíztatjuk az uj tulajdonosokat, hogy hozzanak cseh munkásokat, földműveseket és tisztviselőket, hogy cseh telepeket létesítsünk. Ezért mi kötelezővé tettük a birtokok vásárlói-nak és tulajdonosaivásárlói-nak, hogy cseh alkalmazottakat fogadjavásárlói-nak fel.

Tovább tudnám felsorolni egyik deklarációt a másik után, amelyek azt mutatják, hogy a cseh közigazgatás politikája távol van a békétől és a kiengesztelődéstől és csak a bosszú és a keserű ellenséges érzület szellemétől van áthatva.

Nem tudom megérteni az Önök felháborodását azon a megállapításon, hogy a csehek Ausztria oldalán harcoltak a világháborúban. A tények ezt nem teszik vitássá. Nem lehetőn előtt éppenséggel ismeretlen, hogy harminchat osztrák tiszt közül, akik elérték

a

tábornoki rangot, nem kevesebb mint tiz cseh volt. Az a tény sem lehet ismeretlen Ön előtt, hogy Masaryk, a jelenlegi csehszlovák elnök fia, tiszt volt a magyar hadseregben. így a hivatkozá-sok a volt ellenségekre nélkülöznek minden alapot.

Főtisztelendőséged panaszkodik a régi sérelmek miatt, amelyeket népe szenvedett.

Én nem védem azoknak a napoknak hibáit és On saját maga, mint keresztény pap, köteles sokkal inkább mint más, bevallani, hogy a régi igazságtalanságok nem igazolják az újakat.

Hogyan tudja Ön igazolni, hogy Csehszlovákia a magyarokat ugyanazokkal a bűnökkel és visszaélésekkel sújtsa, amelyek ellen az Ön népe egykor tiltakozott.

Az az állítás, mely szerint a régi magyar uralom alatt „tízmillió más nemzetiségű"

meg volt fosztva az elemi iskolától és mindennemű oktatási munkától és szabadságtól, olyan durva eltorzítása a tényeknek, hogy nem is méltó a feleletre. Ha igaz is lenne, az angol biro-dalom minden részéből kilencszázezer katona esett el azért, hogy jóvátegyék ezeket a hibákat.

Az ő nagy áldozatuk nem azért volt, hogy örökössé tegyék ezeket az igazságtalanságokat egy uj államban.

Az az állítás, hogy ma Csehszlovákia magyar iskolákat tart fenn, üres beszéd. A Magyarországtól elkülönített egész területen van összesen negyvenöt középiskola, amelyből csak kettő a magyar, de ebben a kettőben a tanítás túlnyomó része cseh. Nincsenek főiskolák, sem egyetemek, sem szakiskolák, kereskedelmi vagy ipariskolák a magyar milliók számára, akik a cseh köztársaságban élnek. A diplomákat és bizonyítványokat, amelyeket a magyar egyetemek adnak ki, nem ismerik el és a magyar képesítési fokot nyerőknek nem engedik meg, hogy hivatásukat Csehszlovákiában gyakorolják.

És hogy még illusztráljam, hogy az elcsehesitési folyamat milyen mérveket öltött, engedje meg elmondanom Önnek azokat az eseteket, hogy még a távirdahivatalban is, ame- melyek a magyar lakosság központjában vannak, olyan távirdászokat alkalmaznak, akik nem tudnak más nyelven, mint csehül.

Az üvegtok oldala

A székesfőváros által adom ányozott aranytól!

Az üvegtokban fekvő album és aranytoll

/

• -,

I

h

}

Talán Főtisztelendő Uram lesz szives nekem megmagyarázni, hogyan lehetséges az, hogy az Önök által annyira jóságosnak tartott cseh uralom alatt egyetlen újságcikkem sem került nyilvánosságra. Ámbár sok cikk, amely engem bánt, megkapja a legszélesebb nyilvá-nosságot — hogyan van az, hogy a magyar lapokat, amelyek az én cikkeimet nyilvánosságra hozták, elkobozták Csehszlovákiában és hogyan van az, hogy legújabban elkobozták az Önök lapjainak egyikét, amely merészelte közölni egyik levelemet, amely a párisi Journal des Debatsban látott napvilágot.

Ha Csehszlovákiának a célja az igazság, miért nem adja vissza Magyarországnak azokat a területeket, ahol a népesség túlnyomóan magyar ? Ha célja a béke : mi az oka annak, hogy a többi utódállamokkal együtt állandóan növeli hadseregét és hadiszergyáraít teljes üzemben tartja?

Ha én most szigorúan Írtam, ez azért van, mert Ön is szigorú hangnemben irt levelében nékem és mert én egyetértek Önnel abban, hogy az őszinteség és a nyíltság min- denekfelett kívánatos ilyen nehéz kérdéseknek nyilvános megvitatásánál.

Mindamellett arra kérném Önt és az Ön honfitársait, higyjék el nekem, én őszintén Csehszlovákia javát akarom. Ha tisztességesen és igazságosan fog eljárni, bennem és lapjaim-ban hatalmas és őszinte barátra fog találni.

Mostani eljárásomnak az a magyarázata, hogy hiszem, hogy csak rossz származ- hatik abból, ha erőszakos bekebelezés által magyar nemzetiségű tömböket idegen iga alatt tartanak. Ha ennek az állapotnak gyorsan vége nem szakad, nem jósolhatok az Ön országa számára semmi mást, mint egy olyan katasztrófát, amely hasonló az 1620-kihoz.

Csak egy szót még ; az Ön országának veszedelmes ellenségei vannak és könnyen megtörténhetik az, ha kitart a mellett a veszélyes irány mellett, amelyet ma követ, hogy egyik ellensége látva a világ közömbösségét, erőszakkal fog végetvetni az igazságtalanságnak és elnyomásnak, amelyben az Ön országa most bűnös.

Főtisztelendő uram, fogadja tiszteletem nyilvánítását

Lekötelezett szolgája : Rothermere s. k . A meggyőződés hevétől lángoló levelet, amelyet a cseh püspök aligha tesz ki az ablakába, a ,.Pesti Hírlap" utján a magyar publikumhoz is eljuttatta Rothermere. Egyidejűleg a következő üzenetet küldötte a lap olvasóinak :

— Remélem, ezt a levelemet, amely olyan hangnemben van tartva, mint a püspöknek hozzám intézett levele, az illetékes cím-zett nem fogja félreérteni és nagyon kiváncsi vagyok, hogy a tár-gyilagos igazság őszinte és kertelés nélkül kimondott szavaira milyen választ fogok kapni. Egyben kijelentette a lord, hogy a Daily Maiiban ennek a levélnek kiegészitésekép ugyanezt a tárgyat fel-ölelő döntő fontosságú cikke fog megjelenni, mely az eddigieknél is jobban fogja kidomborítani Trianon igazságtalanságait. „Ezen már nem fognak mosolyogni" — mondotta Rothermere és hozzáfűzte :

— Reszkessenek e cikkemtől Magyarország ellenségei ! Ezen cik-kem után rá fognak eszmélni a csehek, hogy aki adni tud, az el is tud venni. Eddigelé az volt a főtörekvésem, hogy a közvéle-ményt felvilágosítsam és felébresszem az egész világ lelkiísmeretét az önökkel szemben elkövetett igazságtalanság iránt, de vegyék tudomásul, hogy mostantól kezdve akcióm erősebb aktivitásba fog lépni. M ert máig csak hangoltam a hegedűmet, de rövidesen már játszani fogok rajta! Amint látom, legelőbb Csehországgal kell le-számolni, mert az ő sajtója füti legjobban a disszonanciát az európai világsajtóban. írja meg lapjának, ha Csehország nem mond le szép-szerével e bitorolt területekről, úgy az igazság nevében fogom

térdre kényszeríteni ! 1 1 J